Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κόντρα ΔΣΑ- υπουργείου Οικονομικών με αφορμή δικαστική απόφαση για το τέλος ακινήτων

«Επιχειρείται χειραγώγηση των δικαστών»

Για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και προσπάθεια χειραγώγησης των δικαστών κατηγορεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος το υπουργείο Οικονομικών.

Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας που απαγόρευσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης ακινήτου, καθώς στο λογαριασμό του ρεύματος είχε υπολογιστεί εσφαλμένα το έκτακτο ειδικό τέλος.

Ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει ότι μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, το υπουργείο Οικονομικών «έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για "υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών", προαναγγέλλοντας μάλιστα παρέμβαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους "προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες"».

Ακόμη, ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογραμμίζει: «Το υπουργείο Οικονομικών εγκαλεί τη δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας για έκδοση προσωρινής διάταξης καθ' υπέρβαση δήθεν της αρμοδιότητας των πολιτικών δικαστηρίων, τη στιγμή κατά την οποία το ίδιο υπερβαίνει διά των λεγομένων του το ρόλο του και τις αρμοδιότητές του ως οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας, παρεμβαίνοντας στη λειτουργία της ανεξάρτητης -κατά το Σύνταγμα- Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, συνεχίζει ο κ. Αδαμόπουλος, το υπουργείο Οικονομικών «επιχειρεί άνευ οποιουδήποτε νομικού ερείσματος και ύπαρξης ιεραρχικής εξάρτησης να υποκαταστήσει στη θέση των μόνων αρμόδιων για την εφαρμογή και ερμηνεία των νόμων δικαστηρίων το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ως δήθεν αρμόδιο να αποκαταστήσει την, κατά τους ισχυρισμούς του, διαταραχθείσα ισορροπία που επέφερε η ως άνω απόφαση».

Επίσης, ο κ.Αδαμόπουλος σημειώνει: «Περαιτέρω, καταφανής είναι η πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να χειραγωγήσει τους δικαστικούς λειτουργούς που θα επιληφθούν αντίστοιχων υποθέσεων στο μέλλον, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να αποφύγει τη διά της δικαστικής οδού ανατροπή των κοινωνικά άδικων και ανάλγητων εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα πολιτικών της».

Καλεί, μάλιστα, «κάθε αρμόδιο φορέα να επιδεικνύει έμπρακτα σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και να απέχει στο εξής από κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία και η λειτουργία της οποίας ως θεσμού προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα».

Και καταλήγει: «Η ανάγκη για την κάλυψη των ταμειακών δυσχερειών του κράτους είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται ως αφορμή για την υιοθέτηση μέτρων που καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας. Η δυνατότητα του πολίτη να προσφύγει στα δικαστήρια για την προστασία των δικαιωμάτων του αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν τίθεται υπό καμία διαπραγμάτευση».

Η κρίση δεν άγγιξε τους μισθούς των βουλευτών!!!!

Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο προϋπολογισμός της Βουλής για το έτος 2012, που περιλαμβάνει συνολικές πιστώσεις 170,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 27 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παρά το γεγονός ότι έγιναν περικοπές, αυτές αφορούν κυρίως τους μισθούς, υπαλλήλων και μισθωμάτων και άλλων δαπανών, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αποδοχές των βουλευτών έμειναν σχεδόν ανέγγιχτες.

Συγκεκριμένα για το 2012 προβλέπονται 35 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, επιδόματα, έξοδα κίνησης κλπ, την ώρα που το ποσό το 2011 ήταν 36 εκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικά:

*Για τους βουλευτές (αποζημίωση, επιδόματα, έξοδα κίνησης κλπ) προβλέπονται 35.016.200 ευρώ , δηλαδή 1.874.900 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2011.

