Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

2.180.217,75 ευρώ από το ΕΣΠΑ για 83 νέα ρουσφέτια, τη στιγμή που έρχεται το νέο πακέτο έκτακτων εισφορών!

Tου Φοίβου Κλαυδιανού
Από τη "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" μέσω "Σίβυλλα"
Πέντε υπουργοί παραβιάζουν για 83 προσλήψεις το Μνημόνιο

Πέντε υπουργοί και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης παραβιάζουν με την υπογραφή τους, φαρδιά πλατιά, το Μνημόνιο που οι ίδιοι, υπό τον Γ. Παπανδρέου, επέβαλαν στον ελληνικό λαό. Μόνο που η παραβίαση αυτή δεν γίνεται για την ελάφρυνση της κοινωνίας ή την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στους πολίτες, αλλά για τις ρουσφετολογικές προσλήψεις των δικών τους εκλεκτών!
Σύμφωνα με το έγγραφο (αρ.πρωτ.35037/ΕΓΔΕΚΟ1438/4-8-11) που φέρνει στο φως σήμερα η «δημοκρατία», οι υπουργοί Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππας, Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, Υποδομών Γ. Ραγκούσης και ο Σωτ. Λύτρας ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ενέκριναν πριν από μερικές ημέρες 83 συμβάσεις, από το «παράθυρο», που γεννούν πολλά ερωτήματα και σε κάθε περίπτωση συνιστούν τεράστια πρόκληση.
Η κρίσιμη «λεπτομέρεια» βρίσκεται στις...
τελευταίες αράδες της πεντασέλιδης απόφασης. Εκεί, μέσα σε μόλις δύο σειρές, αναφέρεται ότι «οι ως άνω συμβάσεις έργου δεν προσμετρώνται στους περιορισμούς του άρθρου 11 παρ. 6 του ν. 3833/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει». Ποιος νόμος είναι αυτός; Το Μνημόνιο που ψηφίστηκε (από το ΠΑΣΟΚ, τον ΛΑΟΣ και την Ντ. Μπακογιάννη) πέρυσι την άνοιξη. Και το συγκεκριμένο άρθρο είναι αυτό που επιβάλλει τον περιορισμό «μία προς πέντε» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που στη συνέχεια έγινε «μία προς δέκα»...
Και να ήταν μόνο αυτό! Τύποις, οι συμβάσεις αυτές αφορούν την κάλυψη αναγκών της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Ωστόσο, από τον αναλυτικό πίνακα που συνοδεύει την απόφαση προκύπτει ότι οι 45 τοποθετήσεις γίνονται στο «Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης»!
Την ώρα δηλαδή που, στη γραμμή του προκατόχου του Γ. Παπακωνσταντίνου, πετσοκόβει κι άλλο μισθούς και συντάξεις, παγώνει κάθε άλλη πρόσληψη και σχεδιάζει τις απολύσεις χιλιάδων «κοινών θνητών», ο κ. Βενιζέλος θέτει πρώτος την υπογραφή του για 83 προσλήψεις που εξαιρούνται από τους περιορισμούς του Μνημονίου και εκ των οποίων πάνω από τις μισές προορίζονται για τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης...
Το πολιτικό και ηθικό θέμα είναι, προδήλως, τεράστιο. Και οι απορίες, ακόμη περισσότερες. Γιατί οι προσλήψεις αυτές εξαιρούνται από το «μία προ πέντε»; Με ποια κριτήρια θα γίνουν; Δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν επιστήμονες από άλλους φορείς του Δημοσίου, που τώρα κινδυνεύουν να απολυθούν; Γιατί να μην υπάρξει η εξοικονόμηση των σχετικών δαπανών σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κόπτεται για την περιστολή της σπατάλης; Ποια σχέση μπορεί να έχουν οι προσλαμβανόμενοι με συμβάσεις στην Κοινωνία της Πληροφορίας με το Γραφείο του... αντιπροέδρου της κυβέρνησης; Μήπως για αλλού προλαμβάνονται και... αλλού θα εργάζονται; Και το κυριότερο, επειδή ο αντιπρόεδρος δεν κατονομάζεται στην απόφαση, είναι όντως ο κ. Βενιζέλος ή πρόκειται για τον (έτερο) κ. Πάγκαλο; Πάντως, τα δικαιολογητικά που περιλαμβάνονται στην απόφαση παραπέμπουν στον διορισμό του κ. Βενιζέλου ως αντιπροέδρου κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό...
Η απόφαση έχει υπογραφεί στις 5 Αυγούστου (!), ως θέμα της περιγράφεται η «έγκριση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου έτους 2011 στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.» και, όπως αναφέρει, η συνολική δαπάνη «μέχρι την ολοκλήρωση των έργων το 2013» είναι 2.180.217,75 ευρώ που θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ, ενώ ειδικά για φέτος θα δοθούν 525.812 ευρώ.
Οι συμβάσεις των «τυχερών» φυσικών προσώπων θα είναι διάρκειας από επτά έως 25 μήνες και από τους 83 οι 45, όπως σημειώσαμε, προορίζονται για «Υλοποίηση Δράσεων Γραφείου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης». Από τους υπολοίπους, δύο για «Κεντρικές Υπολογιστικές Υποδομές της ΚτΠ», 17 για την «Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση», 13 για «Υποστήριξη Επιχειρησιακής Λειτουργίας των διαδικασιών της Ανοικτής Διακυβέρνησης» και έξι για «Ενέργειες Υποστήριξης και Παρακολούθησης Υλοποίησης Δράσεων»...

Επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 8.000 ΕΥΡΩ
Την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, ακόμη και του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ, που απολαμβάνουν περίπου 1.000.0000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διερευνά το οικονομικό επιτελείο.

Η περικοπή ή η κατάργηση των απαλλαγών που έχουν οι επιτηδευματίες έχει τεθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση είχε εξετάσει το ζήτημα κατά την προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και κατά τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το θέμα επανέρχεται στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και ενδεχομένως ενός νέου πακέτου μέτρων, που μπορεί να προκύψει από...
τη μαύρη τρύπα πλέον των 4,5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού.

Τις κυβερνητικές προθέσεις κατέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, στη ΝΕΤ ότι «επανεξετάζονται οι φοροαπαλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες», στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα συζητηθεί και με τους επικεφαλής της τρόικας που φτάνουν στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα και θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.

Τα σενάρια που διερευνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι η επανεξέταση του συνόλου των απαλλαγών από μηδενική βάση, ακόμα και του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ, για το οποίο είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις κατά το παρελθόν, όταν είχε επιχειρηθεί η εφαρμογή του μέτρου αυτού τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ως αντιστάθμισμα στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή που έχει διαπιστωθεί κατά κόρον στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, πέραν του αφορολογήτου, εξετάζεται ακόμα η έκπτωση δαπανών για δωρεές, επισφαλείς απαιτήσεις, αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, μετακινήσεις και δεκάδες άλλες απαλλαγές.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς από το υπουργείο Οικονομικών. Γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και δεκάδες άλλες ομάδες επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα ακόμα και κάτω του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ μέχρι πρότινος και των 8.000 ευρώ πλέον.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής έχει γίνει σημαία για την κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Μόσιαλου στο «Βήμα Fm» ότι «Το κράτος - πατερούλης τελείωσε» μιλώντας για την ευθύνη όλων των φορολογουμένων να ζητούν αποδείξεις, ώστε να περιοριστούν τα αδήλωτα - κρυφά εισοδήματα και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να μειωθεί ο ΦΠΑ, «όταν θα αρχίσουμε να παίρνουμε όλοι αποδείξεις, όταν θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την ειδική κάρτα συναλλαγών».

Η επανεξέταση του συνόλου των φοροαπαλλαγών αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των φορολογουμένων. Περίπου 980 φοροαπαλλαγές επανεξετάζονται στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, βάσει του οποίου πρέπει να αντλούνται 380 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2012. Εν τούτοις παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι το κονδύλι μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς από το πλήθος των απαλλαγών μπορεί να εξοικονομηθούν πάνω από 1 δισ. και ίσως και 2 δισ. ευρώ.

