Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Νέα εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων

Νέα εκστρατεία ξεκινά η ομογένεια της Αυστραλίας, με τη στήριξη διακεκριμένων Αυστραλών, για να πιεστεί η Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η σχετική πρωτοβουλία προβάλλεται και από τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϊ, παρουσιάστηκε και η νέα ιστοσελίδα(http://www.parthenonmarblesaustralia.org.au/) της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής Αυστραλίας για την Αποκατάσταση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια "ανανέωσης και ενίσχυσης του έργου της Επιτροπής".

Στην εκδήλωση παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σίδνεϊ, Βασίλειος Τόλιος, ο οποίος ανέφερε ότι "στην παρούσα οικονομική κρίση, η Ελλάδα, τώρα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από την ψυχική ανάταση που θα δημιουργούσε η επιστροφή των Μαρμάρων'.

Σύμφωνα με το ABC "αναμένεται να ασκηθεί έντονη πίεση στην βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης της αντίστοιχης αυστραλιανής, αμερικανικής και βρετανικής επιτροπής στο Λονδίνο τον ερχόμενο Ιούνιο".

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη σημερινή γενιά

Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΓΗΡΑΣΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Ένα με δύο χρόνια λιγότερα θα ζήσει κατά μέσο όρο η σημερινή γενιά, εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ενώ οι 60άρηδες «θα είναι οι νέοι της εποχής πλέον», καθώς λόγω των αναγκών και των συνθηκών που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Δυσοίωνες προβλέψεις για τη σημερινή γενιά

Αυτά τόνισαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι επιστήμονες που θα λάβουν μέρος στη διημερίδα που διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ), με αφορμή το χαρακτηρισμό του έτους 2012 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών.

Ο πληθυσμός γερνάει και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το 2050 περίπου το 30% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 64 ετών.

Στις "μαύρες σελίδες" των προβλέψεων προστίθεται και η παράμετρος των αυτοκτονιών λόγω της κρίσης, που αυξάνονται κατά 30%.

«Το έλατο του 1940 μετατράπηκε το 2010 σε μανιτάρι και το 2050 ο υπολογισμός είναι ότι το μανιτάρι θα είναι πολύ μεγάλο με ισχνή βάση, καθώς θα γεννιούνται λιγότερα παιδιά και η πλειοψηφία του πληθυσμού θα είναι πάνω από 60 χρόνων», τόνισε ο Χρήστος Ζουμπούλης , πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης.

Τα συστήματα υγείας, είπε, δεν φαίνεται ότι θα μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό κόστος και τα πράγματα διαγράφονται δυσοίωνα για τους ηλικιωμένους, καθώς οι δυνατότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες είναι σχεδόν μηδαμινές.

Σήμερα το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης κοστίζει οικονομικά τα 3/4 του προϋπολογισμού των συστημάτων υγείας.

Βιολογικά μεγαλώνουμε είπε ο καθηγητής και αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να «καλογεράσουμε». Η μόνη λύση είναι η πρόληψη ώστε να έχουμε υγιή γηρατειά είπε ο καθηγητής. Ωστόσο ο παππούς και η γιαγιά χρειάζονται κάτι ακόμα, το χαμόγελό μας και το σεβασμό μας. Αυτά, υπογράμμισε, πρέπει να τα δίνουμε απλόχερα και όχι σκεπτόμενοι την ελληνική παροιμία «εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα 'ρθεις», αλλά διότι πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους είπε ότι στόχος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης είναι να καθυστερήσουν τις φθορές που επέρχονται με το γήρας, μέσω της πρόληψης και αντιμετώπισης των παθήσεων που αυτό συνεπάγεται, ώστε οι ηλικιωμένοι να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής.

Προτάσεις για ζώνη μηδενικής φορολόγησης στο κέντρο της Αθήνας

Ζώνη μηδενικής φορολόγησης για 5 τουλάχιστον έτη σε όσες νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας εγκατασταθούν στο κέντρο της Αθήνας πρότεινε στην Ομάδα Δράσης του Χ. Ράϊχενμπαχ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) Δ. Τσίγκος, με σκοπό να μετατραπούν οι υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας σε αστικούς πόλους καινοτομίας.

