Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης

Η απόφαση με τα κριτήρια και τις διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών
Στην απόφαση προβλέπεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 35 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά πέρυσι και η προκαταβολή του 25% του ποσού στους δικαιούχους. Παράλληλα περιγράφονται τα βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης καταβολής του είτε από φορολογούμενους που διαμένουν σε μονοκατοικίες είτε από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών. Το επίδομα θα καταβάλλεται εντός 20 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών.
Σημειώνεται ότι η αίτηση θα υποβάλλεται μέσω του TAXIS net όταν θα ενεργοποιηθεί η ειδική εφαρμογή σ αυτό, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Στην απόφαση προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης το 2013 θα ανέλθει στο ποσό των 170 εκατ. ευρώ, για το 2014 σε 190 εκατ. ευρώ και για το 2015 και στο εξής σε 210 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Άρθρο 1
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
1. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας.
Ειδικά, για τους έγγαμους δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 61 του Κ.Φ.Ε.
2. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
3. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:
α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ) Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των οχτώ μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης, όπως αυτά δηλώνονται.
δ) Η επαγγελματική στέγη.
ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα.
στ) Οι κάτοικοι εξωτερικού.
Για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος λήξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Άρθρο 2
Κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Τα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
α. Εισοδηματικά:
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, να ανέρχεται έως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 43.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Για τον προσδιορισμό των κριτηρίων αυτών χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του οικονομικού έτους που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων.
Στις περιπτώσεις μη υποχρέωσης σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση από τον αιτούντα κατά την διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για την κάλυψη των εισοδηματικών κριτηρίων.
β. Ακίνητης Περιουσίας:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων, κατά τον ΚΦΕ τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους, που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτή προκύπτει από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Φ.Α.Π. έτους 2011, να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Στην περίπτωση κατά την οποία, μετά την υποβολή του αιτήματος χορήγησης επιδόματος, τροποποιηθούν τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου – Φ.Α.Π. έτους 2011, δεδομένου ότι ο δικαιούχος έχει υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 μέχρι και την 30 Νοεμβρίου 2013, με αποτέλεσμα να πληρούνται τα κριτήρια περιουσίας του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται από το δικαιούχο νέα αίτηση μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την τροποποίηση και ακολουθείται η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 4 και 5 της παρούσας.
Άρθρο 3 Καθορισμός του ύψους του επιδόματος.
1. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ
ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α
Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β
Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
ΖΩΝΗ Γ
Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
ΖΩΝΗ Δ
Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού
2. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΖΩΝΗ
Ανώτατη κατανάλωση
λίτρων πετρελαίου
θέρμανσης ανά
τετραγωνικό.
Ανώτατη συνολική
κατανάλωση λίτρων
πετρελαίου θέρμανσης
ανά κατοικία.
Α΄ ΖΩΝΗ
25
3.000
Β΄ ΖΩΝΗ
15
1.800
Γ΄ ΖΩΝΗ
8
960
Δ΄ ΖΩΝΗ
5
600
Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα.
3. Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,35 ευρώ.
4. Στις περιπτώσεις αλλαγής κλιματικής ζώνης κατά την διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, στην νέα ζώνη μεταφέρεται το εναπομείναν ποσοστό της κλιματικής ζώνης της προηγούμενης κατοικίας.