Οι περίπου 980 φοροαπαλλαγές, που ισχύουν για 901 κατηγορίες φορολογουμένων, «κοστίζουν» πάνω από 7,87 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και στο σύνολό τους μπορεί αποφέρουν ακόμα και 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Ταξίδι στο όνειρο για την Γεωργία Παπαζήση

Η Γεωργία Παπαζήση, η γυναίκα που συγκίνησε και ένωσε τους χρήστες του διαδικτύου έφτασε στην Ινδία, όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία για τη νόσο Λάιμ. H πρώτη της μέρα στην κλινική και οι λόγοι που την κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξη


Η μάχη της Γεωργίας Παπαζήση by babisflou

Τη γνωρίσαμε μέσω του διαδικτύου και η γενναία μάχη της μας συγκίνησε και μας κινητοποίησε. Ο λόγος για τη Γεωργία Παπαζήση, η οποία παλεύει με τη νόσο Λάιμ, από την οποία προσβλήθηκε πριν τέσσερα χρόνια.

Η ιστορία της συγκίνησε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι μαθαίνοντας τις λεπτομέρειες για τον αγώνα της και για την ανάγκη να νοσηλευθεί στο Νέο Δελχί της Ινδίας και να εισαχθεί στη κλινική Nu Tech για να ξεκινήσει αγωγή με με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, ανταποκρίθηκαν άμεσα.

Για να ταξιδέψει χρειαζόταν 30.000 ευρώ, τα οποία και συγκεντρώθηκαν τελικά μέσω της πρωτοφανούς κινητοποίησης χρηστών του Facebook και του Twitter, οι οποίοι αποφάσισαν να βοηθήσουν τη Γεωργία να ξαναπάρει πίσω τη ζωή που της στέρησε η ασθένεια.

Η Γεωργία, όπως αναφέρει στο προσωπικό της ιστολόγιο, έφτασε στις 22 Αυγούστου στο Νέο Δελχί, συνοδευόμενη από την φίλη της Εύα. Θα παραμείνει δύο μήνες στην κλινική NuTech Mediworld για θεραπεία.

Όπως φαίνεται από όσα γράφει από την μακρινή Ινδία, το ηθικό της είναι ακμαιότατο και η ίδια ενθουσιασμένη και έτοιμη να νικήσει την ασθένεια.

Η πρώτη μέρα στην Ινδία

"Μετά από ένα πολύωρο αλλά αρκούντως διασκεδαστικό ταξίδι, η πρώτη μέρα αφιερώθηκε στην ξεκούραση και τον ύπνο, την γνωριμία με την Δρ.Shroff, τους άλλους γιατρούς της ομάδας και το προσωπικό της κλινικής, την συμπλήρωση και υπογραφή εγγράφων, την εγκατάσταση στο μικρό αλλά άνετο και χαριτωμένο δωμάτιο και μια νοστιμότατη πρώτη επαφή με την Ινδική κουζίνα!" γράφει η Γεωργία και προσθέτει:

"Επίσης, είχα μια σύντομη συνάντηση με έναν νεαρό γιατρό που ειδικεύεται αυτό το διάστημα σχετικά με την Νόσο Lyme καθώς και μία πρώτη δοκιμαστική δόση βλαστοκυττάρων, με ενδομυϊκή ένεση στο μπράτσο. Η πίεσή μου, η θερμοκρασία μου, και τα επίπεδα οξυγόνου ελέγχθηκαν ήδη τρεις φορές την πρώτη μέρα!!!".

Η Γεωργία παρά το ότι θα υποβάλλεται σε πολλαπλές συνεδρίες φυσικοθεραπείας και εργασιοθεραπείας κάθε μέρα διατηρεί το κέφι της.

"Σήμερα ήταν μέρα αξιολόγησης και εξετάσεων. Μετά το πρωινό πήγαμε κάτω για αξιολόγηση φυσικοθεραπείας. Η αίθουσα ήταν παγωμένη αλλά ο φυσικοθεραπευτής μου ήταν φωτιά, κι έτσι ισορρόπησε η κατάσταση! (lol)" γράφει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη εντύπωση της έκανε το χαμηλό κόστος εξετάσεων, αλλά και η συμπεριφορά των γιατρών.

"Αργότερα, μετά το μεσημεριανό, πήγαμε σε άλλο νοσοκομείο (Fortis Hospital) για SPECT scan. Η διαδρομή κράτησε 35-40 λεπτά, κυρίως λόγω της κίνησης και της καταρρακτώδους βροχής. Μαντέψτε πόσο κοστίζει εδώ αυτή η εξέταση, που στις ΗΠΑ τιμάται $3,000. Ε, λοιπόν χρεώνεται 12.100 Ρουπίες, δηλαδή περίπου $265 ή €184!!! Καλό;;"

"Κουρασμένη, αλλά χαρούμενη"

Τέλος, η Γεωργία Παπαζήση δηλώνει πολύ χαρούμενη, σημειώνει ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι περίμενε και μας υπόσχεται ότι θα μας ενημερώνει τακτικά.

