Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

47 χρόνια από το Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967:

 Δύο Κρητικοί θυμούνται τι έζησαν

 




Συμπληρώθηκαν φέτος 47 χρόνια από την έκρηξη του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα. Αποφράδα μέρα για την Ελλάδα η 21η Απριλίου 1967.
Η λέξη Χούντα έχει μεν ισπανική προέλευση (σημαίνει σύνδεσμος ή γενικότερα διοίκηση), αλλά ο όρος επικράτησε ιστορικά να σημαίνει ομάδες αξιωματικών που συνωμοτούσαν για να καταλάβουν την εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.
Τέτοια πραξικοπήματα γίνονταν στη Λατινική Αμερική, αλλά στην Ελλάδα παρόλο που υπάρχει ιστορικό πολλών πραξικοπημάτων ο όρος αναφέρεται αποκλειστικά στην επταετή περίοδο δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών 1967-1974. Σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια από το πραξικόπημα που εξερράγη την 21η Απριλίου.
Η κυβέρνηση του Κανελλόπουλου (ΕΡΕ) πιάστηκε στον ύπνο. Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στη συνέχεια, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο "Προμηθεύς", με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Το συγκεκριμένο σχέδιο προοριζόταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού. Μεγάλη, ήταν η συμβολή του διοικητή του Τάγματος της Σχολής Ευελπίδων Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε τους σπουδαστές της σχολής.
Ο έμπιστος του βασιλιά αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Γ. Σπαντιδάκης, αντικαταστάθηκε από τον Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής κάνοντας χρήση του νέου του αξιώματος έδωσε εντολή στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το Σχέδιο "Προμηθεύς" σε όλη τη χώρα.
Η μοναδική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα ήταν από την πλευρά, κυρίως του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γεωργίου Ράλλη, ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη).Δυστυχώς δεν πρόλαβε, αφού το σχέδιο "Προμηθεύς" είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να μην λάβει ποτέ το σήμα του Ράλλη.

 

Τι είχαν σχεδιάσει

 

Για το πραξικόπημα τότε γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Ότι οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί το υποκίνησαν. Αλλά ήταν έτσι; Ή στην πραγματικότητα κάτι άλλο είχαν ετοιμάσει;
ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ του Foreign Office που άνοιξαν για τις κρίσιμες χρονιές 1967-68 παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά όχι και μεγάλες εκπλήξεις. Οι Βρετανοί δεν είχαν την παραμικρή υπόνοια ότι οι Παπαδόπουλος και Σία ετοίμαζαν πραξικόπημα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις στην αρχή, άλλοτε μίλαγαν για «πραξικόπημα» και άλλοτε για «επανάσταση». Οι Αμερικανοί κι αυτοί δεν είχαν ιδέα, αν και η CIA περίμενε ένα «άλλο» κίνημα, προφανώς των στρατηγών. Η πρώτη αντίδραση των Βρετανών ήταν να μάθουν ποιοι είναι οι πραξικοπηματίες και ποια η αντίδραση του Κωνσταντίνου. Ήταν σε δύσκολη θέση και με τα χέρια δεμένα. Ο ταγματάρχης Αρναούτης ήταν υπό κράτηση και ο πολιτικός του σύμβουλος κ. Μπίτσιος, ήταν άφαντος. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν. Ο Ιππόδρομος του Φαλήρου ήταν γεμάτος, αλλά σταδιακά άδειασε και οι πολιτικοί κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στην Γιάρο ή την Λέρο.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου απασχολούσε ξεχωριστά τους Βρετανούς, ιδιαίτερα μετά την αποφυλάκισή του, «τι θα κάνουμε αν τυχόν έρθει στην Βρετανία και ζητήσει πολιτικό άσυλο;». Μάλιστα έφθασαν μέχρι του σημείου να ρωτήσουν τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον αν τον ήθελε, αλλά εκείνος αρνήθηκε λέγοντας: «Ευχαριστώ, όχι. Έχω ήδη αρκετούς διανοούμενους». Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Κωνσταντίνο και με στελέχη της Χούντας και Παπαδόπουλο και όλοι τούς διαβεβαίωσαν ότι σκοπός τους είναι η αποτροπή του «Κομμουνιστικού Κινδύνου» και πως μετά θα αποσύρονταν, αφού προηγουμένως θα απέκλειαν τα «επικίνδυνα στοιχεία».
Πιο ευθείς αποδείχθηκαν οι Αμερικανοί, που προειδοποίησαν το καθεστώς, ότι ο δρόμος που έχουν πάρει δεν οδηγεί σε εξομάλυνση. Λίγο αργότερα και το Foreign Office, ύστερα από αρκετές συναντήσεις με την ηγεσία και ιδίως με τον υπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Πιπινέλη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αυτοί έχουν εδραιωθεί και δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να μετακινηθούν». Αλλά η κυβέρνηση του Χάρολντ Ουίλσον αντιμετώπιζε εσωτερική αντιπολίτευση από τους αριστερούς του Εργατικού Κόμματος και φίλους της Ελλάδας, όπως τον Μάικλ Φουτ και τον Τόνι Μπεν, καθώς και από τον κόσμο της τέχνης και κυρίως από τους γνωστούς αριστερούς ηθοποιούς που ήταν και φίλοι της Μελίνας Μερκούρη, την οποία λάτρευαν στην Βρετανία. Η Μελίνα Μερκούρη , στις 21 Απριλίου 1968 είχε μιλήσει στην μεγάλη συγκέντρωση στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ και είχε γίνει στην Βρετανία το σύμβολο στην κίνηση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, οι Βρετανοί δεν ήθελαν να χάσουν την παραγγελία για τις φρεγάτες και οι βιομηχανίες πίεζαν. Τελικά, στο δίλημμα για την αναγνώριση ή μη αναγνώριση του καθεστώτος, η βρετανική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αναγκασμένη να κάνει την αναγνώριση, αφού de facto το νέος καθεστώς είχε τον απόλυτο έλεγχο στην χώρα, είτε αυτό άρεσε στην βρετανική κυβέρνηση είτε όχι.

