Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

January Effect τέλος

Δυστυχώς η επιστροφή της εποχικότητας στο Χ.Α. με ένα ισχυρό January Effect στις επόμενες ημέρες δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ενώ σύμφωνα με την Merit η έντονη φημολογία για αύξηση του haircut στην ονομαστική αξία των ομολόγων φαίνεται να επιδρά αρνητικά στη βραχυπρόθεσμη κίνηση των τραπεζών.


Στα νέα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά της χώρας, η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να μην ξεπεράσει το έλλειμμα το ψυχολογικό όριο του 10% και στο πολυνομοσχέδιο, με το βλέμμα στην επάνοδο της τρόικας στην Ελλάδα στις 16 Ιανουαρίου.

Μικρή κινητικότητα παρατηρείται επιπλέον στις αποκρατικοποιήσεις με την πώληση των Airbus έναντι μόλις €31 εκ., ενώ τα ΕΛΠΕ συμφώνησαν να πουλήσουν το ποσοστό τους στη ΔΕΠΑ από κοινού με το Ελληνικό Δημόσιο, σε μια από τις πιο αναμενόμενες αποκρατικοποιήσεις του 2012. Παράλληλα, η κυβέρνηση προκήρυξε τους διαγωνισμούς για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε διαπιστωμένα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας.

Λιγοστά είναι τα υπόλοιπα εταιρικά νέα αυτήν την περίοδο. Ξεχωρίζει η πώληση του 20% της Telecom Serbia από τον ΟΤΕ έναντι 397 εκ. ευρώ, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των δανειακών αναγκών του ομίλου.

Στα 250 εκατ. € τα χρέη των κομμάτων, παρά τις επιχορηγήσεις 700 εκατ. €

kommataΥπερχρεωμένα στις τράπεζες είναι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, παρότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο λαμβάνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, περί τα 55 εκατομμύρια ευρώ όλα μαζί. Τα δεκατρία τελευταία χρόνια, συνολικά όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα έλαβαν υπό μορφή κρατικών επιχορηγήσεων περί τα 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα περισσότερα εξ αυτών χρωστούν στις τράπεζες ποσά που συνολικά πλησιάζουν τα 250 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι συνήθως ήταν οι χρηματοδοτήσεις προς τα κόμματα τα έτη που έγιναν βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές.

Το πλέον χρεωμένο στις τράπεζες κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, με το ποσόν των 120 εκατ. ευρώ, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 111 εκατομμύρια, ο Συνασπισμός με 6 εκατ. και οι Οικολόγοι με 800.000. Εξαίρεση που προκαλεί εντύπωση είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. με μηδενικό δανεισμό από τις τράπεζες. Δεδομένου του μεγάλου δανεισμού τους, πάντως, τα κόμματα έχουν βάλει ως υποθήκη την κρατική επιχορήγηση. Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο ακόμα και μελλοντικές επιχορηγήσεις να είναι υποθηκευμένες στις τράπεζες. Μάλιστα, συχνό φαινόμενο είναι να μη φτάνει η χρηματοδότηση σε ένα κόμμα, αφού το ποσόν το παίρνει κατευθείαν η τράπεζα.

Χθες, η δημοσιοποίηση των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών προκάλεσε τριβές μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάσου Γιαννίτση. Ειδικότερα, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ., κ. Θανάσης Σκορδάς, χαρακτήρισε «ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες Αρχές λανθασμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων» και τόνισε πως «σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ., τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρονται στα ποσά που θα μπορούσε να πάρει και όχι αυτά που πήρε τελικά». Αναλυτικότερα, εξήγησε, «το 2011 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010. Συγκεκριμένα το 2010 εισέπραξε συνολικά 15.056.167, ενώ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ. Εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος, καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννίτσης, σε ανακοίνωσή του, αφού ανέφερε ότι «η εκχώρηση των δόσεων χρηματοδότησης των κομμάτων στις τράπεζες, λόγω δανείων τους, δεν αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν έχει καμιά ανάμιξη στο θέμα αυτό», διευκρίνισε ότι για το 2011 εκκρεμεί μία ακόμη δόση της χρηματοδότησης προς τα κόμματα. «Η αναφορά της Ν.Δ. στην εκταμίευση προς αυτή 12.749.671 ευρώ αφορά στις τρεις πρώτες δόσεις της χρηματοδότησης για το 2011 και δεν αναιρεί την ακρίβεια της συνολικής χρηματοδότησης, δεδομένου ότι τα κόμματα, όπως γνωρίζουν, έχουν λαμβάνειν και την τελευταία δόση του 2011».

Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, ο ΛΑ.Ο.Σ. ανάφερε: «Μπορούμε και με λιγότερα. Αλλά τα χρήματα που δίνονται στα κόμματα ξαναγυρίζουν στην αγορά υπό μορφή μισθών, υπό μορφή αγορών, υπό μορφή ενοικίων κ.λπ.». Τέλος, ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατήγγειλε ότι «τα κόμματα έλαβαν το 2011 ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από πέρσι, ενώ στα ταμεία τους εισέρευσαν, επιπλέον, περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για ενισχύσεις για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς».

Η επιστροφή της τρόικας κρύβει εκπλήξεις

Κατ' αρχήν, οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Δευτέρα ή Τρίτη, θα προσγειωθεί το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τα κατώτερα και τα μεσαία στελέχη των ελεγκτών και όχι τους επικεφαλής.

Το γεγονός ότι ο κ. Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου κ. Ρεν, δεν διευκρινίζει τη σύνθεση της πρώτης αποστολής, «λέει» από μόνο του, πολλά.

Οι ίδιες πληροφορίες, που έρχονται πάντα από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν ότι η ομάδα των επικεφαλής της τρόικας, θα έρθει, κάποια στιγμή, προς το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Για την ακρίβεια, Πέμπτη ή Παρασκευή.

Αλλά κι εδώ εξακολουθεί να υπάρχει ένας αστερίσκος.

Γιατί συνήθως καλά ενημερωμένες κοινοτικές πηγές, εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικές και ως προς αυτή την ημερομηνία και επιμένουν να την συνδέουν με κάποιες «κρίσιμες υποχρεώσεις», που θα πρέπει να αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Έστω κι αν επισήμως ο κ. Αλταφάζ αποσυνδέει την ημερομηνία έλευσης των επικεφαλής, με οποιαδήποτε προϋπόθεση.

Τέλος, ένα άλλο κρίσιμο θέμα, που έχει να κάνει με αυτή την αποστολή, αφορά στη σύνθεσή της.

Πληροφορίες που έρχονται από τη βελγική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι «μπορεί να υπάρχουν κι εκπλήξεις», ως προς τη σύνθεσή της.

Δηλαδή, ως προς τα πρόσωπα των επικεφαλής.

«Ακούγονται» διάφορα, ακόμα και για αντικαταστάσεις κορυφαίων στελεχών της τρόικας, η οποία, πάντως, με οποιαδήποτε σύνθεση κι αν εμφανιστεί στην Αθήνα, ένα θα είναι το δεδομένο: θα διακρίνεται από τις πολύ άγριες διαθέσεις της.

Σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είναι κοινή η αίσθηση ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος στην περίπτωση της Ελλάδας και γι' αυτό δεν έχουν τώρα καμία διάθεση για …αστεία.

Νόμιμα όλα τα καταπατημένα ?Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο «τακτοποίησης» χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, μετά τις ρυθμίσεις γι

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο «τακτοποίησης» χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, μετά τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο εξετάζουν ένα πλαίσιο που θα διέπει τους όρους απόκτησης νόμιμων τίτλων για τις εκτάσεις αυτές, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολογήσεων προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας στο ΑΑ+, από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ. Το τριπλό Α έχασε και η Αυστρία.

Ο οίκος υποβάθμισε επίσης κατά δύο μονάδες την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και κατά μία μονάδα τη Μάλτα, τη Σλοβανκία και τη Σλοβενία.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ όλες οι χώρες που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση στις 5 Δεκεμβρίου βγήκαν από αυτό το καθεστώς, εκτός από την Κύπρο, που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις 12 Αυγούστου.

