Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Φόρο υπέρ της ελληνικής κουλτούρας προτείνει ιστορικός

Ένα βήμα παρακάτω έχει προχωρήσει η Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Λεονόρα Ζέελινγκ. Αντιδρώντας στα υποτιμητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για τη χώρα μας, η πανεπιστημιακός ζητεί την επιβολή ενός ιδιότυπου πολιτιστικού φόρου για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας. «Για κάθε ελληνική λέξη που χρησιμοποιεί κάθε Ευρωπαίος να δίνει 5 σεντ για την Ελλάδα. Μόλις ο Γερμανός πει Ιdee, μόλις ο Γάλλος προφέρει idee, μόλις ο 'Αγγλος ξεστομίσει idea, να πιστώνονται αυτόματα 5 σεντ στον ελληνικό δημόσιο κορβανά. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχανάλυση, δημοκρατία και πολιτική, μουσείο, Ευρώπη, ευρώ και πάει λέγοντας», σημειώνει η συγγραφέας στο βιβλίο της, που μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Αλφα Εκδοτική και το Ελληνοβρετανικό Κολέγιο.

«Αποφάσισα να γράψω το βιβλίο αυτό κατ' αρχάς γιατί ήθελα να δείξω όλα όσα χρωστάμε στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε σήμερα για οικονομία και ευημερία οφείλεται στην αρχαία ελληνική επιστήμη. Πιστεύω ότι όλες οι χώρες που χρησιμοποιούν ελληνικής έμπνευσης "εργαλεία" θα πρέπει να πληρώσουν», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η Λεονόρα Ζέελινγκ.

«Επίσης, η αγάπη μου για τη σύγχρονη, μοντέρνα Ελλάδα: τον απλό τρόπο ζωής, την ειλικρίνεια, την αγάπη για την ελευθερία, όλες τις ιδιότητες των σύγχρονων Ελλήνων, τις οποίες πρέπει να θαυμάζει κανείς. Και τρίτον, επειδή θεωρώ άδικη και αποκρουστική τη δυσφήμηση της Ελλάδας και των πολιτών της από την πλειονότητα των Γερμανών δημοσιογράφων. Η Ελλάδα δεν έχει δισεκατομμύρια χρέος προς την ΕΕ, αλλά η ΕΕ και ο κόσμος έχουν τεράστια χρέη προς την Ελλάδα», καταλήγει η κ. Ζέειλινγκ.


Συμφωνία για τις "μυστικές" καταθέσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Θα κινείται στο πλαίσιο αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν συναφθεί με Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία

Το σχέδιο φορολόγησης των "μυστικών" καταθέσεων που διαθέτουν οι Έλληνες στην Ελβετία βρίσκεται προ των πυλών.

Η υπό κατάρτιση συμφωνία θα βασίζεται στο πλαίσιο συμφωνιών που ήδη υπεγράφησαν μεταξύ Ελβετίας - Ηνωμένου Βασιλείου και Ελβετίας -Ο.Δ. Γερμανίας, με στόχο να περιοριστεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της.

Οι συνολικές καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, θα εισπράξει σημαντικούς διαφεύγοντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αναφέρει ακόμη ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως διατηρούνται ενεργές τυχόν ποινικές ευθύνες.

Η βασική επιλογή όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, είτε να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.

Ακόμα, ο φόρος που επιβάλλεται επί του συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 10 ετών και την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ελβετίας, με επικεφαλής τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, κ.κ. Η. Πλασκοβίτη και M. Ambuhl, στόχος ήταν η προώθηση διμερούς συμφωνίας για τη φορολογική αντιμετώπιση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογούμενων στις ελβετικές τράπεζες.