*Για βουλευτικές αποζημιώσεις δίνονται 21.226.400 ευρώ (όσα και το 2011)

*Αποζημιώσεις βουλευτών για την συμμετοχή στα τμήματα διακοπών και τις αντίστοιχες επιτροπές 2.875.000 ευρώ (για το 2011 ήταν 5 εκατ. ευρώ)

*Επίδομα οργάνωσης γραφείου 8.146.900 ευρώ, (39.400 ευρώ λιγότερα από πέρσι)

*Οικογενειακή παροχή βουλευτών 212.800 ευρώ (όσο και το 2011)

*Έξοδα κίνησης βουλευτών 1.705.100 ευρώ (μειωμένα κατά 10.500 ευρώ σε σχέση με το 2011)

*Εργοδοτική εισφορά βουλευτών υπέρ ΕΟΠΥΥ 850.000 ευρώ (αυξημένα κατά 300.000 ευρώ σε σχέση με το 2011)

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν τον προϋπολογισμού, διευκρινίζοντας ότι η στάση τους δεν έχει να κάνει με την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την διαφάνεια των κονδυλίων του, αλλά με την αντιλαϊκή μνημονιακή λογική από την οποία διαπνέεται. Παράλληλα, τα δύο κόμματα δεν ενέκριναν τον απολογισμό για το έτος 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αιχμή σε ότι αφορά την χρηστή διαχείριση των οικονομικών της Βουλής.

Τα παράπονα των βουλευτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κριτική, ιδιαίτερα από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, που δέχεται η Βουλή και οι βουλευτές, κάνοντας λόγο για σκόπιμη και άδικη στοχοποίηση που οδηγεί στην υποβάθμιση του κορυφαίου αυτού θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος.

"Βασικός γνώμονας και κύριος στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η ουσιαστική συμβολή μας στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας", ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, σημειώνοντας παράλληλα ότι "η συνολική μείωση τα τρία τελευταία χρόνια αντιστοιχεί σε 51 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε ποσοστό 23,03%".

"Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι ισχυρίζονται ότι οι βουλευτές εμπλέκονται στη πολιτική για να γίνουν πλούσιοι. Κανείς βουλευτής δεν γίνεται εύπορος. Το μεράκι της συμμετοχής είναι το έναυσμα τους. Η συμμετοχή είναι μια συναρπαστική πορεία, αρκεί να έχει αρχές, κανόνες, ηθική και σεβασμό στους πολίτες", συμπλήρωσε. Όπως εξήγησε, "οι πραγματικές αμοιβές των βουλευτών από το 2010 μέχρι και τον νέο προϋπολογισμό μειώθηκαν πάνω από 40% σε ετήσια βάση", ενώ "με το ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως στο υπόλοιπο δημόσιο, τα επιδόματα, πλην του επιδόματος επίτευξης στόχων".

Αναφερόμενη στη περιστολή των δαπανών που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου έκανε λόγο για απόφαση σωστή που στέλνει το κατάλληλο μήνυμα αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή.

"Ο προϋπολογισμός κινείται σωστά. Η μείωση στην αποζημίωση των βουλευτών ήταν η μεγαλύτερη που έγινε. Το διακύβευμα για τον πολίτη είναι αν αυτός που τον εκπροσωπεί θα είναι ανεξάρτητος ή θα είναι μια Βουλή των ολίγων", ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για καταργηθεί το προνόμιο των βουλευτών να έχουν δύο συντάξεις, ενώ υποστήριξε ότι η συζήτηση που γίνεται για τις αποδοχές των υπαλλήλων είναι αποπροσανατολιστική και χρησιμοποιείται σαν όπλο για να περάσουν σκληρά μέτρα.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης άφησε αιχμές για τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία, όπως είπε, υπάρχει σιγή για τη δραστική μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του να ενισχύονται με διάφορες παροχές οι ευρωβουλευτές. "Δεν μπορεί να χτυπιέται "η τελευταία τρύπα του ζουρνά" που είναι οι βουλευτές. Στους ευρωβουλευτές που είναι μέσα στα λούσα, το Ευρωκοινοβούλιο δίνει 17.500 ευρώ για να προσλαμβάνουν όσους συνεργάτες θέλουν. Γιατί τους δίνει η χρεοκοπημένη Ελλάδα άλλους πέντε;", αναρωτήθηκε.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε ότι οι δραστικές περικοπές στο προϋπολογισμό του 2012 της Βουλής δεν γίνονται μετά από συζήτηση ή εξορθολογισμό για την άρση των ανισοτήτων, αλλά μέσα στο φορτισμένο κλίμα της μνημονιακής πολιτικής.

