Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πάρτι με off shore εταιρείες

Χωρίς ΑΦΜ και με χρέη που αγγίζουν τα 26 δις ευρώ χωρίς τις προσαυξήσεις εντοπίστηκαν off shore 14 εταιρείες στη Θεσσαλονίκη. Σε εξέλιξη οι έρευνες για πάταξη της φοροδιαφυγής

Τη μία αποκάλυψη μετά την άλλη κάνει ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Ν. Λέκκας με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε off shore εταιρείες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο "Βήμα FM 99,5" στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 14 offshore εταιρείες οι οποίες οφείλουν στο κράτος φόρους συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα δύο από αυτές δεν διέθεταν ούτε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ενώ όφειλαν να έχουν αποκτήσει.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, όταν υπάρχουν ακίνητα στην Ελλάδα, η έδρα ορίζεται στην ελληνική επικράτεια.

Από παλαιότερα, οι offshore εταιρείες με ακίνητα στην Ελλάδα πλήρωναν έως το 2009 φόρο με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

Το 2010 και το 2011 έγινε 15% επί της αντικειμενικής αξίας. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους σε υποθηκοφυλακεία και πολεοδομίες για να διαπιστώσει τον ακριβή αριθμό.

Ο αριθμός αυτός θα διασταυρωθεί και από τις αρμόδιες ΔΟΥ στις οποίες υποβάλλονται οι δηλώσεις.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος "το τρομερό που υπάρχει είναι 14 offshore εταιρείες στη Θεσσαλονίκη: στην (ΔΟΥ) ΦΑΕΕ Θεσσαλονίκης, στην Κασσάνδρα, στον Πολύγυρο και υπάρχουν στη Β' Κατερίνης.

Είναι 14 εταιρείες για τις οποίες ο οφειλόμενος φόρος χωρίς τις προσαυξήσεις φθάνει τα 26 εκατ. ευρώ και δύο εξ αυτών στερούνται ΑΦΜ. Δηλαδή, δεν θα τις έβρισκε κανείς, φαντάσματα! Ειδικότερα μία που είναι στον Πολύγυρο έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο 21 εκατ. ευρώ".

Ο ίδιος δήλωσε ότι "το πάρτι πρέπει να τελειώσει".

Πάντως, στο Κρανίδι, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ υπάρχουν περισσότερες από 200 offshore εταιρείες στις οποίες ανήκουν ακίνητα μεγάλης αξίας.

Τις προσεχείς μέρες τα πρώτα σημειώματα της ΔΕΗ για το τέλος ακινήτων

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει από τη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει από τη ΔΕΗ η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επιχείρησης, η πρώτη παρτίδα θα αφορά περίπου 200.000 εκκαθαριστικά σημειώματα με στόχο μέσα στο Δεκέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους και στα 5,5 εκατομμύρια υπόχρεων για την καταβολή του τέλους.

Μεταξύ άλλων στο σημείωμα της ΔΕΗ θα επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν υποχρέωση να πληρώσουν το τέλος καθώς σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον παρέλθουν 40 μέρες από τη βεβαίωσή του, θα κόβεται το ρεύμα.

Επίσης αν δεν ζητηθεί η επανασύνδεση του ρεύματος εντός 20 ημερών από την παραπάνω ημερομηνία, που προϋποθέτει καταβολή του τέλους, η ΔΕΗ θα ενημερώνει την εφορία για την ανεξόφλητη οφειλή προκειμένου η τελευταία να προχωρά στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Εν τω μεταξύ, με υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες θα προβλέπεται ότι εφόσον δεν χορηγηθεί απαλλαγή ή μείωση του συντελεστή του ειδικού τέλους, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τις προϋποθέσεις απαλλαγής (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι) θα πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης του 2010 και του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2008 ή συμβόλαιο για την απόκτηση ακινήτου μετά την 1/1/2008. Ακόμη για ακίνητα στα οποία η ΔΕΗ δεν διαθέτει ημερομηνία κατασκευής, ορίζεται το 1 ως συντελεστής παλαιότητας.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται παράλληλα να αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και νέα σειρά εκκαθαριστικών σημειωμάτων που αφορούν την εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά για ΙΧ, σκάφη και το τέλος επιτηδεύματος.

Πιο ακριβές οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Η απόφαση της κυβέρνησης να φθάσουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο ύψος των εμπορικών είναι ειλημμένη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

«Τέλος» στις αντικειμενικές αξίες, αλλά και στην κτηματαγορά, βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το σχέδιο να αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές στο ύψος των εμπορικών.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως άμεσα δημιουργηθεί το Μητρώο Ακινήτων, στο οποίο θα καταγράφονται αυτόματα οι όποιες αυξομειώσεις των τιμών, και επομένως θα είναι εύκολος ο υπολογισμός των φόρων και τελών που βαρύνουν τα ακίνητα, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούνται οι μεταβιβάσεις και το Δημόσιο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την ακίνητη περιουσία όλων των υπόχρεων.