Το ιταλικό πρακτορείο Ansa στη Ρώμη μετέδωσε ότι το αξιόχρεο της Ιταλίας υποβαθμίζεται κατά δύο βαθμίδες από Α σε ΒΒΒ+.

Οπως μεταδίδει χαρακτηριστικά το Γαλλικό πρακτορείο, μόλις 12 κράτη και μια οικονομική περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν, πλέον, από τα μεσάνυχτα απόψε, την αξιολόγηση του τριπλού Α από τους οίκους Fitch, Standard & Poor's και Moody's: η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη και, τέλος, το Χονγκ Κονγκ.

Ψύχραιμη αντίδραση από Παρίσι και Βερολίνο

Στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, μόλις έγιναν γνωστές οι προθέσεις του οίκου S&P.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν επιχείρησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι η υποβάθμιση "δεν είναι καλό νέο" αλλά "ούτε και η καταστροφή".

Πρόσθεσε, δε, ότι οι οίκοι αξιολόγησης "δεν υπαγορεύουν τη γαλλική πολιτική" και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου λιτότητας.

"Η Γαλλία είναι μια σταθερή αξία" δήλωσε και η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές."Μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της και τα νέα όσον αφορά το έλλειμμά μας είναι καλύτερα από αυτό που προβλεπόταν", σημείωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV, διευκρινίζοντας ότι "δεν κάνει εικασίες προς καμία κατεύθυνση για τις αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης".

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος προέτρεψε "να μην υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις". "Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας", πρόσθεσε.

Ωστόσο, άμεση είναι η απειλή που υφίσταται για την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που διατηρείται στο ΑΑΑ, λόγω της αντίστοιχης βαθμολόγησης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης.

Απειλείται η αξιολόγηση του EFSF

Τον Δεκέμβριο, ο S&P's είχε τοποθετήσει την αξιολόγηση των 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική - περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης - και ανέφερε ότι οι "συστημικές πιέσεις" εντείνονταν καθώς οι όροι αναχρηματοδότησης του χρέους των 17 χωρών της ευρωζώνης επιδεινώνονταν.

Έκτοτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χορήγησε στο τραπεζικό σύστημα έκτακτη χρηματοδότηση για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη έλλειψη πιστώσεων.

Όταν είχε προβεί σε εκείνη την ανακοίνωση ο S&P's είχε προειδοποιήσει ότι ήταν πιθανό να υποβαθμίσει και το EFSF.

"Η συνέπεια [της υποβάθμισης της Γαλλίας] είναι ότι το EFSF δεν μπορεί να διατηρήσει το τριπλό Α", σχολίασε ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.

"Μπορεί να αναστατώσει τις αγορές βραχυπρόθεσμα αλλά δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα σε έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία επίσης δεν έχουν τριπλό Α πλέον. Το τριπλό Α είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση", είπε.

Ξαφνική εμπλοκή προέκυψε χθες στις διαπραγματεύσεις για το PSI.

Παράγοντας του IIF έκανε λόγο για «παύση στις συνομιλίες, ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος». Προσέθεσε ότι οι συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές θα ξεκινήσουν εκ νέου, χωρίς όμως αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα, πάντως, με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, δεν προέκυψαν αγεφύρωτες διαφορές. Το ίδιο στέλεχος υπογράμμισε: «Δεν τα σπάσαμε με το IIF» και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα επαναληφθούν οι συνομιλίες, με αυξημένες πιθανότητες να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Το μεγάλο «αγκάθι» για να επιτευχθεί η συμφωνία σχετίζεται με το ύψος του επιτοκίου λόγω και των πιέσεων από ΔΝΤ και Ευρωζώνη να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, την όλη διαδικασία απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» hedge funds που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και φυσικά αρνούνται να μπουν στο PSI, με στόχο είτε να πληρωθούν στην ονομαστική αξία των ομολόγων είτε να «αποζημιωθούν» μέσω των CDS αν η όλη διαδικασία καταστεί με νόμο υποχρεωτική για τους ομολογιούχους.

Οπως γίνεται αντιληπτό, οι διαπραγματεύσεις για τους όρους εφαρμογής του PSI εξελίσσονται σε μία δύσκολη παρτίδα... πόκερ για έμπειρους παίκτες, καθώς κάθε μία από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της.

