Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Τράπεζες: Τι κερδίζουν από τον αναβαλλόμενο φόρο

Κεφαλαιακή ένεση της τάξης των 4,9 δισ. ευρώ λαμβάνουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες από την ρύθμιση που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο για το συμψηφισμό της ζημιάς του PSI+ με φόρο μελλοντικών κερδών.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους ανταλλάσσοντας τα ομόλογά τους, θα μπορούν να συμψηφίσουν την ζημιά σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Επιπρόσθετα, όμως, προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν έχουν κέρδη, τότε ο αναβαλλόμενος φόρος δεν χάνεται, αλλά μετατρέπεται σε οριστική απαίτηση από το Δημόσιο, που μπορεί να συμψηφισθεί με φόρο μελλοντικών χρήσεων.

Η παραπάνω πρόβλεψη επιτρέπει στις τράπεζες τις χρονιές που δεν θα εμφανίσουν κέρδη και επομένως δεν θα μπορούν να αποσβέσουν τη ζημιά με φόρο εισοδήματος να μετατρέπουν την απόσβεση σε απαίτηση αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος θα συμψηφίζεται εν συνεχεία.

«Πρόκειται για μια καλή ρύθμιση η οποία επιτρέπει να αναγνωρισθεί λογιστικά και εποπτικά το σύνολο της ζημιάς από το ονομαστικό κούρεμα του PSI, δηλαδή τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 53,5%, στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών» σημειώνουν ελεγκτές με εμπειρία στα θέματα φορολόγησης επιχειρήσεων.

«Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για τις τράπεζες» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, θυμίζοντας ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διεκδικούσε και τη δυνατότητα συμψηφισμού της φορολογικής ζημιάς, που προέκυψε από τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς.
Το υπουργείο Οικονομικών αν και το υποσχέθηκε κατ αρχήν δεν αναγνώρισε, τελικώς, τον συμψηφισμό και της φορολογικής ζημιάς από την επαναγορά. Ως αντίβαρο όμως λειτουργεί ο νέος φορολογικός συντελεστής (26%) καθώς αυξάνει το όφελος της απόσβεσης κατά περίπου 1 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Με την άνοδο του φορολογικού συντελεστή στο 26%, ο αναβαλλόμενος φόρος από την ζημιά του PSI+, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, θα ανέλθει στα 4,9 δισ. ευρώ, ενώ με συντελεστή 20% διαμορφωνόταν σε 3,8 δισ. ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτό πως θα λειτουργήσει η προς ψήφιση διάταξη παραθέτουμε το εξής παράδειγμα.

Έστω ότι μια τράπεζα έχει ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα ( 53,5%) των ομολόγων της ύψους 3 δισ. ευρώ. Την ζημιά αυτή μπορεί με βάση την προς ψήφιση διάταξη να την αποσβέσει σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Δηλαδή 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Αν το 2013 η τράπεζα εμφανίσει κέρδη 200 εκατ. ευρώ και έχει φόρο 52 εκατ. ευρώ, θα πληρώσει φόρο μόλις 26 εκατ. ευρώ λόγω της απόσβεσης της ζημιάς των 100 εκατ. ευρώ. Αν η ίδια τράπεζα το 2014 δεν έχει κέρδη και επομένως δεν μπορεί να αποσβέσει τη ζημιά των 100 εκατ. ευρώ, τότε η απόσβεση μετατρέπεται σε απαίτηση αναβαλλόμενου φόρου 26 εκατ. ευρώ ο οποίος μπορεί να συμψηφισθεί με φόρο επί κερδών μελλοντικών χρήσεων.

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια να χαθεί ή να μειωθεί ο συμψηφισμός της ζημιάς και έτσι ανοίγει ο δρόμος να αναγνωρισθεί εποπτικά το σύνολο του φόρου.

