Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ ή έξοδος για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και του ιδιωτικού ιατρείου τους προωθεί με το υπουργείο Υγείας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Αδ.Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, από τους 5.765 γιατρούς, θα παραμείνουν 2.821 των οποίων η ειδικότητα αξιολογείται ως συμβατή με την πρωτοβάθμια φροντίδα. Το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης των ειδικοτήτων αναμένεται να πάρει στα χέρια του εντός της ημέρας ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Την επιλογή αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ ή έξοδο από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας θα έχουν οι γιατροί μη χειρουργικών ειδικοτήτων, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ενταχθούν χειρουργοί στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, το σύνολο του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ (περίπου 10.000 - 5.765 γιατροί, 2.841 υγειονομικό προσωπικό και 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι) θα μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως τη λειτουργία του νέου συστήματος.

Το σχέδιο προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο Οργανισμός δεν θα παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, παρά μόνο θα αγοράζει.

Οι υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ συγχωνεύονται τόσο μεταξύ τους όσο και με τα Κέντρα Υγείας και μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Εκεί, δηλαδή, όπου υπάγονται τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει για τους ασφαλισμένους μεγάλες αναμονές για τη διενέργεια εξετάσεων, εκτός κι αν επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα καταβάλουν 15% συμμετοχή.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ζητούν γραπτή δεσμευση του Αδωνι Γεωργιάδη ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο πλαίσιο των αλλαγών του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία του κλάδου συνεχίζει τις κινητοποιήσεις έως και την Παρασκευή, ενώ το προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, για την πορεία της απεργίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής θα προτείνει συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Την Τετάρτη στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Υπό αυτό το κλίμα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τετάρτη, ενώπιον της οποίας ο πρόεδρός της Δημήτρης Κρεμαστινός έχει ζητήσει να παρουσιαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Εφιαλτικά στοιχεία της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό! Από το 2015 δεν θα υπάρχουν λεφτά για συντάξεις!

-Η ανεργία αυξήθηκε κατά 200% σε σχέση με το 2009!
-Πρέπει να βρεθούν νέοι πόροι αλλιώς τα ταμεία θα καταρρεύσουν, λέει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ

- Η αύξηση της ανεργίας επισπεύδει τον θάνατο των ασφαλιστικών ταμείων
- Δεν πρόκειται να πέσει η ανεργία ούτε κάτω από το 15% ούτε το 2020
Την αναγκαιότητα νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την ανεύρεση -εκτός του κρατικού προϋπολογισμού- και νέων πόρων, υποστηρίζει στην εισήγησή του «για την κοινωνική ασφάλιση και τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος 2013-2050» το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).
Όπως τονίζεται στη μελέτη, από το τέλος του 2015 η κρατική επιχορήγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών δαπανών.
Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δυσμενείς εξελίξεις στη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα και να επιτευχθεί η μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει, εκτός του κρατικού προϋπολογισμού, να ανευρεθούν νέοι πόροι, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών της δημόσιας περιουσίας, τα τυχερά παιχνίδια, η κερδοφορία των τραπεζών και των δημόσιων επιχειρήσεων, οι κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα.
Αναλυτικά από τη μελέτη προκύπτουν τα εξής:
- Η οριακή ισορροπία εισροών - εκροών κατά το 2014-2015, ενώ από το τέλος του 2015 και μετά ανατρέπεται.
- Η δημογραφική μεταβολή του πληθυσμού λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της ταυτόχρονης μείωσης των γεννήσεων (γήρανση του πληθυσμού) συμβάλλει σήμερα στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15%. Με διαφορετικά σενάρια εκτίμησης της θνησιμότητας, αυτή η επιβάρυνση προσεγγίζει το 27% (2050).
- Οι περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εάν δεν συνοδεύονταν από τις συνθήκες εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας τότε το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών θα ήταν περίπου το 2025. Η παρατεταμένη και βαθειά ύφεση, καθώς και η ανεργία, μετατόπισε το οριακό έτος δέκα χρόνια νωρίτερα (2015).
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, το 2013 ο δείκτης ανεργίας έφθασε στα επίπεδα του 28 - 29%, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά περίπου 200% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 (τριπλάσια σε σχέση με το 2009).
Ακόμη διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, εκτιμούν ότι η ανεργία αυτή θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (άνω του 15%) τουλάχιστον μέχρι το 2020 -φαινόμενο το οποίο θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.


Οι νέες συντάξεις από το 2014 - Όλα τα ποσά για όλα τα Ταμεία

Οι νέες συντάξεις από το 2014 - Όλα τα ποσά για όλα τα Ταμεία


Ο υπολογισμός των συντάξεων αλλάζει, υπάρχουν όμως περιθώρια να μην πέσουν πολύ καθώς δίδεται η δυνατότητα σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων να επιλέξουν τα καλύτερα μισθολογικά έτη και έτσι να αυξήσουν το ποσό που θα λάβουν τελικά

Για όσους βγουν σε σύνταξη από το 2014 οι νέες συντάξεις θα είναι:
ΙΚΑ
Ημέρες ασφάλισης                   Κύρια                          Επικουρική

4.500 497 179
5.100 584 195
5.500 661 213
6.100 757 217
7.100 810 230
7.500 958 245
8.100 1.090 266
9.100 1.303 270
10.000 1.431 274
10.500 1.475 281
11.000 1.500 288
12.000 1.546 299

ΤΣΑ
Έτη ασφάλισης                Σύνταξη
37 835


ΤΑΕ
Έτη ασφάλισης                Σύνταξη
37 850

ΤΕΒΕ
Έτη ασφάλισης                Σύνταξη
35 1.236
37 1.251

Στρατιωτικοί
Βαθμός                                                           έτη               σύνταξη
Ταγματαρχης 35 1.186
Αντισυνταγματαρχης 35 1.285
Συνταγματάρχης 35 1.360
Ταξίαρχος 35 1.410
Υποστράτηγος 35 1.425
Αντιστράτηγος 35 1.465

