Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οι δύο διεκδικητές του εμπορικού κέντρου της Βωβός στον Βοτανικό

Οι δύο διεκδικητές του εμπορικού κέντρου της Βωβός στον ΒοτανικόΣύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το fund του μεγαλοεπενδυτή George Soros το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα τους τελευταίες μήνες και διενεργεί διερευνητικές επαφές με στελέχη της αγοράς του real estate, προκειμένου να ξεκινήσει την δραστηριοποίηση του στην ελληνική αγορά ακινήτων αλλά και για τον αμερικανικό επενδυτικό Ομιλο Hines.
Tο fund του George Soros ενδιαφέρεται και επίσημα πλέον για οποιαδήποτε επενδυτική ευκαιρία παρουσιάζεται στο τουριστικό και εμπορικό «κομμάτι» της αξιοποίησης και διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα.
Αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού Ομίλου Hines ο οποίος φέρεται να είναι διατεθειμένος να επενδύσει στην ελληνική αγορά περί τα 500 εκατ ευρώ.
Ηδη στελέχη των δύο fund έχουν πραγματοποιήσει επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες (Αlpha Bank και Πειραιώς) στις οποίες έχει περάσει το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού.
Ενδιαφέρον όμως έχει εκδηλωθεί και για την έκταση φιλέτο των 62 στρεμμάτων της Βωβός στο Σούνιο που έχει επίσης περάσει στις τράπεζες.
Στην εν λόγω έκταση ο Όμιλος σχεδίαζε την ανάπτυξη τριών ξενοδοχειακών μονάδων.

Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της Βωβός

Το πράσινο φως για το σχέδιο εξυγίνασης της Μπάμπης Βωβός έδωσε την Τετάρτη (5/11) το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών . Οι μεγαλύτεροι πιστωτές της εταιρείας συμφώνησαν στο σχέδιο εξυγίανσης καθώς σε περίπτωση πτώχευσης το «κανόνι» σε τράπεζες και προμηθευτές θα ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ. Με βάση το σχέδιο, εκτός από το ημιτελές εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, το οποίο μεταβιβάζεται στους βασικούς πιστωτές, την Alpha και την Πειραιώς έναντι διαγραφής χρεών ύψους 120 εκατ. ευρώ, θα μεταβιβαστούν στις τράπεζες η έκταση- φιλέτο στο Σούνιο, έναντι 10 εκατ. ευρώ και το συγκρότημα κατοικιών στη Νέα Ερυθραία, έναντι 8,84 εκατ. ευρώ.
Οι μεταβιβάσεις στις τράπεζες θα πρέπει να έχουν γίνει εντός εξαμήνου από την τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου. Το σύνολο των μεταβιβάσεων αντιστοιχούν σε αξία 138,94 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλύψουν 105,14 εκατ. ευρώ τραπεζικό δανεισμό. Από το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθούν οι ανάγκες τρέχουσας χρηματοδότησης της εταιρείας ενώ περί τα πέντε εκατ. ευρώ θα καλύψουν υποχρεώσεις προς προνομιακούς πιστωτές (ΙΚΑ και Δημόσιο).

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος σπάει όλα τα ρεκόρ...


Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος σπάει όλα τα ρεκόρ...Με νέα επωνυμία από φέτος... «Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός», που εστιάζει στη μοναδικότητα της αθηναϊκής διαδρομής, ο 32ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ο οποίος πρόσφατα συγκαταλέχθηκε στη λίστα με τους 10 καλύτερους αγώνες του κόσμου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, γίνεται μόδα και αναμένεται να προσελκύσει δρομείς από περίπου 120 χώρες, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 35.000.

