Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Χέρι - χέρι....


Σου δίνω το χέρι μου,

Πιάσε το όποτε το έχεις ανάγκη,
Δεν είσαι μόνος…

Κράτα το γερά όποτε θέλεις,
δεν θα πέσεις….

Μην με ρωτάς, απλά κράτα.

Η φιλία είναι συντροφιά…
Νιώσε την ζεστασιά, όταν κρυώνεις.

Άσε το μόνο, όταν θέλεις να πετάξεις,
Γιατί είσαι πάντα ελεύθερος.

Αυτό το χέρι σου δίνεται,
Όποτε το επιθυμείς εσύ,
αλλά δεν θα σε «κρατάει» ποτέ,

Γιατί αυτό το χέρι θέλει να βοηθήσει,
Δεν θέλει να εξουσιάσει…ΠΟΤΕ



To 'βλεπες ! Το στησες?

Οι Ζακυνθινοί γιούχαραν τους Κιμούλη-Μαρκουλάκη στον Οθέλο, ...


Με τη χαρακτηριστική έκφραση «Στα μούτρα σας…» απάντησε ο Γιώργος Κιμούλης στα γιουχαΐσματα των Ζακυνθινών διακόπτοντας στη μέση την παράσταση. Η παράσταση του Κιμούλη « Οθέλλος» με τους Σμαράγδα Καρύδη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, δεν βρήκε για μια ακόμη φορά την ανάλογη ανταπόκριση από το κοινό. Η παράσταση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και με ένα γεμάτο θέατρο που ανυπομονούσε να δει και να απολαύσει τους εξαιρετικούς ηθοποιούς. Ωστόσο μεσούσης της θεατρικής παράστασης, ακούστηκαν έντονα κάποια αποδοκιμαστικά σχόλια (ουυυυυυ…τι είναι αυτά ρε!), γεγονός που ανάγκασε τον ηθοποιό να διακόψει το έργο. Στα επικριτικά αυτά σχόλια ο Γιώργος Κιμούλης απάντησε «Στα μούτρα σας..» φανερά εκνευρισμένος. Ζήτησε συγγνώμη που διέκοψε την παράσταση και είπε χαρακτηριστικά: « Μπορεί κάτι να μη σας αρέσει, είναι δικαίωμά σας , αλλά σας παρακαλώ πολύ, όπως όταν δεν μας αρέσει ένα βιβλίο δεν το καίμε, όπως όταν δεν μας αρέσει ένας πίνακας δεν τον σκίζουμε, έτσι και δεν διακόπτουμε μια παράσταση. Είναι ακριβώς το ίδιο» Το όλο θέαμα απλά δεν υπήρχε. Νεοτερισμοί και σύγχρονα στοιχεία που χτυπούσαν πολύ άσχημα στο μάτι. Κακή σκέψη το να το φέρουν κατά κάποιο τρόπο στο σήμερα βάζοντας μέσα στο παιχνίδι του πολέμου Κύπριους, Οθωμανούς και δεν συμμαζεύεται. Επίσης η ιδέα του ναυτικού σώματος έκανε το έργο να χάνει κάθε αίσθηση από Σαίξπηρ. Ευτυχώς κράτησαν και μερικές κουβέντες του συγγραφέα σχετικά με τη φύση του ανθρώπου και τα σχετικά. Όμως όταν στην ίδια παράσταση βλέπω τον Οθέλλο με το Mac στο γραφείο, μία τζαζ τραγουδίστρια να ψυχαγωγεί σε κοσμική βραδιά, μία χορεύτρια pole dancing να ερεθίζει τα πλήθη και άλλα τόσα άσχετα και βαφτισμένα ως σύγχρονα ευρήματα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά με μένα ή με τους συντελεστές. Σκηνοθετικά κολπάκια όπως η κλεψύδρα ή το υπερυψωμένο κρυφό επίπεδο δεν ήταν αρκετά για να σώσουν την κατάσταση. Το βέβαιο ήταν ότι δεν έβλεπες Σαίξπηρ. Ήταν κάτι που ξεκινούσε σαν ένα οπτικό σοκ και έπειτα γίνονταν συνήθεια. Οι γρήγορες εναλλαγές χάριζαν μία συμπαθή ροή που παρόλα αυτά μας κούραζε χάρη στο άδειο σε ουσία περιεχόμενο. Δεν ήταν Σαίξπηρ αυτός… αλλά ένα πράγμα κενό που αποτελεί τον ορισμό της αποτυχημένης διασκευής. Εν ολίγοις μια μετριότατη παράσταση που άφησε κακές εντυπώσεις στο κοινό . Φάνηκε εξάλλου από τα γιουχαΐσματα και το κρύο χειροκρότημα.

Παρθενώνας και Σαντορίνη στους καλύτερους προορισμούς του κόσμου!

Παρθενώνας και Σαντορίνη συγκαταλέγονται στη λίστα με τις 43 καλύτερες ταξιδιωτικές προτάσεις, που δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό Smithsonian. Σύμφωνα με το άρθρο, που φέρει τον τίτλο «43 τόποι που πρέπει να δεις πριν πεθάνεις», οι...


λάτρεις των ταξιδιών και της περιπέτειας δεν θα πρέπει να χάσουν προορισμούς, όπως οι Πυραμίδες της Γκίζας, η Έφεσος, η Κόστα Ρίκα, τα Νησιά Γκαλαμπάγκος, το Μάτσου Πίτσου, αλλά και ο Παρθενώνας και η Σαντορίνη.

Για τον Παρθενώνα, το Ναό της Αθηνάς, το περιοδικό δημοσιεύει αρκετές πληροφορίες, όπως ότι το κτίριο, που αρχικά έφερε ζωντανά χρώματα του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε, παρέμενε σχεδόν ανέπαφο έως την πολιορκία του Μοροζίνι το 1687, όταν ανατινάχθηκε από βόμβα των Ενετών, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του.

