Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τα εκκαθαριστικά γεμίζουν τα κρατικά ταμεία

Στα 5,1 δισ. ευρώ υπολόγιζε το καθαρό ποσόν που θα βεβαιωνόταν φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τη ρύθμιση για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 7 μηνιαίες δόσεις έχει αυξηθεί η προσέλευση των φορολογουμένων σε τράπεζες και εφορίες

Το ποσό-ρεκόρ των 7 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τελικά ο συνολικός «λογαριασμός» της Εφορίας, που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά 2 δισ. ευρώ τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους το καθαρό ποσό που θα βεβαιωνόταν φέτος από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα έφτανε τα 5,1 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος δίνουν βαθιά «ανάσα» στον προϋπολογισμού, αφού περιορίζουν τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων.

Στο τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία του από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος που περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 37% του συνολικού φόρου των 6,5 δισ. ευρώ που είχε βεβαιωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Μετά τη ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 7 μηνιαίες δόσεις για τους έχοντες εισοδήματα έως 60.000 ευρώ οι φορολογούμενοι προσέρχονται στο ταμείο των τραπεζών ή της Εφορίας και πληρώνουν τις δόσεις του φόρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 2,07 δισ. ευρώ που ήταν το ποσό της δόσης που έληγε στις 31 Αυγούστου απλήρωτα έμειναν περίπου 270 εκατ. ευρώ ή το 13%.

Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 690.000 είναι οι φορολογούμενοι που επέλεξαν να εξοφλήσουν την Εφορία σε 7 δόσεις και περίπου 550.000 - 600.000 πλήρωσαν όλο το ποσό εφάπαξ. Επίσης περίπου 450.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν ένα μέρος της δόσης και όχι ολόκληρο το ποσό, ενώ 500 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν στην Εφορία μέσω πιστωτικής κάρτας, για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής και να πληρώσουν το ποσό σε άτοκες δόσεις.

Εκκαθάριση
Μέχρι το τέλος του μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αύριο αναμένεται να ταχυδρομήσει άλλη μία παρτίδα περίπου 200.000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ενώ απομένουν για εκκαθάριση ακόμη 400.000 φορολογικές δηλώσεις. Οπως δείχνει η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων:

  • Επτά στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011, όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις δύο στους δέκα. Στοιχείο που δείχνει ότι πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου, φέτος καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.912 ευρώ, ενώ τα εισοδήματα που εμφάνισαν φέτος στην Εφορία οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα φτάνουν τα 21.984 ευρώ κατά μέσον όρο.
  • Επιστροφή φόρου έχει περίπου ένας στους δέκα φορολογούμενους, ενώ πέρυσι πιστωτικά εκκαθαριστικά έλαβαν σχεδόν τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους. Το μέσο δηλωθέν εισόδημα για τους φορολογούμενους που λαμβάνουν φέτος επιστροφή φόρου ανέρχεται σε 11.129 ευρώ.
  • Για το 23,08% των φορολογούμενων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.
  • Το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 17.508 ευρώ και είναι μειωμένο περίπου κατά 5% σε σύγκριση με πέρυσι.

Στα 270 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Σε νέα διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οδηγεί η αδυναμία καταβολής των φόρων από μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών- από τη ροή των εισπράξεων στον φόρο εισοδήματος, πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν να καταστήσουν τα χρέη τους ληξιπρόθεσμα, μεταθέτοντας σε βάθος χρόνου και σε πολύ περισσότερες δόσεις, την εξόφληση των υποχρεώσεών τους.

Στα 270 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, στις 31 Αυγούστου, οπότε και έληξε η προθεσμία για την καταβολή της 1ης από τις 7 δόσεις του φόρου εισοδήματος, περίπου 460.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν μόνον ένα μικρό ποσόν έναντι της δόσης και δέχθηκαν το υπόλοιπο μέρος της δόσης να καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος.

