Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Έστειλε εξώδικο στη ΤτΕ για τα ομόλογα

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Έστειλε εξώδικο στη ΤτΕ για τα ομόλογα

Εξώδικη δήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδας έστειλε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητά να διατηρηθούν στο ακέραιο οι καταθέσεις του, διαφορετικά.. επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων του

Όπως επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τα αποθεματικά του μειώθηκαν στα 789.012 ευρώ, από τα 2,03εκ. που ήσαν μέχρι πρότινος, λόγω απωλειών στην αξία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, όπου η Τράπεζα είχε επενδύσει τα χρήματά του, χωρίς καμία απολύτως, προηγούμενη, ενημέρωση του επιμελητηρίου.

Οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την κίνηση της τράπεζας να απομειώσει κατά 61% τα αποθεματικά του επιμλητηρίου και την καλούν να διατηρήσει τις καταθέσεις τους στο ακέραιο. Υπενθυμίζουν ακόμη ότι οι οικονομικοί πόροι του επιμελητηρίου προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των μελών του και την αμοιβή για υπηρεσίες που προσφέρει κατά τον καταστατικό του σκοπό και όχι από κρατικές επιχορηγήσεις.

Χαρακτηριστικά, μέσα στην εξώδικη δήλωση αναφέρεται πως «τα χρήματα που συγκεντρώνει το επιμελητήριο, έχουν ως μόνο νόμιμο σκοπό την εξυπηρέτηση των σκοπών του και την προαγωγή των συμφερόντων των μελών του. Δεν έχουν ως σκοπό την οποιαδήποτε τυχόν συμβολή στην αντιμετώπιση γενικότερων δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας».

Στο 94% το ποσοστό αυτάρκειας της Ελλάδας σε βασικά αγροτικά διατροφικά προϊόντα

«Δεν θα πεινάσουμε ακόμη και αν πάμε στη δραχμή»
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%.
Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%.
Αθήνα
Με τη χαρακτηριστική -και μάλλον υπερβολική- φράση «ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε», ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, αντέκρουσε τις φήμες που κυκλοφορούν ότι οι αγρότες στη χώρας μας είναι «άχρηστοι» και δεν παράγουν, τονίζοντας μάλιστα, ότι «είναι τρομοκρατία να κυκλοφορούν άσχετοι τέτοιες φήμες, αλλά και αδικία για τους ανθρώπους που κοπιάζουν στα χωράφια».

Ο αγροτικός κλάδος, όπως εξήγησε, είναι ιδιαίτερα δυναμικός και μπορεί να τρέξει ακόμα πιο γοργά εάν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί μια σωστή αγροτική πολιτική, που θα κοιτάει μπροστά και δεν θα γυρνάει συνέχεια σε λάθη του παρελθόντος.

Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε, «δεν αποτελεί πολιτική το καλάθι της περιφέρειας, ούτε και ο θεσμός των δημοπρατηρίων», αφού, όπως τόνισε, αποτελούν πεπαλαιωμένες πρακτικές.

Βάσει μελέτης, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών, διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010.

Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια παρουσιάζουν τα πορτοκάλια (167%), ενώ στα λεμόνια περιορίζεται στο 67%.

Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%).

Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30% και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, που κυμαίνεται στο 80%.

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα.

Εξελίξεις στην αγροτική οικονομία

Σημαντική πτώση της αξίας της παραγωγής του γεωργικού τομέα της Ελλάδος καταγράφεται στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011, ιδιαίτερα έντονη κατά το 2006 - με κάμψη μεγαλύτερη του 14%, αλλά και κατά τη διετία 2008-2009, με πτώση άνω του 4%.

Τη διετία 2010-2011 εκτιμάται ότι υπήρξε οριακή αύξηση, όχι πάνω από 2%.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η πτώση της αξίας της φυτικής παραγωγής στο διάστημα 2005-2011, που συνδέεται κυρίως με την κάμψη των τιμών παραγωγού.

