Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Στουρνάρας: Μή βιώσιμο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ως μή βιώσιμο χαρακτήρισε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων αυξάνει το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 10 δισ. σε 50 δισ. ευρώ, ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε την δυνατότητα με αναδιατύπωση που επέφερε, για μεγαλύτερη καθυστέρηση στην δημοσίευση των εξαμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων των τραπεζών -τέσσερις μήνες έναντι τριών της αρχικής πρόβλεψης - πάντα με σχετική υπουργική απόφαση.
Σε σχέση με το οικονομικό έτος 2011 ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως όλες οι τράπεζες κατέθεσαν με παράταση τις εκθέσεις τους τον Απρίλιο - πλην της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ.Στουρνάρα ότι συνειδητά απαξιώνει με τις δηλώσεις του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με αναμενόμενες συνέπειες την κατάρρευση της μετοχής του και την έξοδό του από το Χρηματιστήριο.
Ο βουλευτής, ισχυρίστηκε επίσης, πως σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτσου, όλες οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν λάβει παράταση κατάθεσης των εκθέσεών τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου - κάτι που διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών - και πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν επανακεφαλαιοποιείται, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί με τις ίδιες «χαριστικές» διαδικασίες, υπό τις οποίες δόθηκε η Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς:
«Αφού κουρέψατε τα ομόλογα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θέλετε να δημοσιοποιήσετε την αρνητική του θέση; Γιατί το κάνετε αυτό;» ρώτησε τον υπουργό ο κ. Λαφαζάνης.
«Δεν υποχρεώνουμε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Έχει λάβει τέσσερις παρατάσεις και απλώς δεν του δίνουμε πέμπτη, καθώς αυτό θα ήταν πράξη αδιαφάνειας» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
«Χαρακτηρίζετε το ΤΤ μη βιώσιμο, ενώ αποκλείετε τη Βουλή από τις εκθέσεις βιωσιμότητας. Η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να δώσει τα στοιχεία αυτά στη Βουλή κάνοντας λόγο για «επαγγελματικό απόρρητο»» κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης.
«Έχετε δει εσείς τις εκθέσεις αυτές, ή απλώς μεταφέρετε στη Βουλή τις εκτιμήσεις;» ρώτησε με τη σειρά του ο Νίκος Μαριάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Δεν τις έχω δει, γιατί ο νόμος δεν μου το επιτρέπει. Αρμόδια κατά το νόμο είναι η εποπτική αρχή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
«Οι τράπεζες έχουν Μνημόνιο στην Ελλάδα - και μάλιστα πολύ αυστηρό. Αν όμως το κράτος έπαιρνε τις Τράπεζες, το κόστος για το Δημόσιο θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Εφόσον αναγνωρίζουμε λοιπόν πως οι μέτοχοι χάνουν τις τράπεζες λόγω της κρίσης και όχι για τα δικά τους λάθη, να μην τους δώσουμε την ευκαιρία μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να πάρουν μέρος των τραπεζών πίσω, αν έχουν την δυνατότητα;» σημείωσε ο κ.Στουρνάρας.
Στην εισήγησή της, η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ) αναγνώρισε πως «οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, μειώνουν τις γραμμές χρηματοδότησης, και αυξάνουν μονομερώς τα επιτόκια (…) Χωρίς να έχει υπάρξει αυτοκριτική και ανάληψη ευθύνης από πλευράς τους, καλούμαστε να υπερψηφίσουμε την περαιτέρω κεφαλαιακή τους ενίσχυση». Η απόφαση αυτή ωστόσο, «εξυπηρετεί τον εθνικό στόχο της αποτελεσματικότερης λειτουργίας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Η εισηγήτρια της ΝΔ, ζήτησε μεταξύ άλλων να υπάρξει απαίτηση και επιβολή ρυθμίσεων στις τράπεζες υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ισχυρά κίνητρα στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου με όριο συμμετοχής, να ληφθεί ειδική μέριμνα για την προστασία των μικρομετόχων, και να διασφαλιστεί ότι η ανακεφαλαίωση θα πραγματοποιηθεί σε συντριπτικό ποσοστό με κοινές μετοχές.
Σχετικές διευκρινίσεις ζήτησε και ο Γ. Μιχελογιαννάκης (Δημοκρατική Αριστερά).
«Υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει πως η οικονομία μας χρειάζεται ισχυρό και σταθερό τραπεζικό σύστημα για να βγει απ' τη νεκροφάνεια;» σημείωσε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ). «Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, απετράπη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσυπέγραψε τις προτάσεις της κας Πατριανάκου, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο αποφεύγει να θίξει παρόμοια ζητήματα και ζητώντας να υπάρξει «Μνημόνιο και για τις τράπεζες».
«Ζητούμε την κρατικοποίηση των τραπεζών που έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει, διαγραφή των χρεών με κοινωνικά κριτήρια, ανακεφαλαιοποίηση των νοικοκυριών και των ασφαλιστικών ταμείων και όχι των τραπεζών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, ενώ και ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), υποστήριξε πως «ελληνικό τραπεζικό σύστημα χωρίς ισχυρό δημόσιο πυλώνα, δεν μπορεί να υπάρξει».
«Ακόμα και με κρατικές τις τράπεζες, το ζήτημα είναι εάν τα κριτήρια των δανειοδοτήσεων θα είναι ιδιωτικοοικονομικά, ή θα είναι το «τηλέφωνο του υπουργού» με το οποίο χρεοκόπησε η Αγροτική Τράπεζα» παρατήρησε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).
«Όταν η Κίνα και η Κούβα κάνει αποκρατικοποιήσεις, εμείς θα κάνουμε επανακρατικοποιήσεις;» απάντησε από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών.
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρατήρησε πως το νομοσχέδιο «δίνει στον υπουργό την ευχέρεια να έχει λυμένα τα χέρια του για στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς γνωρίζει πως η κρίση θα βαθύνει (…) Η ανάκαμψη θα έρθει κάποια στιγμή, αλλά βασιζόμενη σε εργασιακό μεσαίωνα και σε λεηλασία του εθνικού πλούτου. Με τη δοσμένη διαχείριση, αυτό δεν μπορεί να αντιστραφεί» υποστήριξε ο βουλευτής.

