Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Μαχαίρι σε συντάξεις άνω των 1.000 € σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα

"Ψαλίδι" στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ζητεί η τρόικα. Το βασικό σενάριο προβλέπει η περικοπή να αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που τελικά αφορά υψηλότερα ποσά θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα (μείωση εφάπαξ, επιβολή νέας εισφοράς σε όλες τις συντάξεις κ.ά.).

Νέες περικοπές έρχονται στις συντάξεις αν υιοθετηθούν τα μέτρα που ζητάει η τρόικα
Νέες περικοπές έρχονται στις συντάξεις αν υιοθετηθούν τα μέτρα που ζητάει η τρόικα

"Ψαλίδι" στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ζητεί η τρόικα. Το βασικό σενάριο προβλέπει η περικοπή να αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που τελικά αφορά υψηλότερα ποσά θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα (μείωση εφάπαξ, επιβολή νέας εισφοράς σε όλες τις συντάξεις κ.ά.).

Οι νέες μειώσεις στις συντάξεις θα συμπεριληφθούν στο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ουσιαστικά όσο περισσότερα χρήματα εξοικονομηθούν από την εφεδρεία και τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων τόσο μικρότερη έκταση θα έχουν οι περικοπές στις συντάξεις (ισχύει βέβαια και το αντίστροφο).

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι η περικοπή να αφορά κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Στο τραπέζι έχει υπάρξει και μία εναλλακτική πρόταση για περικοπή στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ. περικοπές στο εφάπαξ).

Αντιθέτως φαίνεται πως χάνει έδαφος το σενάριο που προβλέπει την περικοπή μόνο όσων συντάξεων υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Μια τέτοια ρύθμιση θα αφορούσε περίπου το 3% των συνταξιούχων και θα απέφερε λιγότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτιμάται πως δεν είναι επαρκές.

Οι χαμένοι
Σε περίπτωση που "κλειδώσει" η περικοπή των συντάξεων μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Μικρότερο θα είναι το ποσοστό των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που θα θιγεί από τις αλλαγές (περίπου 6% με 7%).

Πρέπει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που χρειαστούν ακόμα δραστικότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα ειδική εισφορά στις συντάξεις. Ηδη υπάρχει εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και τώρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να επεκταθεί και σε χαμηλότερα ποσά (η εισφορά αυτή θα μπορούσε να ξεκινά από το 2% με 3% και να κλιμακώνεται). Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δέχονται τριπλό "χτύπημα" στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.

Η αρχή έγινε με την περικοπή του εφάπαξ και ακολουθεί διπλό "ψαλίδι" στις συντάξεις (καθώς, εκτός από τη μείωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης).

Τέλος οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, με το ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει στο 20%.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των παρεμβάσεων, αρκεί να αναφερθεί πως στο ΕΤΕΑΜ -το επικουρικό των μισθωτών- το ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται σήμερα από 25% έως 45%.

Κόψτε 2 δισ. από μισθούς, συντάξεις και με απολύσεις

Περικοπές δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου αξιώνει η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο. Το ποσό θα εξοικονομηθεί με μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και ψαλίδισμα στις συντάξεις όλων των Ταμείων. Θα χρειαστούν χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο

Κόψτε 2 δισ. από μισθούς, συντάξεις και με απολύσεις

Στο εικοσιτετράωρο που θα καθορίσει εν πολλοίς το πλαίσιο των αποφάσεων για την εκταμίευση της έκτης δόσης αλλά και την παραμονή της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ κινείται η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σε "κλίμα" που δεν αποκλείει τη συμφωνία εντός της ημέρας.

Παρότι η κυβέρνηση απέφυγε χθες κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να προκαλέσει "εμπλοκή" στις διαπραγματεύσεις, εντούτοις κυβερνητικοί παράγοντες αμέσως μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας υποστήριζαν ότι "είναι κοντά η συμφωνία", χωρίς όμως να προσδιορίζουν τον χρόνο των ανακοινώσεων.