Βάσει εκτιμήσεων της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η αξία της φυτικής παραγωγής σε βασικές τιμές, περιορίστηκε σε 6,89 δισ. ευρώ το 2011 από 8,24 δισ. ευρώ το 2006 (-16%).

Αναφορικά με την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, προκύπτει ότι ο τομέας της γεωργίας απορροφά μόλις το 1,7% του συνόλου των δανείων.

Τον Οκτώβριο του 2011, το υπόλοιπο των δανείων που προορίζονται για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα ανερχόταν σε 2,018 δισ. ευρώ, ενώ από το 2009, από την έναρξη της ύφεσης στην οικονομία μέχρι και πρόσφατα, ο ρυθμός επιβράδυνσης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις γεωργικές επιχειρήσεις, με βάση τη μεταβολή του υπολοίπου των δανείων (2009: 3,962 δισ., Οκτώβριος 2011: 2,018 δισ. Euro) καταγράφει πτώση της τάξεως του 49% και πλέον.

Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ, η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους είναι μηδενική.

Εξέλιξη αγροτικού εισοδήματος

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας από το 2008 και με μια εξαίρεση το 2009, οπότε και καταγράφηκε μικρή άνοδος 2,1%, το 2010 διολίσθησε κατά 9,3% και το 2011 κατά 5,3%.

Στο διάστημα της εξαετίας 2006-2011 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, όπως εκτιμάται από τη Eurostat, μειώθηκε κατά 22,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 19% και στις χώρες της ευρωζώνης κατά 5% περίπου.

Κρίσιμη παράμετρος της πτώσης του αγροτικού εισοδήματος παραμένει η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, με το μέσο γενικό δείκτη εισροών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, να καταγράφει νέα σημαντική αύξηση, της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, προερχόμενη κυρίως από τη σημαντική αύξηση στους δείκτες της ενέργειας (17,1%), των ζωοτροφών (11,9%) και των λιπασμάτων (10,7%).

Η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της δαπάνης για ενέργεια, που αντιπροσωπεύει το 25% και πλέον του συνολικού κόστους των εισροών στον αγροτικό τομέα, συνδέεται και με τη σημαντική αύξηση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 6% το 2011, ενώ και νέα αύξηση, κατά 9%, επιβλήθηκε το 2012.

Από την άλλη πλευρά, σημαντική κάμψη καταγράφεται στο πρώτο 10μηνο του 2011 στις τιμές παραγωγού, ιδιαίτερα έντονη στα κηπευτικά - με μεγάλη μείωση του δείκτη εκροών τον Οκτώβριο του 2011 στη νωπή τομάτα (-33,9%) και σε ορισμένα άλλα είδη, με συνέπεια την πτώση του γενικού δείκτη εκροών κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε υψηλότερη σύνταξη από τον ΟΑΕΕ

euros2Παλαιοί ασφαλισμένοι του ΤΣΑ (μέχρι τις 31/12/2006) και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2011 έως τις 5/8/2011 μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες συντάξεις εφόσον υποβάλουν αίτηση αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης και καταβάλλουν 250 ευρώ για κάθε έτος.

Τη δυνατότητα δίνει εγκύκλιος που εξέδωσε η διοικητής του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου σε εφαρμογή του ν. 3996/2011.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ανακατάταξη από την 3η στην 5η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ γίνεται σε εθελοντική βάση και μόνο για ακέραια έτη ασφάλισης. Ο ασφαλισμένος-συνταξιούχος μπορεί να ζητήσει ανακατάταξη του συνόλου ή μέρους του χρόνου που είχε ασφαλιστεί στο πρώην ΤΣΑ. Για παράδειγμα, για 16 έτη και 5 μήνες ανακατατάσσεται για 16 έτη καταβάλλοντας 250 ευρώ για κάθε χρόνο, δηλαδή 4.000 ευρώ.

Ευκολίες και εκπτώσεις

Το ποσό μπορεί να καταβληθεί:

Είτε εφάπαξ (εντός τριμήνου από την παραλαβή της απόφασης για ανακατάταξη) με έκπτωση 15%.