Άρθρο 4
Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους.
1. Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα των παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 1 της παρούσας, για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου, μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.
Στην περίπτωση που οι παραπάνω ημερομηνίες συμπίπτουν με μη εργάσιμες ημέρες, ως ημερομηνία λαμβάνεται η προηγούμενη εργάσιμη για την έναρξη και η επόμενη εργάσιμη για τη λήξη.
2.  α) Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:
- ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
- το ονοματεπώνυμό του,
- ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του,
- η ένδειξη εάν επιθυμεί προκαταβολή,
- ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
- ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
- αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)
β) Παράλληλα οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή  τα ακόλουθα στοιχεία:
- τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
- τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
- τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
- τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
- το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.
γ) Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet , για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν, τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.
δ) Στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση.
ε) Αρχικές ή τροποποιητικές αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, απορρίπτονται αυτόματα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με σχετική αιτιολογία.
στ) Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια περίοδο θέρμανσης.
ζ) Τα μέλη διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 73 παραγρ. 2 του ν. 2960/01 και τις διατάξεις της αριθ. 1019446/113/0015/ΠΟΛ.1034/14-2-2008 ΑΥΟ (ΦΕΚ 307/Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
η) Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών.
Άρθρο 5
Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επιδόματος.
1.  Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφικών διαδικασιών χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης στα δικαιούχα φυσικά πρόσωπα και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασία από δική της υπαιτιότητα.
Τα εισαγόμενα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας και ηλεκτρονικού ελέγχου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις, με σκοπό να χορηγηθεί ως επίδομα θέρμανσης το κατά περίπτωση νόμιμο ποσό, στους νόμιμους δικαιούχους, με βάση τα κριτήρια των άρθρων 2 και 3 της παρούσας.
2. Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 2362/95 (Α΄ 247) περί δημόσιου λογιστικού και εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του δικαιούχου. Ειδικότερα: α) Ποσό που ισούται με το 25% επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος θέρμανσης προκαταβάλλεται άπαξ ανά περίοδο χορήγησης  κατ’ επιλογή του δικαιούχου που αποτυπώνεται στην αίτηση του άρθρου 4 παρ. 2. β) το υπόλοιπο του ποσού, που δικαιούται ο αιτών βάσει της πραγματοποιηθείσας αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν αιτήθηκε την προκαταβολή που προβλέπεται στην παραπάνω περίπτωση, καταβάλλεται, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 6 της παρούσας και με την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ.Δ.Ε. επεξεργάζεται περιοδικά τα στοιχεία του προηγούμενου άρθρου, τα διασταυρώνει με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και στη συνέχεια δημιουργεί:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό επιδόματος.
Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.) προς την οποία και διαβιβάζεται.
β) Συγκεντρωτική κατάσταση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδόματος θέρμανσης, ολογράφως και αριθμητικώς, ανά τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα.
3. Η ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση αποστέλλεται στη 24η Διεύθυνση Λογαριασμών του Δημοσίου του Γ.Λ. Κράτους, η οποία εκδίδει, βάσει αυτής, ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200 «Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων - Πληρωμών» με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των οικείων τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων διενεργούνται οι πληρωμές των δικαιούχων. Η ανωτέρω εντολή κοινοποιείται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στη Δ/νση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών και στη ΔΙΑΣ Α.Ε.
