Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Στο "κατωφλι" του νέου Κοινοβουλίου, ο Αλέξης Μητρόπουλος

Βουτιά 6% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πτώση άνω του 6% καταγράφει ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος κινείται κάτω από τις 650 μονάδες, άμεσα επηρεασμένως από την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής. απώμειες καταγράφονται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ «κόκκινο» χτύπησαν οι ασιατικές αγορές.

Συγκεκριμένα, στις 646,23 μονάδες βρισκόταν στις 11 το πρωί ο δενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου αθηνών καταγράφοντας μείωση της τάξης του 6,32% και τον τζίρο να κυμαίνεται στα 20,03 εκατ. ευρώ.

«Οι αγορές αναμένεται να είναι ευμετάβλητες λόγω της πολιτικής αστάθειας από τα αποτελέσματα των εκλογών. Σήμερα αναμένουμε αρνητικό άνοιγμα, καθώς κανένα κόμμα (ή συνδυασμός κομμάτων) δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει 151 έδρες», επισημαίνει η Beta Χρηματιστηριακή στο πρωινό της σχόλιο.

Στο μεταξύ, η Citigroup προσδιορίζει στο 50% - 75% τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12-18 μήνες από 50% πριν από τις εκλογές.

Με σημαντικές απώλειες άνοιξε σήμερα και το χρηματιστήριο του Παρισιού, όπως και τα άλλα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, όπου η αβεβαιότητα για την Ελλάδα προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ.

Ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε απώλειες 49,50 μονάδων (1,57%) στις 3.112,47 μονάδες, ενώ στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση με τις πρώτες συναλλαγές κατά 2,20%.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές
Την μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Νοέμβριο σημείωσαν στο άνοιγμά τους οι ασιατικές αγορές, ενώ το ευρώ αποδυναμώθηκε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Ελλάδας και της Γαλλίας που εγείρουν ανησυχία για την ικανότητα της ευρωζώνης να λάβει νέα μέτρα λιτότητας.

Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσε μείωση της τάξης του 2,78% (-261,11 μονάδες) και διαμορφώθηκε στις 9,119,14 μονάδες.

Οσο για την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ υποχωρούσε στο 1,3022.

Καλπάζουν τα spread της ευρωπεριφέρειας
Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται μετά τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα τα spread των ομολόγων των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ιταλικών, ισπανικών και γαλλικών ομολόγων, έναντι των γερμανικών Bunds, αυξήθηκε τη Δευτέρα, καθώς η καταψήφιση των λεγόμενων μνημονιακών κομμάτων στην Ελλάδα αναζωπύρωσε την ανησυχία για το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ισπανικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 11 μονάδες βάσης, στις 428 μονάδες βάσης. Το αντίστοιχο ιταλικό/γερμανικό spread διευρύνθηκε στις 418 μονάδες βάσης.

Στη Γαλλία, μετά την αναμενόμενη εκλογή του Φρανσουά Ολάντ, το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 9 μονάδες βάσης, στις 133 μονάδες βάσης, ενώ στην Ελλάδα, το αντίστοιχο spread διευρύνθηκε κατά 144 μονάδες βάσης (1,44%), στις 2.057 μονάδες βάσης (20,57%).

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 1,56%, που είναι πολύ κοντά στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ (1,549%).

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times αναφέρεται σε δηλώσεις αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση των spread των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαμόρφωση της ισοτιμίας του ευρώ τις επόμενες ημέρες.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναγκαστεί να προσφύγει σε ένα νέο γύρο παροχής δανείων στις τράπεζες από τις αρχές του επόμενου μήνα για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα.

Σύνδεση με Facebook «Συγκοινωνούντα δοχεία» η ετυμηγορία της κάλπης και η παραμονή στο ευρώ

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι τη Δευτέρα το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις εκλογές στη Γαλλία. Ο πολιτικός χάρτης στην Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.

Στη Βρετανία, το περιοδικό Economist εκτιμά ότι ο πολιτικός κατακερματισμός στην Ελλάδα εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει ή θα αποκλειστεί από την ευρωζώνη, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής έχουν φανεί ανένδοτοι ως προς την υποχρέωση της Ελλάδας να τηρήσει του όρους του μνημονίου.

Για πολιτική αβεβαιότητα κάνει λόγο το BBC, ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ως ένα ηχηρό «όχι» του ελληνικού λαού στις αυστηρές απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Η ικανότητα της νέας κυβέρνησης να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα λιτότητας είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόσβαση της Ελλάδας στα κεφάλαια διάσωσης της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, συμπληρώνοντας ότι «η πολιτική αστάθεια εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη».

