Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί λύσεις για το χαράτσι και όσους δεν το πληρώνουν επειδή δεν έχουν, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι οφειλές προς τη ΔΕΗ.

"Η ΔΕΗ δε θα κόβει το ρεύμα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

"Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη ήταν ξεκάθαρη. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν γίνεται να αφήσουμε απροστάτευτο ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, όσο μικρό κι αν είναι" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κόβεται το ρεύμα όσων πολιτών αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι.

"Αυτό που συζητείται είναι αν αυτό το τέλος θα ενσωματωθεί ή αν θ' αποτελεί ξεχωριστό σημείωμα στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Το λέω αυτό με το δεδομένο ότι είναι άλλο πράγμα να μη σου κόβουν το ρεύμα και δεν πρέπει να κόβεται το ρεύμα και δε θα κόβεται το ρεύμα και άλλο πράγμα αυτό το βάρος του ειδικού τέλους" είχε πει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, υπήρξαν σκέψεις το χαράτσι να πληρώνεται ξεχωριστά από τους λογαριασμούς, ωστόσο εγκαταλείφθηκαν καθώς θεωρήθηκε ότι είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός όσων δεν πληρώνουν.

Αυστηρό μήνυμα στους συνδικαλιστές

Εξάλλου, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις και τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι στελέχη της ΔΑΚΕ διαφωνούν, ο κ. Κεδίκογλου είπε:

"Όταν σε αυτή την κυβέρνηση τα κόμματα που συμμετέχουν, οι αρχηγοί που συμμετέχουν, έχουν βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό και το προσωπικό συμφέρον, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να βάζει κάποιος το συντεχνιακό συμφέρον, πάνω από την εθνική ανάγκη».

Στην ερώτηση αν θα γίνουν διαγραφές συνδικαλιστών, σημείωσε "Το μήνυμα θα περάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Βόμβες ΔΝΤ για το έλλειμμα της Ελλάδας

Πολύ δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει το ΔΝΤ, ενώ με δύο σχετικές εκθέσεις επιβεβαιώνεται η δημοσιονομική απόκλιση ύψους δύο δισ. ευρώ στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού 2012.

Σε εκθέσεις που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα (World Economic Outlook Update, Global Financial Stability Report, Fiscal Monitor Update), το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, αντί των 2 δισ ευρώ που είναι η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη για πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.

"Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση τα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση οδηγούν σε υπό-εκτέλεση του προϋπολογισμού δαπανών", σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η περιφέρεια της ζώνης ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων το τελευταίο διάστημα, λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία και την αμφιβολία για την ικανότητα των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις.

"Η αποστροφή κινδύνου αυξήθηκε απότομα, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, και αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος", τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΔΝΤ, σχολιάζοντας την εξέλιξη των κίνδυνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τον Απρίλιος 2012.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κανένα περιθώριο για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

"Κάθε πιθανή συζήτηση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος συνδέεται με την υποχρέωση περικοπών 11,5 δις ευρώ. Το πλάνο των περικοπών θα υποβληθεί προς έγκριση την Τετάρτη στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην τρόϊκα όταν επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου", αναφέρει η Agence Europe.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι την ίδια στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί να βρει τρόπους πρόσθετων περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, υπό το άγρυπνο βλέμμα των πιστωτών της, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNBC δήλωσε απερίφραστα ότι "είναι πρώιμο να συζητάμε για επιμήκυνση".

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γκέρι Ράις τόνισε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι "ορισμένοι στόχοι έχουν επιτευχθεί αλλά άλλοι όχι".

Παράλληλα, απέκλεισε τη διεξαγωγή διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και το ΔΝΤ, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν συζητήσεις σχετικά με το πώς θα "επιτευχθούν καλύτερα" οι στόχοι του προγράμματος.

Σύνδεση του Taxisnet με τις ταμειακές μηχανές επιχειρήσεων

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν προσφάτως τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το TAXISNET της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδοτώντας πως οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου είναι επαρκείς.

Το μέτρο αποσκοπεί στην καταβολή και είσπραξη του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο συναλλαγής, αντί όπως συμβαίνει σήμερα αυτό να γίνεται με τις τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποχρεούνται να υποβάλουν οι έμποροι.

Σημειώνεται πως η ηλεκτρονική σύνδεση του συστήματος TAXISNET με τις ταμειακές μηχανές επιχειρήσεων και επαγγελματιών που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής είναι τεχνικά έτοιμη από τον προηγούμενο Ιούλιο.