Εγκυρες πληροφορίες, από την άλλη πλευρά, επέμεναν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι σαφής, ότι με την τρόικα αναζητείται ο "δρόμος" που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων και που διατηρεί στο τραπέζι προς υλοποίηση το "πακέτο" της 21ης Ιουλίου, δηλαδή του νέου δανείου. Το πολυδαίδαλο παζλ συμπεριέλαβε έντονες διαβουλεύσεις, καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με πρόσωπα-κλειδιά της Ευρώπης, που δεν άφησαν πάντως περιθώρια παρερμηνείας του ασφυκτικού πλάνου που ζητούν οι δανειστές μας. Η συζήτηση συνεχίστηκε επί ώρες για μέτρα-φωτιά (2 δισ. ευρώ), για απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, για δραματικές μειώσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για "κούρεμα" στις συντάξεις, ειδικά αυτές άνω των 1000 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν "ανοιχτή γραμμή" επικοινωνίας, παρακολουθώντας την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, με τους δανειστές να βάζουν θέμα καθυστερήσεων, όπως και σχετικά με τις κινήσεις για τη "σμίκρυνση" του κράτους. Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Βενιζέλου (παρουσία των κ. Ζανιά, Πλασκοβίτη) με τους επικεφαλής της τρόικας θα επαναληφθεί σήμερα το απόγευμα την ίδια ώρα και αφού οι τεχνικές ομάδες των ελεγκτών στην Αθήνα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία.

Κόψτε 2 δισ. από μισθούς, συντάξεις και με απολύσεις

Κοστολόγηση
Οι καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών ως πρόταση φέρνει μαζί, για παράδειγμα, απολύσεις, δηλαδή κονδύλια για αποζημιώσεις και εφάπαξ, ενώ "φορτώνει" τα ασφαλιστικά ταμεία. Η τρόικα λέγεται ότι ζητεί συγκεκριμένη κοστολόγηση και αυτό που έχει σημασία είναι ο κεντρικός στόχος, δηλαδή η τιθάσευση του ελλείμματος και του χρέους.

Εάν και εφόσον ολοκληρωθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις, τότε θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και θα επαναληφθεί ενδεχομένως η ανακοίνωση των νέων μέτρων (και για τον προϋπολογισμό του '12) από τον κ. Βενιζέλο.

Κυβερνητικά στελέχη όμως εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι ο πρωθυπουργός που θα στηρίξει δημοσίως τη νέα φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής και να απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα που τίθενται με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες και από υπουργούς του (π.χ. για το ενδεχόμενο μιας νέας κίνησης συναίνεσης προς τη ΝΔ ή εκλογών)...

Τακτική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταλήξουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αφήνουν -έστω και για λόγους τακτικής- κυβερνητικοί κύκλοι, που όμως ομολογούν πως "ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα". Ετσι δεν αποκλείεται μετά τη δεύτερη επίσημη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας (και εφόσον δεν υπάρξει "εμπλοκή") να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον Γ. Παπανδρέου για να εγκρίνει τη συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα. Την ίδια στιγμή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με καζάνι που βράζει, αναμένοντας την ανακοίνωση των αποφάσεων που πιθανόν θα κληθεί να ψηφίσει...

Στο μικροσκόπιο οι καταργήσεις φορέων

Την εξέλιξη της κατάργησης και συγχώνευσης 65 φορέων που περιλαμβάνονται στους Νόμους 3895/2010 και 4002/2011 ζητεί επιτακτικά η τρόικα από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα απαιτεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση κατάργηση νέων δημόσιων φορέων και υπηρεσιών
Στο μικροσκόπιο οι καταργήσεις φορέων

Την εξέλιξη της κατάργησης και συγχώνευσης 65 φορέων που περιλαμβάνονται στους Νόμους 3895/2010 και 4002/2011 ζητεί επιτακτικά η τρόικα από την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα απαιτεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση κατάργηση νέων δημόσιων φορέων και υπηρεσιών.

