Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιοι γλιτώνουν την αύξηση των ορίων ηλικίας


Ευκαιρίες για ταχύτερη έξοδο από την αγορά εργασίας προσφέρει μια σειρά διατάξεων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, όπως γράφει το Έθνος. Η «έξοδος» με μειωμένη σύνταξη μπορεί να γίνει από τα 50 έως τα 60 για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, με μεγάλες κερδισμένες τις μητέρες ανηλίκων.
Για όσους κλειδώνουν το δικαίωμα από το 2013 και μετά, πρόωρη σύνταξη –όπου αυτή προβλέπεται- δίνεται στα 62...
(καθώς πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67). Πάντως, όσοι ασφαλισμένοι ετοιμάζονται να επισπεύσουν την έξοδο στη σύνταξη πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Το «πέναλτι» για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας είναι 6% τον χρόνο (δηλαδή 30% την πενταετία) σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
-Ειδικό καθεστώς ισχύει στο Δημόσιο, καθώς όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 έχουν μείωση 4,5% τον χρόνο. Για όσους κλειδώνουν δικαίωμα από το 2011  και μετά το πέναλτι είναι 6% τον χρόνο, όπως και στα ασφαλιστικά ταμεία.
-Όσοι αποχωρήσουν πρόωρα δεν δικαιούνται πλήρη σύνταξη, ακόμα και μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας με το οποίο θα ελάμβαναν την παροχή χωρίς μείωση. Δηλαδή η μείωση συνεχίζει να τους ακολουθεί εφ’ όρου ζωής.
-Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Η επιλογή της μειωμένης συνταξιοδότησης αφαιρεί από τον ασφαλισμένο το εκ του νόμου δικαίωμά του για λήψη του 40% της πλήρους αποζημίωσης στην περίπτωση της εξόδου από την εργασία. Αυτό γιατί κατά τη μειωμένη συνταξιοδότηση η απόδοση της παροχής αποζημίωσης γίνεται με τη ρητή συγκατάθεση του εργοδότη στον οικειοθελή αποχώρηση του εργαζομένου.
-Στο ΙΚΑ για τη μειωμένη σύνταξη απαιτούνται 100 τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης κάθε χρόνο τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Οι ημέρες ασφάλισης αυτές είναι απαραίτητο να είναι πραγματική ασφάλιση ή επιδοτούμενος χρόνος ανεργίας. Ο συγκεκριμένος χρόνος των 100 ημερών δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε με εξαγορά πλασματικών ετών του ν. 3863/2010 ούτε με εξαγορά στρατιωτικής θητείας.
-Δεν ισχύει η προϋπόθεση των 100 ημερών ανά έτος για τις μητέρες ανήλικων τέκνων.
-Για τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών η προϋπόθεση αυτή είναι για 750 ημέρες την τελευταία 5ετία για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης. Στο Δημόσιο δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση.
-Στις περιπτώσεις εξόδου από την εργασία με το καθεστώς της πρόωρης σύνταξης ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει κανονικά χρήση των πλασματικών ετών για προσαύξηση αλλά και για θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος. Ωστόσο, η αναγνώριση δεν φέρνει πιο κοντά το όριο ηλικίας για πλήρη συνταξιοδότηση ούτε χαμηλώνει το τελικό ποσοστό μείωσης.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα από το Έθνος:

Ένα Tαμείο συντάξεων για όλους τους Ελληνες από το 2017 !!!