Το άρθρο αναφέρει, επίσης, την τεράστια προσπάθεια αναστήλωσης, στην οποία έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, που περιλαμβάνει ακόμα και τη χρήση μαρμάρων από το λατομείο εξόρυξης του αρχαίου υλικού. Φυσικά, δεν παραλείπετι την αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αυτά που αφαίρεσε ο Άγγλος Λόρδος Έλγιν από το μνημείο μεταξύ 1801 και 1803, πουλώντας τα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου παραμένουν έως σήμερα.

Μιλάει για τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, έναν από τους σχεδιαστές του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και της αίθουσας του Παρθενώνα, όπου βρίσκονται όλα τα γλυπτά του μνημείου, που σώζονται στην Αθήνα. Αναφέρει μάλιστα και δήλωση, που έκανε πρόσφατα ο ίδιος, σύμφωνα την οποία ελπίδα του είναι η επανένωση των Μαρμάρων σε ένα ενιαίο μέρος, ώστε ο κόσμος να μπορεί να μάθει όλη την ιστορία.

«Σαν να βρισκόμουν σκαρφαλωμένος στην άκρη του κόσμου», γράφει ο συντάκτης του άρθρου για την αίσθηση, που απολάμβανε στη Σαντορίνη, όταν επισκέφτηκε το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων κι ένα από τα εντυπωσιακότερα του κόσμου. Η μοναδική γεωγραφία και η άγρια ομορφιά του είναι ικανά στοιχεία για να ξεσηκώσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ενώ η θέα στον βαθύ κόλπο της, που σχηματίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από περίπου 3.600 χρόνια, «σου κόβει την ανάσα», γράφει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο κάνει λόγο και για την καταπληκτική κουζίνα του νησιού, μνημονεύοντας τα τοματίνια, τη φάβα, τις καρυδόπιτες, το γιαούρτι με μέλι και -κυρίως- το μοναδικό κρασί που παράγουν τα ηφαιστειογενή εδάφη του. Όσο για τις παρθένες παραλίες της Σαντορίνης, μόνο καλά λόγια έχει να πει. Δίνει, ωστόσο, δύο συμβουλές για τις μαύρες αμμουδιές, που απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου: χοντρές πετσέτες και, φυσικά, σανδάλια.

Ο συγγραφέας του άρθρου δεν λησμονεί βέβαια τη Οία, με την τέλεια ασβεστωμένη αρχιτεκτονική της, τις βίλες των εμπόρων του 19ου αιώνα, τις γραφικές εκκλησίες με τους μπλε θόλους, τις γκαλερί και τα μικρά μαγαζιά, όπου μπορεί κανείς να βρει χειροποίητα ρούχα, ασημένια βραχιόλια και αποξηραμένα βότανα, μαζεμένα από την περιοχή.

Μεγάλη προσέλευση τουριστών στην χώρα μας

Σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρσι είναι οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ αισθητά ακριβότερες είναι και οι τιμές των ξενοδοχείων όπου φιλοξενούνται. Πριν ακόμα συγκεντρωθούν στοιχεία για τον Ιούλιο, προεξοφλείται ήδη ότι η χρονιά θα κλείσει με θετικά αποτελέσματα σε όρους αφίξεων, αλλά και σε όρους εσόδων. Άφαντοι όμως είναι φέτος το καλοκαίρι οι Έλληνες τουρίστες που στο σπίτι τους και όχι σε κάποιο τουριστικά κατάλυμα ανά την Ελλάδα.

Σε ό, τι αφορά την τουριστική κίνηση, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση διεθνών αφίξεων στα 13 κυριότερα αεροδρόμια της χώρας κατά 9.,4%, με μεγάλη αύξηση στη Ρόδο και την Κω, μικρότερη στην Κρήτη και ακόμα μικρότερη στο Ιόνιο και άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για τους ξένους τουρίστες. Ωστόσο, όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, εκτιμάται ότι ο εσωτερικός τουρισμός έχει μειωθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 20% και ίσως φτάνει στο 30%. Σημαντικοί για τους Έλληνες προορισμοί όπως στην Πελοπόννησο ή στη Θεσσαλία και τη Χαλκιδική, αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της υστέρησης στα έσοδα από Έλληνες πελάτες. Η μεγάλη πτώση στον εισερχόμενο τουρισμό οφείλεται προφανώς στην οικονομική κρίση, τη μεγάλη ανεργία, τις περικοπές εισοδημάτων αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα ξενοδοχεία.

Τέλος, σε ό, τι αφορά στις τουριστικές εισπράξεις, στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφεται αύξηση της τάξης του 5,5%. Δεν αποκλείεται, έτσι, στο τέλος της χρονιάς να έχει «επιστρέψει» το 1 δις. ευρώ που είχε χαθεί πέρσι από τις εισροές τουριστικού συναλλάγματος.

Ελλάδα και Κύπρος μπροστά στην απειλή ενός νέου ‘87

Σκηνικό τύπου κρίσης 1987 προαναγγέλλει ευθέως από χθες με απόλυτη σοβαρότητα επισήμως η Τουρκία δια του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Και, μάλιστα, αυτή τη φορά, ο αποδέκτης της απειλής δεν είναι ένας, αλλά δύο: και η Κύπρος και η Ελλάδα. Η πρώτη, που ρητά αναφέρθηκε από τον κ. Νταβούτογλου για τις προγραμματισμένες υποθαλάσσιες ενεργειακές έρευνες του ερχόμενου Οκτωβρίου και, η δεύτερη, που δεν αναφέρθηκε, για την υπό συζήτηση κήρυξη της Α.Ο.Ζ...


Τόσο το αντικείμενο όσο και η στιγμή στην οποία εκτοξεύονται αυτές οι απειλές, τις καθιστούν εντελώς διαφορετικής τάξεως από τις συνηθισμένες. Γι' αυτό και τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος πρέπει να τις λάβουν πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τους και, αν προχωρήσουν, να είναι έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτό, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να κάνουν πίσω. Σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να κάνουν το βήμα μπροστά αν δεν έχουν προετοιμαστεί με αποφασιστικότητα για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προκαλέσει όχι απλώς ένα επεισόδιο, αλλά μείζονα κρίση. Γιατί, αυτή τη στιγμή, έχει πολύ σημαντικούς λόγους να πιστεύει ότι μπορεί να το πράξει.

Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι θέλει πάση θυσία να αποτρέψει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των όποιων ενεργειακών πόρων κρύβουν αυτές οι θαλάσσιες περιοχές από την Ελλάδα και την Κύπρο: για την Αγκυρα, κάτι τέτοιο αποτελεί πραγματικό κι όχι απλώς λεκτικό casus belli.

Το 1987, η Τουρκία ανάγκασε την Ελλάδα να αποποιηθεί και τις έρευνες και τα 12 μίλια: αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν θέλουμε να την ωραιοποιούμε. Και μάλιστα, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου που η ρητορική του ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη του σημερινού πρωθυπουργού και υιού του, Γιώργου Παπανδρέου…

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η συγκυρία «σπρώχνει» την Τουρκία στα άκρα, καθώς, προφανώς αξιολογεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση σοβαρής αδυναμίας. Ασχετα αν τελικά απηχεί την πραγματικότητα, που είναι πολύ πιο σύνθετη και απρόβλεπτη στο αμυντικό επίπεδο, ο συνειρμός δεν είναι καθόλου παράλογος, όταν τα πραγματικά δεδομένα της κρίσης είναι αυτά που είναι αλλά και όταν κάθε δέκα μέρες ένας Γερμανός ή άλλος ευρωπαίος κορυφαίος παράγοντας υπενθυμίζει στην Ελλάδα ότι έχει απολέσει την εθνική κυριαρχία της…

Ο τρίτος λόγος είναι ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι σήμερα πιο ρευστή από ποτέ, ειδικά από την ώρα που εκ των πραγμάτων μετά τη Λιβύη φαίνεται να ανοίγει πλέον και θέμα Συρίας. Αυτό το σκηνικό της αστάθειας είναι περίπου ιδανικό για την έμπρακτη εκδήλωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη σύγκρουση ισχύος στο εσωτερικό της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ερντογάν θα εμπεδώσει πλέον πλήρως και οριστικά τη νίκη της επί των στρατιωτικών αν αφομοιώσει και χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στην πολιτική της: όχι μόνον θα έχει καταστρέψει το κεμαλικό κατεστημένο δεκαετιών, αλλά θα έχει αξιοποιήσει και την πολιτική του και κάτι τέτοιο θα αποδεκατίσει κάθε είδους αντίδραση που μπορεί να γεννηθεί στο μέλλον από τις δικαστικές διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εις βάρος πολλών ανώτατων και ανώτερων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που θα βρουν πλέον ένα πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά σε πλήρη πλέον αφομοίωση από την πολιτική ηγεσία, που θα έχει κάνει ό,τι η στρατιωτική μέχρι σήμερα δεν έκανε.

Ο πέμπτος λόγος είναι ότι η Αγκυρα φαίνεται να θεωρεί ότι η ισορροπία σκληρής ισχύος με την Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή βελτιωμένη για την τουρκική πλευρά σε σύγκριση με ό,τι ήταν λίγα χρόνια πριν. Οι Τούρκοι είναι απολύτως βέβαιο ότι έχουν επαρκή εικόνα των όποιων ελληνικών αμυντικών αδυναμιών που είναι άλλωστε γνωστές σε κάθε ενδιαφερόμενο σοβαρό αναλυτή σε διεθνές επίπεδο, όπως, αντίστοιχα, και η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα σημεία της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής.

Ο έκτος λόγος, και ίσως ο πιο καθοριστικός από όλους τους άλλους μαζί, είναι το πώς θα αξιολογήσει η Τουρκία την αποφασιστικότητα της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση κλιμάκωσης: αν έχουν διαμορφώσει την πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση δεν είναι απόλυτα δεδομένη, θα ενθαρρυνθούν αποφασιστικά στην έμπρακτη εκδήλωση της επιθετικότητάς τους.

Αν η Αθήνα και η Λευκωσία μπουν σε αυτή τη διαδικασία χωρίς να είναι απόλυτα έτοιμες να απαντήσουν στο ενδεχόμενο εκδήλωσης τουρκικών στρατιωτικών ενεργειών, η ημέρα των Υμίων θα επαναληφθεί υπό ασύγκριτα δυσμενέστερους όρους και με συνέπειες που μπορεί να είναι τραγικές για τις δύο χώρες.

Κρισιμότατες παράμετροι αυτής της διάστασης είναι δύο: η έγκαιρη και απόλυτα καθαρή πολιτική εντολή που θα πρέπει να δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις να ενεργήσουν αν έρθει η στιγμή να πρέπει να ενεργήσουν και, εξίσου σημαντική, η διπλωματική και στρατιωτική προετοιμασία σε συμμαχικό επίπεδο: η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να είναι εκ προοιμίου απόλυτα βέβαιες ότι θα έχουν ενεργά στο πλευρό τους κάποιες χώρες που μπορούν να τις έχουν στο πλευρό τους με διάφορους πρακτικούς τρόπους, όπως λ.χ. το Ισραήλ που άλλωστε συνεργάζεται πολύ στενά ενεργειακά με την Κύπρο και αμυντικά με την Ελλάδα και το θέμα το αφορά άμεσα και πολλαπλά και, τουλάχιστον διπλωματικά, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, κάτι που μπορεί να συμβεί με την κατάλληλη προετοιμασία.

Αν όλα αυτά δεν υπάρχουν, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι έτοιμες και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν.

Και όσοι καλούν τις δύο χώρες να το πράξουν χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχουν εκπληρωθεί αυτές οι προϋποθέσεις, είναι τουλάχιστον ανεύθυνοι και εθνικά τραγικά επικίνδυνοι.

Αν όμως οι προϋποθέσεις έχουν συντελεστεί, που πρέπει και γίνεται, εφόσον βεβαίως έχουμε την αναγκαία σοβαρότητα και τη γνήσια βούληση γι αυτό, τότε, Ελλάδα και Κύπρος, μπορούν.

Αλλά μόνο τότε.

Greek Football 2011....





Front Row Seat To The French Air Show‏

A short video clip about patience & love‏

Στρατιωτικοί στα δικαστήρια!Τι μπορείτε να διεκδικήσετε.

