Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Οι τελικές ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία

Τι περιλαμβάνουν - Το ελάχιστο της δόσης - Τι απαλλαγές προβλέπονται για τις προσαυξήσεις - ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών - ΠαΣοΚ: Εκφράζει την ικανοποίηση του

 Οι τελικές ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία


Η ρύθμιση για το θέμα των ληξιπροθέσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, από 72 έως 100 δόσεις, κατατέθηκε στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πλήθος διατάξεων που φέρνουν τα πάνω κάτω στον τρόπο που μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, την παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για μία 2ετία μειωμένη κατά 30% αλλά και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και για το 2015 κατέθεσε στη Βουλή τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με στόχο να ψηφιστούν την Παρασκευή και να γίνουν νόμος του κράτους.
Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ταμεία που έχουν βεβαιωθεί ή έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα έως την 1η Οκτωβρίου 2014.
Προβλέπονται απαλλαγές από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100% αυτών, ενώ ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 12 έως και 100, ενώ στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων έως 1.000.000 ευρώ, με μειωμένο επιτόκιο που ανέρχεται σε 4,56% ετησίως.
Η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015, ενώ προϋπόθεση υπαγωγής αποτελούν η υποβολή των προβλεπομένων από το νόμο φορολογικών δηλώσεων και η φορολογική ενημερότητα των υπαγομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.
Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης, επιφέρει την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης, την υποχρέωση άμεσης καταβολής του υπολοίπου της οφειλής και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της.
Κατ΄ εξαίρεση, τα ευεργετήματα της ρύθμισης δεν χάνονται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις κατ’ έτος ή μία δόση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες.
Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης μπορεί, εντός δύο (2) μηνών από την απώλεια αυτής, να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.
Με την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στην ρύθμιση τμηματικής καταβολής χορηγείται από τη Φορολογική Διοίκηση αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής κατά τα αναφερόμενα στο νόμο, αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 και αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης. Παράλληλα, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης καθώς και η λήψη άλλων διασφαλιστικών μέτρων.
Δεν τίθενται περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι φορολογούμενοι που είχαν υπαχθεί και τηρούσαν με συνέπεια το πρόγραμμα ρύθμισης του ν.4152/2013 έχουν τη δυνατότητα είτε να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση με το μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, μέχρι και 100, με επανυπολογισμό του επιτοκίου
αναδρομικά στο 4,56% έναντι 8,75% και με απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τα παραπάνω, είτε να διατηρήσουν την υφιστάμενη ρύθμιση με το επιπλέον ευεργέτημα, εκτός των παραπάνω, της περαιτέρω μείωσης των προσαυξήσεων κατά 20%.

ΦΠΑ εστίασης και εισφορά αλληλεγγύης
Παρατείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση μέχρι 31.12.2015. Την ίδια στιγμή προβλέπεται η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, και μειώνονται από 1/1/2015 οι συντελεστές υπολογισμού της, κατά 30% .

Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών
Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και μετονομάζεται η Γενική Γραμματεία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής σε Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής.
Παρέχεται η δυνατότητα στη Διυπουργική Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων να εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών ή άλλο μέλος της για τη διενέργεια των δικαιοπραξιών ή υλικών ενεργειών που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα καθήκοντα του Προέδρου του ΣΟΕ μπορεί να ανατίθενται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, στο Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης
Θεσπίζεται μεταβατικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΝΑΤ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 30-9-2014. Η αίτηση υπαγωγής δύναται να υποβληθεί το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου του έτους 2015.
Οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν εφάπαξ είτε έως σε 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, η οποία έκπτωση άρχεται από ποσοστό 100% μέχρι ποσοστό 20% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις, ενώ η ρύθμιση προσβάσιμη στο σύνολο των οφειλετών.
Επίσης, συγχωρείται η μη εμπρόθεσμη καταβολή, δίχως να απόλλυνται τα ευεργετήματα της ρύθμισης, σε δυο περιπτώσεις:
α) σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι 2 δόσεων ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή
β) σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) μηνών.
Οι οφειλέτες που υπήχθησαν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013 και τηρούν τους όρους αυτής έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση του
παρόντος. Πιο συγκεκριμένα, τα ανωτέρω πρόσωπα επωφελούνται του μειωμένου επιτοκίου ύψους 4,56%, καθώς και των μειωμένων προσαυξήσεων της προκειμένης ρυθμίσεως, αναδρομικά, από την ένταξή τους στη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013.
Όσοι επιλέξουν να συνεχίσουν τη ρύθμιση της «νέας αρχής» του ν. 4152/2013, παρέχεται το -επιπρόσθετο των ανωτέρω- πλεονέκτημα της αναδρομικής μείωσης κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων.