Η διοργάνωση αποτελεί πλέον ένα από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά και αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνται κάθε Νοέμβριο στη χώρα μας, με τις εγγραφές για τα 5 χλμ. και τα 10 χλμ. να έχουν... κλείσει φέτος από τις αρχές καλοκαιριού με αυξημένο αριθμό συμμετοχών.
Ξένες συμμετοχές
Οι ξένες συμμετοχές είναι αυξημένες κατά 35%, ενώ ήδη από την αρχή της χρονιάς η διοργάνωση φιγουράρει σε δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης ως μία από τις μεγάλες ταξιδιωτικές και δρομικές εμπειρίες που αξίζει να βιώσεις.
Το σίγουρο είναι ότι λόγω της πολυσυλλεκτικότητας των συμμετοχών αύριο θα ακούσουμε πολλές γλώσσες κατά μήκος της διαδρομής, ενώ αναμένεται... κινεζική απόβαση καθώς τετρακόσιοι δρομείς -έναντι των δέκα πέρυσι- έρχονται φέτος από την Κίνα.
Οι διοργανωτές δεν σταματούν να τονίζουν τη σημασία του μαραθωνίου και ως τουριστικού γεγονότος, εφόσον έχουν συνειδητοποιήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς την τεράστια σημασία που έχει για την Αθήνα η διοργάνωση διεθνούς μαραθωνίου.
Το γεγονός επιπλέον ότι πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προσφέρει την ευκαιρία στους ξένους δρομείς και τους συνοδούς τους να επισκεφθούν την πόλη, σε μια περίοδο εκτός της κατεξοχήν τουριστικής.
Η τελετή έναρξης του αγώνα είναι προγραμματισμένη για σήμερα με την αφή της φλόγας στον Τύμβο του Μαραθώνα.
Ο πυροβολισμός της εκκίνησης για τους κορυφαίους αθλητές θα πέσει αύριο στην αφετηρία του μαραθωνίου δρόμου στις 9 το πρωί -έως τις 9.23 π.μ. θα ακολουθήσουν επτά ακόμη μικρότερες διαδρομές για όλες τις ηλικίες και... αντοχές...
Τερματισμός
Ο φετινός «χρυσός» μαραθωνοδρόμος αναμένεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο δεκάλεπτο μετά τις 11 π.μ. Για τα 5 χιλιόμετρα η έναρξη ορίζεται στο διάστημα 7.50-8.01 π.μ. και για τα 10 χιλιόμετρα στις 8.50 π.μ., με αφετηρία τη λεωφόρο Αμαλίας.
Οι αγώνες για τα παιδιά (1.200 μ.) και για τους αθλητές Special Olympics ξεκινούν από τη Βασιλίσσης Σοφίας (στο ύψος της Βουλής) στις 10.40 π.μ. και στις 9.05 π.μ. αντίστοιχα.
Και επειδή ο μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί must του Νοέμβρη, όσοι δεν συμμετέχουν ως δρομείς για καλύτερη θέα στον τερματισμό μπορούν να προτιμήσουν την αριστερή πλευρά του σταδίου, αφού εκεί κλείνει ο κάθε αγώνας.
Αλλά αν σταθούν και κατά μήκος των πεζοδρομίων θα μπορέσουν να απολαύσουν το πολύχρωμο πλήθος των δρομέων καθώς και τα κατά τόπους μουσικά σχήματα τα οποία θα τους ενθαρρύνουν.
ΤΡΟΧΑΙΑ
Ρυθμίσεις στην κυκλοφορία
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα θα αρχίσουν από τις 06:00 την Κυριακή και θα διαρκέσουν μέχρι τις 17:30 σε όλο το μήκος των αγωνιστικών διαδρομών. Εξαίρεση αποτελεί η Βασ. Κωνσταντίνου, όπου οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγόρευση της κυκλοφορίας καθ' όλο το μήκος της θα αρχίσουν από σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 και θα ολοκληρωθούν αύριο μέχρι τις 19:00. Επίσης, λόγω της διεξαγωγής του μαραθωνίου δεν θα γίνει η προγραμματισμένη για τις 11:00 την Κυριακή 9/11/14 παρέλαση της Προεδρικής Φρουράς στον Αγνωστο Στρατιώτη. Τέλος, σήμερα από τις 17:00 μέχρι και αύριο στις 19:00, στη Λ. Βασιλίσσης Ολγας δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση και παραμονή λεωφορείων καθώς και στη Βασ. Κωνσταντίνου δεν είναι δυνατή η προσέγγιση στο Παναθηναϊκό Στάδιο από το ανοδικό ρεύμα (προς Χίλτον) λόγω εκτέλεσης εργασιών τοποθέτησης προσωρινών πεζογεφυρών κ.λπ. υποδομών.