Πλέον μετά την έγκριση της τεχνικής διαδικασίας από την ΕΕ ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτησή του, κάτι που αναμένεται να γίνει από το φθινόπωρο με παράλληλη κινητοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Όταν εγκατασταθεί το σύστημα, το μέρος της τιμής που αντιπροσωπεύει ο ΦΠΑ θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό του Δημοσίου και όχι σε εκείνον του πωλητή.

Έτσι, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς ελέγχους του ΣΔΟΕ θα περιορισθεί στο ελάχιστο η φοροκλοπή στο ΦΠΑ.

Σαρώνονται επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ -Τελεσίγραφο Μαξίμου προς Υπουργούς για τις περικοπές

- “Πόλεμος” υπουργών για να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος των μειώσεων

- “Λείπουν” 6 δισ. από τις περικοπές – Τα 3 δισ. θα βρεθούν από τα επιδόματα

- Έρχεται το ενιαίο μισθολόγιο σε όλο το Δημόσιο

- Ποιες συντάξεις κόβονται με ... μαχαίριΣε ναρκοπέδιο θα βαδίσουν και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα γνωστά ¨θύματα” δηλαδή προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 11,5 που απαιτούνται από το μνημόνιο.

Μπορεί οι υπουργοί χθες στις περικοπές που πρότειναν να βρέθηκαν ... αδιάβαστοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Μαξίμου, όμως όλα δείχνουν ότι οι περικοπές ουσιαστικά έχουν δρομολογηθεί

Το οικονομικό επιτελείο σε πλήρη συμφωνία με το Μαξίμου δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του καθώς οι υπουργοί κράτησαν μικρό καλάθι δείχνοντας ότι δεν θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος που θα σημάνουν τα νέα μέτρα.

Έτσι το μήνυμα ήταν σαφές. Πρέπει να επανέλθουν με νέα μέτρα και νέο σχέδιο για περικοπές.

Ουσιαστικά υπάρχει μια μαύρη τρύπα πάνω από 6 δισ. τα οποία αναζητούνται από τις δαπάνες των υπουργείων. Αν οι ίδιοι οι υπουργοί δεν καταθέσουν προτάσεις, τότε θα αναλάβει το Μαξίμου.

Ήδη το... προσχέδιο δείχνει προς τέσσερις κατευθύνσεις. (Διαβάστε εδώ τα μέτρα που προτείνονται)

Ουσιαστικά πέρα από τις δαπάνες τη... νύφη θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι όλων των επιπέδων.

Οι περικοπές θα έρθουν από τα επιδόματα, και μάλιστα σε ποσά που αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια, αλλά και από τις γενναίες περικοπές σε υψηλές συντάξεις, όπου μπαίνει πλαφόν περίπου στα 2.400 ευρώ.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε μαχαίρι στις διπλές συντάξεις που λαμβάνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, αλλά και σε περικοπές ύψους 10% ως 20% στα προβληματικά ταμεία.

Μέσω ενιαίου μισθολογίου σε όλον τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και γενναίων περικοπών στους μισθούς των ΔΕΚΟ το επιτελείο ελπίζει σε μεγάλη μείωση των δαπανών.

Μείωση 30% στο Δημόσιο χωρίς απολύσεις

Τελικά και τα στελέχη της τρόικας φαίνεται να συμφωνούν πως με τη μείωση των μισθών, αλλά και τις αποχωρήσεις υπαλλήλων το κόστος του κράτους θα μειωθεί τόσο ώστε δεν θα είναι αναγκαίες οι απολύσεις υπαλλήλωνΟι τροϊκανοί φαίνεται να δέχονται πως η αναδιάρθρωση των δομών του Δημοσίου με την παράλληλη μείωση λόγω αποχωρήσεων είναι αρκετή.

Η μείωση των δομών κατά μέσο όρο κατά 30% με παράλληλη μετακίνηση υπαλλήλων ( που δεν θεωρείται πρόσληψη) από υπουργείο σε υπουργείο για την κάλυψη των κενών θωρείται μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση και μέτρο που θα επιτύχει τους στόχυς του μνημονίου σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η “Ναυτεμπορική”.

