Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Συμψηφισμός φόρου εισοδήματος με εισφορές

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΠΡΑΓΙΑΣ
Τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τις έκτακτες εισφορές για περίπου 600.000 φορολογουμένους με πιστωτικό σημείωμα που δεν το έχουν παραλάβει ακόμα μελετά το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην οδό Νίκης, εξέτασαν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν τον επιστρεφόμενο φόρο εισοδήματος και να συμψηφίσουν με τις έκτακτες εισφορές και το τέλος επιτηδεύματος υπό τον φόβο της...
μη ανταπόκρισης των φορολογουμένων ένεκα της οικονομικής δυσπραγίας.

Το ζήτημα αφορά περίπου 600.000 φορολογουμένους που θα αρχίσουν να λαμβάνουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους σε σύνολο περίπου 1,5 εκατ. δηλώσεων εισοδήματος των οποίων η εκκαθάριση εκκρεμεί.

Ο επιστρεφόμενος φόρος δεν θα καταβληθεί στον φορολογούμενο, ο οποίος με το ίδιο σημείωμα θα ενημερωθεί ότι παρακρατείται για να συμψηφιστεί με τον κεφαλικό φόρο, την έκτακτη εισφορά τεκμηρίων (αυτοκίνητα άνω 1.929 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής και πισίνες) και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η παρακράτηση του επιστρεφόμενου φόρου εισοδήματος αφορά και τους φορολογουμένους που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά δεν έχουν εισπράξει το σχετικό ποσό, λόγω υποχρεωτικού ελέγχου που προκαλεί η επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ.

Στην περίπτωση συμψηφισμού, οι φορολογούμενοι θα τύχουν και της έκπτωσης 5% που παρέχεται για εφάπαξ εξόφληση των έκτακτων εισφορών.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ταχυδρομηθούν τα πρώτα περίπου 1,5 εκατ. σημειώματα με τις εισφορές και το τέλος σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αν η βεβαίωση του ποσού έχει γίνει μέσα στον Αύγουστο, η πρώτη δόση θα εξοφληθεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Από 1% έως 4% ο κεφαλικός φόρος

Υπενθυμίζεται ότι ο κεφαλικός φόρος κυμαίνεται από 1% έως 4% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος φθάνει στα 300 ευρώ.

Η συνολική οφειλή -στην περίπτωση που δεν θα γίνει συμψηφισμός- μπορεί να εξοφληθεί σε έξι ισόποσες δόσεις, με την πρώτη τον επόμενο μήνα της βεβαίωσης.

Η μη πληρωμή της οφειλής καθιστά αυτομάτως ληξιπρόθεσμο το χρέος, οπότε θα αρχίσουν να τρέχουν οι προσαυξήσεις και βέβαια ενεργοποιούνται όλες οι διαδικασίες, ακόμα και κατάσχεση ή πλειστηριασμός περιουσιακού στοιχείου, για φορολογουμένους που επιμένουν να μην εξοφλούν το χρέος τους.

Το Δημόσιο αναμένει να εισπράξει περί τα 5,5 δισ. ευρώ από τις έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος, την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων (σ.σ. δυνατότητα υποβολής αίτησης και από τους φορολογουμένους μέχρι 31 Οκτωβρίου) και την εξόφληση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τη διετία 2010-2011. Ενώ από τον Οκτώβριο ξεκινάει και η ταχυδρόμηση των σημειωμάτων για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων.

Όταν αξιωματικοί, δάσκαλοι και γιατροί γίνονται ζήτουλες τελειώσαμε …

Ένας μάχιμος αξιωματικός της αεροπορίας μου έλεγε πριν λίγες ημέρες ότι στη μονάδα τους, που αποτελείται από 70 άτομα, βάζουν ο καθένας 2 ευρώ το μήνα για να αγοράσουν καθαριστικά για τις τουαλέτες και άλλα είδη υγιεινής αφού η υπηρεσία δεν τους τα παρέχει.