2.200 εθελοντές, 500 ένστολοι και... 320.000 μπουκαλάκια νερό και μπανάνες!
Εντυπωσιάζουν οι... αριθμοί του αγώνα
Ενας αγώνας χωρίς προηγούμενο, όσον αφορά στο μέγεθος και στους αριθμούς, θα είναι ο 32ος Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός. Η επιτυχία που γνωρίζει και η απήχηση του στον κόσμο έχει ως αποτέλεσμα τα μεγέθη του αγώνα να εντυπωσιάζουν και να μην έχουν σύγκριση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Για την επιτυχημένη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα ενώσουν τις δυνάμεις τους 2.200 εθελοντές, οι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, ενώ για τα μέτρα ασφαλείας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εργαστούν περισσότεροι από 500 ένστολοι αστυνομικοί. Μαζί τους θα είναι 150 άτομα από το ΕΚΑΒ, έτοιμα να βοηθήσουν σε κάθε απρόοπτο που έχει σχέση με την υγεία των δρομέων και των θεατών. Συνολικά το ανθρώπινο δυναμικό που θα εργαστεί για την υποστήριξη του 32ου Μαραθωνίου θα είναι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι που θα μεριμνούν για τη σωστή οργάνωση, την άψογη διεξαγωγή και την ασφάλεια των 35.000 δρομέων και των 55.000 συνοδών τους.
Οι 35.000 δρομείς που θα πάρουν μέρος θα έχουν στη διάθεσή τους 270.000 μπουκαλάκια νερό, 47.000 ισοτονικά ποτά και άλλους τόσους χυμούς, ενώ για την απαιτούμενη ενέργεια θα έχουν 26.000 ενεργειακές μπάρες και 50.000 μπανάνες!
Εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί με τα οχήματα της διοργάνωσης, καθώς θα χρησιμοποιηθούν 220 λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους δρομείς στην αφετηρία του Μαραθώνα, δημιουργώντας ένα κονβόι μήκους επτά χιλιομέτρων. Επίσης θα επιστρατευτούν και 22 φορτηγά που θα μεταφέρουν τα ρούχα των αθλητών από τον Μαραθώνα στο Ζάππειο.
Στον στόλο των οχημάτων υπάγονται και τα δύο μεγάλα γερανοφόρα οχήματα που θα χρησιμεύσουν σε περίπτωση βλάβης των λεωφορείων αλλά και τα πέντε αυτοκίνητα οδικής βοήθειας που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία της διαδρομής.
Παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν κάγκελα συνολικού μήκους πέντε χιλιομέτρων για την ανάλογη περίφραξη σημείων στη διαδρομή και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
ΤΑ ΓΚΑΤΖΕΤ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Θήκες χεριού
Τοποθετούνται στο εξωτερικό τμήμα του χεριού, ακριβώς κάτω από τον αγκώνα ή πάνω από αυτόν. Με αυτό τον τρόπο, ο δρομέας έχει πάντα τη αίσθηση του πού βρίσκεται το κινητό του ή το MP3 του...
Θήκες καρπού
Προτείνονται κυρίως για μικρότερων διαστάσεων μοντέλα κινητών. Φορώντας αυτήν τη θήκη, το κινητό θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα μάτια, έτσι ώστε να βλέπει κάποιος ακόμη και τον αριθμό αυτού που τον καλεί.
Θήκες μεταφοράς
προσαρμόζονται στη μέση και προσφέρουν την απόλυτη ασφάλεια, αφού καλύπτουν όλη τη συσκευή αλλά και τα κλειδιά που θέλει κάποιος να έχει μαζί του κατά τη διαδρομή. Yπάρχει περίπτωση να ενοχλεί περισσότερο στη διαδικασία τρεξίματος απ' ό,τι μια θήκη χεριού ή καρπού.
«Εξυπνο» βραχιόλι
Με τα νέα «έξυπνα» βραχιόλια οι χρήστες μπορούν να καταγράψουν την αθλητική τους δραστηριότητα καθώς επίσης και τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους. Η συσκευή, που έχει και υπενθύμιση κίνησης, λειτουργεί παράλληλα και ως bluetooth για την απάντηση τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς διαθέτει ακουστικό και αναγνώριση του αριθμού του καλούντος και μπορεί να συγχρονιστεί αυτόματα με το smartphone σε πραγματικό χρόνο.