Ανατροπές - εξπρές στις τράπεζες

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρεί η διαδικασία για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των τραπεζών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχουν τεθεί τα θεμέλια των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τον Οκτώβριο. Το επιτελικό σχέδιο καταστρώθηκε ήδη από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών

Ο τραπεζικός τομέας αποτελεί για την κυβέρνηση το πεδίο από το οποίο θα ξεκινήσει ο «κύκλος» των αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού επισπεύδεται η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς θεωρείται ως μια πιο απλή διαδικασία από ό,τι άλλες εταιρείες του Δημοσίου που βρίσκονται, ούτως ή άλλως, στη σχετική λίστα.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θέλει να παρουσιάσει μέχρι τον Οκτώβρη συγκεκριμένα δείγματα γραφής και στον τομέα αυτό, έχει συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και συμφώνησαν ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς είναι δυνατό να εκμεταλλευθούν τη γενικότερη συγκυρία στον τραπεζικό τομέα.

Οι «μνηστήρες» για το «ΤΤ» δεν είναι λίγοι, ενώ η ιδιωτικοποίησή του θα έρθει σε συνέχεια των κινήσεων που έγιναν με την Πειραιώς και την Αγροτική, την προσέγγιση της Πειραιώς με τη Γενική και την πώληση της Εμπορικής από την Credit Agricole.

Σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, οι εξελίξεις αυτές είναι ικανές για να ισχυροποιηθεί το μήνυμα Σαμαρά προς το εξωτερικό ότι η περίοδος στασιμότητας στην Ελλάδα έλαβε τέλος, γεγονός που θα επιτρέψει στον Ελληνα πρωθυπουργό να διεκδικήσει με αξιώσεις τόσο την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης όσο και την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Σεπτέμβριος δείχνει να είναι ο μήνας των τραπεζών, με δεδομένο ότι μέσα στον μήνα θα ξεκινήσει και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους.

Ραγδαίες, λοιπόν, είναι οι αλλαγές που συντελούνται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μέχρι το τέλος του χρόνου στην Ελλάδα θα υπάρχουν τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Εθνική, η Alpha, η Eurobank και η Πειραιώς, οι οποίες θα συγκεντρώσουν κάτω από την ομπρέλα τους και όλες τις υπόλοιπες. Ενώ, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσα στο 2013 οι 4 τραπεζικοί όμιλοι να γίνουν δύο.

Αποκρατικοποίηση
Στην κατεύθυνση αυτή ξεκινά άμεσα η πλήρης αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο το ελληνικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό 44% (34% απευθείας συμμετοχή και 10% μέσω των ΕΛΤΑ). Το ΤΤ θα πρέπει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης 2011 την Παρασκευή 31 Αυγούστου, γεγονός που επισπεύδει τις εξελίξεις για την πώλησή του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι ζημιές για τη χρήση του 2011 ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το ΤΤ βρίσκεται με αρνητικά κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ.

