Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η εφεδρεία και πάλι στο τραπέζι

Επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της εφεδρείας για 15.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα το 2012, παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

Η τρόικα επιμένει στην υλοποίηση του μέτρου που έχει περιληφθεί στο μνημόνιο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης τού τα επόμενα χρόνια, εάν διαπιστωθεί ότι μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και τον περιορισμό των προσλήψεων δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην Καθημερινή ότι χωρίς την εφεδρεία δύσκολα θα βρεθούν τα 11,5 δισεκατομμύρια των περικοπών που πρέπει να γίνουν την διετία 2013 - 2014.

Παράλληλα προωθείται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και δραστικές αλλαγές στις συντάξεις περιλαμβανομένων των επικουρικών.

Τώρα θα πληρώσουν και οι συνταξιούχοι που παίρνουν 700€ - Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως 15%

- Οι περικοπές θα αφορούν το σύνολο του ποσού που λαμβάνει ο συνταξιούχος

- Συνταξιούχος που παίρνει 800€ θα χάσει 16€

- Μαχαίρι 35% στις διπλές συντάξεις

- Καταργούνται τα δώρα στις επικουρικές, μειώνονται τα εφάπαξ

- Επανέρχεται στο τραπέζι η εφεδρεία

Για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι θα «θυσιαστούν» για να βρεθούν χρήματα. Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να εξοικονομήσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 και τους βρήκε στους χαμηλοσυνταξιούχους και τα κοινωνικά επιδόματα.

Από αυτά τα 5-5,5 δισ. ευρώ, τα 3 δισ. θα προέλθούν από την περικοπή κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων.

Τα λεφτά... υπάρχουν και φαίνεται πως κατά την κυβέρνηση, θα έχουν οι συνταξιούχοι. Γι’ αυτό και ετοιμάζεται άγριο μαχαίρι στις συντάξεις από 700€ και πάνω. Ο τρόπος (το βασικό σενάριο) που προκρίνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των Ταμείων είναι να επιβληθεί κλιμακωτή εισφορά 2% έως 15% σε όλες τις συντάξεις που –μετά τις παρακρατήσεις που ήδη γίνονται, παραμένουν πάνω από τα 700€.

Οι νέες περικοπές θα επιβληθούν στο συνολικό ποσό της σύνταξης και για πρώτη φορά θα θιγούν και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 700 έως 1.000 ευρώ, γράφει η Ημερησία.

- Συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 16 ευρώ

- Συνταξιούχος αρχική σύνταξη 1.900 ευρώ που εισπράττει, μετά τις παρακρατήσεις, 1.549,10 ευρώ θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 77,45 ευρώ το μήνα και θα περιοριστεί στα 1.471,65 ευρώ, συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 2.500 ευρώ που σήμερα λαμβάνει 1.840,67 ευρώ θα χάσει άλλα 184 ευρώ και θα έχει, τελικώς, 1.656,50 ευρώ.

Τα σενάρια

Εκτός από τη διεύρυνση των παρακρατήσεων στις κύριες συντάξεις το σχέδιο των περικοπών που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει:

- Την περικοπή κατά 35% της μιας από τις δύο καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις σε όλους τους διπλοσυνταξιούχους, σε πρώτη φάση. Ο επαναπροσδιορισμός-μείωση των πλαφόν αναβάλλεται για αργότερα αφού πρώτα δημιουργηθεί μια αξιόπιστη βάση δεδομένων και γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις (από τις οποίες εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν πόροι καθώς σε πολλά Ταμεία δεν τηρούνται τα πλαφόν ή δεν δηλώνονται οι δύο συντάξεις).

- Την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης και ηλικίας του συνταξιούχου.

- Τη μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία τα οποία χορηγούν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

- Την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και περιορισμός των παροχών με στόχο να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ στη διετία.