Ένας εκπαιδευτικός σε σχολείο της επαρχίας μου έλεγε αγοράζει ο ίδιος, με δικά του λεφτά τις φωτοτυπίες που μοιράζει στους μαθητές.

Πρόσφατα σε ένα νοσοκομείο, ασθενής ζήτησε από τη νοσοκόμα κάποιο αναλγητικό και η νοσοκόμα απόλυτα φυσιολογικά απάντησε:...
Δυστυχώς έχουμε μόνο δύο διαφορετικά, αν θέλετε αγοράστε εσείς να μας δώσετε και εμάς να το έχουμε.

Είναι τρία μόνο από τα δεκάδες παραδείγματα για το πώς λειτουργούν κρίσιμοι τομείς για τη χώρα, ο στρατός, η υγεία και η εκπαίδευση. Στην εποχή του Μνημονίου και των περικοπών, θεωρούν κάποιοι ότι είναι αυτονόητο αξιωματικοί του στρατού να κάνουν έρανο για να έχουν καθαρές τουαλέτες.

Κάποιοι καρεκλοκένταυροι πολιτικοί που δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους θεωρούν αυτονόητο οι δάσκαλοι των παιδιών μας να γίνονται ζήτουλες για να αγοράζουν φωτοτυπίες και γραφική ύλη, την ίδια στιγμή που οι περικοπές τους έχουν τσακίσει σε οικογενειακό επίπεδο.

Ορισμένοι βολεμένοι με τεράστιους μισθούς πιστεύουν ότι είναι ορθό να φέρνουν οι ασθενείς τα φάρμακα στα νοσοκομεία διότι αυτά δεν έχουν τα στοιχειώδη.

Θα πει κάποιος που θέλει να… νοικοκυρευτούν τα οικονομικά της χώρας: Να σταματήσουν οι σπατάλες, να μπει τάξη στις δημόσιες δαπάνες, ή δεν υπάρχουν λεφτά.

Να βρεθούν τα λεφτά άθλιοι, για τόσο κρίσιμα θέματα. Δε μπορεί να δημιουργούνται επιτροπές και σύμβουλοι, να γίνονται προσλήψεις χωρίς ελέγχους κι από την άλλη να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη για το στρατό, για τα παιδιά μας, για τους ασθενείς στα δεκάδες νοσοκομεία.

Αν αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια προβολή στο μέλλον τότε καλύτερα να μην ξημερώσει αυτό το μέλλον. Και καλά θα κάνουν οι υπεύθυνοι να τσακιστούν να βρουν κονδύλια για τους κρίσιμους τομείς αυτής της χώρας.

Συμβουλές για τους λάτρεις του "κατεβάσματος"...

Κατεβάστε Videos από το youtube χωρίς τη βοήθεια προγραμμάτων

Κατά καιρούς όλοι έχουμε δει κάποιο video στο youtube το οποίο και θέλουμε με κάποιο τρόπο να το κατεβάσουμε τοπικά στο δίσκο μας για να το βλέπουμε οποιαδήποτε στιγμή. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα που κάνουν αυτή τη δουλειά. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που βαριόμαστε να ψάχνουμε για προγράμματα ή τέλος πάντων δεν έχουμε εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα που να κάνει αυτή τη δουλειά; Η λύση είναι απλή και εύκολη.Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε τρία γραμματάκια στη γραμμή διευθύνσεων του browser.

Έστω ότι έχουμε ανοίξει μια σελίδα στο youtube και παρακολουθούμε ένα βίντεο, για παράδειγμα το http://www.youtube.com/watch?v=TxNadtsl-M8

Αν το συγκεκριμένο βίντεο θέλουμε να το κατεβάσουμε τοπικά στο δίσκο μας, αρκεί στη διεύθυνση του βίντεο να προσθέσουμε το pwn μπροστά από το youtube.com , δηλαδή η διεύθυνση να γίνει http://www.pwnyoutube.com/watch?v=TxNadtsl-M8 και να πατήσουμε Enter.