Συνεπώς η γνωμοδότηση του ορκωτού ελεγκτή για τη βιωσιμότητα της τράπεζας θα είναι αρνητική και το θέμα θα πρέπει να το χειριστεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΤτΕ θα ενεργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος περί εταιρειών. Δηλαδή θα δώσει εξάμηνη χρονική προθεσμία στη διοίκηση του ΤΤ για να επαναφέρει τα κεφάλαιά του σε θετικό έδαφος, ώστε να καλύπτεται το ελάχιστο όριο της κεφαλαιακής επάρκειας που είναι 8%. Ετσι δεν θα χρειαστεί το ΤΤ να φύγει από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Στο μεταξύ, μέσα στον Οκτώβριο εκτός απροόπτου θα χορηγηθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχει ζήτημα να σταματήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής του ΤΤ, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα, θα εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια που είναι: ή να ανακεφαλαιοποιηθεί, ή να πωληθεί, ή να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι το ελληνικό Δημόσιο, που είναι ο κύριος μέτοχος του ΤΤ, θα προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση του ΤΤ, καλώντας τις τέσσερις βιώσιμες τράπεζες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την απόκτηση του «υγιούς» τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Κυβερνητική διάψευση για τον φόρο ακινησίας στα Ι.Χ.

Γελοίες και ανυπόστατες χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τις πληροφορίες που έφεραν το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής τέλους ακινησίας στα αυτοκίνητα.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο θέμα και απορούσαν για τα κίνητρα όσων διακίνησαν αυτή την ιστορία.

Όλα ξεκίνησαν από το δημοσίευμα της εφημερίδας "Κυριακάτικη Δημοκρατία" το οποίο ανέφερε πως το υπουργείο Οικονομικών εξέταζε το σενάριο για την επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης στα ακίνητα, δηλαδή να καταβάλλει ενοίκιο ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, στο οποίο διαμένει, φυσικά προς το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρούσε ένα ακόμα βήμα παραπέρα, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο να χρεώνει την προσωρινή ακινησία των Ι.Χ.

Το σχέδιο θα προέβλεπε την επιβολή φόρου στην προσωρινή ακινησία των Ι.Χ. με ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο που υπάρχει στην ακινησία σκαφών αναψυχής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η εισήγηση που έχει κατατεθεί στο ΥΠΟΙΚ προβλέπει την επιβολή ειδικού φόρου σε κάθε ιδιοκτήτη Ι.Χ. που καταθέτει πινακίδες του αυτοκινήτου του στην Εφορία.

Καζάνι που "βράζει" ο χώρος της Υγείας

Με «καζάνι που βράζει» μοιάζει ο χώρος της Υγείας, καθώς μετά τους φαρμακοποιούς που προχωρούν σε αναστολή της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από 1η Σεπτεμβρίου και τους συμβεβλημένους γιατρούς που αποφάσισαν αναστολή της συνεργασίας με τον Οργανισμό από 3 Σεπτεμβρίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία - καταγγελία στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη.

Ο ΙΣΑ ζητά εξηγήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, την απευθείας χρηματοδότηση, την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών, τη δημιουργία διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου, με το αν διενεργήθηκε Μειοδοτικός Διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ μέσω τηλεφωνικής κλήσης και σχετικά με την ταυτόχρονη πληρωμή όλων για τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, από τον Διοικητή έως τον τελευταίο λειτουργό της ή την εθελοντική τους συμμετοχή.

«Εάν δεν λάβουμε ρητές διαβεβαιώσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος μας» υπογραμμίζει ο ΙΣΑ.

Από την άλλη πλευρά, οι νοσοκομειακοί γιατροί απειλούν με «σκληρές κινητοποιήσεις» αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη περικοπή «επιπλέον 8% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο», δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν ούτε ένα ευρώ από το μισθό τους.

Σε μετωπική φαρμακοποιοί και υπουργείο Υγείας

Στο μεταξύ σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται υπουργείο Υγείας και φαρμακοποιοί, μετά την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για ατομική υποβολή των λογαριασμών συνταγών των φαρμακείων και ατομικής πληρωμής τους.