 

Το χρονικό

00:01 Ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός, επικεφαλής του Κέντρου Εκπαίδευσης του Τεθωρακισμένου Ιππικού, καλεί τον Συνταγματάρχη (Τεθωρακισμένων) Κωνσταντίνο Μαυροειδή και τον Αξιωματικό Ασφαλείας (Τεθωρακισμένων) Ηλία Θεοδωρόπουλο στο γραφείο του και τους διατάζει να κινητοποιήσουν το στρατόπεδο σύμφωνα με το σχέδιο “Προμηθέας”.
01:19-01:35 Ο Παττακός ανακοινώνει στους κατωτέρους του πως :"Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο χάος".
01:36 Ο Παττακός επιστρέφει στο γραφείο του, απ' όπου δίνει εντολές στους κατωτέρους αξιωματικούς.
01:45 Ο Συνταγματάρχης Παπαδόπουλος και ο Αντισυνταγματάρχης Ρουφογαλης επισκέπτονται τον Παττακό.
02:00 Τα τανκ εγκαταλείπουν το στρατόπεδο. Ο Συνταγματάρχης Μακαρεζος, εντός του πρώτου τανκ, κατευθύνεται προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδας διατάζει τη Στρατιωτική Αστυνομία να συλλάβει κάποιους πολιτικούς και στρατιωτικό προσωπικό. Όλες οι μονάδες στη μητροπολιτική Αθήνα κινητοποιούνται σύμφωνα με το σχέδιο “Προμηθέας”.
02:20 Ο Ταξίαρχος Παττακός, ο Συνταγματάρχης Παπαδόπουλος, ο Συνταγματάρχης Τσιλιοπουλος και ο Συνταγματάρχης Ρουφογαλης συναντώνται με τον Αρχηγό του Στρατού. Ο Στρατηγός Σπαντιδακης ανακοινώνει: "Από εδώ και πέρα αναλαμβάνω την ηγεσία της Επανάστασης". Το Παλάτι, τα κυβερνητικά κτίρια, η Βουλή, το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου είναι κάτω από τον έλεγχο της "Επανάστασης". Όλες οι τηλεφωνικές γραμμές κόβονται.
03:30 Το κέντρο της Αθήνας είναι κάτω από τον έλεγχο της στρατιωτικής χούντας.

Τι θυμούνται

Δύο κρητικοί που έζησαν στο πετσί τους εκείνες τις μέρες και έμειναν για πολύ καιρό στη φυλακή περιέγραψαν τις ώρες εκείνες που ξέσπασε η χούντα.
Στη μαύρη μέρα της 21ης Απριλίου, τα τραγικά και σφοδρά επεισόδια που  σημάδεψαν τη χώρα μας και τα προσωπικά βιώματα που από εκείνη για πάντα κουβαλά μέσα του, αναφέρεται ο Φοίβος Ιωαννίδης, από τις κορυφαίες αντιστασιακές προσωπικότητες.

