Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Βάσεις 2012: Η κρίση αλλάζει τα δεδομένα!

Βάσεις 2012: Η κρίση αλλάζει τα δεδομένα!

Βάσεις πολλών ταχυτήτων δημιουργήθηκαν φέτος ως συνέπεια τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και των διαφορετικών επιδόσεων των υποψηφίων στη Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση.

Οι χιλιάδες υποψήφιοι ωστόσο περιμένουν με μεγάλη αγωνία την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας στο διάστημα 20-24 Αυγούστου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις πάντως δείχνουν ότι οι βάσεις εισαγωγής των πανεπιστημιακών τμημάτων και των τμημάτων ΤΕΙ θα κινηθούν σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. Θα έχουμε διαφορετικές κατευθύνσεις ανάμεσα στα επιστημονικά Πεδία καθώς άλλα τμήματα θα μειώνουν τις απαιτήσεις τους και άλλα θα τις αυξάνουν.

Ειδικότερα, για φέτος αναμένεται να είναι πιο απαιτητικά τα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, ακλόνητες θα παραμείνουν οι σχολές Ιατρικής και Φαρμακευτικής ενώ θα πέσουν τα περισσότερα τμήματα του 2ου και 4ου Πεδίου. Άνοδος αναμένεται και στα περισσότερα οικονομικά τμήματα.

Στις ειδικές κατηγορίες η άνοδος των βάσεων οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος καταργήθηκε ο περιορισμός για τους συγκεκριμένους υποψηφίους να διεκδικούν θέσεις σχολών μόνο της περιφέρειάς τους.

7 στους 10 Έλληνες δεν πάνε διακοπές!


Η πλειονότητα των Ελλήνων εγκαταλείπει το «όνειρο» των θερινών διακοπών!

Το 69% εξ' αυτών επικαλείται την οικονομική στενότητα, το 21% την οικονομική αστάθεια και το 10% δεν θα πάει διακοπές για επαγγελματικούς λόγους.

Πολλοί αδυνατούν να φύγουν έστω και για μία ολιγοήμερη εξόρμηση...

Η πλειοψηφία θα επιλέξει κάποιο φιλικό ή συγγενικό εξοχικό, γλιτώνοντας έτσι τα έξοδα διαμονής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, οι 7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν κανονίσει και δεν πρόκειται να κανονίσουν διακοπές για φέτος.

Από αυτούς που θα φύγουν για διακοπές, το 31% των Ελλήνων θα «αποδράσει» για 4 ημέρες, επειδή τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν περισσότερο.

Ένα 25% θα πάει διακοπές μίας εβδομάδας, ενώ μόλις το 15% έχει την πολυτέλεια διακοπών δύο εβδομάδων.

Διακοπές σε σπίτια φίλων και συγγενών

Θα γίνουμε όλοι μία μεγάλη παρέα!

Το 55% θα μείνει σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι και το 25% σε συγγενικό σπίτι.

Ένα 20% δηλώνει ότι θα κλείσει ξενοδοχείο.

Πόσο κοστίζει όμως μία καλοκαιρινή «εξόρμηση»;

Το κόστος διαμονής και διατροφής 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας αγγίζει τα 3.000 ευρώ.

Το ημερήσιο κόστος ξεκινά από 120 ευρώ για το ξενοδοχείο, ενώ τα μεταφορικά και γενικά έξοδα ξεκινούν από 120 ευρώ.

Πως αλλάζουν οι εποχές...

Κάποτε περιμέναμε το καλοκαίρι για να απολαύσουμε τις διακοπές μας!

