Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η Διχόνοια

«Βρισκόμαστε στο 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωμαική κατοχή… Όλη; ΟΧΙ! Ένα χωριό ανυπότακτων Γαλατών αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς. Και η ζωή δεν είναι εύκολη για τους Ρωμαίους λεγεωνάριους που φρουρούν τα οχυρά στρατόπεδα Πετιμπόνουμ, Ακουάριουμ, Λάβδανουμ και Μπαμπαόρουμ…»
Έτσι αρχίζει το κάθε τεύχος από την σειρά κόμικ «ΑΣΤΕΡΙΞ».
Αυτό το μικρό Γαλατικό χωριό που αντιστέκεται στους Ρωμαίους το αγαπήσαμε όλοι μας. Ποια η σχέση των Γαλατών με την Επανάσταση των Ελλήνων; Και οι δύο λαοί εναντιώθηκαν σε μια μεγάλη αυτοκρατορία (Ρωμαϊκή και Οθωμανική). Παρά την αναλογία, η αιτία που θυμηθήκαμε τους Γαλάτες στο σχολείο, ήταν μία ερώτηση των παιδιών:
«Γιατί αμέσως μετά την Επανάσταση, οι Έλληνες άρχισαν να πολεμούν και μεταξύ τους; Γιατί έγινε ο εμφύλιος πόλεμος;»
Στην προσπάθεια να βρούμε απαντήσεις, θεωρούμε ότι θα συμβάλουν με το χιούμορ τους οι Ρενέ Γκοσινί (συγγραφέας) και Αλμπέρ Ουντερζό (σκιτσογράφος), δηλαδή οι δύο δημιουργοί του Αστερίξ, με το τεύχος «Η Διχόνοια». Την Τετάρτη λοιπόν θα ‘διαβάσουμε’ τη Διχόνοια στο νηπιαγωγείο μας.
Η υπόθεση είναι η ακόλουθη:
Ο Ιούλιος Καίσαρας, ένας από τους γνωστότερους και σημαντικότερους καίσαρες της Ρώμης, θέλει να κατακτήσει το μικρό Γαλατικό χωριό, αλλά ό,τι σχέδιο και να κάνει, όσο στρατό κι αν στείλει, δεν τα καταφέρνει. Οι Γαλάτες έχουν το μαγικό ζωμό. Μόλις πιουν το ζωμό γίνονται ανίκητοι. Έτσι ο Καίσαρας συγκεντρώνει τους πιο έμπιστους συμβούλους του, για να βρουν έναν τρόπο να κατακτήσουν το χωριό.
Κάποιος προτείνει να εξαγοράσουν τους Γαλάτες. Όμως η πρόταση απορρίπτεται: Οι Γαλάτες δεν ενδιαφέρονται για τον πλούτο. Σε αντίθετη περίπτωση θα εμπορεύονταν το μαγικό ζωμό και θα γινόντουσαν πλούσιοι.
Κάποιος άλλος λέει: «Η ενότητα είναι η δύναμή τους. Εάν φέρναμε τη διχόνοια στο χωριό, ο ζωμός θα τους ήταν άχρηστος!». Η ιδέα αρέσει στον Καίσαρα και στέλνει να του φέρουν έναν φυλακισμένο, τον Φούλιους Ζιζάνιους, ο οποίος όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, σπέρνει τη διχόνοια. Πράγματι, μόλις μπαίνει ο Φούλιους Ζιζάνιους στην αίθουσα, οι Ρωμαίοι αρχίζουν να μαλώνουν μεταξύ τους.