Παράλληλα, άλλοι περίπου 450.000 φορολογούμενοι δήλωσαν αδυναμία πληρωμής και δεν κατέβαλαν καθόλου τη δόση. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε έως και 48 δόσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη από τη μη καταβολή του φετινού φόρου εισοδήματος να έχουν ανέλθει έως σήμερα στα 270 εκατ. ευρώ (35 εκατ. ευρώ από όσους κατέβαλαν κάποιο ποσό έναντι της δόσης και 235 εκατ. ευρώ από όσους δεν πλήρωσαν καθόλου τη δόση). Τη δόση του φόρου εισοδήματος που έληξε στις 31 Αυγούστου, πλήρωσαν ολόκληρη μόνον οι 6 στους 10 από τους υπόχρεους.

Ειδικότερα, από τους 2.210.000 φορολογούμενους:

-Οι 700.000 επέλεξαν να εξοφλήσουν την εφορία σε 7 δόσεις

-Οι 600.000 πλήρωσαν όλο το ποσό εφάπαξ (σύμφωνα με πληροφορίες, 500 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής και να καταβάλουν το ποσό στην τράπεζα σε άτοκες δόσεις)

-Οι 450.000 δεν πλήρωσαν καθόλου

-Οι 460.000 πλήρωσαν ένα μέρος της δόσης και όχι ολόκληρο το ποσό.

Ποια μέτρα απέρριψε η τρόικα - Επιμένει σε απολύσεις στο δημόσιο


Σημαντικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την σύσκεψη των πολιτικών το απόγευμα της Κυριακής, η οποία και λόγω της δυσκολίας συμφωνίας, διήρκησε παραπάνω από 2 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα "Τα Νέα", η τρόικα εμφανίστηκε στην σύσκεψη με δύο λίστες. Στη μία περιλαμβάνονταν τα μέτρα που δέχεται, δηλαδή τις περικοπές μισθών και συντάξεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ και στη δεύτερη τα μέτρα για τα οποία ζητά διευκρινίσεις, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο ήταν στη μαύρη λίστα.

Ενδεικτικά, η τρόικα απέρριψε το δημοσιονομικό όφελος που θα έχει η διοικητική μεταρρύθμιση αν δεν συνοδεύεται από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ χαρακτήρισε πολύ ακριβό το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας "Τα Νέα", η τρόικα απέρριψε μέτρα ύψους περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ και επανήλθε στην απαίτησή της για απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μειώσεις μισθών και συντάξεων, αφού μόνο έτσι πιστεύει ότι θα υπάρξει σίγουρη εξοικονόμηση δαπανών.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που απέρριψε η τρόικα αφορούν τους εξής τέσσερις τομείς:

* Τη διοικητική μεταρρύθμιση. Το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων, φέρεται να επισήμαναν οι τροϊκανοί, δεν θα φέρουν από μόνα τους εξοικονόμηση, αν δεν γίνουν παράλληλα απολύσεις.

"Χωρίς απολύσεις, τι εξοικονόμηση θα έχετε;" είπαν στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τα οποία συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι.

Αλλά και για τη διαθεσιμότητα εξέφρασαν άποψη ότι είναι πολύ ακριβή έτσι όπως έχει σχεδιαστεί.

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο των μέτρων που είχε διαρρεύσει προβλεπόταν εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

* Την άμυνα. Η μείωση των εξοπλιστικών δαπανών θεωρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, "κοροϊδία", δεδομένου ότι πρόκειται για αναβολή δαπανών και όχι για πραγματική μείωση. Στην άμυνα έχει προβλεφθεί στο προσχέδιο των μέτρων εξοικονόμηση ύψους 517 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 437 εκατ. ευρώ από μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων.

* Την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τρόικα δεν πιστεύει ότι η προβλεπόμενη εξοικονόμηση (735 εκατ. ευρώ) μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

* Τα φάρμακα. Από τον τομέα της Υγείας προβλέπεται εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων.