Πιο αναλυτικά, χθες αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε πως οι συνομιλίες του IIF με την Ελλάδα και την τρόικα διακόπτονται ώστε να επανεξεταστούν «τα πλεονεκτήματα μιας εθελοντικής προσέγγισης».

«Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας της ελληνικής κυβέρνησης η πρόταση που προωθείται δεν έχει οδηγήσει στην παραγωγή μιας εποικοδομητικής συνολικής ανταπόκρισης από όλους τους εμπλεκόμενους, συμβατή με μια εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Λιγότερο αισιόδοξοι»
Το IIF ελπίζει δε πως η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να είναι σε θέση να ξεκινήσει πάλι τις συζητήσεις με τους ιδιώτες κάποια στιγμή, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Από την ελληνική πλευρά κυβερνητικός αξιωματούχος κοντά στη διαπραγμάτευση δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι «χθες ήμασταν συγκρατημένα αισιόδοξοι. Σήμερα είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι».

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλα τα μέρη ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας θα είναι καταστροφικές για την Ελλάδα και τους Ελληνες, την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες η μάχη είναι σκληρή στο μέτωπο των επιτοκίων, δηλαδή του κόστους που θα επωμιστούν οι ιδιώτες, με το κλίμα να βαραίνει από τη διαφαινόμενη πρόθεση Ελλάδας και τρόικας, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών αποδειχτεί χαμηλότερη από το επιδιωκόμενο, να καταστήσουν το «κούρεμα» υποχρεωτικό για όλους ενεργοποιώντας αναδρομικά τα λεγόμενα CACs.

Πιέσεις
Στο σκέλος του κόστους, η συζήτηση διεξάγεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη ζώνη του 4%-5%, με την τρόικα να πιέζει, επιμένοντας σε χαμηλότερα επιτόκια προς το 4% ώστε να θωρακιστεί ο στόχος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι ζημιές για τους ιδιώτες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθούν στην περιοχή του 60%-65%, χωρίς όμως να αποκλείεται να αποδειχτούν σε ορισμένες περιπτώσεις και άνω του 70% εκτιμούν τραπεζικές πηγές, αποτιμώντας τις πιέσεις που ασκούνται κυρίως από την τρόικα για διασφάλιση μικρότερων επιτοκίων, οι οποίες -όπως φαίνεται- προσκρούουν στους ιδιώτες που δύσκολα θα συμμετάσχουν εθελοντικά σε κάτι τέτοιο.

Υποχρεωτικό «κούρεμα»
Στο τραπέζι η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης

Παράλληλα, διατηρείται στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) που θα καταστήσει υποχρεωτικό το «κούρεμα» για όλους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ εάν διασφαλιστεί ένα αρχικό ποσοστό συμμετοχής.

Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να νομοθετηθεί πριν υπάρξει τεχνική συμφωνία για τους όρους προσφοράς του Ελληνικού Δημοσίου. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε επισήμως κλειστά τα χαρτιά της ελληνικής κυβέρνησης και περιορίστηκε να δηλώσει πως «δεν υπάρχει απόφαση για το ένα και πότε θα κατατεθεί νόμος που θα υποχρέωνε τους πιστωτές σε ανταλλαγή ομολόγων».

Σύμφωνα, πάντως, με τη διεθνή εμπειρία, έως τώρα τα ποσοστά ενεργοποίησης των CACs εκτιμάται πως θα μπορούσαν να κινηθούν σε τρεις ζώνες, 55%, 60%, 75%. Δηλαδή από τα ποσοστά αυτά συμμετοχής και άνω θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν, αν και κάθε περίπτωση θα είχε διαφορετικές συνέπειες.

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί για το PSI

Η είδηση της παύσης των διαπραγματεύσεων για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, προκάλεσε σοκ, αν και τα σημάδια είχαν φανεί εδώ και μέρες με το IIF να κάνει λόγο για "ανοικτά ζητήματα" που δεν είχαν βρει λύση.