Ο Καίσαρας στέλνει τον Φούλιους Ζιζάνιους στη Γαλατία. Στη διαδρομή, το καράβι που μεταφέρει τον Φούλιους Ζιζάνιους είναι έτοιμο να βουλιάξει γιατί οι ναύτες σκοτώνονται μεταξύ τους. Η διχόνοια μεταφέρεται και σε ένα πειρατικό καράβι που συναντούν στο δρόμο, το οποίο βουλιάζει κανονικά.
Έτσι, μετά από όλους αυτούς τους καυγάδες, ο Φούλιους Ζιζάνιους καταφέρνει να φτάσει στη Γαλατία. Χτυπάει την πύλη του χωριού και λέει: «Φέρνω ένα δώρο στον σημαντικότερο άνδρα του χωριού». Όλοι πιστεύουν ότι θα δώσει το δώρο στον αρχηγό τους, τον Μαζεστίξ, αλλά αυτός το παραδίδει στον Αστερίξ!
Ε, αυτό είναι η αιτία για να ξεκινήσουν οι τσακωμοί: «Γιατί να το πάρει ο Αστερίξ και όχι εγώ; Ποιος είναι καλύτερος; Ποιος είναι ο αρχηγός; Μήπως ο Αστερίξ δωροδόκησε για να πάρει το δώρο; Μήπως πούλησε τη συνταγή του μαγικού ζωμού στους Ρωμαίους;» Ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και ο Πανοραμίξ, ο Δρυίδης, που είναι οι μόνοι ψύχραιμοι και λογικοί, αγωνίζονται να ηρεμίσουν τους συγχωριανούς τους. Μάταια. Η καχυποψία, η συκοφαντία και η έλλειψη εμπιστοσύνης έχουν επικρατήσει. Έτσι οι τρεις τους αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το χωριό μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Στο ρωμαϊκό στρατόπεδο, ο Φούλιους Ζιζάνιους μαθαίνει ότι οι Γαλάτες τους παρακολουθούν για να διαπιστώσουν εάν έχουν πράγματι το μαγικό ζωμό. Τότε αποφασίζει να ξεκινήσει έναν ψυχολογικό πόλεμο. Λέει στους Ρωμαίους να πιουν βραστό νερό, αλλά να παριστάνουν ότι πίνουν μαγικό ζωμό. Για να πεισθούν μάλιστα οι Γαλάτες παρατηρητές, βάζει δύο ρωμαίους λεγεωνάριους να παίξουν θέατρο: ο μικρόσωμος στρατιώτης πίνει τον ψευτοζωμό, δίνει μια ψεύτικη μπουνιά στον μεγαλόσωμο στρατιώτη, και εκείνος προσποιείται ότι πέφτει κάτω, ‘ξερός’!
Οι Γαλάτες είναι πια σίγουροι ότι οι Ρωμαίοι έχουν τον μαγικό ζωμό. Αναμενόμενο. Το μη αναμενόμενο είναι ότι ακόμα και οι Ρωμαίοι πιστεύουν ότι τον έχουν! Πόσο ισχυρότερος μπορεί να είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος από έναν κανονικό!
Τελικά βέβαια, όταν οι Ρωμαίοι επιτίθενται κατά των Γαλατών, ο Αστερίξ, ο Οβελίξ και ο Πανοραμίξ επιστρέφουν στο χωριό, και όλοι οι Γαλάτες, ενωμένοι, κερδίζουν τους Ρωμαίους. Και όπως πάντα η ιστορία τελειώνει με ένα μεγάλο βραδινό γλέντι στην πλατεία του χωριού!