Τα σκοτεινά σημεία της εργασιακής εφεδρείας

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Τα στενά χρονικά περιθώρια και οι ασάφειες. Τι συμβαίνει στην περίπτωση δήλωσης ψεύτικων στοιχείων

"Σπαζοκεφαλιά" αποτελεί για τους εργαζόμενους, αλλά τις διοικήσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η εφαρμοστική εγκύκλιος για την εργασιακή εφεδρεία, εξαιτίας, κυρίως, ορισμένων απαιτήσεων που τίθενται και μάλιστα σε πολύ πιεστικά χρονικά περιθώρια.

Η εγκύκλιος ζητά από εργαζόμενους και υπηρεσίες να προσδιορίσουν τον ακριβή συντάξιμο χρόνο κάθε εργαζόμενου έως την 20η Νοεμβρίου, ημέρα μάλιστα Κυριακή.

Είναι, όμως, πολύ δύσκολο και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατον τα ταμεία να εκδώσουν βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών μέσα σε λίγες ημέρες.

Για τους εργαζόμενους, που έχουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται.

Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που απαιτείται ενημέρωση για εισφορές της δεκαετίας του 1980, οπότε δεν υπάρχει μηχανοργάνωση, ή υπάρχουν σε εξέλιξη δικαστικές διαμάχες για την έκδοση βεβαίωσης καταβολής των εισφορών, μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και μήνες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Αποκέντρωσης, για να προλάβει τις ημερομηνίες, ζητά από τους εργαζόμενους στο δημόσιο να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για τον ακριβή αριθμό συντάξιμου χρόνου ασφάλισης.

Επίσης ζητά από τις αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού να μεριμνήσουν για τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ένταξής του (του προσωπικού) στην εργασιακή εφεδρεία.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η "συντάξιμη προϋπηρεσία, που δεν θα αναφερθεί στην ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, θα προβλεφθεί, ώστε να μην προσμετρηθεί στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου του υπαλλήλου κατά τη μελλοντική συνταξιοδότησή του".

Κρίσιμα ερωτήματα

*Με ποιο τρόπο οι "Αρμόδιες Διευθύνσεις προσωπικού" μπορούν να διασταυρώσουν την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλωθεί;

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 1599 του 1986, περί σχέσεων κράτους-πολίτη, «οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα στις οποίες υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση μπορούν να ελέγξουν την ακρίβειά της με διασταύρωσή της με το αρχείο άλλων υπηρεσιών». Κατά συνέπεια, η ευθύνη τους περιορίζεται στη βεβαίωση πραγματικού γεγονότος και αυτό είναι οι βεβαιώσεις, που εκδίδουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αν αναλάβουν ευθύνη, η οποία δεν τους αναλογεί, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για διάπραξη ποινικού αδικήματος. Μία «διέξοδος» για τις διοικήσεις, είναι να ζητήσουν από τους εργαζόμενους να προσκομίσουν μαζί με τη δήλωση και αντίγραφα των αιτήσεων, που έχουν υποβάλει στα Ταμεία για την έκδοση βεβαίωσης ασφαλιστικών εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, «την ευθύνη για την αλήθεια των γεγονότων, που αναφέρονται στην υπεύθυνη δήλωση, φέρει αυτός που την υπογράφει».

*Αν μετά την έκδοση των βεβαιώσεων διαπιστωθεί ότι ο χρόνος ασφάλισης, που έχει δηλωθεί, είναι διαφορετικός από τον πραγματικό, ποιες συνέπειες αντιμετωπίζει εκείνος, που υπογράφει την υπεύθυνη δήλωση;

Η ψευδής δήλωση, ή η απόκρυψη αληθινών γεγονότων με υπεύθυνη δήλωση, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Θεωρείται πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Για να αποδειχθεί το αδίκημα, πρέπει να τεκμηριωθεί δόλος. Έτσι, ο εργαζόμενος αρκεί να υποβάλει νέα διορθωτική δήλωση, στην οποία να αναφέρει ότι τα στοιχεία που περιέλαβε στην πρώτη οφείλονται σε «άγνοια», σε «λάθος», ή σε «παραδρομή».