Διατάξεις Υπουργείου Εργασίας
Παρέχεται η δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης των στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), χωρίς οι δανειολήπτες να απολέσουν την επιδότηση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Οι φορείς που καταβάλλουν πάσης φύσεως, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις να μπορούν, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, να αποστέλλουν οι ίδιοι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων και τα ποσά προς πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών, κατόπιν της σχετικής διασταύρωσης και αποστολής των αναγκαίων στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ στους ανωτέρω φορείς.
Αξιοποιούνται τα σύγχρονα πληροφοριακά εργαλεία (Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας, Ενιαία Αρχή Πληρωμών, «Εργάνη», ΓΓΔΕ) έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεων. Οι διασταυρώσεις αυτές αποσκοπούν στην αποτύπωση των δικαιούχων, στη διασφάλιση της διαφάνειας των παροχών αλλά και στον εντοπισμό ενδεχόμενης παραβατικότητας σε πεδία που εξέφευγαν του ελέγχου, λόγω της απουσίας αξιόπιστων βάσεων δεδομένων και της έλλειψης διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας, που τελικά απέβαινε εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος εν γένει.
Τέλος, στο πληροφοριακό σύστημα της Ηλεκτρονικής Ακαδημαϊκής Ταυτότητας των φοιτητών και σπουδαστών, εισάγεται ο ΑΜΚΑ και ακολούθως διασυνδέεται με το μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ για την παρακολούθηση της διατήρησης της φοιτητικής και σπουδαστικής ιδιότητας των προστατευόμενων μελών των ασφαλισμένων.
ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που κατατέθηκε τη Βουλή» όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση.

Σε αυτήν αναφέρει τα εξής:

«1. Η νέα ρύθμιση απευθύνεται ακριβώς στη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λαμβάνεται μάλιστα ιδιαίτερα μέριμνα για την κατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους μέχρι και σε 100 δόσεις.

»2. Σε αντίθεση με παλαιότερες ρυθμίσεις, δεν υπάρχουν περιοριστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ούτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

»3. Προβλέπεται δυνατότητα επιλογής, προκειμένου ο κάθε φορολογούμενος να μπορεί να επιλέγει τον αριθμό δόσεων που ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες. Οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται αναλόγως του αριθμού των δόσεων από 20% έως και 100% και προβλέπεται μειωμένο επιτόκιο.

»4. Προβλέπονται πρόσθετα ευεργετήματα για την περίπτωση των οφειλετών που είχαν υπαχθεί και τηρούν με συνέπεια τους όρους της ρύθμισης της «νέας αρχής» στο πλαίσιο του ν. 4152/2013.

»5. Οι οφειλέτες που εντάσσονται στη ρύθμιση πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από την 1η Οκτωβρίου και εξής, έχοντας τη δυνατότητα υπαγωγής ως προς αυτές στα προγράμματα πάγιας ρύθμισης που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

»6. Η φιλοσοφία της διάταξης είναι να παράσχει στους πολίτες την αναγκαία υποστήριξη, προκειμένου να καταστήσουν το χρέος τους βιώσιμο, έτσι ώστε να επιλέξουν εκείνο το πρόγραμμα ρύθμισης που τους επιτρέπει να μη δημιουργούν νέα χρέη, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο τόσο γι’ αυτούς όσο και για το Δημόσιο.

»7. Η διάταξη αναγνωρίζει το ενδεχόμενο συγκυριακής αδυναμίας τήρησης των όρων της ρύθμισης και προβλέπει ρητά ότι δεν επέρχεται η οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια στους οφειλέτες που δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος του προγράμματος ρύθμισης.

»8. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση σε περίπτωση απώλειάς της λόγω ανωτέρας βίας.

»9. Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου περιορίζεται σε ποσό που αντιστοιχεί στο 1/7 των δόσεων που υπολείπονται.

»10. Διευκολύνεται, τέλος, σημαντικά σε σχέση με το προϊσχύσαν καθεστώς η άρση κατασχέσεων στα χέρια τρίτων για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση».