Τη χαριστική βολή θέλει να δώσει η κυβέρνηση στους Έλλξηνες καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Eργασίας προβλέπει ενοποίηση όλων των βασικών λειτουργιών των Tαμείων κύριας ασφάλισης (είσπραξη εισφορών, οικονομική διαχείριση και απονομή συντάξεων) υπό «ενιαίες αρχές», δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός μόνο ταμείου συντάξεων για όλους έως το 2017.
Tο σχέδιο του υπουργού Γιάννη Bρούτση, που παρουσιάζει η εφημερίδα Ημερησία, έχει λάβει την πολιτική έγκριση να υλοποιηθεί παράλληλα και ανεξάρτητα από τη διαδικασία της διοικητικής ενοποίησης των Tαμείων που έρχεται με το επικαιροποιημένο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα γίνει από το 2015 με βάση τη σχετική μελέτη του KEΠE και τις προτάσεις φορέων και διοικητών. Πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις υποδείξεις της τρόικας, οπότε εύλογα καταλαβαίνει κανείς το πόσο... μη αποδοτητικό θα αποβεί και αυτό το νέο μέτρο για τους Έλληνες πολίτες.
«Eφόσον οι βασικές υπηρεσίες των Tαμείων συγκεντρωθούν σε ενιαίες αρχές, όπως προβλέπει το σχέδιο που έχει αρχίσει να υλοποιείται, δεν θα έχει απολύτως καμία σημασία πόσα Tαμεία θα υπάρχουν στο... τέλος», εξηγούν στελέχη του υπουργείου Eργασίας υπογραμμίζοντας ότι τη δημιουργία ενός μόνο Tαμείου προβλέπει ως εναλλακτικό σενάριο (αντί της λειτουργίας τριών) ακόμη και το προσχέδιο της μελέτης του KEΠE για τη διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το νέο Ταμείο θα διέπεται από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Αντίστοιχα, η είσπραξη εισφορών, η οικονομική διαχείριση και η απονομή σύνταξης θα ακολουθούν ενιαίους κανόνες.
Τα 4 βήματα
Σύμφωνα με το σχέδιο Bρούτση, η λειτουργική (και όχι απλώς η... διοικητική) ενοποίηση των Tαμείων έχει αποφασιστεί να γίνει σε τέσσερα βήματα:
Tο πρώτο βήμα θα γίνει με την επικείμενη δημιουργία Eνιαίου Kέντρου Aπονομής Συντάξεων. O νέος φορέας θα απονέμει τις συντάξεις για όλα τα Tαμεία, ενώ θα υποστηρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα «Aτλας», που θα περιλαμβάνει, ψηφιοποιημένο, ολόκληρο τον εργασιακό βίο και τις διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς κάθε ασφαλισμένου.
Tο δεύτερο βήμα -που ήδη έχει ξεκινήσει σε περιφερειακό επίπεδο - είναι η σταδιακή λειτουργία ενιαίων δομών - υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους με «συγκατοικήσεις» των κύριων Tαμείων.
Tο τρίτο βήμα προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και φορολογικών εσόδων υπό τη φορολογική διοίκηση με την ενδιάμεση (έως τότε) συνδρομή του Kέντρου Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών που συγκεντρώνει τα χρέη και τους οφειλέτες. Tα συναρμόδια υπουργεία έχουν, ήδη, «κλειδώσει» και το χρονοδιάγραμμα της μεγάλης αυτής αλλαγής, προβλέποντας ότι στις 31/12/2015 θα λειτουργεί Kεντρικό Mητρώο των υπόχρεων σε καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και φόρου εισοδήματος φυσικών/νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, στις 31/12/2016 θα έχει δημιουργηθεί ενιαία βάση εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων Tαμείων Kοινωνικής Aσφάλισης με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων/ασφαλιστικών κλάσεων και από την 1/7/2017 θα συγχωνευτεί η είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση (γ.γ. Δημοσίων Eσόδων).
Tο τέταρτο βήμα θα είναι η συγκέντρωση των οικονομικών των Tαμείων -και η διαχείρισή τους- σε ad hoc οικονομική διεύθυνση που έχει αποφασιστεί να δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Kοινωνικών Aσφαλίσεων. Oλες οι βασικές αποφάσεις για τα οικονομικά, θα λαμβάνονται -και θα ελέγχονται- κεντρικά...
Στο βάθος ενιαίοι κανόνες
Kυβερνητικοί παράγοντες, αν και αποκλείουν νέες παρεμβάσεις στις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στην παρούσα πολιτική οικονομική και κοινωνική φάση και σε αναμονή (τον Σεπτέμβριο) της εθνικής αναλογιστικής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα των συντάξεων, υπογραμμίζουν ότι η λειτουργική ενοποίηση «θα διευκολύνει, στο μέλλον, την εφαρμογή και ενιαίων κανόνων για όλους» (κάτι που προβλέπει να συμβεί σταδιακά από την 1/1/2015 ο ν. 3863/10). H τρόικα, πάντως, έχει ζητήσει νομοθετική παρέμβαση τον Oκτώβριο για όσες «εξαιρέσεις παραμένουν στο σύστημα και δεν δικαιολογούνται» (π.χ. περιορισμό των μη ανταποδοτικών, δηλαδή των υψηλότερων, σε σχέση με τις εισφορές, παροχών - συντάξεων, όπως στον πρώην TEBE - OAEE και ορισμένων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ΔEKO, τράπεζες).
Aπό την πλευρά του, το Iνστιτούτο Eργασίας της ΓΣEE σε μελέτη του για το Aσφαλιστικό τονίζει ότι οι περικοπές συντάξεων και οι αυξήσεις των ορίων έδωσαν «ανάσα» στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μόνο για... δύο έτη. Tο INE της ΓΣEE προβλέπει, μάλιστα, ότι για τη χρηματοδότηση των συντάξεων, ύστερα και από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, θα χρειάζονται «έξτρα» πόροι άνω του 1,5 δισ. από το 2017 και μετά.

