Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Επικίνδυνο το «κούρεμα» για τράπεζες, ταμεία, φορολογούμενους

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
Υποστηρίζοντας ότι η πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, αφού ενισχυθεί κατάλληλα, ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού, προειδοποιεί για τους κινδύνους ενός μεγάλου μη εθελοντικού "κουρέματος" για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πραγματική οικονομία, τον Ελληνα φορολογούμενο και τελικά, για την σταθερότητα της ευρωζώνης.

Επικίνδυνο το «κούρεμα» για τράπεζες, ταμεία, φορολογούμενους

"H πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αφού ενισχυθεί κατάλληλα", επισημαίνει ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζει πως ένα μεγάλο μη εθελοντικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την πραγματική οικονομία και τον Έλληνα φορολογούμενο.

"Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες, ούτε εύκολες λύσεις για τους πιστωτές. Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένα (καθαρά) οικονομικά οφέλη και θα συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους που θα απειλήσουν σοβαρά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης στο σύνολό της", γράφει.

"Αν γίνουν πραγματικότητα αυτοί οι κίνδυνοι θα οδηγήσουν τελικώς σε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, θα έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τη συνοχή και τη σταθερότητα της ευρωζώνης και θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία του ευρώ", συμπληρώνει στο άρθρο του ο κ. Παπαδήμος.

Κατ' αρχήν συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σε πλαίσιο συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών το Σάββατο, μετά από δεκάωρη συνεδρίαση. Μέρκελ και Σαρκοζί εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία των διαβουλεύσεων για την επίτευξη συμφωνία στή σύνοδο κορυφής της Τετάρτης

Κατ' αρχήν συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ξεπερνώντας τις αντιδράσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης ύψους 100 δισ ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το Reuters, προκειμένου να οχυρωθούν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αλλά και απέναντι στους κινδύνους εξάπλωσης της κρίσης.

"Καταλήξαμε στις βάσεις μιας συμφωνίας", δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Οικονομοικών Αντερς Μποργκ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Βρετανός ομόλογός του, Τζορτζ Όσμπορν.

Οι υπουργοί θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, με αιχμή το ύψος του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους και τον τρόπο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο αναμένονται στη Σύνοδο της ερχόμενης Τετάρτης.

Την αισιοδοξία της ότι "η τελική συμφωνία (στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο της Τετάρτης) θα είναι φιλόδοξη" εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, έκανε λόγο για "πρόοδο".

Για πρόοδο μίλησε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσης της κρίσης. "Πρόκειται για απολύτως ζωτικής σημασίας συναντήσεις, πρέπει να βρεθούν λύσεις, η χρηματοπιστωτική κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί. Αυτή η χρηματοπιστωτική κρίση πρέπει να λύθει", είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

"Σημειώνουμε πρόοδο. Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να βρεθεί λύση, μία δομική λύση, μία φιλόδοξη λύση, μία οριστική λύση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή", τόνισε ο Σαρκοζί.

Ερωτηθείς εάν είναι βέβαιος για την έκβαση των συνομιλιών, απάντησε: "Ναι, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ".

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επικαλούμενο έγγραφο εργασίας του Ecofin, ανέφερε ότι συνολικά απαιτούνται περίπου 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είχε μια "πολύ εποικοδομητική" συζήτηση σχετικά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, εξέφρασε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσερ Ροστόφσκι.

Ο Ροστόφσκι, χωρίς να δώσει πληροφορίες, υπογράμμισε ότι θα υποβάλει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ "συναινετικές προτάσεις", οι οποίες συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αποτελούν τμήμα ενός συνολικού πακέτου που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Oι μισθοί στο δημόσιο μετά το «κούρεμα»

"Καθίζηση" στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων προκαλεί η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων και του επιδόματος γάμου. Σε ισχύ μόνο το ανθυγιεινής εργασίας και των παραμεθορίων περιοχών

Oι μισθοί στο δημόσιο μετά το «κούρεμα»

Μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από 7% έως και 60% επιφέρει το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Η εφαρμογή του ξεκινά άμεσα από την 1η Νοεμβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η επανακατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο βαθμολόγιο βάσει της προϋπηρεσίας τους.

Η κατάργηση του συνόλου των ειδικών επιδομάτων ακόμα και του επιδόματος γάμου που μετονομάζεται σε "οικογενειακή παροχή" και θα αποδίδεται μόνο σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν παιδιά, προκαλεί "καθίζηση" στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο. Κυρίως σε όσους ανήκουν στην κατηγορία δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και λάμβαναν στο παρελθόν υψηλά επιδόματα. Στο πολυνομοσχέδιο τελικά περιλήφθηκαν δύο τροπολογίες που δίνουν "μικρές ανάσες" όσον αφορά την πρόνοια για τη σταδιακή μείωση των αποδοχών και τη διευκόλυνση στην καταβολή δόσεων από δάνεια σε τράπεζες. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο αφορούν:

  • Το ανώτατο όριο της μείωσης των αποδοχών μέχρι και την 1η Νοεμβρίου του 2012 θα είναι μέχρι 25% σε σχέση με τις αμοιβές που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εάν το ποσό των απωλειών ξεπερνά το 25%, τότε κατανέμεται ισόποσα τα δύο επόμενα χρόνια (2012-2013)
  • Το υπουργείο Οικονομικών και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα υπογράψουν άμεσα προγραμματική σύμβαση με την οποία θα καθορίζουν τους όρους "διευκόλυνσης" στην αποπληρωμή των δανείων από ιδιωτικές τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που έχουν συνάψει δημόσιοι υπάλληλοι εν ενεργεία καθώς και όσοι τεθούν σε εφεδρεία.