5 τρόποι να κάψεις τουλάχιστον 100 θερμίδες χωρίς να ιδρώσεις


5 τρόποι να κάψεις τουλάχιστον 100 θερμίδες χωρίς να ιδρώσειςΚαι πάνω απ’ όλα διασκεδάζοντάς το!

Είσαι λίγο τεμπέλα και ίσως πρέπει να το παραδεχτείς. Με βαριά καρδιά πηγαίνεις στο γυμναστήριο και αυτό.. αν και όποτε. Υπάρχουν όμως κάποιες ασκήσεις κάπως πιο εναλλακτικές ας πούμε, που θα σε βοηθήσουν να χάσεις τουλάχιστον 100 θερμίδες χωρίς καν να το καταλάβεις.
Πλύνε το αμάξι σου: Tο δικό σου, της φίλης σου, του μπαμπά σου, γενικώς όποιο έχεις εύκαιρο. Σκέψου πως και καθαρό αυτοκίνητο θα έχεις και μερικές θερμίδες λιγότερες. Μέσα έξω ε... όχι ό,τι βλέπει η πεθερά.
Χόρεψε με ρυθμό: Μη κάθεσαι σ΄ ένα σκαμπό πίνοντας απλά και μόνο το ποτό σου. Διασκέδασέ το λίγο!
Ξεσκόνισε το σπίτι σου: Πάρε ξεσκονόπανο και ξεκίνα τη φασίνα. Αν βέβαια ρίξεις και κανένα σκούπισμα-σφουγγάρισμα, διπλό το καλό.
Μάσησε τσίχλα: Έρευνες έχουν δείξει πως αν μασάς επί 2 ώρες μία τσίχλα τότε είσαι μείον εκατό θερμίδες περίπου. Μήπως να πεταχτείς μέχρι το περίπτερο;
Άφησε το αυτοκίνητο σπίτι: Όχι δεν θα σου πούμε να το ρίξεις στο περπάτημα(αν και θα μπορούσες) αλλά τουλάχιστον επέλεξε το ποδήλατο σου για κάποιες κοντινές αποστάσεις ή για μία απλή βόλτα. Θα εισπνεύσεις και καθαρό αέρα άλλωστε.

«Στοπ» στη ρύθμιση οφειλών από την τρόικα


Από αριστερά: ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σιλούνα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης συνομιλούν, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες.Από αριστερά: ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σιλούνα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης συνομιλούν, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες.


Βόμβα μεγατόνων έριξε η τρόικα στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν από την καθοριστική -όπως αποδείχθηκε- συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Η τρόικα αναφέρεται στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος και η απαίτηση της τρόικας προκάλεσαν εκνευρισμό στην κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης των ρυθμίσεων. Πολιτικώς θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο, καθώς η μεν ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένονται οι εγκύκλιοι για να αρχίσει να «τρέχει», η δε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια κατατέθηκε στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια. Το Γενικό Λογιστήριο «τρέχει» εκ νέου τις δικές του εκτιμήσεις για την επίπτωση των ρυθμίσεων στα έσοδα, προκειμένου κατά τις διαπραγματεύσεις να αποδείξει ότι η εκτίμηση της τρόικας είναι υπερβολική.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι οι υπερβολές της τρόικας είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης. Βάζει, δηλαδή, στο τραπέζι το μεγάλο δημοσιονομικό κενό προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και θα το συρρικνώσει στη συνέχεια, εάν η κυβέρνηση δεχθεί να εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  το  ΔΝΤ  θεωρεί  ότι  ούτως  ή  άλλως -ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις από τη ρύθμιση στα έσοδα από φόρους και εισφορές- πως το δημοσιονομικό κενό είναι τόσο μεγάλο -περί τα 2 δισ. ευρώ- που δεν μπορεί να καλυφθεί με μέτρα. Γι’ αυτό έχει προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει την αλλαγή δημοσιονομικών στόχων. Για την ακρίβεια προτείνει να παραμείνει ο στόχος για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων έως 4,5% του ΑΕΠ, αλλά να επιτευχθεί αυτό ένα με δύο χρόνια αργότερα και όχι το 2016, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Ετσι, η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει με ηπιότερο ρυθμό. Μάλιστα, αυτή την άποψη φέρεται να συμμερίζεται πλέον και ο άλλος «σκληρός» της τρόικας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν είναι ακόμη έτοιμη για κάτι τέτοιο, καθώς φοβάται ότι η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος δεν θα είναι «δωρεάν», δηλαδή οι πιστωτές θα ζητήσουν ως «αντάλλαγμα» μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορεί να συμφωνήσει προεκλογικά.