"Η εξέλιξη αυτή με την Ελβετία, σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που ισχύει πλέον στη χώρα μας, διαμορφώνει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό οπλοστάσιο για την μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτό σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση, αρχικά στη Βουλή, των ονομάτων όσων μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, επιτρέπει στο Υπουργείο Οικονομικών να εστιάσει καλύτερα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής που είναι διάχυτος εθνικός κίνδυνος", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

"Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές"

Με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt περιγράφει την εμπειρία από την επίσκεψη συντακτών της στην Αθήνα. Θα διαδήλωναν στο Σύνταγμα και θα έκαναν μήνυση στους δανειστές αν ήταν Έλληνες. Εκφράζονται φόβοι για επιβολή δικτατορίας (Vid)




"Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές" by newsview

Με τη φράση "Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές μου για σωματική βλάβη" περιγράφει τις εμπειρίες της στην Ελλάδα πολυπληθής συντακτική ομάδα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα.

Έχοντας πάρει μία γεύση από την Ελλάδα, μετά από συνομιλίες τους με πολιτικούς και τον κόσμο, μεταφέρουν στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό μία εντελώς διαφορετική οπτική της κρίσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Είδαν "μία εξαντλημένη χώρα" που υποφέρει από ένα διπλό βάρος. Το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης που κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η εφημερίδα είχε στείλει εδώ και μέρες στην Αθήνα μια πολυπληθή ομάδα δημοσιογράφων και φωτογράφων που έζησαν ανάμεσά μας.

Φόβοι εκτροπής

Εκείνο που αποκόμισαν είναι το κλίμα απογοήτευσης, οργής, αγανάκτησης, απελπισίας, ακόμα και την υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη για την οποία προειδοποιούν τη γερμανική κοινή γνώμη.

Δεν διστάζουν μάλιστα να μιλήσουν ακόμα και για τον κίνδυνο "εκτροπής", θυμίζοντας σε όλους πως η εφαρμογή ακραίων πολιτικών και οικονομικών "θεραπειών" στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε δικτατορίες.

Μιλούν για μια αποκαρδιωτική εικόνα, για την οικονομική ζωή που τελμάτωσε, την ανεργία που καλπάζει, τους νέους που σκέφτονται να φύγουν μετανάστες όπως οι παππούδες τους.

"Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει", γράφουν χαρακτηριστικά.

Προειδοποιούν παράλληλα πως, ενώ η λαϊκή οργή φαίνεται και εκδηλώνεται καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν υποβόσκουν και άλλες "καταστάσεις".

Αναφέρονται μάλιστα "στη στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες - σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας", σημειώνουν.

"Δρ. Σοκ" στην Ελλάδα

Στο αφιέρωμα υπάρχει και η άποψη του αρχισυντάκτη της εφημερίδας που παρομοιάζει τις αποφάσεις που έλαβαν όλο αυτό το διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για λογαριασμό μας.

"Η θεραπεία που δίνεται στην Ελλάδα τώρα θυμίζει την προσέγγιση του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς που δοκιμάστηκε στη Ρωσία του Γιέλτσιν: ραγδαία απελευθέρωση του εργασιακού τοπίου και της οικονομίας, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Κάτι που δημιούργησε τελικά το είδος του καπιταλισμού της Άγριας Δύσης που ακόμη κρατά τη ρωσική κοινωνία διχασμένη σε δισεκατομμυριούχους και φτωχούς. Ο Σακς που έμεινε γνωστός ως "Δρ. Σοκ" αναγκάστηκε να βγει και να απολογηθεί στους Ρώσους", επισημαίνει.

"Αυτός ο ρόλος του "Δρ. Σοκ" έχει τώρα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι και η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Όπου και πάλι έχουν αναλάβει άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στους ανθρώπους που εργάζονται", καταλήγει το δημοσίευμα.