"Είμαι πάρα πολύ κουρασμένη αλλά και χαρούμενη. Η κλινική είναι ακόμα καλύτερη απ ότι περίμενα, όλοι είναι καλοσυνάτοι και εγκάρδιοι αλλά και απόλυτα επαγγελματίες, άριστα οργανωμένοι και εξυπηρετικοί. Ως εδώ οι εντυπώσεις μου σχετικά με την κλινική είναι οι καλύτερες και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι. Θα προσπαθήσω να κρατήσω τακτικό ημερολόγιο".

Εμείς να της ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στον αγώνα της.

Δεύτερη «ευκαιρία» για τις δηλώσεις

Οι εφορίες θα δέχονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου όσους «ξέχασαν» να καταθέσουν τα έντυπα φορολογίας εισοδήματος
Εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στη ρύθμιση εντάσσονται και δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις για αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα και ακίνητα.

Δεύτερη «ευκαιρία» σε όσους δεν είχαν υποβάλει στο παρελθόν φορολογικές δηλώσεις ή οι δηλώσεις που είχαν υποβάλει στην εφορία ήταν ανακριβείς να υποβάλουν τώρα αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις, καταβάλλοντας από 3% έως 10% πρόσθετο φόρο, χωρίς άλλα πρόστιμα, δίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών.

Με τη συγκεκριμένη «πρόσκληση» το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα είναι αρκετοί οι υπόχρεοι οι οποίοι θα θελήσουν να «εκμεταλλευτούν» την εν λόγω ευνοϊκή ρύθμιση για να κλείσουν εκκρεμότητες του παρελθόντος χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.

Στη ρύθμιση αυτή εξάλλου, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της περαίωσης για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων έως το 2010, αλλά και το «κυνήγι» των ληξιπροθέσμων με τη βοήθεια πάντα ιδιωτών, στηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέρος των προσδοκιών της για αύξηση των δημόσιων εσόδων και στήριξη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος «ακροβατεί» σε τεντωμένο σχοινί.

Επισημαίνεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι υπόχρεοι φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών ή εισφορών υπέρ του Δημοσίου, μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το οικονομικό έτος 2010 χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στη ρύθμιση, όπως θα ορίζει σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, εντάσσονται και δηλώσεις ΦΠΑ, δηλώσεις για αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, δηλώσεις που αφορούν σε όλες τις φορολογίες ακινήτων (φόρους υπεραξίας, μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κάθε είδους φόρο ή τέλος).

Από τη μέχρι σήμερα συνολική εκκαθάριση το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 941,5 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τις ανωτέρω περιπτώσεις που θα υποβάλλεται αρχική ή συμπληρωματική δήλωση θα καταβάλλεται πρόσθετος φόρος 10% αν η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά, ενώ στην περίπτωση που η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ δεν θα υπολογίζεται πρόσθετος φόρος.

Ετσι, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2011 παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων για τις εξής φορολογίες:

* Φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά:

- Αρχικές ή τροποποιητικές, περιοδικές, έκτακτες ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και δηλώσεις αποθεμάτων, ανεξαρτήτως εάν προκύπτει ή όχι ποσό φόρου για καταβολή.

- Εκτακτες δηλώσεις για επιστροφή στο δημόσιο ποσών ΦΠΑ που έχουν επιστραφεί αδικαιολόγητα σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τις οποίες ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επομένη της επιστροφής που διενεργήθηκε από τη ΔΟΥ.

- Ανακεφαλαιωτικούς πίνακες ενδοκοινοτικών αποκτήσεων ή λήψεων υπηρεσιών και παραδόσεων αγαθών ή παροχών υπηρεσιών.

- Δηλώσεις Intrastat.

* Αυτοτελούς φορολογίας εισοδημάτων.

* Φόρου υπεραξίας από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.

* Φόρου κύκλου εργασιών, φόρου ασφαλίστρων, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας.

* Τελών χαρτοσήμου, εκτός από τις συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή.