  «Την καταραμένη εκείνη ημέρα της 21ης Απριλίου, εγώ έτυχε να βρίσκομαι ως γραμματέας της περιφερειακής διοικήσεως της ΕΔΗΝ στην Αθήνα, όπου είχα μεταβεί για να συναντηθώ με το Γεώργιο Παπανδρέου», θυμάται ο κ. Ιωαννίδης, ωστόσο, «ήδη ένα μήνα πριν ακόμα ανέβω στην Αθήνα, και διαβλέποντας τον επερχόμενο κίνδυνο της δικτατορίας, είχα κάνει τις επαφές μου και είχα συμφωνήσει με τα υπόλοιπα στελέχη ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε όλοι, αφού οπλιστούμε όπως μπορούσε ο καθένας, να συγκεντρωθούμε στην πλατεία Ελευθερίας και να προβάλλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αντίσταση».
«Όντως όταν τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως τα περιμέναμε», συνεχίζει ο κ Ιωαννίδης, «κάναμε αυτό που είχαμε συμφωνήσει, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πρώτη ειδικά μέρα να είναι πολύ δύσκολη για τους ανθρώπους εδώ του καθεστώτος». Περιγράφοντας, δε, αυτή τη μέρα ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι «έγιναν φοβερά επεισόδια στο κέντρο της πόλης όπου η χωροφυλακή αρχικά και στη συνέχεια ο στρατός απώθησαν βίαια τους διαδηλωτές», με τους στρατιωτικούς μάλιστα «βλέποντας τις δυσκολίες αντιμετώπισης αυτής της αντίστασης να στρέφουν και τα όπλα τους εναντίον του πλήθους και να τραυματίζουν σοβαρά στο γόνατο του ποδιού του έναν από τους διαδηλωτές, τον Άγγελο Τσαγκαράκη που μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα με αυτόν τον τραυματισμό».
Στα επεισόδια αυτά, δε, όπως ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, «συνελήφθησαν αρκετοί διαδηλωτές και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 3 έως 4 χρόνια τουλάχιστον, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρισκόταν τόσο ο αδερφός μου, όσο και η αδερφή μου».
«Στο ίδιο διάστημα», προχωρά ο κ. Ιωαννίδης, «εγώ βρισκόμουν τελείως αποκλεισμένος στην Αθήνα χωρίς να έχω καμία ενημέρωση αφού τα τηλέφωνα είχαν κοπεί, και όταν διαπίστωσα ότι δε γινόταν στην Αθήνα με αυτές τις συνθήκες να οργανώσουμε κάποιας μορφής αντίδραση, αποφάσισα να κατέβω στο Ηράκλειο. Ωστόσο αν το έκανα αυτό κανονικά δεν υπήρχε καμία περίπτωση να γλιτώσω τη σύλληψη κι έτσι αποφάσισα να κατευθυνθώ μεταμφιεσμένος αρχικά στα Χανιά και έπειτα οδικώς με ταξί μέχρι λίγο έξω από το Ηράκλειο, απ’ όπου και με τα πόδια συνέχισα μέχρι την πόλη».
Από εκεί και πέρα, δε, όπως εξήγησε ο ίδιος «ειδικά για τις επόμενες 15 περίπου μέρες ζούσα στην παρανομία», κάτι, ωστόσο, που «δε με εμπόδισε να αρχίσω τις επαφές μου με τα υπόλοιπα στελέχη και μαζί να οργανώσουμε τις αντιστασιακές κινήσεις στις οποίες μέχρι τη σύλληψη και τη φυλάκιση μου το Νοέμβρη του 1967 προβήκαμε».

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης

 

Ο  Ηρακλειώτης δικηγόρος Δημήτρης Ξυριτάκης ήταν από εκείνους που πλήρωσαν πολύ ακριβά το τίμημα. Θυμάται αρχικά ότι «την ημέρα εκείνη της 21ης Απριλίου εγώ βρισκόμουν σαν φοιτητής στην Αθήνα και πληροφορήθηκα τα δυσάρεστα νωρίς το πρωί από το συγκάτοικο μου, τον Αντώνη Γρηγοράκη», και σημειώνει στη συνέχεια ότι «αμέσως μόλις έμαθα τι ακριβώς είχε συμβεί, έσπευσα να φύγω από το σπίτι για να αποφύγω τη βέβαιη σύλληψη μου».
Στο Ηράκλειο, δε, αναφέρει ο κ. Ξυριτάκης, «εκείνη τη μέρα έγιναν σημεία και τέρατα, αφού η πόλη μας ήταν η μοναδική τέτοια στην Ελλάδα που αντέταξε αυθόρμητα μαζική αντίσταση στη δικτατορία», μιας και «συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Ηρακλειώτες στην πλατεία Ελευθερίας που διαλύθηκαν αργά το βράδυ μόνο μετά τη δυναμική επέμβαση του στρατού με δύο λόχους, ενώ κατά τη διάρκεια των σφοδρών επεισοδίων σημειώθηκαν συλλήψεις και πυροβολισμοί, ένας από τους οποίους προκάλεσε και το γνωστό σοβαρό τραυματισμό στο πόδι του Άγγελου Τσαγκαράκη».
Ο ίδιος, δε, πήρε, όπως ανέφερε, την αμέσως επόμενη μέρα -αφού τη μέρα της 21ης Απριλίου είχαν ματαιωθεί όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια- το πλοίο της γραμμής για να κατέβει στην Κρήτη, όπου «κατά τη διάρκεια ακόμα του πλου, συναντήθηκα με αρκετούς συμφοιτητές μου και από εκεί αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα αντιστεκόμασταν στο καθεστώς».
Εκεί, δε, και μετά από δύο μέρες, όπως εξηγεί ο κ. Ξυριτάκης, μαζευτήκαμε όλοι μαζί και με τους υπόλοιπους που εν τω μεταξύ είχαν συστρατευτεί μαζί μας και πήγαμε στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης λίγο έξω από το Ηράκλειο όπου ορκιστήκαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας να οργανωθούμε και να αντισταθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε στη δικτατορία που κάποιοι τόσο δυναμικά μάς επέβαλλαν».

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 - Μάθε που ψηφίζεις

Συμπληρώστε τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)*...