Υ/Γ. 1. Ψυχολογικός πόλεμος: Είναι ο πόλεμος που δε γίνεται με συμβατικά όπλα, αλλά με ψυχολογικά. Στοχεύει να επιδράσει στην ψυχολογία μας, και ορίζοντάς την να μας εξουσιάσει, χωρίς μάλιστα να έχουμε επίγνωση αυτής της εξουσίας. Ο ψυχολογικός πόλεμος μπορεί να γίνει (και τις περισσότερες φορές γίνεται) ακόμη και σε καιρό ειρήνης. Επειδή τα μέσα που χρησιμοποιεί δεν είναι ορατά (όπως τα συμβατικά όπλα), δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός και για αυτό είναι πολλές φορές πιο επικίνδυνος, αφού αφαιρεί από τον αντίπαλο (πρόσωπο, ομάδα, κοινωνία) ακόμη και τη διάθεση της αντίστασης.

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών θα βλέπει το Υπουργείο Οικονομικών


Απευθείας σύνδεση με τις τράπεζες ώστε να υπάρχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, αποκτά άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, «στα πλαίσια της αξιοποίησης περισσοτέρων στοιχείων τρίτων προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα».
Συγκεκριμένα, την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, δέκα εξειδικευμένοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ από την κεντρική υπηρεσία και δύο υπάλληλοι ανά περιφερειακή διεύθυνση θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Όπως επισημαίνεται, η διασύνδεση «θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών».

Επιστολή Έλληνα φορολογούμενου: «Αρνούμαι να πληρώσω!»

Διαβάστε την επιστολή, που έστειλε Έλληνας φορολογούμενος στο Υπουργείο Οικονομικών. Επειδή νομίζουμε ότι μας εκφράζει όλους το ίδιο, την παραθέτουμε αυτούσια.

Επιστολή Έλληνα φορολογούμενου στο Υπουργείο Οικονομικών:«Αρνούμαι να.πληρώσω!!!»

Με την παρούσα επιστολή μου, σας γνωστοποιώ την πρόθεση μου να μην πληρώσω την συμμετοχή μου στην κρίση που περνάει η χώρα μου.
Οι λόγοι είναι απλοί:

Τρύπα στο νερόΕσείς οι πολιτικοί, αλλά και οι δημόσιοι λειτουργοί σας, είχατε την ευκαιρία, αλλά και την εντολή από τον ελληνικό λαό, να διαχειριστείτε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, όσο και των κοινοτικών κονδυλίων από το 1981 και μετά. Να τα διαχειριστείτε με τέτοιο τρόπο έτσι, ώστε η χώρα να έχει ανάπτυξη και κοινωνικές παροχές. Στα 30 χρόνια αυτό που καταφέρατε είναι κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για ίδιο όφελος, παραπλάνηση του λαού για δήθεν κοινωνικές παροχές και διόγκωση του δημοσίου τομέα για ψηφοθηρικούς λόγους.
Καταφέρατε μία χώρα, η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν υπερήφανη και δεν υποδουλωνόταν σε ξένους κατακτητές, εσείς με τις πράξεις σας να την ξανά-υποδουλώσετε.
Το σύνταγμα της χώρας μου μιλάει για την ισότητα των Ελλήνων. Άραγε για ποιά ισότητα μιλάμε; Το συνάδελφο σας κύριο Μαντέλη, τον καταδικάσατε σε φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ποινή που αφορούσε δωροδοκία, ψευδή φορολογική δήλωση και τέλος για ζημία, την οποία υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή εγώ, ο Ελληνικός λαός). Γιατί δεν του δεσμεύσατε την περιουσία του; Στο πρόσωπο του κυρίου Μαντέλη, αναφέρομαι και σε όλα τα λαμόγια πολιτικούς και μη, που κλέψανε τον ιδρώτα μου.
Αναρωτιέμαι, εγώ, που δεν θα σας πληρώσω τα 500-1000 ευρώ της εφορίας, τί ποινή θα μου επιβάλλετε, σε σχέση πάντα με την ποινή που επιβάλατε στον κύριο Μαντέλη και στον κάθε κύριο Μαντέλη; Πολύ θα ήθελα να με δικάσει ο δικαστής που δίκασε τον κύριο Μαντέλη και να μου απαγγείλει κατηγορία.
Δεν σας πληρώνω, αφού δεν φορολογείτε, δεν εισπράττετε και δεν δεσμεύετε τις περιουσίες αυτών που φοροδιαφεύγουν. Μέχρι σήμερα τα κανάλια αναφέρονται σε 37 δισεκατομμύρια από ανείσπρακτους φόρους, τους οποίους δεν μπορείτε και δεν θέλετε να εισπράξετε. Προχθές ο κύριος Ρακιτζής, αναφέρθηκε σε κρατικό υπάλληλο, η οποία υπεξαίρεσε 16 εκατομμύρια ευρώ και της επιβλήθηκε η ποινή της εξάμηνης διακοπής από την εργασία της. Και για όλα αυτά ζητάτε να πληρώσω εγώ ο μισθωτός;
Δεν σας πληρώνω, γιατί αποτύχατε εδώ και 30 χρόνια να φτιάξετε την υγεία, την παιδεία και γενικά όλες εκείνες τις υποδομές που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κράτος.
Δεν σας πληρώνω, γιατί αναλάβατε την διακυβέρνηση με ψέματα και συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα.
Δεν σας πληρώνω, γιατί δεν έχετε εντολή από τον λαό, να υπογράφετε τέτοιου είδους μνημόνια.
Δεν σας πληρώνω, γιατί αρνούμαι να ταϊζω 301 ανθρώπους και την κλίκα τους, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να προδίδουν τα όνειρα του λαού και να ζούν εις βάρος του.