* Φόρων που παρακρατούνται ή προκαταβάλλονται από τις κάθε είδους αμοιβές, αποδοχές και αποζημιώσεις.

* Εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ εισφοράς υπέρ δακοκτονίας.

* Φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών.

* Φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλους συναλλαγής ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών ή προικών, ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ενιαίου τέλους ακινήτων νομικών προσώπων και φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων.

* Οποιουδήποτε άλλου φόρου, τέλους, εισφοράς ή κράτησης υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με εξαίρεση τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Ο συνολικός φόρος που οφείλεται θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ με την υποβολή των δηλώσεων είτε σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή των δηλώσεων και καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, ενώ το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 300 ευρώ με εξαίρεση την τελευταία δόση.

Αποστολή της 9ης παρτίδας 316.685 εκκαθαριστικών

Μέσο συμπληρωματικό φόρο 1.760 ευρώ καλούνται να πληρώσουν 70.443 φορολογούμενοι οι οποίοι θα παραλάβουν τις επόμενες ημέρες το εκκαθαριστικό τους από την εφορία.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρόμησε χθες και την 9η παρτίδα 316.685 εκκαθαριστικών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 4.043.300 δηλώσεις, από την επεξεργασία των οποίων προκύπτει ότι ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό κινείται σε υψηλά επίπεδα και ανέρχεται στα 2.780 ευρώ, ενώ το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα σε 19.117 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΠΣ, από την εκκαθάριση των 316.685 δηλώσεων προκύπτει ότι το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα είναι της τάξης των 16.856,5 ευρώ, ενώ:

* Τα 70.443 σημειώματα (ποσοστό 22,24%) είναι χρεωστικά με συνολικό πρόσθετο φόρο ύψους 123,9 εκατ. ευρώ ή μέσο φόρο ύψους 1.760 ευρώ.

* Τα 105.595 εκκαθαριστικά (33,34%) είναι πιστωτικά με συνολικό επιστρεφόμενο φόρο ύψους 69,3 εκατ. ευρώ.

* Τα 140.647 εκκαθαριστικά (44,42%) είναι μηδενικά.

Επισημαίνεται ότι από την εν λόγω εκκαθάριση στα δημόσια Ταμεία θα εισρεύσουν περίπου 54,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μέχρι σήμερα συνολική εκκαθάριση το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών από τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 941,5 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο εξάλλου των 316.685 εκκαθαριστικών, τα 260.595 σημειώματα (ποσοστό 82,29%) επέχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας, ενώ από τη συνολική επεξεργασία του 4.043.300 δηλώσεων τα 2.882.942 σημειώματα (ποσοστό 71,30%) επέχουν και θέση φορολογικής ενημερότητας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά την 9η εκκαθάριση έγινε επεξεργασία 355.521 δηλώσεων από τις οποίες οι 50.438 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω του Internet, ενώ 262.997 δηλώσεις υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ.

Σύσκεψη για φοροδιαφυγή

Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να κοινολογήσει τα ονόματα και τα στοιχεία όλων όσοι φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν, εάν λυθούν τα ζητήματα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ήταν το αντικείμενο ειδικής σύσκεψης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ.Α. Παπανδρέου, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Ευαγγ. Βενιζέλος, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Χρ. Παπουτσής, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Καπελέρης, και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Η γνωστοποίηση ονομάτων θα αφορά κι όλους όσοι έχουν διοχετεύσει, φοροδιαφεύγοντας, διάφορα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η καλύτερη, ταχύτερη και ευρύτερη συνεργασία των φοροδιωκτικών αρχών με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η δυνατότητα πρόσβασης της Οικονομικής Αστυνομίας στα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών, για να παταχθεί το φορολογικό έγκλημα.

Αντιδράσεις για το ΦΠΑ

Την πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ επανέλαβε ο πρόεδρος της Δ. Ασημακόπουλος, ενώ η ΕΣΕΕ και ΕΕΘ ζητούν την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις της εστίασης. Την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες ζητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Βαφτίζουν τώρα το κρέας ψάρι στο Δημόσιο

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ» ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ • ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΟΙ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ

Τα υψηλά ειδικά επιδόματα των προνομιούχων δημοσίων υπαλλήλων μετονομάζονται σε «προσωπική διαφορά» και η κυβέρνηση τους κλείνει το μάτι πως θα διαπραγματευτεί με την τρόικα για να τα διατηρήσουν.