Δεν θα προσμετρηθεί στο common equity o φόρος
Οι ελεγκτικές εταιρείες διευκρινίζουν ότι ο αναβαλλόμενος φόρος δεν μπορεί να προσμετρηθεί στο πρωτοβάθμιο μετοχικό κεφάλαιο (common equity) των τραπεζών και επομένως δεν μειώνεται το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου προκειμένου να φθάσει το Core Tier I στο 6%.

Ο αναβαλλόμενος φόρος, όπως και οι προνομιούχες μετοχές θα προσμετρηθούν στα βασικά εποπτικά κεφάλαια μετά την επίτευξη μέσω μετρητών Core Tier I 6%, μειώνοντας επομένως την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ( CοCos).

Η αναγνώριση του φόρου περνάει από τους ορκωτούς!
Μια επίσης σημαντική λεπτομέρεια για την αναγνώριση και εποπτικά του αναβαλλόμενου φόρου, είναι ότι θα πρέπει να προηγηθεί λογιστική αναγνώριση. Να αποδεχθεί, δηλαδή, ο ορκωτός ότι η τράπεζα τα επόμενα χρόνια θα έχει ισχυρά κέρδη, ώστε να έχει τη δυνατότητα έκπτωσης των ζημιών του PSI+ και αν τελικώς περάσει, και των ζημιών από την επαναγορά.

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα, όπως προαναφέρθηκε να μετακυληθεί η φορολογική απαίτηση, για μελλοντικές χρήσης, στην περίπτωση που η τράπεζα δεν εμφανίζει κέρδη. Αυτό διευκολύνει τον ορκωτό να αναγνωρίσει λογιστικά το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου.

Τι μέρος του φόρου έχουν αναγνωρίσει οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες
Οι Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς συμμετείχαν στο PSI+ με ομόλογα ονομαστικής αξίας 35,8 δισ. ευρώ και έγραψαν ζημιά σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας ύψους 28,3 δισ. ευρώ. Μπορούν όμως να συμψηφίσουν μόνο τη ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα ( 53,5%) η οποία ανέρχεται για τις τέσσερις, αθροιστικά, σε 19,15 δισ. ευρώ.

Με τον υφιστάμενο φορολογικό συντελεστή ( 20%) ο αναβαλλόμενος φόρος για τις τέσσερις τράπεζες ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ. Με το νέο φορολογικό συντελεστή (26%) ο αναβαλλόμενος φόρος φθάνει στα 4,9 δισ. ευρώ.

Από την παραπάνω ζημιά, όμως, οι ορκωτοί ελεγκτές έχουν αναγνωρίσει λογιστικά μόνο ένα μέρος της. Ειδικότερα στις 31/3/2012, στα τελευταία δηλαδή δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν προσμετρήσει, λογιστικά αναβαλλόμενο φόρο ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών, η Εθνική έχει αναγνωρίσει αναβαλλόμενο φόρο 1,03 δισ. ευρώ, η Eurobank 166 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 1,18 δισ. ευρώ και η Alpha Bank το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου ( 958 εκατ. ευρώ).

Έσβησαν οι καυστήρες, άναψαν οι ηλεκτρικές σόμπες

Μίνι συναγερμός έχει σημάνει σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, ως απόρροια των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά και της υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από θερμαντικά σώματα.

Τα άδεια ντεπόζιτα χιλιάδων κατοικιών σε όλη τη χώρα, λόγω της υψηλής τιμής του καυσίμου, υποχρέωσε την πλειονότητα των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικά σώματα, που είναι η πλέον άμεση λύση για την αντιμετώπιση του ψύχους.

Αυτή η αντίδραση, αναμενόμενη εν πολλοίς, προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το σύστημα ηλεκτροπαραγωγή-φυσικό αέριο.

