Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Εθνική ανεξαρτησία ή Ευρώ;

Αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα! Και δεν βγαίνουν να μας το πούνε καθαρά. Τουναντίον διαγκωνίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον τραπεζίτη δοτό πρωθυπουργό και τους θεσμικούς και μη παρατρεχάμενους τους, να μας πείσουν ότι η ζωή "εν δραχμή" θα είναι Κόλαση. Ο ένας μετά τον άλλο πολιτικοί, πολιτικάντηδες, ακαδημαϊκοί που δηλώνουν αποστροφή για τους πολιτικούς με τους οποίους πριν λίγο, σε αγαστή σύμπνοια ανασκολόπιζαν την παιδεία, δημοσιογράφοι, αγράμματα παιδιά τους, βγαίνουν να δώσουν το "παρών" στο διασυρμό της δραχμής και να τρομοκρατήσουν ένα ήδη.. τρομοκρατημένο Λαό.
Έρχονται ξένοι, αδιαμφισβήτητου κύρους οικονομολόγοι, πολιτικοί φιλέλληνες και μας το λένε καθαρά: Αν παραμείνετε στην Ευρωζώνη αποδεχόμενοι το Αγγλικό δίκαιο στο PSI, εκχωρείτε την Εθνική σας Κυριαρχία στους δανειστές σας και όχι μόνο! Και το αποδεικνύουν με
αριθμούς: Τόση η ύφεση σας, τόσο το χρέος σας τόσα τα πρωτογενή ελλείμματά σας, βάλτε και την ανικανότητα των πολιτικών και τεχνοκρατών σας ταγών, προκύπτετε καραμπινάτοι δουλοπάροικοι, άμα τη υπογραφή του PSI και την συνακόλουθη υπαγωγή σας στο Αγγλικό δίκαιο! Κι έρχεσαι και λες: Βρε μπας εκείνος ο Πρίγκιπας σε μια στιγμή ενάργειας και επιθυμίας εξιλέωσης, για όσα δεινά επισώρευσε πάνω στην δόλια την Πατρίδα με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του, προσπάθησε κι εκείνος με το εκτός τόπου και χρόνου δημοψήφισμα να μας αφυπνίσει; Πέρα από τα αστεία: Έχουμε το δικαίωμα απέναντι στα παιδιά και στα εγγόνια μας να υπογράψει αυτός ο λαϊκά ανομιμοποίητος εσμός κυβερνητών
του τόπου, συνθήκες υποτέλειας για τις επόμενες γενιές;
Πιστεύουν ότι εμείς οι ίδιοι θα δούμε ποτέ καλύτερες μέρες μέσα στη βαρβαρότητα του αχαλίνωτου καπιταλισμού που εφαρμόζουν οι νεοφιλελεύθερες ηγεσίες των κρατών της Ευρωζώνης; Δεν βλέπουν που μας έχουν οδηγήσει τα μέχρι τώρα Μνημόνια και οι ηλίθιες συνταγές της τρόικας;
Πιθανόν γι αυτούς η παραμονή στην Ευρωζώνη να σημαίνει προσιτές τιμές στα ipad και τις Μερσεντές για τον Ελληνικό λαό όμως των εκατομμυρίων ανέργων, των εκατοντάδων χιλιάδων πεινασμένων και εξαθλιωμένων συμπολιτών μας, είναι ήδη κόλαση. Σκεφθείτε πώς θα είναι, όταν οι δανειστές θα έρχονται και ανεξέλεγκτοι θα εκθεμελιώνουν το οποιοδήποτε
κοινωνικό κράτος καταφέρει να επιβιώσει της λαίλαπας του PSI, προκειμένου να πάρουν τα λεφτά τους..
Και να πεις ότι δεν τα λέγαμε; Σε κάθε βήμα του ΓΑΠ προς την καταστροφή, προσπαθούσαμε να του δείξουμε τον άλλο δρόμο: της διαπραγμάτευσης, της χρήσης των όπλων που μας παρέχουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Απευθυνόμαστε σε έντιμους αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ και τους δείχναμε τον δρόμο της σύνεσης και της αξιοπρέπειας. Κι αυτοί κοιτούσαν με αμηχανία το δάχτυλό μας κι έκαναν πως δεν έβλεπαν και δεν άκουγαν τα κομματόσκυλα του Καρχιμάκη,που προσπαθούσαν να μας το δαγκώσουν! Τώρα απορούν γιατί δεν μπορούν να περπατήσουν στο δρόμο χωρίς αστυνομική προστασία..
Πάμε στο δια ταύτα. Με κριτήρια πάντα την σύνεση και την αξιοπρέπεια: Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για τους ώμους αυτής της κυβέρνησης που ούτε λαϊκή νομιμοποίηση έχει, ούτε μεγαλύτερες διοικητικές ή/και διαχειριστικές ικανότητες από εκείνες των αποτυχημένων κυβερνήσεων του ΓΑΠ. Ένα κυνισμό και ένα κλικ παραπάνω σκληρότητα, αυτά τα έχει.
Στοιχεία όμως που την απομακρύνουν από το Λαό ακόμη περισσότερο..
Επομένως τα όποια καλέσματα για συστράτευση σε κοινή προσπάθεια κ.λπ.είναι "έπεα πτερόεντα" που κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν του. Οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν αύριο κιόλας και η νέα κυβέρνηση, με νωπή την λαϊκή εντολή να προχωρήσει στις όποιες διαπραγματεύσεις, για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι η συνετή οδός και για εμάς αλλά και για τους δανειστές μας. Μερικοί μήνες καθυστέρησης για αποπληρωμές τόκων και τοκοχρεολυσίων θα μας παρασχεθούν, όπως εμείς παρείχαμε κάποια χρόνια χάριτος στην αποπληρωμή των χρεών της, στην καταχρεωμένη Ανατολική Γερμανία, μετά την πτώση του τείχους.
Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή δεν φαίνεται να γλιτώνουμε την επιστροφή στην δραχμή, έτσι που τα καταφέραμε όλοι μας, η πολιτική, η πνευματική και κυρίως η ακαδημαϊκή ηγεσία του τόπου, καλό είναι να αρχίσει να προετοιμάζει τη κοινή γνώμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δημήτρης Ματσικούδης

