Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

''Βρίζουν την Ελλάδα για να κρατήσουν τη δουλειά τους''

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας Γκ.Σρέντερ κατά των Γερμανών πολιτικών που διακινούν τα σενάρια της δραχμής.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης.

''Η κατάρρευση του ευρώ θα σήμαινε ότι η ισοτιμία ενός γερμανικού νομίσματος θα εκτοξευόταν στα ύψη.Θα ήταν ασύλληπτες οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης για την εξαγωγική μας οικονομία.''

Ο τέως καγκελάριος αμέσως μετά τα ''έχωσε'' στον γενικό γραμματέα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ για τις δηλώσεις του περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. ''Έχουμε πολλούς που πιστεύουν ότι για εσωτερικούς λόγους θα πρέπει να πουν κάτι. Έτσι ένας γενικός γραμματέας στη Βαυαρία θέλει να διασφαλίσει την δουλειά του βρίζοντας την Ελλάδα'', είπε χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Πηγή Deutsche Welle

Επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις 6,5 δισ. ευρώ

Καταθέσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι τις 24 Αυγούστου, καθώς σταδιακά αποκαταστάθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, που είχε κλονιστεί από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Καταθέσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι τις 24 Αυγούστου, καθώς σταδιακά αποκαταστάθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, που είχε κλονιστεί από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, τα ποσά που επέστρεψαν είναι σημαντικά μικρότερα από τα 15,3 δισ. ευρώ που είχαν αποσύρει οι καταθέτες τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες στο τέλος Ιουλίου ανήλθαν στα 154 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 157 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Ενώ από την αρχή του χρόνου οι «διαρροές» ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ (τα υπόλοιπα καταθέσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 ήταν 174,22 δισ. ευρώ και στο τέλος Ιουνίου 2012 είχαν μειωθεί στα 150,59 δισ. ευρώ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου 2010 - Ιουλίου 2012 «έφυγαν» από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 83 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, ποσό ύψους περί τα 30 με 35 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. Επίσης μεγάλο μέρος από τις αναλήψεις χρησιμοποιήθηκε από τους καταθέτες για να καλύψουν πάγιες ανάγκες, λόγω των δραστικών περικοπών που υπέστησαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά και των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η απομόχλευση στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών με τα υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά να υποχωρούν στα 234,37 δισ. ευρώ τον Ιούλιο φέτος, από 254,24 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Ο ρυθμός χρηματοδότησης μειώθηκε στο -4,8% και η καθαρή ροή δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1,43 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις μειώθηκαν στα 112 δισ. ευρώ (από 122,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2011) και ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης υποχώρησε στο -5,3%. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν στα 75,74 δισ. ευρώ, με τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο -3,5%, τα δάνεια των νοικοκυριών και των καταναλωτικών δανείων στα 30,85 δισ. ευρώ (ρυθμός χρηματοδότησης -5,9%).

Κυνήγι των «μαύρων» καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία


Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τις ελβετικές αρχές, η οποία ίσως υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου, στα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έγιναν με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του είναι το «κυνήγι θησαυρού» για την είσπραξη 4-6 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση «μαύρων» καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Οπως προκύπτει από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τις ελβετικές αρχές, η οποία ίσως υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου στα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έγιναν με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης θα συναντηθεί με την αρμόδια υπουργό της Ελβετίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται πως σε ελβετικές τράπεζες βρίσκονται περίπου 20 δισ. ευρώ Ελλήνων και το 99% του ποσού αυτού φέρεται να μην έχει δηλωθεί και φορολογηθεί.

Στόχος της συμφωνίας θα είναι η φορολόγηση αυτών των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστή μεταξύ 20% και 30% ώστε να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 4-6 δισ. ευρώ.