Η κλίμακα των νέων παρακρατήσεων είναι προοδευτική, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, και διαμορφώνεται ως εξής:

700 - 1.000 ευρώ προτείνεται εισφορά 2%

1.000 - 1.300 ευρώ εισφορά 3%

1.300 - 1.600 ευρώ εισφορά 5%

1.600- 2.000 ευρώ εισφορά 10%

2.000 ευρώ και πάνω, εισφορά 15%

Οι τέσσερις μειώσεις στις κύριες συντάξεις

- Μείωση από την παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης ΛΑΦΚΑ από τα 1.400 ευρώ (3% - 14% ανάλογα με το ύψος του ποσού)

- Μείωση από την παρακράτηση πρόσθετης εισφοράς ΛΑΦΚΑ 6% - 10% σε συντάξεις πάνω από τα 1.700 ευρώ για συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών.

- Μείωση 20% στο τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% στο τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ αν ο συνταξιούχος είναι ηλικίας κάτω των 55 ετών.

- Μείωση 12% στο τμήμα των συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ που απομένει μετά τις παραπάνω περικοπές.

Οι τρεις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

- Μείωση από την παρακράτηση εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ 3% - 10% (από τα 300 ευρώ και πάνω).

- Μείωση 15% σε ΤΑΠ - ΔΕΗ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, ΤΕΑΠ - ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ - ΕΤΒΑ, 30% στο τμήμα της σύνταξης του ΕΤΕΑΜ στο τμήμα πάνω από τα 150 ευρώ και 20% στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (50% στο τμήμα πάνω από τα 500 ευρώ).

- Μείωση 10% για ποσά από 200 - 250 ευρώ, 15% από 251-300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω.

Η εφεδρεία επιστρέφει!

Η επαναφορά της εφεδρείας από το 2013 και μετά «έπεσε» στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα και για την ώρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Αλλιώς, δε βγαίνουν τα νούμερα» δήλωσε κυβερνητική πηγή στην Ημερησία, διευκρινίζοντας πως η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να μειωθεί κατά 150.000 έως το 2015, χωρίς καμία απόλυση, μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της αυστηρής τήρησης του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις. Ανοίγει εκ νέου ο «φάκελος» της εφεδρείας, ενδεχομένως με προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και σαφώς «ψαλιδισμένες» αποδοχές.

Η ερώτηση του Παυλόπουλου που δεν απάντησε το 2011 ο Βενιζέλος

Φως στα χρυσοφόρα "παιχνίδια" που έκαναν κάποιοι με τα CDS ίσως ρίξει μια αίτηση κατάθεσης εγγράφων που ζητά από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα "Δημοκρατία", η οποία αναφέρεται στην ερώτηση φωτιά που είχε καταθέσει δύο φορές ο κ. Παυλόπουλος, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011 προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και που δεν πήρε ποτέ απάντηση.

Η ερώτηση αυτή έμεινε αναπάντητη και ο Ευ. Βενιζέλος δεν έδωσε ποτέ τα στοιχεία που θα αποκάλυπταν ποιοι κερδοσκόπησαν με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και ποιοι τελικά πλούτισαν την ώρα που η χώρα βούλιαζε.

Όπως τονίζει και η εφημερίδα, η εν λόγω ερώτηση αν απαντηθεί, θα λύσει και τα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γ. Πεπόνη, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει τη δικαστική συνδρομή της Ελβετίας ώστε να διακριβωθεί η σχέση του Αντρίκου Παπανδρέου με την επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού που έκανε αγοραπωλησίες ελληνικών CDS.

Όλα αυτά παράλληλα με την απόφαση του κ. Πεπόνη να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη σύμφωνα με τις οποίες όλοι γνώριζαν ότι το "πρόγραμμα δεν έβγαινε".

