Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Είκοσι νομπελίστες στηρίζουν την Ελλάδα

Τη στιγμή που οι χώρες της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είκοσι δύο επιφανείς ξένοι επιστήμονες, 20 από τους οποίους είναι νομπελίστες στους τομείς των θετικών επιστημών (Ιατρική-Φυσιολογία, Φυσική και Χημεία), δημοσίευσαν επιστολή στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Science".

Τη συγκεκριμένη επιστολή απέστειλαν σε κορυφαίες θεσμικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Χ.Ρομπάι, Χ.Μπαρόζο, Μ.Σουλτς), ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να βγει από τη σοβαρή κρίση.

Η επιστολή έχει τίτλο "Υποστήριξη για την Ελλάδα" (Support for Greece) και την πρωτοβουλία για αυτήν εμφανίζεται να έχει ο διακεκριμένος γερμανός γιατρός-ιολόγος Χάραλντ Tσουρ Χάουζεν, κάτοχος του Βραβείου Νομπέλ Ιατρικής 2008.

Οι νομπελίστες προτείνουν την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ώστε να ενισχυθούν στην Ελλάδα οι τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν, έχουν πληγεί από την έλλειψη πόρων, παρόλο που είναι σημαντικοί για την έξοδο από την κρίση.

Οι επιφανείς επιστήμονες καλούν ακόμα τους Ευρωπαίους ηγέτες να φροντίσουν για την επιβίωση και τη ανάπτυξη των επιστημονικών και τεχνολογικών ινστιτούτων της Ελλάδας.

Ενίσχυση των τεχνολογικών προγραμμάτων της χώρας

Μεταξύ άλλων, οι νομπελίστες εισηγούνται ένα μέρος από τους διαθέσιμους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα να κατευθυνθεί σε καινοτομικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Επίσης προτείνουν να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα έρευνας και τεχνολογίας και υψηλού επιπέδου ελληνικές επιστημονικές ομάδες.

Ακόμα, ζητούν να διασφαλισθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στους μεγάλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς και να αρχίσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων κοινών ευρωπαϊκών και ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, δίνοντας έμφαση σε εκείνα τα επιστημονικά πεδία όπου η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία και τα οποία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της.

Στη επιστολή αναγνωρίζεται η ύπαρξη ενός ισχυρού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού στην χώρα μας και τονίζεται ότι, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, η χώρα θα είναι σε θέση σταδιακά να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Economist: Τεράστιο το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Σε άρθρο που δημοσιεύεται το Σάββατο, το περιοδικό Economist προτείνει καινοτόμες λύσεις, προκειμένου να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε διάλυση της οικονομίας της, αλλά και σε επιστροφή στο πάλαι ποτέ εθνικό της νόμισμα, σενάρια που μέρα με τη μέρα φαίνεται να κερδίζουν έδαφος σε εγχώρια και τοπικά μέσα.

Σύμφωνα λοιπόν με το εν λόγω δημοσίευμα, η λιγότερο κακή λύση είναι η σύσταση περιορισμένης ομοσπονδίας, ενώ το βρετανικό περιοδικό στο νέο του τεύχος σημειώνει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στο σημείο που πρέπει άμεσα να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της.

Η περιορισμένη ομοσπονδοποίηση απαιτεί πρωτοφανή σε μέγεθος μεταφορά κεφαλαίων από τις πιο δυνατές στις ασθενέστερες οικονομίες, καθώς και σε μεγάλο βαθμό παράδοση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών - μελών.

Ο Economist τονίζει ότι η επιλογή για το μέλλον της ευρωζώνης μπορεί να γίνει μόνο από τη Γερμανία, η οποία αυτή τη στιγμή αδίκως υποστηρίζει ότι το ευρώ είναι δυνατό και έχει μέλλον.

Πολυδάπανη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Εξετάζοντας το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ, το περιοδικό εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα το κόστος θα είναι πραγματικά τεράστιο, με τράπεζες και επιχειρήσεις να καταρρέουν, αν και μεσοπρόθεσμα θα υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης.

Σε άλλη παράγραφο περιγράφεται η πτώση της αξίας των μετοχών παγκοσμίως, ο κλονισμός του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, η κάμψη της παραγωγής, ακόμα και η αμφισβήτηση της νομικής υπόστασης της ευρωζώνης ή η αμφισβήτηση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως άμεσες συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Το περιοδικό εξηγεί τη στάση του σημειώνοντας ότι ενώ η διάσωση της ευρωζώνης είναι καλύτερη από τη διάλυσή της, η πλήρης πολιτική ένωση που ονειρεύονται οι φεντεραλιστές όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν συνάδει με τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών.