Κόβονται τα τραπεζικά μπόνους

Ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα με τις οροφές και τις προϋποθέσεις στις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές των τραπεζών και εταιρειών επενδυτικών υπηρεσιών που θέτει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, τίθενται δικλίδες ασφαλείας για να υπάρχει έλεγχος στις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές, τόσο σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών και εταιρειών επενδυτικών υπηρεσιών όσο και από πλευράς των εποπτικών αρχών, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πλέον και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Με τον τρόπο αυτό, τα περίφημα "μπόνους" πλέον υπόκεινται σε κανόνες χορήγησης, που εξαρτώνται από τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία των ανωτέρω ιδρυμάτων και έτσι αποθαρρύνονται ριψοκίνδυνες δραστηριότητες που αποβαίνουν τελικά σε βάρος των επενδυτών και καταθετών.

Επίσης, με άλλη τροπολογία αυξάνονται από πέντε σε έξι τα μέλη του δ.σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), λόγω φόρτου εργασίας, όπως αφήνει να εννοηθεί η αιτιολογική έκθεση.

Επειδή όμως ο αριθμός των μελών του νέου δ.σ. είναι άρτιος, σε περίπτωση ισοψηφίας ορίζεται ότι θα "μετράει" η ψήφος του προέδρου.

910.000 δεν πλήρωσαν την εφορία!

Είναι πραγματικά απίστευτο το στοιχείο. Σχεδόν ο ένας στους δύο από τους φορολογούμενους που έχει λάβει εκκαθαριστικό και έπρεπε ήδη να έχει πληρώσει την πρώτη δόση δεν πήγε καν στο γκισέ, είτε έδωσε ελάχιστα χρήματα όμως τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ!Τι δείχνει αυτό; Πολύ απλά ότι το νέο φορολογικό καθεστώς έχει στραγγίσει κυριολεκτικά τους Έλληνες.

Παράλληλα όμως είναι πολλοί εκείνοι που κάνοντας τα χρέη τους ληξιπρόθεσμα επέλεξαν μια απ' τις πολλές ρυθμίσεις ώστε να μεταθέσουν την πληρωμή για... αργότερα αφήνοντας τους άλλους (τα συνήθη υποζύγια) να πληρώνουν.

Κάπως έτσι έχουμε ήδη (αν και με αυξημένα έσοδα) τεράστια αύξηση των ληξιπρόθεσμων...

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 2.210.000 φορολογούμενους, οι 700.000 επέλεξαν να εξοφλήσουν την εφορία σε 7 δόσεις, οι 600.000 πλήρωσαν όλο το ποσό εφάπαξ (σύμφωνα με πληροφορίες, 500 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής και να καταβάλουν το ποσό στην τράπεζα σε άτοκες δόσεις), όμως υπήρξαν και αυτοί που είτε δεν πλήρωσαν είτε έδωσαν... έναντι.

910.000 φορολογούμενοι ανήκουν στις δυο τελευταίες κατηγορίες και από αυτούς οι 450.000 δεν πλήρωσαν καθόλου, και Οι 460.000 πλήρωσαν ένα μέρος της δόσης και όχι ολόκληρο το ποσό.

110 νοσηλευτές σε γραφεία πολιτικών!!!!

Είναι το γνωστό κόλπο με το οποίο ουδείς αποφάσισε να ασχοληθεί αφού βόλευε το σύστημα. Διορίζουμε στο δημόσιο κάποιον και μετά τον παίρνουμε ως μετακλητό σε γραφείο πολιτικού.Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» 110 νοσηλευτές του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, βρίσκονται υπηρετούν σε γραφεία πολιτικών ή είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες και προσφέρουν υπηρεσίες άσχετες με την ειδικότητα τους. Ήδη έχει ζητηθεί από τα Γενικά Επιτελεία κατάσταση με το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί σε θέσεις εκτός του χώρου της Υγείας, ώστε να επιστρέψει στα νοσοκομεία.