Από τον επικεφαλής της ομάδας θεσμικών παρεμβάσεων της ΟΕΣΥΝΕ, Ευάγγ. Αχιλλόπουλο, προτάθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Ράϊχενμπαχ η πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την στήριξη της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, όπως ακριβώς ορίζεται από την ΕΕ, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές του πτωχευτικού δικαίου της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο ειδικός νομικός σύμβουλος της ΟΕΣΥΝΕ σε θέματα κατοχύρωσης διεθνών ευρεσιτεχνιών, Γ. Παππάς, πρότεινε την δημιουργία ειδικής ομάδας κρούσης για τα θέματα κατάθεσης και κατοχύρωσης διεθνών πατεντών από Έλληνες ερευνητές και εφευρέτες.

Εγκύκλιος για τα χρέη των δήμων

Εγκύκλιο απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με θέμα την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ζήτημα που αποτελεί βασικό στόχο της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας για το 2012.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Δήμων και των Περιφερειών «θα γίνει όχι με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών και δανείων, αλλά σε βάρος των πιστώσεων, που έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό, στον Κρατικό προϋπολογισμό και με έκτακτη χρηματοδότηση των δικαιούχων φορέων».

Σημειώνεται ακόμη ότι «οι σχετικές πιστώσεις θα μεταβιβαστούν στους δικαιούχους φορείς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Εσωτερικών και ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό και μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες».

Η εγκύκλιος αναφέρει, επίσης, ότι η έκτακτη χρηματοδότηση θα διατεθεί για τις δηλωθείσες υποχρεώσεις και σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρέφεται το σύνολο ή μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης στον Κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα γίνεται γνωστό ότι το Γενικό Λογιστήριο τού Κράτους, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, θα προβεί σε επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να επαληθευτεί το ύψος των υποχρεώσεων, πριν από τη λήψη της απόφασης χρηματοδότησης, αλλά και μετά την καταβολή των πληρωμών.

"Ας ξεχάσουμε τα άμεσα έσοδα από το πετρέλαιο"

Στη Δυτική Ελλάδα φαίνεται ότι εντοπίζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Τα αντίστοιχα κόστη για τη ζώνη νότια και ανατολικά της Κρήτης υπολογίζεται ότι θα ήταν, στην παρούσα φάση, εξαιρετικά υψηλά, λόγω μεταξύ άλλων των μεγάλων βαθών γεώτρησης.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο με θέμα το διεθνές ενδιαφέρον προς την Ελλάδα, για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, εκτίμησε ότι "με καθαρά γεωλογικά κριτήρια, η Δυτική Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον".

Στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις θα αρχίσουν να δρομολογούνται από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας συνέκλινε και ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ιωάννης Γρηγορίου, που δήλωσε πως "η περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης είναι εκτός ενδιαφέροντος στην παρούσα φάση. Είναι μάλλον περισσότερο ένα γεωλογικό σενάριο".

"Αφελή και επικίνδυνα όσα λέγονται για τα έσοδα"

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι τα "άμεσα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες για την Ελλάδα πρέπει να τα ξεχάσουμε", εξέφρασε ο κ.Γεωργακόπουλος, και πρόσθεσε:

"Τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου πέρα από αφελή, είναι και επικίνδυνα".

Τόνισε δε, χαρακτηριστικά ότι "έξι-επτά χρόνια στο σύνολο από την έρευνα μέχρι την έναρξη της εκμετάλλευσης είναι δεδομένα".

Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγορίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι "η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε 4-5 χρόνια και, αν βρει πετρέλαια, θα απαιτηθούν άλλα 2-3 για να φτάσουμε στην εκμετάλλευση".