Ο κ. Παυλόπουλος χθες το πρωί υπέβαλε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομικών ζητώντας τον αναλυτικό πίνακα από τον οποίο να προκύπτει ποιοι ήταν , διαδοχικά, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων στις 31/12/2008, στις 31/12/2009, στις 30/4/2010, στις 31/12/2010, στις 30/9/2011 και στις 31/12/2011.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, ζητεί "από τον πίνακα αυτόν και τ' αντίστοιχα στοιχεία να προκύπτει, σαφώς και μ' εξειδικευμένο τρόπο, η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατείχαν κατά τις περιόδους αυτές τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Ελληνικές Τράπεζες, οι Έλληνες ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), οι Τράπεζες της αλλοδαπής και οι Διεθνείς Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί στις συγκεκριμένες ημερομηνίες χωριστά". Επιπλέον ζητεί για τις τράπεζες της αλλοδαπής να γίνει ομαδοποίηση με βάση τη χώρα της έδρας τους.

Αντικείμενο: Πίνακας των, διαδοχικώς, κατόχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την τελευταία τετραετία.

"Στις 2-11-2011 υπέβαλα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 133 του Κανονισμού της Βουλής, την υπ’ αριθμ. 232/2-11-2011 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών. Επειδή εντός της, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, τασσόμενης στη Διοίκηση ειδικής προθεσμίας προς απάντηση τα ζητηθέντα έγγραφα δεν μου είχαν κοινοποιηθεί, επανακατέθεσα, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 134 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, την ως άνω Αίτηση με τη μορφή Επερώτησης (αρ. πρωτ. 12/12-12-2011). Ουδέποτε όμως ο τότε αρμόδιος Υπουργός δέχθηκε, κατά προφανή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, να προσέλθει στη Βουλή προς συζήτηση της κατά τ’ ανωτέρω Επερώτησης. Στο μεταξύ, και συγκεκριμένα στις 22-12-2011, μου κοινοποιήθηκε, προδήλως εκπροθέσμως, το με αρ. πρωτ. 2/75546/0023/7-12-2011 έγγραφο του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, με το οποίο, κατ’ ουσία, ο Υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να καταθέσει όλα τα στοιχεία τα οποία είχα ζητήσει με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, την οποία προανέφερα.

Ενόψει των ανωτέρω και ύστερα από τις πρόσφατες, συναφείς προς την παρούσα Αίτηση, δηλώσεις – καταγγελίες του, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, εκπροσώπου της Χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, επανακαταθέτω κατά τη νέα Βουλευτική Περίοδο, επικαιροποιημένη καταλλήλως, την αρχική Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, η οποία έχει πλέον ως εξής:

Προκειμένου να γίνει γνωστή η εξέλιξη της σύνθεσης του δημόσιου χρέους της Χώρας κατά την τελευταία τετραετία, καθώς και προκειμένου να διαφανεί αν, σε ποιο βαθμό και μέσω ποίων, ενδεχομένως, επιχειρήθηκαν, στον τομέα αυτόν, κερδοσκοπικά παίγνια σε βάρος της Εθνικής Οικονομίας (π.χ. Ελληνικών Ασφαλιστικών Ταμείων, Ελληνικών Τραπεζών κλπ), ιδίως σε περιόδους λήψης εξαιρετικά κρίσιμων οικονομικών αποφάσεων,

ΖΗΤΩ

Την κατάθεση των ακόλουθων εγγράφων με τ’ αντίστοιχα στοιχεία:

I. Πρώτον, αναλυτικό πίνακα από τον οποίο να προκύπτει ποιοί ήταν, διαδοχικώς, οι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στις 31/12/2008, στις 31/12/2009, στις 30/4/2010, στις 31/12/2010, στις 30/9/2011 και στις 31/12/2011. Συγκεκριμένα :

Α. Ζητώ από τον πίνακα αυτόν και τ’ αντίστοιχα στοιχεία να προκύπτει, σαφώς και μ’ εξειδικευμένο τρόπο, η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατείχαν κατά τις περιόδους αυτές τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Ελληνικές Τράπεζες, οι Έλληνες ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), οι Τράπεζες της αλλοδαπής και οι Διεθνείς Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί στις συγκεκριμένες ημερομηνίες χωριστά.

Β. Ζητώ δε, ειδικώς για της Τράπεζες της αλλοδαπής, η ομαδοποίηση ως προς τις συγκεκριμένες, ανωτέρω προσδιοριζόμενες, ημερομηνίες να γίνει με βάση τη χώρα της έδρας τους.