Θα πληρώσω την συμμετοχή μου στο κράτος, όταν αυτό αποφασίσει να γίνει δίκαιο και να κατανέμει τα βάρη δίκαια.
Θα πληρώσω, όταν το κράτος θα λειτουργήσει σαν κράτος και όχι σαν κομματική επιχείρηση με τα «δικά τους» παιδιά.
Θα πληρώσω, όταν αυτοί που μας κυβερνάνε και οι δημόσιοι λειτουργοί θα λειτουργήσουν για το κοινό συμφέρον και όχι για να φτιάξουν περιουσία.
Τελειώνοντας, θέλω να σας τονίσω ότι ο πολιτικός σας χρόνος (αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό σύστημα) τελείωσε. Ο Ραγιάς ξύπνησε, από εδώ και στο εξής θα ακούτε και θα νοιώθετε μόνο την οργή του.
Υποδουλώσατε τα όνειρα μου και το μέλλον των παιδιών μου.

Πιστέψτε με, δεν έχω τίποτα να χάσω.

Πάνω από 15 δισ. ευρώ γερμανικό κέρδος ελέω κρίσης!

Κέρδη τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ (!!!) θα εξασφαλίσει η Γερμανία μέσα στη σκληρή οικονομική κρίση έως το 2023 λόγω του χαμηλού κόστους των επιτοκίων με τα οποίο δανείζει, εκτιμά το Ινστιτούτο Κιέλου για λογαριασμό του Reuters.
Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο για την παγκόσμια οικονομία για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ο λόγος που θα εξοικονομήσει αυτά τα 15 δισ., είναι ότι ενώ άλλες χώρες είτε δεν μπορούν να βγουν στις αγορές, είτε δανείζονται με πολύ υψηλά επιτόκια, η Γερμανία παραμένει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, γεγονός που της αποφέρει σημαντικά οφέλη.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Ινστιτούτο μόνο για φέτος η Γερμανία θα εξοικονομήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με την τάση να παραμένει αυξητική όσο συνεχίζει να δανείζει με χαμηλά επιτόκια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το ευρώ γίνεται θηλιά που πνίγει τα κράτη της ΕΕ