Θα ανοίξει μια νέα σελίδα στο ίδιο παράθυρο στο οποίο αρκεί να πατήσουμε την επιλογή Download Standard Quality Video και πλέον αρκεί να επιλέξουμε πού θέλουμε να αποθηκεύσουμε το βίντεο, το οποίο θα είναι σε μορφή flv. Στην περίπτωση που το βίντεο υπάρχει και σε High Quality , μπορούμε να κάνουμε κλικ στη δεύτερη επιλογή και να κατεβάσουμε το βίντεο σε μορφή MP4.


Ένας εύκολος τρόπος για να κατεβάσουμε mp3

Υπάρχουν στιγμές που καιγόμαστε να βρούμε ένα τραγούδι σε μορφή mp3, αλλά ούτε έχουμε το κατάλληλο πρόγραμμα, ούτε γνωρίζουμε πού να ψάξουμε για να το κατεβάσουμε. Συζητάμε π.χ. με την κοπέλα μας στο τηλέφωνο και μας λέει ότι το Σάββατο θα παίξει το Top Gun και θέλουμε να βρούμε το soundtrack της ταινίας για να επενδύσουμε μουσικά την τηλεφωνική μας συνομιλία και να την πείσουμε να έρθει από την άλλη πλευρά της πόλης στην ερωτική μας φωλίτσα επειδή εμείς βαριόμαστε να πάμε να την πάρουμε με το αμάξι (ρε δεν πάμε καλά, τι σκεφτόμαστε μεσημεριάτικο). Ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια του google... Το πώς θα το δούμε στις επόμενες γραμμές.

Με τον τρόπο που θα περιγράψουμε θα αναζητήσουμε στον φάκελο index κάθε σελίδας στο Internet, συγκεκριμένα κομμάτια mp3 ή οποιουδήποτε άλλου φορμάτ.

Ανοίγουμε λοιπόν το google και στο πεδίο αναζήτησης πληκτρολογούμε ?intitle:index.of? mp3 [καλλιτέχνης] [τίτλος]

Μέσα στην πρώτη αγκύλη γράφουμε με λατινικούς χαρακτήρες το όνομα του καλλιτέχνη και στη δεύτερη το όνομα του κομματιού που ψάχνουμε. Στο παράδειγμά μας μπορούμε , αντί για το όνομα του καλλιτέχνη, να γράψουμε τη φράση top gun και να αφήσουμε κενές τις άλλες αγκύλες. Αφού τα κάνουμε αυτά πατάμε Enter.

Τα αποτελέσματα είναι συνήθως της μορφής που έχει και η παρακάτω εικόνα.




Κάνουμε κλικ σε όποιο link θεωρούμε ότι πιθανόν να έχει αυτό που ψάχνουμε και συνήθως πέφτουμε σε μια σελίδα που έχει τη μορφή της παρακάτω εικόνας.




Σε αυτή την περίπτωση κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο που θέλουμε να κατεβάσουμε και επιλέγουμε "Αποθήκευση Δεσμού ως". Αφήνουμε το όνομα του αρχείου ως έχει και απλά το αποθηκεύουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Πρέπει να προσέξουμε πως κατά την αποθήκευση το αρχείο θα αποθηκευθεί σαν mp3 και όχι σαν κάτι άλλο. Αν πάει να το αποθηκεύσει σαν κάτι άλλο, τότε δεν μας κάνει και ψάχνουμε αλλού.

Στη φράση που σας δώσαμε, αν αντί για mp3 γράψουμε κάποια άλλη επέκταση, π.χ. wav , θα ψάξουμε να βρούμε αρχεία της μορφής wav.


Πώς να κατεβάσετε φωτογραφία (π.χ. την... οθόνη σας!)


