Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Στα 12,85 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο 11μηνο

Στα 12,85 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο 11μηνο
Μειωμένο κατά 39% σε ετήσια βάση το έλλειμμα του προϋπολογισμού, διαμορφώθηκε στα 12,85 δισ. ευρώ στο 11μηνο, με το πρωτογενές έλλειμμα να ανέρχεται στο 1,41 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.852 εκατ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1.419 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 15.045 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 3.594 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του 11μήνου του προηγούμενου έτους κατά 8.646 και 4.538 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 40,2% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45.860 εκατ. € παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση 1,4% έναντι του διαστήματος Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011. Αντίθετα, παρουσίασαν αύξηση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, κατά 38 εκατ. €.
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42.903 εκατ. €, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 520 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2012 (42.383 εκατ. ευρώ).

Η θετική απόκλιση έναντι του επικαιροποιημένου στόχου οφείλεται κυρίως στις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από:

α) το φόρο εισοδήματος (κατά 280 εκατ. €),
β) τους λοιπούς άμεσους φόρους, ιδίως δε της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (κατά 115 εκατ. €),
γ) τους φόρους στην περιουσία (κατά 93 εκατ. €),
δ) τους φόρους ασφαλίστρων (κατά 63 εκατ. €),
ε) τα μη φορολογικά έσοδα (κατά 76 εκατ. €),
αλλά και από τις μειωμένες επιστροφές φόρων κατά 158 εκατ. €, έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 11μηνο του 2012 ανήλθαν στα 58.713 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2.154 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (60.867 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 932 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 461 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (171 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους (8 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (114 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11.433 εκατ. ευρώ και είναι χαμηλότερες του στόχου (11.451 εκατ. ευρώ) κατά 18 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι δαπάνες για πληρωμή προμήθειας εκταμίευσης δανείου στο EFSF παρέμειναν σε 370 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Νοέμβριο του 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 9.288 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 13,7%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,5% (ή 4.430 εκατ. ευρώ), μέγεθος που αποτελεί και τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού.

Ευρεία διυπουργική για τα προαπαιτούμενα των επόμενων δόσεων

Οι προαπαιτούμενες -από τις μνημονιακές υποχρεώσεις- δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων θα τεθούν επί τάπητος, αύριο, σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Για αύριο επίσης έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των γενικών γραμματέων των υπουργείων υπό τον υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητή Γεώργιο Μέργο, στο ΥΠΟΙΚ.
Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ώστε να κλείσει τις εκκρεμότητες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, ποσό από το οποίο περίπου 5 δισ. θα διοχετευθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ με τα υπόλοιπα 2 θα «τρέξει» ο προϋπολογισμός
Οι τρεις βασικές προτεραιότητες είναι η ψήφιση του φορολογικού, η ρύθμιση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου.
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο σύστημα συλλογής αποδείξεων, τον διορισμό του γενικού γραμματέα εσόδων, αλλά και μέτρα για τη μείωση των πληρωμών σε μετρητά και την καθιέρωση κινήτρων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται και η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ, με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας να κάνουν λόγο για μεσοσταθμικές αυξήσεις ύψους 11%, ενώ κατά 3% θα αυξηθεί και το τέλος δικτύων και ΑΠΕ, το οποίο υπολογίζεται στο 30% του λογαριασμού.
Η τρίτη και σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά με τη διάθεση 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Από αυτά, 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην πληρωμή εφάπαξ και την εξόφληση χρεών υπερχρεωμένων δήμων, ενώ τα υπόλοιπα 700 εκατ. σε επιστροφή ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.
Κρίσιμη παράμετρος παραμένει η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, με τους τεχνοκράτες της task force να έχουν ήδη πιάσει δουλειά. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, εάν υπάρξουν περισσότερα έσοδα από τα προβλεπόμενα, το 30% θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 70% σε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.
Για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, προαπαιτούμενο θεωρείται η θέσπιση οροφής στις δαπάνες κάθε κυβερνητικού υποτομέα, ενώ για τα επόμενα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για το προσωπικό των υπουργείων, να έχει καθορίσει τις θέσεις που πλεονάζουν, αλλά και να θέσει τριμηνιαίους στόχους υποχρεωτικών εξόδων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