II. Δεύτερον, αναλυτική κατάσταση, από την οποία να προκύπτει η ημερομηνία έκδοσης και λήξης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που προσδιορίζονται στο προηγούμενο αίτημά μου.

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2012

Ο αιτών Βουλευτής

Προκόπης ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ"

"Η καθυστέρηση στο κούρεμα έφερε την κατάρρευση των Ταμείων"

Μιλώντας στην εφημερίδα ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνει ότι "από τα εν λόγω έγγραφα είναι εύκολο να προκύψει αν κατά την επίμαχη περίοδο μετά την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο και ως τις παραμονές της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους ορισμένοι επωφελήθηκαν από τον "επαναπατρισμό" των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε τις τελικές οδυνηρές επιπτώσεις από το "κούρεμά" τους να τις επωμισθούν, σχεδόν στο ακέραιο, φορείς της ελληνικής οικονομίας και κατεξοχήν φορείς του δημόσιου τομέα, όπως πχ τα ασφαλιστικά ταμεία".

Κατάθεση προσφορών για την απόκτηση της Εμπορικής

Εθνική, Eurobank και Alpha έχουν έτοιμες τις δεσμευτικές προσφορές τους, τις οποίες θα υποβάλουν στην Κομισιόν, στην Credit Agricole και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Σήμερα το απόγευμα οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha καταθέτουν τις δεσμευτικές τους προσφορές για την απόκτηση της Emporiki Bank.

Οπως είναι γνωστό, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 8η Αυγούστου για την υποβολή των προτάσεων και οι διοικήσεις των τριών τραπεζών έχουν έτοιμες τις προσφορές τους, τις οποίες θα υποβάλουν σε τρεις αποδέκτες: στην Κομισιόν, στην Credit Agricole και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι προσφορές γίνονται με δεδομένο -όπως έχει καταστήσει σαφές το ΤΧΣ- ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής (με κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ) θα γίνει από τη μητρική της, Credit Agricole, η οποία θα καλύψει και τη χρηματοδότηση του νέου σχήματος.

Ας σημειωθεί ότι η γραμμή χρηματοδότησης της Εμπορικής από την Credit Agricole είναι περί τα 5 δισ. ευρώ.

Οπως έχει παραδεχθεί το ΤΧΣ, η όλη διαδικασία τελεί υπό την έγκριση της Κομισιόν.

Η πρώτη λοιπόν αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με γνώμονα κατά πόσο η απόκτηση της Emporiki Bank συμφέρει την υποψήφια αγοράστρια τράπεζα και «ταιριάζει» στην ιδιοσυγκρασία της.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα γίνει από την Credit Agricole, η οποία θα προκρίνει και την πλέον συμφέρουσα για αυτήν πρόταση.

Θα ακολουθήσει η τελική έγκριση της διαδικασίας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ετσι οι τρεις τράπεζες θα δώσουν σκληρή μάχη για την απόκτηση της Εμπορικής, αφού όποια την πάρει, έχει ουσιαστικά λύσει και το ζήτημα που αφορά την κάλυψη του 10% της ίδιας συμμετοχής στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να διατηρηθεί το ιδιωτικό μάνατζμεντ.

Με το «σταγονόμετρο» οι προμήθειες του 2013

Κρατικές προμήθειες με το... σταγονόμετρο αλλά και από κόσκινο θα γίνουν για το 2013, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά.

Κρατικές προμήθειες με το... σταγονόμετρο αλλά και από κόσκινο θα γίνουν για το 2013, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών για το ερχόμενο έτος οι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, σύμφωνα με τις διατάξεις της εγκυκλίου, θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου στη γενική γραμματεία Εμπορίου τις προμήθειες που προγραμματίζουν, καθώς και τα τυχόν αποθέματα των ειδών που ζητούν να αγοράσουν.