Η απόφαση της κυβέρνησης να φθάσουν οι αντικειμενικές αξίες στο ύψος των εμπορικών είναι ειλημμένη, το επανέλαβε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, για μια ακόμη φορά σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, στην οποία συγκεκριμένα ανέφερε: «Στόχος μας είναι να μην αυξήσουμε την επιβάρυνση, αλλά να φέρουμε κοντά την εμπορική με την αντικειμενική αξία χωρίς αύξηση της επιβάρυνσης».

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, θα έχει και πάλι σημαντικές επιπτώσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία των ακινήτων, ενώ όσοι προγραμματίζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Επισημαίνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάθε συμβόλαιο, είτε αφορά αγοραπωλησία, αντιπαροχή, δωρεά ή γονική παροχή, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο, ενώ φυσικά αρκετοί θα είναι και οι υπόχρεοι οι οποίοι δεν θα γλιτώσουν από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες».

Αν και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έχει ανασταλεί το «πόθεν έσχες» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (πρώτης κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λπ.).

Με τα δεδομένα πάντως αυτά οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην κτηματαγορά και στην οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα που θα παραμένει στον «πάγο» η αγορά ακινήτων, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η επικείμενη εξίσωση των τιμών θα επηρεάσει και αρκετούς φόρους και τέλη, για τον προσδιορισμό των οποίων χρησιμοποιούνται ως βάση υπολογισμού οι αντικειμενικές αξίες, ενώ θα εκτινάξει στα ύψη το νέο τέλος που επιβάλλεται επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Φόροι - τέλη μεταβίβασης

* ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή 23%.

* Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων 8-10%.

* Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων 3% επί ΦΜΑ.

* Φόρος ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων) 4%-5%

* Φόρος διανομής ακινήτων 2%-2,5%

* Φόρος χρησικτησίας ακινήτων 8%-10 %

* Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη σύνταξη συμβολαίων 6,50 τοις χιλίοις.

* Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη μεταγραφή 1,25 τοις χιλίοις

* Πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων 4,5-7,5 τοις χιλίοις.

Φόροι κληρονομιάς, δωρεάς

* Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων

- Α' Κατηγορία: προς τέκνα (γον. παροχή), εγγονούς, συζύγους, γονείς 1%-10%

- Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ. 5%-20%

- Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους 20%-40%

* Φόρος δωρεάς ακινήτων

- Α' Κατηγορία: προς εγγονούς, συζύγους, γονείς 5%-20%

- Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ. 10%-30%

- Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους 20%-40%

H κλίμακα του ΦΑΠ 2010 - 2011

* Ακίνητη περιουσία αξίας έως 200.000 ευρώ δεν φορολογείται.

* Από 200.001 μέχρι 500.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,2%.

* Από 500.001 μέχρι 600.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,3%.

* Από 600.001 μέχρι 700.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,6%.

* Από 700.001 μέχρι 800.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,9%.

* Από 800.001 μέχρι 5.000.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 1%.

* Ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 5.000.000 ευρώ φορολογείται με 2% για 3 έτη.

Ετήσιοι - περιοδικοί φόροι

* Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1.1.2010: 2 τοις χιλίοις 2% (Φ.πρόσ.)

και 6 τοις χιλίοις (Νομ. πρόσωπα)

* Ετήσιο τέλος ηλεκτρ. δομημένων επιφανειών (μέσω ΔΕΗ) 3-20 ευρώ/τ.μ.

* Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), (κτίσματα+οικόπεδα) 0,25-0,35 τοις χιλίοις.

* Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας υπεράκτιων εταιρειών 15%

* Φόρος αναπροσαρμογής αξίας ακινήτων επιχειρήσεων (περιοδ.) γη 5%, κτήρια 8%.

Εξέταση εκ νέου όλων των φόρων

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η φορολογία στις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές ακινήτων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και γι' αυτό το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη μείωσή της και έχει δώσει εντολή να εξεταστούν από μηδενική βάση όλοι οι φόροι που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1%-6%, στην Ιρλανδία 1%-2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.

* Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 έχει ανασταλεί το «πόθεν έσχες» για αγορά οποιουδήποτε ακινήτου (Α' κατοικίας, δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής κατοικίας, καταστήματος κ.λπ.).

Εκκαθάριση μηνός 0,31 ευρώ!

ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Δ. ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Εκκαθάριση μισθού Οκτωβρίου 2011: 0,31 ευρώ!... Ο «παχυλός» μισθός ανήκει σε μόνιμο εργάτη καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, έναν από τους εκατοντάδες εργαζόμενους του συγκεκριμένου φορέα, που καλούνται να ζήσουν έως το τέλος του χρόνου με ψίχουλα, καθώς πέφτουν θύματα των αναδρομικών κρατήσεων του Μεσοπρόθεσμου και των δόσεων στεγαστικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, που είχαν λάβει παλαιότερα.