 

ή μόνο τα πεδία Ειδικός Εκλογικός Αριθμός και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε 
Κάντε κλικ ΕΔΩ

Πόσο φόρο θα πληρώσουν μισθωτοί - συνταξιούχοι - Ποιοι θα πάρουν επιστροφή

Με μία απλή φορολογική κλίμακα τριών μόνο συντελεστών και με έκπτωση φόρου σταθερή για ποσά εισοδημάτων μέχρι 21.000 ευρώ και μειούμενη μέχρι τελικού μηδενισμού για ποσά εισοδημάτων από 21.001 έως 42.000 ευρώ υπολογίζεται πλέον ο φόρος στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.
Συγκεκριμένα, το συνολικό ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, παροχές σε είδος, κλπ) φορολογείται με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τις επόμενες 17.000 ευρώ (από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ) και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ.

Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα αυτή μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, τότε το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ίδιο ύψος με το ποσό του φόρου.
Για ετήσιο εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ μειώνεται κατά το 10% του ποσού κατά το οποίο το εισόδημα υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ.
Από το φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα και μετά την αφαίρεση της έκπτωσης που προβλέπει ο νόμος, αφαιρούνται τα ακόλουθα ποσά:
Κάντε κλικ για μεγέθυνση:

Κοινωνικό μέρισμα: Ξεπέρασαν τις 120.000 οι αιτήσεις! Τι πρέπει να γνωρίζετε


Ακόμη και το Μεγάλο Σάββατο, λίγες μόλις ώρες πριν την Ανάσταση, η διαδικτυακή πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δεχόταν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα!

Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τη Μεγάλη Πέμπτη ξεπερνούν τις 120.000, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι 20.000, ενώ έχουν απορριφθεί οι 35.000. Παράλληλα, χιλιάδες βρίσκονται υπό εκκαθάριση.

Υπενθυμίζεται ότι για όσες αιτήσεις υποβληθούν έως τις 30 Απριλίου, η εφάπαξ ενίσχυση θα καταβληθεί έως τις 10 Μαΐου.


Διευκρινίσεις και οδηγίες για το κοινωνικό μέρισμα

Σε διευκρινίσεις σχετικά με απορίες και ενστάσεις για το κοινωνικό μέρισμα, τον τρόπο που διατίθεται αλλά και τους δικαιούχους προχώρησε ο γ.γ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

«Επειδή πολλά ακούω και διαβάζω για το κοινωνικό μέρισμα και βλέπω σε πολλές περιπτώσεις να γκρινιάζουν οι άνθρωποι χωρίς καν να το έχουν καταλάβει θα ήθελα, χωρίς να το κρίνω, να εξηγήσω την λογική του. Μετά κράξτε το, αλλά τουλάχιστον κάντε το αφού το καταλάβατε» αναφέρει κάπως… αγανακτισμένος ο κ. Θεοχάρης και παραθέτει 7 σημεία-κλειδιά:

1. Το μέρισμα είναι προνοιακό. Συνεπώς η λογική του είναι προνοιακή και όχι φορολογική. Δεν πάμε με δηλώσεις, άγαμους έγγαμους, άρθρο 7 ΚΦΕ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

2. Το μέρισμα το δικαιούνται νοικοκυριά. Δεν λέω οικογένειες για να μην μπλεχτείτε με τα φορολογικά πάλι. Νοικοκυριά είναι ο πυρήνας που συνοικεί. Όσοι μένουν στο σπίτι, μοιράζονται κουτσά - στραβά τις έγνοιες, τα εισοδήματα, το φαί και τους λογαριασμούς. Συνεπώς, εξετάζουμε την κατάσταση του νοικοκυριού συνολικά για να δούμε αν δικαιούται ενίσχυσης ή όχι.

3. Τα κριτήρια δεν μειώνουν τους δικαιούχους. Απλώς επιλέγουν άλλα νοικοκυριά. Όχι εκείνα, αλλά τα άλλα. Δείτε το μαθηματικά: 600Κ από €700+ κατά μέσο όρο θα πάρουν σχεδόν 450 εκ. Αν αλλάξουμε τα κριτήρια (πχ να μην λάβουμε υπόψη το τεκμήριο) θα πρέπει να αλλάξουμε το εισοδηματικό όριο (πχ σε 5000) ώστε να πάρουν πάλι 600Κ νοικοκυριά τα ίδια λεφτά. Άρα δεν είναι πρόβλημα τα τεκμήρια από αυτή την άποψη.

4. Πως να κρίνουμε τόσο διαφορετικά νοικοκυριά μεταξύ τους; Εδώ μπαίνει ο συντελεστής ισοδυναμίας. Κάθε μέλος προσθέτει στον συντελεστή ώστε να αθροίσουμε το βάρος της οικογένειας. 1 ο πρώτος ενήλικας, 1/3 οι επόμενοι, 1/6 τα παιδια. 1/3 έξτρα, για μονογονεϊκές και οικογένειες με κάποιο ανάπηρο μέλος.

5. Ο συντελεστής μπαίνει 2 φορές: Πρώτον, για να διαιρέσει το εισόδημα ώστε μεγαλύτερο εισόδημα, μεγάλης οικογένειας να είναι ισοδύναμο με μικρότερο, μικρότερης. Έτσι €10.000 4μελούς είναι ίσο με €6.000 άγαμου. (το 10.000 διαιρείται με 1+2/3 και μας δίνει 6.000). Δεύτερον, για να αυξήσει το επίδομα πολλαπλασιαζόμενος με το €500 (στο παράδειγμα €500*(1+2/3) = €833,33). Έτσι δίνουμε σε οικογένειες με μεγαλύτερο βάρος περισσότερη ενίσχυση.