*Η συντάξιμη προϋπηρεσία, η οποία δεν θα αναφερθεί, θα προσμετρηθεί, ή όχι, στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου;

Η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τον συνολικό χρόνο της συντάξιμης υπηρεσίας του υπαλλήλου και τις συντάξιμες αποδοχές του και αποδεικνύεται μόνο από τις βεβαιώσεις καταβολής εισφορών, εκτός βέβαια από τις ρυθμίσεις για εξαγορά πλασματικού χρόνου κ.λπ.. Κατά συνέπεια, δε μπορεί να ληφθεί υπόψη οτιδήποτε και αν αναγράφεται στην υπεύθυνη δήλωση.

Εδω...

Η Γερμανία τραβάει επικίνδυνα το σχοινί

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος
Με μηνύματα από το παρόν γιορτάστηκε χθες η 38η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς εκτός από τα καθιερωμένα συνθήματα, αναρτήθηκαν και πανό στα αγγλικά με παραλήπτες τους δανειστές μας, τους οποίους οι διαδηλωτές καλούσαν να σταματήσουν «αυτήν την παράνοια».

Φυσικά, σε ώτα μη ακουόντων, αφού και οι δανειστές βρίσκονται σε πανικό, με το σπρεντ της Γαλλίας να έχει πάρει για τα καλά την ανηφόρα και την Ισπανία να δανείζεται με 7%!

Η κρίση έχει φθάσει ακόμη και στο Βέλγιο, ενώ ήδη πλήττεται και η Αυστρία, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενισχύει την επιθετική πολιτική της, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων.

Στο μεταξύ, ξύπνησε και ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που δήλωσε πως η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει αρχίσει να πλήττει την πραγματική οικονομία και απευθύνοντας έκκληση για επαγρύπνηση, ώστε να μην μεταδοθεί η κρίση στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε πεισματικά στην άποψη ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο «δανειστή έσχατης ανάγκης», αλλά και στην άποψη ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση στην ευρωζώνη».

Γι’ αυτό και εξακολουθούν να ασχολούνται με την Ελλάδα, επιμένοντας τελικά στις γραπτές εγγυήσεις, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γιουνκέρ αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα.

Το κάνει κάθε φορά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, που επαναλαμβάνει πως η απαίτηση για γραπτές διαβεβαιώσεις παραμένει.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας δεν επαρκεί για να πειστούν οι δανειστές, καθώς και το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες πως θα εκταμιεύσει το δικό του τμήμα της δόσης, μόλις υπάρξουν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις από τη νέα κυβέρνηση – χωρίς να αναφέρει αν θα είναι γραπτές και υπογεγραμμένες από όλους.

Στο μεταξύ χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση προς την ΕΕ και την ΕΚΤ, προκειμένου να βρουν άμεσα λύση.

Όπως είπε, «η Ευρώπη χρειάζεται μια διακυβέρνηση που να λαμβάνει αποφάσεις για όλους» και «μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που να είναι πραγματικά τέτοια», προειδοποιώντας ότι ο γαλλογερμανικός άξονας πρέπει να αντιληφθεί ότι η κρίση πλησιάζει και την αυλή τους.

Η απάντηση ήλθε από το Βερολίνο μέσω της επιτροπής συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της οποίας, Β. Φραντς, αποκάλεσε «θανάσιμο αμάρτημα» τη διεύρυνση της αγοράς κρατικών ομολόγων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, όμως, επίσης μέλος της «επιτροπής σοφών», επιμένει να διαφοροποιείται, υποστηρίζοντας πως ήλθε η ώρα η κεντρική τράπεζα να αναλάβει δράση και να αποτελέσει τον δανειστή έσχατης ανάγκης προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γιουνκέρ χαρακτήρισε «καταστροφικό» το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Μιλώντας στην εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης, είπε πως σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.

Δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική στην κ. Μέρκελ, φθάνοντας στο σημείο να υπενθυμίσει στην Γερμανία το δικό της χρέος, που βρίσκεται στο 80% του ΑΕΠ και επομένως, όπως είπε, είναι πολύ σοβαρότερο από το 60% της Ισπανίας.

«Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», σχολίασε με νόημα ο Γιουνκέρ. Για να γίνει ακόμη πιο καυστικός:

«Φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο Νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι».

Συσσίτια και στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η οικονομική κρίση χτύπησε και το στρατό, με ολοένα και περισσότερους υπαξιωματικούς να μπαίνουν στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό. Καθημερινά συσσίτια, με απόφαση του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ

Σε μία πρωτοφανή κίνηση αλτρουισμού προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά τις οριζόντιες περικοπές σε μσθούς και συντάξεις, καθώς η πλειοψηφία των Ενόπλων Δυνάμεων πλέον αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες.

'Ετσι, τα συσσίτια στις στρατιωτικές μονάδες είναι πλέον γεγονός για όλο το κατώτερο μόνιμο προσωπικό, ενώ ξεκίνησαν με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα "Έθνος" σε ένα ρεπορτάζ - σοκ για την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι υπαξιωματικοί, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης των αποδοχών τους.

Τα συσσίτια απευθύνονται σε όσους ο μισθός τους δεν φτάνει πια ούτε για την αποπληρωμή των επιπρόσθετων φόρων, αλλά ούτε για την καθημερινή σίτιση.

Το "καμπανάκι" χτύπησαν οι ίδιοι οι διοικητές μονάδων, οι οποίοι διαπίστωσαν με μεγάλη ανησυχία ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πληθύνει τα κρούσματα ασιτίας επαγγελματιών οπλιτών και υπαξιωματικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες δραματικά ήταν τα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου τόσο από το Αρχηγείο Στόλου όσο και από τους διοικητές παραμεθόριων μονάδων του Έβρου και του Ανατολικού Αιγαίου.

Το θέμα κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρό φυσικά και γι' αυτό, με εισήγηση του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας.

Εξαιρέσεις στο χαράτσι της ΔΕΗ

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μεγαλώσει τη λίστα των ευπαθών ομάδων οι οποίες θα εξαιρούνται από το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Μετά από ευρεία σύσκεψη τη Πέμπτη υπό τον Ε. Βενιζέλο, σύμφωνα με το "Έθνος" στα σκαριά βρίσκεται σχετική υπουργική απόφαση για την απαλλαγή ασθενών, υπερηλίκων και νοικοκυριών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ωστόσο θα τεθούν συνδυαστικά κριτήρια τα οποία σχετίζονται με το ετήσιο εισόδημα αλλά και την αξία της ακίνητης περιουσίας. Ανάλογα κριτήρια ισχύουν και για τις ομάδες που ήδη εξαιρούνται (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι).

Ενδεικτικά, αναφέρει η εφημερίδα πως για τους ανέργους η απαλλαγή δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημά τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παράλληλα, "για όλες τις ευπαθείς ομάδες μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έχει τιμή ζώνης πάνω από 3.000 ευρώ ή έχει έκταση πάνω από 120 τ.μ., προσαυξανόμενη κατά 20 τ.μ. για κάθε παιδί μέχρι τα 200 τ.μ".

"Όσον αφορά στα λάθη που καταγράφονται με τα τετραγωνικά και τις τιμές ζώνης των ακινήτων, πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως για τις ελάχιστες "κραυγαλέες" περιπτώσεις με υπέρογκες χρεώσεις θα λαμβάνεται μέριμνα να μην κόβεται το ρεύμα. Στις υπόλοιπες, οι επιπλέον χρεώσεις θα συμψηφίζονται στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ", τονίζει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε αυστηρό μήνυμα για εφαρμογή του νόμου, με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, ενώ απείλησε με πειθαρχικές ευθύνες όσους δημάρχους αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο.