Το ζήτημα θα συζητηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες και οι οποίοι έχουν ήδη θέσει δύο βασικές παραμέτρους: την «αρμονία» των αποδοχών των εργαζομένων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τη μεταβατική περίοδο τριών ετών για την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Είναι προφανές ότι οι εγχώριες συζητήσεις και κυβερνητικές υποσχέσεις αντιβαίνουν στις επιταγές της τρόικας.

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εσωτερικών Δημήτρη Ρέππα, προτίθεται να μην είναι και τόσο «σφιχτοχέρα» προς τους δημοσίους υπαλλήλους, και δη τις ισχυρές συντεχνιακές ομάδες επιλέγοντας να ακολουθήσει πολιτική τριών ταχυτήτων:

1Οι προνομιούχοι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι που απολαμβάνουν τόσα χρόνια ειδικού τύπου επιδόματα, όπως εφοριακοί, δικαστικοί, γιατροί κ.ά., θα συνεχίσουν να τα εισπράττουν μέσω άλλης οδού. Τα επιδόματά τους μετονομάζονται σε «προσωπική διαφορά» και ως εκ τούτου δεν θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται. Τι σημαίνει αυτή η προσωπική διαφορά; Για παράδειγμα, υπάλληλος με βασικό μισθό 1.400 ευρώ και επίδομα 900 ευρώ, ήτοι συνολικές σημερινές αποδοχές 2.300 ευρώ, αν με το νέο μισθολόγιο ενταχθεί σε κλιμάκιο 1.600 ευρώ, θα έχει προσωπική διαφορά 700 ευρώ, δηλαδή το ποσό μεταξύ παλαιών και νέων αποδοχών. Οποιαδήποτε ωρίμανση ή αύξηση λαμβάνει εφεξής θα μειώνει ισόποσα την προσωπική διαφορά, η οποία κάποια στιγμή θα εξαλειφθεί και ουσιαστικά θα ενταχθεί στο μισθό του.

Πλαφόν

Στην προσωπική διαφορά θα μπει «πλαφόν», το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται να κυμανθεί γύρω στα 500 με 600 ευρώ. Και αυτή η ρύθμιση είναι που λειτουργεί υπέρ των προνομιούχων. Αλλωστε το παραδέχονται και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι στη χθεσινή ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι στην πράξη αφορά μόνο το 10% των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή περίπου 77.000 άτομα. Το γεγονός ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωνε στο Mega πως θα εξαιρεθούν οι γιατροί.

Οπότε οι λαμβάνοντες σήμερα ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα δεν θα τα χάσουν, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις μη μαζικών κλάδων, όπως οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, των οποίων οι αποδοχές ξεπερνούν ακόμα και εκείνες των εφοριακών.

Κι ενώ η τρόικα έχει μιλήσει για μεταβατική περίοδο 3 ετών, πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταβατική περίοδο από 7 έτη ή ακόμα έως και χορήγηση της «προσωπικής διαφοράς» εφ' όρου ζωής.

2Οι μη προνομιούχες ομάδες υπαλλήλων θα διατηρήσουν ουσιαστικά το υπάρχον καθεστώς αμοιβών, καθώς δεν θα λάβουν κανένα ειδικό επίδομα, παρά μόνο τα βασικά επιδόματα (όπως θέσης) που θα διατηρηθούν για όλους τους παλαιούς. Μοναδική διαφορά ίσως να αποτελέσει η αύξηση του βασικού τους μισθού, δεδομένης της επιταγής της τρόικας για εξίσωση των μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Για την ώρα φαίνεται να εγκαταλείπεται το σχέδιο επιβολής πλαφόν στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, που είχε διαρρεύσει προ μηνός.

3Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολό του μόνο για τους νέους υπαλλήλους που θα προσλαμβάνονται εφ' εξής στο Δημόσιο βάσει του γνωστού κανόνα 1 προς 10, ήτοι 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις. Δεν τίθεται ζήτημα για χορήγηση επιδομάτων στους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι θα λαμβάνουν το βασικό μισθό.

Οι κυβερνητικές συμφωνίες αντιτίθενται στο γενικότερο πνεύμα περικοπών στο δημόσιο τομέα, το αδηφάγο κράτος, όπως επανειλημμένως το έχουν χαρακτηρίσει κυβερνητικά στελέχη.

Ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς θα αναπληρώσει τις απώλειες εισοδήματος που θα προκύψουν στους υπηρετούντες σήμερα δημοσίους από την περικοπή όλων των επιδομάτων του Δημοσίου, πλην τεσσάρων: του οικογενειακού, του επιδόματος ειδικών συνθηκών, του επιδόματος θέσης και του κινήτρου απόδοσης, το οποίο όμως θα δίνεται ως μπόνους μετά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Με βάση το μηχανισμό, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων, σε διάστημα επταετίας, θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών -πέραν της εισοδηματικής πολιτικής και των ωριμάσεων-, που θα έχουν ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου, το εισόδημα των υπηρετούντων σήμερα δημοσίων υπαλλήλων να παραμένει αλώβητο.

Με βάση το μηχανισμό του νέου μισθολογίου, η σταδιακή μείωση των επιδομάτων σε διάστημα επταετίας θα αντισταθμιστεί από ετήσιες αυξήσεις των μισθών.

Μάλιστα, για να μπορεί να υποστηριχτεί η ενίσχυση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, στο νέο μισθολόγιο θα υπάρξει πρόβλεψη ότι μαζί με τις μετατάξεις υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο θα μεταφέρεται και το δικαίωμα της προσωπικής διαφοράς.

Το σύστημα αυτό δεν αντιμετωπίζει τις μισθολογικές ανισότητες στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα διατηρεί υπαλλήλους με ίδια προσόντα και πολλές ταχύτητες αμοιβών.

Από πού τα λεφτά

Το ζητούμενο είναι, όμως, πώς η κυβέρνηση θα πετύχει την εξοικονόμηση δαπανών. Αρμόδιοι παράγοντες σημείωναν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ουσιαστικά των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή της λύσης των συμβάσεων για τους συμβασιούχους. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής προβλέπει τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 2.195 εκατ. ευρώ ξεκινώντας με 770 εκατ. ευρώ το 2011. Η επίτευξη του στόχου θα γίνει με τον περιορισμό των προσλήψεων, τη μη χορήγηση μισθολογικής ωρίμανσης, την αύξηση των ωρών εργασίας σε 40, τη μείωση της δαπάνης για υπερωρίες, την περαιτέρω μείωση των αμοιβών των επιτροπών και άλλων πρόσθετων παροχών, τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, την εθελούσια και τη μακροχρόνια άδεια άνευ αποδοχών. Ηδη, από την 1η Ιουλίου έχει εφαρμοστεί η περικοπή 10-50% των 22 επιδομάτων, των υπερωριών και το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών.

Υψηλά επιδόματα

Στο πάνω μέρος της κλίμακας και στην τρίτη και υψηλότερη ταχύτητα εισοδημάτων του Δημοσίου παραμένουν όσοι σήμερα ευεργετούνται με υψηλά επιδόματα, όπως το ΔΙΒΕΕΤ (εφοριακοί) και ΔΕΤΕ (τελωνειακοί), τα οποία φτάνουν ανάλογα με το κλιμάκιο και το 50% των συνολικών αμοιβών τους. Με το σχεδιασμό που γίνεται, το σύνολο του επιδόματος θα ενταχθεί σταδιακά στους μισθούς, διατηρώντας τους πολύ μπροστά μισθολογικά σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα.

Μια ασφαλιστική δικλίδα για τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους είναι η εφαρμογή της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, που θα μειώσει κυρίως το αριθμό των παλιών και πιο υψηλά αμειβόμενων υπαλλήλων, κατά περίπου 150.000 υπαλλήλους μέχρι και το τέλος του 2015.

Ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι τελευταίοι είναι να υπάρξει πλαφόν ανώτερης αμοιβής σε κάθε ένα κλιμάκιο μισθολογικής εξέλιξης, το οποίο θα υπερβαίνει τις σημερινές τους αμοιβές. Τότε θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν περικοπές στο εισόδημά τους.

Μια οριζόντια περικοπή για τους υπηρετούντες υπαλλήλους είναι και το γεγονός ότι, πλέον, αντί για κλιμάκωση, θα έχουμε αποκλιμάκωση των επιδομάτων, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Αντί δηλαδή να αυξάνονται ανάλογα με την υπηρεσία, θα μειώνονται.