Πολιτικό προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων
Κατηγορία                                                   έτη                      σύνταξη
ΥΕ 35 990
ΔΕ 35 1.089
ΤΕ 35 1.208
ΠΕ 35 1.248
Τμηματάρχης 35 1.276
Διευθυντής 35 1.275

Δημόσιο:
Για το δημόσιο ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2007 υπολογίζεται σύνταξη στο 80% των αποδοχών, ποσοστό που φτάνει στο 90% για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, ενώ με βάση το νόμο Ρέππα για τα έτη από το 2008 μέχρι το 2013 υπολογίζεται τμήμα σύνταξης 75%

«Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση! Ο κατήφορος ξεκίνησε από τον Σημίτη!»

Το πολιτικό του μανιφέστο για μια «Νέα Πατρίδα» παρουσιάζει σήμερα στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των δύο νέων του βιβλίων από τις εκδόσεις Σιδέρη «Η Ελλάδα στον κατήφορο» και «Η συμβολή της αρχαίας τραγωδίας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Στην de profundis συνομιλία που είχαμε με τον διακεκριμένο καθηγητή, ο κύριος Μαρκεζίνης ζητά κάθαρση, υποστηρίζει ότι η υπόθεση των υποβρυχίων πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη, ενώ αναπτύσσει το νέο δόγμα που προβλέπει σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Ο κύριος Μαρκεζίνης θέτει προβληματισμό για την έξοδο της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, τον χαρακτηρίζει «κοινωνικό φίλο», αλλά διαφωνεί κάθετα με την πολιτική του. Χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «έξυπνο πολιτικό», ενώ θα το θεωρήσει «μεγάλη τιμή» αν τον προτείνει η Αριστερά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ξεκαθαρίζει όμως ότι δεν «κυνηγάω θέσεις και καρέκλες», ενώ τονίζει ότι πρέπει το πολιτικό κατεστημένο «να συνηθίσει με την ιδέα της ενσωμάτωσης της Αριστεράς στο πολιτικό παιχνίδι».


- Κύριε Μαρκεζίνη, θα ξεκινήσω τη συζήτησή μας ανορθόδοξα. Εχετε αποκαλύψει στο παρελθόν ότι ο ανεκπλήρωτος πόθος των παιδικών σας χρόνων είναι η ζωγραφική. Αν ζωγραφίζατε την Ελλάδα σήμερα, με τι θα την αναπαριστούσατε;
- Σε χρώματα, θα ήταν μελανά. Σκούρα. Είναι το φαινόμενο που επικρατούσε στην τέχνη στη γερμανική Βαϊμάρη. Υπήρχαν τότε δύο σχολές. Η μία είχε μαύρα χρώματα, σκούρα, και μελαγχολικά πρόσωπα. Και η άλλη, πολύ έγχρωμα. Ζωή κεφάτη. Σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ σκούρα. Θα προσπαθούσα να βάλω στο ταμπλό φυσιογνωμίες ανθρώπων στο στιλ που ζωγράφιζαν μερικοί αναγεννησιακοί ζωγράφοι και ο Γκόγια: Πρόσωπα με αγωνία. Κραυγές αγωνίας! Νομίζω ότι αυτό που επικρατεί στη χώρα μου είναι ένα μπέρδεμα, μία αγωνία, μία δυστυχία, μία κακομοιριά, μια έλλειψη φαντασίας.

- «Ελλάς αγωνιούσα», λοιπόν...
- Αγωνιούσα και καταρρέουσα. Το πιστεύω. Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρρευση, έχει διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός. Η διάλυση του ιστού είναι αποτέλεσμα μιας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και δέκα χρόνια. Ο κατήφορος στη σύγχρονη εποχή ξεκινά από την εποχή Σημίτη, με όσα έγιναν σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, πολιτικά, εθνικά. Πάει μετά στην περίοδο Καραμανλή, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια της, που ήταν μια περίοδος αδράνειας, φθάνουμε στον... δυσπερίγραπτο Γιώργο Παπανδρέου και συνεχίζει. Η κατάρρευση οφείλεται στο ότι έχει η χώρα χάσει την αυτοπεποίθησή της.

- Διαβάζω τον πρόλογο του νέου σας βιβλίου. Λέτε ότι η μητέρα σας ήθελε να σας γλιτώσει από τα νύχια της πολιτικής. Βλέπω, μολονότι το διαψεύδετε, να φλερτάρετε με την πολιτική. Μιλάτε για ειρηνική επανάσταση, νέα πατρίδα, αλλαγή. Σημαίνει κάτι αυτό;
- Βεβαίως σημαίνει. Θα απαντήσω κατά τρόπο λογοτεχνικό, γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό. Εχει μια θαυμάσια γραμμή ο Γκαίτε που λέει στον Φάουστ: «Δύο ψυχές ζουν μέσα στην ψυχή μου, μέσα στο σώμα μου». Βεβαίως η μητέρα μου ήθελε να με βγάλει από την πολιτική, γιατί το ίδιο ήθελε να κάνει και με τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου πολιτεύθηκε διότι η δική του μητέρα από τη Σαντορίνη ανήκε σε μία οικογένεια που είχε αναμειχθεί στην πολιτική για πέντε γενιές. Καλώς η κακώς, εκείνος υπέκυψε. Ομολογώ ότι και εγώ προτιμούσα τον χώρο της τέχνης και της συγγραφής. Από την άλλη μεριά, δεν έπαψα να είμαι Ελληνας. Είμαι 46 χρόνια από τα 69 μου στο εξωτερικό, αλλά Ελληνας γεννήθηκα, Ελληνας θα πεθάνω. Η πατρίδα μου είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Να τη βλέπω να πονάει και να ξεσκίζεται έτσι, με στενοχωρεί. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή. Πιστεύω επίσης ότι ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού, αν κρίνω από τα τα e-mail που λαμβάνω, 150 τη μέρα, συμμερίζεται τη γνώμη μου. Δεν μπορείς να περιμένεις από αυτούς που σε κατέστρεψαν -το είπε ο Αριστοφάνης στους «Βατράχους»- ότι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι που θα σε σώσουν.