Ένα εκατ. δολάρια ημερησίως στοιχίζει το γεωτρύπανο

Υπερδιπλάσιο κόστος, σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, έχει πλέον η ανακάλυψη πετρελαίου, σύμφωνα με τον κ.Γεωργακόπουλο.

"Ενώ το 2001 η ανακάλυψη ενός βαρελιού πετρελαίου κόστιζε 1,18 δολ., το 2011 στοίχιζε 3 δολάρια".

"Το 2010, η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου για βαθιά νερά στοίχιζε κατά μέσο όρο 420.000 δολάρια ημερησίως, συν άλλες 500.000 περίπου για τη λειτουργία του: μια γεώτρηση διάρκειας 100 ημερών σε βαθιά νερά στοιχίζει 100 εκατ. δολάρια", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι για να γίνει μια γεώτρηση παραγωγική χρειάζονται περί τα 3 δισ. δολάρια.

Υπερβολές όσα ακούγονται για την ποσότητα των κοιτασμάτων

Αναφερόμενος στις "υπερβολές", όπως τις χαρακτήρισε, "που ακούγονται κατά καιρούς για το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Ελλάδα", ο κ.Γεωργακόπουλος τόνισε ότι "είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για αποθέματα, όταν δεν έχουμε καν γεωφυσικά δεδομένα".

Διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με την "US Geographical Survey", τα συνολικά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου εκτιμώνται σε 345 tcf (τρισ. κυβικά πόδια) αερίου και 3,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αλλά κι αυτή η εκτίμηση αποτελεί απλώς μια στατιστική επεξεργασία και τίποτα περισσότερο.

Σχετικά με το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, χαρακτήρισε ως "εντελώς λανθασμένη τακτική και διπλωματία το να ασχολιόμαστε με την υφαλοκρηπίδα, όταν υπάρχει η δυνατότητα της ΑΟΖ".

"Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία με το Ισραήλ"

"Στην Ελλάδα η ΑΟΖ πρέπει να γίνει άμεσα βάση αναφοράς", τόνισε ο διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης.

Ο κ. Κασίνης υποστήριξε, ότι το μήνυμα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στην Τουρκία, σε σχέση με το όλο θέμα, είναι ότι σκοπεύει να κινηθεί με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

"Δεν μπορεί στον Εύξεινο Πόντο οι Τούρκοι να δέχονται το Δίκαιο της Θάλασσας και στο Αιγαίο όχι", είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη, η Ελλάδα να προωθήσει άμεσα τις συμμαχίες και συνέργειές της, π.χ. με το Ισραήλ, καθώς οι ευνοϊκές συνθήκες δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύουν για πάντα.

"Οι Ισραηλινοί δεν έχουν προς το παρόν άλλον από τους Κύπριους και τους Έλληνες, γιατί δεν μπορούν να πάνε το αέριό τους ανατολικά, παρά μόνο δυτικά, γι΄ αυτό και ζήτησαν και την εμπλοκή της Ελλάδας", σημείωσε ο κ.Κασίνης.

"Ας ξεχάσουμε τα άμεσα έσοδα από το πετρέλαιο"

Στη Δυτική Ελλάδα φαίνεται ότι εντοπίζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Τα αντίστοιχα κόστη για τη ζώνη νότια και ανατολικά της Κρήτης υπολογίζεται ότι θα ήταν, στην παρούσα φάση, εξαιρετικά υψηλά, λόγω μεταξύ άλλων των μεγάλων βαθών γεώτρησης.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο με θέμα το διεθνές ενδιαφέρον προς την Ελλάδα, για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, εκτίμησε ότι "με καθαρά γεωλογικά κριτήρια, η Δυτική Ελλάδα θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον".

Στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις θα αρχίσουν να δρομολογούνται από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας συνέκλινε και ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ιωάννης Γρηγορίου, που δήλωσε πως "η περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης είναι εκτός ενδιαφέροντος στην παρούσα φάση. Είναι μάλλον περισσότερο ένα γεωλογικό σενάριο".