Και όλα αυτά την στιγμή που και τα στρατιωτικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας ζήτησε να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες να επιστρέψουν και οι 110 στα «πραγματικά» καθήκοντα τους ενώ έδωσε και κατευθυντήριες οδηγίες για τη βελτίωση των παροχών υγειονομικών υπηρεσιών από τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε συνδυασμό με το φρένο που πρέπει να μπει στην αλόγιστη σπατάλη.

''Γερμανοί ηγηθείτε ή εγκαταλείψτε το ευρώ''

'' Ή θα συνδέσετε την μοίρα σας με της υπόλοιπης Ευρώπης, θα αναλάβετε το ρίσκο είτε να βουλιάξετε είτε να κολυμπήσετε μαζί, ή να εγκαταλείψετε το ευρώ, γιατί αν φύγετε εσείς, τα προβλήματα της ευρωζώνης θα βελτιωθούν'' γράφει με άρθρο του στους Financial Times ο μεγαλοεπενδυτής George Soros.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Soros προς Γερμανία: Ηγηθείτε ή εγκαταλείψτε το €

''Θερμή έκκληση προς την γερμανική κυβέρνηση απευθύνει ο George Soros να αναλάβει να καθοδηγήσει την ευρωζώνη έξω από την ύφεση αυξάνοντας την ανάπτυξη, δημιουργώντας κοινή δημοσιονομική Αρχή και βάζοντας εγγυήσεις για κοινά ομόλογα, ειδάλλως να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση για να σώσει το μέλλον της ευρωζώνης.

«Ηγηθείτε ή εγκαταλείψτε: Αυτή είναι η θεμιτή απόφαση που πρέπει να λάβει η Γερμανία», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και φιλάνθρωπος σε συνέντευξή του στους Financial Times. “Ή θα συνδέσετε την μοίρα σας με της υπόλοιπης Ευρώπης, θα αναλάβετε το ρίσκο είτε να βουλιάξετε είτε να κολυμπήσετε μαζί, ή να εγκαταλείψετε το ευρώ, γιατί αν φύγετε εσείς, τα προβλήματα της ευρωζώνης θα βελτιωθούν».

«Επαφίεται εντελώς στην συμπεριφορά της Γερμανίας», πρόσθεσε. «Αν επιμενουν σε ένα πακέτο λιτότητας, επιμονής στην τρέχουσα αποπληθωριστική στάση και δεν υποχωρήσουν, τότε στην ουσία θα ήταν καλύτερα γι’ αυτούς να εγκαταλείψουν».

Ο κ. Soros, που είναι ένθερμος υποστηριχτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά επικρίνει ανοιχτά την γερμανική στάση στην διαχειριση της κρίσης χρεών της ευρωζώνης από το 2010, χειροκρότησε την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ να επιστρέψει με αγορές κρατικών ομολόγων χαρακτηρίζοντάς την «πιο δυναμικό βήμα» από τα προηγούμενα.

«Θα έχει επίδραση,» είπε. «Θα μπορούσε ακόμη και να δημιουργήσει το πεδίο εργασίας για μια λύση. Αλλά είναι προσωρινή λύση, όχι τελική.»

Η ανακοίνωση και μόνο της πιθανότητας παρέμβασης της ΕΚΤ θα μειώσει το "ασφάλιστρο" κινδύνου που πληρώνει η Μαδρίτη για τα ομόλογά της, αλλά δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει το πρόσφατο σπιράλ αποπληθωρισμού, λέει ο κ. Soros. Δεν περιμένει να κάνει η Ισπανία αίτημα βοήθειας «μέχρι να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο».

Το να απαιτούνται σκληρότερα μέτρα λιτότητας από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όμως, θα αυξήσει τον διχασμό ανάμεσα στους πιστωτές και τους δανειολήπτες στην ευρωζώνη. «Είναι ένα βήμα προς το να γίνει πιο μόνιμη η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων».