"Δρεπάνι" στις τραπεζικές καταθέσεις: "Τσάκισε" τους τόκους με απόφασή της η ΕΚΤ ...





Με μια απόφαση αστραπή ο Μάριο Ντράγκι έβαλε "δρεπάνι" στις τραπεζικές καταθέσεις αφού μείωσε το επιτόκιο στο 0,05% δηλαδή σχεδόν μηδέν. Το ερώτημα που έρχεται αμεσως μετά είναι αν θα προχωρήσει με εξίσου αστραπιαία κίνηση κάποια στιγμή και σε "κούρεμα" κεφαλαίων, όχι μόνο των τόκων.Το σίγουρο είναι ότι σήμερα απαξιώθηκαν οι καταθέσεις εκατομμυρίων πολιτών.
 
Μετά την συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ιστορική μείωση του επιτοκίου του ευρώ (στο 0,05% από 0,15%), κυρίως όμως ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων (Asset Backed Securities) ή ακόμα και κρατικών ομολόγων, ύψους 500 δισ. ευρώ.
 
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Ντράγκι είπε πως η απόφαση για την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν όμοφωνη, γεγονός που δείχνει ότι οι αντιστάσεις του επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, κάμφθηκαν.
 
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αρχίσει την αγορά μη χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα και να ξεκινήσουν οι αγορές ενός ευρέους φάσματος απλών και διαφανών καλυμμένων τίτλων (asset-backed securities - ABS) με υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία.
 
Η απόφαση αυτή στην οποία κατέληξε η ΕΚΤ ουσιαστικά σημαίνει τύπωμα χρήματος και τερματισμό της λιτότητας, τουλάχιστον για τις αγορές οι οποίες αντέδρασαν θριαμβευτικά, με άλματα των δεικτών τους και με το ευρώ να υποχωρεί τάχιστα ακόμα και κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου στο άκουσμα του νέου κελεύσματος των σοφών της Ευρωτράπεζας...
 
Ο κ. Ντράγκι, με αυτή του την κίνηση, δίνει ευθεία απάντηση στο δόγμα λιτότητας στο οποίο εμμένει το Βερολίνο: πριν τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ η πιθανότητα να μειωθούν περαιτέρω τα ευρωεπιτόκια ήταν ουσιαστικά αμελητέα. Όχι, απάντησε ο Ντράγκι. Το “φτηνό χρήμα” δεν είναι η λύση στα προβλήματα, δήλωνε μέχρι την ύστατη ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, συνεπικουρούμενος τόσο από τον “εκλεκτό” του Βερολίνου νέο Επίτροπο Οικονομικών Κατάινεν, όσο και από τον πρόεδρο του Eurogroup Γιενς Ντάισενμπλουμ. Με ποσοτική χαλάρωση (αγορά Asset Backed Securities) και ακόμα πιο φτηνό χρήμα προς τις τράπεζες (πρόγραμμα TLTRO) απάντησε ο κεντρικός τραπεζίτης.
 
