Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σήμερα το δώρο Πάσχα από τον ΟΑΕΔ


Μάλιστα, οι πιστώσεις θα γίνουν από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να χρειάζεται η προσέλευση τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2014

'Στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και από το 2015 να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές'' εκτιμά ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ.

Την άποψη ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2014 και ότι από το 2015 θα βγει στις αγορές εκφράζει ο Γιοργκ Άσμουσεν. Προϋπόθεση για αυτό είναι η εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης.

''Αναμένω θετικό πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από το 2014 εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα εξυγίανσης'', δήλωσε στην Rheinische Post του Ντίσελντορφ.

Στόχος είναι, συμπλήρωσε, να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και από το 2015 να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές.

''Το κόστος ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση δεν μπορεί να υπολογιστεί'', επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Παράλληλα ο Γιοργκ Άσμουσεν προανήγγειλε το τέλος των επιχειρήσεων χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ που έγιναν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.

''Σημαντικό είναι τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ να είναι περιορισμένου χρόνου και να μην αντλεί κανείς το συμπέρασμα ότι επειδή εφαρμόσαμε δύο φορές μέτρα αναχρηματοδότησης θα το κάνουμε και μια τρίτη φορά'', είπε ο κ. Άσμουσεν.

Ευσεβείς πόθοι η επίλυση της κρίσης με ένα μόνο μέτρο

Το στέλεχος της ΕΚΤ δεν θεωρεί απαραίτητο ένα «υψηλότερο τείχος» προστασίας από την κερδοσκοπία.

''Η συζήτηση στις αγορές κεφαλαίων για το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου και ισχυρότερου τείχους προστασίας στηρίζεται στην απλουστευτική υπόθεση ότι ένα μόνο μέτρο μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης, όμως αυτοί είναι ευσεβείς πόθοι'', λέει χαρακτηριστικά ο Γιοργκ Άσμουσεν.

Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την συνεπή εξυγίανση των δημοσιονομικών και με αναπτυξιακού περιεχομένου μεταρρυθμίσεις στις χώρες της ευρωζώνης.

Απαιτείται επίσης η βελτιστοποίηση της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα και η μετεξέλιξη της ευρωζώνης σε μια πραγματική οικονομική ένωση.

Ανεξέλεγκτη η ανασφάλιστη εργασία

Σταθερά και... ακλόνητη παραμένει η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα.

Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενώ σημαντική "συμβολή" στο πρόβλημα φαίνεται να έχουν συγκεκριμένα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης παράνομων μεταναστών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το παραεμπόριο.

Στην έκθεση πεπραγμένων της ΕΥΠΕΑ για το 2011, από τις 21.063 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από την υπηρεσία και που απασχολούσαν συνολικά 69.345 εργαζομένους, οι 1.313 ήταν "αναπόγραφες".

Ήτοι, ήταν ανύπαρκτες για το ΙΚΑ και τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Στις επιχειρήσεις αυτές εντοπίσθηκαν 20.567 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, 12.342 Έλληνες και 8.225 αλλοδαποί.

Η ΕΥΠΕΑ από την πλευρά της και ως όφειλε, βεβαίωσε 9.216 παραβάσεις και επέβαλε περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ ως πρόστιμα.

Σε αυτά δεν υπολογίζεται ο καταλογισμός των εισφορών που δεν πληρώθηκαν και ο οποίος έπεται.

Ακόμα, όπως αποδεικνύει η έκθεση πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για το 2011, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, από τους 31.515 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από το ΣΕΠΕ, βρέθηκαν να απασχολούνται συνολικά 268.729 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 2.015 ανασφάλιστοι, (ποσοστό 0,75%).

Τα περισσότερα περιστατικά ανασφάλιστης εργασίας απαντώνται κυρίως στη μαζική εστίαση, με ποσοστό 32,3% και του λιανικού εμπορίου με 16,4%.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική, και αυτό διότι στους συγκεκριμένους κλάδους "έχουν διενεργηθεί οι περισσότεροι έλεγχοι οπότε, είναι λογικό να εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό ανασφαλίστων εργαζομένων".