Στο φως μεγάλη απάτη με επιταγές στον ΕΟΤ

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός σύμβολος του πρώην γ.γ. του ΕΟΤ, Ν. Καραχάλιου, προσπάθησαν να εξαργυρώσουν επιταγή ύψους 147.000 ευρώ, που είχε κοπεί από τον ΕΟΤ για ξενοδοχείο της Σύρου, που όμως αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμιά απαίτηση από τον οργανισμό.
Οσμή μεγάλης απάτης στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού μετά τη σύλληψη του πρώην ειδικού συμβούλου του προσφάτως παραιτηθέντα γενικού γραμματέα, Νίκου Καραχάλιου. Η αστυνομία συνέλαβε επίσης τέσσερα ακόμη άτομα που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, απάτη, πλαστογραφία και σύσταση και συμμορία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να εξαργυρώσουν επιταγή ύψους 147.000 ευρώ, που είχε κοπεί από τον ΕΟΤ για ξενοδοχείο της Σύρου, που όμως αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμιά απαίτηση από τον οργανισμό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην ειδικός σύμβουλος είχε παράτυπα μπλοκ επιταγών από το οποίο κόπηκε επιταγή την οποία προσπάθησε να εξαργυρώσει μια κοπέλα από τράπεζα. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο ΕΟΤ και αποκαλύφθηκε ότι ο Οργανισμός δε χρωστούσε στο ξενοδοχείο της Σύρου, υπέρ του οποίου θα γινόταν η εξαργύρωση της επιταγής. Οι αστυνομικές αρχές έφτασαν στους δράστες και οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν τα Χριστούγεννα στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, απάτη, πλαστογραφία, σύσταση και συμμορία σε βαθμό κακουργήματος, τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και πήρα προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή.

Όλα όσα έγιναν το 2012 σε 60’’ (vid)

To Reuters έφτιαξε ένα καταπληκτικό βίντεο για όλα όσα συνέβησαν το

2012 και ανάμεσά τους πολλή Ελλάδα.


Το ναυάγιο του Costa Concordia, οι εκλογές στις ΗΠΑ, οι διαδηλώσεις στην Ελλάδα και τα επεισόδια που συνήθως τις ακολουθούσαν, οι διαμαρτυρία των αστυνομικών στο Σύνταγμα και η «κρεμάλα» τους, ο γυμνός διαδηλωτής την ημέρα που η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Αθήνα.

Το άλμα του Φέλιξ Μπομγκάρντνερ από τη στρατόσφαιρα, η ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Μιανμάρ, ο αναβρασμός στον αραβικό κόσμο από την αμερικανική ταινία κατά του προφήτη Μωάμεθ, η νέα πολεμική σύρραξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων. 

Τι αλλάζει από 1.1.2013 στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών

Ηλεκτρονικό εισιτήριο, εκπτώσεις για τους κατόχους καρτών απεριόριστων διαδρομών και η δεσμίδα των 10+1 εισιτηρίων. Όλα έρχονται στη ζωή όσων χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς από την... αυγή του 2013.
Από την 1η Ιανουαρίου, λοιπόν, οι πολίτες που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους στις αστικές συγκοινωνίες θα μπορούν να προμηθεύονται τις δεσμίδες με τα 10 εισιτήρια συν ένα... δώρο.
Συγχρόνως, θα ανακοινωθούν εκπτώσεις για τους κατόχους των μηνιαίων και ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών, για τις ημέρες που τα ΜΜΜ τραβούν χειρόφρενο λόγω απεργίας.
Μαζί με όλες τις αλλαγές, έρχεται και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Οι πολίτες θα μπορούν να το «γεμίζουν» με μονάδες μέσω internet, κινητού ή πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.
Με το νέο έτος, θα γίνουν, επίσης, ακόμη πιο εντατικοί και οι έλεγχοι. Μάλιστα, μέσω εσωτερικών μετακινήσεων, θα αυξηθούν κατά 12—150 οι ελεγκτές σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ και κατά 120 σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης να συνεχιστεί η αύξηση στα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, όπως σημειώθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, που ήταν οι πρώτοι μήνες του 2012 με θετικό πρόσημο στις πώλησης εισιτηρίων και καρτών.
Μια ακόμη αλλαγή είναι ότι από τον Ιανουάριο, όποιος «συλλαμβάνεται» χωρίς εισιτήριο και τιμωρείται με πρόστιμο, θα μπορεί να πληρώσει το 50% του ποσού εντός 10 ημερών. Το ίδιο που συμβαίνει και με τις κλήσεις της τροχαίας, δηλαδή.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)