Πόσο, πότε και σε πόσες δόσεις θα πληρώσετε το φόρο εισοδήματος

- Από Δευτέρα με τον κωδικό σας στη σελίδα του TAXIS μαθένετε αναλυτικά τις δόσεις και τις ημερομηνίες πληρωμής

- Όσοι δεν υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωση πάνε στην τράπεζα με το εκκαθαριστικό στο χέρι

- Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται αποπληρωμή σε 7 δόσεις

- Τι θα γίνει με όσους πλήρωσαν ήδη τη πρώτη δόση τους και με όσους πρέπει να τη πληρώσουν μέχρι τέλος Αυγούστου

Τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά της εφορίας έχουν αρχίσει και καταφτάνουν ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που όχι μόνο έλαβαν το εκκαθαριστικό αλλά πλήρωσαν και την πρώτη δόση. Ωστόσο, μεγάλο μπέρδεμα επικρατεί με τις δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος. Και αυτό γιατί σε όλα τα εκκαθαριστικά που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής, η αποπληρωμή προβλέπεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις... ενώ τα δεδομένα στην πορεία άλλαξαν!

Πώς θα μάθετε πόσο και πότε θα πληρώσετε;

Αν περιμένετε κάποιο ειδοποιητήριο από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις περισσότρες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου, το πιθανότερο είναι να μη πληρώσετε ποτέ... Ακόμη και αν το εκκαθαριστικό που λάβατε παραπέμπει σε τρεις δόσεις, ίσως μπορείτε να πληρώσετε σε περισσότερες δόσεις.

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τον αριθμό των δόσεων, το ύψος τους και την ημερομηνία πληρωμής, δε χρειάζεται να απευθυνθείτε στην εφορία. Από Δευτέρα όλες αυτές οι πληροφορίες θα υπάρχουν στην ηλεκτρονική σελίδα του δικτύου TAXIS. Καθένας θα μπορεί με τους κωδικούς του να μπει και να μάθει αναλυτικά το ποσό και τις ημερομηνίες που θα πρέπει να πληρώσει. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του δικτύου TAXIS, θα υπάρχει μία ειδική εφαρμογή στην κατηγορία ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Αν δεν έχετε υποβάλλει ηλεκτρονικά την φορολογική σας δήλωση και συνεπώς δεν έχετε κωδικούς για το σύστημα TAXIS, τότε μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δόσεις σας και τις ημερομηνίες πληρωμής από την τράπεζα στην οποία θα πληρώσετε το φόρο σας αρκεί να έχετε έναν κωδικό που αναγράφετε στο εκκαθαριστικό σας και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σας.

Η ρύθμιση του υπουργείου για της αποπληρωμή σε περισσότερες δόσεις θα εφαρμοστεί άμεσα για όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση, έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα εως 60.000 ευρώ και ο φόρος τους είναι πάνω από 300 ευρώ.

Αναλυτικά πώς θα πληρωθούν οι δόσεις:

Οι φορολογούμενοι που θα έπρεπε να πληρώσουν την πρώτη δόση τους τον Αύγουστο, θα έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν σε 7 μηνιαίες δόσεις έως τον φεβρουάριο.

Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν την πρώτη δόση τον Iούνιο και θα έπρεπε να πληρώσουν τη δεύτερη δόση τον Αύγουστο, θα μπορούν να πληρώσουν σε 7 δόσεις το υπόλοιπο ποσό.

Όσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου, μπορούν να μην πληρώσουν τον Αύγουστο και να συνεχίσουν να πληρώνουν το υπόλοιπο της οφειλής από το Σεπτέμβριο, επιμερισμένο σε 5 δόσεις.

Τέλος όσοι πλήρωσαν ήδη την πρώτη δίοση που κανονικά λήγει μέσα στον Αύγουστο, θα μπορούν να μην πληρώσουν το Σεπτέμβριο και να ξεκινήσουν να πληρώνουν το υπόλοιπο του φόρου από τον Οκτώβριο και για 5 μήνες.