Κατ΄αρχήν αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού, τουλάχιστον κατά τις ώρες από τις 3 το απόγευμα έως τις 8-9 το βράδυ. Έτσι εχθές, 14 Δεκεμβρίου, από τις 4 το απόγευμα και μετά, η κατανάλωση κινούνταν ανοδικά πάνω από τα 7.000 μεγαβάτ, με πρόβλεψη τα 8.500 μεγαβάτ στις 8 το βράδυ.
Η κατανάλωση αυτή δεν είναι υπερβολική και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό, καθώς κατά το παρελθόν έχουν αντιμετωπιστεί καταναλώσεις πάνω από 10.000 μεγαβάτ.
Ωστόσο η έστω και μικρή αυτή αύξηση της κατανάλωσης, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις λιγνιτικές μονάδες, η προσφορά των οποίων στο σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει ορισμένα όρια, λόγω της παλαιότητας των μονάδων και της χαμηλής ποιότητας λιγνίτη.
Έτσι, μόνο μία μονάδα, η Αγ. Δημήτριος 5 ξεπέρασε τα 330 μεγαβάτ, ενώ ακόμη και η πλέον σύγχρονη της Μελίτης, είναι κολλημένη στα 280 μεγαβάτ λόγω των χαμηλών αποθεμάτων λιγνίτη και της χαμηλής του ποιότητας.

Ρεκόρ στο φυσικό αέριο
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, θα έπρεπε να καλύψουν τα κενά οι μονάδες φυσικού αερίου.

Ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ήδη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών οι καταναλώσεις βρισκόταν πολύ ψηλά και έτσι οι μονάδες φυσικού αερίου θα έπρεπε να περιορίσουν τη λειτουργία τους για να μην υπάρξουν ελλείψεις καυσίμου σε άλλες χρήσεις.

Σύμφωνα με τον ημερήσιο προγραμματισμό, οι περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου, της ΔΕΗ και των ιδιωτών που έχουν ισχύ 400-440 μεγαβάτ, λειτουργούσαν χθες με ισχύ έως 250 μεγαβάτ, ενώ μόνο η μία από τις 3 του ομ. Μυτιληναίου, λειτούργησε για κάποιες ώρες στα 400 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΠΑ, η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου, που σε αντίστοιχες συνθήκες ήταν γύρω στα 12-13 εκατομμύρια κυβικά, την εβδομάδα που πέρασε ξεπερνούσε τα 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαντλούνται με ταχύτερο ρυθμό από τον προγραμματισμένο, τα αποθέματα υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κάλυψη ζήτησης αιχμής. Πηγές της διοίκηση της ΔΕΠΑ τόνιζαν ότι οι καταναλώσεις αυτές αποτελούν ρεκόρ.
Ωστόσο τόνιζαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ήδη εξασφαλίστηκε η προγραμματισμένη για τις 26 Δεκεμβρίου παραλαβή φορτίου 70.000 κυβικών μέτρων αλγερινού υγροποιημένου αερίου, να γίνει νωρίτερα, στις 19 Δεκεμβρίου και σε ποσότητα 110.000 κυβικών μέτρων.

Όπως έλεγαν στο euro2day, πηγές της αγοράς, με βάση τα ιστορικά στοιχεία ως προς τις καταναλώσεις φυσικού αερίου, η χειμωνιάτικη αιχμή αναμένονταν από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά, οπότε ο προγραμματισμός παραλαβών και από τη ΔΕΠΑ και από ιδιώτες έγινε με τα δεδομένα αυτά.

Ωστόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτησης ηλεκτρικού προκάλεσαν την ενεργειακή στενότητα.

Αυτή, σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό καλύφθηκε τελικά με τη χρήση αποθεμάτων νερού στα υδροηλεκτρικά, ενώ στο φυσικό αέριο με τις αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσφορά ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ εχθές στις 8 το βράδυ έφτασε τα 2.250 μεγαβάτ, όταν την ίδια ώρα της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου ήταν το μέγιστο 1.439 μεγαβάτ και της 7ης Δεκεμβρίου 1.928 μεγαβάτ.
Οι επιπτώσεις του πετρελαίου θέρμανσης

Πάντως οι αρμόδιοι διαχειριστές και το πολιτικό προσωπικό, αντιμετωπίζουν με προβληματισμό τις ανατροπές και τα προβλήματα που άρχισαν να εμφανίζονται λόγω της απόφασης να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Το γεγονός ότι οι ανάγκες θέρμανσης για μεγάλο ποσοστό των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού, θα καλυφθούν σε σημαντικό βαθμό από ηλεκτρισμό, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικού με δημιουργία αιχμών.

Αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν αναπόφευκτα με αύξηση χρήσης πρωτογενούς ενέργειας, όπως φυσικό αέριο. Όταν δε έρθει ή ώρα της πληρωμής των αυξημένων χειμωνιάτικων λογαριασμών ηλεκτρικού, μετά το Φεβρουάριο, τότε στην καλύτερη περίπτωση όσοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο, δεν θα μπορούν να πληρώσουν και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, που επιπλέον θα είναι φουσκωμένοι, λόγω των αυξήσεων από το νέο έτος.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια για την ίδια τη ΔΕΗ, τους άλλους παραγωγούς από τους οποίους αγοράζει η ΔΕΗ ηλεκτρική ενέργεια και τέλος για τη ΔΕΠΑ, που προμηθεύει με αέριο τους παραγωγούς.

Ο λογαριασμός της Εφορίας για το 2013

Πρόσθετα βάρη στις πλάτες μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών έρχονται το 2013 με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 2,3 δισ. ευρώ. Εργαζόμενοι με ετήσια εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ θα έχουν ελαφρύνσεις
Ο λογαριασμός που φέρνουν οι νέοι φόροι εντός του 2013 είναι «αλμυρός» για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα άνω των 2,3 δισ. ευρώ και από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις γλιτώνουν μισθωτοί με εισόδημα έως 25.000 ευρώ τον χρόνο και επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από 55.000 ευρώ.
Βέβαια οι μισθωτοί από τον Ιανουάριο του νέου έτους θα δουν τα εισοδήματά τους να φθίνουν, ελέω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, και θα περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο για να λάβουν οικογενειακά επιδόματα εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, φέρνει αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2012, διπλή φορολόγηση των μετοχών από την 1η Απριλίου 2013 με την επιβολή φόρου υπεραξίας 20% και διατήρηση του φόρου στις πωλήσεις 0,2%, επιβολή φόρου 20% στην υπεραξία ακινήτων, κατάργηση της συντριπτικής πλειονότητας των φοροαπαλλαγών και μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα μόνο από ακίνητα.