Στην τελική ευθεία το φορολογικό νομοσχέδιο

Με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο θέτει επί τάπητος όλα τα ανοιχτά και δύσκολα ζητήματα στο «μέτωπο» της φορολογίας, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ, οι φόροι στα ακίνητα και η νέα περικοπή των φοροαπαλλαγών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, επιδιώκοντας τη μέγιστη πολιτική συναίνεση, καλεί με επιστολή του τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Και ενώ ο κοινωνικός διάλογος για το φορολογικό εισέρχεται στην τελική ευθεία, στο τραπέζι είναι ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών και συγκεκριμένα του ΦΠΑ και των επιχειρηματικών κερδών. Αλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος «όλα μπορούν να συζητηθούν, αρκεί να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος. Αρκεί να μπορούμε να αναπληρώσουμε κάθε μέτρο με κάτι άλλο».

Οσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι «θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση στη συγκεκριμένη δημοσιονομική κρίση στο έλλειμμα το δημοσιονομικό του 2012».

Σημειώνεται ότι η ΝΔ προτείνει μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 19% από 23%, του μεσαίου στο 9% από 13% και του χαμηλού συντελεστή στο 5% και θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) σε όλες τις επιχειρήσεις.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αφού λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πυρετός για το «κούρεμα»

Ερχεται τριήμερο «φωτιά» με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον για την τύχη του PSI. Μετά την αιφνιδιαστική «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά επιζητεί οι συνομιλίες με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) να ξεκινήσουν εκ νέου μεθαύριο Τετάρτη και να υπάρξει συμφωνία στους όρους υλοποίησης της ανταλλαγής ομολόγων το συντομότερο δυνατόν.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, συζήτησε χθες το θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε. Παράλληλα, όλο το Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ήταν σε ανοιχτή γραμμή για τους όρους της ανταλλαγής ομολόγων.

Εξάλλου, για τις ΗΠΑ «πετούν» ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Ζανιάς, και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου, προκειμένου την Τετάρτη να ενημερώσουν το ΔΝΤ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Ολες οι πλευρές επιζητούν μία συμφωνία επί των όρων ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Κι αυτό αφενός, επειδή η καταρχήν συμφωνία αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν και να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση και αφετέρου γιατί το «θρίλερ» για το PSI λαμβάνει χώρα σε μία χρονική περίοδο όπου το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ασθενές.