Νταλλάρα: Αισιόδοξη η εκτίμηση για συμφωνία μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Ισως χρειαστούν περισσότερες από δύο εβδομάδες για την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των ομολογιούχων είπε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

Νταλλάρα: Αισιόδοξη η εκτίμηση για συμφωνία μέχρι τέλος Νοεμβρίου

"Τέλη Νοεμβρίου είναι αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα. Θέλουμε να κινηθούμε όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα", είπε σήμερα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού τραπεζικού συνεδρίου.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters χθες ότι η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική της πρόταση για την ανταλλαγή των ομολόγων της στο πλαίσιο του νέου PSI έως τα τέλη Νοεμβρίου.

S&P: Υπό νέα αξιολόγηση 30 τράπεζες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου

Σε ενημέρωση των αξιολογήσεων της για τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου σχεδιάζει να προχωρήσει η Standard and Poors μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν υποβαθμίσεις, μεταδίδει το Reuters.

S&P: Υπό νέα αξιολόγηση 30 τράπεζες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου

Μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, συγκαταλέγονται και οι Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley, σύμφωνα με τον αναλυτή της CreditSights, Baylor Lancaster.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των τριών προαναφερθέντων τραπεζών αρνήθηκαν να προβούν σε σχολιασμό.

Από την ενημέρωση αυτή των αξιολογήσεων, είναι πιθανό να επηρεαστούν και ευρωπαϊκές τράπεζες. Σημειώνεται ότι στις 9 Νοεμβρίου η S&P υποβάθμισε τις αξιολογήσεις για τα τραπεζικά συστήματα αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Στρατής Μυριβήλης: Λγοτέχνης, διανοούμενος και φλογερός πατριώτης‏

Οι χρυσές σελίδες του λογοτέχνη-πολεμιστή Στράτη Μυριβήλη που παρουσιάσθηκε εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους και τον έδιωξαν γιατί ήταν … Τούρκος ! Τον πήραν μετά από παρέμβαση του Βενιζέλου.

Τραυματίσθηκε πολεμώντας στο Κιλκίς και οταν έμαθε στην Κοζάνη την απελευθέρωση της Μυτιλήνης πούλησε το ρολόγι του για να κεράσει τους φαντάρους !
Πώς να μήν θαυμάσει κανείς τους ανθρώπους εκείνους του πνεύματος που οταν τους καλεί η κινδυνεύουσα απο τους εχθρούς πατρίς, σπεύδουν εθελοντές να πολεμήσουν και να την υπερασπιστούν με την ίδια τους τη ζωή;
Ο λόγος για τον πολεμιστή λογοτέχνη μας και ακαδημαϊκό Στράτη Μυριβήλη, παλιό δημοσιογράφο της “ Ακροπόλεως”, την πολεμική δράση του οποίου θα παρουσιάσουμε.