Η περιορισμένη ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης

Η περιορισμένη ομοσπονδία που προτείνεται θα πρέπει να βασιστεί από άποψη οικονομική σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας των τραπεζών, ανακεφαλαιοποίησή τους, παροχή ευρωπαϊκών εγγυήσεων για τις καταθέσεις και νέο κανονιστικό πλαίσιο για τον τραπεζικό κλάδο.

Από άποψη δημοσιονομική θα πρέπει να εκδοθεί ευρωομόλογο, αλλά για περιορισμένα ποσά και χρονικό διάστημα.

Το βρετανικό περιοδικό συμφωνεί με παλαιότερη πρόταση του Γερμανικού Συμβουλίου Ειδικών Οικονομίας το ευρωομόλογο να καλύπτει τα χρέη χωρών - μελών από το 60% (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και πάνω.

Αυτό θα δημιουργούσε μία αγορά ομολόγων 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ που θα αποπληρώνονταν σε μια 25ετία, μέσω ειδικών φόρων σε κάθε χώρα.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι θα χρειαζόταν ένα ακόμα πακέτο διάσωσης πριν ενταχθεί σε αυτό το μηχανισμό.

Πόσο κοστίζει το "Grexit"

Ο Economist επιχειρεί αποτίμηση του κόστους της ελληνικής εξόδου από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι από το Μάρτιο η Ελλάδα έχει λάβει τα μισά χρήματα από το ποσό των 145 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιμένει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 28 δισ. που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι αν σταματήσει η ροή χρήματος από τους πιστωτές, τότε η ΕΚΤ πιθανώς να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σε πρώτη φάση, η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εκδώσει εγγυήσεις για τις εγχώριες συναλλαγές πριν καταφύγει τελικά στην επαναφορά εθνικού νομίσματος.

Το περιοδικό προβλέπει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η μετατροπή εγχώριων συμβολαίων και συναλλαγών σε αυτό το εθνικό νόμισμα, θα είναι δύσκολη υπόθεση και η υποτίμηση του νέου νομίσματος ίσως φτάσει και στο 50%έναντι του ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη για τους Έλληνες. Αναλυτές της UBS που επικαλείται το άρθρο προβλέπουν μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 40%-50% τον πρώτο χρόνο.

Σε περίπτωση ωστόσο παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξόδου μόνο από το ευρώ, αναλυτές της ING εκτιμούν ότι η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο θα φτάσει το 7,5%.

Ο Economist τονίζει πάντως ότι από τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να δει τα οφέλη της υποτίμησης του νομίσματός της, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και ώθηση για τον τουρισμό και επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, όπως ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη - μέλη.

Γκίντερ Γκρας: Ευρώπη ντροπή σου...

Ο Γερμανός νομπελίστας Γκίντερ Γκράς εξαπολύει τα βέλη του κατά της Ευρώπης για τη στάση που τηρεί έναντι της Ελλάδας, με ένα ποίημα που δημοσιεύει στην εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung.

Σε αυτό το ποίημα, με τίτλο "Η ντροπή της Ευρώπης", που δημοσιεύεται αύριο Σάββατο και στην έντυπη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, ο Γκρας προειδοποιεί την ΕΕ: "Εσυ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε".
"Καρφωμένη γυμνή στον πάσσαλο, γιατί είναι πνιγμένη στα χρέη, μια χώρα υποφέρει", γράφει ο 84χρονος Γερμανός συγγραφέας, στο κείμενο αυτό των δώδεκα στροφών που αποτελούνται από δύο στίχους η κάθε μία.
Απευθυνόμενο άμεσα την Ευρώπη, το ποίημα αρχίζει έτσι: "Απομακρύνεσαι από τη χώρα, που ήταν το λίκνο σου, και είναι κοντά στο χάος, γιατί δεν συμμορφώθηκε με τις αγορές". Και αμέσως μετά αναφέρει ότι η χώρα αυτή "καταδικασμένη στη φτώχεια, της οποίας ο πλούτος κοσμεί τα μουσεία" είναι "ακόμα μόλις ανεκτή".
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα η πλειοψηφία των Γερμανών (60%) τάσσεται κατά της εξακολούθησης της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Γκρας είχε προκαλέσει μια τεράστια διαμάχη με τη δημοσίευση στην ίδια εφημερίδα - την Die Süddeutsche Zeitung - ενός αμφιλεγόμενου ποιήματος στο οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ απειλεί την παγκόσμια ειρήνη όταν λέει ότι θέλει να καταφέρει προληπτικά πλήγματα στο Ιράν.
Μετά από αυτό το εβραϊκό Κράτος τον κήρυξε persona non grata.