Είτε σε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις (π.χ. 16 δόσεις των 250 ευρώ η καθεμία). Σε περίπτωση που ζητήσει τη μείωση, κατά 1/2 του αριθμού των διμηνιαίων δόσεων θα παρέχεται έκπτωση 5% επί του συνόλου της οφειλής (η οφειλή των 4.000 ευρώ μειώνεται κατά 200 ευρώ, στα 3.800 ευρώ και καταβάλλεται σε οκτώ διμηνιαίες δόσεις των 475 ευρώ η καθεμία).

Δίνεται το δικαίωμα, εφόσον αδυνατεί ο συντα­ξιούχος, να καταβάλλει τα ποσά, να ζητήσει τη διακοπή της καταβολής των δόσεων και περιορισμού των ετών ανακατάταξης (σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν έχει δικαίωμα να ξαναζητήσει την ανακατάταξη).

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης πριν από την εξόφληση των δόσεων, το ποσό που υπολείπεται θα καταβάλλεται με την παρακράτηση του 1/4 του ποσού της σύνταξης έως την εξόφληση.

Ο ασφαλισμένος-συνταξιούχος θα πρέπει να καταβάλλει εμπρόθεσμα τις δόσεις (αλλιώς θα επιβαρύνεται με πρόσθετα τέλη).

Για την ανακατάταξη οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να έχουν εξοφλήσει τις τακτικές εισφορές του χρονικού διαστήματος που ζητούν να «αναγνωριστεί» με την αυξημένη εισφορά των 250 ευρώ.

ING: Να κόψει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Έκκληση στην ΕΚΤ απευθύνει ο Jan Hommen (στη φωτογραφία), διευθύνων σύμβουλος της ING Groep NV σχετικά με τον τρόπο στήριξης που οφείλει να παράσχει προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ζητά από την ΕΚΤ να επιστρέψει τα κέρδη της από τα κρατικά ομόλογα που έχει αγοράσει με έκπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα μετά την κρίση στην αγοραστική τους αξία περίπου στο 60% και όχι στο 100%.
Ο Jan Hommen με την πρότασή του αυτή ζητά κάτι ενδιάμεσο. Δηλαδή να μην επωμιστεί η ΕΚΤ την ζημιά από ένα πιθανό κούρεμα που πρότεινε η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά να επιστρέψει τα κέρδη από τις θέσεις της που αγόρασε με έκπτωση.

Σημειώνεται ότι κατά τις δηλώσεις του Ευρωπαίου τραπεζίτη Mario Draghi, η συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα τεθεί υπό συζήτηση κατά το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ διακρατεί ελληνικά ομόλογα ύψους 36 δις ευρώ σύμφωνα με μελέτη της Barclays Capital στο Λονδίνο στις 6 Ιανουαρίου. Συνολικά, η τράπεζα προέβη στην αγορά 219 δις ευρώ στην ζώνη του ευρώ από την έναρξη της διαδικασίας διάσωσης της Ελλάδας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ING δεν υπέδειξε το ποσοστό της συνεισφοράς της ΕΚΤ, ενώ το θέμα αυτό δεν σχολιάστηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ.

Τι ισχύει στη συνταξιοδότηση σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης

sintaksiouxoiΠοιος είναι ο ασφαλιστικός φορέας συνταξιοδότησης σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης;

Αρμόδιος φορέας για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι ο τελευταίος οργανισμός, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει αποκλειστικά στην ασφάλισή του τις απαιτούμενες ημέρες για την κρίση της αρμοδιότητας, δηλαδή 1500 ημέρες εργασίας, από τις οποίες 500 ημέρες κατά την τελευταία πενταετία, πριν τη διακοπή της ασφάλισης ή την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη συνταξιοδότηση, και εφόσον έχει τις απαιτούμενες κατά περίπτωση ασφαλιστικού κινδύνου προϋποθέσεις της νομοθεσίας του για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή όριο ηλικίας, ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή επέλευση θανάτου καθώς και το χρόνο ασφάλισης με το συνυπολογισμό ολοκλήρου του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισης.

- Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα οι προϋποθέσεις για την κρίση της αρμοδιότητας, (δηλ. 1500 και 500 μέρες εργασίας αντίστοιχα), ή ο ασφαλισμένος δεν πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του τελευταίου οργανισμού, αρμόδιος είναι ο φορέας στην ασφάλιση του οποίου έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες ημέρες ασφάλισης, εφόσον ο ασφαλισμένος πληρεί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του για τη θεμελίωση δικαιώματος γήρατος αναπηρίας ή θανάτου.

- Εάν ο ασφαλισμένος δεν πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του οργανισμού με τις περισσότερες ημέρες, αρμόδιοι καθίστανται οι ασφαλιστικοί οργανισμοί κατά φθίνουσα σειρά ημερών εργασίας, εφόσον ο ασφαλισμένος πληρεί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας τους.

- Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα σε κανένα από τους προηγούμενους οργανισμούς, αρμόδιος για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθίσταται και πάλι ο τελευταίος οργανισμός, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του αποκλειστικά 1000 Η.Ε., από τις οποίες 300 την τελευταία 5ετία πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης, για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος γήρατος και αναπηρίας και για το θάνατο 300 ημέρες εργασίας οποτεδήποτε, καθώς και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας του για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στα 20 δις το χρέος του δημοσίου

ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ Ο ΟΣΕ
Στα 20,5 δισ. ευρώ ανέρχονταν στο τέλος του 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, έναντι 22,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλλιπος Σαχινίδης.

Στα 20 δις το χρέος του δημοσίου

Από αυτά, περίπου 15 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο και περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούν εγγυήσεις οι οποίες έχουν δοθεί στον ιδιωτικό τομέα με κάποια κριτήρια.

Σύμφωνα με αυτά το μεγαλύτερο ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 31 Δεκεμβρίου 2011 είχε ο ΟΣΕ με περίπου 8 δισ. ευρώ, ενώ το Αττικό Μετρό χρωστά 1,8 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ 1,7 δισ. ευρώ.

Παραίτηση αν δεν συμφωνήσουν οι αρχηγοί

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ «ΤΡΙΩΝ»
Με πλήρη γνώση για την κρισιμότητα της κατάστασης και την αδιαλλαξία των δανειστών, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος απευθύνει δραματικό μήνυμα. Λίγο πριν από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ζητεί τη συμφωνία και την προσυπογραφή των μέτρων από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Διαφορετικά δρομολογείται η παραίτησή του, που θεωρεί απευκταία.

Παραίτηση αν δεν συμφωνήσουν οι αρχηγοί

Το «χαρτί της επιβίωσης» της χώρας ζητεί ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, να συνυπογράψουν (εκτός από τον ίδιο) και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί απευθύνοντας διά συνεργατών του δραματικό μήνυμα, λίγο πριν από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Παπαδήμος, έχοντας απόλυτη γνώση της αμετακίνητης στάσης των δανειστών για μια σειρά «καυτών» προαπαιτούμενων πριν από τη συμφωνία, προειδοποιεί μέσω συνεργατών ότι, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα παραιτηθεί επιστρέφοντας την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως λένε χαρακτηριστικά εγκυρότατες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μιλώντας με έμπιστους συνεργάτες του δεν απέκλεισε το σενάριο που απεύχεται στην πραγματικότητα (που οδηγεί σε εκλογές πριν από το νέο δάνειο), διότι τότε η σύγκρουση της χώρας με το αδιέξοδο και τη χρεοκοπία θα μοιάζει αναπόφευκτη. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι κατά τον κ. Παπαδήμο δεν απαιτείται μόνο η συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών καθώς και ο ίδιος έχει υπερτονίσει κατά τις διαπραγματεύσεις τις ενστάσεις του, τεκμηριώνοντας τις προτάσεις του προς τους εταίρους κυρίως για τα «άγρια» μέτρα που έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Στο δε ερώτημα που προκύπτει, αν δηλαδή οι βουλευτές των τριών κομμάτων ψηφίσουν την ενδεχόμενη προ- συμφωνία, το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και για τη στάση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Το σίγουρο είναι ότι η τρόικα των πολιτικών αρχηγών είναι ενήμερη για το ότι μέχρι αύριο πρέπει να έχουν «κλειδώσει» τα κείμενα της προ-συμφωνίας, ώστε να γίνει το καθοριστικό βήμα για την ανακοίνωση του PSI.

Μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο επομένως ο κ. Παπαδήμος ζητεί να γνωρίζει για τις αποφάσεις και τα «τετελεσμένα», ώστε να λάβει τη δική του απόφαση.

Θα παραιτηθεί αν δεν συμφωνήσουν οι τρεις αρχηγοί; «Δεν θέλω να κάνω τέτοιες υποθέσεις. Νομίζω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πάρουν μαζί με τον πρωθυπουργό τις αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Ολα τα ζητήματα θα τα συζητήσουν από κοινού οι πολιτικοί αρχηγοί», είπε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Π. Καψής, σε συνέντευξή του στον Real Fm.

Ο κ. Καψής έκανε επίσης λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις που παραπέμπουν σε δύσκολες αποφάσεις από τους συμμετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου: «Οποια απόφαση και να ληφθεί, θα έχει κόστος», κατέληξε... Η Ιπποκράτους επιμένει ότι μέχρι την τελευταία ώρα πρέπει να δοθεί μάχη για το σύνολο των προαπαιτούμενων τα οποία διαπραγματεύεται ο Λ. Παπαδήμος, ενώ ενισχυτικό στοιχείο της προσπάθειας του πρωθυπουργού θεωρείται η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργου Παπανδρέου, ότι «θα ήταν καλύτερο για τη χώρα η κυβέρνηση Παπαδήμου να συνεχίσει για τα επόμενα δύο χρόνια».

Στις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραίτησης του κ. Παπαδήμου, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τακτικοί συνομιλητές του κ. Αντώνη Σαμαρά απαντούσαν πάντως χθες: «Καλό είναι ο κ. Παπαδήμος να κρατάει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και όχι στο εσωτερικό της χώρας».

Οι καλά γνωρίζοντες όμως τον πρωθυπουργό προειδοποιούν ότι δεν μπλοφάρει κι ότι ανέλαβε τα ηνία της χώρας σ' αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη φάση για να συμβάλει στη διάσωσή της και όχι για να συμμετάσχει σε παιχνίδια μικροπολιτικής.

Το χρονοδιάγραμμα άλλωστε είναι ασφυκτικό όσο ποτέ άλλοτε για το πρώτο καθοριστικό «στοίχημα» του Φλεβάρη. Μέχρι αύριο πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί τα (ενυπόγραφα;) «ναι» από τους τρεις αρχηγούς, ο κ. Παπαδήμος να ενημερώσει την τρόικα για την ύπαρξη του προμνημονίου, να ψηφιστούν εντός της εβδομάδας τα μέτρα, να ανακοινωθεί μέχρι τις 13 Φλεβάρη η επίσημη ανακοίνωση για το PSI και να ανοίξει και πάλι ο κύκλος των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.

Και οι «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων; Το ΠΑΣΟΚ επιμένει μεταξύ άλλων στο «όχι» στην κατάργηση του 13-14ου και του κατώτατου μισθού (όπως και η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ), στην άρνηση για προνομιούχες («κοινές μετοχές» επανέλαβαν για τις τράπεζες ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος), στη «διαγραφή» κάθε σκέψης για επίτροπο των δανειστών στη χώρα κ.ά.

Η ΝΔ πάλι βάζει τρία βέτο, για τους μισθούς, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών (κάτι για το οποίο πάντως δεν επιμένει σ' αυτή τη φάση η τρόικα) και τις οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Ο ΛΑΟΣ επισημαίνει, εκτός των άλλων, τη διαφωνία για την «απαίτηση» υπογραφής από τους τρεις αρχηγούς, λέγοντας ότι αρκεί του πρωθυπουργού.