Την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης των παραπάνω φορέων έχουν αναλάβει τα εποπτεύοντα υπουργεία, ενώ τον έλεγχο των διαδικασιών έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, σε αρκετά υπουργεία καταγράφονται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Υπενθυμίζεται ότι για τους φορείς που αναφέρονται στους Νόμους 3895/2010 και 4002/2011 (εκτός των 11 μεγάλων φορέων στους οποίους περιλαμβανόταν και η ΕΡΤ) δεν προβλέπονταν εργασιακή εφεδρεία αλλά μετακινήσεις των υπαλλήλων στους διάδοχους φορείς ή στα εποπτεύοντα υπουργεία, εκτός από την ΑΓΡΟΓΗ όπου πραγματοποιήθηκαν απολύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε αρκετά υπουργεία υπάρχουν σημαντικές "αντιστάσεις" στην προώθηση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων, ακόμα και από υψηλόβαθμα στελέχη της δημοσιοϋπαλληλικής ιεραρχίας. Συγκεκριμένα αναφέρονται παραδείγματα υπουργείων, όπου με εντολή διευθυντών πραγματοποιούνται μελέτες προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι επιβεβλημένη η κατάργηση ή η συγχώνευση ενός οργανισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των περίπου 72 ερευνητικών κέντρων, για τα οποία ο κ. Θ. Πάγκαλος είχε ζητήσει στοιχεία από την άνοιξη. Μετά τρεις επιστολές του αντιπροέδρου και απειλές ότι θα σταματήσει η χρηματοδότηση εάν δεν αποστείλουν στοιχεία, ανταποκρίθηκαν τα 67, ενώ οι υπόλοιποι 5... αναζητούνται.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει ζητήσει επίσης στοιχεία από 389 φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση στον άμεσο σχεδιασμό αναδιαρθρώσεων οργανισμών που θα οδηγήσει στην εφεδρεία περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ελεγχοι των καταθέσεων στο εξωτερικό

Τη διενέργεια ελέγχων σε φορολογούμενους που έβγαλαν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού πάνω από 100.000 ευρώ από το 2009, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά αυτά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάλογο με τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο , ΑΦΜ κά) των φορολογούμενων που έβγαλαν καταθέσεις σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού καθώς και τα συγκεκριμένα ποσά όπως και τις χώρες προορισμού.

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ’ έτος ανεξαρτήτως του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα. Μάλιστα ορίζεται ότι η πρώτη αποστολή των καταλόγων αυτών από τις τράπεζες που θα αφορά το διάστημα έως και τις 31 Ιουλίου 2011 από θα πρέπει θα γίνει έως τις 31 Οκτωβρίου 2011.

Στους φορολογούμενους που δεν θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες των καταθέσεων αυτών θα επιβληθούν πρόστιμα, καθώς και προσαυξήσεις μαζί με το φόρο που θα πρέπει να καταβάλουν επί των αδήλωτων εισοδημάτων. Στο τραπέζι μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και πρόταση για την επιβολή ειδικής φορολογίας στους καταθέτες που έβγαλαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό και δεν θα μπορούν να τα δικαιολογήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ελληνικά ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα ακόλουθα στοιχεία:

α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό,

β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών. Αναφορικά με τις μεταφορές πίστωσης, που εκκινούνται από λογαριασμό πληρωμών που τηρεί στο πιστωτικό ίδρυμα ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών ο πληρωτής/εντολέας και τα εμβάσματα, που εκκινούνται με μετρητά, χωρίς τήρηση λογαριασμού πληρωμών, διαβιβάζονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τριψήφιος κωδικός τράπεζας, όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,

β) Ονοματεπώνυμο πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού που χρεώνεται,