Μη σκεφτείτε πως θα χρειαστεί να πάρετε καμιά φωτογραφική μηχανή και θα αρχίσετε να τραβάτε φωτογραφίες... Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Θα ισχυριστεί βέβαια κάποιος , "μα καλά, σε τι θα μου χρησιμεύσει κάτι τέτοιο"; Η απάντηση είναι "σε αρκετές περιπτώσεις"! Ας πάρουμε την περίπτωση που εκεί που δουλεύετε εμφανίζεται ένα μήνυμα σφάλματος και δεν ξέρετε πού οφείλεται. Το μήνυμα εμφανίζεται για 10 δευτερόλεπτα και μετά χάνεται, με αποτέλεσμα εσείς να μην προλαβαίνετε να γράψετε όλες τις λεπτομέρειες για να τις δώσετε σε εμάς. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Τη στιγμή που εμφανίζεται το μήνυμα πατάτε μια φορά το πλήκτρο PrtScn (Print Screen). Αυτό ήταν! Μόλις τραβήξατε φωτογραφία αυτό που βλέπετε στην οθόνη σας εκείνη τη στιγμή! Αυτό που μένει είναι να το... εμφανίσετε :)

Ας πάμε λοιπόν στο σκοτεινό θάλαμο να εμφανίσουμε τη φωτογραφία μας... Πατάμε την "Έναρξη" ("Start") των Windows, επιλέγουμε "Προγράμματα" ("Programs") , "Βοηθήματα" ("Accessories") και εκεί επιλέγουμε την "Ζωγραφική" ("Paint"). Ανοίγει το πρόγραμμα της ζωγραφικής και αμέσως πηγαίνουμε στο μενού "Επεξεργασία" ("Edit") και επιλέγουμε "Επικόλληση" ("Paste"). Αμέσως βλέπουμε την εικόνα να εμφανίζεται στην οθόνη μας (Δείτε πιο κάτω και τη δοκιμή που κάναμε εμείς).Τώρα, το μόνο που μένει είναι να αποθηκεύσουμε το αρχείο πατώντας "Αρχείο" ("File") , "Αποθήκευση ως" ("Save as"), να του δώσουμε ένα όνομα και να το αποθηκεύσουμε!

Τόσο απλά και τόσο γρήγορα!




ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εάν πατώντας το πλήκτρο PrtScn δεν μπορείτε να πάτε να κάνετε επικόλληση, τσεκάρετε μήπως είναι ενεργοποιημένο το πλήκτρο F Lock γιατί μπορεί να το μπλοκάρει αυτό.

Ο μόνος δρόμος σωτηρίας της Ελλάδας

Η ανάπτυξη πέντε μεγάλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey για τον ΣΕΒ. Οδυνηρές διαπιστώσεις για τα υπουργεία και την αγορά εργασίας

Στη δημιουργία περισσοτέρων από 500.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορούν να συμβάλουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο τουρισμός, η γεωργία, το λιανεμπόριο και η βιομηχανία.

Η μελέτη που διενήργησε η εταιρεία McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ και φέρει τον τίτλο "Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά" καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη πέντε βασικών κλάδων της οικονομίας, κυρίαρχος των οποίων είναι η ενέργεια, μπορεί να αποφέρει εντός των επόμενων ετών ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Συνολικά, η χώρα θα μπορούσε αν ακολουθήσει ένα μείγμα πολιτικής που να περιλαμβάνει πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών, και ειδικά φορολογικά κίνητρα σε συγκεκριμένους κλάδους, να πετύχει σε βάθος δεκαετίας (2011-2020) ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, και περισσότερες από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

Χάρη σε αυτό το μείγμα αλλαγών και επενδύσεων, η Ελλάδα μπορεί, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, να πετύχει τη δεκαετία 2011-2020 ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%, διπλάσιο δηλαδή από αυτόν που θεωρείται εφικτός σήμερα.

Εκτός, δε, από τους 5 βασικούς κλάδους, η μελέτη εντοπίζει οκτώ ακόμα αναδυόμενους κλάδους, όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο ΣΕΒ παρουσίασε την έκθεση και στους επικεφαλής της τρόικας, που σύμφωνα με πληροφορίες είδαν με ενδιαφέρον τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, και παραδέχθηκαν πως απαντούν με αποτελεσματικό τρόπο στα προβλήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 100 συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη και αναδεικνύει εκείνους τους κλάδους της οικονομίας που στις επόμενες δύο πενταετίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο βγάζοντας τη χώρα από την ύφεση, αλλά δίνοντας της πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων.

