Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

«Ξεκλειδώνει» από σήμερα το επίδομα θέρμανσης για 4.000.000 νοικοκυριά

Υπεγράφη τελικά χθες μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα επιστροφής φόρου για...
το πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράστηκε από τον Οκτώβριο. Εντός της ημέρας αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την την υποβολή των αιτήσεων. Υπολογίζεται ότι περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά θα δικαιούνται επιστροφής. Θα πρέπει όμως να υποβάλουν τη σχετική αίτηση επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και επιλέγοντας την εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης.

Κατά την είσοδο τους θα συμπληρώνουν τον ΑΦΜ, τον κωδικό που περιλαμβάνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος που ελάμβαναν κατά στην τελευταία πενταετία, τα στοιχεία για το εισόδημα του 2011 και τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας.

Αυτομάτως θα γίνεται διασταύρωση με όσα καταχωρήθηκαν στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν φέτος. Οσοι είχαν το 2011 είχαν περιουσιακά στοιχεία που τους αποκλείουν από τα κριτήρια, αλλά φέτος έχουν λιγότερα, θα μπορούν να δηλώσουν υπευθύνως την μεταβολή αυτή για να λάβουν το επίδομα.

Η εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα στο φορολογούμενο να διευκρινίζει εάν άλλαξε κάτι φέτος στην περιουσιακή του κατάσταση, σε σχέση με όσα δήλωσε στο έντυπο Ε1, που μπορεί να τον καταστήσει δικαιούχο.

Δηλαδή:

Εάν κάποιος δήλωσε στο Ε1 ότι φιλοξενείτο το 2011 σε κάποιο ακίνητο αλλά φέτος απέκτησε δικό του σπίτι στο οποίο διαμένει - κι ως εκ τούτου δικαιούται να λάβει το επίδομα.
Εάν κάποιος δήλωσε στο Ε1 ότι διέμενε το 2011 σε ένα ακίνητο αξίας πάνω από τα προβλεπόμενα όρια, αλλά φέτος μένει σε νέο ακίνητο χαμηλότερης άξιας, θα μπορεί επίσης να το δηλώσει και να εισπράξει και αυτός το επίδομα. Η διασταύρωση για τα στοιχεία του ακινήτου θα γίνει με τη φορολογική δήλωση του 2013.

Για τον υπολογισμό του δικαιώματος της επιστροφής οι διακαιούχοι χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους:

Στην πρώτη ζώνη (Φλώρινα, Γρεβενά κλπ) θα επιστρέφεται φόρος για συνολική κατανάλωση έως 3.000 λίτρα και το αντίστοιχο ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου στα 900 ευρώ.
Στη δεύτερη ζώνη (Αρκαδία, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης κα) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1900 λίτρα και το ανώτατο ποσό της επιστροφής φόρου στα 576 ευρώ.
Στην τρίτη ζώνη (Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ) το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1.200 λίτρα και το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου στα 360 ευρώ.
Στην τέταρτη ζώνη (νησιά Αιγαίου, Κρήτη κα) η ανώτατη κατανάλωση ορίζεται στα 700 ευρώ και το μέγιστο ποσό του φόρου που μπορεί να επιστραφεί ορίζεται στα 210 ευρώ.

Μετά τις τροποποιήσεις δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται αυξημένο κατά όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και το τρίτο.

Τέλος στις δωρεάν μετακινήσεις στρατιωτών

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ
Ερχονται περικοπές και στις δωρεάν μετακινήσεις που είχαν οι στρατιώτες, αφού πλέον η κατάσταση επιβίβασης περιορίζεται σε μία από δύο που ήταν με αποτέλεσμα όσοι υπηρετούν στον Εβρο, στα νησιά ή σε άλλες παραμεθόριες περιοχές να μην μπορούν να επωφεληθούν από την άδεια που δικαιούνται και να επιστρέψουν για λίγες ημέρες σπίτι τους. Μάλιστα κόβεται το δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο.
Το αποτέλεσμα είναι να μπορούν να πάρουν άδεια μόνο όσοι μπορούν να επωμιστούν τα έξοδα της μετακίνησης τους.
Το σχέδιο περικοπής των καταστάσεων επιβίβασης είχε έρθει στο προσκήνιο και το 2010, αλλά μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε αποσύρθηκε.