"Αφελή και επικίνδυνα όσα λέγονται για τα έσοδα"

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι τα "άμεσα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες για την Ελλάδα πρέπει να τα ξεχάσουμε", εξέφρασε ο κ.Γεωργακόπουλος, και πρόσθεσε:

"Τα όσα λέγονται περί του αντιθέτου πέρα από αφελή, είναι και επικίνδυνα".

Τόνισε δε, χαρακτηριστικά ότι "έξι-επτά χρόνια στο σύνολο από την έρευνα μέχρι την έναρξη της εκμετάλλευσης είναι δεδομένα".

Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγορίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι "η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε 4-5 χρόνια και, αν βρει πετρέλαια, θα απαιτηθούν άλλα 2-3 για να φτάσουμε στην εκμετάλλευση".

Ένα εκατ. δολάρια ημερησίως στοιχίζει το γεωτρύπανο

Υπερδιπλάσιο κόστος, σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, έχει πλέον η ανακάλυψη πετρελαίου, σύμφωνα με τον κ.Γεωργακόπουλο.

"Ενώ το 2001 η ανακάλυψη ενός βαρελιού πετρελαίου κόστιζε 1,18 δολ., το 2011 στοίχιζε 3 δολάρια".

"Το 2010, η ενοικίαση ενός γεωτρύπανου για βαθιά νερά στοίχιζε κατά μέσο όρο 420.000 δολάρια ημερησίως, συν άλλες 500.000 περίπου για τη λειτουργία του: μια γεώτρηση διάρκειας 100 ημερών σε βαθιά νερά στοιχίζει 100 εκατ. δολάρια", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι για να γίνει μια γεώτρηση παραγωγική χρειάζονται περί τα 3 δισ. δολάρια.

Υπερβολές όσα ακούγονται για την ποσότητα των κοιτασμάτων

Αναφερόμενος στις "υπερβολές", όπως τις χαρακτήρισε, "που ακούγονται κατά καιρούς για το μέγεθος των κοιτασμάτων στην Ελλάδα", ο κ.Γεωργακόπουλος τόνισε ότι "είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για αποθέματα, όταν δεν έχουμε καν γεωφυσικά δεδομένα".

Διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με την "US Geographical Survey", τα συνολικά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου εκτιμώνται σε 345 tcf (τρισ. κυβικά πόδια) αερίου και 3,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου, αλλά κι αυτή η εκτίμηση αποτελεί απλώς μια στατιστική επεξεργασία και τίποτα περισσότερο.

Σχετικά με το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, χαρακτήρισε ως "εντελώς λανθασμένη τακτική και διπλωματία το να ασχολιόμαστε με την υφαλοκρηπίδα, όταν υπάρχει η δυνατότητα της ΑΟΖ".

"Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία με το Ισραήλ"

"Στην Ελλάδα η ΑΟΖ πρέπει να γίνει άμεσα βάση αναφοράς", τόνισε ο διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σόλων Κασίνης.

Ο κ. Κασίνης υποστήριξε, ότι το μήνυμα που πρέπει να δώσει η Ελλάδα στην Τουρκία, σε σχέση με το όλο θέμα, είναι ότι σκοπεύει να κινηθεί με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

"Δεν μπορεί στον Εύξεινο Πόντο οι Τούρκοι να δέχονται το Δίκαιο της Θάλασσας και στο Αιγαίο όχι", είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε την ανάγκη, η Ελλάδα να προωθήσει άμεσα τις συμμαχίες και συνέργειές της, π.χ. με το Ισραήλ, καθώς οι ευνοϊκές συνθήκες δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύουν για πάντα.

"Οι Ισραηλινοί δεν έχουν προς το παρόν άλλον από τους Κύπριους και τους Έλληνες, γιατί δεν μπορούν να πάνε το αέριό τους ανατολικά, παρά μόνο δυτικά, γι΄ αυτό και ζήτησαν και την εμπλοκή της Ελλάδας", σημείωσε ο κ.Κασίνης.