Για «ψήφο οργής» κάνει λόγο και ο Guardian, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι επέφεραν κλυδωνισμούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη με τις εκλογές της Κυριακής, δίνοντας μαζική ψήφο διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η αντίδραση των Βρυξελλών και του ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσινγκτον είναι η σιωπή» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η προοπτική πολιτικής αναταραχής και αναστάτωσης στην αγορά κάνει πολλούς να αναρωτιούνται για το νόημα των εκλογών. Το μήνυμα προς την Αθήνα είναι ξεκάθαρο: η αδυναμία εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος διάσωσης θα οδηγήσει σε πάγωμα των κεφαλαίων και σε χρεοκοπία» συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Μεγαλύτερη αστάθεια αναμένεται στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας The Independent, η οποία εκτιμά ότι την Ελλάδα περιμένουν πολλές μέρες ή εβδομάδες πολιτικής αστάθειας.

«Με ένα σχόλιο που αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας και αν σχηματιστεί θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «χωρίς τα κεφάλαια διάσωσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας καταστροφής χρεοκοπίας, η οποία μπορεί να παρασύρει και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη με δημοσιονομικά προβλήματα, με ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από το ευρώ».

Σε ένα ακόμη βρετανικό μέσο, τους Times, η ψήφος οργής των Ελλήνων απειλεί να προκαλέσει χάος την ευρωζώνη.

Σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης που παρακολουθεί με αγωνία τις εκλογές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το εκλογικό αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται «πολιτικός σεισμός». Για «τιμωρία των μεγάλων κομμάτων» και «κίνδυνο ακυβερνησίας» κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.

«Κακός ελληνικός οιωνός – το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και πάλι μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Frankfurter Allgemeine Zeitung που σημειώνει ότι «τα πράγματα ήρθαν τελικά πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «εξτρεμιστές [εισήλθαν] στο κοινοβούλιο της Αθήνας – πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα, στις εκλογές οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για την πολιτική λιτότητας και την οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει ότι «νεοναζί μπαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. (…) Οι εκλογές έφεραν την καταστροφή για τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες».

«Οι Έλληνες τιμωρούν τους ευρω-μεταρρυθμιστές» είναι ο τίτλος άρθρου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Bild. «Είναι απολύτως ασαφές εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης», τονίζει.

«Σε κίνδυνο η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα», σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel. Όπως σημειώνει, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και νέες εκλογές ενώ εάν προκύψει νέα κυβέρνηση που δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Το περιοδικό Focus επισημαίνει ενδεικτικά ότι «δεν υπάρχει πλέον

πλειοψηφία για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας», ενώ το Stern τονίζει

ότι «πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή λιτότητα», διαπιστώνει ότι τα κυβερνητικά

κόμματα τιμωρήθηκαν, αλλά υποστηρίζει ότι «παρόλα αυτά, οι ψηφοφόροι δεν

μπορούν να ελπίζουν σε ανακούφιση».

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των κομμάτων για τον καθορισμό της τακτικής που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Στη ΝΔ προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους προκειμένου να προωθήσουν την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να τροποποιηθεί το μνημόνιο.

Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι αναγκαία συνθήκη για να σχηματιστεί -και κυρίως για να έχει μέλλον μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας όποιοι κι αν μετέχουν - είναι οι εταίροι και οι δανειστές της χώρας να αφήσουν περιθώριο για την τροποποίηση του Μνημονίου που να δίνει ανάσες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Εάν δεν τελεσφορήσει μία τέτοια λύση, τότε οι επαναληπτικές εκλογές θεωρούνται περίπου μονόδρομος από τα στελέχη της ΝΔ.

"Εθνικό μέτωπο" θέλει ο Βενιζέλος

Σε τρία μέτωπα θα κινηθεί τα επόμενα 24ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πρώτον, θα συμμετάσχει στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του νέου σχήματος είναι να συμμετέχουν τα εξής κόμματα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ!

Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ θεωρούν τη συνεργασία όλων αυτών των κομμάτων ως απαραίτητη για να απομονωθούν τα άκρα: Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Αν και οι πρώτοι, με την εξαίρεση του αρχηγού τους, δε θεωρούνται όλοι «χαμένη υπόθεση».