Νόμιμο το ''χαράτσι'' της ΔΕΗ, παράνομη η διακοπή ρεύματος

Δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το λεγόμενο ''χαράτσι'' της ΔΕΗ, έκρινε, κατά πλειοψηφία, με απόφασή της (1972/2012) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Με την ίδια απόφαση, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακυρώνει τη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών 1211/2011, κατά το μέρος που προβλέπει ότι θα διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όποιον δεν καταβάλλει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η διακοπή αυτή είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα.

Πιο συγκεκριμένα, στην πολυσέλιδη απόφασή της (67 σελίδες) η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι το ειδικό τέλος αποτελεί φόρο προσωρινού χαρακτήρα (διετή) που στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, όπως εμβαδόν, τιμή ζώνης.

Σύμφωνα με την άποψη της πλειοψηφίας των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, το επίμαχο τέλος δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την αναλογικότητα, την ισότητα και την κατανομή φορολογικών βαρών, ούτε την ΕΣΔΑ, αποτελώντας συνταγματικά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την απόφαση, το μέτρο ελήφθη για την αντιμετώπιση επείγουσας ανάγκης σοβαρού δημόσιου συμφέροντος και προκειμένου να καλυφθεί άμεσα πρόσθετο δημοσιονομικό έλλειμμα σε περιβάλλον οικονομικής υφέσεως, ενώ ταυτόχρονα έχει προσωρινό μόνο χαρακτήρα και δεν μπορεί να καταστήσει δημευτικό.

Ακόμη, η πλειοψηφία δέχθηκε ότι ναι μεν το επίδικο τέλος προστιθέμενο σε άλλα φορολογικά μέτρα συνεπάγεται αυξημένη επιβάρυνση των πολιτών, όμως το γεγονός αυτό δεν το καθιστά μη ανεκτό περιορισμό της περιουσίας ενόψει των σοβαρών και επειγόντων δημοσιονομικών λόγων για τους οποίους επιβλήθηκε.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι το μέτρο είναι αντίθετο σε συνταγματικές διατάξεις και στην ΕΣΔΑ και δεν λαμβάνει υπόψη του τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε πολίτη.

Αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αντισυνταγματική είναι η δυνατότητα διακοπής ρεύματος που προβλέπεται και στο άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για όποιον δεν καταβάλλει το τέλος.

Το ΣτΕ κρίνει ότι αποτελεί συνταγματικώς ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συμβατική σχέση μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και προσβολή του δικαιώματος του πρώτου για ελεύθερη απόλαυση των απορρεόντων από τη σχετική σύμβαση προμήθειας δικαιωμάτων του.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ δέχθηκε ότι με την κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε φορολογούμενο, επειδή δεν είναι συνεπής με φορολογικές υποχρεώσεις άσχετες προς τις απορρέουσες από τη σύμβαση παροχής ρεύματος υποχρεώσεις του, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, διότι πρόκειται περί μέτρου το οποίο οδηγεί σε αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και εξυπηρετήσεως για λόγο ο οποίος δεν είναι συναφής με την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας έθεσε και ζήτημα παραβίασης όχι μόνο της οικονομικής ελευθερίας αλλά και της συνταγματικής προστασίας της ανθρώπινης αξίας, γιατί η διακοπή συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι είναι συνταγματική η διακοπή ρεύματος λόγω του εθνικού συμφέροντος σκοπού της άμεσης αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος και επειδή προβλέπεται στη νομοθεσία και σε άλλες περιπτώσεις.

New York Times: Αναπτυξιακή πολιτική το «φάρμακο» για την Ελλάδα

Κατά των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, που για μία ακόμη φορά τα «θαλάσσωσαν» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στρέφεται η εφημερίδα New York Times.

Στο editorial της γίνεται εκτενής αναφορά στην άθλια κατάσταση και τις απειλές «κατάρρευσης» της Ελλάδας, στους φόβους για «κανόνι» σε τράπεζες και για περαιτέρω μετάσταση της κρίσης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και παράλληλα κατηγορούνται οι ηγέτες της ΕΕ για την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν σε «φιλόδοξες πρωτοβουλίες», σε ένα νέο μίγμα πολιτικής προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης.

Ιδιαίτερη «επίθεση» γίνεται στο editorial των NYTimes στη στάση που τηρεί η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία επιμένει στα «ίδια δρακόντεια μέτρα αυστηρής λιτότητας» και στους ίδιους «ανέφικτους στόχους για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα προβληματικά ευρωπαϊκά κράτη».