Σαρώθηκε τελικά στην κυπριακή Βουλή η επονείδιστη συμφωνία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τους Γερμανούς στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ για την πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης κατάσχεση από την κυβέρνηση μέρους των καταθέσεων στην Κύπρο.
Η οργισμένη αντίδραση του κυπριακού λαού που έκανε περήφανους τους Ελληνες και η αδυναμία εξαγοράς δύο - τριών από τους 56 Κύπριους βουλευτές, η οποία πρέπει να κάνει τους Ελληνες βουλευτές να ντρέπονται ακόμη πιο πολύ για τη δική τους δουλόφρονα στάση έναντι των μνημονίων, κατέστησαν αδύνατον τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της επαίσχυντης ληστείας εις βάρος των καταθετών.
Ως γνήσιοι καιροσκόποι, οι ηγέτες του δεξιού - ακροδεξιού ΔΗΣΥ και του κεντροδεξιού ΔΗΚΟ υποχρεώθηκαν σε «πολιτική κωλοτούμπα» μετά την αποτυχία των προσπαθειών τους να περάσουν από τη Βουλή τη συμφωνία. Εστω και έτσι όμως, αυτή η στροφή τους οδήγησε το κυπριακό Κοινοβούλιο σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του. Παράλληλα, φαίνεται ότι θα κυλήσει από πολιτική σκοπιά στο χώμα το κεφάλι του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή, πράγμα αναμφισβήτητα θετικό, έστω και ασήμαντο.
Το ζήτημα πάντως που κυριαρχεί στην Ευρώπη δεν είναι το τι θα γίνει στην Κύπρο, αλλά το πανευρωπαϊκό πρόβλημα κολοσσιαίων διαστάσεων που προκλήθηκε από την απόφαση του Γιούρογκρουπ να ληστέψει τους καταθέτες στο νησί, σπάζοντας ένα απαραβίαστο μέχρι τώρα για τον καπιταλισμό ταμπού: την απόλυτη βεβαιότητα ότι οι καταθέσεις στην τράπεζα είναι χίλια τα εκατό σίγουρες. Η απόφαση για την Κύπρο εμφάνισε τους ηγέτες της ΕΕ και πρωτίστως τους Γερμανούς ως ευρωληστές!
Η ακαριαία διάδοση και εδραίωση της πεποίθησης στους πολίτες όλης της Ευρωζώνης ότι «οι Γερμανοί θα μας κλέψουν τις καταθέσεις» επέτεινε ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Γηραιά Ηπειρο. Οι λαοί της Ευρώπης αισθάνονται πλέον ότι το ευρώ, με το οποίο επί οκτώ - δέκα χρόνια αυξήθηκε η ευημερία τους, τώρα με την κρίση γίνεται όπλο της Γερμανίας για τον εξανδραποδισμό των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Γίνεται θηλιά που στραγγαλίζει μία μία τις χώρες της Ευρωζώνης.
Διευρύνεται ο προβληματισμός για το αν πρέπει το κάθε κράτος να συνεχίσει να παραμένει στην Ευρωζώνη ή αν πρέπει να αποχωρήσει από αυτήν και να επανέλθει σε εθνικό νόμισμα, ώστε να ανακτήσει τα μέσα άσκησης δικής του οικονομικής πολιτικής. Η κρίση εμπιστοσύνης προς το ευρώ διευρύνεται σε όλες τις χώρες, χωρίς πάντως -με εξαίρεση τη Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν προσχώρησαν ποτέ στο ευρώ εκτός από τη γειτονική τους Φινλανδία- να έχουμε ακόμη σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης εμφανή λαϊκή πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από το ενιαίο νόμισμα.
Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας όμως το 55% ψήφισε κόμματα που είναι κατά του ευρώ έναντι του 40% που ψήφισε κόμματα υπέρ του ευρώ. Στην Κύπρο μίλησαν για αποχώρηση από το ευρώ ή εξέταση του θέματος και διενέργεια δημοψηφίσματος για να ληφθεί απόφαση επ' αυτού τόσο ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας και το ΑΚΕΛ όσο και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - ποσότητα καθόλου αμελητέα δεδομένης της υπέρμετρης επιρροής της Εκκλησίας στο νησί. Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία έχουν αυξηθεί θεαματικά οι υποστηρικτές της αποχώρησης των χωρών αυτών από το ευρώ.
Αν μάλιστα προσθέσουμε σε αυτά το γεγονός ότι ακόμη και οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας έως και της Βουλγαρίας δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν αυτή την εποχή για ένταξη των χωρών τους στην Ευρωζώνη, εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το ευρώ βυθίζεται σταδιακά σε κρίση εμπιστοσύνης ή και απόρριψης από δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Η αλαζονεία των Γερμανών βαθαίνει την κρίση αυτή. Αφενός η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωζώνης πέφτουν σε καταστάσεις υποβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου και μιζέριας λόγω της πολιτικής υπεράσπισης του ευρώ και αφετέρου όλο και περισσότεροι λαοί αισθάνονται ταπεινωμένοι, υπόδουλοι των Γερμανών.
Αυτό όμως αυξάνει τον καλπάζοντα αντιγερμανισμό στην Ευρώπη και απαξιώνει στα μάτια των πολιτών κάθε κυβέρνηση που ακολουθεί φιλογερμανική πολιτική, ενώ παράλληλα φέρνει στην επιφάνεια εθνικά στερεότυπα ρατσιστικού χαρακτήρα, εχθρότητες και μίση μεταξύ των λαών της Ευρώπης που νομίζαμε και ελπίζαμε ότι έχουν ενταφιαστεί οριστικά. Το θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι δυστυχώς σήμερα με το κοινό νόμισμα του ευρώ οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιο διαιρεμένοι και αλληλοπεριφρονούμενοι! Πολύ καλύτερο κλίμα κατανόησης υπήρχε στην Ευρώπη πριν από το ευρώ παρά σήμερα. Αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για το μέλλον του ευρώ.