Το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του πολυνομοσχεδίου εφαρμόζεται στους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους καθώς και σε όσους έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού, τα ΝΠΔΔ, τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους υπάλληλους της γραμματείας των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών, των Εμμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογίων και της Βουλής, τους διοικητικούς υπάλληλους των Ανεξάρτητων Αρχών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στους εργαζόμενους των ΠΕΔ, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ καθώς και στους κληρικούς. Εξαιρούνται όλα τα ειδικά μισθολόγια στα οποία όμως θα ισχύσει η καταβολή της οικογενειακής παροχής για όσους έγγαμους έχουν παιδιά.

Oι μισθοί στο δημόσιο μετά το «κούρεμα»

Μειώσεις
Στα ΝΠΙΔ, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στις ΑΕ του Δημοσίου οι εργαζόμενοι θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους αφού θα υπολογίζονται οι μισθοί τους μαζί με τα επιδόματα με βάση τον μέσο όρο των 1.900 ευρώ ως ανώτατο πλαφόν.

Στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και στις θυγατρικές τους θα επιβληθούν μειώσεις της τάξης του 35% σε σχέση με τις αποδοχές του 2009.

Από τα επιδόματα παραμένουν μόνο αυτά που αφορούν την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία (150 ευρώ) των απομακρυσμένων -παραμεθόριων καθώς και προβληματικών περιοχών (100 ευρώ) για όσους υπάλληλους ισχύουν σήμερα μέχρι να καθοριστούν τα όρια των περιοχών από νέα υπουργική απόφαση.

Oι μισθοί στο δημόσιο μετά το «κούρεμα»

Επίσης αυξάνεται το επίδομα θέσης για τους γενικούς διευθυντές (900 ευρώ) τους διευθυντές (450 ευρώ) και τους προϊστάμενους τμημάτων (250 ευρώ). Παραμένουν τα επιδόματα αδείας και εορτών (1.000 ευρώ συνολικά). Η οικογενειακή παροχή αναλογεί σε 50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για 2 παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά, 170 ευρώ για τέσσερα παιδιά και θα αυξάνεται κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Αλλαγές
Σύνδεση της μισθολογικής με τη βαθμολογική εξέλιξη

Oι μισθοί στο δημόσιο μετά το «κούρεμα»

Με το νέο μισθολόγιο συνδέεται άμεσα η μισθολογική με τη βαθμολογική εξέλιξη του υπαλλήλου. Ολοι οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι θα επανακαταταγούν στο νέο βαθμολόγιο με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας. Κατόπιν η μετάβαση από τον έναν βαθμό στον επόμενο θα πραγματοποιείται ύστερα από αξιολόγηση που θα κάνουν τα υπηρεσιακά συμβούλια βάσει στόχων και κριτηρίων που θα καθοριστούν από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Η αξιολόγηση θα αφορά τη διοικητική ικανότητα του υπάλλήλου και την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν για τον ίδιο και την υπηρεσία του. Μόνο ένα ποσοστό υπάλληλων θα μπορεί να καταλάβει ανώτερο βαθμό. Από τον βαθμό ΣΤ' στον Ε' θα μπορεί να περνά το 100% των κρινομένων, από τον Ε' στον Δ' το 90%, από τον Δ' στον Γ' το 80%, από τον Γ' στον Β' το 70% και από τον Β' στον Α' μόνο το 30% των κρινόμενων υπαλλήλων. Επίσης θεσμοθετείται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων και το αντίστοιχο Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων που θα λειτουργεί ως πριμ παραγωγικότητας.

Oι μισθοί στο δημόσιο μετά το «κούρεμα»

Με 33 χρόνια υπηρεσία
Σε εφεδρεία ή διαθεσιμότητα

Σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία (για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου) ή διαθεσιμότητα (για τους μόνιμους υπαλλήλους) θα ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας συνυπολογίζοντας ακόμα και προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και 7 χρόνια. Ο υπολογισμός της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1983 θα πρέπει να εξαγοραστεί από τον ενδιαφερόμενο.

Οι "έφεδροι" θα αμείβονται μέχρι και 24 μήνες με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν και κατόπιν θα συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη. Κατά τη διάρκεια της εφεδρείας θα μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους θα περικόπτεται το ποσό της μηνιαίας αποζημίωσης.

Από την εφεδρεία εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ, καθώς και των ασφαλιστικών ταμείων, οι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι κληρικοί, φύλακες φυλακών και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, γενικοί διευθυντές, όσοι έχουν σύζυγο που έχει τεθεί σε "εφεδρεία".

Επίσης εξαιρούνται υπάλληλοι που έχουν παιδί με αναπηρία 67% και άνω αλλά διαθέτουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Ομοίως το καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής Σκηνής, των Κρατικών Ορχηστρών Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς και του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)