Και τώρα δικαστικοί αγώνες για τους στρατιωτικούς,εν ενεργεία και απόστρατους. Ο ΣΥΣΜΕΔ συνεργάζεται ήδη με μεγάλο δικηγορικό γραφείο για να διεκδικήσει τη καταβολή του Βοηθήματος Επαγγελματικής ή Οικογενειακής Αυτοτέλειας των τέκνων των μετόχων και μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.Το ίδιο έχει κάνει και η ΑΝΕΑΕΔ.


Σύμφωνα με επιστολή του δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση η κατάσταση έχει ως εξής σ΄ ότι έχει να κάνει με τις πιθανότητες δικαίωσης:
“Με την υπ’ αριθμ. Υ.Δ. 2412/Φ951/360/431347/1984 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί μεταγενέστερα, ρυθμίστηκε, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 69 του ν. 1329/1983, η καταβολή του Βοηθήματος επαγγελματικής ή οικογενειακής αυτοτέλειας (Β.Ο.Ε.Α.) στα τέκνα των μετόχων και μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Το βοήθημα αυτό καταβάλλεται στα τέκνα αυτών: α) με την τέλεση γάμου,

β) από τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του παιδιού και μέχρι συμπληρώσεως του 30ου έτους ηλικίας του και

γ) για αποδεδειγμένους σοβαρούς λόγους υγείας, κατόπιν σχετικής αιτήσεως των δικαιούχων τέκνων.

Σύμφωνα δε με το άρθρο 3 της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης, όπως ισχύει σήμερα, για την καταβολή του βοηθήματος γίνονται υποχρεωτικά μηνιαίες κρατήσεις υπέρ του ΜΤΣ, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 2% για κάθε παιδί επί των αποδοχών των μετόχων και σε ποσοστό 5% για κάθε παιδί επί του μερίσματος των μερισματούχων. Είναι προφανές, επομένως, ότι το Βοήθημα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και είναι εξ αυτού του λόγου υποχρεωτική η καταβολή του από το ΜΤΣ, όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου.

Παρά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τα δικαιούμενα τέκνα από το έτος 2008, το ΜΤΣ δεν έχει προβεί σε καταβολή του Β.Ο.Ε.Α.

Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση αυτή έχει υπερβεί τα όρια του εύλογου χρόνου και δεν είναι αιτιολογημένη.

Επιπλέον, προσφάτως το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ αποφάσισε -για πρώτη φορά- με το υπ ́αριθμ. 19/3 Πρακτικό (Συνεδρίαση της 16ης-12-2010) τη μείωση του καταβαλλόμενου μερίσματος σε ποσοστό 25% για το έτος 2011, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής καταβολής του σε μεταγενέστερο χρόνο. Κατά συνέπεια, πιθανολογείται ότι το ΜΤΣ ακόμα και στην περίπτωση καταβολής του Β.Ο.Ε.Α. θα επιχειρήσει τη χορήγησή του σε μειωμένο ύψος επικαλούμενο τη μείωση του μερίσματος!

Τούτο διότι το Β.Ο.Ε.Α. υπολογίζεται επί τη βάσει του ποσού του χορηγούμενου μερίσματος. Ερίζεται, όμως, και θα τεθεί προς κρίση ενώπιον των δικαστηρίων, το εάν το Β.Ο.Ε.Α. υπολογίζεται με βάση το χορηγούμενο μέρισμα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης –το οποίο εμείς θα υποστηρίξουμε ως ορθότερο- ή κατά το χρόνο καταβολής του ποσού, όπως ορίζει πλέον το άρθρο 2 της ως άνω ΚΥΑ, μετά την τροποποίησή της με την υπ’ αριθμ. ΥΑ Φ951.1/120/875101/Σ5291/17-08- 2010 υπουργική απόφαση.


Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, είναι σαφές ότι η Διοίκηση επιχειρεί με σειρά ενεργειών να μειώσει ή – ακόμα και να αναιρέσει το δικαίωμα στο Β.Ο.Ε.Α. στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση και, ως εκ τούτου, ενόψει και του κινδύνου παραγραφής των αξιώσεων με τη συμπλήρωση πενταετίας από την υποβολή των αιτήσεων η άμεση δικαστική διεκδίκηση της καταβολής του Β.Ο.Ε.Α. καθίσταται, κατά τη γνώμη μας, επιτακτική!
Συγκεκριμένα, τα τέκνα –που είναι και αποκλειστικοί δικαιούχοι- νομιμοποιούνται να καταθέσουν ατομική αγωγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας την καταβολή του Β.Ο.Ε.Α. Το βοήθημα θα πρέπει να υπολογιστεί με βάση το ύψος του μερίσματος που χορηγείτο στον μέτοχος ή μερισματούχο κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης του τέκνου, επομένως πριν από την μείωσή του.
Τα έξοδα για την σύνταξη και την κατάθεση ατομικής αγωγής ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 200 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 23%). Επιπλέον, τα έξοδα για την παράσταση κατά τη συζήτηση της αγωγής υπολογίζονται ανάλογα με το κόστος του γραμματίου (η αξία του οποίου προσδιορίζεται περιοδικώς από το Δ.Σ.Α.) κατά το χρόνο συζήτησης της αγωγής.
Απαραίτητα Δικαιολογητικά:
1. Πιστοποιητικό γέννησης του δικαιούχου τέκνου
2. Αίτηση (με αριθμό πρωτοκόλλου) προς ΜΤΣ για καταβολή του Β.Ο.Ε.Α.
3. Βεβαίωση από την οποία να προκύπτουν τα έτη ασφάλισης του τέκνου έως την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης
4. Βεβαίωση του ύψους του χορηγούμενου μερίσματος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για το Β.Ο.Ε.Α.
*5. Έγγραφη εξουσιοδότηση για την παράσταση του δικηγόρου κατά τη συζήτηση, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί (με θεώρηση του γνησίου υπογραφής από ΚΕΠ) μετά την κατάθεση της αγωγής και ενόψει της συζήτησής της.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ 68.000 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Σε βαθιά κρίση οι επιχειρήσεις