Πού είναι ένας επαναστάτης να σώσει την πατρίδα!



Γράφει ο
Χρήστος Πασαλάρης
«Σταθείτε όρθιοι στις επάλξεις σας! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ΑΝΑΚΑΜΨΗ! .Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει. Για να προστατεύσουμε  ό,τι κινδυνεύει!...»

Είναι το τελευταίο δημόσιο μήνυμα του αξέχαστου  Χριστόδουλου που θα γιόρταζε σήμερα αν δεν είχε αναγκάσει εαυτόν να παραιτηθεί  από τη μάχη κατά της επάρατης, όπως το ήθελαν εκείνοι ενοχλούντο από τα ανατρεπτικά μηνύματά του…

Πανάξιοι ηγέτες, όπως ο Χριστόδουλος ή ο Καποδίστριας φεύγουν δυστυχώς επάνω στην ακμή τους, με βίαιο τρόπο  και  όποτε γίνονται ενοχλητικοί στους ξένους «προστάτες» ή στους ντόπιους υπηρέτες τους.  Άλλοι πάλι,  φεύγουν σχεδόν ξεχασμένοι στην ξενιτιά ή στη φτώχια, όπως ο Τρικούπης, ο Πλαστήρας,  ο Βενιζέλος....

Τέτοιες μέρες, στις 18 Μαρτίου του 1936, άφησε την τελευταία του πνοή, αποσυρμένος στην ξενιτιά, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο πρωθυπουργός που διπλασίασε την Ελλάδα αλλά και που «μαυρίστηκε» το 1920 και δεν βγήκε ούτε βουλευτής, όπως και ο Τρικούπης, ο δημιουργός  της σύγχρονης δημοκρατίας, που επίσης «μαυρίστηκε» και δεν βγήκε ούτε βουλευτής, ενώ ο Πλαστήρας ,ο τιμωρός  των ΕΞΗ στο Γουδί, πέθανε πάμπτωχος και με ήσυχη τη συνείδησή του ότι αρνήθηκε την εκτέλεση του Μπελογιάννη…

Η καλή μοίρα της πατρίδας το θέλει ώστε όλα ανεξαιρέτως τα άξια τέκνα της να είναι, με τον ένα τρόπο ή με τον άλλο, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ.  Ανατροπέας  του τότε κατεστημένου ήταν  ο Καποδίστριας που τα έβαλε με τους φοροφυγάδες Μαυρομιχαλαίους, τους μετέπειτα δολοφόνους του. Πολιτικός επαναστάτης ήταν ο Τρικούπης που τα έβαλε με το θρόνο γράφοντας εκείνο το περίφημο άρθρο του ΤΙΣ ΠTAIEI!.. .Επαναστάτης και ο Πλαστήρας που μαζί με τον Γονατά γκρέμισαν το κατεστημένο του 1922, υπεύθυνο για τη μικρασιατική καταστροφή…