- Ποιοι θα μας σώσουν τότε;
- Αυτό είναι το θέμα, το άγνωστο. Πρέπει να συνεχίσουμε με καινούργιους. Γιατί, αν είναι οι ίδιοι που κινούνται πάντα με ένα κίνητρο, πώς να μείνουν κολλημένοι στην καρέκλα, οδηγούμαστε σε στραβές λύσεις (ΕΡΤ) ή σπρώχνουν το κράτος στα άκρα τη στιγμή που δεν χρειαζόμαστε συγκρούσεις αλλά εθνική συμφιλίωση. Πρέπει να πάμε μαζί, κανείς δεν περισσεύει. Αντιτίθεμαι στις κομματικές πολιτικές και αυτό γράφω. Αν προσπαθήσετε να «διαβάσετε» κάτι παραπάνω, κάνετε λάθος.

- Θα το κάνω το λάθος! Οταν βλέπω στον πρόλογό σας με κεφαλαία γράμματα τον όρο «Νέα Πατρίδα», θα μπορούσα κάλλιστα να υποθέσω ότι είναι κόμμα. Μπορεί να μην είστε εσείς ο επικεφαλής, αλλά μια κίνηση ανθρώπων...
- Μου αρέσει να μιλώ με δημοσιογράφους όταν χρησιμοποιούν το μυαλό καλόπιστα και όχι κατά διαταγήν. Σωστά το καταλάβατε! Δεν έχει σχέση με μένα, με καμία φιλοδοξία που έχω εγώ, αλλά αυτός ο πρόλογος, το μότο του ειδικά, είναι ένα μίνι μανιφέστο. Γι' αυτό, αν προσέξετε, είναι ισορροπημένο. Από τη μία ζητώ να δοθεί προσοχή στους αδυνάτους, αλλά από την άλλη λέω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί που δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας πρέπει να ενισχυθούν χωρίς κόμπλεξ. Αυτόν τον διπλό στόχο θέτω για όποιον θέλει να εμπνευστεί κάποια μέρα και να προχωρήσει στην υλοποίησή του.


«Χρειάζεται κάθαρση για τα υποβρύχια»

- Βάζετε θέμα κάθαρσης. Μιλάτε για ένα δικαστήριο. Γουδή;
- Οχι! Η κάθαρση πρέπει να γίνει. Επειτα από τόσα χρόνια αδικίας που έχει υποφέρει τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού πρέπει να γίνει κάτι. Να πειστεί ο λαός ότι ο επόμενος ηγέτης βάζει τέλος σε μια αποτυχημένη εποχή. Αυτό δεν σημαίνει μαζικές δίκες που θα διαρκέσουν αιώνες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί από όλους που πέρασαν από τα υπουργεία Αμύνης και Οικονομικών να υπάρχει μόνο ένας στη φυλακή. Και όλοι οι άλλοι που έβαλαν την υπογραφή τους να είναι αθώοι.


- Αφήνετε υπαινιγμό για πολιτικούς που πρέπει να δικαστούν αν αποκόμισαν «ενδεχομένως κέρδη» στο βιβλίο σας. Εχετε κάτι στο μυαλό σας;
- Οταν γράφει κάποιος κάτι, δεν γράφει πράγματα αφηρημένα. Εχουμε δει και έχουμε ακούσει παραδείγματα. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια σοβαρή συζήτηση που μερικοί προσπαθούν να καταπνίξουν και άλλοι να αναδείξουν, για τα περίφημα υποβρύχια. Αυτό πρέπει να τύχει εξετάσεως. Εξέταση μέσω της Βουλής δεν μπορεί να γίνει και να είναι πειστική. Εγώ ήθελα να το κοιτάξει η Δικαιοσύνη. Οσο υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να καλύπτει τους φίλους της.


«Αν οι ΗΠΑ δεν βοηθήσουν και απαγορεύσουν να πάμε με τη Ρωσία (όπως έκαναν στον Καραμανλή), δεν είναι σύμμαχοι»

- Επικρίνετε τους καναλάρχες. Κάποιος κακόπιστος μπορεί να παρατηρήσει ότι από το 2008 προβάλλεστε προνομιακά από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς...
- Εγώ από το 2007 άρχισα να γράφω γιατί ο Χρήστος Λαμπράκης, που πέρασε όλη του τη ζωή να τσακώνεται με τον πατέρα μου, με κάλεσε να γράψω. Μου έδωσε πλήρη ελευθερία και έγραψα τη γνώμη μου. Ο,τι έγραφα τότε το γράφω και τώρα. Δύο εβδομάδες πριν από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν προέβλεψα ότι αυτός ο πόλεμος θα γίνει χειρότερος και θα κρατήσει. Είπα ότι το θέμα με το Ιράν δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας. Είπα ότι στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο ο δισταγμός να ανοίξουμε σχέσεις με τη Ρωσία -ο μόνος που ήταν εξαίρεση ήταν ο Καραμανλής, αλλά υποχώρησε και αυτός- είναι αδικαιολόγητος. Με καθύβρισαν, ειδικά ένα τμήμα του δεξιού Τύπου που κάποτε εθεωρείτο σοβαρό. Κι όμως, μετά τα γεγονότα της Συρίας λένε σήμερα ότι ο Ομπάμα τα έκανε θάλασσα και η Αμερική δεν είναι πια αυτή που ήταν. Ποιοι; Οι υβριστές μου!