"Στο σφυρί" βγαίνουν ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ

Την πώληση έως και του συνόλου των μετοχών των ΕΛΤΑ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στη σημερινή της συνεδρίαση.Με την απόφαση της Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε στη «Διαύγεια» παρέχεται εξουσιοδότηση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να σχεδιάσει, να αποφασίσει και να υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μετοχών των ΕΛΤΑ, οι οποίες θα μεταφερθούν στο Ταμείο με νεότερη απόφαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε ακόμη την πώληση έως και του συνόλου των μετοχών της ΕΛΒΟ που κατέχει το δημόσιο. Για το σκοπό αυτό ανατέθηκε στην δικηγορική εταιρεία «Ι.Κ. Ρόκας και Συνεργάτες» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου και στις εταιρείες «Αttica Bank Α.Τ.Ε.» και «KPMG Σύμβουλοι Α.Ε.» το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου.

Οι πληρωμές των συμβούλων θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Έγκρισης Πληρωμών, η οποία συστάθηκε με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Ποιοι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση

Στην προσπάθεια των φοιτητών και των... γονέων τους να μειώσουν όσο είναι δυνατόν τα έξοδα, το newsbomb.gr σας παρουσιάζει όλες τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για την δωρεάν σίτιση που προσφέρουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας κάτι που από μόνο του μειώνει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα διατροφής.

Δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι ενεργοί φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.

Για να παραλάβουν την ειδική ταυτότητα σίτισης θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. 'Αγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45000) ευρώ προκειμένου για οικογένεια με ένα μόνο τέκνο. Για οικογένειες με δυο τέκνα και πλέον το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά πέντε (5.000) ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου.

Το ανωτέρω διαμορφούμενο ποσό προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ εφόσον ο αδερφός του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών. Εάν περισσότεροι του ενός αδερφοί υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ για καθέναν από αυτούς .

β. Έγγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) του τελευταίου οικονομικού έτους δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45000) ευρώ. Προκειμένου για έντεκνη οικογένεια το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5000) ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

γ. 'Αγαμοι φοιτητές άνω των 25 ετών των οποίων το ετήσιο ατομικό εισόδημα, όπως προκύπτει από το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ) του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες (25000) ευρώ.

δ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή, των γονέων του και των ανήλικων αδερφών του από κάθε πηγή.

Προκειμένου για έγγαμο φοιτητή, ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ιδίου, του/της συζύγου του/της και των ανηλίκων τέκνων του από κάθε πηγή.

ε. Τα κατά περίπτωση διαμορφούμενα ποσά μειώνονται κατά 10%, όταν οι δικαιούχοι φοιτητές κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Πατρέων.

στ. Το ύψος του ετήσιου οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματος δεν αποτελεί κριτήριο παροχής δωρεάν σίτισης στον φοιτητή, όταν ο ίδιος ανεξαρτήτου ηλικίας, ή ένας εκ των γονέων του εάν είναι άγαμος κάτω των 25 ετών, ή ο/η σύζυγος του/της εάν είναι έγγαμος εισπράττει επίδομα ανεργίας.

ζ. Στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος φοιτητής ή/και οι γονείς του ή ο/η σύζυγος του/της, εφόσον αυτός είναι έγγαμος, δεν υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (Α75) περί μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης.

Δικαιολογητικά για τη λήψη και ανανέωση της ειδικής ταυτότητας:

α. Απλή αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία)

β. Δυο (2) φωτογραφίες του φοιτητή.

γ. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

δ. Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του φοιτητή θεωρημένο για την γνησιότητά του από Δημόσια Αρχή.

ε. Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας, από το οποίο προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας του.

στ. Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 (βάσει υποδείγματος που είναι αναρτημένο στον πίνακα ανακοινώσεων της Υπηρεσίας)

ζ. Βεβαίωση Σπουδών του Ιδρύματός μας

η. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ 2012

θ. Βεβαίωση επιδότησης ανεργίας (όπου απαιτείται)

ι) Πιστοποιητικό Πολυτεκνίας (όπου απαιτείται)

κ) Βεβαίωση Σπουδών αδερφού φοιτητή(όπου απαιτείται)

Οι φοιτητές /τριες των οποίων οι γονείς είναι διαζευγμένοι θα υποβάλουν :

α) Εκκαθαριστικό σημείωμα από τη Δ.Ο.Υ. με το εισόδημα του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα του φοιτητή,

β) Διαζευκτήριο και απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την επιμέλεια καθώς και ιδιωτικό συμφωνητικό, εάν υπάρχει, και αναφέρει την επιμέλεια και τα έξοδα του φοιτητή και

γ) Πρόσφατη υπεύθυνη δήλωση του γονέα ότι έχει τα αποκλειστικά έξοδα του φοιτητή, θεωρημένη από Αστυνομικό Τμήμα για το γνήσιο της υπογραφής.