4. α. Οι σχετικές για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, υπό ειδικό φορέα 23-200 «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» και ΚΑΕ 2732 – «Επίδομα θέρμανσης».
β. Για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης η ειδική εντολή πληρωμής της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου επέχει θέση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης.
5. α. Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών, επί Γραφείου Συμψηφισμών του Γ.Λ. Κράτους.
β. Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
i) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, που εκδίδεται με μέριμνα της Δ24-Δ/νσης Λογαριασμών του Δημοσίου.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παραγρ. 2 του παρόντος άρθρου.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού 200.
6. Η Δ24- Δ/νση Λογαριασμών του Δημοσίου, οι συμβαλλόμενες τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα δε θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.
7. Σε περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος θέρμανσης υπολείπεται του δικαιούμενου λόγω περιορισμένης αγοράς ποσότητας πετρελαίου, το υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά και κατ αναλογία με την πραγματοποίηση των επόμενων αγορών πετρελαίου θέρμανσης από τον δικαιούχο.
8. Η δαπάνη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης δεν υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
9. To επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε καμιά είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο.
10. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Άρθρο 6
Έλεγχος δικαιούχων
1 Η Δ.ΗΛΕ.Δ. μετά την, κατά τις παραγρ. 1 και 2 του άρθρου 5 της παρούσας, επεξεργασία και έλεγχο των υποβαλλόμενων αιτήσεων και των στοιχείων που επεξεργάζεται από το πληροφοριακό σύστημα πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), δημιουργεί στο TAXIS καταστάσεις σε ηλεκτρονική μορφή ανά αρμόδια Δ.Ο.Υ., που περιλαμβάνουν τους αιτούντες για τους οποίους προκύπτουν αμφιβολίες ως προς τη νομιμοποίησή τους, τη νομιμότητα των συναλλαγών ή τα δικαιούμενα ποσά.
2 Οι κατά τα ανωτέρω δημιουργούμενες καταστάσεις διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., προκειμένου οι Υπηρεσίες αυτές να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.
3 Οι Δ.Ο.Υ. μετά την διενέργεια του ελέγχου, προβαίνουν σε συμπλήρωση των καταστάσεων με τις διαπιστώσεις τους και τις αποστέλλουν, έστω και τμηματικά στη Δ.ΗΛΕ.Δ. για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων.
4 Κατά τα λοιπά, ως προς τον έλεγχο των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 3492/2006 (Α΄ 210).
Άρθρο 7
Επανεξέταση αιτήσεων χορήγησης επιδόματος και αποτελεσμάτων επεξεργασίας.
1. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης στη Δ.ΗΛΕ.Δ. της Γ.Γ.Δ.Ε., στην οποία θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.
2. Η Δ.ΗΛΕ.Δ., διαβιβάζει τα αιτήματα επανεξέτασης των ενδιαφερόμενων στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή των άρθρων 1, 2 και 3 της παρούσας.
3. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. μετά τον έλεγχο και σε περίπτωση αποδοχής μέρους ή του συνόλου του αιτήματος, προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες και η Δ.ΗΛΕ.Δ. επανεκκαθαρίζει την αίτηση.
Άρθρο 8
Καταλογισμός ανοικείως λαβόντων και επιβολή προστίμων.
1.  Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα, που αναγράφουν ψευδή στοιχεία στην αίτηση τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.
2. Με την επιφύλαξη του άρθρου 7, στις περιπτώσεις μη νόμιμης είσπραξης επιδόματος θέρμανσης ή είσπραξης ποσού επιδόματος μεγαλύτερου του δικαιούμενου, ή είσπραξης προκαταβολής χωρίς να προκύπτει από την προβλεπόμενη διασταύρωση των στοιχείων η αγορά πετρελαίου θέρμανσης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό καταλογίζεται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου απ΄ αυτόν οργάνου και εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.
3. Όσον αφορά τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. εφαρμογή έχουν τα πρόστιμα της παραγρ. 9 του άρθρου 147 του Ν. 2960/01.
Άρθρο 9
Καταργούμενες διατάξεις - Έναρξη ισχύος