«Υιοθετώντας πρακτικές άλλων εποχών, ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να χρηματοδοτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσα στον κλάδο των φαρμακοποιών. Αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για απόφαση ντροπής, που θυμίζει μαύρες εποχές και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας» αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος, προσθέτοντας ότι «ουδείς φαρμακοποιός θα υπογράψει ατομική σύμβαση»

Ανάμεσα σε όλα αυτά βρίσκονται οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι από Δευτέρα να πληρώνουν από την τσέπη τους φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις.

Τονωτική "ένεση" 4,1 εκ. ευρώ σε 41 δήμους της Αττικής εν μέσω κινητοποιήσεων

Υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Αθανάσιο Σκορδά, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του ύψους των τελών καθαριότητας των χώρων λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθηνών- Πειραιώς.

Με τη δημοσίευση της απόφασης αυτής κατανέμεται σε 41 Δήμους της Αττικής ποσό ύψους 4.100.782 ευρώ για τη διετία 2011-2012.

Ηλεκτρισμένο παραμένει το κλίμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εν τω μεταξύ, παραμένει το κλίμα ανάμεσα στην πλειοψηφία των δημάρχων, μετά και από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο τής Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, και παρά τις δεσμεύσεις που έλαβαν από την κυβέρνηση, για την οικονομική ενίσχυσή τους, στο πλαίσιο της οικονομικής συγκυρίας και εφαρμογής τής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Δ.Σ. τής ΚΕΔΕ, που είχε προγραμματίσει συνεδρίαση το απόγευμα, προκειμένου να εξετάσει τα αποτελέσματα τής συνάντησης με τον πρωθυπουργό και να καθορίσει τη στάση του στο αυριανό έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου και να λάβει τις αποφάσεις του, μετά την αυριανή ομιλία τού υπουργού Εσωτερικών, στο συνέδριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στους Δήμους, πλέον των ΚΑΠ, θα αποδοθεί το ποσό των 214 εκατ. ευρώ, που αφορά την 4η δόση από τις 8 δόσεις της ρύθμισης των οφειλόμενων προς αυτούς και το ποσό των 349 εκατ. ευρώ που αφορά το σύνολο των επενδυτικών δαπανών των Δήμων (τα 299 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεταφορά της ΣΑΤΑ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στον Τακτικό Προϋπολογισμό, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με πρόσφατη κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Δικτύων και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Επιμήκυνση και ρύθμιση των χρεών των Δήμων

Επίσης, έγινε γνωστό ότι με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών θα υπάρξει επιμήκυνση και ρύθμιση των χρεών των Δήμων.

Υπογραμμίζεται ότι σε ψήφισμά τους οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής, καθώς και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έκαναν δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στις νέες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, καταγγέλλουν την αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για διατήρηση των ΚΑΠ για το 2012, τουλάχιστον στο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ και διαμαρτύρονται για την ανεπαρκή χρηματοδότηση των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Ζητούν, δε, την απόδοση όλων των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, να μην υπάρξουν νέες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων και καμία απόλυση ή εφεδρεία.

Τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή τής ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πραγματοποιήσει Παναττική σύσκεψη στις 4 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης "τής βάρβαρης επίθεσης τής τρικομματικής συγκυβέρνησης και τής τρόικας, σε βάρος των εργαζομένων".

Διάθεση 35 εκ. ευρώ στους Δήμους

Το βράδυ της Τετάρτης και εν μέσω κινητοποιήσεων, ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα, η διάθεση 35 εκ. ευρώ στους Δήμους.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

"Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που ακολούθησε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, των αρμοδίων Υπουργών και της ηγεσίας της Κ.Ε.Δ.Ε. , το Γραφείο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Μετά από οδηγία του κ. Πρωθυπουργού αναφορικά με την απόδοση της δ’ δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους ύψους 213,875 εκατ. ευρώ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λαμβάνοντας υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του μηνός Σεπτεμβρίου και με δεδομένο ότι η πίστωση είναι διαθέσιμη προς ανάληψη, αποφάσισε τη διάθεση του ποσού των 35 εκατ. ευρώ".

Δώρα τέλος σε συνταξιούχους και υπαλλήλους του δημοσίου


Πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος για το καλοκαίρι για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους περιλαμβάνει το βασικό σενάριο για το πακέτο των νέων μέτρων που συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, το βράδυ της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", στο πακέτο βαθιάς λιτότητας και ύφεσης περιλαμβάνεται και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι εάν καταργηθούν πλήρως τα δώρα και το καλοκαιρινό επίδομα για τους συνταξιούχους, τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω.