ΔΟΥ: 15.000 ειδοποιητήρια από την Παρασκευή σε καταθέτες εξωτερικού

Πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων. Αρχίζει από την Παρασκευή την αποστολή των πρώτων ειδοποιητηρίων η Εφορία προς όσους απέκρυψαν εισοδήματα, βγάζοντάς τα στο εξωτερικό. Συνολικά θα.αποσταλούν 15.000 επιστολές για την τακτοποίηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων. Σύμφωνα με τον Σκάι, κατά την εξέταση των εισοδημάτων των πολιτών αυτών και των καταθέσεών τους στο εξωτερικό διαπιστώθηκε διαφορά που φθάνει τα 5 δισ. ευρώ.

Οι 15.000 φορολογούμενοι καλούνται με την επιστολή να υποβάλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Οι πολίτες αυτοί που έχουν βγάλει αδήλωτα χρήματα στο εξωτερικό αναμένεται να φορολογηθούν γι' αυτά με τον ανώτατο συντελεστή 45%.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν να εισπράξουν περίπου 2 δισ. ευρώ.

Sueddeutsche Zeitung: Μηδενικά επιτόκια για την Ελλάδα

Το δανεισμό της Ελλάδος με μηδενικά επιτόκια μέσω του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση της.δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να απαιτηθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα φέρεται να εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, εν όψει του Eurogroup της Τρίτης.

Σημερινά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο παρουσιάζουν παραλλαγές των λύσεων που εξετάζει η ζώνη του ευρώ για την Ελλάδα και οι οποίες επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιδράσεις του ΔΝΤ.

Η Sueddeutsche Zeitung σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι η Ευρωζώνη εξετάζει την απευθείας μεταβίβαση βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω του EFSF, με ριζική μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα δάνεια που παρέχονται από τον EFSF θα μπορούσαν να προσφέρονται με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, περίπτωση στην οποία τα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά.

Η Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει ακόμη πως η ΕΚΤ εξετάζει να επιστρέψει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει και τα οποία απέκτησε σε χαμηλές τιμές.

Από την άλλη πλευρά η Handelsblatt αναφέρει σε δημοσίευμα της πως το Eurogroup θα επικεντρωθεί στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014.

Επικαλούμενη διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατονομάζει η εφημερίδα αναφέρει πως το χρηματοδοτικό κενό ύψους 13,5 δισ. ευρώ μπορεί να συμπληρωθεί χωρίς νέο δανεισμό. Προσθέτει, δε, πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα φέρουν την επόμενη Τρίτη προς συζήτηση το ζήτημα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά από το 2014.

"Θα χάσουμε τις περιουσίες μας με τα σαρωτικά φορολογικά μέτρα", λένε οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη διάψευση πληροφοριών περί επιβολής σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), δημευτικού χαρακτήρα, με απόδοση 3 δισ. ευρώ και εξοντωτικής φορολόγησης των μισθωμάτων των ανέργων και των υπερηλίκων χωρίς σύνταξη, ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με επιστολή της προς τον Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας τους τεράστιους κινδύνους από τη διαφαινόμενη σαρωτική υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών της χώρας.
Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η ιδιωτική ακίνητη περιουσία από "δικαίωμα" έχει πλέον καταστεί "βάρος" και μάλιστα ασήκωτο, απαξιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, όχι μόνον από την κατάσταση της οικονομίας, αλλά κυρίως από τα συνεχή σαρωτικά φορολογικά μέτρα. Η απαξίωσή της όμως συμπαρασύρει σε απαξίωση και τη δημόσια περιουσία, που αποτελεί κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού».