γ) Συνολικό αριθμό δικαιούχων στο λογαριασμό που χρεώνεται,

δ) ΑΦΜ πληρωτή ή ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού,

ε) Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ,

στ) Μοναδικό κωδικό αναφορά του εμβάσματος,

ζ) Κωδικό νομίσματος συναλλαγής,

η) Ποσό συναλλαγής,

θ) Ημερομηνία συναλλαγής,

ι) Χώρα προορισμού της μεταφοράς πίστωσης ή του εμβάσματος,

ια) Ονοματεπώνυμο δικαιούχου,

ιβ) Τράπεζα δικαιούχου.

Ερχονται αλλαγές στο φορολογικό πακέτο

Η τρόικα θεωρεί ότι η φορολογία στα ακίνητα δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και ότι τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει μόνο 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη και την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ φέρεται ότι έβαλαν χθες στο τραπέζι οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς θεωρούν ότι τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η κυβέρνηση, ακόμη και το νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα, δεν θα αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες».

Το σίγουρο είναι ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα λόγω των καθυστερήσεων και παλινωδιών της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα όσον αφορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών μας, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες του 2012, φέρνει ακόμη πιο κοντά το, ανεφάρμοστο μέχρι σήμερα, «πακέτο» μέτρων που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ακόμη και το αρχικό μνημόνιο.

Ετσι εκτός από τις σαρωτικές αλλαγές στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, το κλείσιμο φορέων και οργανισμών με άμεσες απολύσεις των εργαζομένων, το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει και για τη λήψη των εισπρακτικών μέτρων που έχουν μείνει στα συρτάρια, η υλοποίηση των οποίων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εξανεμίζοντας ουσιαστικά το όποιο διαθέσιμο εισόδημα έχει απομείνει μετά τη φορολογική «αφαίμαξη».

Στην περίπτωση δε που το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 4.000 ευρώ, τότε για μια ακόμη φορά το μεγαλύτερο χτύπημα θα δεχτούν και πάλι οι ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του οικονομικού επιτελείου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη πάντως δρομολογήσει την υλοποίηση του «πακέτου» που περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά και την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα επιβαρύνει και πάλι τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αφού σε πρώτη φάση η αύξηση θα είναι της τάξης των 40 λεπτών/χιλιόλιτρο.

Η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι της τάξης των 40 λεπτών/χιλιόλιτρο.

Οσον αφορά δε στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζει να εξισωθούν άμεσα με τις αγοραίες τιμές, ούτως ώστε να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις και να δημιουργηθεί ενιαίο «μητρώο τιμών» που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί τις μεταβολές της αγοράς και να αναπροσαρμόζει τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας άλλωστε προβλέπουν ότι οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να γίνουν σε δύο δόσεις και να αποφέρουν στο δημόσιο έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ.


Η όποια πάντως αύξηση είναι αναμφισβήτητο ότι θα κάνει ακόμη πιο «τσουχτερό» το νέο «χαράτσι» που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αφού, ούτως ή άλλως, η τρόικα θεωρεί ότι δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και ότι τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να εισπράξει μόνο 1 δισ. ευρώ.

Εκτός όμως από τα ανωτέρω μέτρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη έτοιμα στη «φαρέτρα» της επτά ακόμη μέτρα, τα οποία αφορούν:

* Στην αλλαγή στη φορολόγηση του καπνού.

* Στη νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

* Στην κατάργηση επιλεγμένων φορολογικών επιστροφών.

* Στην καθιέρωση ενός γενικού ορίου στις συνολικές επιστροφές φόρου.

* Στην κατάργηση φοροαπαλλαγών και φόρων υπέρ τρίτων.

* Στην αύξηση των κριτηρίων για τη φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος κατά 60% των ελευθέρων επαγγελματιών.

* Στην αύξηση στους φόρους ακίνητης περιουσίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών σχεδιάζεται για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ υπάρχει πρόταση το ποσό να ανέλθει στις 40.000 ευρώ.