Αλλαγή ώρας την Κυριακή : Έρχεται η «ώρα» του Χειμώνα


Στη χειμερινή ώρα επιστρέφουμε τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Οκτωβρίου, οπότε τα ρολόγια πάνε μία ώρα πίσω (από τις 04.00 στις 03.00). 
Στόχος της εφαρμογής της, με την αλλαγή κατά μία ώρα, είναι η η καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Εφαρμόζεται κατά κόρον στο δυτικό κόσμο, αλλά δεν έχει απήχηση σε Ασία και Αφρική.

Ο πρώτος που φέρεται να διατύπωσε κάποιου είδους πρόταση για εξοικονόμηση πόρων μέσω της αλλαγής ωραρίου ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο οποίος σε γράμμα του σε γαλλική εφημερίδα πρότεινε να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο.

Πολύ αργότερα, στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στην βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στην «σπατάλη του φυσικού φωτός».

Οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν το μέτρο, το 1916, για να ακολουθήσουν σχεδόν αμέσως οι Βρετανοί.

Δύο χρόνια αργότερα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε, παράλληλα με τις ζώνες της ώρας, στις ΗΠΑ, αλλά σύντομα καταργήθηκε λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Στην Ελλάδα το μέτρο εισήχθη το 1932, αλλά εγκαταλείφθηκε σύντομα λόγω προβλημάτων με την τότε ζώνη ώρας που είχε υιοθετήσει η Ελλάδα. Ακολούθησε εναλλακτικά σε κάποιες περιόδους η αλλαγή της ώρας λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα το Χειμώνα.

Το 1975 η Ελλάδα, μαζί με μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, ξεκίνησε την συντονισμένη εφαρμογή της θερινής ώρας, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Πλέον, την τελευταία Κυριακή κάθε Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) δηλαδή στις 3.00 τα ξημερώματα, βάζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, ενώ τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς, δηλαδή στις 4.00 τα ξημερώματα, ταυτόχρονα με όλες τις χώρες της ΕΕ που ακολουθούν αυτή την πεπατημένη.

Μείωση 40% στους προϊσταμένους του δημοσίου

"Μαχαίρι" στον αριθμό των προϊσταμένων χωρίς αντικείμενο φέρνουν τα νέα οργανογράμματα, με τα οποία θα λειτουργούν από την ερχόμενη Τετάρτη  29 Οκτωβρίου τα υπουργεία. Με την έναρξη ισχύος των νέων οργανογραμμάτων μπαίνει  ταυτόχρονα φρένο στην πολυδιάσπαση των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, η μείωση δομών και προϊσταμένων...
θα επιφέρει και σημαντική εξοικονόμηση πόρων τόσο από τον περιορισμό δαπανών για τη λειτουργία των επιμέρους υπηρεσιών όσο και το ψαλίδι στα επιδόματα θέσης ευθύνης τα οποία λάμβαναν οι χιλιάδες επικεφαλής αυτών.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από τα Νέα:
Πηγή: Τα Νέα

Βγήκε η απόφαση για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Βγήκε η απόφαση για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Διαβάστε τις προϋποθέσειςΗ έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ τόσο για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα όσο και για ιδιοκτήτες που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια περιγράφεται σε απόφαση της Γενικής Γραματείας Δημοσίων Εσόδων.

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η απόφαση της Κατερίνας Σαββαΐδου όπου αναφέρονται οι προϋποθέσεις για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.


Η έκπτωση αφορά σε δύο κατηγορίες:

- Για τους κενούς και μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία θα γίνεται μέσω Internet ενώ η έκπτωση θα χορηγείται χωρίς να ζητηθούν δικαιολογητικά από τους φορολογούμενους

- Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια

Διαβάστε πως θα γίνετε η έκπτωση για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους:

- Θα υπάρξουν δύο εκκαθαρίσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης στους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Η πρώτη θα γίνει Οκτώβριο (σ.σ πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα) και η δεύτερη τον Δεκέμβριο. «Στην περίπτωση στην οποία, κατά την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου 2014, διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν δικαιούται τη χορηγηθείσα μείωση, λόγω της υποβολής ή της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη μέχρι τη νέα εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις, αυτή αίρεται με αιτιολογημένη απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης, σύμφωνα με το συνημμένο στο παράρτημα υπόδειγμα, και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, ο οποίος καταβάλλεται σε ισόποσες δόσεις μέχρι και την 27/2/2015» αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση

- Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2013, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ ανά περιφέρεια. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι αναγράφονται στις εμπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9) έτους 2014 και στις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων (έντυπα Ε2) οικονομικού έτους 2014

- Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων οικονομικού έτους 2014, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και τη δεύτερη εκκαθάριση σύμφωνα με την παράγραφο 1 της παρούσας, από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν το εμπράγματο δικαίωμα της πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα

- Ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2014

-  Για την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τη χορήγηση μείωσης, δεν απαιτείται να προηγηθεί η προσκόμιση δικαιολογητικών και ο έλεγχος αυτών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., ανεξάρτητα από το ύψος της μείωσης, δεδομένου ότι η εκκαθάριση χορηγείται εκ του νόμου κεντρικά από τη Δ.ΗΛΕ.Δ

Διαβάστε ποιά είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για έκπτωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων:

 
1. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 3 έως και 10 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται

2. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος

3. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την δεύτερη εκκαθάριση σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας

4. Ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2014

5. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47) αποπερατωμένων και ημιτελών καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις εμπρόθεσμες δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014 του φορολογουμένου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων

6. Το ποσοστό της αναπηρίας, λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014 ή από άλλα αρχεία, που είναι στη διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών. Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει η πληροφορία στα αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών, για τη χορήγηση έκπτωσης απαιτείται βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας. Επίσης δεκτές γίνονται αποφάσεις πιστοποίησης αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1/9/2011 από Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ή τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων, την Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή, την Ανώτατη Ναυτική Υγειονομική Επιτροπή, την Ανώτατη Αεροπορική Υγειονομική Επιτροπή ή την Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση ή άλλως μέχρι την ημερομηνία λήξης της ισχύος τους και εφόσον ισχύουν κατά την 1η Ιανουαρίου 2014

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική για τη χορήγηση των εκπτώσεων σε ποσοστό 50% ή 100% θα γίνουν δύο εκκαθαρίσεις. Μία τον Οκτώβριο και άλλη μία τον Δεκέμβριο. Όποιος λάβει την έκπτωση τον Οκτώβριο αλλά στη συνέχει διαπιστωθεί ότι δεν δικαιούται την έκπτωση επειδή εν τω μεταξύ θα έχει τροποποιήσει τη δήλωση του ΕΝΦΙΑ, η έκπτωση θα διαγραφεί τον Δεκέμβριο και τα ποσά που είχε γλιτώσει εν τω μεταξύ θα πρέπει να τα πληρώσει στις δόσεις που υπολείπονται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Αγνοείται αεροσκάφος στην Κύπρο - Χάθηκε 15 χλμ. από τουρκική φρεγάτα - Φόβοι για κατάρριψη από τους Τούρκους


Τραγική κατάληξη φαίνεται να είχε η πτήση του δικινητήριου Diamond DA42, με δύο επιβαίνοντες, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, ενώ βρισκόταν γύρω στα 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λάρνακας.

Μετά απο συντονισμένη έρευνα διάσωσης στην οποία συμμετείχαν εκτός απο την Κύπρο, το Ισραήλ και ο Λίβανος, εντοπίστηκαν συντρίμμια περίπου 40 ναυτικά μίλια από τη Λάρνακα.
Αγνοείται από τα ραντάρ μικρό αεροσκάφος το οποίο πετούσε στα ανοιχτά της Κύπρου και εκφράζονται υπόνοιες ότι καταρρίφθηκε από τουρκική φρεγάτα η οποία πιθανόν να το θεώρησε εχθρικό στόχο.
Το αεροσκάφος πετούσε σε απόσταση 15 χλμ. από την τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F 493) κλάσης O.H.Perry και 40 χλμ. από το ερευνητικό σκάφος "Barbaros".
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται κάνουν λόγο για ένα Κύπριο πολίτη και έναν Λιβανέζο.
Με τον υπουργό Άμυνας της; Κάρπου να σπεύδει στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και πλωτά και ενάερια μέσα έχουν τεθεί σε πλήρη συναγερμό.
Μάλιστα η είδηση έχει ήδη επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές των δύο αεροδρομίων.
Στο μεταξύ, ελικόπτερα κάνουν έρευνες σε μια προσπάθεια εντόπισης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους, ενώ, σύντομα αναμένεται ανακοίνωση από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης.
Ένα ελικόπτερο AW-139 έχει αποστείλει η Κύπρος μαζί με δύο περιπολικά σκάφη της Ακτοφυλακής, ενώ το Ισραήλ έχει αποστείλει 2 C-130.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε επαγρύπνιση - παρακολούθηση. Ο Αρχηγός της Ε.Φ ενημερώνεται ανελλιπώς ενώ βρίσκεται ήδη στο γραφείο του
Και ο Λίβανος συμμετέχει στην έρευνα για εντοπισμό του μικρού εκπαιδευτικου αεροσκάφους με ένα C-130.
Το μικρό εκπαιδευτικό αεροσκάφος με δύο επιβαίνοντες, αναχώρησε γύρω στις 19:00 το βράδυ από τον αερολιμένα Πάφου με κατεύθυνση το Λίβανο.
Λίγο πριν τις 19:00, ενώ πετούσε στα 45 ναυτικά μίλια νοτίως του Κάβο Γκρέκο, το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Λίγα λεπτά αργότερα ανέφερε ότι υπήρξε μηχανικό πρόβλημα το οποίο επιδιορθώθηκε. Ωστόσο, στη συνέχεια και ξαφνικά  το δικινητήριο έπαψε να εκπέμπει σήμα και ενώ είχε πλησιάσει την τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F 493) στα 15 μίλια.
Το αεροσκάφος, χάθηκε από τα ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας 45 ΝΜ Νότια της Λάρνακας. Αμέσως, ενημερώθηκε το ΚΣΕΔ, το οποίο οργάνωσε την επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν αεροναυτικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας Ερευνας-Διάσωσης μεταξύ των δύο κρατών.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν βρεθεί συντρίμμια, ακόμη όμως δεν είναι επιβεβαιωμένο εάν ανήκουν στο αεροσκάφος.
Νεότερες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες.
defencenet.gr  