Δεύτερον, σε επίπεδο πολιτικού σκηνικού, το ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσει δυνάμεις με τις οποίες θα μπορέσει να συνεργαστεί εκλογικά, αν στηθούν και πάλι κάλπες στις 17 Ιουνίου. Θα απευθύνει κάλεσμα σε όσους απείχαν από αυτή την αναμέτρηση, (Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης και άλλους) αλλά και σε πολιτικές δυνάμεις όπως η Δημοκρατική Αριστερά. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι το προοδευτικό μέτωπο θα πρέπει να ενωθεί καθώς το μαύρο μέτωπο βρίσκεται σε φάση προέλασης.

Τρίτον, σε εσωκομματικό επίπεδο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προχωρήσει στη διάλυση και επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή τη διαδικασία στο τραπέζι θα μπουν τα πάντα. Το όνομα και το σύμβολο δεν είναι πλέον ταμπού, αν και ορισμένοι λένε ότι «δε θα πρέπει να βιαστούμε γιατί θα θεωρηθεί προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης».

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν κορυφαίες πλέον τις ευθύνες της αριστεράς. Και για το εκλογικό αποτέλεσμα και για το τι θα ακολουθήσει. Ξεκινώντας από το πρώτο επισημαίνουν πως με την ισοπεδωτική κριτική τους «έστησαν γέφυρες και μείωσαν την απόσταση που θα έπρεπε να διανύσουν οι ψηφοφόροι μέχρι τα άκρα». Η ουσία της τοποθέτησης, βέβαια, είναι για το μετά. Δηλώνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί είναι προφανές ότι οι πολίτες τους έδωσαν εντολή να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση του τόπου. Ώστε όλοι από εδώ και πέρα να μπορούν να συγκρίνουν πράξεις και όχι λόγια.

Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Εάν η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν τελεσφορήσει, ο επόμενος πολιτικός αρχηγός που θα λάβει τη διερευνητική εντολή είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαντλήσει το διάστημα των τριών ημερών που του δίνει το Σύνταγμα για να αναζητήσει συμμαχίες.

Χωρίς να μπορούν να προεξοφληθούν εκπλήξεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση της αριστεράς, παρά το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς -ακόμη κι αν το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά λάβουν την απόφαση να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ- μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα έχει την πλειοψηφία των 151 εδρών στη Βουλή.

Το σενάριο δημιουργίας κυβέρνησης της αριστεράς -υπό τις παρούσες συνθήκες- απομακρύνεται ακόμη περισσότερο με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με το Συνασπισμό.

Ακόμη και αν αναθερμανθεί το σενάριο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τα δύο κόμματα μαζί διαθέτουν 85 έδρες. Πολύ περισσότερο όταν ο Πάνος Καμμένος αποφάνθηκε ότι μπορεί η θέση του κόμματός του να είναι κοινή με αυτή του Συνασπισμού στα οικονομικά, όμως υπάρχει καθετη διαφωνία στα εθνικά θέματα.

Το σενάριο κυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν προχωράει ακόμη και αν στους 85 βουλευτές των δύο κομμάτων προστεθούν (υποθετικά) οι 19 έδρες της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφού η δύναμη ενδεχόμενης συμμαχίας των τριών κομμάτων δεν προσεγγίζει το στόχο των 151 βουλευτών.

Οι κάλπες της οργής και το χαστούκι στον δικομματισμό

Η οργή των Ελλήνων για τα διαρκή μέτρα λιτότητας, που το περασμένο καλοκαίρι αποτυπώθηκε έντονα στους δρόμους, βρήκε και τον δρόμο της προς την κάλπη.

Για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση, συγκεντρώνοντας 13,19% και 18,87% αντίστοιχα με καταγεγραμμένο το 99,25%.

Η χαμηλότερη μέχρι πρότινος επίδοση παρουσιάστηκε το 1996, όταν και ο δικομματισμός απέσπασε το 79,6%, με το ΠΑΣΟΚ υπό την αρχηγία του Κώστα Σημίτη να συγκεντρώνει 41,88% και τη Νέα Δημοκρατία υπό τον Μιλτιάδη Έβερτ να μένει στο 38,12%.

Αν με το ποσοστό του 86,52% το 2000 έλεγε κανείς στα κομματικά επιτελεία ότι το ποσοστό τους σε δώδεκα χρόνια θα έπεφτε στο 32,06% θα τον έπαιρναν για τρελό.

Αυτή τη φορά όμως ο λαός επέλεξε για πρώτη φορά να "τιμωρήσει" τα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά. Με την ψήφο του στη Βουλή.

Συνήθιζε να στέλνει το μήνυμά της αγανάκτησης ακίνδυνα μέσα από τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Πάντα όμως επέστρεφε στη "βάση" του τις κρίσιμες στιγμές.