Οι δέκα λόγοι για τους οποίους «αγρίεψε» η τρόικα

Η σκλήρυνση στάσης της τρόικας και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε εταίρους και σε αγορές, ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις συμφωνηθέντα, δεν είναι αναιτιολόγητα.

Πηγάζουν από τη διαπίστωση ότι το τελευταίο δίμηνο δεν υλοποιήθηκε καμία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με το τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τους ελεγκτές, οι οποίοι όταν ήρθαν στα τέλη του Αυγούστου για το νέο έλεγχο διαπίστωσαν ότι βρισκόμασταν εκεί που μας άφησαν τον Ιούνιο.

Τα μέτρα που όφειλε να λάβει η κυβέρνηση, αλλά καθυστέρησε, σύμφωνα με τις προθεσμίες που τέθηκαν με το μνημόνιο, είναι:

1. Η προώθηση της εργασιακής εφεδρείας σε Δημόσιο και δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς και ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού, «δράση που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2011».

2. Η κατάργηση μη απαραίτητων δημόσιων φορέων και οργανισμών (0,5% του ΑΕΠ). Εχουν ήδη καταργηθεί 77 από αυτούς τους φορείς και μέχρι τα μέσα του Αυγούστου θα καταργούνταν άλλοι 40, θα συγχωνεύονταν άλλοι 25 και θα εκπονούνταν σχέδια για συγχώνευση ή εξυγίανση επιπλέον 11 μεγάλων φορέων. Δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι τα μέσα του Αυγούστου.

3.Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα έπρεπε να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου και θα άρχιζε να εφαρμόζεται από τα μέσα του Αυγούστου για να ολοκληρωθεί σταδιακά σε τρία χρόνια. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ούτε το προσχέδιο των αλλαγών.

4. Η κυβέρνηση θα αναθεωρούσε τον κατάλογο βαρέων και ανθυγιεινών με εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2011 ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά σε λιγότερο από 10 % του συνόλου των εργαζομένων. Ακόμα δεν ολοκληρώθηκε.

5. Η κυβέρνηση όφειλε να εφαρμόσει από το τέλος του Αυγούστου το νέο κανονισμό για τις αναπηρικές συντάξεις με στόχο την περικοπή των παράνομων.

6. Η προώθηση του φιλόδοξου προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, που στοχεύει σε έσοδα 5 δισ. ευρώ εντός του 2011. Κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2011 η κυβέρνηση θα πωλήσει συμμετοχές της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στους λιμένες Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, στην Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου στις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ Καζίνο Πάρνηθας, ΕΤΑ καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται δύσκολο λόγω και του αρνητικού κλίματος στις αγορές να προσεγγιστούν οι στόχοι.

7. Η τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Ηδη βρίσκονται στα 6,5 δισ. ευρώ και δεν υπάρχουν κεφάλαια για να εξοφληθούν.

8. Η εφαρμογή του προϋπολογισμού και η διασφάλιση επίτευξης των στόχων του προγράμματος. Στο τρίμηνο Ιούνιος - Αύγουστος το έλλειμμα ξέφυγε περαιτέρω και φέρνει νέα μέτρα.

9. Η κωλυσιεργία με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

10. Η επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

Αγωνία για τα επιτόκια

Στο ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα πραγματοποιείται σήμερα η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων, τρίμηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, από την οποία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προσδοκά στην άντληση ποσού ύψους μέχρι 2 δισ. ευρώ.

Η επιτυχία της δημοπρασίας και η άντληση του συγκεκριμένου ποσού είναι άκρως απαραίτητη για την ενίσχυση των ισχνών ταμιακών διαθεσίμων του Δημοσίου, τα οποία δοκιμάζονται από την καθυστέρηση της 6ης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης. Με το ποσό που θα συγκεντρωθεί στόχος είναι η ανανέωση εντόκων που λήγουν και σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ταμιακά διαθέσιμα προκειμένου να εξοφληθούν οι κάτοχοι.