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ δεν πραγματοποιούν ελέγχους αποκλειστικά για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, αφού από τις αρχές του 2010, οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται από μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της ΕΥΠΕΑ, του ΣΕΠΕ και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Όπως γίνεται γνωστό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επεξεργάζονται ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται άμεσα με τη φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, τη διακίνηση και εκμετάλλευση αλλοδαπών, που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, καθώς και άλλα αδικήματα.

Τους τελευταίους μήνες, οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικά παρουσία εισαγγελέα, ενώ, όπου κριθεί αναγκαίο, χρησιμοποιείται και κλειδαράς.

Γεμάτες παράνομες βιοτεχνίες τα Πατήσια το Περιστέρι και το Γαλάτσι

Φαίνεται λοιπόν ότι στις περιοχές των Πατησίων, του Περιστερίου και του Γαλατσίου λειτουργούν παράνομα δεκάδες βιοτεχνίες φασόν, που παράγουν και διακινούν μεγάλες ποσότητες έτοιμων ενδυμάτων που διοχετεύονται στην αγορά σαν να ήταν επώνυμα.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι πτωχευμένες και δεν διαθέτουν παραστατικά έγγραφα.

Ασφαλίζουν μόνο δύο ή τρεις εργαζόμενους που εργάζονται ως σχεδιαστές ή υπεύθυνοι της βάρδιας, για τους οποίους σπάνια καταβάλλουν εν συνεχεία τις εισφορές.

Συγχρόνως χρησιμοποιούν δεκάδες ανασφάλιστους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Πλημμυρίσαμε με "αποκλειστικές νοσοκόμες"

Εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει και το φαινόμενο παράνομων μεταναστών, πρόκειται συνήθως για γυναίκες, οι οποίες εργάζονται ως "αποκλειστικές" νοσοκόμες στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν είναι όμως καταχωρημένες στις λίστες των νοσοκομείων, εργάζονται ως ανασφάλιστες με χαμηλότερες αμοιβές, και πολλές φορές εξυπηρετούν περισσότερους από έναν ασθενείς του ίδιου θαλάμου.

Και εάν αυτά ακούγονται λίγο πολύ ανεκτά, στη χώρα που ζούμε, το βασικότερο όλων είναι πως δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και δεν έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, κάτι που συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Μόνο το τελευταίο διήμερο, οι επιθεωρητές της ΕΥΠΕΑ, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, σε 116 επιχειρήσεις φασόν, σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, και σε ταξί, εντόπισαν 256 ανασφάλιστους εργαζόμενους εκ των οποίων οι 194 ήταν μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Συγκεκριμένα, σε 10 επιχειρήσεις φασόν που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν να απασχολούνται 130 ανασφάλιστοι αλλοδαποί, οι οποίοι και συνελήφθησαν γιατί δεν διέθεταν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Σε έξι δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, διαπιστώθηκε απασχόληση 64 αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες απασχολούνταν ως αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα ούτε σχετική άδεια.

Παράλληλα, ελέγχθηκαν 100 ταξί στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαπιστώθηκαν 62 παραβάσεις με ανασφάλιστους οδηγούς.

Η επιχείρηση έγινε από μεικτά κλιμάκια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΣΔΟΕ, και του ΣΕΠΕ, παρουσία εισαγγελέα, και επιβλήθηκαν, αρχικά, πρόστιμα άνω των 95.000 ευρώ.

Σε ανάλογη επιχείρηση της ΕΥΠΕΑ, τον περασμένο Μάρτιο είχαν εντοπισθεί σε 2 μόνο επιχειρήσεις φασόν, στα Κάτω Πατήσια και τη Νέα Ιωνία 82 συνολικά ανασφάλιστοι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Κατασχέσεις ακινήτων για οφειλές πάνω από 300€

Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, καταθέσεων κ.λπ.), για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ, μπορεί να προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό του υπουργείου Οικονομικών.