6. Οι φιλοξενούμενοι ούτε το δικαιούνται ούτε δεν το δικαιούνται. Απλώς δεν εξετάζονται μεμονωμένα αλλά στα πλαίσια όλου του νοικοκυριού που συνοικεί μαζί τους. Έτσι παππούς γιαγιά, παιδί, νύφη και δυο εγγόνια μαζί εξετάζονται σαν μια μονάδα αρκεί να μένουν όλοι μαζί.

7. Όσοι ζουν σε παραχωρημένη οικία (μόνοι τους δηλαδή σε σπίτι χωρίς ενοίκιο) εξετάζονται μεμονωμένα από το νοικοκυριό αυτού που τους παραχωρεί το σπίτι. Αυτό είναι μια βασική - φορολογική - διάκριση που πολλοί μπερδεύουν: Φιλοξενεία είναι η παραχώρηση δωματίου ώστε να συνοικείς με κάποιον (πχ τον παππού) ενώ η δωρεάν παραχώρηση είναι το δώσιμο * ολόκληρου σπιτιού/διαμερίσματος* χωρίς κόστος, ώστε να γλυτώσει κάποιος το ενοίκιο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Θεοχάρης παραδέχεται πως «δεν υπάρχει τέλειο σύστημα» και αναγνωρίζει πως κάποιοι θα αδικηθούν «αφού πρέπει να ξέρεις την κάθε λεπτομέρεια για να μην αδικήσεις κανέναν».
Σε νέες διευκρινίσεις και οδηγίες για το κοινωνικό μέρισμα προχώρησε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ο γ.γ. Εσόδων, ανταποκρινόμενος στις ερωτήσεις των πολιτών τρόσο για τους δικαιούχους όσο και για τη διαδικασία, ανέβασε νέο «οδηγό» δίνοντας απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα των πολιτών για το θέμα.

Συγκεκριμένα, έγραψε:

«Κάποιες απλές - ελπίζω - οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης.

1. Δεν χρειάζετε να ρωτήσετε αν μπορείτε να το πάρετε ή όχι. Κάντε αίτηση και θα σας το πει το σύστημα. Έτσι εσείς θα ξέρετε σίγουρα και εγώ θα γλυτώσω τις ερωτήσεις! Εδώ κάνουν αίτηση με πάνω από 2 εκ. περιουσία, εσείς δεν θα κάνετε;

2. Η αίτηση ζητάει 3 πραγματάκια. Όχι περισσότερα, μόνο τρία. Πιο απλή δεν γίνεται.

- Πρώτον, τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Με αυτό δηλώνετε το σπίτι στο οποίο μένετε. Δεν έχει σημασία ποιανού είναι. Αν έχετε ποσοστό εσείς ή η μητέρα σας ή ο μυστηριώδης ευεργέτης του Great Expectations... Εξάλλου, αν νοικιάζετε, ιδιοκτήτης είναι ο σπιτονοικοκύρης! Τον αριθμό παροχής τον βρίσκετε στον λογαριασμό της ΔΕΗ.  Σπίτι που μένω, τσεκ!

- Δεύτερον, ποιοι μένουν *τώρα* στο σπίτι. Τώρα. Όχι το 2012, όχι το 2013, τώρα. Όλοι. Όχι οι μισοί, όχι μόνο οι ενήλικες όχι μόνο οι ανήλικοι, όχι μόνο οι άνω των 1,80 Τώρα και όλοι. Τόσο απλό. Δεν έχει σημασία τι είχε δηλωθεί πέρσι, μόνο ποια είναι η αλήθεια τώρα. Όσοι μένουν μαζί μου, τσεκ!

- Τρίτον, λογαριασμό τραπέζης, ώστε να καταθέσουμε τα χρήματα αν δικαιούστε το επίδομα. Τράπεζα για επίδομα, τσεκ!

Με αυτά τα 3 πραγματάκια το σύστημα εξετάζει τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και τεκμηρίων και σας λέει αν το δικαιούστε. Σας το λέει ενδεικτικά. Θα θέλαμε ακόμη να κάνουμε κάποιους ελέγχους, ώστε να σιγουρέψουμε πως δεν κάνουμε λάθος στις απαντήσεις μας, οπότε δεν δίνουμε οριστική απάντηση. Μόλις τελειώσουμε τους ελέγχους θα σας ειδοποιήσουμε για αυτήν. Δεν περιμένουμε όμως να διαφέρει από την προσωρινή. Αν όμως συμβεί, ζητούμε συγγνώμη προκαταβολικά που σας δώσαμε λάθος ένδειξη.

Οι μακροχρόνια άνεργοι που απορρίφθηκαν θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία με τα περσινά εισοδήματα (όχι του 2012, αλλά του 2013), όμως θα περιμένουν μέχρι 30/6 με το πέρας υποβολής των φετινών δηλώσεων.