Ο κ. Soros, 82 ετών, θα εκθεσει τους φόβους του για το πώς ένας τέτοιος διχασμός θα οδηγήσει στην κατάρρευση εντέλει της νομισματικής ένωσης –και της ενιαίας αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα- σε ομιλία που θα παραθέσει την Δευτέρα βράδυ στο Βερολίνο. Έχει επίσης εκδώσει μια μακρά πραγματεία για την «τραγωδία της Ευρώπης» στο τελευταίο τεύχος του New York Review of Books.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι η προτιμώμενη λύση είναι να εγκαταλείψει η Γερμανία την αποπληθωριστική της στάση και να συμπεριφερθεί ως «φιλάνθρωπος ηγεμόνας» προς τους εταίρους της, αντι να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Πολιτικά θα ήταν τεράστιο πλήγμα», δήλωσε. «Όλοι οι φιλοευρωπαϊστές που γνωρίζω σοκάρονται με την ιδέα ότι η Γερμανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ. Θα ήταν πολυ πιο επιθυμητό να αλλάξει η Γερμανία στάση. Όταν δουν το κόστος, ίσως θελήσουν να παραμείνουν».

Για να αποφευχθεί η μονιμοποίηση της τρέχουσας αντιπαλότητας ανάμεσα στους πιστωτές και τους δανειολήπτες, θα χρειαστεί μια πλήρης «ευρωπαϊκή δημοσιονομική αρχή» (“European fiscal authority” EFA) ένα είδος ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, που θα αναλάβει τον κίνδυνο του αξιόχρεου για όλα τα κρατικά ομόλογα που θα αγοράζει η ΕΚΤ, δηλώνει.

Η ευρωζώνη θα πρέπει να στοχεύει σε ονομαστική ανάπτυξη τουλάχιστον 5%, με υψηλότερο πληθωρισμό -για περιορισμένο διαστημα- απ’όσο θα είναι ποτέ έτοιμη να επιτρέψει η γερμανική Bundesbank. Χωρίς την προοπτική της ανάπτυξης, οι δανειολήπτες θα παραμείνουν στην «παγίδα του αποπληθωρισμού» και τελικά θα υποχρεωθούν να χρεοκοπήσουν.

Μια αρχή (EFA) θα αναλάβει τα ταμεία διασώσεων της ευρωζώνης European Financial Stability Facility και European Stability Mechanism και θα καθιερώσει «ταμείο μείωσης χρέους». Αυτό, παρόμοιο με το ταμείο μείωσης χρέους που προτείνει η ομάδα οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, θα αγοράσει όλα τα κρατικά ομόλογα ευρωζώνης που ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ, το όριο του χρέους στο οποίο υποτίθεται ότι στοχεύουν.

Το ταμείο τότε θα εκδώσει «γραμμάτια μείωσης χρέους» ως κοινή υποχρέωση των κρατών της ευρωζώνης. Ο κ. Soros θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να τα αντιμετωπίζει ως υψηλότερης ποιότητας εγγύηση για να είναι ελκυστικά για τους επενδυτές.

«Εχετε περίπου 700 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στην ΕΚΤ που κερδίζουν μηδενικό τόκο», τονίζει. «Αντί να κρατάνε αυτά τα λεφτά στην ΕΚΤ, οι τράπεζες θα τα έβαζαν σε αυτά τα γραμμάτια, που θα έχουν επιτόκιο καλύτερο από το μηδέν».

Στην ιδέα να δοθεί στο χρέος της ευρωζώνης κοινή εγγύηση αντιτίθεται σθεναρά η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, συμφωνούν ότι δεν μπορεί να γίνει αν δεν καθιερωθεί μια «δημοσιονομική ένωση» στην Ευρώπη που θα αστυνομεύει την δημοσιονομική πειθαρχία. Πολλοί υποστηρικτές τους απορρίπτουν εντελώς την ιδέα.