Αντίθετα για μισθούς και συντάξεις έως 1.000 ευρώ δεν προβλέπεται κατάσχεση.

Ο αναλυτικός οδηγός, που δόθηκε στη δημοσιότητα περιγράφει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, αλλά και τα δικαιώματα που έχουν οι οφειλέτες.

Ερωτήσεις-απαντήσεις

1) Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;

α) Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων, που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

γ) Κατάσχεση ακινήτων.

2) Πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά οφειλέτη του δημοσίου;

Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ και εφόσον η καθυστέρηση καταβολής υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής.

3) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, προς νομικά πρόσωπα και προς τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;

Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ υπέρ του δημοσίου νομικών προσώπων και τρίτων, ύψους μέχρι 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.

Η πιο πάνω ρύθμιση δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς, ούτε για οφειλές υπέρ ΟΤΑ.

4) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του δημοσίου;

Δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της περίπτωσης όπου ο οφειλέτης του δημοσίου λαμβάνει τα ανωτέρω από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό τους να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

5) Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;

Όχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.

Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του δημοσίου μπορεί, μετά από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.

Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.

6) Μετά την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε ακίνητο, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο ακίνητο;

Ναι.

7) Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;

Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.

"Πως η Αθήνα υποφέρει χαμηλόφωνα"

"Πως η Αθήνα υποφέρει χαμηλόφωνα" τιτλοφορείται εκτενές ρεπορτάζ του Tobias Piller που δημοσιεύεται στις σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Όπως αναφέρεται, το δημοσίευμα περιγράφει σε δραματικό τόνο τις επιδεινούμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα και μερικές από τις ζοφερές εικόνες που παρατηρούνται στο κέντρο της Αθήνας: "Στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ομονοίας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα κλειστά παρά ανοιχτά μαγαζιά. Όποιος δεν έχει ακόμα κατεβάσει για πάντα τα ρολά, προσφέρει εκπτώσεις από 50% έως 70%. Ωστόσο τα καταστήματα είναι άδεια. Η κεντρική περιοχή ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την τουριστική περιοχή στους πρόποδες της Ακρόπολης, μετά βίας ένα χιλιόμετρο μακριά από το Κοινοβούλιο, και την πλατεία Συντάγματος έχει μετατραπεί σε άντρο των εμπόρων ναρκωτικών".

"Οι αριθμοί για την κατάσταση της Ελλάδας είναι τόσο δραματικοί όσο σε ελάχιστες χώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα", σημειώνεται στο ρεπορτάζ, όπου παρατίθενται δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικών και οικονομικού συμβούλου του Λουκά Παπαδήμου, Γκίκα Χαρδούβελη, σύμφωνα με τον οποίο "όσο περισσότερες περικοπές κάνει κανείς, τόσο ισχυρότερη γίνεται η ύφεση και τόσο περισσότερο συρρικνώνονται τα φορολογικά έσοδα. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε τις προσδοκίες. Η ύφεση θα περάσει όταν οι Έλληνες δουν ότι η κατάσταση σταθεροποιείται".

Μεταξύ άλλων, η Deutsche Welle αναφέρεται και σε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz η οποία σχολιάζει επικριτικά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας Ελί Γισάι να απαγορεύσει στον Γερμανό λογοτέχνη Γκίντερ Γκρας την είσοδο στο Ισραήλ εξαιτίας του επικριτικού ποιήματος που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες.

"Το Ισραήλ αντιδρά υστερικά απέναντι στον Γκρας", τιτλοφορεί το δημοσίευμα η Haaretz και τονίζει πως "τα συναισθήματα είναι κατανοητά, αλλά είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς την υπερβολική αντίδραση. Όταν ο υπουργός Εσωτερικών προτείνει στον Γκ. Γκρας να εκδίδει τα ψευδή του έργα στο Ιράν όπου έχει ένα ενθουσιώδες κοινό, δεν κατανοεί την ειρωνεία των λόγων του. Καθώς ακριβώς αυτή η απόφαση απαγόρευσης εισόδου στο Ισραήλ λόγω ενός ποιήματος, είναι κάτι που ταιριάζει σε χώρες με σκοτεινά καθεστώτα, όπως το Ιράν η Βόρεια Κορέα".