Το 53% των καταστημάτων δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις υποχρεώσεις του. Πληθαίνουν τα λουκέτα ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους όπως η Σταδίου, η Τσακάλωφ στο Κολωνάκι και η Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά

Αδειες βιτρίνες, ενοικιαστήρια και απόγνωση συνθέτουν το «παζλ» της εικόνας που αφήνει στο πέρασμά της η οικονομική κρίση
Αδειες βιτρίνες, ενοικιαστήρια και απόγνωση συνθέτουν το «παζλ» της εικόνας που αφήνει στο πέρασμά της η οικονομική κρίση

Δρόμους στρωμένους από... λουκέτα αφήνει στο πέρασμά της η οικονομική κρίση. Επιχειρήσεις με είδη ένδυσης, υπόδησης, νοικοκυριού και άλλα προϊόντα, που ήταν για χρόνια σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, δεν άντεξαν και έκλεισαν.

Το "Εθνος" χαρτογραφεί σήμερα τη Λεωφόρο Πεντέλης στο Χαλάνδρι και την οδό Ερμού στο κέντρο της Αθήνας και παρουσιάζει το "σήμερα" και το "χθες" με τα καταστήματα που υπήρχαν μέχρι πρότινος και τώρα παραμένουν κενά.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, μιλώντας στην εφημερίδα αποκαλύπτει ότι "από τις αρχές του 2010 μέχρι και τώρα έχουν βάλει "λουκέτο" 68.000 εμπορικές επιχειρήσεις. Το 53% των επιχειρήσεων που υπάρχουν σήμερα είναι στο "κόκκινο". Δηλαδή, μία στις δύο -για την ακρίβεια γύρω στις 150.000- δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τα δάνεια, τις οφειλές, τις πληρωμές στο προσωπικό.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος είναι τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΕΕ αναφορικά με τον αριθμό των "λουκέτων" στις εμπορικές πιάτσες της Αθήνας, του Πειραιά, του Κολωνακίου, του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς και του Χαλανδρίου. Ενα στα πέντε καταστήματα δεν άντεξε την ύφεση κι έκλεισε. Η αναλογία φτάνει ακόμη και ένα στα τρία κλειστά μαγαζιά όπως στη Σταδίου, την Τσακάλωφ στο Κολωνάκι και την Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά.

Σε βαθιά κρίση οι επιχειρήσεις

Στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στο Μαρούσι, στη Ν. Ιωνία, στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά έκλεισαν 1.230 σε σύνολο 5.982 εμπορικών καταστημάτων. Πρόκειται για το 20,6%.

Απόγνωση
Αδειες βιτρίνες, ενοικιαστήρια αλλά και απόγνωση στους γείτονες καταστηματάρχες -οι οποίοι βλέπουν να έρχεται η σειρά τους- συνθέτουν το "παζλ" της αποκαρδιωτικής εικόνας που αφήνει στο πέρασμά της η λαίλαπα της ύφεσης.

Σε βαθιά κρίση οι επιχειρήσεις

Στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων βρίσκεται στο 23,4%. Στην οδό Σταδίου το 33,8% των καταστημάτων έχει ενοικιαστήριο. Ακολουθούν η οδός Ακαδημίας με 24,6% και η Ερμού με 24,3%. Δεν γλιτώνει ούτε το "αριστοκρατικό" Κολωνάκι με το 29% των πανάκριβων μαγαζιών της Τσακάλωφ να μην υφίσταται.

Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου τα "λουκέτα" φτάνουν στο 17,8%. Στο 17% είναι τα κλειστά μαγαζιά του Αμαρουσίου, αν και στην οδό Πλαστήρα ανεβαίνει στο 28,5%.

Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων, το ποσοστό φτάνει το 21,0%. ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%.

Σε βαθιά κρίση οι επιχειρήσεις

Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην Καλλιθέα "έχασε" το 16,8% των καταστημάτων.

Το Χαλάνδρι παρουσιάζει μια υψηλή συγκέντρωση "λουκέτων" στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαϊμαντά) με ένα ποσοστό της τάξης του 22%.

Ο Πειραιάς ανθίσταται με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να είναι στο 16,2%.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζει την ανάγκη της λήψης αναπτυξιακών μέτρων έναντι των φορολογικών: "Δεν αντέχουμε άλλο. Οι φόροι σε συνδυασμό με τον δανεισμό μας μάς οδηγούν σε αφανισμό. Αυτό που ζητάμε είναι να δοθούν παρατάσεις στην αποπληρωμή των οφειλών μας προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία".

Κόντρα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού με φόντο την κάθαρση

Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ των διοικήσεων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη στο περιθώριο της κλήρωσης του πρωταθλήματος στις οποίες ανέφερε ότι κάποιοι «προσπαθούν να βρουν ένα θύμα στο βωμό των εύκολων εντυπώσεων, χωρίς να γίνεται ουσιαστική κάθαρση». Η «πράσινη» ΠΑΕ ανεπίσημα άφησε αιχμές εναντίον του απερχόμενου προέδρου της Σούπερ Λίγκας, ότι υπονομεύει την κάθαρση για να λάβει σκληρή και οργισμένη απάντηση από τον ισχυρό άνδρα των Πειραιωτών: «ή διαψεύδετε ή θα τα πούμε στα δικαστήρια». Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν διέψευσε, αλλά σε επίσημη πλέον τοποθέτηση σημείωσε ότι «δεν δέχεται υποδείξεις» και επανέλαβε ότι ο κ.Μαρινάκης ενοχλείται από τις εξελίξεις.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι, με το μήνυμα του κ.Μαρινάκη πριν την κλήρωση του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας: "Όλοι ξέρουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δέχεται μια επίθεση η οποία κατά καιρούς γίνεται πιο έντονη γιατί εξυπηρετεί κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα και κάποιους που επιθυμούν μέσα από την καταστροφή που σπέρνουν στο ποδόσφαιρο να το χειραγωγήσουν. Αυτή την επίθεση μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο με την ενότητα και την τίμια στάση απέναντι ο ένας στον άλλο. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τίποτα καλύτερο απλώς πετροβολώντας το ποδόσφαιρο, κτυπώντας με δηλώσεις και υπονοούμενα και λασπολογώντας. Η κάθαρση στο ποδόσφαιρο, όποια και να είναι, πρέπει να γίνει ουσιαστικά και με σεβασμό στους νόμους αλλά προπάντων τίμια.