Η εφημερίδα ξεκαθαρίζει πως «η λιτότητα αποδείχθηκε μια αποτυχία και το μόνο που πέτυχε ήταν να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο οι οικονομίες των χωρών και να καταστεί ακόμα πιο δύσκολο γι’ αυτές να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

Παράλληλα, γράφουν οι NYTimes, αυξήθηκε δυσθεώρητα το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις των συγκεκριμένων χωρών, κάτι που αποτυπώθηκε και στις κάλπες στην Ελλάδα, στις αρχές του μήνα. Οι Έλληνες ψηφοφόροι καταψήφισαν υποψηφίους από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, τα οποία τελικώς δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν ούτε καν κυβέρνηση συνεργασίας.

Την ίδια ώρα, το μέχρι πρότινος αδιανόητο φαντάζει πια πιθανό: η Ελλάδα να μην καταφέρει να πετύχει τις δεσμεύσεις της και τελικά να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ! Σε μια τέτοια περίπτωση το χάος που θα προκληθεί, μπορεί να διαχυθεί ταχύτατα σε όλη την Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και το ξέσπασμα ενός νέου ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία.

Η απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες, κατά τον αρθρογράφο των NYTimes, είναι μια άμεση συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών σε μια αλλαγή της οικονομικής τους πολιτικής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να καταλάβουν πως είναι κρίσιμης σημασίας το να λάβουν άμεσα μέτρα ανάπτυξης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες την ευκαιρία να ανακάμψουν, χωρίς να εγκαταλειφθεί όμως η διαδικασία της δημοσιονομικής τους προσαρμογής και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Ένα «λογικό» πλάνο δράσης θα ήταν η άμεση υιοθέτηση ευρωομολόγων, όπως ήδη έχει προτείνει ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και εμμέσως και το ΔΝΤ, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να υιοθετηθεί κι ένας κοινός μηχανισμός παρακολούθησης των κρατικών χρεών, κάτι σαν ένα ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών.

Τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να «ελαφρύνουν» το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών που τώρα βρίσκονται σε καθεστώς διεθνούς βοήθειας, ενώ ο «μηχανισμός παρακολούθησης χρεών» θα βοηθούσε την γερμανική κυβέρνηση να … επικοινωνήσει την αλλαγή πολιτικής και να «καλμάρει» τους πολίτες της αναφορικά με το πόσο θα τους κοστίσει η διάσωση των προβληματικών κρατών του Νότου.

Συμπληρωματικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 640 δισ. δολάρια του ταμείου διασώσεων της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Και το editorial των NYTimes καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα και οι υπόλοιπες προβληματικές χώρες χρειάζονται ένα πλάνο για να τις βοηθήσει να αναπτυχθούν, παράλληλα με την μείωση των χρεών τους.

Κι εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν το κατανοήσουν αυτό σύντομα, τότε οι επιπτώσεις θα ήταν ολέθριες. Για την Ελλάδα, για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τον υπόλοιπο κόσμο …

Ισχυρές πιέσεις για το ευρώ

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2546 δολάρια.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2517 δολάρια από το επίπεδο των 1,2545 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Στο ευρωπαϊκό νόμισμα ασκούνται ισχυρές πιέσεις καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις για την επέκταση της κρίσης στη Ιβηρική Χερσόνησο. Στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 1,25 δολαρίων όταν δημοσιοποιήθηκε έκκληση της Καταλονίας για χρηματική ενίσχυση από την Ισπανική Κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή αναζωπύρωσε τον κίνδυνο άμεσης υπαγωγής της Ισπανίας σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης κατά τα πρότυπα της Ελλάδος, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος παρατηρήθηκε σήμερα περιορισμένη δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορούσε σε εντολή αγοράς και τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρω σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 29,67% από 30,46% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,37% να διαμορφωθεί στο 29,09% από 29,01% που ήταν χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,24% από 1,25% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών παρέμεινε στο 1,10%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,95% από 0,96% χθες, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,67% από 0,68%, ενώ στο μήνα υποχώρησε στο 0,38% από το 0,39%.

Σκληρή γλώσσα από Λαγκάρντ μέσω Γκάρντιαν - "Οι έλληνες γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και να πληρώνουν τους φόρους"

- "Υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας των φοροφυγάδων"

- “Πιο πολύ σκέφτομαι τα παιδιά της Αφρικής, χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από την Αθήνα”

- Ξεκαθαρίζει οτι η χώρα μας δεν θα έχει καλύτερη μεταχείριση απο χώρα του αναπτυσσόμενου κόσμου

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί για τη χώρα μας η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στον Γκάρντιαν.