Επαναστάτης, μεγαλύτερος όλων όμως, ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος που πυροδότησε τον ξεσηκωμό του Θερίσου στην Κρήτη, έγινε  ο πρώτος πρωθυπουργός της Κρητικής πολιτείας, κλήθηκε από την επανάσταση του Ζορμπά το 1909 να κυβερνήσει την Ελλάδα, έγινε επτά φορές πρωθυπουργός και οδήγησε την πατρίδα του σε δύο  νικηφόρους πολέμους. Παρόλα αυτά υπέστη δύο δολοφονικές επιθέσεις, αναθεματίστηκε από τους αντιπάλους του που έκαψαν το ομοίωμά του στο πεδίον του Άρεως, καταδικάστηκε σε θάνατο και εν τέλει πέθανε αυτοεξόριστος στο Παρίσι. 

Όλα αυτά τα άξια τέκνα του ο λαός τα έκλαψε πολύ μετά θάνατον. Σήμερα τα αγάλματά τους κοσμούν δημόσιους χώρους και τα ονόματά τους φέρουν μεγάλοι δρόμοι, πλατείες, πανεπιστήμια και αεροδρόμια. Τα σχολικά βιβλία αφιερώνουν πολλές σελίδες, αλλά..

Αλλά το παράδειγμά τους, τις ιδέες τους, την επαναστατική σκέψη τους κανένας, μα κανένας  από τους σημερινούς εν ενεργεία πολιτικούς δεν έχει την τόλμη να ακολουθήσει.

Η δόλια πατρίδα, με το βρώμικο, σκωληκόβρωτο κράτος της, είναι ώριμη και έτοιμη για μια επαναστατική αλλαγή, όπως εκείνες του 1909 και του 1922, αλλά μήτε Ζορμπάς  υπάρχει, μήτε Πλαστήρας ακούγεται. Οι άνθρωποι που κυβερνούν τη χώρα, αλλά και αυτοί που τους αντιπολιτεύονται, εξαπολύουν, ακίνδυνες και  αναίμακτες ρητορικές επαναστάσεις, οι «τηλεπερσόνες» της τετάρτης εξουσίας παίζουν και αυτοί  θέατρο  ενώ στην πραγματικότητα όλοι πασκίζουν να περισώσουν το σημερινό κατεστημένο, αυτό ακριβώς που χρειάζεται ανατίναξη εκ θεμελίων  ώστε να καταλάβει τη θέση του το νέο αίμα. 

Φαίνεται  όμως ότι το αίμα του λαού μας δεν βράζει ακόμη ως το σημείο του μεγάλου ξεσηκωμού, αφού και στην πλατεία Συντάγματος ελάχιστοι πια κατεβαίνουν. 
Ακόμη και τα παιδιά που φώναζαν κάποτε στον ρασοφόρο επαναστάτη: «Σε πάμε Χριστόδουλε!» απουσιάζουν, αφού βρίσκουν πιο ακίνδυνο το… πιθηκοειδές «Χάρλεμ σέικ» ή το ανούσιο κουβεντολόι στο face book ή την αποχαύνωση στα καμώματα του… Σουλεϊμάν!...

Τέτοιες μέρες, το 1941, επί γερμανικής κατοχής, τα παιδιά της Ελλάδας έγραφαν στους τοίχους, έβγαζαν τη νύχτα χωνί, έπεφταν νεκρά  στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, για τη λεφτεριά της πατρίδας. Το ίδιο έκαναν αργότερα και τα παιδιά της Κύπρου, όπως ο Παληκαρίδης που απαγχονίστηκε τέτοιες μέρες το 1956 από τους Άγγλους κατακτητές . Το ίδιο και τα παιδιά του Πολυτεχνείου και της Νομικής επί χούντας, το 1973.