Κάποιους θα τους παραπέμψουμε για έλεγχο. Αν φιλοξενείστε και τώρα πείτε πως δεν ισχύει πια, θα ελεγχθούν οι δηλώσεις του 2014 για να δούμε αν θα δηλώσετε το ίδιο. Αν έχετε πολλούς φιλοξενούμενους στην δήλωση και τώρα δεν τους δηλώσετε είναι πιθανό να ελεγθείτε. Αν αλλάξετε την φιλοξενία σε δωρεάν παραχώρηση στην αίτηση θα το ελέγξουμε με την δήλωση του 2014. Αυτοί είναι κάποιοι από τους ελέγχους που θα πραγματοποιήσουμε. Κάποιους δεν σας τους λέμε, τους κρατάμε κρυφούς. Πρέπει να έχουμε και λίγο μυστήριο.

Ελπίζω να κάνετε την αίτηση χωρίς προβλήματα και να έχετε επιτυχία.  Αυτός είναι ο σκοπός μας.

Ρωτάτε: Να κάνω εγώ ή ο πατέρας μου ή η σύζυγος που μένουμε μαζί;

Απαντάμε: Δεν έχει σημασία. Δεν μπορούν να κάνουν τα προστατευόμενα, και καλό είναι να κάνουν οι κύριοι του νοικοκυριού αλλά όποιος και να κάνει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Ρωτάτε: Το επίδομα ανεργίας μετράει;

Απαντάμε: Ναι, όλα τα εισοδήματα μετράνε, δυστυχώς.

Ρωτάτε: Οι ένστολοι πως το παίρνουν αν φιλοξενούνται; κάνουν και αυτοί αίτηση;

Απαντάμε: Το επίδομα των ενστόλων είναι εντελώς διαφορετικό αν και χρηματοδοτείται από το πρωτογεννές πλεόνασμα. Οι ένστολοι θα το πάρουν μέσω της μισθοδοσίας χωρίς αίτηση. Όμως αν κάποιος είναι ένστολος και πάρει το επίδομα του μισθού, δεν δικαιούται να πάρει το κοινωνικό μέρισμα.

Ρωτάτε: Μου βγαίνει πως η αίτηση είναι οριστική. Το δικαιούμαι;

Απάντηση: Το οριστική σημαίνει πως ολοκληρώσατε την διαδικασία της υποβολή επιτυχώς. Αν το δικαιούστε το βλέπετε όταν πάτε να δείτε την εκτύπωση της αίτησης. Εκεί σας λέει Αποδοχή ή Απόρριψη ανάλογα με το αποτέλεσμα.»

Δηλαδή ρε Δήμου, θα ήταν 'μούφα' το Άγιο Φως και οι Ισραηλινοί θα περίμεναν εσένα;

Με απλά λόγια ο αναγνώστης ενός μπλογκ, λέει μια μεγάλη αλήθεια και απαντά σε όσους αμφισβητούν το Άγιο Φώς! Λέει λοιπόν:



Σκεφτηκατε ποτε... Αν το Άγιο Φως δεν ήταν αυθεντική και ζωντανή πραγματικότητα, δεν θα είχε ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία αποδεικνύοντας με στοιχεία ακλόνητα... την απάτη του φαινομένου και μάλιστα από τους ίδιους τους Ισραηλινούς;
Θα μας ειχαν καψει ζωντανους!
Ενώ τώρα, θέλοντας και μη, μέσα στο κέντρο των σταυρωτών του Θεανθρώπου, κάθε χρόνο, το Μέγα Σάββατο, αποδεικνύεται η Ανάσταση και η αλήθεια της Πίστεώς μας.
 Και τόσο οι χριστοκτόνοι Εβραίοι, όσο και τα άλλα δόγματα εκτός Ορθοδοξίας κλείνουν το στόμα και αναγκάζονται να ταπεινωθούν μπροστά στην πραγματικότητα, έως ότου αποδεχθούν του λόγου το αληθές... Το λοιπόν αδελφοί μου.
Ας κοάζουν οι βάτραχοι της αθεϊας και της αρνήσεως.
 Ας λυσσούν οι αντίχριστοι. Η Πίστη μας είναι ζωντανή και όσο θα περνά ο καιρός τόσο και ο αναστάς Θεάνθρωπος θα κατακτά τις ανθρώπινες καρδιές προς πείσμα των δαιμόνων και των οργάνων τους. Μακάριοι όσοι αποδέχονται τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Κύριον της Δόξης, τον Λατρευτό μας Ιησούν Χριστόν.
 «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού και φυγέτωσαν από προσώπου Αυτού, οι μισούντες Αυτόν».
Αδελφοί μου. Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη. Αμήν.

Υ.Γ.

Ο περιβόητος εθνικός μας ωτακουστής Χρίστος Μαυρίκης - θυμάστε το τη δεκαετία του 90; -  έχει γράψει ένα εκπληκτικό βιβλίο για το Άγιο Φως! Με εξίσου εκπληκτικές φωτογραφίες.
Είναι ένα βιβλίο εκ βαθέων...
Αν το βρείτε, διαβάστε το!