Χωρίς κραυγές, υποκρισίες, μεγαλοστομίες και βεβιασμένες ενέργειες. Κάτω από το βάρος του να βρούμε γρήγορα κάποια θύματα στο βωμό των εύκολων εντυπώσεων, έτσι δεν γίνεται κάθαρση, απλά καλύπτεται το πρόβλημα το οποίο σύντομα θα ξαναφουντώσει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να παριστάνουν τους τιμητές με αοριστολογίες ενώ οι ίδιοι έχουν τη φωλιά τους λερωμένη και ένα πάρα πολύ κακό και βρώμικο παρελθόν. Αντίθετα πρέπει να επιδιώξουμε την ουσιαστική σε βάθος κάθαρση".

Παναθηναϊκός: Ο κ.Μαρινάκης υπονομεύει την κάθαρση

Στον Παναθηναϊκό εξέλαβαν αυτή τη δήλωση ως υπονόμευση, ως μία προσπάθεια να δώσει ασπίδα προστασίας σε όσους έχουν στήσει αγώνες και κινδυνεύουν με βαριές κυρώσεις. Μάλιστα, όπως άφησαν να διαρρεύσει οι άνθρωποι της ομάδας, περίμεναν να στηρίξει την προσπάθεια κάθαρσης του ποδοσφαίρου, "αλλά κατέληξε να την υπονομεύει, δίνοντας την εντύπωση ότι του προκαλεί δυσφορία".

Μαρινάκης: Διάψευση ή δικαστήρια

Η απάντηση του προέδρου του Ολυμπιακού ήταν άμεση. Ο κ.Μαρινάκης επιτέθηκε χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς στον Δημήτρη Γόντικα, με δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Σούπερ Λίγκας. Ο πρόεδρος της διοργανώτριας Αρχής του Πρωταθλήματος χαρακτήρισε "θλιβερή" τη διαρροή φημών, ενώ έστειλε τελεσίγραφο στους "πράσινους" να διαψεύσουν ότι τα λόγια που ακούστηκαν αντιπροσωπεύουν τη θέση της ΠΑΕ, ειδάλλως η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Η δήλωση του κ.Μαρινάκη:

"Υπό άλλες συνθήκες η διαρροή φημών, για διαφωνίες στην τοποθέτησή μου ως προέδρου της Σούπερ Λίγκας, για την κάθαρση, σήμερα κατά την κλήρωση του πρωταθλήματος 2011-2012 θα ήταν εξοργιστική.

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απλά θλιβερή.

Θλιβερή γιατί αν ανταποκρίνεται όντως σε αντιδράσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός τότε μάλλον ο πρόεδρός της δεν ήταν ο ίδιος που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου σε παρόμοια σχεδόν αυτολεξεί αρχική τοποθέτησή μου στο θέμα της κάθαρσης, δεν έκανε απολύτως καμία διαφορετική τοποθέτηση και ούτε υποβολή της παραμικρής ένστασης.

Θλιβερή γιατί αν όντως ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός επιθυμεί μια κάθαρση που θα βασίζεται στη μη εφαρμογή των νόμων, σε αοριστολογίες και στην υποκρισία και θα επιδιώκει τη δαιμονοποίηση του ποδοσφαίρου, τότε σίγουρα τοποθετείται απέναντι σε όλες τις άλλες ομάδες της Σούπερ Λίγκας αλλά και απέναντι στην κοινή λογική και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Σε αυτή την περίπτωση μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει η σκιαμαχία του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με καθυστέρηση αρκετών ωρών και η απομόνωση στην οποία οδηγείται στην απέλπιδα προσπάθειά του, για άλλη μια φορά, να φορτώσει τις εσωτερικές αντιπαλότητες που αντιμετωπίζει σε φανταστικούς εξωτερικούς εχθρούς.

Τέλος, αν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν προβεί σε διάψευση των συγκεκριμένων διαρροών οι οποίες πλήττουν άμεσα τόσο τη Σούπερ Λίγκα όσο και εμένα και ως εκπρόσωπός της τοποθετήθηκα, θα αναγκαστούμε να προβούμε στη δρομολόγηση νομικών διαδικασιών".

Νέες αιχμές Παναθηναϊκού

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν διέψευσε, αλλά με επίσημη τοποθέτηση παραδέχθηκε ότι τα σχόλια αποτελούν τη θέση της ομάδας. Οι "πράσινοι" επιτέθηκαν εκ νέου στον κ.Μαρινάκη και τόνισαν ότι "ο Παναθηναϊκός δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν".

"Σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο κ. Μαρινάκης μέσω της Σούπερ Λίγκας:

α) ο Παναθηναϊκός είναι εκ των ιδρυτών της λίγκας και ο πρώτος που πέρα από οποιοδήποτε δικό του οικονομικό συμφέρον προάσπισε στη πράξη την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και προήγαγε με κάθε τρόπο την ενότητα της λίγκας. Συνεπώς δεν δέχεται από κανέναν υποδείξεις για τη στάση του.

β) το πότε και πώς θα εκφράσει τις απόψεις του ο Παναθηναϊκός είναι κάτι που αφορά τον ίδιο και κανέναν άλλο.

γ) είναι δεδομένο πως ο κ. Μαρινάκης χρησιμοποιώντας το θεσμικό του ρόλο ως προέδρου της Σούπερ Λίγκας έκανε κρίσεις για μια διαδικασία της δικαιοσύνης που είναι σε εξέλιξη και αφορά τη κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου".

«ΛΕΙΠΟΥΝ» 541.910 ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ Ποιος είναι ο πληθυσμός της χώρας το 2011;

Στις 22.7.2011 ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ., πρώην ΕΣΥΕ) τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής πληθυσμού του 2011, σύμφωνα με τα οποία ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας τον Μάιο του 2011 (μήνας που έγινε η απογραφή) ήταν 10.787.690.