- Λέτε ότι η χώρα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ δυνάμεων σε μια νέα εξωτερική πολιτική. Στα ενεργειακά να δώσουμε κοιτάσματα στους Αμερικανούς, στους Ρώσους το Νεώριο για ναυτική βάση, στους Γερμανούς βιομηχανία κατασκευής οχημάτων. Μιλάτε για νέα Γιάλτα;
- Η χρήση της λέξεως «Γιάλτα» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Στη Γιάλτα έγινε ένας διαχωρισμός: Εγώ θα πάρω αυτό, εσύ θα πάρεις εκείνο. Δεν λέω αυτό. Ως Ελληνας, θεωρώ ότι μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου η κατάσταση άλλαξε. Και το να ακολουθεί η Ελλάδα μονομερή εξαρτημένη πολιτική από τις ΗΠΑ, όπως ακολουθούσε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, δεν έχει νόημα. Τερματίστηκε το 1991. Πρώτοι το είδαν οι Τούρκοι με τον Οζάλ και μετά ακολούθησαν όλοι. Είπα, λοιπόν, ότι πρέπει να προσαρμόσουμε και την εξωτερική μας πολιτική. Εχω ένα ειδικό κεφάλαιο περί φιλίας στο νέο μου βιβλίο. Αναφέρεται στην ελληνοαμερικανική φιλία. Προσωπικά, ουδέποτε ήμουν αντιαμερικανός. Εχω δουλέψει εκεί για πολλά χρόνια, έχω πολλούς φίλους, έχω γνωστούς και τις ιδέες που έχω πει κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τις συμμερίζεται το 60% των Αμερικανών. Είπα όμως το εξής. Θα πας στην Αμερική και θα της πεις αυτό: «Χρειάζεται να με βοηθήσεις να μειώσω τον επεκτατισμό των Τούρκων. Θέλω να χρησιμοποιήσω με βάση το διεθνές δίκαιο τα δικά μου κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης και βορείως στης Κρήτης. Για το Καστελόριζο, ας πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Τουλάχιστο να ανακηρύξω την ΑΟΖ μου». Βλέπετε, ο κύριος Σαμαράς, που μίλησε για ανακήρυξη την περασμένη Πρωτοχρονιά, δεν έχει τολμήσει να το κάνει γιατί υφίσταται πιέσεις από Ευρώπη και Αμερική. Εγώ λέω, επειδή αυτοί δεν μας βοηθούν, γιατί να μην πούμε «εντάξει, ήρθα πρώτα σε σένα, είσαι ο παλιός μου φίλος, καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να με βοηθήσεις, αλλά χρειάζομαι βοήθεια και θα πάω στο νούμερο 2, 3. Φίλοι φίλοι, αλλά θα στραφώ στον Ρώσο». Αν όμως μου πεις: «Δεν σε βοηθάω αλλά σου απαγορεύω να πας στον Ρώσο», όπως έκαναν οι Αμερικανοί με τον Καραμανλή, αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είναι φιλία. Αυτό δεν είναι ούτε Γιάλτα ούτε αντιαμερικανική πολιτική. Είναι ελληνική πολιτική. Δείτε: Στη Συρία η Αμερική ρεζιλεύτηκε, η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ανύπαρκτη και είδαμε τον κύριο Πούτιν να προχωρεί. Πηγαίνει στην Αίγυπτο και κάνει συμφωνίες. Είδαμε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στη Μόσχα. Κοσμογονικές αλλαγές! Αυτό συμβαίνει γιατί αντελήφθησαν κάποιοι ότι η Αμερική δεν είναι πια η κοσμοκράτειρα δύναμη, η Ρωσία παίζει όλο και δυνατότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή. Ούτε ο πιο πρωτάρης φοιτητής Διεθνών Σχέσεων δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία να στρίβουν προς τη Ρωσία! Κι όμως, γίνεται. Γιατί να είμαστε εμείς έξω από αυτόν τον χορό;

- Γιατί θέτετε προς προβληματισμό θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ;
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό είναι ένας οργανισμός χωρίς σκοπό. Ο αρχικός σκοπός έφυγε. Δεν υπάρχει. Μετεβλήθη στο να ζητά από κρατίδια της Ευρώπης να βοηθούν την Αμερική στην άσκηση υπερπόντιας πολιτικής. Ποιον λόγο μπορεί να επικαλεστεί το ΝΑΤΟ για να στείλει ελληνικά, πολωνικά, λιθουανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν; Αν αυτός είναι ο σκοπός του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να παραπονείται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ γιατί διάφορα κράτη-μέλη δεν βοηθάνε. Αυτή η δυσαρέσκεια υπάρχει και στην Πολωνία και στη Λιθουανία σε όλη την παλιά Ευρώπη. Ο κόσμος αλλάζει. Και όταν ο κόσμος αλλάζει πρέπει να προσαρμοζόμαστε κι εμείς.


«Ο Σαμαράς κινείται σαν να σκέφτεται πώς θα μείνει κολλημένος στην καρέκλα»


- Η γνώμη σας για τους πρωταγωνιστές: Σαμαράς, πρωθυπουργός...
- Είναι κοινωνικός μου φίλος και, παρότι διαφωνώ με μερικά από αυτά που κάνει, θα παραμείνει κοινωνικός μου φίλος. Εκτιμώ και τον αδελφό του Αλέξανδρο και είμαι θαυμαστής της γυναίκας του Γεωργίας, που δεν αυτοπροβάλλεται. Την εκτιμώ ιδιαιτέρως. Η πολιτική μου διαφωνία όμως είναι κάθετη. Μολονότι μου έκανε την τιμή να μου προτείνει να μπω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2012. Η πρόταση έγινε τελευταία στιγμή και αρνήθηκα για λόγους προσωπικούς. Εκ των υστέρων, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί τα μέτρα που έλαβε δεν θα μπορούσα να τα είχα ψηφίσει και θα είχαμε στενοχωρηθεί ακόμη περισσότερο. Υπό την επιρροή συμβούλων του έχει προσπαθήσει να τονώσει την ένταση προς ορισμένες κατευθύνσεις, γιατί ελπίζει σε κομματικά οφέλη. Δεν μου αρέσουν τέτοιοι είδους κινήσεις. Δεν είναι κινήσεις statesman, είναι κινήσεις πολιτικού που σκέφτεται να μείνει κολλημένος στην καρέκλα του. Βεβαίως, είναι άνθρωπος ικανός. Αν ήμουν στη θέση του, θα σκεφτόμουν την υστεροφημία μου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο καλές.