Ερχονται μειώσεις μισθών και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

«Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα» διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κι αν ολοκλήρωναν εκεί τη φράση τους, σίγουρα οι πολίτες θα ήταν λίγο πιο ήσυχοι. Ωστόσο, όπως συμβαίνει εδώ και περίπου δύο χρόνια, ακολουθεί και το μεγάλο «αλλά» και συγκεκριμένα το «αλλά πρέπει να εφαρμοστούν όσα έχουν ψηφιστεί».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι εάν έχουμε αποκλίσεις για τον έναν (π.χ. βαθύτερη ύφεση) ή τον άλλο (π.χ. αδυναμία έγκαιρης ανασυγκρότησης του κρατικού μηχανισμού) λόγο, τότε τα πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια, καθώς όπως έχει διαμηνύσει η Τρόικα, μετά τον φετινό εκτροχιασμό δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ανοχή για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2012, πόσο μάλλον όταν οι δανειστές μας συμφώνησαν σε ένα δεύτερο «πακέτο» βοήθειας που προβλέπει...
ασφυκτική, καθημερινή εποπτεία.

Οι αβεβαιότητες πολλές και το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται για το πώς θα αποφύγει τις φετινές αποκλίσεις. Ποιές είναι αυτές οι αβεβαιότητες;
  • η εφεδρεία στο Δημόσιο, τόσο η πρώτη φάση που αφορά σε 30.000 υπαλλήλους όσο και η δεύτερη που προβλέπει μείωση κατά 30% των οργανισμών και υπηρεσιών
  • η είσπραξη του Νέου Τέλους Ακινήτων
  • η απόδοση του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο
  • η απόδοση των νέων τεκμηρίων
  • η απόδοση της εισφοράς στις επιχειρήσεις
  • η απόδοση των Φόρων Κατανάλωσης
  • η είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων από το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων
Σε κάθε περίπτωση ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012, που θα εγκαινιάζει τη δεκαετή περίοδο λιτότητας στην οποία μπαίνει η χώρα, με στόχο τη μείωση του Χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, όπως τουλάχιστον προβλέπει η νέα συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών. Είναι ενδεικτικό του τι έρχεται ότι με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του Χρέους, ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την επόμενη κιόλας χρονιά στηρίζεται κυρίως στη πρόβλεψη για μείωση κατά περίπου 8,5 δισ ευρώ των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις. Για το 2013 εκτιμάται ότι το στοίχημα θα κερδηθεί στοίχημα με αύξηση κατά περίπου 2,1 δισ ευρώ των φορολογικών εσόδων, ενώ για το 2014 έχει υπολογιστεί περαιτέρω μείωση κατά 4,4 δισ ευρώ των δαπανών για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις.

Πέρα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, στο 10ετές πρόγραμμα αναμένονται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ειδικά στις συλλογικές συμβάσεις, κάτι που θα πιέσει προς τα κάτω τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Συν τοις άλλοις, θα συρρικνωθεί περαιτέρω ο στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, κάτι που θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο. Από την επόμενη χρονιά ξεδιπλώνεται και το φορολογικό που φέρνει αύξηση των βαρών, μέσω της φορολόγησης από τις 5.000 μισθωτών- συνταξιούχων, της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών, της μείωσης κατά 50% των φοροαπαλλαγών, της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Οι περικοπές πνίγουν την παιδεία

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΣΦΥΞΙΑ
Κατάρρευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια, με τη «συμβολή» του μνημονίου, δείχνουν πλέον καθαρά οι αριθμοί για την Ελλάδα.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, που έγινε πριν από μερικές μέρες στις Βρυξέλλες.

Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσιφάκης, «όταν οι δαπάνες...
για τη δημόσια παιδεία φθάσουν, όπως υπολογίζεται, μόλις στο 2,23% του ΑΕΠ, αντιλαμβανόμαστε πως οι επιπτώσεις στο δημόσιο σχολείο θα είναι δραματικές. Η μείωση των κρατικών δαπανών από το 2009 μέχρι και το 2015 θα είναι της τάξης των 1.436 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 19,2%»!

Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε επιπλέον περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση που προβλεπόταν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από 2,058 δισ. ευρώ σε 1,694 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 18 %!