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση του 1 προς 5 στο στενό δημόσιο τομέα και 1 προς 10 στις ΔΕΚΟ θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, καθώς και η πολιτική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Οι τεχνοκράτες της τρόικας επιβεβαιώνουν τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Με βάση τον ρυθμό των αποχωρήσεων από τις 150.000 λιγότερες θέσεις που απαιτεί η τρόικα θα καλυφθεί ένας αριθμός περίπου 125.000. Μαζί με τη μείωση των μισθών ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι καλύπτεται ο στόχος του περιορισμού των δαπανών του κράτους και έτσι όλα δείχνουν ότι παρακάμπτεται ο σκόπελος των απολύσεων.

Στοιχεία - σοκ του ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 100.000 οι άνεργοι τον φετινό Ιούνιο

Στα 782.493 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούνιο του 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 6.186 άτομα (+0,80%) από τον προηγούμενο μήνα και αύξηση κατά 95.320 άτομα (+13,87%) από τον Ιούνιο του 2011.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής (2,80%).

Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 5.284 άτομα (+1,61%), με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (3,59%), και κατά 72.987 άτομα (+28,03%) από τον Ιούνιο του 2011.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για το μήνα Ιούνιο 2012 ανήλθε σε 126.935 άτομα, από τα οποία 35.704 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 91.231 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, από τους 782.493 εγγεγραμμένους ανέργους, οι 329.198 είναι άνδρες (ποσοστό 42,07%) και οι 453.295 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,93%).

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,11% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,25% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,64%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 46,90% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 34,93%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 17,04% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,13%.

Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 92,31% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,10% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,59%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 187.678 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -29.211 άτομα, ποσοστό -13,47% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,39% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 7,26% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδόμο-τεχνικά επαγγέλματα, το 4,01% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 3,13% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 0,64% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 0,56% είναι λοιποί επιδοτούμενοι.

Ο τραπεζίτης που παίζει μεγάλη μπάλα!

Οι Financial Times παρουσιάζουν τις διαφορές ''παιχνιδιού'' και αντιμετώπισης της κρίσης μεταξύ του Ιταλού Mario Draghi και του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Η ΕΚΤ παίζει μπάλα με Mario Draghi

''Δέκα ημέρες αφού ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας τον προηγούμενο Μάρτιο, ο Michael Noonan μίλησε με τον Jean-Claude Trichet, τον τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του μετέφερε ότι έλεγε το κόμμα του, το Fine Gael, τις τελευταίες εβδομάδες στους ψηφοφόρους: ότι στόχος της νέας κυβέρνησης ήταν να επιβάλει ζημίες και στους ομολογιούχους πρώτης εξασφάλισης των ιρλανδικών τραπεζών.

Ο κ. Noonan υποστήριξε ότι οι ιδιώτες επενδυτές στα ομόλογα των τραπεζών είχαν στοιχηματίσει στους πιο ριψοκίνδυνους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της χώρας, ειδικότερα σε ότι αφορά την Anglo Irish Bank που κατέρρευσε.

Τώρα που οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι πολίτες είχαν μείνει με τον λογαριασμό, οι ίδιοι επενδυτές θα έπρεπε να αναλάβουν μέρος του βάρους στήριξης.

Ο κ. Trichet δεν συγκινήθηκε.

«Αρνήθηκε να επιτρέψει οποιαδήποτε απομείωση» θυμάται ο κ. Noonan μιλώντας στο κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα και συμπλήρωσε: «Είχα συνεχείς συζητήσεις μαζί του, όπου του επανέλαβα το αίτημα και αρνήθηκε, για λόγους που εκείνος κρίνει σωστούς και επαρκείς, αλλά όχι εγώ».

Σχεδόν 16 μήνες αργότερα, με το Mario Draghi να έχει διαδεχθεί τον κ. Tichet, η ΕΚΤ φαίνεται πως αλλάζει ρότα. Κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με τις ισπανικές τράπεζες, ο κ. Draghi πρότεινε ακριβώς αυτό που ο κ. Trichet είχε απαγορεύσει: να επιβληθεί στους senior ομολογιούχους των ισπανικών τραπεζών που κατέρρευσαν να αποδεχθούν απομειώσεις.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συζήτηση σπεύδουν να επισημάνουν ότι η πρόταση απορρίφθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών στη συνάντηση και επιμένουν ότι η ιδέα του κ. Draghi ήταν απλώς μέρος μίας ευρύτερης ελεύθερης συζήτησης. «Ήταν απλώς μία ανοιχτή συζήτηση χωρίς λειτουργικά αποτελέσματα», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την παρέμβαση του κ. Draghi, η οποία αναφέρθηκε αρχικά από τη Wall Street Journal. «Ή ΕΚΤ παρέχει συμβουλές όταν της ζητηθεί», αναφέρει η ΕΚΤ και συμπληρώνει: «Η ΕΚΤ θέλει να εξασφαλίσει ότι ο χειρισμός των ομολογιούχων πρώτης εξασφάλισης θα είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρόλα αυτά, για έναν οργανισμό που ανθίσταται σθεναρά στον πειρασμό για μεγαλύτερη ευελιξία στην αποπληρωμή των ιδιωτών επενδυτών – ο κ. Trichet είχε αντισταθεί σθεναρά και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων τον προηγούμενο χρόνο – η αλλαγή στάσης από

