Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ηρθε η «στιγμή της αλήθειας» για τους Ευρωπαίους ηγέτες, λέει ο Οσμπορν

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη «ακυρώνει» την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας στη Βρετανία κι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν βρεθεί κοντά στην «στιγμή της αλήθειας» έπειτα από την αβεβαιότητα η οποία διαρκεί δύο και πλέον χρόνια, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Όσμπορν ανέφερε ότι οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ τους επόμενους μήνες ενδέχεται να κρίνουν το οικονομικό μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία και πέρα από αυτή.

Την ημέρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να δανείσουν στην Ισπανία 100 δισ. ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ο Όσμπορν εκτίμησε σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε μια βρετανική εφημερίδα πως «υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι θα βρεθεί μια λύση» στην κρίση χρέους.

«Η ανάκαμψή μας--που ήδη αντιμετώπιζε εμπόδια λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και εξαιτίας του βάρους του χρέους που είχε δημιουργηθεί την εποχή της ταχείας ανάπτυξης--ακυρώνεται από την κρίση στο κατώφλι μας», ανέφερε ο Όσμπορν σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Sunday Telegraph χθες βράδυ.

Η Βρετανία επωφελήθηκε επί μακρόν, όπως και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, από το γεγονός ότι οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο εξαιτίας των προβλημάτων της ευρωζώνης, προκαλώντας την μείωση του κόστους δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε.

Αλλά η ανασφάλεια στην ΕΕ, μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας, αποθάρρυνε τις επενδύσεις και πνίγει την ανάκαμψη, τόνισε.

«Πλησιάζουμε τη στιγμή της αλήθειας για την ευρωζώνη. Έπειτα από δύο και πλέον χρόνια αβεβαιότητας, αστάθειας και αργής ανάπτυξης, οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν τους επόμενους λίγους μήνες μπορεί να καθορίσουν το οικονομικό μέλλον ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου την επόμενη δεκαετία και πλέον».

Η οικονομία της Βρετανίας βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερη φορά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μετά την απροσδόκητη συρρίκνωση της οικονομίας της το πρώτο τρίμηνο του 2012, γεγονός που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη θα συνέβαλε περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο να δοθεί μια τόνωση στην οικονομία μας», ανέφερε ο Όσμπορν.

Η ευρωζώνη πρέπει να υιοθετήσει την «ανελέητη λογική» της μετάβασής της σε μια στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, πρόσθεσε. Αυτό θα σήμαινε ότι οι ισχυρότερες οικονομίες θα κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν περισσότερο τις πιο αδύναμες και περισσότερο μοίρασμα των οικονομικών πόρων, πιθανώς μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας.

Κερδοσκόποι ψάχνουν ευκαιρίες στην Ελλάδα της... δραχμής – Περιμένουν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, αν η χώρα μας πτωχεύσει

- Στο στόχαστρο ξένων funds ελληνικές επιχειρήσεις

- Ποιοι είναι και τι θέλουν οι ξένοι που... βλέπουν Ελλάδα

- Περιμένουν σαν “γύπες” πάνω από την χώρα μας

«Εάν η Ελλάδα και γενικότερα οι χώρες της Νότιας Ευρώπης επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα, τότε θα δοθεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επενδύσεις, την οποία δεν θα αφήσουμε να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Η φράση αυτή που ακούστηκε από τα χείλη ανθρώπων που διαχειρίζονται αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσφατο συνέδριο της «Allianz» για την παγκόσμια αγορά ακινήτων (real estate) αποτυπώνει την αντίληψη, η οποία αρχίζει να διαμορφώνεται ανά τον κόσμο για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Είναι εμφανές πως εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα επιτρέψει σε κάθε ξένο αλλά και Έλληνα ιδιώτη που εποφθαλμιά αξιόλογες ελληνικές εταιρείες να τις αποκτήσει πολύ φθηνότερα από την πραγματική τους αξία.

Εκτιμάται μάλιστα πως εάν η χρεοκοπία γίνει «συντεταγμένα» και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε είναι πολύ πιθανόν οι διεθνείς κερδοσκόποι να σπεύσουν μαζικά για να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν.

Μια τέτοια περίπτωση θα φάνταζε ιδανική για αυτός καθώς θα περιόριζε σημαντικά την πιθανότητα να προκληθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις από μια ασύντακτη χρεοκοπία αλλά και γιατί οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σχετικά σύντομο διάστημα θα ήταν πολύ πιο εγγυημένες.

Την δράση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων στηλίτευε πριν από μερικούς μήνες και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφραζε την έντονη ανησυχία της για το ενδιαφέρον ξένων funds να εξαγοράσουν -μέσω αγοράς πακέτων ?η εξυπηρετούμενων δανείων- υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο περιουσίες σε εξευτελιστικές τιμές.

Το σίγουρο πάντως είναι πως η Ελλάδα της δραχμής θα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τους κερδοσκόπους, -αν όχι άμεσα-, σε διάστημα ενός με δυο χρόνων από την επίσημη κήρυξη της χώρας σε καθεστώς πτώχευσης.

Και αφού πρώτα οι επιχειρήσεις και οι Έλληνες πολίτες περάσουν μέσα από μια έρημο και βιώσουν καταστάσεις που ισοδυναμούν με την απόλυτη εξαθλίωση.