- Τσίπρας;
- Εχει τύχει να του μιλήσω διάφορες φορές. Τον βρίσκω έξυπνο, είναι νέος, περνάει τη φάση της ενηλικιώσεως, φάση δύσκολη και οδυνηρή. Τον θεωρώ και έξυπνο, και έχει μεγάλες πιθανότητες να έρθει πρώτο κόμμα όταν γίνουν εκλογές, δεν ξέρω αν θα έχει πλειοψηφία, το αν θα μπορέσει να κυβερνήσει δεν μπορώ να το μαντέψω. Είναι καιρός η Ελλάδα και το ελληνικό κατεστημένο να συνηθίσουν στην ιδέα ότι είναι προς όφελος της δημοκρατίας και προς όφελος του πολιτεύματος ο χώρος της Αριστεράς να ενσωματωθεί στο πολιτικό παιχνίδι.

- Αν η Αριστερά σάς πρότεινε το 2015 για Πρόεδρο της Δημοκρατίας -κυκλοφορεί η πληροφορία-, θα τη θεωρούσατε τιμητική πρόταση;
- Δεν είναι πληροφορία αλλά φήμη, από αυτές που εμφανίζονται κατά καιρούς στις εφημερίδες είτε γιατί θέλουν να κάψουν μια είδηση είτε γιατί δεν έχουν τι να πουν. Τέτοια πληροφορία δεν έχω. Τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε από μένα ούτε με μένα. Είναι τιμητικό να σε προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Βεβαίως είναι τιμητικό, αλλά είναι υποθετικό. Εγώ έχω πει με μεγάλη συνέπεια ότι δεν αναζητώ ούτε θέσεις ούτε καρέκλες. Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι αιφνιδίως θα γίνει αυτή η αλλαγή. Θέματα τόσο θεωρητικά δεν τα συζητώ. Είναι τόσο θεωρητικά όσο να ανοίξω την ντουλάπα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου και να βρω μέσα την... Μπριζίτ Μπαρντό. Αλλά, βεβαίως, είναι μεγάλη τιμή.

- Σημίτης;
-Είναι ικανός άνθρωπος, αλλά δεν μπορεί να συνηθίσει την ιδέα ότι ανήκει στο παρελθόν. Ξέρετε, έχω ζήσει μέσα σε πολιτικό περιβάλλον! Οσοι γίνονται «πρώην» μαραζώνουν. Δεν έχουν καμιά υπόσταση. Από καπετάν ένας γίνονται τίποτα. Πλα-τό! Πάντα ελπίζουν να γυρίσουν στην πολιτική. Στην περίοδο Σημίτη έγιναν πράγματα που, αν ενδιαφερόταν να γυρίσει ο ίδιος ή οι φίλοι του ή αν θέλουν να τον ετοιμάσουν για την προεδρία θα αναζωπυρώνονταν παλαιά προβλήματα. Τα Ιμια, η Μαδρίτη και το Ελσίνκι. Ατυχέστατες κινήσεις, στις οποίες οφείλουμε τις γκρίζες ζώνες. Ο κύριος Σημίτης είναι ένας άνθρωπος του χθες. Μπορεί να εμφανιστεί; Ισως. Προσωπικά επιμένω: Αυτοί που σε κάψανε δεν μπορούν να σε σώσουν. Οι άνθρωποι που μας κυβέρνησαν δεν κάνουν, πρέπει να έρθουν άλλοι. Αν δεν έχει ανθρώπους η Ελλάς, είναι στον κατήφορο.

- Διαβάζοντας τα βιβλία σας, αισθάνομαι, πρώτον, τη δίψα σας ως Ελληνας που θέλει να προσφέρει και, δεύτερον, αν η πατρίδα τον τιμήσει με κάποιο ανώτερο αξίωμα, να τιμήσει και τη μνήμη του πατρός του. Σας ψυχολόγησα σωστά;
- Οταν οι μη ειδικοί ασχολούνται με την ψυχολογία, έχουν τάση να απλοποιούν τα πράγματα. Η απλοποίηση έχει και μια δόση αλήθειας, αλλά δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα. Να σας πω γιατί; Είτε το θέλετε είτε όχι, μετά τον θάνατό του ο πατέρας μου έχει αποκατασταθεί. Το κανάλι της Βουλής έδειξε πρόσφατα αφιέρωμα επαινετικό. Ο Μητσοτάκης, από τους πιο έξυπνους πολιτικούς που πέρασαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, σε μια συνέντευξή του ανέφερε τον πατέρα μου μεταξύ των τριών αναμορφωτών της νεότερης Ελλάδος. Ως προς πρώτο τμήμα του συλλογισμού σας περί αξιώματος: Θα είναι τιμή, αλλά δεν είναι σκοπός μου η θέση. Δεν θέλω θέση, δεν θέλω αμοιβή. Αν έχω τη δυνατότητα μέσω μιας συμβουλής ή ενός βιβλίου να βοηθήσω κάποιον που ονομάζεται Σαμαράς η Τσίπρας, αυτό με ευχαριστεί, γιατί όχι.