Άνευ αναπτυξιακού σχεδίου 3ετίας - 5ετίας τα υπουργεία

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραγωγής και χαμηλής συμμετοχής του εργατικού δυναμικού. Επισημαίνεται ότι τα πραγματικά διαρθρωτικά ελλείμματα της χώρας είναι οι χαμηλές αποδόσεις και η χαμηλή παραγωγή σε σχέση με τη συνεισφορά των εργαζομένων.

Αρνητική επίσης διαπίστωση της μελέτης είναι ότι κανένα υπουργείο δεν είχε (κατά την περίοδο συλλογής των στοιχείων που διήρκεσε δύο χρόνια) να επιδείξει αναπτυξιακό σχέδιο σε ορίζοντα τριετίας ή πενταετίας.

Η McKinsey θεωρεί πως για να αναταχθεί άμεσα η οικονομία πρέπει να εκλείψουν το γραφειοκρατικό σύστημα θεσμών, η δύσκαμπτη αγορά εργασίας, το μεγάλο μέγεθος του δημόσιου τομέα, το βραδυκίνητο δικαστικό σύστημα και η μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

Εργάζονται μόνο 2 στους 3 σε παραγωγική ηλικία

Ειδικά στο σκέλος της απασχόλησης, στη μελέτη αναφέρεται πως μόλις δύο στους τρεις Έλληνες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό, όσοι έχουν εργασία εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από τον μέσο όρο στην ΕΕ ή και τον ΟΟΣΑ.

Στο πλαίσιο αυτό η McKinsey προτείνει τη χορήγηση ελκυστικών επιλογών μερικής απασχόλησης και κίνητρα ώστε μητέρες και νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι να μετέχουν απρόσκοπτα στην παραγωγική διαδικασία.

Η ομάδα αναλυτών της McKinsey & Company προτείνει ένα νέο Εθνικό Μοντέλο Ανάπτυξης που περιλαμβάνει στρατηγικές που αξιοποιούν τα υφιστάμενα παραγωγικά μέσα και δημιουργούν ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα.

Μάλιστα, υπαγορεύει τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3% του ΑΕΠ (κατά 7 δισεκατομμύρια ευρώ) με παράλληλη έκρηξη των εξαγωγών.

Ερχεται κρίσιμο τριήμερο για το ελληνικό πρόβλημα

Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα όσον αφορά στην πορεία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς σηματοδοτεί τρεις σημαντικούς σταθμούς που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίλυσης και να αυξήσουν τις πιέσεις προς τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν ακόμη πιο ριζικές λύσεις.

Οπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το πρακτορείο Reuters:

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής συζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α.Παπανδρέου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

* πρώτον, αναμένεται την Τετάρτη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για την αγωγή Γερμανών βουλευτών που θεωρούν παράνομη τη συμμετοχή του Βερολίνου στα πακέτα διάσωσης,

* δεύτερον, η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη, εάν και σε ποια έκταση θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, κυρίως ιταλικών, από τη δευτερογενή αγορά,

* τρίτον, την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ελλάδα στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα. Το Reuters επισημαίνει ότι ακόμη και μία θετική έκβαση και στις τρεις περιπτώσεις είναι μάλλον απίθανο να ικανοποιήσει τις αγορές, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για πιο ριζικές λύσεις.

Χθες, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ξεκίνησε κρίσιμες διαβουλεύσεις με ηγέτες της Ευρωζώνης για την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με τη νέα στήριξη της Ελλάδας, με πρώτους σταθμούς της περιοδείας του το Ελσίνκι και το Βερολίνο.

«Δεν συζητείται έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Συζητήσεις για το ίδιο θέμα ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες και σε τεχνικό επίπεδο στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης. «Δεν συζητείται έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε στο βελγικό (φλαμανδικό) ραδιόφωνο VRT ο κ. Βαν Ρόμπεϊ, προσθέτοντας ότι μια αποχώρηση ενός κράτους μέλους θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα τόσο στο ίδιο όσο και στο σύνολο της ευρωζώνης.