τον κ.Draghi είναι σημαντική.

«Ο Draghi κινείται στη σωστή κατεύθυνση, προς ένα σωστό μηχανισμό εκκαθάρισης όπου όλοι θα πλήττονται» δήλωσε η Lucrezia Reichlin, πρώην διευθύντρια του τμήματος έρευνας της ΕΚΤ και συμπλήρωσε: «Αυτό διαφέρει πολύ από την προηγούμενη πολιτική και θα δημιουργήσει εντάσεις στις αγορές εάν δεν γίνει σωστός χειρισμός».

Από τότε που η κρίση χτύπησε τις αγορές, πριν από δύο χρόνια, η ΕΚΤ επιμένει ότι κάθε πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθέτηση των δεσμεύσεων προς τους ιδιώτες επενδυτές θα έσπερνε τον πανικό.

Υπό τον κ. Draghi όμως, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να χαλαρώνει κάποιες από τις σκληρές της γραμμές. Πριν από δύο εβδομάδες, σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών σε περιθώριο ενός συνεδρίου της ΕΕ, ο Joerg Asmussen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε σθεναρά σχέδιο για τη σταδιακή μεταφορά του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών από τον κρατικό προϋπολογισμό του Δουβλίνου, πρόταση που η ΕΚΤ απορρίπτει εδώ και μήνες.

Ο κ. Asmussen είχε δώσει ενδείξεις για τη νέα ρεαλιστική γραμμή από τον Απρίλιο, όταν σε ομιλία του υποστήριξε ότι οι σκληρές στάσεις της ΕΚΤ κατά το 2011 ήταν απαραίτητες εκείνη την στιγμή με τις δεδομένες συνθήκες στις αγορές, υπονοώντας σαφέστατα ότι στη Φρανκφούρτη υπάρχει διάθεση αλλαγής στάσης.

Οι πρακτικές επιπλοκές από την στροφή της ΕΚΤ μπορεί τώρα να είναι τώρα ελάχιστες. Ακόμη και εάν οι υπουργοί αποδεχθούν την στροφή για την Ισπανία, οι περισσότερες ισπανικές τράπεζες δεν θα καταρρεύσουν και όσες θεωρούνται υποψήφιες για κατάρρευση είναι σχετικά μικρές με ελάχιστους ομολογιούχους πρώτης εξασφάλισης.

Εάν όμως, ο κ. Draghi είναι διατεθειμένος να αλλάξει πορεία σε ένα θέμα για το οποίο η ΕΚΤ ήταν τόσο απόλυτη, οι αναλυτές θα αρχίσουν να αναρωτιούνται ποια άλλα ιερά δόγματα της ΕΚΤ μπορεί να γίνουν πιο ευέλικτα σε μελλοντικά πακέτα στήριξης.

Και τι θα γίνει με την Ιρλανδία; Το Σεπτέμβριο, κατά την τελευταία έκκληση του κ. Noonan προς τον κ. Trichet, υπήρχε χρέος 10,6 δισ. ευρώ σε senior ομολογιούχους. Τώρα είναι κάτω από 160 εκατ. ευρώ.

«Τουλάχιστον είναι μία σημαντική εξέλιξη στη θέση της ΕΚΤ. Και την καλωσορίζουμε» δήλωσε ο Brian Lucey πρώην οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς είναι πολύ αργά για την Ιρλανδία».

Αυτός είναι το μυστικό όπλο της Μέρκελ στην Ελλάδα

Πρόκειται για τον Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ειδικό επιτετραμμένο της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung ''κάτι κάνει σωστά. Οι Έλληνες δεν τον χορταίνουν''.

«Το μυστικό όπλο της Μέρκελ» τιτλοφορείται εκτενέστατο άρθρο της Süddeutsche Zeitung στο «σαλόνι» της εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στην πρόσφατη περιοδεία του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ειδικού επιτετραμμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, σε Πτολεμαϊδα, Βέροια και Ηράκλειο. Η εφημερίδα σημειώνει πως «κάτι κάνει σωστά. Οι Έλληνες δεν τον χορταίνουν».