Όλα αυτά τα δικαιολογητικά μαζί με την σχετική αίτηση πρέπει να υποβληθούν στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που φοιτούν.

Η Ελλάδα σύρει τον χορό στην ανεργία των νέων


Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της στατιστικής για την ανεργία των νέων ξεπερνώντας την Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat.

Το ποσοστό του 52,8% για την Ελλάδα και του 52,7% για την Ισπανία δείχνει πόσο δυσκολότερο έχει γίνει για τους νέους 15 - 24 ετών να βρουν αυτή την εποχή δουλειά στις δύο χώρες.

Σε σύγκριση με το 2008, σύμφωνα με την Deutsche Welle, πριν το ξέσπασμα της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, το ποσοστό ανεργία στους νέους έχει διπλασιαστεί σε Ελλάδα και Ισπανία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάιο, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, 9 Αυγούστου, η νεανική ανεργία (15-24 ετών) διαμορφώθηκε στο 54,9%, από 52,8% που δίνει η Eurostat για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό, άνεργος θεωρείται ένας νέος από 15 μέχρι 24 ετών όταν στο διάστημα του τελευταίου μηνός αναζήτησε αλλά δεν βρήκε εργασία. Απασχολούμενος, θεωρείται ο νέος, ο οποίος εργάστηκε το λιγότερο 1 ώρα επί πληρωμή την εβδομάδα.

Οι λιγότεροι άνεργοι νέοι σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στην Γερμανία, η οποία έχει σήμερα τους λιγότερους άνεργους νέους στην ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νεολαίας την ερχόμενη Κυριακή 12 Αυγούστου, η ανεργία στους νέους τον Ιούνιο άγγιξε το 7,9%, ενώ κάπως υψηλότερη διαμορφώνεται η ανεργία στην Αυστρία με 8,8% και την Ολλανδία με 9,3%.

Ας σημειωθεί ότι μέσα στα 4 τελευταία χρόνια η ανεργία μεταξύ των νέων στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2008 βρίσκονταν στο 15,2%, ενώ σήμερα φθάνει το 22,6% και μάλιστα με ανοδική τάση.

Δεν φυλακίζονται όσοι χρωστούν -


Αντί για διώξεις και εξοντωτικές φoρο-ποινές και πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά ένα νέο σχέδιο που προβλέπει την υπογραφή "συμβολαίου ειλικρίνειας" με την εφορία των οφειλετών με αντάλλαγμα πλούσιες δόσεις και απαλλαγές από χρηματικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Έθνος" το σχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τις αρχές του έτους προβλέπει και κατάργηση των ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο που σήμερα ενεργοποιούνται για οφειλή άνω των 5.000 ευρώ και δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και, σε περίπτωση επιχείρησης, ανάλογα με τον τζίρο της.

Από την άλλη πλευρά όμως αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για εκ προθέσεως φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο φθάνοντας μέχρι και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο ποινολόγιο,περιλαμβάνει τις ακόλουθες ανατροπές.

* Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση.

* Δεν θα απορρίπτονται από τους ελεγκτές τα Βιβλία και Στοιχεία για τυπικές παραβάσεις, ενώ από το 2013 θα καταργηθεί ο απαρχαιωμένος Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και θα αντικατασταθεί με την ηλεκτρονική καταγραφή των εσόδων - εξόδων.