1. Η υπ’ αριθμ Δ33 5042999 ΕΞ 2012 (ΦΕΚ Β’ 3049 – 16.11.2012) καταργείται.
2. Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν από την δημοσίευση της.
3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Μία ακόμη ¨βόμβα¨ στα θεμέλια του συστήματος;

Γράφει η Θάλεια Χούντα

Όπως κάθε μεγάλη υπόθεση έχει και τα ¨παρακλάδια¨ της – για να δικαιολογήσει το κοσμητικό της επίθετο – έτσι και πολύ πρόσφατη μεγάλη υπόθεση, πλην όλων των άλλων χώρων, φαίνεται ότι έχει απλώσει τα παρακλάδια της και στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις αναμένεται να είναι του επιπέδου 2005 δηλ. του παραδικαστικού που συγκλόνισε για μήνες την χώρα. Θα ¨παρελάσουν¨ ονόματα δικαστών, γνωστών δικηγόρων, γνωστών πελατών – μελών της κοινωνίας μας και ...

Η πάγια θέση είναι να παραμείνει διαυγής ο θεσμός αυτός, το στιβαρό στήριγμα της δημοκρατίας και το τελευταίο του κόσμου για δικαίωση.

Αν επιβεβαιωθούν όσα μάθαμε, ότι δρομολογούνται, την επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλος θόρυβος. Η εμπιστοσύνη στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο είναι απόλυτη, ότι θα επιτελέσει και πάλι στο ακέραιο το έργο του.

Θα παρακολουθούμε από κοντά και θα είμαστε οι πρώτοι που θα σας ενημερώνουμε για τα διαδραματιζόμενα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ

 - Στη δημοσιότητα η επιστολή του Βενιζέλου στον Αβραμόπουλο για τα υποβρύχια

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Συνέχεια στην κόντρα του με τον υπουργό Eθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο έδωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φάκελο, ο οποίος περιέχει επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με την οποία τον ενημερώνει για το θέμα των υποβρυχίων αλλά και πέντε συνημμένα έγγραφα στα οποία καταγράφεται λεπτομερώς η εξέλιξη της υπόθεσης.

Η επιστολή εστάλη στον κ. Αβραμόπουλο στις 16 του μήνα, δηλαδή, μία μέρα πριν από την απάντηση του κυρίου Αβραμόπουλου στη Βουλή. Αυτό, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει ότι ο κ. Αβραμόπουλος ήταν απολύτως ενημερωμένος και είχε επιχειρήματα να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στην επιστολή ο κ. Βενιζέλος αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Αγαπητέ Δημήτρη,

Την Πέμπτη 17.10.2013 συζητείται στη Βουλή έπειτα από αναβολή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα προς τον ΥΠΕΘΑ για το ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του ΠΝ.

Οι απόψεις που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας στο κείμενο της ερώτησης και συναφείς ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο, ούτε πολύ υπερασπίζονται τις αμαρτωλές αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων και των αντισταθμιστικών οφελημάτων που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων πληρωμών.

Όπως γνωρίζετε τη περίοδο 2009-2011 καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να διαφυλαχθεί τόσο η ναυπηγική υποδομή της χώρας όσο και η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου και πιο συγκεκριμένα του Πολεμικού Ναυτικού που έχει καταβάλει τεράστια ποσά χωρίς να παραλάβει τίποτα.

Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε σε εκτέλεση ψηφισμένων, από τη Βουλή, νόμων υπό εγγυήσεις απόλυτης διαφάνειας που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά».

Ο κ. Βενιζέλος συνόδευσε την επιστολή του προς τον κ. Αβραμόπουλο με φάκελο με υλικό σχετικά με τις διάφορες φάσεις της υπόθεσης, «προκειμένου να αναδειχθούν οι προσπάθειες αυτές και προκειμένου να αντιστραφεί η χυδαία, συκοφαντική αλλά και ύποπτη, ως προς τις απόψεις που φαίνεται να υποστηρίζει, ερώτηση του κ. Τσίπρα».

Συγκεκριμένα, εσωκλείονταν στο φάκελο ενημερωτικό σημείωμα για την εξέλιξη της υπόθεσης των υποβρυχίων του Π.Ν. από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα (Μάιος 2011), συνοπτικό σημείωμα απάντησης για Σκαραμαγκά-Υποβρύχια (16.10.2013), περίληψη ενημερωτικού σημειώματος για τα υποβρύχια του Π.Ν. (Μάιος 2011) και σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ επί της απάντησης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (8.10.2013).

Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει επίσης ότι το ΓΕΝ και η ΓΔΑΕΕ τηρούν το πλήρες αρχείο του θέματος, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει τις δικές του προσπάθειες με τον ειδικό διαμεσολαβητή για το ζήτημα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει κατ' επανάληψη οδηγίες και έχει λάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

«Υπάρχει συνεπώς στη διάθεσή του πολύ πλούσιο υλικό», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος στην επιστολή του.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, δημιουργήθηκε ένταση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το θέμα των υποβρυχίων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

«Ο πρωθυπουργός κι εγώ έχουμε δώσει αυστηρές οδηγίες, να δοθεί οριστική, απόλυτη, ριζοσπαστική λύση με έγκριση της Βουλής στο ζήτημα αυτό. Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις. Ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να φέρουν ευθύνες και αποτελέσματα».