Μάλιστα, ο κ. Σκορδάς προαναγγέλλει και ελέγχους για την ορθότητα των στοιχείων και κυρίως για την αναγκαιότητα της εκτέλεσης διαγωνισμών προμηθειών.

Επιπλέον με την εγκύκλιο ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει ότι τα αιτούμενα είδη θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται και από τεχνικές προδιαγραφές, σε διαφορετική περίπτωση αυτά θα απορρίπτονται.

Ζητά ακόμη από τους φορείς να αναφέρουν και την ύπαρξη σχετικής πίστωσης για την αγορά των ειδών.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως ορισμένοι διαγωνισμοί θα διενεργηθούν και μέσα από το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών. Το ΕΣΗΔΠ σημειώνεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τις αρχές του 2013.

Εφορία: Επτά δόσεις μόνο για μεγάλα ποσά

Πρόσθετες διευκρινίσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις.

Έτσι, όπως διευκρινίζεται, ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ο φορολογούμενος οφείλει μέχρι και 300 ευρώ, η οφειλή εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του δεύτερου μήνα μετά το μήνα βεβαίωσης (πχ. για βεβαίωση 17 Ιουλίου 2012 η οφειλή πρέπει να εξοφληθεί μέχρι και 30/09/2012).

Αν ο φόρος υπερβαίνει τα 300 ευρώ τότε η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί σε όσες δόσεις προβλέπει η ρύθμιση πχ. η οφειλή 350 ευρώ με ημερομηνία βεβαίωσης 17 Ιουλίου 2012 μπορεί να εξοφληθεί σε 7 δόσεις των 50 ευρώ από 31/08/2012 έως 28/02/2013.

Τέλος με νόμο στις συντάξεις μαϊμού

Τη διαβεβαίωση ότι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, με στόχο να μην υπάρξει ξανά παραβατικότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο, μετά τη συνάντησή του με τον αντιεισαγγελέα, Αθανάσιο Κατσιρόδη.

"Θα τελειώσουμε ουσιαστικά το ζήτημα των παράνομων συντάξεων, με μία απλή νομοθετική ρύθμιση. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει μεταρρυθμιστικά στον τομέα αυτό και να λύσει προβλήματα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι, στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα ανακοινώσει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο, από 01.01.2013, δεν θα υπάρξει ξανά παραβατικότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης.

Η δήλωση του κ. Βρούτση έχει, ως εξής:

"Το τελευταίο διάστημα, μετά από τις ηλεκτρονικές και άλλες διασταυρώσεις, που διενεργεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εντοπίζουμε μεγάλα δείγματα παραβατικότητας.

Θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχουν εντοπιστεί άπαντες. Αυτοί που συλλαμβάνονται, οποιαδήποτε συμμετοχή κι αν έχουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, θα υποστούν τον πέλεκυ της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό, λοιπόν, σηκώνω το θέμα πάρα πολύ ψηλά και έρχομαι στον Άρειο Πάγο, για να δώσω στον αντιεισαγγελέα όλα τα ευρήματα και να γίνουν οι δέουσες δικαστικές και ποινικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαραίτητες.

Τίποτε δεν θα σταματήσει από δω και πέρα το υπουργείο και την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων, οι οποίες συνιστούν μία από τις κύριες αιτίες, που τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας αιμορραγούν πάρα πολλά χρόνια.