Αυτές είναι οι επιστροφές σε ΕΔ και Σώματα Ασφαλείας

http://www.epoli.gr/content/data/multimedia/images/Enstoloi_Syllalhthrio.jpg

Η επιβεβαίωση της επιστροφής του 50% των χρημάτων που δικαιούνται οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας έρχεται και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στους πίνακες που έχουν στην διαθεσή τους οι Λιμενικοί και δημοσιοποιούν στα limenikanea είναι αποκαλυπτικοί των κυβερνητικών προθέσεων.

Τους πίνακες έστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ζητώντας να υπολογιστεί το κόστος από τις επιστροφές χρημάτων.

Δείτε τους πίνακες:










Σφοδρή συγκρουση Μητσοτάκη-Μητροπουλου

Πολύ σοβαρές καταγγελίες που αγγίζουν τον εργατολόγο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο έκανε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πολύ σοβαρές καταγγελίες που αγγίζουν τον εργατολόγο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο έκανε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στις μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στον Δήμο Δραπετσώνας που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου κατήγγειλε «φάμπρικα» διορισμών με τον κ. Μητρόπουλο να παίζει ενεργό ρόλο. Όπως είπε με βάση πόρισμα του ΑΣΕΠ που έχει στα χέρια του, υπήρξε παρανομία, ενώ κατήγγειλε προσωπικά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο ότι είχε γνωμοδοτήσει με την ιδιότητα του εργατολόγου για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους της Δραπετσώνας – Κερατσινίου ότι δεν είχαν τις προϋποθέσεις που έθετε το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου.
Υπάλληλοι και (τότε) δημοτική αρχή είχαν πλήρη γνώση ότι παρανομούσαν με τις μονιμοποιήσεις δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι, κατά την κατάρτιση των συμβάσεων, είχαν προσφύγει στον εργατολόγο και δικηγόρο του δήμου Δραπετσώνας και σήμερα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν πληρούν τα κριτήρια, σημειώνοντας πως η γνωμοδότηση ήταν αρνητική…
«Οι εργαζόμενοι ήρθαν σε εσάς κ. Μητρόπουλε γιατί είστε εργατολόγος, ήσασταν δικηγόρος του δήμου και είχατε γνωματεύσει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια.
Μάλιστα στο πόρισμα αναφέρεται ότι υπάλληλος έλεγε πως πήγε στον κ. Μητρόπουλο τη σύμβασή της και της είπε εν ψυχρώ ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα αποκάλυψε πως το πόρισμα του ΑΣΕΠ – το οποίο κατέθεσε και στη Βουλή – αποτυπώνει πως στη συνέχεια ο Δήμος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έστειλε άλλα στοιχεία στο ΑΣΕΠ «και αυτό παραπλανώμενο επικυρώνει στοιχεία εντελώς ανακριβή. Και αυτό δεν συνέβη μόνο στη Δραπετσώνα αλλά και σε άλλους δήμους και δείχνει πως είχε στηθεί αυτή η φάμπρικα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Κι ενώ από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ακουγόταν η λέξη «φουκαράδες» για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, ο υπουργός απάντησε πως… «η ζημιά είναι 2,1 εκατ. ευρώ, και την ίδια στιγμή άλλοι φουκαράδες, που δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση του διατάγματος, είναι έξω γιατί δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις».
«Αυτή είναι η ΑΡΙΣΤΕΡΑ της ισότητας;» αναρωτήθηκε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί σε βάθος. Παράλληλα δε, αναγνώρισε ευθύνες και στη Ν.Δ. για όσα έχουν συμβεί κατά καιρούς… «Εμείς τις αναγνωρίζουμε, εσείς όμως δεν τις αναγνωρίζετε γιατί οι πελάτες του παρελθόντος έχουν πάει στο δικό σας κόμμα» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Μητρόπουλου. «Δεν παρανόμησαν οι εργαζόμενοι στο Κερατσίνι, τον Ασπρόπυργο κ.α., αλλά δεν πληρούσαν τις σκληρές προϋποθέσεις (προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου) σε ένα καθεστώς άγριο… Γι’ αυτό σας κάλεσα χθες σε συγχώρεση. Η αριστερά δεν συναινεί σε παρανομία αλλά αυτή τη στιγμή να σταματήσετε τη ρύθμιση και αν ζητήσετε συγνώμη από τις κυρίες. Πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν» δήλωσε.