Είχε προηγηθεί η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των υποβρυχίων, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα και καμία εξεταστική. Είναι τόσο καθαρή η θέση της, που κάθε άλλο παρά τη φοβίζει», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι υποβρυχίως, τίποτα δεν θα είχε συμβεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση μεταξύ των κυρίων Βενιζέλου και Αβραμόπουλου άρχισε αμέσως μετά τον ανασχηματισμό όταν και είχε κατατεθεί τροπολογία η οποία θα επέτρεπε και στον υπουργό Άμυνας να χρησιμοποιεί τα VIP αεροσκάφη. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει κριτική στον κ. Αβραμόπουλο.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ το μήνα

Στοιχεία από 12 υπουργεία για τον μέσο μισθό των υπαλλήλων τους και των υπαλλήλων στους φορείς, που υπάγονται σε αυτά, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του Προεδρικού Διατάγματος για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.
Το Προεδρικό Διάταγμα, ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί διότι, όπως ενημερώνει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.
«Ειδικότερα, μετά την ψήφιση του Ν. 4024/2011 και τη διασύνδεση του βαθμολογίου και του μισθολογίου, καθίσταται σαφές ότι το υπουργείο μας δεν δύναται να ενεργήσει μονομερώς προκειμένου να προωθήσει την έκδοση του εν λόγω διατάγματος» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει ότι η ρύθμιση για την αναγνώριση προϋπηρεσίας και από τον ιδιωτικό τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μισθολογικής δαπάνης των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, «ζήτημα επί του οποίου επιλαμβάνεται το υπουργείο Οικονομικών».
Το έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα, για την καθυστέρηση στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που έχει προβλεφθεί στο Ν. 4024/2011 για την αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.
Δώδεκα υπουργεία απάντησαν
Την ίδια ώρα στη Βουλή, 12 από τα 18 υπουργεία στα οποία είχε κατατεθεί ερώτηση, διαβίβασαν στη Βουλή στοιχεία για το μισθολογικό κόστος των υπαλλήλων τους. Την ερώτηση είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, ζητώντας από κάθε υπουργείο να απαντήσει ποιος είναι ο μέσος μισθός για κάθε κατηγορία υπαλλήλων που απασχολούνται αλλά και ποιος είναι ο μέσος μισθός στους φορείς, τους οργανισμούς και τα νομικά πρόσωπα που εντάσσονται σε κάθε υπουργείο. Η προθεσμία των 25 ημερών που δίνει ο Κανονισμός στα υπουργεία προκειμένου να στείλουν έγγραφες απαντήσεις στη Βουλή έχει εκπνεύσει από τον Σεπτέμβριο, αλλά υπάρχουν υπουργεία που δεν ανταποκρίθηκαν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που τους ασκήθηκε. Ανάμεσα στα υπουργεία που δεν έστειλαν τα στοιχεία για τους μισθούς των υπαλλήλων που απασχολούν είναι και τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αλλά και κάποια υπουργεία περιορίστηκαν σε απαντήσεις με το συνολικό μισθολογικό κόστος και όχι το μέσο μισθό, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο απέστειλε μόνο το συνολικό μηνιαίο μισθοδοτικό κόστος, ενώ δεν διαβιβάστηκαν τα στοιχεία για τους μισθούς 3.737 δικαστικών λειτουργών. Συγκεντρωτικά στοιχεία απέστειλε και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Από τα στοιχεία πάντως που βρίσκονται στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προκύπτουν αποκλίσεις προς τα άνω για τους μισθούς στις ΔΕΚΟ.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία για τους μισθούς στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που δείχνουν ότι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, σε υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ο μέσος μισθός είναι 2.345,23 ευρώ, υπάλληλος ΤΕ παίρνει μισθό 1.964,25 ευρώ, υπάλληλος ΔΕ παίρνει μισθό 1.557,84 ευρώ, υπάλληλος ΥΕ 1.383,64 ευρώ και υπάλληλος ειδικών προσόντων παίρνει μέσο μισθό 2.928,06 ευρώ.
Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα για κάποιους από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υποδομών όπου ο μέσος μισθός έχει ως εξής:
-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.:
ΠΕ: 2,734,92 ευρώ, ΤΕ: 2.480,07 ευρώ, ΔΕ: 1.927 ευρώ, ΥΕ: 1.522 ευρώ.
-ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.:
ΠΕ: 2.394,46 ευρώ, ΤΕ: 1.906,12 ευρώ, ΔΕ: 1.619,88 ευρώ, ΥΕ: 1.416,49 ευρώ.
-ΟΣΚ ΑΕ
ΠΕ: 2.540,54 ευρώ, ΤΕ: 2.498,85 ευρώ, ΔΕ: 1.756,78 ευρώ, ΥΕ: 1.454 ευρώ
ΠΕ: 3.082,95 ευρώ, ΤΕ: 2.133,75 ευρώ, ΔΕ: 2.391ευρώ
-ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ:
ΠΕ: 2.816,89 ευρώ, ΤΕ: 2.102,32 ευρώ, ΔΕ 1.793,16 ευρώ και ΥΕ: 1.587,62 ευρώ
-ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ:
ΠΕ: 2.563,07 ευρώ, ΤΕ: 1.644,85 ευρώ, ΔΕ: 1.485,22 ευρώ και ΥΕ: 1.453,61 ευρώ.
Σε κάποιους από τους εποπτευόμενους φορείς του Μεταφορών ο μέσος μισθός διαμορφώνεται με τρόπο ώστε υπάλληλος ΠΕ στην ΕΡΓΟΣΕ παίρνει 2.240,72 ευρώ, στη ΓΑΙΑΟΣΕ ο υπάλληλος ΠΕ παίρνει όμως 1.938 ευρώ και στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ) 1.347,13 ευρώ, στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ ο μισθός για υπάλληλο ΠΕ είναι 2.639,18 ευρώ αλλά στον ΟΑΣΑ με τα ίδια προσόντα, δηλαδή ΠΕ, είναι 1.364,32 ευρώ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο μέσος μισθός είναι 1.772 ευρώ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Αποκλίσεις διαπιστώνονται και για τους φορείς που ανήκουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Για παράδειγμα, ενώ για υπάλληλο ΠΕ του υπουργείου, ο μέσος μισθός είναι 2.033 ευρώ, στο ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) ο μέσος μισθός για υπάλληλο ΠΕ είναι 2.540 ευρώ, στη ΔΕΠΑ ο μέσος μισθός για την κατηγορία ΠΕ είναι 1.821,50 ευρώ.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις) απέστειλε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο μέσος μισθός για ένα υπάλληλο, μόνιμο, ΠΕ είναι 3.236,50 ευρώ.
Επίσης για υπάλληλο ΠΕ ο μέσος μισθός στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου είναι 1.473 ευρώ, αλλά ο υπάλληλος ΠΕ στον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, Μαυροβουνίου, Κεφαλόβρυσσου, Βελεστίνου έχει μέσο μισθό 1.598,65 ευρώ, στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης ο μέσος μισθός για υπάλληλο ΠΕ είναι 1.643,26 ευρώ και στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου- Αώου και Πίνδου είναι 1.929,76 ευρώ.
Η «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» δεν έστειλε τα στοιχεία στη Βουλή, λέγοντας ότι τόσο η ίδια η εταιρεία όσο και οι συνδεδεμένες με αυτή (θυγατρικές) εταιρείες δεν αποτελούν φορείς ούτε της Κεντρικής ούτε της Γενικής Κυβέρνησης, δεν χρηματοδοτούνται από την Κεντρική Διοίκηση ούτε καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Ο ΔΕΣΦΑ απέστειλε τον «συνολικό μέσο μισθό στην εταιρεία», δηλαδή 3.183,39 ευρώ, ενώ ο ΛΑΓΗΕ απέστειλε μέσους ετήσιους μισθούς.