Μανώλης Κοττάκης

Τρία «τέρατα» τρέφουν την κρίση

Δημοσιεύθηκε: G.Papanikolaou
Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική. Μπορεί τα άμεσα, ορατά αποτελέσματα να είναι οικονομικά, ή να σχετίζονται με οικονομικούς παράγοντες, στην πραγματικότητα όμως αποτελούν συνέπειες της θεσμικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης.
Ακριβώς όπως τα τεράστια ελλείμματα, τα υπέρογκα χρέη, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ο άκρατος καταναλωτισμός ήταν αποτέλεσμα μιας σαθρής κυρίαρχης πολιτικής, που δεν μεταβλήθηκε από τις κομματικές εναλλαγές στην εξουσία.
Με άλλα λόγια, είναι μάλλον παράλογο να ελπίζουμε σε δραστικές αλλαγές του οικονομικού μοντέλου αν δεν μεταβληθεί το θεσμικό, πολιτικό και κοινωνικό «υπόβαθρο».
Όλα όσα ζούμε σήμερα, το χάλι της Παιδείας, της Υγείας, του κοινωνικού κράτους, οι περιορισμοί που ευνοούν τα ολιγοπώλια και την αισχροκέρδεια σε διάφορες αγορές, είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού τριών παραγόντων:
-Του παλαιοκομματισμού
-Του λαϊκισμού
- Του αγαπημένου τους «παιδιού», του διαστρεβλωμένου, ελληνικού «κρατισμού»
Ο συνδυασμός αυτών των τριών «τεράτων» της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής σκηνής επηρεάζει τα πάντα εμποδίζοντας την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας. Θέλετε απτά και τρανταχτά παραδείγματα; Πάνω από 1.360.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πέρασαν στην ανεργία, αλλά ουδείς συγκινήθηκε.
Όταν όμως έφτασε η ώρα της ΕΡΤ και του διοικητικού προσωπικού στα ΑΕΙ όλα άλλαξαν. Εντελώς ξαφνικά η «βαρετή» και «χειραγωγούμενη» ΕΡΤ έγινε δήθεν λάβαρο της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, την αποτελεσματικότητα των οποίων στην εργασία τους είναι βέβαιο ότι ουδείς έχει αξιολογήσει, έγιναν «σημαία» της Παιδείας μας. Πρόσωπα που υπήρξαν γέννημα θρέμμα του εκάστοτε κομματικού σωλήνα, άτομα που θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής, βγήκαν στους δρόμους και στις τηλεοράσεις για να… αγωνιστούν. Κι από την άλλη είδαμε ένα παλαιοκομματικό κράτος που εφαρμόζει τους νόμους ανάλογα με την «ισχύ» της συντεχνίας που αντιμετωπίζει.
Για άλλους κλάδους, η επιστράτευση ήταν… ψωμοτύρι. Για τους διοικητικούς των ΑΕΙ, όμως, όπως ομολόγησε δημοσίως και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, ο φόβος των αντιδράσεων ήταν… μεγάλος.
Ακόμη και στο μείζον κοινωνικό θέμα των πλειστηριασμών, τα τρία «τέρατα» κυριαρχούν.
Το «κράτος» σπεύδει -υποτίθεται- να υπερασπιστεί τον πολίτη έναντι των τραπεζών, όταν το ίδιο τον απομυζά με κάθε τρόπο, πολύ συχνά χωρίς κανένα έλεος. «Λησμονεί» δε, πολύ βολικά, ότι σήμερα οι τράπεζες τελούν υπό κρατική χρηματοδότηση, άρα κάθε ζημία τους την τσέπη του φορολογούμενου επιβαρύνει.
Κι από την άλλη, ο λαϊκισμός. Που επιτάσσει στην αντιπολίτευση να υπόσχεται… όνειρα θερινής νυκτός. Να προσκυνά στο όνομα μιας «κοινωνικής δικαιοσύνης» που εξομοιώνει τον «μπαταχτσή», αυτόν που έχει, αλλά δεν πληρώνει, με εκείνον που όντως έχει οικονομική αδυναμία.
Κι όλοι, μα όλοι, αγνοούν το πιο προφανές: πώς θα ασκηθεί κοινωνική πολιτική από το κράτος όταν ακόμη και σήμερα ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και μικροεπιχειρηματίες δηλώνουν πρακτικά… ό,τι θέλουν;
Τι νόημα έχουν οι διακρίσεις σε «υψηλά» και «χαμηλά» εισοδήματα όταν η μισή Ελλάδα δηλώνει περίπου πάμπτωχη;
Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι τα τρία τέρατα λειτούργησαν ανεμπόδιστα στην Ελλάδα επί δεκαετίες δημιουργώντας μια ιδιόμορφη κοινωνική υποκουλτούρα. Δυστυχώς πολλοί από εμάς θεωρούν εντελώς φυσιολογικό από τη μία να βρίζουν το κράτος και τους πολιτικούς, θεωρητικολογώντας, κι από την άλλη να εκμεταλλεύονται όσο μπορούν αυτό ακριβώς το σύστημα.
Πολλοί από εμάς θέλουν κρατική Παιδεία και Υγεία, αλλά δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους. Είναι «αριστεροί με δεξιά τσέπη». Θέλουν να πληρώνουν οι υπόλοιποι.
Άλλοι λένε ότι θέλουν υψηλό επίπεδο Παιδείας, θεωρούν όμως εντελώς φυσιολογικό να γίνονται κομματικά υποκινούμενες καταλήψεις κάθε τρεις και πέντε. Φωνάζουν υπέρ της υποχρεωτικής δωρεάν Παιδείας και κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι ήδη όσοι έχουν τη δυνατότητα στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια.
Και κάποιοι άλλοι περιμένουν, αφελώς, να γίνει το θαύμα. Να αλλάξει προς το καλύτερο ο τόπος, χωρίς όμως να αλλάξουν οι ίδιοι. Να θιγούν τα συμφέροντα των άλλων, όχι όμως τα δικά τους.
Υπάρχει όμως κι εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα, ότι τα τρία τέρατα πρέπει να εξοντωθούν.
Ελλείψει νέων πειστικών προτάσεων, βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένο στους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς. Είναι όμως εκείνο που όταν έρθει η ώρα θα στηρίξει με πάθος τις απαραίτητες αλλαγές.
Και το μέγεθός του δεν είναι καθόλου αμελητέο. Σε αυτόν τον σχηματισμό που δεν έχει πια κομματική ταυτότητα, που δεν ενδιαφέρεται για τις ταμπέλες, αλλά για την ουσία των προτάσεων, ανήκουν όλοι όσοι αντιλαμβάνονται ότι τα σημερινά αδιέξοδα δεν είναι προσωρινά. Ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει ως μέλλον το παρελθόν της, ότι ο 21ος αιώνας δεν μοιάζει με τον 20ό κι ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε το κέντρο του σύμπαντος, ούτε και ο στόχος παγκόσμιων συνωμοσιών.
Ότι για να ζούμε καλύτερα πρέπει να παράγουμε περισσότερο, κι ότι πριν μοιραστεί ο πλούτος πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί.