«Η επαναφορά του ΕΤΑΚ, με την ευρύτερη δυνατή φορολογική βάση και το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή είναι ο μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία κεφαλαίου. Κάθε συντελεστής που υπερβαίνει το 1 ο/οο (ένα τοις χιλίοις) έχει αμφίβολη εισπραξιμότητα, έστω και για μικρό διάστημα. Μόνη επιβεβλημένη εξαίρεση είναι κατά την άποψή μας να μην βεβαιώνεται ποσό ΕΤΑΚ που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, οπότε δημιουργείται ένα οικογενειακό de facto "αφορολόγητο" ύψους 100.000 ευρώ», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

ΔΕΗ: 30.000 διακοπές ρεύματος κάθε μήνα

Περίπου 30.000 διακοπές ρεύματος λόγω χρέους πραγματοποιούνται κάθε μήνα, σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης. του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου, σχετικής με την αυστηρότητα με την οποία η ΔΕΗ διακόπτει την παροχή ρεύματος στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Η απάντηση του κ. Ζερβού είναι αποκαλυπτική καθώς γνωστοποιεί ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας στην οποία εντάσσεται και το Θριάσιο Πεδίο, οι διακοπές που πραγματοποιούνται στο σύνολο των οικιακών και εμπορικών πελατών δεν ξεπερνούν μηνιαίως τις 280 περιπτώσεις, όταν πανελλαδικά πραγματοποιούνται ανά μήνα περί τις 30.000 διακοπές ρεύματος λόγω χρέους».

Ο κ. Ζερβός σημειώνει ωστόσο ότι, παρά την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, η συντριπτική πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τα όποια προβλήματα, λέει ο διευθύνων σύμβουλος, δημιουργούνται «ως προς τα θέματα εξόφλησης λογαριασμών και διακοπών ρεύματος λόγω χρέους, προέρχονται από τη μειονότητα πελατών της επιχείρησης, οι οποίοι είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους και απαιτούν διακριτή μεταχείριση έναντι των υπόλοιπων πελατών, ζητώντας κατ΄ επανάληψη μακροχρόνιους διακανονισμούς τους οποίους όμως κατά κανόνα δεν τηρούν».

Στον βουλευτή έχει απαντήσει εγγράφως και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου, ενημερώνοντας ότι «η ΡΑΕ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκπόνησης νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, στον οποίο περιλαμβάνονται προτάσεις για ευνοϊκή αντιμετώπιση των ευάλωτων καταναλωτών όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 52 του Ν. 4001/2011».

Η διάταξη αφορά σε οικονομικά ασθενείς οικιακούς πελάτες, πελάτες που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, με σοβαρά προβλήματα υγείας κ.λπ.

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Παπαγεωργίου, οι προτάσεις της ΡΑΕ αφορούν στις προϋποθέσεις και στη διαδικασία καταγγελίας των συμβάσεων, τις προθεσμίες εξόφλησης λογαριασμών κ.τ.λ. Η τελική επεξεργασία από τη ΡΑΕ και η προώθηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για έγκριση και έκδοση του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αναφέρει ο υφυπουργός στο έγγραφό του.

Η Γερμανία βάζει Big Brother πάνω από τη δόση των 44 δισ.

•    Νέα μέτρα για κάθε καθυστέρηση ιδιωτικοποιήσεων
•    «Και λίγη συνέπεια εκ μέρους των Ελλήνων δεν θα έβλαπτε» είπε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ
•    Μια τροπολογία του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται γι' αυτό τον γερμανικό εκβιασμό


Νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει η κυβέρνηση με την οποία θα ελέγχεται η τήρηση του Μνημονίου, θα παρακολουθείται στενά ο προϋπολογισμός και θα λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση...
που η Ελλάδα παρεκκλίνει από τους στόχους.
Η ρύθμιση άρχισε ήδη να ετοιμάζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας και να είναι έτοιμη ως τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 20 Νοεμβρίου, ειδικά για την Ελλάδα.
Πρόκειται για ρύθμιση που θα έρθει με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και θα περιέχει ενισχυμένες διατάξεις για μεγαλύτερο έλεγχο.
Δεν μας πιστεύουν οι Γερμανοί
Το Βερολίνο ζήτησε για μια ακόμη φορά χθες από την Αθήνα, να μην αποκλίνει στο ελάχιστο από το ήδη συμφωνηθέντα χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις.
«Όταν μιλάμε για επιμήκυνση δεν εννοούμε ότι η Αθήνα θα πάρει περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση του αναγκαίου προγράμματος μεταρρυθμίσεων» δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ.
«Εννοούμε μόνο περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των οικονομικών στόχων. Η πραγματοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπει οποιαδήποτε καθυστέρηση. Υπάρχει ίσως ανάγκη να δοθεί - και αυτό θα γίνει πιθανότατα αντικείμενο απόφασης - περισσότερος χρόνος τους στόχους, η επίτευξη των οποίων δυσκολεύθηκε λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας. Αυτό αποτελεί όμως μεγάλη διαφορά» είπε, κατηγορηματικά.
Ο κ. Σάιμπερτ πρόσθεσε ότι η πολιτική απόφαση για την υλοποίηση θα ληφθεί από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει εκτάκτως για την Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, ενώ το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δανειακής δόσης θα δοθεί, αφού εγκριθεί προηγουμένως από τη γερμανική Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Νοεμβρίου.
Η προϋπόθεση για όλα αυτά βέβαια είναι, ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, θα είναι πλήρως έτοιμη η έκθεση της τρόικας, η οποία είναι μέχρι τώρα ημιτελής. «Μέχρι τώρα δίνει εκτενείς πληροφορίες μόνο για τα μέτρα που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση» είπε.
Με αφετηρία τις διαφορές που έχουν εκδηλωθεί στο εσωτερικό της τρόικας σχετικά με τους όρους της επίτευξης ενός «βιώσιμου χρέους» είπε: «Περιμένουμε μια ομόφωνη έκθεση από την Tρόικα, καθώς και καθαρές συστάσεις σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα σημεία του προγράμματος που έχουν «εκτροχιασθεί». Αυτό περιμένουμε ότι θα γίνει και πάνω εκεί θα στηριχθούν οι αποφάσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν χθες και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ.
«Το πρόβλημα-αγκάθι τώρα είναι εκείνοι οι μηχανισμοί ελέγχου, που θα κάνουν σίγουρη την εκτέλεση του αναθεωρημένου προγράμματος. Οι συζητήσεις γι' αυτό γίνονται με μεγάλη ένταση και στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς στην εκτέλεση του προγράμματος». Και προς το σκοπό αυτό μελετούνται νέοι μηχανισμοί αποτελεσματικότερου ελέγχου, είπε η κυρία Κοτέ, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι αυτοί θα είναι ασύγκριτα πιο αυστηροί από τους σημερινούς.
Νέα μέτρα αν αποτυγχάνουν οι ιδιωτικοποιήσεις
Αυτό που ζητούν οι δανειστές μας να εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα είναι η συμφωνηθείσα πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Το Μνημόνιο αναφέρει ότι σε περίπτωση υστέρησης από τις πωλήσεις συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν συμφωνηθεί, για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα αυξάνεται αυτόματα ο στόχος του προϋπολογισμού κατά 50% της υστέρησης.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε κάθε έξι μήνες και ένα νέο πακέτο μέτρων αν καθυστερήσει οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να απαλύνει τη ρύθμιση ώστε να μη τίθεται στόχος εσόδων αλλά αριθμού ιδιωτικοποιήσεων και να λαμβάνεται υπόψιν η ύφεση που μπορεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα και τον ρυθμό πώλησης των περιουσιακών στοιχείων.
Ολη αυτή η «φασαρία» και ο εκβιασμός εκ μέρους της Γερμανίας για μεγαλύτερο έλεγχο ξεκίνησε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος για να έρχονται στη Βουλή οι ιδιωτικοποιήσεις κοινής ωφέλειας πριν υλοποιηθούν. Οι δανειστές εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να ναυαγούν εντός του κοινοβουλίου και να τίθενται εμπόδια στην εκτέλεσή τους.
Οι Γερμανοί θέλουν αυστηρό έλεγχο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ αρνήθηκε χθες να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε τη Δευτέρα στον Αντώνη Σαμαρά, ότι δεν θα υπάρξει τραπεζικός λογαριασμός εκτός Ελλάδας που θα διαχειρίζεται τα χρήματα των δανειακών δόσεων αποκλειστικά προς όφελος των δανειστών. Ταυτόχρονα τόνισε όμως, ότι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν θεμιτό συμφέρον να ζητούν μια ισχυρότερη επιτήρηση της εφαρμογής του προγράμματος. «Και λίγη περισσότερη συνέπεια εκ μέρους των Ελλήνων δεν θα έβλαπτε» πρόσθεσε.