Το «Σπίγκελ» αναφέρει πως κατόπιν πολύμηνων καθυστερήσεων η ελληνική κυβέρνηση θέλει τώρα να υλοποιήσει τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αφενός για να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία, αφετέρου για να δείξει εμπράκτως ότι προχωρά με σοβαρότητα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη στη μάχη της κατά της εκτεταμένης φοροδιαφυγής» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σε αυτό φιλοξενούνται δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο οποίος υποστηρίζει πως από την ώρα που υπεγράφη η συμφωνία των Ελβετών με τη Γερμανία και τη Βρετανία και η ελληνοελβετική συμφωνία θα μπορούσε να είχε υπογραφεί ανά πάσα στιγμή. Η συμφωνία δεν υπεγράφη καθώς ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε όμως και η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου μπορούσαν να αναλάβουν τη συγκεκριμένη ευθύνη, εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών που ανέδειξαν τελικά τη σημερινή κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντως με το «Σπίγκελ», ακόμη κι αν ευοδωθεί η συμφωνία, δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσα ακριβώς χρήματα θα εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία. Αναφέροντας πως ένα μεγάλο μέρος των περίπου 70 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων που αποσύρθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και «πέταξαν» προς το εξωτερικό δεν είναι «μαύρα κεφάλαια».

Εξάλλου, ξεκινά τον Οκτώβριο η υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία θα γίνει σε... δόσεις. Το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο (πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου) θα περιλαμβάνει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και το νέο φορο-ποινολόγιο.

Θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του έτους τα νομοσχέδια με τις ανατροπές στη φορολόγηση των εισοδημάτων φυσικών προσώπων και οι παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων.

Ματώνει η καρδιά μου για τις θυσίες των Ελλήνων

Ο Φ. Ρέσλερ απηύθυνε έκκληση για τη διάσωση του ευρώ, επανέλαβε ωστόσο ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια των κρατών στην τήρηση των κανόνων

Τη βαθιά της συμπάθεια για τους Ελληνες πολίτες, οι οποίοι πλήττονται από τις περικοπές του προγράμματος λιτότητας, εξέφρασε χθες μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

«Ματώνει η καρδιά μου για τις θυσίες που αναγκάζονται να κάνουν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι εφαρμόζοντας τα μέτρα, αλλά αυτό γίνεται τη στιγμή που εύποροι Ελληνες εγκαταλείπουν με ευκολία τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής.

Αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποσταθεροποιούσε ακόμα περισσότερο την ήδη ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε από την πλευρά του ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. «Πιστεύω πως πρέπει να διευρύνουμε τον διάλογο πέρα από τις καθαρά χρηματοοικονομικές και οικονομικές διαστάσεις του θέματος. Απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα», εξήγησε ο Μάιστερ, επισημαίνοντας την εγγύτητα της χώρας με τη Μέση Ανατολή, όπου εκτυλίσσεται εμφύλιος πόλεμος στη Συρία αλλά και στις ακόμα ευάλωτες χώρες των Βαλκανίων.

«Αντιπατριωτική» χαρακτήρισε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε την αντιευρωπαϊκή ατμόσφαιρα που δημιουργούν ορισμένοι στη χώρα του, υπονοώντας τις δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Μιλώντας για την οικονομία κατά τη δεύτερη μέρα της διάσκεψης των Γερμανών πρέσβεων, ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε ότι η οικονομία, ειδικά στη νότια Γερμανία, εξαρτάται τόσο πολύ από τις εξαγωγές, ώστε «θα ήταν αντιπατριωτικό να πηγαίνει κανείς κόντρα στα συμφέροντα του τόπου του, αν π.χ. στη Βαυαρία πιστεύει ότι μπορεί να καταργήσει την Ευρώπη ή να επιτρέψει τη φθορά της Ευρώπης».

Διευκρίνισε πάντως ότι παραμένει αντίθετος στην ιδέα της αμοιβαιοποίησης των χρεών των ευρωπαϊκών κρατών και βεβαίως στην προοπτική περαιτέρω επιβάρυνσης της Γερμανίας.

Στην ίδια διάσκεψη, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ απηύθυνε έκκληση για τη διάσωση του ευρώ, επανέλαβε ωστόσο ότι η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη συνέπεια των κρατών στην τήρηση των κανόνων.

