Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τα κόκκινα κασκόλ πήγαν Ακρόπολη και οι κόκκινες γραμμές... περίπατο!

Θύελλα απειλών από τους δανειστές
Μπορεί οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, οι πολύωρες συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, οι συνεδριάσεις διαφόρων κομματικών ή κοινοβουλευτικών οργάνων, οι αμφίσημες δηλώσεις και οι αναβολές (ήδη η νέα σύσκεψη έχει μεταφερθεί για σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας) να χρησιμεύουν στο εσωτερικό μέτωπο της προπαγάνδας, στην πράξη όμως απλώς ενισχύουν και πολλαπλασιάζουν τις προειδοποιήσεις και τις απειλές από το εξωτερικό.

Τα μηνύματα, εκβιαστικά και απαξιωτικά, φθάνουν από όλες τις πλευρές.

Μέρκελ και Σαρκοζί επανέλαβαν χθες πως η χώρα μας δεν θα λάβει το νέο δάνειο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.

Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποίησε πως «οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, πρέπει να τις σεβαστούν σχολαστικά. Η Ευρώπη είναι ένα μέρος όπου όλοι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να ολοκληρωθεί, πρέπει να υπογραφεί.»

«Κάτι πρέπει να συμβεί γρήγορα», δήλωσε και η Γερμανίδα καγκελάριος. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πρόοδος τις επόμενες ημέρες. Ειλικρινά δεν βλέπω σε τι θα βοηθούσαν περισσότερες ημέρες. Ο χρόνος πιέζει, διακυβεύονται πολλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη».

Οι δυο τους μάλιστα δήλωσαν πως συμφωνούν ότι τα επιτόκια που θα καταβάλλει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της θα πρέπει να μπαίνουν σε ειδικό λογαριασμό.

Σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος για την Ελλάδα έγινε και η χθεσινή ενημέρωση εκ μέρους του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως «η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όρια», καθώς «θα έπρεπε ήδη να είχαν τελειώσει οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα».

«Ελπίζαμε ότι οι απαραίτητες αποφάσεις θα είχαν ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση του Eurogroup», είπε, επιμένοντας στην ανάγκη μείωσης του κατώτερου μισθού και αναφέροντας πως σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Και βέβαια, αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει «πολιτικές Τσαουσέσκου», επιβάλλοντας τη βίαιη μείωση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα και επεσήμανε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι μια «τεχνική κυβέρνηση» και ότι στηρίζεται από μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, σχολιάζοντας δε συνέντευξη της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, δήλωσε ότι στην Επιτροπή δεν εξετάζονται «σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο μεταξύ, ο διεθνής οίκος Fitch επιμένει να θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα την ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσή του για την αγορά δομημένων τίτλων, αναφέρει ότι η περίπτωση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στην οποία θα ισχύει κάποιο σύστημα πληρωμών, θα είναι πιο επωφελής για τους ελληνικούς δομημένους τίτλους, καθώς οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τη μαζική θεσμική υποστήριξη που θα λάβουν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα διαταραχθούν οι τιτλοποιήσεις.

Επισημαίνεται επίσης πως μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα συνεπάγεται ενδεχομένως δυσλειτουργία στο σύστημα πληρωμών με άμεσες επιπτώσεις για τους κατόχους δομημένων τίτλων, καθώς η μη έγκαιρη καταβολή των τόκων στον κάτοχο του τίτλου συνεπάγεται αδυναμία πληρωμής του εκδότη, έστω και εάν το κεφάλαιο καταβληθεί κανονικά.

Σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, αναφέρεται, το πρόβλημα γίνεται πολύ πιο σύνθετο, καθώς η επιστροφή σε μια υποτιμημένη δραχμή συνεπάγεται έλλειψη τίτλων εκπεφρασμένων σε ευρώ.