Απορρόφηση μόνο 30% του ΕΣΠΑ από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΣΠΑ
"Στο τελευταίο πρόγραμμα για μικρομεσαίους έχουν εγκριθεί 14 χιλιάδες αιτήσεις φυσικών προσώπων – επαγγελματιών - επιχειρήσεων, που μπορούν να κάνουν την επένδυσή τους και ενώ... έχουν πάρει την έγκριση, δεν πάνε να την κάνουν...".

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε συνέντευξή του στο Action24 για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Η μικρή απορροφητικότητα κατά την άποψή του είναι αποτέλεσμα διαφόρων προβλημάτων "όπως το θέμα της σταθερότητας, τι γίνεται με τις πολιτικές εξελίξεις που είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας" είπε ο υφυπουργός. Δεύτερος ανασταλτικός παράγοντας κατά τον κ. Κωνσταντινόπουλο είναι θέματα που σχετίζονται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία "είτε αφορούν τις τράπεζες είτε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε εμείς ως κράτος που δίνουμε". Υπάρχει όμως και μια ειδική κατηγορία, συνέχισε ο ίδιος, "... είχαμε στο πρόγραμμα τους δικαιούχους οι οποίοι έκαναν τα χαρτιά τους χωρίς καμία προϋπόθεση, πήραν την έγκριση και υπήρχαν και οι δυνητικά δικαιούχοι, αυτοί που για να πάρουν την έγκριση ενώ είχαν τη βαθμολογία, τους λέγαμε: θα βάλετε το 30% της επένδυσης και μετά θα σας βοηθήσουμε
 
. Η διαφορά είναι ότι οι δικαιούχοι που δε χρειαζόταν να βάλουν το 30% στην αρχή δε φαίνεται να προχωράνε πολύ γρήγορα τις επενδύσεις, σε σχέση με αυτούς που έδωσαν το 30%". Όπως εξήγησε ο υπουργός, για να προχωρήσουν οι επενδύσεις εξετάζονται διάφορα ζητήματα τα οποία αξιολογούνται έτσι ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να λειτουργήσουν καλύτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία "όπως παλέψαμε τις εμπροσθοβαρείς δράσεις". Σε αυτό το σημείο ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, έθεσε τη ρήτρα απασχόλησης. Δηλαδή στα έργα από δω και πέρα, στις προϋποθέσεις θα περιλαμβάνεται ότι κάθε φορά ένας επιχειρηματίας ο οποίος θα έχει είτε φορολογικά κίνητρα, είτε θα παίρνει κρατικές ενισχύσεις, θα πρέπει να έχει προϋποθέσεις να απασχολεί κάποιον κόσμο για να μπορεί να συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις. Σημείωσε ακόμη ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ βρίσκεται στο 75% και σε σχέση με πέρσι το ίδιο χρονικό διάστημα έχουμε απορρόφηση επιπλέον 900 εκατομμυρίων ενώ γνωστοποίησε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιούνται αναλυτικά στοιχεία ανά εβδομάδα και θα φαίνεται η εξέλιξη των έργων.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)