Στις μέρες μας ο λαός  αδρανεί, παραδίδεται αμαχητί στους αφέντες του, επαφίεται στην κούφια ρητορική  καραγκιόζηδων της πολιτικής και των καναλιών. Περιμένει κάποιον σαν εκείνα τα άξια τέκνα που βλέπει στα αγάλματα, να βγει μπροστά, να τον ξυπνήσει, να τον οδηγήσει στην επαναστατική αλλαγή. Όχι να συναλλάσσεται παρακλητικά με τους υπηρέτες των ξένων δανειστών.

Η ιστορία λέει ότι  η Ελλάδα  γεννοβολάει συνεχώς επαναστάτες. Ίσως υπάρχουν και σήμερα και δεν τους βλέπουμε… Ίσως κελαϊδάνε και δεν τους ακούμε… Ίσως… 

Ch.Passalaris@hotmail.com

Το ειδικό τραπεζοστρώμα «Στρώσε το στρώμα σου για δυό», για κοινούς λογαριασμούς αποταμίευσης!

Επανακάμπτει όπως φαίνεται, σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω των διεθνών οικονομικών συγκυριών, η μέθοδος διάσωσης οικονομιών και αποταμίευσης «Stroma Bank», ύστερα από μια σχετικά μακρά περίοδο υποχώρησης, όπου είχαν αντικατασταθεί από τις Τράπεζες και άλλες παρόμοιες οργανώσεις.

Όπως όλα δείχνουν, επρόκειτο για μια προσωρινή υποχώρηση. Μετά από μερικές δεκαετίες ξέφρενων τραπεζικών συναλλαγών, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, δείχνουν να εγκαταλείπουν τις κούφιες αξίες όπως το «επιτόκιο» και τις «αποδόσεις» και να επιστρέφουν στις απλές χαρές του να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και τα χρήματά σου εκεί που μπορείς να τα βλέπεις. Δηλαδή, στο γνωστό και πάντα φιλόξενο στρώμα!

Τα νέα στρώματα φυσικά, δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα τα πρωτόγονα, των γιαγιάδων. Μολονότι η ιδέα παραμένει ίδια, τώρα τα έξυπνα υλικά επιτρέπουν μια σειρά από επαναστατικές καινοτομίες.
Τέλος, λοιπόν, στα ενοχλητικά εξογκώματα που έκανε το μασούρι. Πλέον, το ειδικό αφρολέξ, αντιλαμβάνεται τον ακριβή όγκο του αντικειμένου που βρίσκεται κρυμμένο μέσα του και μειώνει αντίστοιχα το πάχος του.

Επίσης, η «Stroma Bank», διαθέτει ειδική πυρίμαχη και απολύτως στεγανοποιημένη θήκη, όπου ο πρώην καταθέτης, θα μπορεί να αποθηκεύει άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως στις θυρίδες των τραπεζών, αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια. Χωρίς το άγχος ότι η από τη μια στιγμή στην άλλη, θα του τα πάρουν.

Τέλος, για να μην μπαίνει στον κόπο να στρώνει και να ξεστρώνει το κρεβάτι, κάθε φορά που χρειάζεται χρήματα, ο «στρωματοκαταθέτης» θα έχει το δικό του ΑΤΜ στο προσκέφαλο, και με ειδική κάρτα θα μπορεί να σηκώνει το ακριβές ποσό!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα, είχαν τεράστια ζήτηση σε όλο τον κόσμο και τα αποθέματα της εταιρίας έχουν εξαντληθεί. Έτσι, αν και η αναμονή πλέον από τη στιγμή της παραγγελίας, φτάνει το 6μηνο, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε γλάστρες με αντίστοιχο αποταμιευτικό εξοπλισμό

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)