Στις 28.7.2011, όμως, η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (η Eurostat) ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για τον πληθυσμό όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τις οποίες ο πληθυσμός της Ελλάδας την 1.1.2011 ήταν 11.329.600.

Ανάμεσα στα στοιχεία των δύο υπηρεσιών υπάρχει μια διαφορά 541.910 κατοίκων. Αν υποθέσουμε ότι η εκτίμηση της Eurostat είναι ορθή (και όπως θα δούμε στη συνέχεια υπάρχουν στοιχεία που στηρίζουν την υπόθεση αυτή), γεννάται το ερώτημα γιατί δεν απογράφτηκε ένας τόσο μεγάλος αριθμός κατοίκων της χώρας, που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού πληθυσμού της;

Τα σχόλια στον Τύπο που συνόδευσαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011, συνέκριναν τα αποτελέσματά της με το μόνιμο πληθυσμό της απογραφής του 2001, ο οποίος ανερχόταν σε 10.934.097, και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του πληθυσμού κατά 146.409 οφείλεται στη μείωση των γεννήσεων και στην αύξηση των θανάτων στη χώρα μας. Το συμπέρασμα, όμως, αυτό δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία. Ποια είναι η πραγματικότητα με βάση τα στοιχεία αυτά;

Η φυσική αύξηση

Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα έτη 2001-2009 και της Eurostat το έτος 2010 για τις γεννήσεις και τους θανάτους στη χώρα μας τη δεκαετία 2001-2010 προκύπτει ότι η φυσική αύξηση του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θάνατοι) ολόκληρη τη δεκαετία αυτή ήταν 39.472. Η φυσική αυτή αύξηση του πληθυσμού, όπως έχουμε δείξει σε πολλά άρθρα μας, οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ οι θάνατοι των Ελλήνων τη δεκαετία αυτή ξεπερνούσαν τις γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες, δηλαδή σημειώθηκε φυσική μείωση των Ελλήνων, οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες μείον τους λίγους θανάτους αλλοδαπών υπερκάλυψαν τη μείωση αυτή.

Μόνο, επομένως, από τη φυσική αύξηση του πληθυσμού της χώρας μας ο πληθυσμός της χώρας θα έπρεπε να είναι το 2011 ίσος με 10.934.097 + 39.472 = 10.973.569. Αν τα αποτελέσματα της απογραφής 2011 ήταν ορθά, θα έπρεπε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στη διάρκεια της δεκαετίας 2001-2010, όχι μόνο δεν σημειώθηκε καθαρή εισροή μεταναστών, αλλά, αντίθετα, σημειώθηκε καθαρή εκροή πληθυσμού (Ελλήνων και αλλοδαπών) ίση με 10.973.569 - 10.787.690 = 185.879.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή την εισροή δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών κάθε χρόνο, από τους οποίους ελάχιστοι επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσής τους. Υπάρχει, δηλαδή, μεγάλη καθαρή εισροή μεταναστών όλα αυτά τα χρόνια.

Πράγματι τόσο η ΕΛ.ΣΤΑΤ. όσο και η Eurostat εκτιμούσαν ότι όλα τα έτη της δεκαετίας 2001-2010 υπήρχε καθαρή εισροή πληθυσμού (βασικά, δηλαδή, λαθρομεταναστών), η οποία έβαινε μειούμενη προς τέλος της δεκαετίας αυτής. Συνολικά στη διάρκεια των 10 αυτών ετών η Eurostat εκτιμά ότι σημειώθηκε καθαρή εισροή πληθυσμού ίση με 358.940.

Πραγματικός αριθμός

Με βάση, επομένως τα πραγματικά στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας το 2011 είναι ίσος με τον πληθυσμό της απογραφής 2001 (10.934.097) + τη φυσική αύξηση του πληθυσμού (39.472) + την καθαρή εισροή μεταναστών (358.940) = 11.332.509, δηλαδή όσος περίπου είναι ο πληθυσμός που ανακοίνωσε η Eurostat στις 28.7.2011.

Το επόμενο ερώτημα είναι: σε ποιες περιφέρειες της χώρας εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό της διαφοράς των 541.910 κατοίκων ανάμεσα στα στοιχεία της Eurostat και εκείνα της απογραφής του 2011. Στοιχεία για τον πληθυσμό των περιφερειών το 2011 δεν υπάρχουν. Στοιχεία στη βάση δεδομένων της Eurostat υπάρχουν μέχρι το 2009. Τα στοιχεία του έτους αυτού δίνονται στην 1η στήλη του πίνακα Με βάση τα στοιχεία της 1ης στήλης κατανέμουμε στις περιφέρειες τον πληθυσμό της χώρας την 1.1.2011 που ανακοίνωσε η Eurostat. Στην 3η στήλη δίνουμε τα στοιχεία της απογραφής του 2011 για τις περιφέρειες και στην 4η τη διαφορά ανάμεσα στη 2η και στην 3η στήλη.

Από την 4η στήλη του πίνακα φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στις εκτιμήσεις της Eurostat και την απογραφή 2011 εστιάζονται κυρίως στην Αττική (-301.242) και κατά δεύτερο λόγο στην Κεντρική Μακεδονία (-80.324) και στη Δυτική Ελλάδα (-66.408). Η συνολική διαφορά στις 3 αυτές περιφέρειες είναι συνολικά -447.974, δηλαδή το 83% της συνολικής διαφοράς των -541.910.

Είναι, πράγματι, πολύ πιθανόν στις τρεις αυτές περιφέρειες να υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος των μη απογραφέντων μεταναστών (ή ενδεχομένως και Ελλήνων), δεδομένου ότι στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία (λόγω Θεσσαλονίκης) υπάρχουν οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ η Δυτική Ελλάδα με το λιμάνι της Πάτρας είναι η πύλη προς την Ευρώπη, απ' όπου ελπίζουν να φύγουν οι μετανάστες.