Αυτό σημαίνει στην πράξη, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Παιδείας συγχώνευσε συνολικά 1.933 σχολεία, από τα οποία 1.523 στην πρωτοβάθμια και 410 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν 1.056 σχολεία, 851 από τα 10.798 (7,8%) στην πρωτοβάθμια και 205 από τα 3.185 στη δευτεροβάθμια (6,5%), ενώ οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις συνεχίζονται.

Οι καθηγητές λένε, επίσης, ότι καταργούνται ή υποβαθμίζονται υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα:

*Καταργήθηκε η ενισχυτική διδασκαλία στο γυμνάσιο, υποβαθμίστηκε η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

*Υποβαθμίστηκαν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Κλείνουν 22 από τα 58 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αναστέλλεται η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων.

*Καταργείται ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Υποβαθμίζεται σταδιακά ο θεσμός των βιβλιοθηκών που δημιουργήθηκαν από συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια, ενώ επιβάλλονται πλέον τμήματα από 28-30 μαθητές.
Ειδικότερα, για τα σχολικά τμήματα: Ενας στους τέσσερις μαθητές (ποσοστό 23,64%) στα λύκεια της Αττικής φοιτά σε τμήμα με περισσότερους από 26 μαθητές. Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο καθηγητής Στρ. Στρατηγάκης το όριο ήταν 25 μαθητές, ενώ μέχρι το 2010 ο αριθμός αυτός αυξανόταν κατά 10% στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα χώρου. Φέτος η προσαύξηση του 10% υπάρχει και εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τον διαθέσιμο χώρο, με αποτέλεσμα να συγκροτούνται πολλά τμήματα με όριο τους 28 μαθητές. Ετσι, 18.117 μαθητές γενικών λυκείων, φοιτούν σε τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές.

Στις χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα είναι 21,9, ενώ στην Αττική είμαστε ήδη στους 22,45.

«Τις δραματικές συνέπειες των περικοπών», επισημαίνουν οι καθηγητές, «υφίστανται οι ήδη βαριά τραυματισμένες από την οικονομική κρίση ελληνικές οικογένειες. Δεδομένου μάλιστα ότι μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών κατά 60%, προκάλεσε οικονομική ασφυξία του δημόσιου σχολείου, που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις καθημερινές λειτουργίες του, ενώ συνεχώς καλούνται οι γονείς να συμβάλουν στη λειτουργία του σχολείου για είδη πρώτης ανάγκης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καθηγητών: Κατά τη διετία 2010-11 έγιναν 3.400 προσλήψεις εκπαιδευτικών, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 17.500. Το σύνολο των εκπαιδευτικών είναι 160.000, μειώθηκαν δηλαδή πάνω από 10%! Επίσης, οι ετήσιες καθαρές αποδοχές των εκπαιδευτικών είναι πλέον λιγότερες κατά 4 μηνιαίους μισθούς, υπολογιζομένων των περικοπών των νέων κρατήσεων και φόρων που ανέρχονται στο 20%.

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει επιπροσθέτως περικοπή 20%, ενώ συνδέει το μισθό με την παραγωγικότητα και την απόδοση. Ετσι το ετήσιο καθαρό εισόδημα θα κυμαίνεται μεταξύ 8.500-17.500 ευρώ. Ο μηνιαίος καθαρός μισθός από 577-680 ευρώ (1ος χρόνος), μέχρι 1.371 ευρώ στα 35 χρόνια.

Οπως τονίζει ο Θ. Κοτσιφάκης, ο μισθός των ελλήνων εκπαιδευτικών, που ήταν ήδη στο 50% του μέσου όρου του μισθού των εκπαιδευτικών της ευρωζώνης έμεινε μισός τα δύο τελευταία χρόνια.