Στη ΔΕΗ ένας πτυχιούχος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έχει μέση μηνιαία μισθοδοσία 2.907,64 ευρώ και καθαρές αποδοχές 1.686 ευρώ. Η μέση μηνιαία μισθοδοσία για διπλωματούχους μηχανικούς είναι 3.797,47 ευρώ που αντιστοιχούν σε 2.088 καθαρές αποδοχές.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Η εικόνα για τους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι καλύτερη σε σύγκριση με τους μέσους μισθούς σε άλλα υπουργεία. Από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, προκύπτει ότι ο μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός της κατηγορίας ΠΕ είναι 2.672 ευρώ.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάγεται και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο οποίο υπάλληλος ΠΕ έχει μέσο μισθό 2.857 ευρώ. Το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) απέστειλε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο μέσος μισθός κατηγορίας ΠΕ είναι 3.326,20 ευρώ. Στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου ο μέσος μισθός για υπάλληλο ΠΕ είναι 2227,57 ευρώ, αλλά στον ΟΠΕ (Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου) είναι 2.418 ευρώ, στον Invest in Greece για υπάλληλο ΠΕ είναι 1.677 ευρώ, στη ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) είναι 1.729,29 ευρώ, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι 1.739,77 ευρώ, στον ΕΛΟΤ είναι 1.877,68 ευρώ.
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Τους μισθούς στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποστέλλει το υπουργείο Παιδείας, όχι όμως και όσων υπηρετούν στο ίδιο υπουργείο. Υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ στο διοικητικό προσωπικό πανεπιστημίου έχει μέσο μισθό 1.600 ευρώ και το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΙ. Καθηγητής ΑΕΙ έχει μέσο μισθό 2.800 ευρώ, ο αναπληρωτής 2.500 ευρώ, οι επίκουροι 2.200 ευρώ και οι λέκτορες 2.000 ευρώ. Στα ΤΕΙ, ο καθηγητής έχει μέσο μισθό 2.300 ευρώ, ο αναπληρωτής 1.900 ευρώ, ο επίκουρος 1.900, ο καθηγητής εφαρμογών 1.600 ευρώ.
Από το υπουργείο Παιδείας διαβιβάστηκαν και συγκεντρωτικά στοιχεία για το μηνιαίο μισθολογικό κόστος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το μεγαλύτερο ποσό πληρώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ανέρχεται σε 7.806.164 ευρώ, ενώ ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με μηνιαίο κόστος 7.614.756 ευρώ.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ο μόνιμος εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει μέσο μηνιαίο μισθό 1.750 ευρώ και ο ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, 1.325 ευρώ.
Το υπουργείο Εξωτερικών
Στο υπουργείο Εξωτερικών απασχολούνται υπάλληλοι, υπαγόμενοι τόσο στο Ενιαίο όσο και στο Ειδικό Μισθολόγιο. Ο μέσος μισθός για υπάλληλο ενιαίου μισθολογίου κατηγορίας ΠΕ είναι 1.600 ευρώ. Τα πράγματα είναι διαφορετικά με τα επιδόματα αλλοδαπής. Το υπουργείο Εξωτερικών εποπτεύει τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού που κατέθεσε μόνο συγκεντρωτικά στοιχεία και όχι τον μέσο μισθό. Εποπτεύει όμως, και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών Βενετίας, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός για τον διευθυντή είναι 7.161 ευρώ και για τον βιβλιοθηκάριο 2.640 ευρώ, για τον φύλακα 1.450 ευρώ και για την καθαρίστρια 800 ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)