«Αν δεν αλλάξουν την άποψή τους για το ευρώ, χωρίς να το θέλουν, σπρώχνουν την Ευρώπη σε μια αφορητη κατάσταση», λέει ο κ. Soros. «Η ουσιαστική μου ανησυχία είναι ότι το ευρώ πλέον θέτει σε κίνδυνο την Ε.Ε. Αν διαλυθεί με τσακωμό, η Ευρώπη θα βρεθεί σε χειροτερη θέση από εκείνη που βρισκόταν πριν την ενοποίηση.»

Τονίζει ότι περιμένει στην Γερμανία θα του επιτεθούν, με τον ισχυρισμό ότι είναι χρηματοπιστωτικός κερδοσκόπος. «Αλλά δεν είμαι μόνο κερδοσκόπος. Ουσιαστικά έχω παραιτηθεί από αυτό. Πιστεύω ότι στην ηλικία μου πρέπει να λες τα πράγματα με το ονομά τους»''.

Πηγή Euro2day

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι πολιτικοί αρχηγοί - Νέα συνάντηση την Τετάρτη

Ολοκληρώθηκε χθες στις 21.25 το κρίσιμο ραντεβού των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 19.00. Παρόντες στη συνάντηση τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να ενημερώσουν για το περιεχόμενο της συνάντησης με την τρόικα.

Από την συνάντηση, δεν προέκυψε μία καταρχήν συμφωνία για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τετάρτη στις 19.30.

Εξερχόμενος του Μεγάρου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι "Δεν έχει υπάρξει καμία συγκεκριμένη απόφαση".

Ο ίδιος έστειλε ένα σαφέςμήνυμα προς την Τρόικα, καθώς επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει να ματώνει.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών, ο κ. Κουβέλης, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζήτησαν για την κατανομή των μέτρων, το ακριβές πακέτο των οποίων, όπως εξήγησε, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τόνισε, ότι από την πλευρά του διεκδικεί τα μέτρα να είναι δίκαια και όχι άδικα και το πακέτο να περιλαμβάνει και αναπτυξιακά μέτρα, καθώς, όπως εξήγησε, η ύφεση είναι βαθιά και αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, τα μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά.

Κλείνοντας ενημέρωσε ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου την Τετάρτη.

Η σύσκεψη άρχισε με ενημέρωση των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη για το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα και τις ενστάσεις που προέβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών για κάποια από τα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Σαμαράς μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας να προβεί σε αγορά κρατικών ομολόγων απεριόριστης αξίας, απόφαση πάντως που δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα καθώς δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.

"Δεν μας συγκινεί η επίδειξη υπερβάλλοντος κυβερνητικού ζήλου για τη λήψη αποφάσεων, όποιος θέλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις να τις πάρει", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Με ποιες θέσεις προσήλθαν στη σύσκεψη οι Βενιζέλος και Κουβέλης

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ παρουσίασαν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τα εναλλακτικά σχέδια που έχουν καταρτίσει τα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για τις προτάσεις του για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας - σε περίπτωση που οι εταίροι συμφωνήσουν στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση.

Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ έχει επεξεργαστεί φόρμουλα για ρήτρα ισοδυνάμων για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση Κουβέλη είναι να ψηφιστεί το σύνολο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά να εφαρμοστεί αρχικά μόνο ένα μέρος του - στο οποίο πάντως θα περιλαμβάνονται και μέτρα περιορισμού εισοδημάτων.

Ωστόσο, η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία για αναβολή κάποιων πολύ επώδυνων μέτρων και να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να τα καταργεί, σε περίπτωση που βρει ισοδύναμα μέτρα.

Σύμφωνα με το σενάριο της ΔΗΜΑΡ, για κάθε ισοδύναμο που θα επιτυγχάνεται θα αφαιρούνται ισόποσα μέτρα από το πακέτο που ζητάει μετ' επιτάσεως η τρόικα προκειμένου να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)