Ιδιωτικοποιήσεις με το μαχαίρι στο λαιμό
Υπάρχει κίνδυνος με αυτή τη ρύθμιση που ετοιμάζεται οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνονται με το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης. Αυτό πιθανόν να αποτελεί μειονέκτημα για την κυβέρνηση αν οι υποψήφιοι αγοραστές γνωρίζουν ότι ένα περιουσιακό στοιχείο πρέπει πάση θυσία να πουληθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και ενδέχεται στην περίπτωση αυτή ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις να πωληθούν σε χαμηλότερες τιμές.
Από την άλλη, το επιχείρημα των δανειστών είναι ότι αν δεν υπάρξει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και ο πέλεκυς με τα αντίποινα τότε η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει ποτέ να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, με δεδομένες και τις αντιστάσεις των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης.
Τι προβλέπει το Μνημόνιο
Το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι «διορθωτικοί μηχανισμοί» πρέπει να είναι αυτόματοι. Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει το δικαίωμα να παίρνει διορθωτικά μέτρα ενώ οι φορείς που δεν θα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις θα τίθενται υπό την άμεση εποπτεία του.
Στο Μνημόνιο προβλέπεται επίσης ότι από το 2013 καθιερώνονται οροφές δαπανών, τουλάχιστον για την κεντρική κυβέρνηση και τον τομέα της Υγείας. Τα δύο πρώτα χρόνια οι οροφές θα είναι καθορισμένες ενώ για τον τρίτο χρόνο θα υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.
Ο ειδικός λογαριασμός
Ενα άλλο «αγκάθι» που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και της Γερμανίας είναι η ύπαρξη ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, μέσω του οποίου θα διοχετεύονται τα δάνεια που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη ώστε αυτός ο ειδικός λογαριασμός να βρίσκεται τελικά στην Τράπεζα της Ελλάδας και όχι στο εξωτερικό. Τώρα η ελληνική πλευρά θέλει να ξεκαθαρίσει και ποιόν ρόλο θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που θα τροφοδοτεί αυτό τον λογαριασμό.
Το Μνημόνιο αναφέρει ότι τα εμβάσματα θα γίνονται από τον EFSF στον εν λόγω ειδικό λογαριασμό μέσω δόσεων που θα αντιστοιχούν στις εκάστοτε ανάγκες για εξόφληση ομολόγων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τους δανειστές μας για τον ρόλο του EFSF ώστε να μην επεκτείνεται περισσότερο, γιατί αυτό θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση.

Φόρος από το πρώτο ευρώ σε εφάπαξ και αποζημιώσεις

Φόρο ακόμη και στο εφάπαξ, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, μελετά το υπουργείο Οικονομικών, οι υπηρεσίες του οποίου γράφουν αυτές τις ημέρες τις τελικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τη φορολογία εισοδήματος, το οποίο κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους φορολογουμένους.

Στην προσπάθεια άντλησης εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στους φόρους...
επιστρατεύονται εισηγήσεις για καθιέρωση κλίμακας αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων από εφάπαξ, η οποία μάλιστα θα είναι ίδια με την αντίστοιχη κλίμακα που προωθείται για τη φορολόγηση των ενοίκια.