Ο οικονομικός αναλυτής Ανδρέας Κούτρας*, ήταν καθησυχαστικός ως προς τις συνέπειες του αδιεξόδου, σημειώνοντας ότι ίσως αυτή η εξέλιξη να είναι αποβεί θετική για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα η λύση του PSI από την αρχή δεν ήταν καλή για την χώρα μας και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις "κόλλησαν" δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό.

Μάλιστα, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα κινδύνευε πιο άμεσα με χρεοκοπία αν το "κούρεμα" προχωρούσε με τους όρους και τις ρήτρες που πήγαν με το ζόρι να επιβληθούν.

"Η Ελλάδα προχώρησε για κάποιον άγνωστο λόγο σε απειλές εφαρμογής ρητρών συλλογικής δράσης αναδρομικά χωρίς εκτίμηση των κινδύνων. Αν προχωρήσει το PSI μη εθελοντικά οι μόνοι που θα χαίρονται θα είναι οι ομολογιούχοι, που θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός" και οι δικηγόροι που θα έχουν εργασία για 10 τουλάχιστον χρόνια, σημειώνει.

"Το PSI είναι κακή λύση κάτι που έχουν παραδεχθεί οι ίδιοι οι Γερμανοί και είναι ανεξήγητο το γιατί την κράτησαν τελικά για την Ελλάδα" προσθέτει επικαλούμενος και την άποψη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος είχε ζητήσει την ακύρωση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας.

Λάθος βάσεις από την αρχή

Ο κ. Κούτρας τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας και προσθέτει ότι ακόμα και αν το PSI προχωρούσε με τους καλύτερους οιωνούς και πάλι το χρέος της Ελλάδας δεν θα ήταν βιώσιμο κάτι που γνωρίζουν καλά οι ομολογιούχοι. Δηλαδή θα διετρέχαν ξανά το κίνδυνο του κουρέματος.

Όσο για το τι θα ακολουθήσει, ο Ανδρέας Κούτρας σημειώνει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες δυνάμεις όσον αφορά το ελληνικό πρόβλημα.

"Πολλοί από τους ευρωπαίους θέλουν γρήγορη λύση. Το ζήτημα είναι ότι όσον αφορά το PSI, από την αρχή τέθηκαν λάθος βάσεις" λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα για όσους φοβούνται το αύριο μετά την τελευταία εξέλιξη, ο κ. Κούτρας είναι αφοπλιστικός.

"Μακάρι να ξεμπερδεύαμε με το PSI" λέει και υπενθυμίζει το ανήκουστο λάθος της εισαγωγής ρητρών αναδρομικά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία πολύ εύκολα, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Κούτρας έχει προτείνει την εθελοντική πώληση ομολόγων πίσω στην Ελλάδα με χαμηλότερη τιμή, άποψη που αγνόησαν οι περισσοτεροι Έλληνες βουλευτές, αλλά άκουσαν στην Ευρώπη, που όμως αυτή τη στιγμή δείχνει να βρίσκεται σε έναν μονόδρομο, που κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει.

*Ο Ανδρέας Κούτρας (http://andreaskoutras.blogspot.com/) εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων στην ITC Markets. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.

ΔΝΤ: "Συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις"

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε το βράδυ της να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου, δήλωσε πριν από λίγο ότι:

"Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Είναι σημαντικό αυτές να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το PSI (συμμετοχή των ιδιωτών) η οποία, από κοινού με τις προσπάθειες του επισήμου (σ.σ. κρατικού) τομέα, θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους".

Υπ. Οικονομικών: Επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Σε λίγες ημέρες - και κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη - θα επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των συμπροέδρων της επιτροπής των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα (IIF), Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λιμιέρ, και του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, για το «κούρεμα» και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά και την ανακοίνωση του IIF για αναστολή των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες του υπουργείου, το χρονικό αυτό διάστημα θα αξιοποιηθεί για επαφές, καθώς και για την ανάλυση επιμέρους παραμέτρων του χρηματοοικονομικού σχήματος.

Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν, επίσης, ότι η Ελλάδα και το IIF συνομιλούν σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης, ενώ η χώρα μας ενεργεί βεβαίως στο πλαίσιο της ευρωζώνης και σε απόλυτη συνεννόηση με τους θεσμικούς εταίρους της.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)