Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

«Στερεύουν» τα ταμειακά διαθέσιμα. Κρίσιμη ημερομηνία η 24η Φεβρουαρίου


default

Η 24η Φεβρουαρίου είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η πρώτη κρίσιμη ημέρα από εδώ και στο εξής για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς βάσει των προβολών των ταμειακών ροών του κράτους, την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρχει «τρύπα» στα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, στο οικονομικό επιτελείο έχουν εντοπίσει πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν, παίρνοντας μία μικρή παράταση μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Η ούτως ή άλλως οριακή κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της υστέρησης των εσόδων. Η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα τον Ιανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες στον προϋπολογισμό και στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τον Ιανουάριο του 2015 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 217 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 603 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,1 δισ. ευρώ, από 4,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2014. Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ, έναντι 3,6 δισ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο.
Με αυτά τα δεδομένα για τα έσοδα, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως τα κρατικά ταμεία θα «στερεύουν» στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που τηρούνται στις εμπορικές τράπεζες, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για εκείνες τις ημέρες. Το πρόβλημα όμως, που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί, προκύπτει μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου.
Εάν δεν αλλάξει κάτι στη χρηματοδότηση της χώρας, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις υποχρεώσεις της από τις αρχές Μαρτίου και μετά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αίτημα για αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, προσφάτως. Ο υπουργός είχε ζητήσει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το πλαφόν από τα 15 δισ. ευρώ στα 23 δισ. ευρώ.
Με τα επιπλέον κεφάλαια θα μπορούσαν να καλυφθούν οι βραχυχρόνιες υποχρεώσεις του Δημοσίου και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας έως την οριστικοποίηση της νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. Ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό, καθώς εάν συνέβαινε θα αποτελούσε μία πράξη καθαρής νομισματικής χρηματοδότησης. Επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρηματοδοτούσε τις υποχρεώσεις ενός κράτους και αυτό αντιβαίνει τους υφιστάμενους κανόνες.
Πλέον στο οικονομικό επιτελείο καλούνται να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν τις υποχρεώσεις του Μαρτίου. Γενικότερα, τον επόμενο μήνα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να καταβληθούν:
  • 7,27 δισ. ευρώ σε υποχρεώσεις προς δάνεια (1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ), τόκους και έντοκα γραμμάτια.
  • 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις.
  • 1,3 δισ. ευρώ για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα μας κυβέρνηση»

DEFAULT
Μετά τη Γιάννα Αγγελοπούλου, άλλος ένας εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης εκφράστηκε υπέρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μάλιστα ότι την εμπιστεύεται.

Ο κ. Βαρδινογιάννης μίλησε στο Reuters με αφορμή άρθρο για τις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχε τίτλο «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες της Ελλάδας».
Ο κ. Βαρδινογιάννης, χαρακτήρισε «βάσιμο» το επιχείρημα της κυβέρνησης Τσίπρα να επιτεθεί «σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να επηρεάζει με αρνητικό και διεφθαρμένο τρόπο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα». Παράλληλα τόνισε πως η αντιμετώπιση της διαφθοράς θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη προς τις επιχειρήσεις.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Βαρδινογιάννη, το να έχεις επιτυχημένη παγκοσμίως επιχείρηση δεν σημαίνει ότι είσαι και «ολιγάρχης».
«Έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα μας κυβέρνηση» είπε τέλος ο κ. Βαρδινογιάννης συμπληρώνοντας ότι «προσωπικά καλωσορίζω αυτόν τον τρόπο προσέγγισης όπου το “fair play”, οι νόμοι και οι κανονισμοί θα υπερισχύσουν».

Ενιαία σύνταξη σε όλους τους πολίτες

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

Νέο ασφαλιστικό που θα δίνει ενιαία σύνταξη σε όλους τους πολίτες -με κοινές προϋποθέσεις, αδιακρίτως κλάδου απασχόλησης και μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου αντί της καταβολής εισφορών στα Ταμεία- εισηγείται στην κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς ως «λύση» στο ταμειακό αδιέξοδο της κοινωνικής ασφάλισης.

Το σχέδιο για το νέο συνταξιοδοτικό, όπως διευκρινίζει ο ίδιος στην «Ημερησία», έχει υποβληθεί για συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα προβλέπει μεταβατική περίοδο, δηλαδή θα ισχύσει είτε για όσους είναι ηλικίας κάτω των 45 - 50 ετών, είτε για όσους έχουν λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης (για τους υπόλοιπους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι σημερινές προϋποθέσεις). «Μπορεί να εξασφαλίζουμε, επί του παρόντος, ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων, όμως, τα αποθεματικά των ταμείων έχουν σχεδόν μηδενιστεί... το σημερινό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης είναι κατάμαυρο», δήλωσε ο Γ. Ρωμανιάς στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» προτείνοντας την εφαρμογή του συστήματος Beveridge (καθολικότητα ελάχιστων παροχών μέσω της φορολογίας, όπως ισχύει στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία) αντί του συστήματος Bismarck (παροχές με βάση τις εισφορές και την τριμερή χρηματοδότηση, όπως εφαρμόζεται στις άλλες χώρες της Ευρώπης).
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε:
  • Θα καταργηθούν οι (διαφορετικές από Ταμείο σε Ταμείο) ασφαλιστικές εισφορές και θα αντικατασταθούν με ένα μικρό ποσοστό επιπλέον φορολόγησης στον φόρο εισοδήματος, περιορίζοντας ακόμη και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις την επιβάρυνση.
  • Θα ισχύει ενιαίο Ασφαλιστικό, με τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα ίδια όρια ηλικίας, και τις ίδιες συντάξεις.
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μετατραπούν σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης επαναβεβαίωσε χθες ότι στα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνεται η παράταση της «κάλυψης» για παροχές υγείας των υποαπασχολούμενων (με 50 ένσημα αντί των 100), των υπερήλικων ανασφάλιστων του ΟΓΑ (στους οποίους θα επαναχορηγηθεί η σύνταξη των 360 ευρώ) και η κατάργηση των νόμων που προβλέπουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 και μετά.

Τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Κατατίθεται το νομοσχέδιο
   
Στην αναστολή για ένα χρόνο των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας  προχωράει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί έως αύριο και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας δεν έχει ζητήσει για το νομοσχέδιο την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με το επιχείρημα...
ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.
Οσον αφορά τη ρύθμιση, την οποία θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, πρόκειται στην πραγματικότητα για παράταση με τροποποιήσεις του νόμου 4224/2013, η ισχύς του οποίου είχε λήξει στις 31/12/2014. Τα κριτήρια, ωστόσο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει είναι πολύ πιο διευρυμένα.
Συγκεκριμένα τα τρία βασικά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι:
-Αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνον της κύριας κατοικίας. Το ανώτατο όριο αναμένεται να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.
-Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που αναμένεται να υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ και πιθανώς να φτάνει τις 50.000 ευρώ.
-Σύνολο καταθέσεων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας το όριο σε αυτό το κριτήριο θα είναι χαμηλό με το επιχείρημα ότι όποιος έχει χρήματα στην τράπεζα μπορεί να αποπληρώνει και το δάνειό του.
Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει εάν στο διάστημα που θα αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων θα προβλέπεται καταβολή ελάχιστης μηνιαίας δόσης, όπως ισχύει πλέον και στην περίπτωση αίτησης υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας θα περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση της πώλησης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε distress funds. Ανάλογη απαγόρευση, πάντως, δεν θα ισχύει για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Εκτός εαυτού ο Σόιμπλε επιτίθεται στον Τσίπρα, ρίχνει βολές στον Ομπάμα, απορρίπτει τη δανειακή σύμβαση


Προτάσεις συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές περιμένει η Γερμανία και οι εταίροι του Eurogroup από την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν έχει λάβει κάποια νέα πρόταση χθες το βράδυ. Τόνισε δε ότι τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που «για τα επόμενα δέκα χρόνια» δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι η εξέλιξη εξαρτάται αποκλειστικά από την Αθήνα.

«Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε...
ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καθημερινά νέες δηλώσεις, αλλά μετά λέγεται το ακριβώς αντίθετο.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 70-80 δισεκατομμύρια, ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», ενώ υποστήριξε ότι, όταν κάποιος από την Ελλάδα μιλάει για αυτό, θέλει απλώς να αποφύγει να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα.
«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο, ή να υποδείξει έναν καλύτερο δρόμο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά σεβαστά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ήταν χωρίς κόστος. Ήταν όμως ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω. Να λέει κανείς απλώς ‘δεν χρειάζομαι πια λεφτά’ και ‘δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια’, βρίζοντας τους άλλους, αυτό δεν γίνεται», δήλωσε και ερωτώμενος σχετικά με την κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπενθύμισε η Ελλάδα είχε χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη των πιστωτών της:
«Βοηθήσαμε την Ελλάδα μέσω αυτού του προγράμματος να χρηματοδοτηθεί για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά φυσικά με τον στόχο να βρει κάποτε μόνη της τον δρόμο πίσω στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της. Αυτό επρόκειτο να γίνει το 2020, αλλά πρέπει η Ελλάδα να πορευθεί σε έναν δρόμο με την αρχή ‘βοήθεια για αυτοβοήθεια’, προκειμένου να λύσει προβλήματα από παραλείψεις δεκαετιών. Η Ελλάδα κατάφερε αξιοσημείωτες επιτυχίες. Την περασμένη χρονιά επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από αυτό σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπου οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να δώσουν χρήματα για να την βοηθήσουν».
Στο ίδιο πλαίσιο σχολίασε και την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που ζήτησε να μην πιέζονται οι χώρες που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. «Με όλον τον σεβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος. Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση και λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος βρήκε έναν δρόμο βελτίωσης. Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης», τόνισε ο γερμανός υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σόιμπλε διατηρεί τις ελπίδες του για το θέμα της Ελλάδας και επαναλαμβάνει ότι όλοι στην Ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας. «Κανείς στην Ευρωζώνη δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα», επισημαίνει, ενώ όταν καλείται να σχολιάσει τις αναφορές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ίδιο κατά την ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματός του δήλωσε ότι έχει εκφραστεί πάντα με σεβασμό απέναντι στην Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, «που καλείται να υπομείνει πολλά, εξαιτίας παραλείψεων των υπευθύνων επί δεκαετίες».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)