Επανεκκίνηση αποκρατικοποιήσεων τον ΣεπτέμβριοΕπανεκκίνηση αποκρατικοποιήσεων τον Σεπτέμβριο

Στις προτεραιότητες είναι η πώληση των Κρατικών Λαχείων, του ΟΔΙΕ και η επιλογή συμβούλου για ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το Σεπτέμβριο ξεκινά η επανεκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η πώληση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, η ιδιωτικοποίηση του IBC (πρώην Διεθνές Κέντρο Τύπου) και η αξιοποίηση κρατικών ακινήτων.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί και μία κίνηση-έκπληξη από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μια ιδιωτικοποίηση πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους επικεφαλής της τρόικας. Για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ενημέρωσαν χθες τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Τάκης Αθανασόπουλος, και ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Εμίρης.

«Ξεκινάμε Σεπτέμβριο. Θα έχουμε εξελίξεις και θα έχουμε προχωρήσει αρκετά έως το τέλος του έτους», έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές του Ταμείου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Προσέθεταν πως με το που συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, πρωταρχικός στόχος είναι να «τρέξει» η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Μέχρι στιγμής έχουν δείξει ενδιαφέρον 14 όμιλοι, οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Στην τελική του φάση θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Πιο «ώριμη» αποκρατικοποίηση θεωρείται από τη διοίκηση του Ταμείου αυτή του IBC και αναμένεται να υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, πιθανότατα και εντός του Σεπτεμβρίου.

Επίσης, όπως έγραψε χθες το «Εθνος», στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου είναι η πώληση των Κρατικών Λαχείων και του ΟΔΙΕ, καθώς και η επιλογή συμβούλου για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η κατάρτιση του καταλόγου με τα προς αξιοποίηση ακίνητα του Δημοσίου.

Διαχωρίζουν το χαράτσι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Τη δυνατότητα διαχωρισμού του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, με τη μεταφορά της υποχρέωσης από τη ΔΕΗ στην Εφορία, δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ, ενώ εάν δηλώσει αδυναμία καταβολής του απαιτούμενου ποσού, προκειμένου να "αποκοπεί" το τέλος από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να καταβάλλει 50 ευρώ και να γίνει η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού από την Εφορία.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου παρέχονται οδηγίες στις Εφορίες για τη βεβαίωση και είσπραξη του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) για το 2012, και στην οποία επισημαίνονται κατά περίπτωση τα εξής:

- Εάν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα σε αυτή δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αμέσως στο πρόγραμμα του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από τον υπόχρεο.

- Εάν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. με μειωμένο συντελεστή, υποβάλει αίτηση επανακκαθάρισης του τέλους με μειωμένο συντελεστή, προσκομίζοντας και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η ΔΟΥ, εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση, προβαίνει σε νέα εκκαθάριση. Στη συνέχεια, ο υπόχρεος καταβάλει την τρέχουσα δόση και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες, όπως έχουν προκύψει μετά τη νέα εκκαθάριση, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ΔΟΥ.

Εισφορά 1% σε κύριες συντάξεις όσων πήραν εφάπαξ

Νέα εισφορά 1% μηνιαίως έρχεται στις κύριες συντάξεις όσων ασφαλισμένων έχουν ήδη πάρει εφάπαξ ανεξαρτήτως ταμείου.

Η επιβολή ειδικής εισφοράς έχει κλειδώσει και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Έθνος", θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων, που έχουν πάρει βοήθημα από τα ταμεία πρόνοιας.

Το αρχικό σενάριο προέβλεπε να υπάρξει περικοπή μόνο σε όσους συνταξιούχους πήραν αυξημένο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Ωστόσο, τώρα το μέτρο γενικεύεται και η νέα εισφορά θα επιβληθεί στο σύνολο των συνταξιούχων που έχουν πάρει εφάπαξ, ακόμα και εάν αυτό ήταν χαμηλότερο από τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επηρεαστούν περίπου 800.000 συνταξιούχοι, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και ορισμένες κατηγορίες μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και ανεξάρτητα απασχολουμένων.

Η μηνιαία μείωση στις κύριες συντάξεις θα είναι 1% και η εισφορά αυτή θα είναι ανεξάρτητη από τις άλλες περικοπές που θα επιβληθούν.

Κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν πως το μέτρο θα ληφθεί για λόγους δικαιοσύνης και όχι τόσο για δημοσιονομικό σκοπό.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)