-Σε μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται στην εθνική διαπραγμάτευση και επισημαίνει:

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας πολύ κρίσιμης διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και την ολοκλήρωση μιας δανειακής συμφωνίας, που θα ελαφρύνει το βάρος του δημόσιου χρέους και θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας για πολλά χρόνια».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για χθες αργά, στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου.

Κρίσιμες αποφάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών

Σε νέα συνάντηση, σήμερα το πρωί, θα συνεχιστεί το σκληρό παζάρι του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, προκειμένου να καταλήξουν στον κατάλογο των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμμότητες και να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το μεσημέρι θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Κρίσιμες αποφάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών

Ο υπουργός Οικονομικών, μετά από 12 ώρες συνάντησης που τελείωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα εχθες, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σε ότι αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα παραμένουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, τα οποία δεν προσδιόρισε.

Ωστόσο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι όλα θα κριθούν πλέον στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και του Λουκά Παπαδήμου, αύριο το μεσημέρι.

Επίσης έκανε γνωστό ότι γίνονται και θα γίνουν ακόμη πολλές τηλεφωνικές επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και την Τετάρτη θα συνεδριάσει τελικώς το συμβούλιο Eurogroup, το οποίο επρόκειτο να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Κρίσιμες αποφάσεις στο συμβούλιο των αρχηγών

Στην πολύωρη συνάντηση με την τρόικα συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς.

Παρών ήταν και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε οικονομικά θέματα, Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος σε κάποια στιγμή έφυγε από το κτίριο της οδού Ζαλοκώστα για να ενημερώσει τον κ.Παπαδήμο για το σημείο που βρίσκονται οι συνομιλίες.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά και τα μέτρα για να κλείσει η τρύπα στους προϋπολογισμούς του 2011 και του 2012, καθώς και η παράμετρος του PSI που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη συνάντηση πήρε μέρος το απόγευμα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέπας καθώς η τρόικα επανέφερε στο διάλογο το πιεστικό αίτημα για απολύσεις στον στενό δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ανακοινώθηκε η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης των κ.κ. Βενιζέλου και Ρέπα για την έναρξη της αξιολόγησης των φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Από την αξιολόγηση αυτή, δεν θα εξαιρεθούν τελικά οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο, κατά 150.000 άτομα, εώς το 2015.

Μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάωρης συνάντησης με την Τρόικα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από δώδεκα ώρες συνεχούς και σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, μπορώ να σας πω ότι έχουμε λύσει αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν όμως ανοιχτά κρίσιμα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και τον ελληνικό λαό.

Θα συνεχίσουμε και αύριο το πρωί.

Στις 2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος θα μετάσχω σε τηλεφωνική συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία υποκαθιστά τη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Η συνεδρίαση με αυτοπρόσωπη παρουσία των Υπουργών Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, θα έχουμε πολλές τηλεφωικές συζητήσεις οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, έχουμε να οριστικοποιήσουμε την διαδικασία για το PSI, αλλά θα έλεγα ότι αυτό είναι τώρα πια το ευκολότερο μέρος της όλης διαδικασίας.

Θέλω να ξέρετε ότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τον ελληνικό λαό. Προσπαθούμε οι θυσίες να είναι οι μικρότερες δυνατές και το όφελος να είναι το μεγαλύτερο δυνατόν, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, για τους άνεργους, γι' αυτούς που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, γι' αυτούς που είναι σε κατάσταση ανάγκης.

Πρέπει να σώσουμε τη χώρα, πρέπει τώρα όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα μοναδικό, ενιαίο μέτωπο να δώσουμε τη μάχη αυτή. Αύριο είναι η ώρα της αλήθειας για όλα τα πολιτικά κόμματα, για την πολιτική ηγεσία της χώρας».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)