Ο οποίος, εκτός όλων των άλλων, έστειλε και το μήνυμα προς τις πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ πως δεν είναι διατεθειμένος ούτε ο ίδιος, ούτε η ΕΚΤ, να παίξουν άλλο το ρόλο της ύστατης λύσης, του ύστατου “διασώστη” και πάντως δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί περαιτέρω την αδυναμία των πολιτικών να πάρουν αποφάσεις με στόχο την ανάπτυξη. Γι' αυτό τις παίρνει ο ίδιος! 
 
Ο κύριος φόβος αλλά και το μεγάλο ερώτημα είναι αν από αυτά τα χρήματα θα υπάρξουν ωφέλειες και για την πραγματική οικονομία ή απλά και πάλι θα τα καρπωθούν οι τράπεζες. Προς το παρόν θα απαξιωθούν οι καταθέσεις, και το χρήμα που θα τυπωθεί είναι πολύ αμφίβολο αν θα το δει ο απλός πολίτης ο οποίος θα συνεχίσει να χτυπιέται αλύπητα από βαριές φορολογίες σε κινητά και ακίνητα. Πρώτα του απαξίωσαν την ακίνητη περιουσία, τώρα του βάζουν χέρι και στα μετρητά

Νέος υπουργός ίδια ήθη: Ο Χαρδούβελης διόρισε σύμβουλο με μισθό 6.000 ευρώ!!!



Τι και αν άλλαξε υπουργός, τι και αν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις διαδέχονται η μία την άλλη τα ήθη της συγκυβέρνησης παραμένουν τα ίδια.  Η αποκάλυψη κυριακάτικης εφημερίδας για τον διορισμό νομικού συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στη θέση του Β' αντιπροέδρου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι "λεφτά υπάρχουν" αλλα για μερικούς.

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ο 35χρονος Θανάσης Κοντογεώργης διορίστηκε από τον Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του β΄αντιπροέδρου στην ΕΛΤΕ με μισθό 6.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ προηγουμένως είχε θητεύσει ως νομικός σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.
Ποιος είναι ο Θανάσης Κοντογεώργης
Ο β' αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προέρχεται από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ. Τον Φεβρουάριο του 2011 είχε προσληφθεί ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου ανέλαβε ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης έως τον Φεβρουάριο του 2013.
Μετά την αποχώρησή του ανέλαβε ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια του Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ, όσο βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών ο νυν διοικητής της ΤτΕ, ο πρωθυπουργός είχε τοποθετήσει τον Θανάση Κοντογεώργη στην Ομάδα Υποστήριξης του έργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
«Ο νόμος προβλέπει ότι οι αντιπρόεδροι της ΕΛΤΕ, που ελέγχουν τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο επιλέγονται από πρόσωπα που διαθέτουν ευρεία επιστημονική κατάρτιση στη λογιστική ή την ελεγκτική» επισημαίνει η «Δημοκρατία».
Ο κ. Κοντογεώργης είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πότε πάει το νέο μισθολόγιο στο υπουργείο Οικονομικών για…τσεκούρωμα

Πότε πάει το νέο μισθολόγιο στο υπουργείο Οικονομικών για…τσεκούρωμα

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει φθάσει στο υπουργείο Οικονομικών η πρόταση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το νέο μισθολόγιο. Η πρόταση είναι έτοιμη και αναμένει την υπογραφή  Αβραμόπουλου.
Τι λέει η πρόταση; Επιστρέφει τους μισθούς στο καλοκαίρι του 2012 για στρατιωτικούς και προσωπικό σωμάτων ασφαλείας αν και για τους δεύτερους υπάρχουν κάποιες μικρές μειώσεις για τους χαμηλόβαθμους. Μειώσεις που όπως λένε δεν ξεπερνούν “τα 5 έως 10 ευρώ”.
Η πρόταση δεν είναι καθόλου μα καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει δεκτή από τον Χαρδούβελη και τον Σταϊκούρα. Αντιθέτως αναμένεται …τσεκούρι.
Όλα δείχνουν ότι θα επιστραφεί περίπου το 40% αυτών που δικαιούνται .
Γι΄ αυτό και ο Σαμαράς δεν αναμένεται να δεσμευτεί για τίποτα στην ΔΕΘ.