Ιδιαίτερα επικριτικά είναι και τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αναφέρει ότι τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν την Ευρώπη στον ρόλο του καταπιεστή της Ελλάδας επισημαίνοντας πως «η οργή στρέφεται πάνω απ’ όλα εναντίον της Γερμανίας, η οποία ήθελε τελευταία να επιβάλει ακόμη και έναν επίτροπο στην Αθήνα».

Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό το αίσθημα είναι κάτι πολύ βαθύτερο από μία εναντίωση στο Βερολίνο, είναι κάτι που απειλεί τα θεμελιώδη στοιχεία της Ευρώπης.

Συγκρίνοντας τον κ. Λουκά Παπαδήμου με τον επίσης τεχνοκράτη Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι σχολιάζει: «Σε αντίθεση με τον Μόντι, ο Παπαδήμος δεν ξέρει ακόμη αν μπορεί στην έσχατη ανάγκη να βασιστεί στην ίδια του την κυβέρνηση. Όντας ένας τεχνοκράτης με καλή θέληση, όπως ο Μόντι, δεν έχει, σε αντίθεση με τον Ιταλό ομόλογό του, την πολυτέλεια της ελευθερίας κινήσεων, καθώς στην Αθήνα αποφασίζουν, όπως πάντα, τα αντίπαλα κόμματα και όχι ο πρωθυπουργός. Οι σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί σκέφτονται ήδη τις εκλογές και τότε θα χρειαστεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, αν αποτύχει η διάσωση της Ελλάδας. Και έχει ήδη αποφασιστεί ποιος θα είναι αυτός: Η Ευρώπη».

Η Frankfurter Allgemeine, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα και οι συνέπειες» αναφέρει πως «το πιο κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι αν η ελληνική πτώση θα έχει επιπτώσεις σε άλλες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης».

«Βοήθεια! Ελλάδα!», είναι ο τίτλος της Die Welt του Βερολίνου, η οποία υπογραμμίζει σε επικριτικό τόνο: «Το πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στην Αθήνα το αναγνωρίζει κανείς από το παράλογο κάποιων προτάσεων επίλυσης. Ο ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε στο εξής να αποκαλείται παντού στον κόσμο όχι Griechenland ή Greece, αλλά αποκλειστικά και μόνο Ελλάς. Αρκεί όμως ένα νέο όνομα για να ξεχαστεί το παλιό πρόβλημα χρέους; (...) Αν η χώρα θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, αυτό θα είναι εξαιρετικά επώδυνο για τους Έλληνες. Καθώς η ανταγωνιστικότητά τους δεν μπορεί να αυξηθεί μόνο μέσω υποβάθμισης του νομίσματος, πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλοι μοχλοί. Υπάρχει η ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».

Επιπλέον, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σχέδιο για άνοιγμα της γερμανικής αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ελληνικές εταιρείες με στόχο να τονωθεί η ελληνική οικονομία φέρεται να επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση.

«Για να προσελκύσουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, η νομική υποστήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να ανοίξει και για ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν ρεύμα στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Επιπρόσθετα φαίνεται ότι θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα από την κρατική τράπεζα KfW για παραγωγή οικολογικού ρεύματος. Αυτά προκύπτουν από σχέδια της Κομισιόν για ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αλλά την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου ξεναγούσε χθες τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Σβόμποντα, στο Μουσείο της Ακρόπολης και φωτογραφιζόταν μαζί του με φόντο τον Ιερό Βράχο (πάντα με το κόκκινο κασκόλ), ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής βρισκόταν στον Έβρο για την έναρξη των εργασιών του περίφημου φράχτη.

Όσο για τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, μετονόμαζε με πικρία τις «κόκκινες γραμμές» σε… κόκκινες κορδέλες!