Μαχαίρι στα χρήματα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες

Μαχαίρι στα χρήματα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες
Μετ' εμποδίων θα πέσουν λεφτά στην αγορά μέσω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώΣτις ελάχιστες ημέρες έως την εκπνοή του 2012 υπολογίζεται ότι για την εξόφληση χρεών δεν θα καταστεί δυνατόν να καταβληθεί πάνω από 1 ή το πολύ 1,5 δισ. ευρώ.
Δεν είναι μόνο τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια αλλά και η «σμίκρυνση» του μέρους του δανείου, το οποίο θα καλύψει ανάγκες του προϋπολογισμού και την πληρωμή των οφειλών.
Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου, για τον σκοπό αυτό το κονδύλι ήταν 10,6 δισ. ευρώ.
Ομως με την προχθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης περιορίστηκε στα 7 δισ. ευρώ.
Από τα 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί αφενός το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ) και αφετέρου εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου η «κυλιόμενη» από τον Αύγουστο υποχρέωση προς την ΕΚΤ με τη μορφή εντόκου γραμματίου μηνιαίας διάρκειας ύψους 3,4 δισ. ευρώ.
Απομένει 1 με 1,5 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα.
Οπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, στόχος είναι ένα μεγάλο κομμάτι των οφειλών αυτών να έχει καλυφθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και να εξοφληθούν σχεδόν στο σύνολό τους το αργότερο έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διάθεση 8,5 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του νέου έτους.
Προσθέτουν πως μέχρι τότε τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στο σύνολό τους από τον Μηχανισμό Στήριξης και ότι ήδη έχει ετοιμαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με όλα τα βήματα για τις πληρωμές των ιδιωτών και έχουν υπογραφεί σχετικά «μνημόνια» με 12 εμπλεκόμενα υπουργεία.
Εκκρεμείς επιστροφές
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον μήνα Οκτώβριο προκύπτει ότι μαζί με εκκρεμείς επιστροφές φόρου τα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται στα 9,5 δισ. ευρώ.
Εκτιμάται δε ότι ήδη κινούνται πάνω από τα 10 δισ. ευρώ.
«Πρωταθλητές» χρεών είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χρωστούν άνω των 4,6 δισ. ευρώ, με τον ΕΟΠΥΥ να οφείλει τα μισά εξ αυτών.
Ελεγχος
Με το που δοθεί το «πράσινο φως» από τις υπηρεσίες του Λογιστηρίου, η αρχή θα γίνει με τις επιστροφές φόρων για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, την καταβολή εφάπαξ σε συνταξιούχους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και την εξόφληση μέρους των χρεών προς τον φαρμακευτικό κλάδο.
Κατά προτεραιότητα θα αποπληρωθούν χρέη πριν από το 2011.
Επιπλέον θα υπάρξει και συμψηφισμός με τις πιθανές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο και είναι πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να ζητηθεί ένα «κούρεμα» του χρέους του κράτους, προκειμένου ο ιδιώτης να πάρει σε ρευστό το υπόλοιπο ποσό. Ηδη στην αγορά φαρμάκου οι πληρωμές γίνονται με «έκπτωση» 3,5%.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ελληνικό Δημόσιο, μεταξύ άλλων, οφείλει 2 δισ. ευρώ σε εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου και φαρμακεία, 2 δισ. ευρώ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις από επιστροφές ΦΠΑ και 1,8 δισ. σε κατασκευαστικές εταιρείες.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Αγώνας δρόμου για τις πληρωμές
Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να είναι σε θέση να ξεκινήσει τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών με το που έλθουν τα κεφάλαια από το δάνειο του EFSF.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάστηκε αμέσως μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 27ης Οκτωβρίου και την καταρχήν απόφαση για αποδέσμευση των δόσεων, αλλά επειδή έχει πολλά στάδια, είναι αμφίβολο αν μπορεί να... τρέξει άμεσα. Στο σχέδιο του υπουργείου μεταξύ των άλλων προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης χρεών όλων των φορέων, ενώ λαμβάνονται υπόψη η χρονολογική σειρά των οφειλών (δηλαδή πότε αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες).

Μετατρέπουν σε μουσείο το πρώην 401

Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, βιβλιοθήκη και Ιστορικό Αρχείο της Ιεράς Συνόδου, αναμένεται να στεγάσουν τρία από τα διατηρητέα κτίρια του «πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών».
Ο λόγος για τρία από τα συνολικά επτά χαρακτηρισμένα ως μνημεία (από το ΥΠΑΙΘΠΑ) και διατηρητέα (από το ΥΠΕΚΑ) κτήρια του συγκροτήματος στην περιοχή του Λυκαβηττού.
Η ιδιοκτήτρια του συγκροτήματος Εκκλησία της Ελλάδας κατέθεσε μελέτη για την επισκευή, ενίσχυση, διαρρύθμιση και αλλαγή χρήσης των τριών κτηρίων.
Πρόκειται για ισόγειο κτήριο επί της οδού Ιατρίδου, που στέγαζε τα τμήματα του ουρολογικού και οφθαλμολογικού του νοσοκομείου, ένα κτήριο στη συμβολή της οδού Ιατρίδου με την επέκταση της οδού Σουηδίας που στέγαζε τα τμήματα του μικροβιολογικού και νευρολογικού του νοσοκομείου, καθώς και ένα κτήριο στην επέκταση της οδού Σουηδίας που στέγαζε τα χειρουργεία.
Τα κτήρια διατηρούνται σε κακή κατάσταση, δεδομένης της μη χρήσης τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η αποκατάσταση των τριών κτηρίων με διατήρηση κατά το δυνατόν του αυθεντικού υλικού και η αλλαγή χρήσης τους.
Το κτήριο 1 προτείνεται να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, περιοδικών εκθέσεων και μόνιμης έκθεσης φωτογραφικού και αρχειακού υλικού σχετικά με την ιστορική διαδρομή των κτιρίων. Στο κτήριο 2 προτείνεται η εγκατάσταση του αρχείου της Ιεράς Συνόδου και στο κτήριο 3 της βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου.