Δημοσκόπηση της ALCO δείχνει μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%

Δημοσκόπηση της ALCO δείχνει μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%Προβάδισμα με 3,6% στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ, και 4% στην αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων, καταγράφει για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, που παρουσιάζει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Ποντίκι».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που διεξήχθη στο χρονικό διάστημα 1η με 3 Σεπτεμβρίου, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό προτίμησης 25,3%, η ΝΔ 21,7% και η Χρυσή Αυγή 7,3%. Στο 4,3% κινείται το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ είναι στο όριο για είσοδο στη Βουλή, με ποσοστό 2,3%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,6%, το Ποτάμι 3,7% και οι ΑΝΕΛ 3,5%.
Στον πίνακα με την αναγωγή της πρόθεσης ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,1% και η ΝΔ έπεται με ποσοστό 24,1%.

Αγχωμένη η τρόικα για τον «άγνωστο Χ» των δικαστικών αποφάσεων



Την ικανοποίηση τους για την πλήρη αποδοχή από την τρόικα  των στοιχείων εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, με την υπερ-απόδοση κατά πάνω από μισό δις ευρώ στο 7μηνο του φόρου εισοδήματος, μεταφέρουν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης που μετείχαν στην χθεσινοβραδινή πρώτη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες ετέθη από ελληνικής πλευράς,επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό αν άνοιξε ή κατά πόσο προχώρησε μια συζήτηση επί του σχεδίου φοροελαφρύνσεων που έχει καταρτίσει η Κυβέρνηση, γεγονός που ίσως και να εξηγείται από το άγχος και την εμμονή της τρόικας να πληροφορηθεί από το οικονομικό επιτελείο με ποιόν τρόπο θα συμμορφωθεί το Δημόσιο με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή του ΣτΕ για τους ένστολους, οι οποίες επιφέρουν εξαιρετικά σημαντικό κόστος στον Προϋπολογισμό και πιθανώς να λειτουργήσουν ως  βαρίδι για το εύρος και τον χρόνο υλοποίησης των μειώσεων φορολογικών συντελεστών.
Φαίνεται πως αυτός ο «άγνωστος Χ» των ειδικών μισθολογίων, επί του οποίου η Κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε ένα οριστικό σχέδιο ή τουλάχιστον δεν το έχει δημοσιοποιήσει σε όλες του τις παραμέτρους όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ούτε στην τρόικα, εξελίσσεται σε κλειδί των διαπραγματεύσεων.
Η τρόικα θεωρεί πως οι σημαντικού ύψους απαιτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, που προέκυψαν από τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις  απαιτήσεις, αποτελούν κλειδί για το δημοσιονομικό κενό του 2015 (ήδη χωρίς τις αποφάσεις η Κυβέρνηση το προσδιόριζε σε 900 εκ. ευρώ και η τρόικα γύρω στα 2 δις ευρώ) και τα μέτρα κάλυψης του, επηρεάζοντας, μάλλον ορθότερα «απειλώντας», ευθέως τον όποιο σχεδιασμό για φοροαπαλλαγές.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών είπε πάντως ότι η τρόικα αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της αύξησης φορολογικών υποχρεώσεων και των υψηλών περικοπών εισοδημάτων, οι Έλληνες, Σε επίρρωση αυτών και η δήλωση του ενός εκ των τριών επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, του Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ότι θα πρέπει να υπολογίζεται από όλους και ο κοινωνικός αντίκτυπος κάθε μέτρου.
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Στον πρωθυπουργό (;), πλέον, οι ελπίδες των Στρατιωτικών

Πυρετώδεις διεργασίες ενόψει της εκδίκασης στις 5 Σεπτεμβρίου

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των στελεχών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις με την κυβέρνηση, με αφορμή την ανεκτέλεστη μέχρι τώρα απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει τις μισθολογικές αδικίες σε βάρος των στρατιωτικών.