ΕΚΤ: Νέο πακέτο 20 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες

Την πρόσθετη ρευστότητα 15 έως 20 δισ. ευρώ για την εγχώρια τραπεζική αγορά αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με την απόφαση που έλαβε η ΕΚΤ, θα αυξήσει τις τιμές των τίτλων που έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για την άντληση ρευστότητας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα θετικό μήνυμα από την ΕΚΤ στις αγορές, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση του PSI και την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει βελτιωθεί η ρευστότητα των τραπεζών λόγω του ότι η ΕΚΤ αποδέχτηκε και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας.

Αποδείξεις στο σπίτι μετά το περσινό φιάσκο

Στο σπίτι θα κρατάνε πλέον οι φορολογούμενοι τις αποδείξεις, σύμφωνα με το νέο βιβλιαράκι του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις.

Μετά το περσινό φιάσκο στις εφορίες, όταν δημιουργήθηκαν βουνά, αποδείξεων χωρίς ουσιαστικά να γίνει έλεγχος, το υπουργείο αποφάσισε ότι φέτος δεν θα υποβληθούν αποδείξεις δαπανών.

Οι φορολογούμενοι θα τις διατηρήσουν και θα τις προσκομίσουν σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, στον Κωδικό 049, θα δηλωθεί το συνολικό ποσό δαπανών που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, με εξαίρεση τα ποσά των αποδείξεων που θα προκύπτουν από την "κάρτα αποδείξεων". Το ποσό από την κάρτα θα συναθροιστεί με το ποσό που δηλώθηκε στον παραπάνω κωδικό.

Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί χωρίς την κάρτα, ορίζεται σε 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογούμενου για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.

Στην Εφορία περνάνε όλες οι αποδείξεις, εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.), λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο σταθερά και κινητά), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

“Κόψτε κι άλλο τους μισθούς”- Τι λέει η έκθεση του ΔΝΤ που ζητά νέα μέτρα 14 δισ. ευρώ

- Σε επίπεδα Κροατίας θέλουν να κατεβάσουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

- Ζητούν "μαχαίρι" στις κοινωνικές παροχές

- "Αναπόφευκτη η έξοδος από το ευρώ αν αποτύχει το πρόγραμμα"

Για την ανάγκη «αυστηρής τήρησης» της δανειακής σύμβασης προειδοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του τονίζοντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει «άτακτη έξοδο» από την Ευρωζώνη χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Ταμείο επισημαίνει την ανάγκη εξοικονόμησης 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014 και προειδοποιεί ότι καθυστερήσεις στην προώθηση διαρθρωτικών μέτρων θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση.

Στην έκθεσή του, αναφέρει ότι τα 14 δισ. θα πρέπει να βρεθούν απο μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Για τις περικοπές στο δημόσιο και τη μείωση των μισθών, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει κενό 15-20% που πρέπει να κλείσει, σημειώνεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χρειάζεται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Όσο αφορά την επιβολή φόρων, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι θα έθετε «νέα εμπόδια» στην ανάκαμψη, προβάλλοντας ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και τις περικοπές στο δημόσιο. Αναφορά γίνεται και στις «σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές», προτείνοντας πλήρη επανεξέτασή τους.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α' τρίμηνο του 2016, ανάλογα φυσικά της προόδου που θα έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014 - 2017. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές. Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.

Λαγκάρντ: Επιμένει στις μειώσεις μισθών ακόμα και σε επίπεδα Κροατίας

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ, μέσω του ABC είπε οτι "ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή 50% υψηλότερος της Πορτογαλίας, 17% υψηλότερος από αυτόν της Ισπανίας και πολλαπλάσιος χωρών, όπως η Κροατία για παράδειγμα". Και συμπληρώνει:

“Είναι προφανές ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε πορεία βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης σαφές ότι αυτές οι αλλαγές στο βασικό μισθό δεν θα φέρουν ανάπτυξη με λιγότερη κατανάλωση και έσοδα από φορολογία στον τομέα που αφορά την αγορά. Είναι όμως βασική παράμετρος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας".

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)