Σκληρά κι επώδυνα βλέπει η Μέρκελ τα επόμενα χρόνια

Ποια αισιοδοξία; Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ βλέπει υψηλή ανεργία και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και για τα επόμενα χρόνια...
Η Ευρώπη έχει μπροστά της ακόμη "μια δύσκολη περίοδο" επώδυνων μεταρρυθμίσεων, χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας και δεν θα πρέπει να "χαλαρώσει" όσον αφορά τις προσπάθειές της για μεταρρύθμιση, προειδοποίησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απορρίπτοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα για την ευρωζώνη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ χαιρέτισε τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά όσον αφορά τις προβλέψεις της για το μέλλον φάνηκε επιφυλακτική.
"Ναι, έχουμε ήδη επιτύχει κάτι, αλλά πιστεύω ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας μια περίοδο πολύ δύσκολη", σημείωσε.
"Ένας λόγος για τον οποίο είμαι προσεκτική στις προβλέψεις μου είναι ότι η διαδικασία προσαρμογής, την οποία πρέπει να περάσουμε είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη", σχολίασε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη δεν θα δει τα αποτελέσματα από την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για αρκετά χρόνια, με το 2013 να διαγράφεται ως άλλη μία χρονιά με προκλήσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η "πολύ χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία" των τελευταίων ετών στην Ευρώπη και "οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα" δεν μπορούν να διορθωθούν "μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα". "Αυτά έγιναν σε μία πολύ μακρά περίοδο και θα πρέπει να απαλειφθούν σε μια πολύ μακρά περίοδο και γι' αυτό οφείλουμε να μην χαλαρώσουμε όσον αφορά τις προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση", υπογράμμισε.
"Το ερχόμενο έτος, αυτό το είπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα δούμε αρνητική ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες και αναμένουμε ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας θα συνεχιστούν", πρόσθεσε.
"Από την μία πλευρά επιτύχαμε αρκετά. Αλλά έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες στιγμές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα μεγάλο βήμα. Έγιναν πολλές συζητήσεις για αυτό το ένα βήμα, είτε πρόκειται για ένα κούρεμα χρέους, για ευρωομόλογα ή για κάποιο άλλο μέτρο που θα τα λύσει όλα. Δεν θα συμβεί αυτό", κατέληξε η καγκελάριος.

Διεθνής αποτροπιασμός για το μακελειό στο Κονέκτικατ

 
Τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ που στοίχισε τη ζωή σε 27 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, εξέφρασε η διεθνής κοινότητα (Vids)
 