Ένα παιχνίδι που σίγουρα το γνωρίζουμε όλοι. Οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί. Ποτέ όμως οι δεύτεροι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα έφτανε η στιγμή της πραγματικής τιμωρίας σε επίπεδο εθνικών εκλογών.

Η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, η αδυναμία εξεύρεσης λύσης σε ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών και οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές συσσωρεύονταν από χρόνια.

Αν συνδυαστούν και τα "προστάγματα" από το διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι για τους Έλληνες πολίτες, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν χρειαζόταν τίποτα παραπάνω για να σταλεί το μήνυμα της αντίστασης σε εγχώριο αλλά και σε εκτός συνόρων επίπεδο.

Νέοι και μεγαλύτεροι που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν δραματικά τα τελευταία χρόνια, από "φίλοι" έγιναν "ορκισμένοι εχθροί" του δικομματισμού.

Αυτό που απομένει να δούμε είναι το κατά πόσο τα κόμματα εξουσίας θα κατορθώσουν να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους και το πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στις "πολιτικές Σειρήνες"..

Ρουμπινί: Θέμα χρόνου η ελληνική χρεοκοπία

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών έκανε τον γνωστό οικονομολόγο να επισημάνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απλά θέμα χρόνου.

Θέμα χρόνου, εκτιμά ότι είναι, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

"Αυτό αυξάνει την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, μέχρι το επόμενο έτος", έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρομοίασε επίσης τη χώρα με ένα διαλυμένο τρένο που οδηγείται μοιραία στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

"Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρότερο από αυτό της Γαλλίας, καθώς οδηγεί σε χάος", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι "η κόπωση από τη λιτότητα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης συγκρούεται με την κόπωση διάσωσης στον πυρήνα της Ευρωζώνης".

"Η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο με σημαντικούς κινδύνους μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη αυξάνεται δραματικά", τόνισε.

Η πρώτη αντίδραση Τσίπρα στο Facebook



Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών, με τον επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει εμμέσως μία πρώτη αντίδρασή του μέσω της σελίδας του στο Facebook

Μια φωτογραφία με πολίτες που κρατούν ταμπέλες που σχηματίζουν τη φράση ''κυβέρνηση αριστεράς'' ανέβηκε στο προφίλ του.


Νέα μεταπολίτευση!

Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου

Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, που εμφανίζει το άθροισμα των δυνάμεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάτω από το 33%,"εγκαινιάζει" μια νέα πολιτική εποχή. Στο εξής οι σχέσεις κομμάτων-ψηφοφόρων δεν θα είναι δεδομένες. Θα κρίνονται και θα επανακρίνονται με βάση τα πεπραγμένα των πολιτικών και την απόσταση των έργων τους από τους λόγους τους. Πρόκειται για μια νέα μεταπολίτευση. Οι πράσινες και οι γαλάζιες σημαίες υποστέλλονται μετά από 38 χρόνια και στη θέση τους υψώνονται οι σημαίες της λογικής και της ευαισθησίας! Υψώνονται οι σημαίες της ευθύνης και της ωριμότητας.

Για παράδειγμα, σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες αποφάσισαν να στείλουν στην Ευρώπη το μήνυμα που δεν έστειλαν τα τελευταία δύο χρόνια οι πολιτικοί μας. Το μήνυμα ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο πρέπει να αλλάξουν πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως το πειραματόζωο της Ευρώπης και το λαό της ως αποδιοπομπαίο τράγο. Οι πολίτες είπαν με την ψήφο τους αυτά που δεν τόλμησαν να πουν οι υποτιθέμενοι ηγέτες τους...

Ο Λάκης Λαζόπουλος, με τον οποίο μίλησα πριν από λίγο τηλεφωνικά, έκανε άλλη μια σημαντική επισήμανση. Η σοφή απόφαση του λαού, μου είπε, δεν επιτρέπει σε κανέναν να πανηγυρίσει σήμερα... Δεν υπάρχει κανένας στους δρόμους... Άλλωστε, όταν ο λαός δεν πανηγυρίζει, πως μπορεί να επιτρέψει πανηγυρισμούς στα κόμματα; Και συμπληρώνω: Ο λαός τους αναγκάζει όλους τώρα να βάλουν νερό στο κρασί τους και να συνεννοηθούν. Διαφορετικά, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν εκείνοι δεν είναι ικανοί να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζεται η χώρα, θα τις πάρει σύντομα και πάλι ο λαός...

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)