Αναλαμβάνει δράση ο εισαγγελέας

Στο φάκελο, που παρέδωσα στον αντιεισαγγελέα, υπάρχουν οι περιπτώσεις, που, το τελευταίο διάστημα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και, βάσει των οποίων υπάρχουν πάρα πολλοί, που παράτυπα λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και παράτυπες συντάξεις σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας. Αυτές τις περιπτώσεις ζήτησα από τον αντιεισαγγελέα και έγινε δεκτό να αξιολογηθούν κατά προτεραιότητα.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι, στο επόμενο σύντομο διάστημα, θα καταθέσω νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα υπάρξει μία ήπια μεταχείριση σε όλους όσους σήμερα λειτουργούν κάτω από αυτό το παραβατικό καθεστώς, εφόσον έρθουν μόνοι τους και σταματήσουν να παίρνουν προνοιακά επιδόματα ή συντάξεις και αρχίσουν και επιστρέφουν τα λεφτά πίσω.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν το κάνουν, μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα τους γνωρίζουμε όλους με όνομα, επίθετο και διεύθυνση, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα πέσει πάνω τους και θα είναι βαρύς. Το πάρτι, που γινόταν, μέχρι σήμερα, θα τελειώσει οριστικά. Και αυτό θα επιδιώξει η δικαιοσύνη, η οικονομική αστυνομία και όλες οι αρχές της πολιτείας, ώστε να επιστραφούν στην πολιτεία τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάριν και ξεπερνάει κάθε όριο λογικής να ενημερώνουμε σήμερα τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι στη Ζάκυνθο από αυτήν την παραβατικότητα στα επιδόματα τυφλών, 61 από αυτά τα άτομα να έχουν δίπλωμα οδήγησης. Επίσης, 2731 άτομα, προερχόμενα από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., Τουρκία και Αίγυπτο, που έπαιρναν σύνταξη από τον ΟΓΑ, δεν πήγαν να απογραφούν και η εντολή μου προς το διοικητή του ΟΓΑ είναι να κοπεί η σύνταξή τους, από 01.09.2012.

Τιμωρία για όσους είχαν εμπλοκή

Αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα έννομης τάξης και λειτουργίας του κράτους. Αυτές οι συντάξεις, που χορηγούνται από τον ΟΓΑ, έχουν ένα κόστος περίπου 14 εκατ. ευρώ. Είναι ένα μέγεθος, που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας και να αξιολογήσουμε ανάλογα. Δεν είναι δυνατόν, ενόψει της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και των δύσκολων μέτρων, που αναγκαστικά είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε σε επίπεδο συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων, να ανέχεται ο έντιμος Έλληνας φορολογούμενος και συνταξιούχος να αιμορραγούν τα ασφαλιστικά ταμεία με τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές.

Επίσης, η ευθύνη διαχέεται και σε αυτούς, που είχαν έμμεση ή άμεση εμπλοκή στις υποθέσεις αυτές. Δεν θα περιοριστεί η απόδοση της δικαιοσύνης σε αυτούς που έπαιρναν τις παράνομες συντάξεις ή τα παράνομα επιδόματα, θα επεκταθεί και στους υπαλλήλους και στους γιατρούς, που συμμετείχαν σε αυτές τις διαδικασίες.

Αυτό θα το βρει η δικαιοσύνη. Κάθε ευρώ, που εξοικονομούμε, από πλευράς παραβατικότητας, είναι υπέρ του συνταξιούχου και του Έλληνα φορολογούμενου. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, είχαμε μειωμένα επίπεδα αξιοπιστίας. Δηλαδή, λέγαμε πολλά λόγια και στην πράξη δεν είχαμε απόδειξη γι΄ αυτά που λέγαμε. Σηκώναμε τον πήχη ψηλά και περνάγαμε από κάτω".

Πιέσεις ΔΝΤ για νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους

Να ασκεί πιέσεις για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φέρεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου που επικαλείται η Wall Street Journal, η βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση της Ελλάδας έχει εκτροχιάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν νωρίτερα το τρέχον έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο επιθυμεί το ελληνικό χρέος να βρίσκεται σε "βιώσιμα" επίπεδα, δηλαδή στο 100% του ΑΕΠ, το 2020 και έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό θα ήταν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας να διέγραφαν μέρος των οφειλών της χώρας, κάτι που δεν επιθυμεί το Βερολίνο.

Οι συγκεκριμένοι ομολογιακοί τίτλοι έχουν ονομαστική αξία περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, την αποδοχή κουρέματος επί των διμερών δανείων που έχουν συνάψει με την Ελλάδα από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Ως πρόταση που θα μείωνε σημαντικά το ελληνικό χρέος αναφέρεται και η ανάληψη της ελληνικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, ωστόσο μια τέτοια προοπτική συναντά ισχυρή αντίσταση από την Ευρώπη.