Σε ανακοίνωσή της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, έκανε λόγο για «σοκ» και «φρίκη», ενώ για αποτρόπαια πράξη κάνει λόγο σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.
«Θέλω να εκφράσω το πόσο έχω σοκαριστεί μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ σήμερα. Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», αναφέρει η Κάθριν Άστον.
«Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας πως «νέες ζωές, φορείς ελπίδας καταστράφηκαν».
«Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και εμού προσωπικά, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φοβερής τραγωδίας», προσθέτει.
Μπαν Κι Μουν: «Οι σκέψεις μας με τις οικογένειες των θυμάτων»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν χαρακτήρισε αδιανόητο και αποτρόπαιο το μαζικό φονικό στο Κονέκτικατ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας,  απέστειλε μήνυμα τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ, Νταν Μαλόι για να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το φοβερό έγκλημα στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης Νιούταουν.
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους εκείνους που έχουν τραυματιστεί από αυτό το φρικτό έγκλημα», αναφέρεται στο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Βασίλισσα Ελισάβετ: «Έχω βαθιά συγκλονιστεί»
Η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ Β΄ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας τη θλίψη και το σοκ της, για το μαζικό έγκλημα στο Κονέκτικατ.
«Έχω βαθιά συγκλονιστεί και λυπηθεί από την είδηση για τις απώλειες τόσων ζωών στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Ιδιαίτερα διότι τόσα πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά », ανέφερε η βασίλισσα Ελισάβετ.
«Έχετε την ειλικρινή συμπάθεια μου που συμμερίζεται και ο πρίγκιπας Φίλιππος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» καταλήγει το μήνυμα της βασίλισσας.
Το άκουσμα της είδησης για το φοβερό μακελειό στο Κοκέκτικατ, επανέφερε στη μνήμη των βρετανών τη σφαγή στο Ντανμπλέϊν της Σκοτίας το 1996, όταν ένας μοναχικός δράστης σκότωσε 16 παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ολάντ: «Φρίκη» – Κάμερον: «Σπαρακτικό να σκέφτεσαι όσους έχασαν τα παιδιά τους»
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους προς τους Αμερικανούς, για την απίστευτη τραγωδία στο σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πολιτεία του Κονέκτικατ, την Παρασκευή.
Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «φρίκη» την τραγωδία στο σχολείο. «Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα », είπε ο πρόεδρος Ολάντ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».
Η Γαλλία, η Βρετανία αλλά και η Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ζήσει παρόμοιες μαζικές εκτελέσεις με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή των 77 νέων ανθρώπων στη Νορβηγία, το περασμένο έτος.
Εν τούτοις οι περισσότεροι σχολιαστές στην Ευρώπη, έσπευσαν να σημειώσουν ότι τα πολύ υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη συχνότητα των μαζικών κρουσμάτων βίας.
«Αν όχι τώρα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον έλεγχο των όπλων;» αναρωτιέται στο βασικό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian.
 
Ομπάμα: «Ράγισε η καρδιά μας»
Σε δηλώσεις που έκανε μετά το μακελειό στο Κονέκτικατ, και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε ουσιαστικές ενέργειες για την πρόληψη μελλοντικών μακελειών όπως το χθεσινό.
«Η πλειοψηφία αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών», είπε ο Ομπάμα δακρύζοντας και πρόσθεσε πως «του ράγισε η καρδιά». «Η καρδιά μας ράγισε σήμερα, για τους γονείς και τους παππούδες, τους αδελφούς και τις αδελφές αυτών των παιδιών και για τις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε.
Όπως παρατήρησε ο αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ έχουν ζήσει αρκετές φορές παρόμοιες καταστάσεις σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να συγκεντρωθούμε και να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να αποτρέψουμε τέτοιου είδους τραγωδίες, ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική».
Σύμφωνα με διάταγμα του Ομπάμα, οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια των ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες, ως φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.
Εν τω μεταξύ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής βρέθηκαν νεκροί 28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, από την αιματηρή ένοπλη επίθεση στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook, στην πόλη Νιούταουν. Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν μαθητές ηλικίας από πέντε έως 10 ετών.
Ανάμεσα στα θύματα είναι ο δράστης και η μητέρα του, δασκάλα στο σχολείο.

CNN: Οι Έλληνες «δραπετεύουν» στην επαρχία...

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)