Μπλανσάρ: Πολύ μεγάλο το ελληνικό «κούρεμα»

ΔΝΤ
Πολύ μεγάλο φαίνεται πως θα είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι, όπως εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Μπλανσάρ: Πολύ μεγάλο το ελληνικό «κούρεμα»

Ωστόσο, πρόσθεσε πως εκτός από την περικοπή του χρέους, απαραίτητη είναι και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Οι θυσίες σε μισθούς, συντάξεις, απολύσεις

ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Σε συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση επικυρώνεται σήμερα το προμνημόνιο. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι καλούνται σε νέες θυσίες. Σημαντικές περικοπές θα υποστούν οι αποδοχές τους. Οργανισμοί του Δημοσίου οδηγούνται σε κατάργηση με ταχύτατες διαδικασίες. Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών θα μείνει εκτός σχολείου από του χρόνου


Με φόντο την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας, τη στιγμή που η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει για την Ελλάδα από τα «τελεσίγραφα» Μέρκελ-Σαρκοζί, η κυβέρνηση και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται σήμερα να επικυρώσουν το «προσύμφωνο» με τις «καυτές» αλλαγές, που συζητούν μέχρι το... παρά πέντε.

Μια νέα «θύελλα» μέτρων φαίνεται ότι προηγείται της συμφωνίας, την οποία θα κληθούν να «υπογράψουν» οι πολιτικοί αρχηγοί, έχοντας επισημάνει τις ενστάσεις τους κατά την αποψινή, εκτός απροόπτου, νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός συμμετείχαν σε μια πρωτόγνωρα σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας απαιτούσαν «αποδείξεις» για κάθε δέσμευση ισοδύναμη με σημαντική μείωση δαπανών. Μπορεί οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης να αποχώρησαν προχθές από το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας δεσμευτεί για μία κατ' αρχήν συμφωνία ενώπιον του κ. Λουκά Παπαδήμου, χθες όμως και ενώ συντασσόταν το 16σέλιδο κείμενο της τρόικας για το προσύμφωνο (που θα ξεκλειδώσει το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση), η «καταιγίδα» με τα διαφαινόμενα νέα μέτρα «πάγωσε» τα επιτελεία τους.

Στη Ζαλοκώστα, όπου το γραφείο της αντιπροεδρίας, ο κ. Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τους επικεφαλής της τρόικας και αρμόδιους υπουργούς για να «μοντάρουν» τα βασικά σημεία του προσυμφώνου, καθώς είχε προγραμματιστεί συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με την τρόικα αργά το βράδυ στο Μαξίμου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο είναι πλέον αρκετά και σίγουρα απολύτως συνδεδεμένα με την πασιφανή καθυστέρηση που καταγράφεται στην αποστολή προς τις Βρυξέλλες του τελικού κειμένου.

Οι πληροφορίες λένε ότι η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει τελικώς την Πέμπτη, που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει μονταριστεί συνολικά το παζλ και να συμπεριλαμβάνει το «ναι» των τριών κομμάτων. Εγκυρες δε πληροφορίες λένε ότι, παρότι οι ισχυροί της Ευρώπης κάνουν -κατά πολλούς- έως και επίδειξη δύναμης τις τελευταίες ώρες στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, έχουν αποδεχτεί τη μετάθεση της ψήφισης από τη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα-φωτιά μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Το σίγουρο είναι ότι τα νέα δεδομένα αλλάζουν τον «χρόνο» και κατά πολλούς προεξοφλούν σοβαρή συζήτηση για την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου - κάτι που έχουν ήδη προτείνει δύο πολιτικοί αρχηγοί, οι κ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Καρατζαφέρης.

Το κείμενο
Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή και για τα επόμενα, λίγα, εικοσιτετράωρα το «μείζον» αφορά το «φινάλε» της διαπραγμάτευσης για το «κείμενο» με τα προαπαιτούμενα, όπου η τρόικα θέλει να «συμπιέσει» περισσότερες ρυθμίσεις.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είχε κορυφαίου ενδιαφέροντος τηλεφωνικές επικοινωνίες χθες, προκειμένου να «ψηλαφίσει» τις προθέσεις και τα περιθώρια για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Από την άλλη πλευρά, έδωσε εντολή στους υπουργούς του να μελετήσουν καλά τις νέες προτάσεις, τα «προαπαιτούμενα» και να δώσουν απαντήσεις το αργότερο μέχρι το μεσημέρι!