Αλλωστε, συνέχισε, ούτε η συνθήκη για την ίδρυση της ΟΝΕ δεν προβλέπει διαδικασία αποχώρησης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε.Ε., οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην άσκηση πιέσεων στις χώρες με προβλήματα χρέους, οι οποίες καθυστερούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Πρόκειται για την Ιταλία και την Ελλάδα στις οποίες πρέπει να διατηρηθεί η πίεση, ανέφερε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ.

Κατέλαβαν δύο πρυτανείες

Μ.Α.Σ. κατέλαβαν! Σε καθεστώς κατάληψης χθες το πρωί οι πρυτανείες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (σ.σ. πρόσκειται στο ΚΚΕ).

Στα χέρια των φοιτητών 22 σχολές και τμήματα. Κατειλημμένο και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ στη Σίνδο.

Μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει προαναγγείλει για το μεσημέρι της Πέμπτης το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Θεσσαλονίκης των φοιτητών. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12, μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν όλες σχεδόν οι πολιτικές νεολαίες, καθώς «αντάρτικο» έχουν «σηκώσει» ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», αναφέρει μεταξύ άλλων το Συντονιστικό και σε σχετική ανακοίνωσή του κάνει λόγο για:

* Τη θέση του πτυχίου, που μετατρέπεται σε «ατομικό φάκελο προσόντων, με στόχο την κατάργηση της συλλογικής κατοχύρωσης των αποφοίτων».

* Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης - ένταση επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας. «Ο νέος νόμος αλλάζει ριζικά το καθεστώς χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Μειώνει ριζικά το ποσοστό της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης, κλείνει και συγχωνεύει δεκάδες σχολές και συνδέει το υπόλοιπο με τη διαδικασία της αξιολόγησης. Με την απειλή της περικοπής της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τη στρατηγική του κράτους», λέει.

* Την οριστική κατάργηση του ασύλου. «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας», καταγγέλλει.

Προς επανεξέταση όλες οι αναπηρικές συντάξεις

500.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΕΠΑ

Υπό (επαν)εξέταση θα βρεθούν όλες οι προσωρινές συντάξεις, ενώ πάνω από 500.000 άτομα που έχουν πετύχει να πάρουν ποσοστό αναπηρίας για διάφορες χρήσεις (και χρησιμότητες) θα κληθούν να περάσουν από νέο κέντρο πιστοποίησης.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας οι αναπηρικές συντάξεις φτάνουν τις 325.000 (με σχετικά μικρότερο τον αριθμό των φυσικών δικαιούχων, καθώς ένας ανάπηρος μπορεί να λαμβάνει περισσότερες από μία παροχές). Από αυτές, οι μισές και πλέον είναι προσωρινές και θα απαιτηθεί, με τη λήξη της περιόδου κάλυψης, να περάσουν από νέα επιτροπή, όχι στο Ταμείο τους ή την Περιφέρεια, αλλά στο νέο ΚΕΠΑ.

Συνολικά, κάποιο ποσοστό αναπηρίας (όχι κατ' ανάγκη και σύνταξη) έχουν αποσπάσει κοντά στα 700.000 άτομα. Και αυτά τα πιστοποιητικά, εκτός από τις συντάξεις, χρησιμοποιούνται για φοροελαφρύνσεις, πρόσληψη στο Δημόσιο, τοποθέτηση σε εργασία στον ιδιωτικό τομέα, μετεγγραφή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ κ.α. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 7,5 δισ. ετησίως για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον προϋπολογισμό. Επίσης χορηγούνται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 περιπτώσεις αναπηρίας, ενώ δίνονται 10 επιδόματα τυφλότητας.

Με τη συγκρότηση του νέου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο θα λειτουργεί στο ΙΚΑ και θα εξετάζει κάθε σχετική αίτηση των πολιτών (εκτός από τις στρατιωτικές επιτροπές που αποφαίνονται για τους ένστολους), θα επιχειρηθεί η εξυγίανση του όλου συστήματος και η διακοπή των συντάξεων «μαϊμού». Εξάλλου ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, παραδέχτηκε ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων και, κατά συνέπεια, πόσοι λαμβάνουν παράνομα τη σχετική παροχή.