Ζητήσαμε από εργαζομένους να μας στείλουν ορισμένα από τα επίσημα εκκαθαριστικά που χορηγεί η Υπηρεσία τους. Ιδού τρία παραδείγματα:

1 Εργάτης, με σύνολο αποδοχών 1.157 ευρώ, έχει πλέον κρατήσεις 1.156,69 και υπόλοιπο «στην τσέπη» 0,31. Οι αναδρομικές, ελέω Μεσοπρόθεσμου, κρατήσεις είναι περίπου 215 ευρώ, ενώ βαρύνεται με δόση στεγαστικού δανείου 638,68 ευρώ.

2 Επιστάτης με αποδοχές 1.265,44 ευρώ έχει κρατήσεις 1.264,43 και λαμβάνει 1,01 ευρώ. Οι αναδρομικές του κρατήσεις είναι 224 ευρώ και η δόση του δανείου 842,56.

3 Αλλος επιστάτης, με αποδοχές 1.371,44 ευρώ, έχει πλέον κρατήσεις 1.369,37, καθώς περιλαμβάνονται αναδρομικές, συνολικού ύψους 276 ευρώ και δόση δανείου 805,74. Α' δεκαπενθήμερο 1,04 ευρώ, β' δεκαπενθήμερο 1,03 ευρώ.

Διαβάζουμε τα ψιλά γράμματα των εκκαθαριστικών και δεν πιστεύουμε στα μάτια μας. Γιατί δεν είναι μόνον οι αναδρομικές κρατήσεις, είναι και οι υπέρογκες δόσεις δανείων που είχαν λάβει εργαζόμενοι και η αύξηση της παρακράτησης φόρου που επίκειται και, λογικά, θα οδηγήσει σε αρνητικά εκκαθαριστικά. Μα πώς ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι έως τώρα; Ο Ζαφείρης Μιχάλας, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριότητας στον Δήμο της Αθήνας (ΕΕΔΑ), προσπαθεί να μας εξηγήσει:

«Η κατάσταση δεν περιγράφεται με λόγια. Εγώ με τρία παιδιά πήρα εκκαθάριση για τον Οκτώβριο 7 ευρώ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει έως το τέλος του έτους. Μάλλον θα χειροτερέψει, καθώς μειώνεται το αφορολόγητο και χτυπά ειδικά εμάς τους τρίτεκνους». Τον ρωτούμε για το ύψος των δανείων που έλαβαν άνθρωποι με χαμηλή, υποτίθεται, μισθοδοσία: «Η δική μου δόση είναι 800 ευρώ το μήνα και προέρχεται από δύο δάνεια, ένα προ δεκαετίας, 25 εκατ. δραχμών, με διάρκεια 25 χρόνια, και ένα επισκευαστικό 45.000 ευρώ, με διάρκεια 15 χρόνια. Ανάλογα, προφανώς, είναι και τα δάνεια των συναδέλφων που διαβάζετε. Υπολογίζω ότι πάνω από 500 εργαζόμενοι, μόνο στην Καθαριότητα της Αθήνας, καλούνται να ζήσουν πλέον με λιγότερα από 60-70 ευρώ το μήνα».

Και πώς τα έβγαζαν πέρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι έως τώρα; Ο κ. Μιχάλας εξηγεί ότι, πέραν των αποδοχών που καταγράφονται στο εκκαθαριστικό, οι εργαζόμενοι είχαν ακόμη δύο πηγές εισοδήματος: «Τα έξοδα κίνησης, περίπου 300 ευρώ μηνιαίως, που πλέον καταργούνται, και τα νυχτερινά-υπερωρίες, που μειώνονται κατακόρυφα. Κάποιος που δούλευε όλα τα Σαββατοκύριακα του μήνα και συνέχεια νύχτα, μπορεί να έβγαζε 500 ευρώ ακόμη. Τώρα αποκλείται να πάρει πάνω από 350 ευρώ, ενώ η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατεβάζει συνεχώς τα όρια των υπερωριών που εγκρίνει».

Δηλαδή οι εργαζόμενοι των τριών παραδειγμάτων, που αναφέραμε στην αρχή, δεν ζούσαν μόνο με τα 200-300 ευρώ, που τώρα κρατούνται αναδρομικά; «Οι περισσότεροι συμπλήρωναν με τα έξοδα κίνησης και τις υπερωρίες», παραδέχεται ο Ζ. Μιχάλας. «Ηταν αδύνατο να διανοηθούμε ότι, δουλεύοντας στα σκουπίδια, θα υποστούμε τέτοια καθίζηση στις αποδοχές. Ακόμη περισσότερο, να σκεφτούμε ότι θα κινδυνέψουμε με άρση της μονιμότητας»...

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)