Το προφίλ του μέσου "Συριζαίου": 50αρης, παντρεμένος με μέσο οικογενειακό εισόδημά στα 1.950 ευρώ

 
Ανάλυση της έρευνας του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τη διάρκεια του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (10-14.07.2013) πραγματοποιήθηκε έρευνα μεταξύ των συνέδρων, με ευθύνη της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού. Συμπληρώθηκαν 1.830 ερωτηματολόγια, σε σύνολο 3524 συνέδρων, με τη μέθοδο της αυτοσυμπλήρωσης και των ατομικών συνεντεύξεων.
Η έρευνα έγινε με ευθύνη της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού της Κουμουνδούρου και είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική, για τα χαρακτηριστικά των στελεχών και μελών του κόμματος.
Στα σχετικά ερωτηματολόγια απάντησαν 1830 σύνεδροι (από τους 3524) και στην τελική αξιολόγηση μπήκαν τα 1794, που κρίθηκαν αξιόπιστα.
Πιο αναλυτικά, οι σύνεδροι είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη, παντρεμένοι, με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, ενώ το μέσο οικογενειακό εισόδημά τους υπολογίζεται στα 1.950 ευρώ.
Συγκριτικά με τους ψηφοφόρους του κόμματος φαίνεται ότι υποαντιπροσωπεύονται τόσο οι γυναίκες όσο και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες (ιδιαίτερα η ομάδα 35-44 ετών), ενώ αντίστοιχα υπεραντιπροσωπεύονται οι άνδρες και οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (ιδιαίτερα η ομάδα 55-64 ετών, η γενιά του Πολυτεχνείου).
Η μέση ηλικία των συνέδρων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν ένα σημαντικό κομμάτι όσων εντάχθηκαν στο κόμμα λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές του 2012 (περίπου 20% των μελών) δεν ανήκε στις νεότερες γενιές και ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών.
Επιπλέον, η νέα φουρνιά μελών, καθώς επίσης και όσοι συμμετείχαν για χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτοι (περίπου 20% των μελών), δείχνουν να ενδιαφέρονται σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σήμερα για την πολιτική σε σχέση με το παρελθόν, από τα μέλη που συμμετείχαν σε κάποια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ (περίπου 60% των μελών).
Συγχρόνως οι δύο αυτές ομάδες (νέα μέλη και πρώην ανένταχτοι) διατίθενται να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε πολιτικές δραστηριότητες το επόμενο διάστημα.
Αναλυτικά, όπως δημοσιεύεται η έρευνα στο left.gr:
Το προφίλ των συνέδρων
Οι σύνεδροι είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη, παντρεμένοι, με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο, ενώ το μέσο οικογενειακό εισόδημά τους υπολογίζεται στα 1.950 ευρώ (Δ.1). Συγκριτικά με τους ψηφοφόρους του κόμματος φαίνεται ότι υποαντιπροσωπεύονται τόσο οι γυναίκες όσο και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες (ιδιαίτερα η ομάδα 35-44 ετών), ενώ αντίστοιχα υπεραντιπροσωπεύονται οι άνδρες και οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (ιδιαίτερα η ομάδα 55-64 ετών, η γενιά του Πολυτεχνείου).
Η μέση ηλικία των συνέδρων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν ένα σημαντικό κομμάτι όσων εντάχθηκαν στο κόμμα λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές του 2012 (περίπου 20% των μελών) δεν ανήκε στις νεότερες γενιές και ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών (Δ. 2 & 3).
Επιπλέον η νέα φουρνιά μελών, καθώς επίσης και όσοι συμμετείχαν για χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτοι (περίπου 20% των μελών), δείχνουν να ενδιαφέρονται σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά σήμερα για την πολιτική σε σχέση με το παρελθόν, από τα μέλη που συμμετείχαν σε κάποια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ (περίπου 60% των μελών).
Συγχρόνως οι δύο αυτές ομάδες (νέα μέλη και πρώην ανένταχτοι) διατίθενται να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε πολιτικές δραστηριότητες το επόμενο διάστημα.
Εικόνα ΣΥΡΙΖΑ
Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ ο πολιτικός λόγος του χαρακτηρίζεται ως ριζοσπαστικός, ενωτικός και οραματικός (Δ.4).
Οι σύνεδροι υποστηρίζουν πως ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 1) ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, 2) σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις, 3)διακριτή παρουσία στα κινήματα, 4) πλήρες πρόγραμμα και 5) δυνατότητα των μελών του να συμμετέχουν στις αποφάσεις (Δ.5).
Από αυτά τα χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαθέτει διακριτή παρουσία στα κινήματα, ενώ επίσης υπερισχύουν οι θετικές γνώμες τόσο για το ιδεολογικό στίγμα του όσο και για την πληρότητα του προγράμματός του. Μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με το αν γίνονται σεβαστές οι συλλογικές αποφάσεις, ενώ μειοψηφεί αισθητά η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να συναποφασίζουν για την πολιτική του κόμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύνεδροι που προέρχονται από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανότερο να πιστεύουν ότι το κόμμα διαθέτει πλήρες πρόγραμμα αλλά όχι σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις, ενώ τα νέα μέλη και οι πρώην ανένταχτοι έχουν καλύτερη εικόνα για τη λειτουργία του κόμματος και χειρότερη για το πρόγραμμά του (Δ.6).