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν "τα σπασμένα" της ΔΕΗ

Φαίνεται πως επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο η ρήση κάθε πέρσι και καλύτερα καθώς όπως οι καταναλωτές φαίνεται πως θα καλύψουν τις μεγάλες ζημιές της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε τη Δευτέρα την απελευθέρωση από το 2013 των τιμολογίων στο ρεύμα κάτι που προμηνύει αύξηση των τιμολογίων.

Δήλωσε, πάντως, ότι τα απελευθερωμένα τιμολόγια θα περιέχουν πρόβλεψη για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Περισσότερες λεπτομέρειες ο υπουργός δεν έδωσε, είπε όμως ότι οι όποιες ανακοινώσεις δεν θα σημάνουν αύξηση τιμολογίων το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", με τα σημερινά δεδομένα και επειδή η κακοδιαχείριση στη ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των δαπανών και την επιστροφή της επιχείρησης σε μεγάλες ζημιές. η ψαλίδα μεταξύ των οικιακών τιμολογίων και του κόστους παραγωγής υπολογίζεται σε τουλάχιστον 20%!

Έτσι επισημαίνει το δημοσίευμα πως τα τιμολόγια δε θα καθορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά από τη ΔΕΗ.

Ποια σενάρια εξετάζονται

Δύο σενάρια για την απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού και τη σταδιακή προσαρμογή τους ώστε να αντανακλούν το κόστος παραγωγής, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση και υιοθέτηση κοστοστρεφών τιμολογίων απορρέουν από το μνημόνιο και, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων εξετάζεται να γίνει είτε χρονικά, είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους καταναλωτές (χαμηλά εισοδήματα, ειδικές ομάδες πληθυσμού, κλπ.).

Πληροφορίες επ' αυτού αναφέρουν ότι στους ευάλωτους καταναλωτές, για τους οποίους θα ισχύουν χαμηλότερα τιμολόγια, δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) αλλά ευρύτερες ομάδες πληθυσμού.

Αναφερόμενος εξάλλου στα τιμολόγια της μέσης και υψηλής τάσης, από τα οποία τροφοδοτούνται μεγάλες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, κ.α., που έχουν ήδη απελευθερωθεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε έμμεσα προς τη διοίκηση της ΔΕΗ συστάσεις για μειώσεις τιμών, ή έστω συγκράτηση των αυξήσεων, καλώντας την επιχείρηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις σχετικές κατευθύνσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη μετάβολή των τιμών των καυσίμων, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπροσαρμόζονται κάθε εξάμηνο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η ανακοίνωση από την Ευρωπαική Επιτροπή για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σχετικός όρος του μνημονίου.

Η πώληση των μονάδων εξετάζεται και στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για την οποία αναμένονται οι εισηγήσεις των συμβούλων. Αν δηλαδή οι λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικάοίκον θα συνδυασμούν με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα κ.α. Το σενάριο που δεν φαίνεται να υιοθετείται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, είναι εκείνο της πώλησης πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων που επικρατούν στο Χρηματιστήριο.

Σε σχέση με το πρόγραμμα "Ήλιος" για την παραγωγή και εξαγωγή ηλιακής ενέργειας απο την Ελλάδα προς την ΕΕ ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί σύντομα η πρώτη συμφωνία που θα αφορά την πιλοτική ανάπτυξη του προγράμματος ως το 2016 η οποία αντιστοιχεί όπως είπε σε αρκετές εκατοντάδες μεγαβάτ για να ακολουθήσει ως το 2019 η πλήρης εφαρμογή του.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης ανέφερε από την πλευρά του ότι σε 15 ημέρες περίπου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Ωστόσο η επιλογή των αναδόχων θα γίνει πιθανότατα μετά τις εκλογές.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)