Η προτεινόμενη κλίμακα επιβάλλει φόρο από το πρώτο ευρώ και μέχρι το όριο των 12.000 ευρώ με συντελεστή 10%, στο κλιμάκιο των επόμενων 48.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30% και για εισοδήματα τα οποία προέρχονται είτε από εφάπαξ είτε από ενοίκια και υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής 45%.

Με τις αλλαγές, όποιος εργαζόμενος καταφέρει να πάρει το κουτσουρεμένο με τις τελευταίες παρεμβάσεις εφάπαξ, θα πληρώνει φόρο ακόμα και 45%, ενώ σήμερα οι αποδοχές λόγω εφάπαξ είναι αφορολόγητες.

Για παράδειγμα, έστω φορολογούμενος ο οποίος λαμβάνει εφάπαξ 20.000 ευρώ. Σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο ενώ με την προτεινόμενη κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 3.600 ευρώ.

Αν περάσουν οι προτεινόµενες αλλαγές:

- Φορολογούµενος ο οποίος λαµβάνει εφάπαξ 30.000 ευρώ, σήµερα δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ φόρο. Με τις αλλαγές θα οφείλει φόρο 6.600 ευρώ.

- Φορολογούµενος ο οποίος εισπράττει εισοδήµατα από ενοίκια ύψους 5.000 ευρώ και δεν έχει άλλα εισοδήµατα, σήµερα δεν οφείλει καθόλου φόρο. Μετά τις αλλαγές θα οφείλει φόρο 500 ευρώ.

- Φορολογούµενος ο οποίος λαµβάνει αποζηµίωση απόλυσης 60.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ ενώ σήµερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο. Για αποζηµίωση απόλυσης ύψους 100.000 ευρώ ο φόρος αυξάνεται από 1.000 ευρώ σε 12.600 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι φορολόγηση του εφάπαξ επιχείρησε να περάσει και το 2010, με την τότε κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική διάταξη έπειτα από θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή.