Η κα Λαγκάρντ καλεί ευθέως τους Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι γονείς των παιδιών στην Ελλάδα να αναλάβουν την ευθύνη και να πληρώνουν τους φόρους τους” .

Σχολιάζοντας τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας, σημείωσε ότι σκέφτεται όλους εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους. "Σκέφτομαι εκείνους που στερούνται τις δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας όλων αυτών που φοροδιαφεύγουν".

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για όλους εκείνους τους ασθενείς στην Ελλάδα που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απαντά: "πιο πολύ σκέφτομαι τα παιδιά σε σχολεία της Νιγηρίας που μοιράζονται μία καρέκλα ανά τρεις μαθητές επειδή θέλουν πραγματικά να μορφωθούν. Τα έχω στο μυαλό μου όλη την ώρα γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από τους ανθρώπους στην Αθήνα”.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει καλύτερη μεταχείριση από ό,τι μια φτωχή χώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

"Η δουλειά μου είναι να λέω την αλήθεια. Και είναι πιο δύσκολο να ζητάω από την κυβέρνηση μιας χώρας που οι κάτοικοι της ζουν με 3, 4, ή 5 χιλιάδες δολάρια το χρόνο να αυξήσει τα μέτρα λιτότητας και να μειώσει χρέη και ελλείμματα, από το να ζητάω τα ίδια, αυτονόητα πράγματα από την κυβέρνηση μιας πλούσιας χώρας".

ΣΥΣΜΕΔ:Όχι άλλες μειώσεις στα εισοδήματά μας. Υπάρχει, πλέον, πρόβλημα επιβίωσης.

sysmed
Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων υπενθυμίζει τις μειώσεις που επήλθαν στις αποδοχές των στελεχών των ΕΔ και όλες τις κρατήσεις που αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα οι Έλληνες στρατιωτικοί, πλέον, να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Αναλυτικά δε και συγκεντρωτικά έχουν αναρτηθεί στη σελίδας μας (http://www.sysmed.gr/index.php/anakoinoseis/1018-protash-sysmed-gia-misuologio-2011) και έχουν ως εξής:
1. Από 1/1/2010 μειώθηκαν 12% όλα τα επιδόματα, πλην του επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής.

2. Από 1-6-2010 μειώθηκαν περαιτέρω κατά ποσοστό 8%, τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην επιδόματος ειδικών συνθηκών και της οικογενειακής παροχής.
3. Από 1/1/2010 μειώθηκαν κατά ποσοστό 30% τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και από 1-6-2010 καθορίσθηκε το ύψος τους στα 500,00 € για το δώρο Χριστουγέννων και στα 250,00 € για το δώρο Πάσχα και επιδόματος αδείας, ενώ δεν καταβάλλονται εφόσον οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων δώρων, υπερβαίνουν τα 3.000,00 € το μήνα υπολογιζόμενες σε 12μηνη βάση.

4. Από 1/7/2011 μειώθηκε περαιτέρω, κατά 10% το επίδομα ειδικής απασχόλησης.
5. Από 1-7-2011 ανεστάλη η χορήγηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (4% κάθε 2 έτη) και οι μισθολογικές προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
6. Αυξήθηκε από 1/2/2011, η μηνιαία κράτηση υπέρ ΜΤΣ από 4% σε 5%.

7. Απο 27-10-2011 παρακρατείται επιπλέον 1% μηνιαία εισφορά αλληλεγγύης επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων και η οποία αποδίδεται υπέρ Μ.Τ.Σ.
8. Επιβλήθηκε αναδρομικά από 1/1/2011, ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων.
9. Επιβλήθηκε, πλέον των υπολοίπων μέτρων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000,00 € που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 – 2012. Αυτή υπολογίζεται για εισόδημα από 12.001,00 € έως 20.000,00 € σε ποσοστό 1% επί ολόκληρου του ποσού, για εισόδημα από 20.001,00 € έως 50.000,00 € σε ποσοστό 2%, για εισόδημα από 50.001,00 € έως 100.000,00 € σε ποσοστό 3% και για εισόδημα από 100.001,00 € ευρώ και άνω σε ποσοστό 5%.
10. Μειώθηκε από 1-1-2011 από τα 12.000,00 € στα 5.000,00 € το αφορολόγητο ποσό, επιπλέον αυξήθηκαν οι συντελεστές των κλιμακίων εκτοξεύοντας στα ύψη την αναλογούσα φορολογία εισοδήματος, και με μεγάλη επιβάρυνση στους τρίτεκνους και πολυτέκνους, από την μείωση του αφορολογήτου για κάθε τέκνο.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)