Συνολικά εντός του Σεπτεμβρίου λήγουν έντοκα ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχου ύψους είναι και οι λήξεις τον Οκτώβριο, που σημαίνει ότι η πίεση θα είναι διαρκής. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο, στην προηγούμενη δημοπρασία του Αυγούστου είχε διαμορφωθεί στο 4,50%.

Το κλίμα πάντως βαραίνει ιδιαίτερα και από τους περιορισμούς που έθεσε στις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το μέγιστο ύψος των εντόκων που θα δέχεται ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας, που έχει προσδιοριστεί σε 4 δισ. ευρώ ανά τράπεζα.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 1,25 δισ. ευρώ σήμερα

Με στόχο την άντληση συνολικού ποσού 1,25 δισ. ευρώ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) διενεργεί σήμερα, δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 13 εβδομάδων, με ημερομηνία λήξης, την 23η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 (Τ+3).

Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360. Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους.
Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας.
Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.
Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Τρόικα: Αμεση απόλυση για 25.000 συμβασιούχους

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Αφόρητες πιέσεις για άμεσες απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και ένταξη στην εφεδρεία άλλων 100.000 ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, γιατί διαφορετικά η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αν δεν γίνουν τα παραπάνω, δεν θα υλοποιηθεί. «Τα μέτρα που μας ζητάτε υπερβαίνουν τους όρους εντολής αυτής της κυβέρνησης» φέρεται να απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μίλησε αργά χθες βράδυ στην «Ε», ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν συγκεκριμένα τα εξής:

* Αμεσες απολύσεις 25.000 συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

* Αμεση ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία άλλων 100.000 δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, δήμους κ.ά.).

* Ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, το οποίο θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 25% και θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου.

** Περικοπή συντάξεων που είναι πάνω από τον μέσο όρο του μισθού ενός δημοσίου υπαλλήλου.

* Αμεση εξίσωση φόρου του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

* Να διακοπεί η καταβολή συντάξεων στο Δημόσιο για όσους βρίσκονται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.

* Λουκέτο σε δημόσιους Οργανισμούς.

Η τρόικα εκτιμά ότι με την άμεση απόλυση 25.000 συμβασιούχων εξοικονομούνται 1 δισ. ευρώ. Για το 1,3 δισ. ευρώ που υπολείπεται για να καλυφθεί το έλλειμμα, η τρόικα πρότεινε τη λίστα των προαναφερθέντων μέτρων, από τα οποία καλείται η κυβέρνηση Παπανδρέου να διαλέξει. Ο επιπλέον όρος όμως που θέτει η τρόικα είναι ότι τα ποσοστά μείωσης (σ.σ.: των συντάξεων και μισθών), για παράδειγμα, θα τα αποφασίσουν οι δανειστές μας, γιατί όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στην «Ε»: «Δεν εμπιστεύονται τα νούμερα που δίνει η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο του ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε ότι οι 25.000 συμβασιούχοι που ζητείται να απολυθούν είναι περισσότεροι από όσους έχει προσλάβει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, και μια τέτοια απόφαση «υπερβαίνει την εντολή που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση». Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε ότι «θα μεταφέρει τις απόψεις της τρόικας στην κυβερνητική επιτροπή και ο πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που τελικά θα αποφασίσει».

Ο υπουργός Οικονομικών αντιπρότεινε στην τρόικα όπως οι 25.000 συμβασιούχοι που ζητεί να απολυθούν αύριο, να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Συνολικά αντιπρότεινε να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας περίπου 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και για να μην απολυθεί κανείς άμεσα. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε στην ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι επικεφαλής της τρόικας έκαναν σαφές στον κ. Βενιζέλο ότι αν δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω που του ζήτησαν, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα θεωρείται «νεκρή». *

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)