Ο Μεϊμαράκης αθωώνει με τροπολογία τους «κολλητούς» του

Ο Μεϊμαράκης αθωώνει με τροπολογία τους «κολλητούς» του

Πριν περίπου δυο εβδομάδες σε ανάρτηση της ιστοσελίδας μας και με τίτλο «Για κακουργηματική απιστία διώκονται κομματικοί κολλητοί του Μεϊμαράκη» είχαμε αναφερθεί εκτενώς στις κακουργηματικές πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι Σιαφάκας και Μανούσος μαζί με άλλα 19 μέλη διοικητικών συμβουλίων των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) της περιόδου 2006-2010. Επίσης είχαμε αναφερθεί και στο σκάνδαλο Energa για το οποίο διώκεται ο κ. Σιαφάκας σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίωξη κατά των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ΕΑΣ της περιόδου 2006-2010 αφορά το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και η ζημία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, που προκλήθηκε στην εταιρία ΕΑΣ υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η ζημία εις βάρος του δημοσίου από την Energa, σε συνδυασμό με αυτήν της εταιρίας Hellas Power, ανέρχεται στο ποσό των 270 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κακουργηματική απιστία εις βάρος της εταιρίας του ελληνικού δημοσίου ΕΑΣ αφορούσε αποζημιώσεις που είχαν δοθεί την περίοδο 2006-2010 σε εργαζομένους και που σύμφωνα με τον εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Αντώνη Ελευθεριάνο ήταν παράνομες. Η εισαγγελική έρευνα στηρίχθηκε στην γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) από το έτος 2006 και σε μια δεύτερη απόφαση του ιδίου ανωτάτου κρατικού Συμβουλίου από το 2012 που κατέτασσε τα ΕΑΣ στις επιχειρήσεις Εταιριών Κοινής Ωφέλειας. Με βάση αυτή την γνωμοδότηση το πλαφόν των αποζημιώσεων που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι της εν λόγω εταιρίας δεν μπορούσε να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ ανά άτομο. Η εταιρία όμως χορηγούσε και μετά το 2006 αποζημιώσεις κατά πολύ υψηλότερες από αυτό το πλαφόν, κάνοντας ψηφοθηρική και δήθεν φιλεργατική πολιτική προς τους υπαλλήλους της, εις βάρος όμως του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη. Να σημειωθεί ότι τις δυο γνωμοδοτήσεις των ετών 2006 και 2012 είχε υιοθετήσει και το Υπουργείο Άμυνας με αποφάσεις του.

Μπροστά στον κίνδυνο να προφυλακιστούν και να δικαστούν για κακουργηματικές πράξεις τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ΕΑΣ της περιόδου 2006-2010, μεταξύ των οποίων οι κκ. Σιαφάκας και Μανούσος, οι πολιτικάντηδες που τους είχαν διορίσει άνευ ουδεμίας εννοείται αξιολογικής πράξης παρά μόνον με διαδικασίες κομματικής καμαρίλας, φρόντισαν να τους καλύψουν και να τους απαλλάξουν με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στον νόμο περί «Τουριστικών Πλοίων και άλλων Διατάξεων». Ο νόμος ψηφίστηκε στις 8 Απριλίου 2014 και στο άρθρο 49 (τελευταίο) αυτού του νόμου αναφέρονται τα εξής: «Καταβολές αποζημιώσεων πέραν των ορίων του άρθρου 2 του α.ν  173/1967, οι οποίες έγιναν μέχρι τις 31.12.2010 και βασίζονταν είτε σε ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις είτα σε αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων Ν.Π.Δ.Δ. ή ΔΕΚΟ ή πάσης φύσεως Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας είτε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, θεωρούνται νόμιμες και τα επιπλέον καταβληθέντα ποσά δεν αναζητούνται». Την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Βουλής υπογράφει βέβαια ο πρόεδρος της κ. Ευάγγελος-Βασίλειος Μεϊμαράκης.

Έτσι με αυτό το σύντομο άρθρο αθωώνονται στην πράξη οι κομματικοί «κολλητοί» του Μεϊμαράκη, ακυρώνονται και καταλήγουν στα σκουπίδια οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και γελοιοποιούνται οι εισαγγελείς Διαφθοράς που είχαν απαγγείλει τις κατηγορίες.

Για άλλη μια φορά γίνεται σε όλους μας πρόδηλο ότι την πατρίδα μας την κυβερνούν ανίκανοι και προδότες πολιτικάντηδες των οποίων οι κύριες δραστηριότητες δεν είναι το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και του έθνους, αλλά οι δραστηριότητες λεηλασίας του δανεισμένου χρήματος και του δημοσίου κορβανά.  Όλα αυτά γίνονται μπροστά στο μάτι της μονόφθαλμης Δικαιοσύνης που το παίζει τυφλή Θεά και που σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή που προαναφέρθηκε αντέδρασε μεν, αλλά υπερκεράστηκε από τους υποκριτές  πολιτικάντηδες της Βουλής και τον στρατό κατοχής της χώρας μας, οι οποίοι δίνουν συγχωροχάρτια στους κολλητούς τους για να μην καταλήξουν με βαριές ποινές στην φυλακή. Αναμένουμε λίαν συντόμως τροπολογία που θα αθωώνει και τις κακουργηματικές πράξεις του σκανδάλου Energa και Hellas Power.