Ιδεολογία / Θέσεις ΣΥΡΙΖΑ
Ως προς την ιδεολογία τους, οι σύνεδροι λειτουργούν ως συμπαγής ομάδα η οποία συγχρόνως είναι εμφανώς διαφοροποιημένη ιδεολογικά από όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι σύνεδροι αυτοτοποθετούνται στην θέση 1,9 στην κλίμακα Αριστερά (1) - Δεξιά (10), ενώ τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πιο δεξιά τους (2,1). Συγχρόνως θεωρούν ότι μόνο το ΚΚΕ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (3,5), ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου τοποθετούνται στην κεντροδεξιά (ΔΗΜ.ΑΡ.: 6,7 & ΑΝ.ΕΛΛ.: 7,9), τη Δεξιά (ΠΑΣΟΚ: 8,6) ή την Άκρα Δεξιά (Ν.Δ.: 9,4 και ΧΑ: 10) (Δ.7).
Επιπλέον παρατηρείται ταύτιση αντιλήψεων μεταξύ των συνέδρων σε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα, όπως π.χ. η προτεραιότητα της κρατικής παρέμβασης έναντι της ελεύθερης αγοράς, η μη υποχρεωτική υιοθέτηση των ελληνικών ηθών και εθίμων από τους μετανάστες, η άρνηση της ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος ή του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών προς όφελος της ασφάλειας (Δ.8).
Προτεραιότητα πρέπει να δώσει το κόμμα στις προτάσεις για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και της υγείας καθώς και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων (Δ.9).
Σε σχέση με τις προτάσεις αυτές, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κάνει ακόμα πιο καθαρές (ή να επικοινωνήσει τις ήδη υπάρχουσες προτάσεις με ακόμα καθαρότερο τρόπο) εκείνες που αφορούν την οικονομία και την έξοδο από την κρίση και, δευτερευόντως, την ανεργία. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων θεωρεί ότι οι προτάσεις για την υγεία, την παιδεία και τα εργασιακά δικαιώματα είναι ξεκάθαρες.
Στάσεις απέναντι στην Ε.Ε.
Μόλις 1 στους 3 συνέδρους πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., καθώς 2 στους 3 τη θεωρούν συνυπεύθυνη με τις ελληνικές κυβερνήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας (Δ.10).
Ωστόσο, στην ερώτηση «τι είναι καλύτερο να συμβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ωφεληθεί η Ελλάδα;», οι σύνεδροι επιβεβαιώνουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους δηλώνοντας στη συντριπτική πλειοψηφία τους ότι η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση και όχι να διαλυθεί εντελώς, θέση που υποστηρίζει μόνο 1 στους 10 συνέδρους.
Θεωρούν επιπλέον ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες πρέπει να επικυρώνονται με δημοψήφισμα από τους πολίτες του κάθε κράτους, καθώς δεν εμπιστεύονται τα εθνικά κοινοβούλια, ούτε όμως και το δημοψήφισμα στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, το οποίο ενδεχομένως θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των πολυπληθέστερων ή και δυνατότερων οικονομικά χωρών.
Χρήση ΜΜΕ
Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση, ενώ ακολουθούν, σε απόσταση, τα πανελλαδικά παραδοσιακά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Τύπος) (Δ.11).
Η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων επιλέγει την ιστοσελίδα του Left.gr για την ενημέρωσή της, ενώ πολλοί ενημερώνονται επίσης από τον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», τις ιστοσελίδες της "Αυγής", του ΣΥΡΙΖΑ και του ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο. Επίσης ενημερώνονται τακτικά και από την έντυπη "Αυγή" (Δ.12), το κυριακάτικο φύλλο της οποίας σημειώνει το υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης. Απολύτως ικανοποιητική θεωρείται η ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρουν η ιστοσελίδα του Left.gr και ο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» και ακολουθούν η καθημερινή "Αυγή" και η ιστοσελίδα της. Ικανοποιητική θεωρείται η ιστοσελίδα του ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», ενώ μάλλον αδύναμη κρίνεται η ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μίζες 4,5 εκατ. ευρώ "καίνε" τον Γιάννο Παπαντωνίου - Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κανόνιζαν την πώληση ναυπηγείων στη HDW

Η έκθεση "καίει" στελέχη και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ
Διακίνηση μιζών ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ μετά το 2002, όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση δικηγορικής εταιρίας, για λογαριασμό εταιρίας υποβρυχίων.
Η έκθεση περιλαμβάνεται στη δικογραφία της εισαγγελίας του Μονάχου και αναφέρει ότι μέλη της τότε κυβέρνησης να προωθούν την πώληση των ελληνικών ναυπηγείων στη γερμανική εταιρία HDW.
"Όσοι εργάστηκαν στενά με την προηγούμενη κυβέρνηση μπορεί να καταλήξουν στα δικαστήρια. Κάποιες πηγές θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις των μηχανορραφιών που έχουν γίνει πίσω από τις συμφωνίες του αμυντικού τομέα είναι απίθανες για τον εξής λόγο: Οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που ενορχήστρωσαν την πώληση στη HDW έχουν ασυλία απέναντι στον ελληνικό νόμο", αναφέρεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)