Ανατροπές

Στην «πρώτη γραμμή» για τις «ανατροπές» είναι, καθώς είχαν μπει χθες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, οι περικοπές όχι μόνο στις επικουρικές αλλά και στις κύριες συντάξεις και το εφάπαξ, με «εικόνα» που παραπέμπει σε νέο ασφαλιστικό. Η περικοπή επίσης του κατώτατου μισθού λειτουργεί σαν ντόμινο νέων μέτρων κατά του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Στην πραγματικότητα αναζητούν ισοδύναμα για να καλύψουν τις νέες «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η «επιβίωση» του 13ου και του 14ου μισθού.

«Κάνατε την Ελλάδα πειραματόζωο»

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ PROFIL
Ένα δριμύτατο «κατηγορώ» ενάντια σε όλους τους μεγαλόσχημους της Ευρώπης και των διεθνών οργανισμών οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «πεδίο πειραματισμού», εξαπολύει μέσα από τις σελίδες του, το αυστριακό περιοδικό «Profil». Το περιοδικό επισημαίνει με γλώσσα που σπάει κόκαλα, πως «αν στην Αυστρία εφαρμοζόταν ένα πακέτο λιτότητας ελληνικών διαστάσεων, αυτό θα ήταν και το τέλος της Αυστριακής Δημοκρατίας όπως τη γνωρίζουμε», χαρακτηρίζοντας «πολιτικο-οικονομικό βουντού» το πρόγραμμα που επιβάλλεται στην χώρα μας.

«Κάνατε την Ελλάδα πειραματόζωο»

Οι συντάκτες του άρθρου, Γκιούντερ Μιούλερ και Ρόμπερτ Τράχλερ, θέτουν το ερώτημα αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα υποστήριζαν τη σκοπιμότητα όλων αυτών που υφίσταται η Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτά αφορούσαν τη δική τους χώρα.

Επισημαίνουν μάλιστα πως θα ήταν αστείο να συγκριθούν τα πακέτα περικοπών και εξοικονόμησης πόρων, που συζητούνται στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «φρένου χρέους», το οποίο εξαναγκάζονται, στενάζοντας, να κατοχυρώσουν νομικά πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα ελληνικά πακέτα λιτότητας.

Όπως υπογραμμίζουν οι δυο συντάκτες, με μπόλικη δόση ειρωνείας, η Ευρώπη έχει υποσχεθεί να δώσει ένα μάθημα στους Έλληνες, καθώς, όπως σημειώνουν, στο πνεύμα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» κρίνεται ιδιαίτερα σκόπιμη η εξαθλίωση του ελληνικού πληθυσμού, καθώς πρέπει να πειστεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος, ότι υποστηρίζεται ένας λαός, «ο οποίος ζούσε πέρα από τις δυνατότητές του», ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαίσια της υπαγορευόμενης φρασεολογίας.

«Κάνατε την Ελλάδα πειραματόζωο»

«Πολιτικό-οικονομικό βουντού»
Το περιοδικό τονίζει ότι οπουδήποτε και αν επιχειρούσαν οι «σωτήρες της χρεοκοπημένης χώρας» να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα, η συνταγή θα συνιστούσε αντικείμενο χλεύης: το πρόγραμμα «εξυγίανσης» δεν αποτελεί παρά ένα παράδοξο οικονομικό-πολιτικό «βουντού», αφού επιβάλλει ταυτόχρονα ριζοσπαστική λιτότητα εν μέσω ύφεσης, με αυξήσεις των υπαρχόντων φόρων, νέες επιβαρύνσεις και μειώσεις μισθών.