Ενώ, στην περίπτωση που οι μειώσεις στα δώρα είναι κλιμακωτές (όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητεί η ΔΗΜΑΡ), τότε οι συντάξεις θα περικοπούν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.

Στο βασικό σενάριο για το πακέτο των μέτρων, η καθαρή εξοικονόμηση από τις περικοπές στις συντάξεις ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ (δηλαδή συνολικές περικοπές 7 δισ. ευρώ), ενώ από τις περικοπές των επιδομάτων η εξοικονόμηση είναι 1,5 δισ. ευρώ (γι' αυτό το λόγο η αρχική πρόταση για μείωση του ποσού των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εποχικοί άνεργοι μετατράπηκε σε πλήρη κατάργηση).

Επίσης, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου (1.000 ευρώ τον χρόνο μεικτά), η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, σημαντικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, μαχαίρι στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, καθώς και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300- 500 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα, καθώς και τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη διήρκησε τέσσερις και πλέον ώρες, καθώς άρχισε στις 8 το βράδυ χθες και τέλειωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Spiegel: «Βλέπει» υποχώρηση Μέρκελ και παράταση στο ελληνικό πακέτο

Μπορεί η Σιδηρά Καγκελάριος της Γερμανίας να θεωρείται ως η ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης και οι ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης να υποφέρουν από την ύφεση λόγω των γερμανικών μέτρων, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το έγκριτο γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” στην ηλεκτρονική του έκδοση. Σύμφωνα με το εν λόγω περιοδικό η Άνγκελα Μέρκελ όχι απλώς δεν μπορεί να εφαρμόσει τις όποιες απειλές έχουν ακουστεί κατά καιρούς από την Ομοσπονδία για «αποβολή των αμαρτωλών χωρών» από την Νομισματική Ένωση, αλλά αντίθετα έχει φέρει τη Γερμανία στο σημείο να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

«Υπάρχει μια αγγλική φράση που δεν μεταφράζεται ακριβώς στα γερμανικά. «To call a bluff». Αυτό δεν σημαίνει μόνο πως κάποιος κατάλαβε την μπλόφα, αλλά ότι αυτός που την κάνει οδηγείται στη γωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρόλο που η στάση της Άνγκελα Μέρκελ και της Γερμανίας παραμένει στη δημόσια συζήτηση η ίδια, ουσιαστικά έχουν αλλάξει πολλά, καθώς η κατάρρευση του ευρώ είναι μια πιθανότητα που θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά περισσότερο τη Γερμανία.

«Δείτε για παράδειγμα την στάση της Καγκελαρίου για την Ελλάδα. Επισήμως χρησιμοποιεί την παλιά σκληρή γραμμή. Η Μέρκελ έχει πει επανειλημμένως ότι οι Έλληνες θα εφαρμόσουν αυστηρά τα συμφωνηθέντα μέτρα. Αλλά τελευταία ακούσαμε πως η καρδιά της ματώνει όταν ακούει για τους Έλληνες συνταξιούχους. Η Μέρκελ έχει δηλώσει επίσης πως οι συνέπειες εξόδου για την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία θα είναι ανυπολόγιστες», γράφει το Spiegel.

Το περιοδικό αναφέρει ακόμα πως στους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια υποχώρηση της Γερμανίας για τις συμφωνίες με την Αθήνα και θα βρεθεί ένας τρόπος να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ακόμα και οι πρόσφατες επιθέσεις του Προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν κατά της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι είναι στην ουσία ανόητοι λεονταρισμοί, καθώς στο τέλος η ΕΚΤ είναι αυτή που βάσει καταστατικού της μπορεί να επέμβει για να διασώσει το κοινό νόμισμα με κάθε τρόπο.

«Τα πράγματα είναι περίπλοκα στη Γερμανία. Δεν υπάρχει τρόπος εξόδου από την κρίση που να συμβαδίζει με τις επίσημες δηλώσεις για την τήρηση της αυστηρής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρώπης. Μπορεί η Μέρκελ να θεωρείται ακόμα στην Ευρώπη ως η πιο ισχυρή προσωπικότητα, αλλά στην πραγματικότητα έχει κάνει ήδη τον ελιγμό που την έχει βάλει στη γωνία» καταλήγει το “Spiegel”.