Υπενθυμίζουμε ότι... η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις υπ’ αριθμ. 2192-2196/2014 αποφάσεις της, δικαιώνει τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, εν ενεργεία και αποστράτους, για τις αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών τους. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ σχεδόν ομόφωνα έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των στρατιωτικών και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ’ επιταγή του νόμου 4093/2012 (νόμος Χρ. Σταϊκούρα) είναι αντισυνταγματικές.

Τεχνάσματα

Η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορους τρόπους, όπως η κατάρτιση νέου μισθολογίου των στρατιωτών, να αποφύγει να εφαρμόσει κατά γράμμα την απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία των υπουργείου Εθνικής Άμυνας φραστικά μόνο συμπαρίσταται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ συμπράττει στην κατάρτιση του νέου μισθολογίου των στρατιωτικών.

Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αντέδρασαν. Με εξώδικό τους, που απέστειλαν τη 18η Αυγούστου 2014 προς τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ζητούσαν, θέτοντας αποκλειστική προθεσμία τριών ημερών, την πλήρη και ορθή συμμόρφωσή τους (των ΥΠΟΙΚ και ΑΝΥΠΟΙΚ) στην υπ’ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι την Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014 το υπουργείο δεν συμμορφώθηκε, οπότε οι στρατιωτικοί δηλώνουν ότι θα εντείνουν τις πιέσεις τους τόσο σε ποινικό όσο και σε διοικητικό/αστικό επίπεδο, προκειμένου να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί και να τους επιστρέψει όλα όσα παράνομα και αντισυνταγματικά τους είχαν παρακρατηθεί με τον Ν. 4093/2012 και τη σχετική, σε εφαρμογή του νόμου αυτού απόφαση του  αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρίστου Σταϊκούρα.

Ήδη, την 5η Σεπτεμβρίου 2014 έχει προσδιοριστεί να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ η αίτηση συμμόρφωσης που κατέθεσαν, προσκαλώντας και πιέζοντας τον υπουργό να εξηγήσει ενώπιον των ανωτάτων δικαστικών τους λόγους και τα αίτια της μη μέχρι τώρα πλήρους συμμόρφωσής του με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Οπως δηλώνουν οι ίδιοι οι στρατιωτικοί, ο τρόπος αντιμετώπισης της κυβέρνησης απέναντί τους, ακόμη και με όπλο τους δικαστικές αποφάσεις, είναι, όπως επισημαίνουν, πολιτικά απερίγραπτος και ηθικά απαράδεκτος.

Ο πρωθυπουργός

Αναμένεται «πυροσβεστική» παρέμβαση του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, από τη ΔΕΘ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει ειδική αναφορά στο έργο και την προσφορά των στρατιωτικών και θα εξαγγείλει το νέο μισθολόγιο (αποκλειστικό δημοσίευμα στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»). Επίσης, ένα από τα πιθανά ενδεχόμενα που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να αναλάβει ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, το υπουργείο Άμυνας μετά την αποχώρηση στις 15 Οκτωβρίου του Δ. Αβραμόπουλου, ώστε να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια των στελεχών των Ε.Δ., που αποτελούν και τη μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων της ΝΔ.