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, μάταια αναζητά κανείς στο εν λόγω πρόγραμμα μια οικονομικο-πολιτική κατεύθυνση, καθώς ούτε νεοφιλελεύθερο είναι, αφού προβλέπει υπερβολικές αυξήσεις φόρων, ούτε σοσιαλδημοκρατικό, γιατί οι φόροι πλήττουν τις πλατιές μάζες, ούτε και «κεϊνσιανό», γιατί με τις περικοπές θέσεων και μισθών αφαιρείται το χρήμα από την οικονομία. Αντίθετα, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο συγκεντρώνει «ό,τι χειρότερο από παντού», αποτελώντας μια «σαδο-οικονομία».

Στην Έλλάδα, επιτρέπονται όλα
Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν πως, όταν πλήττεται η Ελλάδα, επιτρέπονται τα πάντα, πολύ δε περισσότερο αφού οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν οι ίδιοι το πρόγραμμα λιτότητας: ένα απρόσωπο «τριουμβιράτο» με απεσταλμένους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέπτεται την Αθήνα για να υπαγορεύσει το τι πρέπει να γίνει.

Στο άρθρο- το οποίο συνοδεύεται από πίνακες με στοιχεία για τις επί μέρους περικοπές και τις φορολογικές αυξήσεις- γίνονται, μεταξύ άλλων αναφορές στις αυξήσεις φόρων που εφαρμόζονται τώρα στην Ελλάδα, όπως και στις μεγάλες περικοπές δαπανών στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, παρά τις έκτακτες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν έμεινε αλώβητος ούτε ο τομέας της παιδείας, όπου η κυβέρνηση προχώρησε σε κλείσιμο ή συγχώνευση χιλιάδων σχολείων και κατάργηση χιλιάδων θέσεων εκπαιδευτικών.

Η τρόικα δεν έχει εξαντλήσει ακόμη «όλη τη σοφία της»
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, ο κατάλογος των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο ελληνικός λαός είναι μακρύς, εντούτοις συνεχώς γίνεται λόγος για μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει για τον απλούστατο λόγο ότι η ΕΕ ζήτησε από την Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο την εφαρμογή νέου πακέτου λιτότητας, που θα προβλέπει 28 δισ. ευρώ σε περικοπές και 50 δισ. ευρώ σε ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω βοήθεια.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν ισχνά, μια και, όπως σημειώνεται, η Ελλάδα δεν διαθέτει ιδιαίτερα προσοδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις, ενώ στη συνέχεια τονίζεται ότι η όλη προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση, με αποτέλεσμα το χρέος να συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι συντάκτες του άρθρου παρατηρούν ωστόσο πως «η τρόικα δεν έχει εξαντλήσει ακόμη όλη τη σοφία της», καθώς επιμένει σε μείωση του κατώτατου μισθού, κάτι στο οποίο αντιτίθενται ακόμη και αυτές οι ενώσεις των εργοδοτών, που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Οι δυο αρθογράφοι καταγγέλλουν ότι η Ελλάδα έχει γίνει «πεδίο πειραματισμού» για τους «σχιζο-ειδικούς της οικονομίας», στο οποίο τους επιτρέπεται να δοκιμάζουν όλες τις ιδέες τους σε ό,τι αφορά δαπάνες και έσοδα, ενώ, εάν παρ' όλα αυτά αυξηθεί η φτώχεια και το έλλειμμα, τότε θα υπάρξει μια περαιτέρω δόση «πανευρωπαϊκής συμπόνιας», συμπεριλαμβανομένων ακόμη σοφότερων προτάσεων λιτότητας.

«Κι αν στο τέλος η Ελλάδα καταρρεύσει, υπάρχει και ακόμη μια εναλλακτική επιλογή, δηλαδή, ίσως το ίδιο πείραμα να επιτύχει στην Πορτογαλία», καταλήγει το άρθρο- «κατηγορώ» του έγκυρου αυστριακού περιοδικού.