* Διαγραφή ενός μεγάλους μέρους των προσαυξήσεων μέχρι και 80% και τμηματική καταβολή του πρόσθετου φόρου ακόμα σε 40 δόσεις για τους φορολογούμενους που θα αποδεχτούν τις "φορολογικές αμαρτίες" του παρελθόντος και θα υποβάλουν νέα ή συμπληρωματική δήλωση.

* Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση), με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

* Ειδικά για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος και τμηματική καταβολή των οφειλών σε δόσεις που ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.

* Κατάργηση ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, καταθέσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.ά.), θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς που φθάνουν μέχρι και δήμευση περιουσιακών στοιχείων.

Πέραν των ποινικών και άλλων κυρώσεων, στους παραβάτες θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις επί του οφειλόμενου φόρου που δεν θα μειώνονται ακόμα και αν έρθουν σε συμβιβασμό με την εφορία.

Νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Σε νομοθετική ρύθμιση για να βεβαιώνονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται, θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε σύσκεψη για το πρόγραμμα δράσης όλων των εμπλεκομένων διωκτικών, ελεγκτικών και εισπρακτικών υπηρεσιών του υπουργείου, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα.

Έως τώρα οι αρμόδιες διωκτικές αρχές (ΣΔΟΕ) δεν είχαν δικαίωμα βεβαίωσης της παράβασης και επιβολής προστίμων, ενώ με την παρούσα απόφαση αποκτούν τη δυνατότητα αυτή, με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι διαδικασίες ελέγχου και είσπραξης των προστίμων.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, εξετάστηκαν όλες οι δράσεις για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών, αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες και τέθηκε στρατηγικός στόχος για την άμεση συλλογή εσόδων.

Ειδικότερα, οι δράσεις που αποφασίστηκαν είναι:

- Απογραφή και διασταύρωση όλων των εκθέσεων ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταβολή των προστίμων.

- Δημιουργία άμεσης διασύνδεσης όλων των συστημάτων του υπουργείου (ΤΑΧΙS, ELENXIS και ISIS).

- Διενέργεια άμεσων ελέγχων στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

- Νομοθετική ρύθμιση για να βεβαιώνονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται.

- Ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση της Επιτροπής Συμβιβασμού, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Μέργος, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, ο γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Θ. Θεοχάρης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το ταμείο είναι μείον ήδη κατά 2,2 δισ. ευρώ

Απόκλιση στα έσοδα που ξεπερνά τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ καταγράφεται στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου.

Ακόμη, χαμηλότερες από τις προβλέψεις είναι οι δαπάνες -κυρίως λόγω των περικοπών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων- αλλά και το έλλειμμα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 13.203 εκατομμύρια ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 3.070 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 14.829 εκατομμυρίων ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4.536 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη, σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του επταμήνου του προηγούμενου έτους κατά 2.782 και 2.696 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 27.644 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου (30.438 εκατομμύρια ευρώ) κατά 2.794 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 25.847 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2012, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 2.235 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του στόχου (28.081 εκατομμύρια ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012. Έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2011 παρουσιάζεται επίσης μείωση κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι λόγοι της απόκλισης

H απόκλιση, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται πρωτίστως στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 1.255 εκατομμυρίων ευρώ) κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 έως τις 10 Αυγούστου 2012 και τις 8 Ιουνίου 2012 αντίστοιχα, στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 537 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης και τέλος στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και λοιπών άμεσων φόρων.

Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους επταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1.798 εκατομμύρια ευρώ έναντι στόχου για 2.357 εκατομμύρια ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους εξαμήνου κατά 559 εκατομμύρια ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία και μέρος της αναμένεται να καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 40.847 εκατομμύρια ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4.420 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου (45.267 εκατομμύρια ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 2.443 εκατομμύρια ευρώ αλλά και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1.977 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1.983 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (207 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (160 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Ιούλιο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 3.155 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,6% (ή 2.600 εκατομμύρια ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη περιορισμού των κρατικών δαπανών.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)