Μια μέση λύση θα ήταν μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωζώνης που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή τόκων 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περίοδο 2012 - 2014. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Ιός του Δ. Νείλου: Ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο”

Υψηλού κινδύνου κρίθηκαν 16 περιοχές που αποκλείστηκαν από τη διαδικασία της αιμοδοσίας.Ξεπέρασαν τα 40 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 15 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, από τα οποία οι 5 σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας απέκλεισε αιμοδότες απο περιοχές που έχουν “ζτυπηθεί” απο τον ιό, ωστε να μπει φρένο στην μετάδοση του ιού, μέσω μεταγγίσεων.

Πρόκειται για τις περιοχές της Αττικής: Παλαιό Φάληρο, Άγιος Δημήτριος, Αργυρούπολη – Ελληνικό, Άλιμος, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Μοσχάτο, Μαρούσι, Χαλάνδρι και 2ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων (Νέος Κόσμος, Κυνοσάργους, Μετς, Παγκράτι και Άγιος Ιωάννης – Γούβα).

Επίσης, απαγορεύονται οι αιμοληψίες στην Κύμη – Αλιβέρι Ευβοίας, στη Σάμο και στην Ηρωϊκή Πόλη Νάουσας Ημαθίας.

Πωλούνται όσο όσο – Όλη η λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις που έρχονται

Το κτίριο της ΓΑΔΑ κι εκείνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παιδείας, Υγείας και Πολιτισμού είναι ανάμεσα στα 28 ακίνητα του Δημοσίου, στα οποία χθες μπήκε η ταμπέλα... πωλείται!

Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα συναντηθούν για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ωρών. Και αυτή τη φορά, στο τραπέζι θα είναι και οι αποκρατικοποιήσεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας έδωσαν νέο ραντεβού, το δεύτερο σε δυο μέρες, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο συζήτησης τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και την κατάσταση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι τρεις συζήτησαν για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη Δευτέρα, όταν συμφώνησαν ότι πρέπει να... «τρέξουν».

Ελληνικό, Αφάντου (Ρόδος), Κασσιόπη (Κέρκυρα), IBC, Golden Hall, Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ και 48 ακίνητα του δημοσίου είναι πρώτα στη λίστα των αποκρατικοποιήσεις που αποφάσισαν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Εκτός από τις 10 αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει και νομοσχέδιο... «σκούπα» με 77 διοικητικές πράξεις που θα διευκολύνουν τις αποκρατικοποιήσεις.

Μια από τις βασικές διατάξεις που θα καταργεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι η διάταξη Αλογοσκούφη, που απαγορεύει σε ιδιώτες να κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο το 20% σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

Μόλις καταργηθεί η ρύθμιση της «χρυσής μετοχής» όπως έχει βαφτιστεί, θα αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την πώληση σημαντικών ΔΕΚΟ όπως ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΔΘ, ΕΛΤΑ, ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Αναμένεται, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, να καταργηθούν και διατάξεις που υποχρεώνουν το δημόσιο να έχει τουλάχιστον το (ελάχιστο) 34% των μετοχών μιας ΔΕΚΟ, όριο που του διασφαλίζει την καταστατική μειοψηφία και μπλοκάρει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Στη μάχη για να βρεθούν χρήματα, μπαίνουν και τα κτίρια του δημοσίου. 28 για την ακρίβεια, που είτε τα πωληθούν είτε θα επαναμισθωθούν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το κτίριο της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Μεσογείων, των Υγείας και Παιδείας στο Μαρούσι και του Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.

Οι τρεις αρχηγοί συζήτησαν και τα σχέδια για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών.

Συζητήθηκε επίσης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρόκειται να ιδρύσει νέα υπηρεσία που θα αναλάβει την ταχεία αδειοδότηση των επενδύσεων, με στόχο να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Οι αρμοδιότητες θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)