Πάντως, είναι μεγάλο το «ρίσκο» αν αναλάβει το ΥΠΕΘΑ ο πρωθυπουργός, αφού το κλίμα είναι αρνητικό και η μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ σημαίνει μισθολογικές απώλειες της τάξεως του 35% για τους στρατιωτικούς, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τους αποστράτους.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 30/08/2014 – ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ)

Τον Φεβρουάριο το κόμμα Μπαλτάκου με πρόεδρο πρώην αρχηγό του ΓΕΣ

Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης βάζει... χακί

Τον νέο πολιτικό φορέα ετοιμάζει αυτή την περίοδο ο Τάκης Μπαλτάκος, με σκοπό να τον παρουσιάσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Με κύριο γνώμονα την κάλυψη ενός σοβαρού κενού, της τάξης του 16,5%, στα δεξιά της Ν.Δ., ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναπτύσσει... τα σχέδιά του με βάση το γαλλικό πρότυπο του γκωλικού κόμματος, με το οποίο η «γαλάζια» παράταξη θα μπορούσε να συνεργαστεί, καταλαμβάνοντας ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα. Πεδία αναφορών του θα είναι κυρίως οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, οι απόστρατοι και η Εκκλησία. Παρότι αρκετοί βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα έχουν προσεγγίσει τον Τ. Μπαλτάκο για συμμετοχή ή συνεργασία με τον νέο φορέα, εκείνος υιοθετεί την τακτική της μη συμμετοχής πολιτικών, προωθώντας για επικεφαλής έναν πρώην στρατιωτικό. Μάλιστα, πρόσφατα ο κ. Μπαλτάκος συναντήθηκε, παρουσία και του ανεξάρτητου βουλευτή Β. Καπερνάρου, με τον πρώην αρχηγό του Στρατού Κωνσταντίνο Ζιαζιά, ο οποίος παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2012, καταγγέλλοντας ωμές παρεμβάσεις του τότε υπουργού Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, στις κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών του ΓΕΣ, πυροδοτώντας νέα σενάρια. Την ίδια ώρα, ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης απορρίπτει οποιαδήποτε επαφή με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και με σχηματισμούς της κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας» που δημιουργήθηκαν με σκοπό να πλήξουν τη Ν.Δ., χωρίς σαφή πολιτικό προσανατολισμό ή οποιαδήποτε κατανόηση στην κοινωνική αναγκαιότητα της λαϊκής βάσης. Άλλωστε, όπως ο ίδιος λέει σε κύκλους του, «εγώ δεν έχω πάψει να είμαι Νέα Δημοκρατία».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Οι «καθαρές γραμμές» στην επιλογή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και η πλήρης μισθολογική-συνταξιοδοτική αποκατάστασή τους τίθενται ως προτεραιότητες για τον κ. Μπαλτάκο, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με συνδικαλιστικούς φορείς και ενώσεις αποστράτων. Λέγεται, μάλιστα, ότι πρόσφατα συνέδραμε στη σύνταξη της «επιστολής των 51 σημείων» της ΕΑΑΣ (Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού) προς τον υφυπουργό Άμυνας, Ι. Λαμπρόπουλο, με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούνται μεταξύ άλλων η επαναφορά της προϋπόθεσης του ελληνικού γένους για τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών, η υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, η αποφυγή συγκρότησης υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, η επαναφορά των οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, καθώς και θεσμικές δράσεις για την αντιμετώπιση της παραμορφωτικής προπαγάνδας σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαρκείς είναι οι σχέσεις του κ. Μπαλτάκου με τις ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων και των αξιωματικών, στις οποίες παρέχει νομική στήριξη, ενώ ως γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου είχε συμβάλει αποφασιστικά στη διαφύλαξη του επικουρικού ασφαλιστικού φορέα τους. Για παράδειγμα, πολλοί θυμούνται τις παρεμβάσεις του, την άνοιξη, στη συζήτηση ενός μνημονιακού πολυνομοσχεδίου για τη διατήρηση της αυτονομίας του Ταμείου των αστυνομικών, το οποίο τελικώς, μετά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, περιήλθε στο υπουργείο Εργασίας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν μεγάλες εντάσεις στις σχέσεις της Ν.Δ. με τα Σώματα Ασφαλείας. Επιπλέον, ο κ. Μπαλτάκος στις εισηγήσεις του προς τον πρωθυπουργό, την περίοδο προ των κρίσεων στα τρία Όπλα και στα Σώματα Ασφαλείας, προέτασσε ως αναγκαία τη διαφύλαξη της επετηρίδας, ώστε να μην αποστρατεύονται για πολιτικούς λόγους αξιωματικοί και να μη διαταράσσεται κάθε φορά η τάξη. Άλλωστε, ο ίδιος διαφωνούσε με την προωθούμενη τότε αναδιάρθρωση στην Αστυνομία, η οποία εφαρμόστηκε και αναιρέθηκε τρεις μήνες αργότερα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο κ. Μπαλτάκος πρωτοστάτησε και στο επί διετίας «πάγωμα» του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των ιεραρχών. «Με το προς ψήφιση νομοσχέδιο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου, διότι θα μπορεί να κολάζεται ποινικά όχι μόνον η πράξη, αλλά και η έκφραση γνώμης. Κυριολεκτικά ανατρέπεται το δικανικό μας σύστημα και ο νομικός μας πολιτισμός», προειδοποιούσαν με επιστολές τους στον πρωθυπουργό επτά μητροπολίτες. Παρά ταύτα, την περασμένη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έσπευσε να συνηγορήσει στην ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, ενεργώντας κατ’ ουσίαν διχαστικά στο εσωτερικό και στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Η δυναμική του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης στην Εκκλησία δεν είναι αμελητέα. Διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις με το Άγιον Όρος, που, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέπτεται και αυτό το Σαββατοκύριακο, και με μητροπολίτες όπως τον Μεσογαίας Νικόλαο. Προ ημερών, ο κ. Νικόλαος παρενέβη ανεξάρτητα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «δεν ζητούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, αλλά να διορθωθεί», όπως εξ αρχής επέμενε ο κ. Μπαλτάκος. Επεσήμαινε, δε, ότι «οι κοινωνίες που απαγορεύουν τον στιγματισμό και τον έλεγχο των ψυχοκοινωνικών διαστροφών, όπως είναι οι γενοκτονίες, οι ομοφυλίες και ο ρατσισμός, αυτές οι κοινωνίες ούτε κοινωνίες είναι, ούτε και δημοκρατίες». Μάλιστα, η οπτική αυτή του μητροπολίτη έτυχε ευρείας δημοσιοποίησης στους ιερούς ναούς ανά την Ελλάδα, καθώς ο αδελφός του είναι εκδότης των περιοδικών «ΣΩΤΗΡ», «Προς τη Νίκη» και «Η Δράση μας», τα οποία επισήμως διανέμονται από την Εκκλησία.