Η υποβάθμιση από τη S&P εννέα χωρών της Ευρωζώνης και η «απειλή» του οίκου ότι είναι πιθανόν να υποβαθμίσει και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) αλλάζουν άρδην τα δεδομένα.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι τυχόν υποβάθμιση του EFSF θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στους όρους του νέου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας (υψηλότερα επιτόκια). Προσέθεταν όμως ότι, μετά τις μαζικές υποβαθμίσεις, είναι βέβαιο πως η ΕΕ θα προσπαθήσει να κλείσει το ελληνικό «μέτωπο».

H απαίτηση
Το βασικό σημείο τριβής, το οποίο άλλωστε αποτέλεσε και τον λόγο που διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις την Παρασκευή, είναι η απαίτηση της τρόικας (κυρίως το ΔΝΤ) οι ιδιώτες να δεχθούν επιτόκιο κοντά στο 3% στα νέα ομόλογα που θα προκύψουν μετά το «κούρεμα». Το ποσοστό αυτό «μεταφράζεται» σε ζημιές έως και άνω του 80% στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ο επικεφαλής του IIF, T. Νταλάρα, βρίσκεται από προχθές το πρωί στο Μαϊάμι για ολιγοήμερες διακοπές. Αναμένεται ότι μέχρι αύριο θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις και ειδικά για το εάν και πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις από τηλεφώνου, είπε ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει στην Ελλάδα την Τετάρτη, αλλά «αυτό», όπως τόνισε, «εξαρτάται από τις εξελίξεις».

Ο κ. Νταλάρα αναμένει ότι ο δημόσιος τομέας (ΕΕ και ΔΝΤ) θα αλλάξουν τη θέση τους για το επιτόκιο. Πηγή τόνισε πως «εάν δεν αλλάξουν, μπορεί κανείς να προβλέψει ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε την Παρασκευή και οδήγησε σε παύση των διαπραγματεύσεων, δεν θα επιλυθεί».

ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΝΤ
Αίτημα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα, αναμένεται να υποβάλει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔNT. Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο νέος αντιπρόσωπος, Θ. Κατσάμπας. Ο υπ. Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αποφάσισε να αποστείλει στην αμερικανική πρωτεύουσα τους συνεργάτες του Γ. Ζανιά και Π. Χριστοδούλου για να ενημερώσουν ανώτερα στελέχη του ΔΝΤ.

ΑΝΓΚ. ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η λύση θα είναι χρονοβόρα

Δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ελληνικό πρόβλημα υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία σε συνέντευξή της σε γερμανικό ραδιόφωνο επεσήμανε ότι μόλις στα τέλη του προηγούμενου έτους αντιλήφθηκαν οι Ευρωπαίοι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα χρέη της χωρίς βοήθεια. Δεν είναι ένα απλό πρόβλημα ρευστότητας. Γι' αυτό και αποφασίσαμε το haircut, ώστε να μειωθεί το χρέος στο 120% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2020», ανέφερε η Μέρκελ. Μάλιστα, ερωτώμενη για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - τραπεζιτών για το PSI απέφυγε να πάρει θέση, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, άφησε αιχμές ότι το IIF πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον περασμένο Οκτώβριο.

Τέλος, η Μέρκελ αναγνώρισε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου στην Ελλάδα, αλλά η πορεία προς τη λύση είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, αφού και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Μάλιστα, δεν εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η χώρα θα επιστρέψει άμεσα στις αγορές, ακόμη κι αν απομειωθεί το χρέος κατά 50%.

Να αγνοήσουν τις εντολές και να μην προχωρήσουν σε διακοπή ρεύματος στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων ζητά η ΓΕΝΟΠ από τους τεχνικούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, για 250.000 λογαριασμούς ρεύματος με ειδικό τέλος ακινήτων που δεν έχουν πληρωθεί και έχει παρέλθει η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, έχουν ήδη εκδοθεί 20.000 εντολές διακοπών που θα αρχίσουν να εκτελούνται από τη Δευτέρα με προτεραιότητα στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης των ακινήτων υπερβαίνει τις 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τη ΓΕΝΟΠ:

*Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.

*Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 λογαριασμοί και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.

*Από τους 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί οι 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000.000 ευρώ.