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι ο κ. Φούχτελ πρέπει καταρχάς «να φροντίσει για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας». Και για το σκοπό αυτό «έχει ξεκινήσει ένα είδος επανάστασης από χαμηλά, την οποία θα πρέπει από κοινού να κάνουν Γερμανοί και Έλληνες περιφερειακοί πολιτικοί. Μακριά από πρωτεύουσες και κομματικά συμφέροντα.

Η ευκαιρία για κάτι τέτοιο είναι πρόσφορη. Τα παραδοσιακά ελληνικά κόμματα έχουν χάσει μεγάλο μέρος της δύναμη τους. Οι Έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες διαβεβαιώνουν εντωμεταξύ πως είναι εκεί μόνο για τους πολίτες. Κι ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι πως σε μια τέτοια επανάσταση η γερμανική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός βομβαρδίζεται από προσκλήσεις τοπικών παραγόντων. Μαζί του δεν φέρνει όμως τίποτα περισσότερο από κάτι που θα μπορούσε γρήγορα να εξανεμιστεί: ελπίδα».

Η Ελλάδα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση από πλευράς μεταναστών

«Εδώ πεθαίνεις γρήγορα» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η Tageszeitung του Βερολίνου, η οποία αναφέρεται στους μετανάστες-θύματα βίας στην Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρει αρκετά ενδεικτικά παραδείγματα μεταναστών που χτυπήθηκαν και επιχειρεί μια εξήγηση: «Για όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει καμία συγγνώμη. Υπάρχουν μόνο προσπάθειες εξήγησης. Η Ελλάδα βρίσκεται υπό τεράστια πίεση από πλευράς μεταναστών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 300 μετανάστες περνούν κάθε μέρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το κακό σύστημα χορήγησης ασύλου, το οποίο ζουν πολλοί μετανάστες στην Ελλάδα, μετατρέπει ‘τη χώρα σε μια ξεχωριστή φυλακή’, όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ένας Σουδανός μετανάστης».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Δεν επιτρέπεται αυτό το λίκνο του δυτικού πολιτισμού να διολισθαίνει σε μια εποχή θεσμοθετημένης βίας. Η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα, όλων αυτών που έρχονται με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή στην Ευρώπη».

Καταργούν τα οδοιπορικά στους στρατιωτικούς ?


Η τρόικα μέσω του υπουργείου Οικονομικών επανέρχεται στο θέμα των πλασματικών οδοιπορικών που μηνιαίως λαμβάνουν οι στρατιωτικοί από το 1993 ως πρόσθετο βοήθημα.

Στο στόχαστρο των τροϊκανών βρίσκονται εδώ και πάρα πολλούς μήνες τα οδοιπορικά των στρατιωτικών και φαίνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη περικοπή αφού το επίδομα εξομάλυνσης θα προκαλούσε μεγάλους τριγμούς στις Ειδικές Δυνάμεις.

Θα "περάσουν" τα οδοιπορικά στην κοινή γνώμη και ως εξορθολογισμός δαπανών αφού αφού είναι χρόνια γνωστό ότι πολλά από αυτά δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές μετακινήσεις προσωπικού,αλλά δίδονταν ως "βοήθημα" και "συμπλήρωμα" στους χαμηλούς μισθούς των στρατιωτικών.

Αυτή τη λογική που οι πολιτικοί επέβαλαν και οι στρατιωτικές ηγεσίες ουδέποτε φρόντισαν να την αλλάξουν, ζητώντας πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των στρατιωτικών και όχι "αντίδωρα", οι τροϊκανοί αρνούνται να την ασπαστούν.

Ήταν, όπως σημειώνει το "Έθνος", ένα από τα εξόφθαλμα του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας που είχε εντοπίσει η τρόικα το 2010, ζητώντας την άμεση διακοπή των "πέτσινων" οδοιπορικών".

Η αντίδραση των στρατιωτικών τότε ήταν μεγάλη και η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε περιοριστεί στο ψαλίδισμα του 1/3 των οδοιπορικών που ελάμβαναν.

Συγκεκριμένα κόπηκαν τα τέσσερα τριμηνιαία μπόνους που ελάμβαναν επιπροσθέτως της κανονικής μηνιαίας αποζημίωσης οδοιπορικών.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)