Οι συζητήσεις για τον στρατηγό Ζιαζιά

Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκος, δεν φιλοδοξεί να ηγηθεί του νέου κόμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παραμείνει άπραγος σε περίπτωση που ο κ. Ζιαζιάς δεν αναλάβει την προεδρία. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους αρχηγούς του Στρατού με θητεία στις πλέον μάχιμες μονάδες του ΓΕΣ και ακεραιότητα κρίσης, μακριά από πολιτικές ή κομματικές προσλαμβάνουσες. «Παραιτήθηκα γιατί δεν ήταν έντιμο να αποστρατεύονται συνάδελφοί μου όχι από τα θεσμικά όργανα, αλλά σε άτυπες συνάξεις του υπουργείου Άμυνας… Ήταν ανέντιμο για μένα να προτείνω ή να υπαγορεύσω ονόματα συναδέλφων που μου είχε υπαγορεύσει η πολιτική ηγεσία», είχε δηλώσει μετά την παραίτησή του. Η αλήθεια είναι ότι η στάση ζωής του κ. Ζιαζιά δεν συνάδει με τις συμπεριφορές του πολιτικού συστήματος, όπως πολλές φορές το έχει συζητήσει άλλωστε ο ίδιος με τον κ. Μπαλτάκο και τον ανεξάρτητο βουλευτή Β. Καπερνάρο. Ωστόσο, αυτή την ανέκφραστη πολιτικά διαφορετικότητα επιθυμεί να αναδείξει το νέο κόμμα.
http://www.staratalogia.blogspot.gr/2014/09/blog-post_76.html

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)