Γιατί δεν υπάρχει φως στο τούνελ για την Ελλάδα

Το αδιέξοδο του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει η τρόικα στην Ελλάδα, αποδεικνύει χρησιμοποιώντας την έκθεση του... ΔΝΤ, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Σε άρθρο του με τίτλο η ελληνική μέγγενη, ο Πολ Κρούγκμαν αναρωτιέται "πόσα ζητάει η τρόικα από την Ελλάδα; Πόσο μεγάλη είναι η πίεση".

Σημειώνει ότι το σχέδιο της τρόικας, ζητά από την Ελλάδα να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012, κάτι που όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, είναι αδύνατο.

"Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή και υποτίθεται ότι θα γίνει εν μέσω βαθιάς ύφεσης" τονίζει ο Κρούγκμαν, ο οποίος με τον πίνακα που ακολουθεί δείχνει τι σημαίνει αυτό ως προς τις δαπάνες της κυβέρνησης.

"Μπορώ να πω ότι αυτό είναι αδιανόητο" υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, όταν ξεκίνησε η κρίση, η Ελλάδα είχε ήδη τεράστια ελλείμματα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν είχε απαλλαγεί από το χρέος, πάλι θα έπρεπε να προχωρήσει σε περικοπές. Αυτό όμως δεν ισχύει τώρα.

Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να σκοτώσει την οικονομία της, μέσω της λιτότητας για να πληρώνει τους δανειστές της, χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ.

"Αυτό δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα" καταλήγει ο Πολ Κρούγκμαν.

"Λερναία Ύδρα" η διαπραγμάτευση

Ένα τέταρτο πριν τις 11 το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Ε. Βενιζέλου με την τρόικα.

Στη συνέχεια όλοι αναχώρησαν με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθούν με τον Λ. Παπαδήμο.

"Η διαπραγμάτευση είναι τόσο σκληρή που κλείνουμε συνεχώς μέτωπα και ανοίγουν σε άλλο σημείο. Είναι σαν Λερναία Ύδρα" δήλωσε εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών, σε μία κυνική ομολογία των δυσκολιών των διαπραγματεύσεων, ίσως όμως και θέλοντας να αφήσει κάποιες μικρές αιχμές προς την τρόικα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τόνισε ευθαρσώς πως η προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας συνεπάγεται πολύ μεγάλο κόστος.

Σε κανέναν, είπε, δεν αρέσει να κόβει μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα όμως εξαπέλυσε επίθεση στην ΝΔ λέγοντας ότι κάποιοι πιστεύουν ότι συζητώντας μεταξύ μας διαπραγματεύομαστε και ζήτησε από άλλους "να αφήσουν τους εξυπνακισμούς".

Πέραν όλων αυτών όμως, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, υπάρχει ένα κενό της τάξης των περίπου 600 εκ. ευρώ, το οποίο επιβάλλεται να καλυφθεί.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων δεν αποκλείεται να συζητηθεί η περικοπή όλων των κύριων συντάξεων, είπε το ίδιο στέλεχος.

Διευκρίνισε επίσης ότι παρότι έχει βγει από το τραπέζι η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, εάν το μέτρο της περικοπής του κατώτατου μισθού "είναι πολύ σκληρό" τότε τα δύο αυτά μέτρα ενδέχεται να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Τί σημαίνει αυτό; Πως ουσιαστικά, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα επανέλθει στο τραπέζι το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού.

«Λουκέτο» σε όλη τη χώρα λόγω της 24ωρης ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

Στην απεργιακή κινητοποίηση μετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, οι μηχανικοί, οι ναυτεργάτες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι υπάλληλοι στους δήμους, οι δάσκαλοι και καθηγητές, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία,

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί στη πλατεία Συντάγματος ενώ την ίδια ώρα ξεχωριστή πορεία θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Η ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές σε προσυγκέντρωση μισή ώρα νωρίτερα, στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)