Ολα αυτά συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο στόχος είναι το σχέδιο του νέου μισθολογίου να είναι έτοιμο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα περάσει από την κρίση των ελεγκτών της τρόικας.

Ελπίδες

Η μείωση του αριθμού των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα ως το τέλος του 2015 και η αντικατάστασή τους από υπαλλήλους μερικής απασχόλησης ή άλλου είδους ελαστικής μορφής εργασίας είναι μια από την ελπίδες που διατηρεί το οικονομικό επιτελείο για τη συγκράτηση -σε μόνιμη βάση- του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Οι συμβασιούχοι θα πληρώσουν το εφάπαξ των μονίμων

Aναδρομικό χαράτσι 5% στους 60.000 επί συμβάσει εργαζομένους στο Δημόσιο για το εφάπαξ όσων μόνιμων υπαλλήλων ήδη συνταξιοδοτήθηκαν επιβάλλεται με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο.

Οι εν λόγω υπάλληλοι καλούνται έτσι, έναντι μελλοντικών προσδοκιών για αντίστοιχη παροχή, να εισφέρουν προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός των δημόσιων υπαλλήλων... Και αυτό καθώς έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις 40.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι αναμένουν έως και 28 μήνες την καταβολή της παροχής. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα ξεπερσει τις 50.000 μέχρι τα τέλη του έτους. Ενώ εάν «ανοίξει» το εφάπαξ, θα «ανοίξουν» και οι πόρτες της εξόδου από το Δημόσιο...

Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητεί άλλα 500 εκ. από τον προϋπολογισμό, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το εφάπαξ του Δημοσίου. Και αυτό, καθώς οι υποχρεώσεις του Ταμείου προς τους ήδη συνταξιούχους του Δημοσίου αναφέρονται στο 1,8 δισ. ευρώ και αναμένεται να φτάσουν τα 2,1 δισ. φέτος. Γεγονός που φαίνεται να προκαλεί δύο παρενέργειες:

- Ενα μέρος αυτού του ποσού (500 εκ. ευρώ) έχει ήδη εγγραφεί -από την τρόικα- στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Και όσο δεν αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό, το έλλειμμα (σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας με το Μνημόνιο) δεν περιορίζεται. Και ο καλύτερος τρόπος να «αντιμετωπιστεί» είναι η μείωση της παροχής (σ.σ. ήδη θεσμοθετήθηκε μικρότερη κατά 10% παροχή για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2010), η αύξηση της εισφοράς (στο 5% από 4%), η συμμετοχή περισσότερων εισφερόντων (συμβασιούχοι αορίστου χρόνου) και ο δανεισμός από συναφή -πλην πλεονασματικά- Ταμεία, όπως το ΤΥΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων.

- Οσο το Ταμείο Πρόνοιας καθυστερεί την απόδοση του εφάπαξ τόσο καθυστερούν και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των δημόσιων υπαλλήλων. Κάτι που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει -διά της συνταξιοδότησης- τον αριθμό των εν ενεργεία υπαλλήλων, χωρίς να υποχρεωθεί -από την τρόικα- σε απολύσεις. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα σημειωθεί και σημαντική μείωση στη μισθολογική δαπάνη (αυξάνει -αλλά σε μικρότερο ποσοστό- η συνταξιοδοτική) και έτσι θα περιοριστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα. Ετσι φέτος υπολογίζεται ότι θα συνταξιοδοτηθούν λιγότεροι από 30.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, ενώ εάν ανοίξει το εφάπαξ (45.000 ευρώ κατά μέσο όρο) θα αποχωρήσουν έως και 150.000 άτομα -που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα- κατά την προσεχή 3ετία.

Για το θέμα του εφάπαξ, αλλά και το ζήτημα των Βαρέων στο Δημόσιο, το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Οι εκπρόσωποι των δημόσιων υπαλλήλων θεωρούν ότι επαναλήφθηκαν οι, θετικές μεν, δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οποίες -ωστόσο- «δεν έχουν υλοποιηθεί». Για τα ΒΑΕ η δέσμευση αφορά την ένταξη και των ειδικοτήτων του Δημοσίου στη σχετική λίστα -όπως αυτή θα ισχύει στον ιδιωτικό τομέα-, ενώ υπήρξε διαβεβαίωση ότι δεν θα μετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στο «κούρεμα» των ομολόγων (συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των επενδυτών κατά 21%).

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)