Μειώσεις όμως υπέστησαν και οι συνταξιούχοι. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας από 60 ή 65 στα 70, καθώς και τα έτη υπηρεσίας από 35 σε 40, ενώ καταργήθηκε η ειδική διάταξη για τους εκπαιδευτικούς που προέβλεπε χορήγηση μειωμένης σύνταξης με 30 χρόνια υπηρεσίας στα 60 χρόνια του εκπαιδευτικού.

Ακόμη και στην Πορτογαλία, όπου η οικονομική κατάσταση είναι παρόμοια με της Ελλάδας και η τρόικα επιβάλλει πολιτική λιτότητα, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Οταν ο βασικός μισθός είναι 485 ευρώ, οι μισθοί των εκπαιδευτικών κυμαίνονται από 1.236 ευρώ τον πρώτο χρόνο και φθάνουν στα 3.076 (μεικτά) στα 29 χρόνια. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εργάζονται 148.955 εκπαιδευτικοί και στην τριτοβάθμια 25.092.

Και εκεί όμως οι εκπαιδευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ το 2011 και προβλέπεται να μειωθούν κατά 600 εκατ. ευρώ το 2012. Τα σχολεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε 3.500, ενώ εξίσου θλιβερή είναι -και εκεί-, η οικονομική εικόνα των εκπαιδευτικών λειτουργών, αφού: Μειώθηκε ο 14ος μισθός κατά 50% και ο αριθμός των εκπαιδευτικών κατά 4.528 ευρώ. Αντίστοιχα, αυξήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εντάχθηκαν στο ταμείο ανεργίας κατά 38,5%.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κάλεσε όλες τις οργανώσεις-μέλη της να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους έλληνες συναδέλφους τους στέλνοντας επιστολές και διαμαρτυρίες στην κυβέρνηση, ενώ προγραμματίζεται έκτακτη συνδιάσκεψη για να δώσουν απάντηση στα όσα συμβαίνουν εναντίον της Ελλάδας.

Έρχεται νέο κούρεμα για την Ελλάδα

Αμφιβολίες για το κατα πόσο μπορεί η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της Συνόδου Κορυφής, εκφράζει ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Γιατί πιστεύει ότι η χώρα μας θα υποστεί νέο "κούρεμα" στο άμεσο μέλλον.

Την ώρα που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία της Πέμπτης, ο οικονομολόγος και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Κλέμενς Φουστ, τονίζει ότι το "κούρεμα" που αποφασίστηκε...
δεν αποτελεί οριστική λύση.

Ο κ. Φουστ, μιλώντας στην εφημερίδα "Real News", δηλώνει ότι ναι μεν η συμφωνία είναι ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη, ωστόσο παραμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα.

"Δεν είμαι πεπεισμένος για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το εναπομείναν χρέος" λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

"Είναι αναπόφευκτο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο θα μειώσει περαιτέρω το ΑΕΠ".

Θεωρεί μάλιστα ότι στο μέλλον θα υπάρξει ανάγκη για νέο κούρεμα και περαιτέρω δανεισμό από τους εταίρους της Ελλάδας.

Ο σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ενστάσεις και για τα όσα προβλέπει η συμφωνία, καθώς, όπως δηλώνει στην εφημερίδα "δεν είναι σαφές ποια θα είναι πραγματικά η συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία".

Προσθέτει ότι δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με χρέος στο 120% του ΑΕΠ.

Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα περαιτέρω κούρεμα, ο κ. Φουστ σημειώνει ότι δεν μπορεί να το υπολογίσει, καθώς και το 50% που αποφασίστηκε, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο.

Αποφεύγοντας να πει συγκεκριμένο ποσοστό που θα πρέπει να είναι στόχος της Ελλάδας για το χρέος, ο κ. Φουστ σημειώνει ότι όσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα το έλλειμμα, η χώρα θα έχει πρόβλημα.

Τέλος, ο Κλέμενς Φουστ, σημειώνει ότι παρά το ότι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας είναι υπαρκτός, οι πιθανότητες είναι πια σημαντικά λιγότερες, ενώ πλέον απομακρύνεται για τα καλά το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)