Γεννημένος στην Μυτιλήνη, πήρε το ψευδώνυμό του απο το βουνό Μιριβίλι, στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται το χωριό του η Σκαμνιά. Ο πατέρας του Χαραλάμπης Σταματόπουλος (πρώην Σταμάτογλου), ήταν δενδροφυτευτής όχι για συμφέρον -οπως έλεγε ο Στράτης- αλλά απο μεράκι. Ηταν μεγάλος πατριώτης. Οι Τούρκοι κάποτε τον συνέλαβαν και τον πέταξαν σε ένα βάραθρο και σώθηκε απο θαύμα. Αυτόν τον πατριωτισμό είχε μέσα του και ο Στράτης.
Η κήρυξη των Βαλκανικών πολέμων το φθινόπωρο του 1912 βρήκε τον Μυριβήλη να μάχεται για το ψωμί και για την μόρφωσή του στην Αθήνα.Ολοι οι Ελληνες βρίσκονται στο πόδι. Η Αθήνα δονείται απο ενθουσιασμό. Ο Βενιζέλος εγείρει τα πλήθη και ο Κωνσταντίνος προμαχεί του Στρατού. Ο Μυριβήλης, αγορεύοντας σαν τον Τυρταίο ξεσηκώνει τους συμπατριώτες του φοιτητές να πάνε να καταταγούν εθελοντές και να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων για να απελευθερώσουν την Ηπειρο και την Μακεδονία.
Την επομένη μια μεγάλη συντροφιά φοιτητών πάνε στην Στρατολογία να καταταγούν, αλλά δεν τους δέχονται γιατί είναι Τούρκοι υπήκοοι ! «Να πολεμήσουμε, – φώναξε με αγανάκτηση ο Μυριβήλης, για να γίνουμε κι εμείς Έλληνες υπήκοοι…». Ο στρατολόγος τους εξέφρασε την λύπη του λέγοντας οτι μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Ο Μυριβήλης με την παρέα των φοιτητών σπεύδει στον πρωθυπουργό Βενιζέλο που τους δέχεται στο πολιτικό Γραφείο: «Κύριε Πρόεδρε, λέει ο Μυριβήλης, είμαστε φοιτητές, θέλουμε να πολεμήσουμε, αλλά επειδή είμαστε Τούρκοι υπήκοοι δεν μας δέχονται στο Στρατό, την στιγμή που επιτάσσουν για τον αγώνα ακόμα και τα άλογα ! Παρακαλούμεν να διατάξητε ο,τι πρέπει !»
Ο Βενιζέλος συγκινημένος απάντησε : “ Σήμερα κιόλας θα κάνω διαταγή. Πηγαίνετε !” Την άλλη μέρα πήγαν στα Παραπήγματα ( εκεί που σήμερα βρίσκεται το άγαλμα του Βενιζέλου και το Μέγαρο μουσικής) τους δέχτηκαν τους έδωσαν οπλα και στολή και καταταχθήκανε στο Στρατό όπως ήταν η επιθυμία τους.
Οι νεοσύλλεκτοι Μυτιληνιοί Τούρκοι υπήκοοι, “Τουρκομερίτες” τους έλεγαν στον Στρατό, κατέλαβαν σύντομα τα υψώματα της Μελούνας, μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη , τον Αιμίλιο Βεάκη τον Αργυρόπουλο και άλλους ανθρωπους των γραμμάτων και των τεχνών.
Ο Μυριβήλης με το γυλιό και το αμπέχονο και τον ενθουσιασμό του ελευθερωτή φαντάρου, περπάτησε σχεδόν όλη τη Μακεδονία παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Στις 20 Ιουνίου 1913 τραυματίσθηκε στο πόδι. Τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξη που έδωσε το 1930 στην εφημερίδα “ Πατρίς” δήλωσε οτι είχε δύο τραύματα. Δυό σφαίρες. Απο τις οποίες, η μία βγήκε το 1929 κατόπιν εγχειρήσεως.” Φαντασθήτε, είπε, πως την φιλοξενούσα δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια κάτω από το πετσί μου”.
Οταν έμαθε ο πατέρας του, στη Σκαμνιά, τον τραυματισμό, έκλαψε απο υπερηφάνεια. Και όταν αγγέλθηκε επίσημα απο το Γενικό Επιτελείο η παρασημοφορία του, κέρασε ολόκληρο το χωριό στο καφενείο.
Πούλησε το ρολόϊ για τα κεράσματα
Ο Στράτης Μυριβήλης, βρισκόταν στην Κοζάνη όταν έμαθε την απελευθέρωση της πατρίδας του της Μυτιλήνης. Η συγκίνηση του, αλλά και ο ενθουσιασμός του ήταν τόσο μεγάλος, που πούλησε το ρολόγι του για να κάνει εορταστικό τραπέζι στους συμπολεμιστές του… Οι φαντάροι που οδήγησε στο ταβερνάκι για να τους κεράσει, υπέθεταν πως η Μυτιλήνη είναι κάποιο χωριό της Ηπείρου. Πίνοντας στην ταβέρνα τους διηγήθηκε, οτι η Μυτιλήνη είναι ένα μεγάλο όμορφο νησί. ΄Ηταν σκλαβωμένο και τώρα είναι ελεύθερο…
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News

Octopus Kills Shark !!!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)