*Από τους υπόλοιπους 4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, οι 1.500.000 (με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000) έχουν λήξει και για 250.000 λογαριασμούς έχει παρέλθει και η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή ρεύματος.

Το σύστημα πληροφορικής της ΔΕΗ έχει εκδώσει ήδη 50.000 εντολές διακοπής από τις οποίες οι 20.000 έχουν προωθηθεί προς το διαχειριστή του Δικτύου για να γίνουν οι διακοπές.

Σύμφωνα, πάντως, με τη νομοθεσία, το ρεύμα δεν κόβεται σε περιπτώσεις που συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας, είτε για τον χρήστη του ακινήτου είτε για πρόσωπο που συνοικεί μαζί του (πχ. άτομο με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης).

Ομάδες περιφρούρησης από τη ΓΕΝΟΠ

Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ καλεί τους τεχνικούς της ΔΕΗ που θα λάβουν τις σχετικές εντολές να τις αγνοήσουν και να εμποδίσουν και τους εργολάβους που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ να προχωρήσουν σε διακοπές.

Μάλιστα, συγκροτεί ομάδες περιφρούρησης στις γειτονιές "ώστε να μην κοπεί το ρεύμα στο σπίτι κανενός φτωχού και άνεργου", όπως λέει.

"Το συνδικάτο σας, σας καλεί να αγνοήσετε αυτές τις εντολές", αναφέρει συγκεκριμένα η ΓΕΝΟΠ. "Έχουμε τα στοιχεία, τις διευθύνσεις, τις συνοικίες και το ύψος του λογαριασμού για κάθε σπίτι και κάθε μαγαζάκι. Έχουμε στα χέρια μας το ιστορικό των διακανονισμών. Ένα άλλο στοιχείο είναι οι κάρτες ανεργίας. Απ' όλα αυτά μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα που θα μας δείξουν που θα θέσουμε προτεραιότητα και που όχι".

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας και επικαλείται μεταξύ άλλων δηλώσεις του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ κ. Γκύντερ Έτινγκερ, ότι δεν είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η διακοπή του ρεύματος επειδή δεν πληρώνονται φόροι.

"Θα γίνουν γεγονότα παρόμοια με εκείνα που συνέβησαν την περίοδο της ιδιωτικοποίησης των λεωφορείων. Θυμάστε τι είχε γίνει το 1991-'92! Θα κόψουμε... χέρια σε όποιον τολμήσει να αγγίξει το ρολόι σε χαμηλόμισθο που αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό του", δήλωσε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.

Βίντεο ντοκουμέντο από την "κηδεία της Ελλάδας" στην ΠΓΔΜ


"Κηδεία" της Ελλάδας από babisflou

Ολοκληρώθηκε η "κηδεία της Ελλάδας" από τους Σκοπιανούς, η οποία αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του φετινού καρναβαλικού εθίμου στην κωμόπολη Βέβτσανι της ΠΓΔΜ (πρόκειται για πρωτοχρονιάτικο έθιμο με το Ιουλιανό Ημερολόγιο).

Οι Σκοπιανοί έκαψαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα ενώ το θέμα προβλήθηκε από τα ΜΜΕ της χώρας.

"Καρναβαλική τρέλα: Το Βέβτσανι κήδευσε την Ελλάδα ενώπιον δέκα χιλιάδων επισκεπτών", έγραψε η εφημερίδα Ντνέβνικ, στο πρωτοσέλιδό της, ενώ το κανάλι AlfaTV ανέφερε ότι "οι συμμετέχοντες στο καρναβάλι του Βέβτσανι, κρατώντας σημαία της ΠΓΔΜ έθαψαν την Ελλάδα, ενώ διαβάστηκε και η αναγγελία της κηδείας".

Αξίζει να σημειωθεί πως αναγνώστες της εφημερίδας επέκριναν το όλο "δρώμενο" και σχολίασαν πως το κάψιμο σημαίας μια χώρας δεν αποτελεί σάτιρα.

*Το βίντεο είναι από το blog taxalia.blogspot.com

Πρεμιέρα χειμερινων εκπτώσεων

Οι εκπτώσεις αναμένεται να τονώσουν την αγορά ενώ θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Πάντως, επ’ ευκαιρία της έναρξης η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ, απέστειλε οδηγίες προς τις εμπορικές επιχειρήσεις:

- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).

- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

- Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

- Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)