Στη Βουλή το θέμα των 30 εκατ. ευρώ στο Καζίνο Αθηνών


Eρώτηση έντεκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπ. Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης υπέρ της Κοινοπραξίας

Ερώτηση προς την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσαν χθες 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα της εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης υπέρ της Κοινοπραξίας Καζίνο Αθηνών
Οπως αναφέρουν «προκαλεί πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι το Δημόσιο φέρεται να μην έχει εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή του, και συγκεκριμένα να μην έχει ασκήσει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της συγκεκριμένης απόφασης. Το γεγονός αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό, αν ληφθεί υπόψη ότι το υπουργείο Οικονομικών εξαντλεί την αυστηρότητά του όταν πρόκειται για αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους (καθαρίστριες υπ. Οικονομικών, ασφαλιστικά ταμεία), προβάλλοντας το επιχείρημα ότι εκτρέπεται η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, και μάλιστα για πολύ μικρότερα ποσά. Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκτελέσει ακόμα και τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ, όπως η πρόσφατη για τους ενστόλους. Ερωτήματα επίσης δημιουργούνται σε σχέση με το αν πράγματι συνεχίζει να υφίσταται νομικά η κοινοπραξία και ιδιαίτερα όταν τα μέλη της φέρονται να έχουν πτωχεύσει».
Για ποιο λόγο
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τους δύο υπουργούς για ποιο λόγο δεν εξαντλήθηκαν όλα τα νόμιμα μέσα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και αν διερευνήθηκε η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης. Στην ερώτηση θίγεται το ζήτημα του υφιστάμενου καθεστώτος της κοινοπραξίας και των μελών της, ενώ οι βουλευτές αναρωτιούνται σε ποιους θα αποδοθεί το ποσό, σε περίπτωση που η κοινοπραξία δεν υφίσταται και τα μέλη της έχουν πτωχεύσει, αλλά και σε ποιους θα εκδοθεί φορολογική ενημερότητα για να εισπράξουν το ποσό.
Απομένει να απαντηθεί, όπως αναφέρεται και στην κοινοβουλευτική ερώτηση, με ποιο σκεπτικό οι δύο υπουργοί προχώρησαν τώρα στην εκταμίευση ποσού άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τελεσιδικήσει η υπόθεση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (αναμένεται η συζήτηση στην Ολομέλεια το προσεχές διάστημα).

Ο διαγωνισμός
Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση που χρονίζει από το 1994:
*Ο τότε υπουργός Τουρισμού Διονύσης Λιβανός κατηγορήθηκε στη Βουλή για παράβαση καθήκοντος, απιστία, παθητική δωροδοκία και οδηγήθηκε σε παραίτηση το 1995.
*Ο διαγωνισμός, που αρχικά κατακυρώθηκε στην Κοινοπραξία Καζίνο Αθηνών, ανακλήθηκε από τη Βάσω Παπανδρέου στις 21/5/1996 για λόγους νομιμότητας, μεταξύ άλλων και για παράβαση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Η νομιμότητα της ανακλητικής απόφασης επικυρώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ (αρ. 2403/1997).
*Ο διαγωνισμός είχε βγει παράνομος για 7 διαφορετικούς λόγους και ως εκ τούτου η κοινοπραξία δεν δικαιούνταν εξαρχής αποζημίωση, στοιχείο που έχει επισημανθεί από πλήθος βουλευτών στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το θέμα στα μέσα της δεκαετίας του '90.