Πώς διαμορφώνονται τα νέα όρια συνταξιοδότησης και τα απαιτούμενα ένσημα

Περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι, που ήταν με το ένα πόδι στη... σύνταξη θα πρέπει να περιμένουν ακόμη και 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
Για πρώτη φορά λοιπόν, στην ιστορία των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζεται τόσο άμεσο, διπλό χτύπημα στους ασφαλισμένους. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις σε μία. Αφενός η μεταρρύθμιση Λοβέρδου – Κουτρουμάνη που επισπεύδεται, αφετέρου η νέα μεταρρύθμιση Βρούτση.
Έτσι, επισπεύδεται η υλοποίηση μιας σειράς ασφαλιστικών διατάξεων που αφορούν στην αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, ενώ αυξάνεται και η ηλικία συνταξιοδότησης στα 67. Και μάλιστα άμεσα, χωρίς καμία μεταβατικότητα.
Η αύξηση στην ηλικία συνταξιοδότησης την επόμενη χρονιά ξεκινά από τα 2 έτη και σε συγκεκριμένες κατηγορίες, κυρίως σε γυναίκες με ανήλικα, φτάνει τα 5 χρόνια.
Η μόνη... εναλλακτική είναι να συνταξιοδοτηθεί κάποιος στα 62 έτη, εφόσον όμως έχει συμπληρώσει 12.000 ένσημα ήτοι 40 έτη ασφάλισης. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται επιπλέον εργασία, καθώς η επίσπευση του Νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, αυξάνει τα απαιτούμενα έτη, από 37 στα 40, ενώ η εφαρμογή του Μνημονίου αυξάνει τα όρια ηλικίας από 58 ή 60 (ανάλογα την περίπτωση) στα 62.
Στην πράξη, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καταργείται αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως «προστασία των ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων». Δεν είναι τυχαίο, ότι από τις νέες αυξήσεις δεν διασώζονται ούτε κατηγορίες, που μέχρι σήμερα άλλες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις είχαν αντιμετωπίσει με ευαισθησία, κυρίως γυναίκες με ανήλικα τέκνα, εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ή αγρότες.
Από τις νέες αυξήσεις δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Δηλαδή, όσοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέσα στο 2012 και το προβλεπόμενο με την ισχύουσα προ Μνημονίου 3 νομοθεσία όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, κατά περίπτωση. Επίσης, δεν θίγονται όσοι ασφαλισμένοι έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα τους όπως σε κάθε περίπτωση καθορίζεται με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Όσοι δηλαδή έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και περιμένουν να φθάσουν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ενδεικτικά παραδείγματα ασφαλισμένων και πώς διαμορφώνονται τα νέα όρια ηλικίας τους αλλά και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (ένσημα):
Παράδειγμα 1
Άνδρας πρωτοασφαλισμένος στο ΙΚΑ μέχρι 31/12/1992. Εφέτος, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εφόσον συμπληρώνει 11.100 ένσημα και τα 59 έτη ηλικίας. Το 2013, θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με 11.300 ένσημα, στα 60. Με τις αλλαγές, τα απαιτούμενα ένσημα αυξάνονται σε 12.000 ενώ το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνει στα 62. Προσοχή. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, δικαίωμα θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών ασφάλισης, για το όριο ηλικίας και το χρόνο ασφάλισης που ισχύει το έτος συμπλήρωσης.
Παράδειγμα 2
Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, πριν από το 1993, για να βγει στη σύνταξη με 4.500 ένσημα, δηλαδή για να πάρει την κατώτατη σύνταξη, φέτος, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Για μειωμένη σύνταξη με 4.500 ένσημα αρκεί η συμπλήρωση των 57. Με το νέο σύστημα, και εφόσον η συγκεκριμένη γυναίκα έχει συμπληρώσει 15 χρόνια δουλειάς, από το 2013 και μετά, θα πρέπει να συμπληρώσει και τα 67 έτη ηλικίας. Αυξάνεται δηλαδή μέσα σε μια ημέρα, 5 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Από τα 62 στις 31/12/2012, στα 67 την 1/1/2013. Για να είμαστε δίκαιοι, το 2013 ο νόμος Λοβέρδου ανέβαζε το όριο, από 62 στα 63 για πλήρη σύνταξη και από 57 στα 58 για μειωμένη.
Παράδειγμα 3
Άνδρας ή και γυναίκα ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με Βαρέα και Ανθυγιεινά, το 2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 10.500 ένσημα και όριο ηλικίας τα 56 χρόνια και 6 μήνες. Για μειωμένη, το αντίστοιχο όριο είναι 54 χρόνια και 6 μήνες.
Το 2013, με το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, τα όρια ηλικίας θα αυξάνονταν κατά 9 μήνες (57 χρόνια και 3 μήνες και 55 και 3 αντίστοιχα, για πλήρη και μειωμένη σύνταξη.) Με το ασφαλιστικό Βρούτση το 2013 οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 60 έτη και 9 μήνες για πλήρη και τα 58 και 9μήνες για μειωμένη.
Παράδειγμα 4
Γυναίκα εργαζόμενη σε ΔΕΚΟ ή Τράπεζα, με τη συμπλήρωση 25ετίας, το 2012 μπορούν να αποχωρήσουν στα 62 έτη για πλήρη σύνταξη και στα 57 για μειωμένη. Το 2013, θα πρέπει να περιμένει μέχρι τη συμπλήρωση των 67 για πλήρη και των 62 για μειωμένη.
Παράδειγμα 5
Ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, φέτος μπορεί να βγει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης, στα 60. Από του χρόνου, η συνταξιοδότηση θα γίνεται με τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση υποχρεωτικά, των 62.
Παράδειγμα 6
Γιατρός ή οποιοσδήποτε ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ, με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, φέτος μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν εντός του 2012 τα 65. Το 2013, για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος επιστήμονας του ΕΤΑΑ με 15ετία, θα πρέπει να συμπληρώνει τα 67 έτη ηλικίας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)