Μείωση στο 9%

Εξάλλου, στην Αττική το ποσοστό αναπηρίας του ΙΚΑ φτάνει το 8,75%, ενώ στην Κομοτηνή το 18,06% και στο Ηράκλειο το 18,37%. Σε πανελλήνιο επίπεδο οι αναπηρικές συντάξεις φτάνουν στο ΙΚΑ το 11,7%, στον ΟΑΕΕ το 10,06% και στον ΟΓΑ το 16,58%. Και για το 2015 η κυβέρνηση έχει θέσει σαν στόχο τα αντίστοιχα ποσοστά (επί του συνόλου των συντάξεων) να περιοριστούν στο 9% για το ΙΚΑ, το 8% για τον ΟΑΕΕ και το 12% για τον ΟΓΑ.

Στο νέο Οργανισμό απονομής των συντάξεων θα απασχοληθούν 520 γιατροί (και 1.000 το 2012), από 300 σήμερα, και με στόχο να εξετάζει κάθε χρόνο έως και 340.000 περιπτώσεις. Το 2010 υπολογίζεται ότι προσέφυγαν στις διάφορες και πολυποίκιλες επιτροπές πάνω από 250.000 άτομα, ενώ τους τελευταίους μήνες -και εν όψει της αλλαγής του φορέα απονομής ποσοστών αναπηρίας- πολλοί πολίτες προσέφυγαν μαζικά στις υφιστάμενες επιτροπές, όπως παραδέχτηκε η αρμόδια γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα. Ενδεχομένως για μια ευκαιριακή εξέταση και τη χορήγηση του αναγκαίου πιστοποιητικού για μεταθέσεις, φοροελαφρύνσεις κ.ά.

Στις υγειονομικές επιτροπές, μέχρι σήμερα, οι ασφαλισμένοι περιμένουν από 5 έως και 12 μήνες για να εξεταστούν, συν 12 έως 18 μήνες για να λάβουν, ακολούθως, τη σύνταξη... Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνά τις 40 ημέρες. Στο δεύτερο στάδιο, της επίσπευσης των προθεσμιών απονομής της σύνταξης, δεν έχει παρουσιαστεί καμία βελτίωση ακόμη...

Ο κ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε το προηγούμενο σύστημα (σ.σ. το ΚΕΠΑ λειτουργεί ήδη από την 1/9) πολυκερματισμενο, αδιαφανές, πελατειακό και κάτι που συνέτεινε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Παρά τις βελτιώσεις του σημερινού συστήματος, ο ασφαλισμένος, από τους γιατρούς του δημόσιου νοσοκομείου στο οποίο -προφανώς- νοσηλεύτηκε, θα πάει στους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), οι οποίοι θα μετακινούνται 2-3 φορές την εβδομάδα στο ΙΚΑ (όπου θα εδρεύει το ΚΕΠΑ), αντί να πηγαίνουν εκεί απλώς οι φάκελοι των ασθενών (για τον επιμερισμό των ποσοστών αναπηρίας επί της ιατρικής γνωμάτευσης).

Γκρίζες ζώνες

* «Μονομερή εργοδοτικά αιτήματα» χαρακτήρισε ο Γ. Κουτρουμάνης τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να υιοθετεί θέσεις για τη δημιουργία «επενδυτικών» ζωνών στη χώρα.

«Οι εργοδότες χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόσχημα για νέες αυθαιρεσίες» δήλωσε -από την πλευρά του- ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. «Εμείς λέμε "ναι" στην ανάπτυξη, "ναι" στην απασχόληση, αλλά όχι με όρους αποικίας». Για να προσθέσει: «Θεωρούμε αδιανόητο σε μια χώρα με τόσα δεινά να προσθέσουμε και ένα δεινό ακόμη, που θα λέγεται περιοχές με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, περιοχές στη χώρα με άγρια και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης». *

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)