Ένας υπόγειος λαβύρινθος, πιθανώς να κρύβεται στην Αμφίπολη


Ξεκίνησε την Πέμπτη η γεωφυσική έρευνα στην Αμφίπολή με επικεφαλής τον Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρη Τσόκα.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις. πρόκειται για ένα βήμα που θα μας φέρει πιο κοντά στην αποκάλυψη των μυστικών του μεγάλου Τύμβου της Αμφίπολης, ενώ -εκτός απροόπτου- τα αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο σε δύο εβδομάδες.
Στόχος της έρευνας είναι να "επικαιροποιήσει" τις παλαιότερες μετρήσεις, τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του ΤΕΙ Σερρών, και με πιο σύγχρονες μεθόδους να αποτυπώσει και να επεξεργαστεί στη συνέχεια τα δεδομένα σχετικά με το τι κρύβεται κάτω από τους τόνους χώματος του λόφου.
Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία π φαίνεται ότι υπάρχει ένα υπόγειο οικοδόμημα, το οποίο περιλαμβάνει υπόγειες αίθουσες και διαδρόμους δίνοντας την εντύπωση ενός υπόγειου λαβύρινθου.
Η επιστημονική μελέτη αναλαμβάνει δράση για να αποκαλύψει όλα τα κρυμμένα μυστικά και στην συνέχεια με τη γνώση αυτών, να επιχειρήσει η ανασκαπτική σκαπάνη και να προσδιορίσει τα σημεία στα οποία θα πραγματοποιήσει τομές για να φέρει στο φως όλα αυτά τα πιθανολογούμενα ευρήματα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την ενεργή εμπλοκή και των «θετικών επιστημών» στο ανασκαφικό έργο της Αμφίπολης, διευρύνεται ακόμη περισσότερο η διεπιστημονική ομάδα που έχει συστήσει το ΥΠΠΟΑ και εμπλουτίζεται και με άλλους επιστημονικούς τομείς που έρχονται να συνεισφέρουν στο έργο της μεγάλης ανακάλυψης του αιώνα. Είναι κατανοητό ότι όλα αυτά ωθούν την συγκεκριμένη ανασκαφή στην πρωτοπορίας της αρχαιολογικής και επιστημονικής έρευνας και αναμένεται το έργο αυτό να προσφέρει γνώσεις που θα χρησιμοποιηθούν και σε άλλες ανασκαφές.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσόκα τις προηγούμενες ημέρες προς ΜΜΕ η διασκόπηση, ουσιαστικά  η «ακτινογραφία» του τύμβου θα γίνει εξωτερικά, από τον ταφικό περίβολο αλλά δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και η ανασκαφή στο ταφικό μνημείο για μια εκ των έσω μέτρηση.
Σε αυτή την έρευνα που ξεκίνησε δεν σημαίνει ότι όλα θα εξελιχθούν απρόσκοπτα, καθώς, μπορεί να υπάρξουν εμπόδια που θα δυσκολέψουν το έργο, ένα από αυτά είναι το βάθος που βρίσκονται οι προς εντοπισμό δομές, η πυκνότητα των στρωμάτων ή ακόμη και ο «θόρυβος» που δημιουργείται από φυσικά φαινόμενα, με κίνδυνο να δώσουν λάθος εικόνα. Στόχος του κ. Τσόκα και της ομάδας του είναι να γίνει απεικόνιση της εσωτερικής δομής του γεωλογικού σχηματισμού που αποτελεί το γέμισμα του τύμβου, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει φυσικό βράχο, κοιλώματα του βράχου,  χώμα και λίθινες κατασκευές.
Η ομάδα θα βεβαιωθεί πρώτα για την ποιότητα των σημάτων που θα συλλέξει, κατά πόσο υπάρχει ή όχι σφάλμα και στο τέλος κάθε ημέρας θα γίνεται μια πρώτη επεξεργασία οπότε και θα έχουνε μία εικόνα σε αδρές γραμμές και με βάση αυτή θα καθορίζουν και τα επόμενα βήματά τους. Στην συνέχεια για το σύνολο των μετρήσεων θα υπάρχει περαιτέρω επεξεργασία στο εργαστήριο του ΑΠΘ για την έκδοση των αποτελεσμάτων.

 

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)