Ήδη, στο διεθνή Τύπο κάνουν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα και συνεντεύξεις επικεφαλής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συγκεκριμένες εταιρείες.

Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή του κ. David Nadel του Royce European Smaller Companies, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μαζικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει.

Δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει ότι ο όμιλος του ενδιαφέρεται για την αλυσίδα παιχνιδιών Jumbo καθώς η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει το πλεονέκτημα ότι έχει δημιουργήσει υποκαταστήματα σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stalhmarg Investment, Simanta Das από την πλευρά του υπογραμμίζει τα εμπόδια που υψώνει το ρευστό τοπίο, το οποίο κάνει δύσκολη υπόθεση τη λήψη αποφάσεων. Στάση αναμονής τηρούν και Ρώσοι επενδυτές, οι οποίοι στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνορωσικού επενδυτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια της Εύβοιας παραδέχθηκαν ότι η πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα επηρεάζει και τις επενδύσεις.

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει εξετάσει η αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα Carlton Group, η οποία θεωρείται η πιο επιτυχημένη εταιρεία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων.

Πάντως, η Carlton Group εκτιμά πως ούτε η Ελλάδα ούτε η Ισπανία θα βγουν από το ευρώ, όχι γιατί δεν υπάρχει σχετικός κίνδυνος, αλλά γιατί πιστεύει ότι η Γερμανία έχει βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και θα αναγκαστεί να ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας για να μην οδηγηθεί η Ευρωζώνη τελικά στη διάλυση.

«Στο στόχαστρο ξένων funds ελληνικές επιχειρήσεις» - Οι ξένοι... που βλέπουν Ελλάδα

China Investment Corporation (Κίνα)

Bridge Over Group (Ελβετία)

Aristagora Advisors Co (Ιαπωνία)

Abu Dhabi Fund for Development (ΗΑΕ)

Qatar Holding (Κατάρ)

και Οι τομείς που παρακολουθούν

Τουρισμός & Ξενοδοχεία

Ακίνητα

Βιομηχανία Τροφίμων

Αγροτική παραγωγή

Εξαγωγές

Ευρώ-διάσωση, μέρος 4ο: Η Ισπανία στο μηχανισμό στήριξης, έπειτα από ένα φορτισμένο Eurogroup

«Η Ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόθεση της να ζητήσει την Ευρωπαϊκή συνδρομή για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη – θρίλερ του Eurogroup, το βράδυ του Σαββάτου.

Σε 100 δισ. ευρώ θα οριστεί το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς...
τις Ισπανικές τράπεζες, τα οποία ορίστηκε να προέλθουν τόσο από τον ESM όσο και από το EFSF.

Η απόφαση του Eurogroup ήρθε μετά από δυόμιση ώρες έντονων διαπραγματεύσεων και πολλών… λεκτικών διαπληκτισμών ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των 17, καθώς η παρουσία της Κριστίν Λανγκάρντ, ως επικεφαλης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαίνεται πως ενόχλησε τις χώρες του Νότου, με τον Ντε Γκίντος να αρνείται κατηγορηματικά την όποια ανάμιξη του ΔΝΤ στο δικό της ζήτημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, η Ισπανική πλευρά πείστηκε τελευταία στιγμή και μετά από έντονη αντιπαράθεση με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, Γόλφγκανγκ Σόιμπλε, να υπάρξει μια «διακριτική» καθοδήγηση συμβουλευτικού χαρακτήρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως προς την χορήγηση και την αξιοποίηση των κεφαλαίων σε κάθε τράπεζα.

Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα και η απόφαση του Ισπανού υπουργού να μην ανακοινώσει τελικά το ακριβές ποσό του πακέτου βοήθειας, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του Eurogroup, οι υπόλοιποι υπουργοί πίεζαν την Ισπανία να καταθέσει συγκεκριμένο ποσό μαζί με την ανακοίνωση, προκειμένου να προλάβουν την οποιαδήποτε επίπτωση που θα προκαλούσε η αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος της βοήθειας στις αγορές.

Ο Ντε Γκίντος κατάφερε, τουλάχιστον επισήμως, να αφήσει μια πόρτα ανοιχτή σε αυτό το θέμα, αφού στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη τόνισε ότι περιμένει από τις τράπεζες να καταρτίσουν σχέδιο για το ποσό που θα χρειαστούν.

Ανεπισήμως όμως, το Eurogroup μιλά ανοιχτά για 100 δισ. ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μέχρι τη συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Για την ακρίβεια, χωρίς όμως ποτέ να το πουν ξεκάθαρα, οι 17 υπουργοί τόνισαν ότι οι εκλογές της Ελλάδας θα πρέπει να είναι η καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίηση των μέτρων, ενώ μετά τις εκλογές θα μπορούν να γίνουν οι όποιες διορθώσεις στο πακέτο στήριξης.

Και αυτό γιατί σε περίπτωση που δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου, οι αγορές αναμένεται να σπρώξουν τη χώρα μας έξω από το ευρώ, πράγμα που σύμφωνα με τους υπουργούς της ευρωζώνης θα επιφέρει ίσως και την διάλυση της ευρωζώνης

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)