Κόβουν και τα εποχικά επιδόματα

150.000 εργαζόμενοι μπαίνουν στο στόχαστρο και είναι οι άνθρωποι που ουσιαστικά περιμένουν το επίδομα για να ζήσουν καθώς για μήνες αποτελεί το μοναδικό τους έσοδοΤα επιδόματα που παίρνουν χιλιάδες εποχικοί υπάλληλοι όπως εκείνοι που εργάζονται στον Τουρισμό, οι οικοδόμοι, δασεργάτες,εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής, αλλά και εργαζόμενοι στο θέατρο ή τον κινηματογράφο απειλούνται με πλήρη περικοπή.

Τα επιδόματα αυτά κυμαίνονται από 400 ως και πάνω από 1.000 ευρώ.

Η απώλεια είναι μεγάλη, καθώς για παράδειγμα ένας υπάλληλος ξενοδοχείου λαμβάνει επίδομα 460 ευρώ χρήματα που είναι τα μόνα που εισπράττει για μήνες.

Στο Ηράκλειο το καλύτερο σουβλατζίδικο στον κόσμο

Αυτό προέκυψε από τον διεθνή οίκο πιστοποίησης Τουριστικών Υπηρεσιών Τripadvisor...

μέσα από ψηφοφορία των εκατομμύρια χρηστών του, που με βάση την ποιότητα, το σέρβις και την καθαριότητα,

ψηφίζουν τα καλύτερα εστιατόρια, μαγαζιά, μπαρ και χώρους υπηρεσιών, δίνοντας με τα...κλικ τους τα ιδιότυπα βραβεία!

Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, το καλύτερο σουβλατζίδικο στον κόσμο βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου, απέναντι από τη Λότζια και πρόκειται για το ψητοπωλείο "Πολιτεία" που διατηρεί ο Πέτρος Ανωπολιωτάκης στο κέντρο του Ηρακλείου.

"Είμαι βαθειά συγκινημένος γι΄αυτή τη διάκριση που έρχεται λίγο πριν συνταξιοδοτηθώ και που επιβραβεύει μια προσπάθεια και μια φιλοσοφία ζωής, που είχα από τότε που ξεκίνησα για πρώτη φορά", λέει ο ιδιοκτήτης.

Και συνεχίζει μιλώντας στο Cretalive : "Ποτέ δεν έριξα και δεν ρίχνω βάρος στο κέρδος, αλλά στην προσφερόμενη ποιότητα. Όταν μου χτύπησε την πόρτα η κούριερ για να μου δώσει το βραβείο, στην αρχή νόμισα πως ήταν κανένα μπιλιτάκι της Εφορίας. Όταν άνοιξα το φάκελο και είδα τη διάκριση, δεν πίστευα στα μάτια μου"

Σουβλάκι με... πτυχίο

Κι όλα αυτά, σε ένα μαγαζί, που το αφεντικό αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι πτυχιούχοι.

Ο ιδιοκτήτης τελειώσε πριν 35 χρόνια Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες, αλλά δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα, καθώς ο έρωτας με το...γύρο ήταν κεραυνοβόλος!

Ο γαμπρός του που σερβίρει έχει τελειώσει Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος, ο ψήστης του μαγαζιού έχει σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων και ο βοηθός σερβιτόρου σπουδάζει πληροφορική...

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τις ζημιές

Δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις όπου το κράτος ζημιώνεται από δόλο του υπαλλήλου και ούτως ή άλλως πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά και για περιπτώσεις όπου λόγω αμέλειας το κράτος υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις στους πολίτεςΑυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταικούρα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ο υπάλληλος, λοιπόν, σύμφωνα με τον κώδικα, ευθύνεται έναντι του Δημοσίου για κάθε ζημιά την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την αποζημίωση την οποία κατέβαλε το Δημόσιο σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Ο υπάλληλος δεν ευθύνεται έναντι των τρίτων για τις ανωτέρω πράξεις ή παραλείψεις του.

Είτε περιπτώσεις δόλου, είτε αμέλειας παραπέμπονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε περίπτωση βαρείας αμέλειας, αν ο υπάλληλος παραπεμφθεί, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμώντας τις ειδικές περιστάσεις, μπορεί να καταλογίσει σε αυτόν μέρος μόνο της ζημιάς που επήλθε στο Δημόσιο ή της αποζημίωσης που το τελευταίο υποχρεώθηκε να καταβάλει.

Η αξίωση του Δημοσίου κατά υπαλλήλων του για αποζημίωση παραγράφεται σε πέντε έτη.

Αυτά βέβαια ήδη προβλέπονται, σπάνια όμως έχουν εφαρμοστεί και έτσι το υπουργείο μέσω της εγκυκλίου αποφάσισε να ... σφίξει κάπως τα ζωνάρια.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)