Η ώρα όμως του Ελληνικού Λαού και η επιβολή της Νέμεσις πλησιάζει. Δεν θα επιτρέψουμε στους πολιτικάντηδες, στην σκόνη της ιστορίας, να μας οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Γ. Λιναρδής
http://cretanpatriot.wordpress.com/2014/04/20/%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%8A%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CF%89%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80/

Το Πάσχα στη Μικρά Ασία

ekklisia-kairia
Οι εκκλησιαστικές ακολουθίες και οι αγρυπνίες τη Μεγάλη Βδομάδα γίνονταν με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη στην Αγία Παρασκευή, του Τσεσμέ της Σμύρνης. Τη μέρα των Βαΐων οι παπάδες μοίραζαν, (αντί για φύλλα δάφνης που δίνουν σήμερα εδώ) κάτι όμορφους μικρούς και μεγάλους σταυρούς πλεγμένους αριστοτεχνικά από φύλλα φοινικιάς.
Όλη τη Μεγάλη Βδομάδα η διακόσμηση των ναών μετατρεπόταν σε πένθιμη. Μαύρα τούλια, μωβ κορδέλες, τα γέλια και τα τραγούδια έπαυαν στους δρόμους και η ωδική στα σχολεία σταματούσε (καθώς τα σχολεία δεν έκλειναν για τόσο μεγάλο διάστημα όπως συμβαίνει σήμερα εδώ, αλλά έκαναν παύση μόνο από τη Μεγάλη Τετάρτη ως τη Τετάρτη του Πάσχα). Η θρησκευτική μεγαλοπρέπεια έφτανε στο κατακόρυφο τη Μεγάλη Παρασκευή με κορίτσια, γυναίκες και παιδιά να τρέχουν στην εκκλησία με πούλουδα (= λουλούδια) , στα οποία υπερτερούσαν τα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα για τον στολισμό του κουβουκλίου. Τη μέρα εκείνη περνούσαν κάτω από το στολισμένο Ιερό Κουβούκλιο όχι μόνο οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι καθώς θεωρείτο καλό για τη γερωσύνη τους. Καλλίφωνες γυναίκες έψαλλαν ένα δραματικό μοιρολόι το οποίο διεύθυνε η πιο καλλίφωνη της περιοχής και το οποίο προκαλούσε συγκίνηση, ρίγη και κλάμα. Σε όλα τα παράθυρα και στα πεζούλια των σπιτιών κάπνιζαν πήλινα και μπρούτζινα θυμιατά ενώ οι γυναίκες έραιναν έξω στους δρόμους τους διερχόμενους επιτάφιους με χιώτικο ανθόνερο, καθώς θλιβερά, σπαραχτικά  κλάματα ακούγονταν από τα μισόκλειστα παράθυρα κάποιων σπιτιών που θρηνούσαν κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που είχαν πρόσφατα χάσει.
Η πρώτη Ανάσταση γινόταν τις πρωινές ώρες (και όχι τα μεσάνυχτα όπως σήμερα συνηθίζεται), σαν πύρινα ποτάμια έμοιαζαν τα κεράκια των πιστών που επέστρεφαν στα σπίτια τους για να κάνουν τον καθιερωμένο σταυρό στα κατώφλια. Το απόγευμα του Πάσχα έκαιγαν στην αυλή τον “Εβραίο” (τότε γνωστό πανελλήνιο έθιμο) που κρεμούσαν ψηλά από ένα σύρμα μεταξύ καμπαναριού και σχολείου. Επρόκειτο για ένα ομοίωμα που έμοιαζε σαν Εβραίος της παλιάς εποχής καμωμένο από τσουβάλια, γεμάτα άχυρο το οποίο έκαιγαν. Έθιμο πάρα πολύ βάρβαρο αλλά επιβεβλημένο εκείνη την εποχή. Ήταν η εποχή βέβαια που στην Αθήνα σκοτώνονταν με τους πυροβολισμούς του Πάσχα.
Τη Τρίτη ημέρα του Πάσχα την ονόμαζαν «Νιότριτο» , δηλαδή καινούργια Τρίτη. Ενώ όλη η εβδομάδα του Πάσχα ονομαζόταν «Διακαινήσιμος» που σήμαινε καινούργια εβδομάδα. Το Νιότριτο λοιπόν γινόταν περιφορά των εικόνων στη κάθε ενορία, η οποία δε συναντάτε αλλού στην Ελλάδα.  Πριν τη περιφορά γινόταν μια δημοπρασία μεταξύ των καραβοκύρηδων και όποιος έδινε τα πιο πολλά εκείνος θα σήκωνε την κάθε εικόνα, με αυτό τον τρόπο ενισχύονταν οικονομικά οι ναοί. Τη Παρασκευή του Πάσχα τιμούσαν σε μια λαμπρή ατμόσφαιρα τη γιορτή του Καθεδρικού Ναού, συγκεντρωμένοι όλοι στο περίβολο της εκκλησίας με τα βεγγαλικά να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό και μόλις αυτά έπαυαν ξεκινούσε η αγρυπνία.
Αυτή ήταν η λατρευτική παράδοση του Πάσχα στην Αγία Παρασκευή (σημερινό Κιόστε)  της Μικράς Ασίας, της μικράς και όμορφης, γαλάζιας Ιωνίας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)