Οι λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η μη απογραφή 541.910 κατοίκων της χώρας είναι πολλοί. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι: ο μη εντοπισμός διάσπαρτων ή κρυπτόμενων μεταναστών, η άρνηση κατοίκων (αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων) να ανοίξουν την πόρτα τους στους απογραφείς, η παροχή ανακριβών στοιχείων από ορισμένους για το σύνολο των ατόμων που διαμένουν σε μια κατοικία και, τέλος, το γεγονός ότι η απογραφή έγινε σε 15-17 μέρες και όχι σε 1 μέρα, όπως όλες οι προηγούμενες.

Αν πράγματι ο πληθυσμός της χώρας είναι 11.329.600, όπως εκτιμά η Eurostat, και όχι 10.787.690 που έδειξε η απογραφή, είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των στοιχείων της απογραφής δεδομένου ότι ο ακριβής αριθμός των κατοίκων της χώρας έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για δημογραφικούς σκοπούς (δηλαδή για προβολές για τη μεταβολή του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια), αλλά και για την οικονομική, κοινωνική, περιφερειακή και μεταναστευτική πολιτική που θα εφαρμοστεί από εδώ κι εμπρός από τις κυβερνήσεις της χώρας, καθώς και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει να γίνει η αναπροσαρμογή αυτή.

Επανεκτίμηση

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε ότι μετά την απογραφή διενήργησε έρευνα κάλυψης με μεγάλο δείγμα, προκειμένου να εκτιμηθεί η πληρότητα των ανακοινωθέντων στοιχείων. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα προκύψει από την έρευνα αυτή που θα βοηθήσει στην αναγκαία προσαρμογή των στοιχείων της απογραφής που ανακοινώθηκαν, αν και για την έρευνα αυτή ισχύουν οι προαναφερθέντες λόγοι μη καταγραφής όλων των κατοίκων και, ιδιαίτερα, όλων των μεταναστών.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Τύμπανα πολέμου στο Δημόσιο

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ: ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΔΕΔΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ»

Ραντεβού όχι το Σεπτέμβριο αλλά στις 22 Αυγούστου δίνουν η ΑΔΕΔΥ και η κυβέρνηση για να συνεχίσουν τον... πόλεμο που ξεκίνησε τούτες τις ημέρες με αφορμή τις νέες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τις αναφορές σε «λευκή απεργία» και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι σε αυτή την περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της απόλυσης.

Διαδήλωση ΑΔΕΔΥ Διαδήλωση ΑΔΕΔΥ Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, που ανέλαβε να χειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα εκ μέρους της κυβέρνησης, με συνεχείς δηλώσεις του το τελευταίο διήμερο, έθεσε ουσιαστικά θέμα απολύσεων, αν διαπιστωθεί ότι κάνουν «λευκή απεργία» και δεν εισπράττουν τα δημόσια έσοδα.

Οι απειλές Μόσιαλου ήρθαν έπειτα από πληροφορίες ότι η ΑΔΕΔΥ παροτρύνει σε «λευκή απεργία» τους υπαλλήλους, πληροφορίες που όμως διέψευσαν χθες οι επικεφαλής της. «Ουδέποτε υπήρξε τέτοια παρότρυνση από κανέναν» δήλωσε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της Ηλίας Ηλιόπουλος. Το θέμα προκλήθηκε λόγω των αντιδράσεων των δημοσίων υπαλλήλων στις νέες περικοπές στα επιδόματά τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χθεσινές του δηλώσεις (στο Mega), υποστήριξε ότι η «λευκή απεργία» δεν είναι δικαίωμα... «Η "λευκή απεργία" δεν είναι δικαίωμα, ούτε η μη είσπραξη εσόδων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εισπράττουν υπονομεύουν το δημοσιονομικό πρόγραμμα και δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα» είπε, τονίζοντας ότι για κάθε παράβαση καθήκοντος θα υπάρξει παραπομπή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και θα επιβληθούν κυρώσεις ανάλογα με το αδίκημα. Μια μέρα πριν, ο ίδιος είχε εκτοξεύσει απειλές για απολύσεις λέγοντας (στο ρ/σ Real), πως «η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί "λευκές απεργίες" ή αργομισθίες στο Δημόσιο, επειδή κόπηκε ένα επίδομα και ταυτόχρονα να μιλάμε για εργασιακή εφεδρεία» και είχε καλέσει την ΑΔΕΔΥ να αναλάβει τις ευθύνες της. Μόνο που οι απειλές Μόσιαλου είναι ουσιαστικά απειλές για απόλυση χωρίς ουσία, αφού τις αποφάσεις για τις πιθανές απολύσεις τις παίρνουν τα πειθαρχικά συμβούλια που απαρτίζονται από δημοσίους υπαλλήλους.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο γενικός γραμματέας Ηλίας Ηλιόπουλος δήλωσε χθες στην «Ε» ότι η κυβέρνηση θα πάρει την απάντησή της με δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και εντός του Αυγούστου.

«Αντί να δείξουν σεβασμό», λέει ο κ. Ηλιόπουλος, «στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο εξαιτίας της πολιτικής τους, ορισμένοι κυβερνητικοί εμφανίζονται να έχουν διάφορες εμμονές. Δεν έχουμε πει ποτέ για "λευκή απεργία" κι είναι γνωστό ότι έχουμε επιλέξει άλλους δρόμους αγώνα. Τα μέλη της κυβέρνησης αν συνεχίσουν αυτού του είδους τις συκοφαντίες θα πει πως έχουν ένα νέο σχέδιο κι ότι όλη αυτή η προπαγάνδα περί "λευκής απεργίας" έχει κύριο στόχο να πέσει στα μαλακά η εκποίηση διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών που έχουν στο μυαλό τους να πραγματοποιήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «οι οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων στενάζουν και αγωνίζονται καθημερινά να τα βγάλουν πέρα, καθώς έχουν υποστεί τουλάχιστον 40% απώλειες στο μισθό τους. Είμαστε οι πρώτοι που με την επιβολή του Μνημονίου χάσαμε 25% των αποδοχών μας και στη συνέχεια με το Μεσοπρόθεσμο 10%», λέει ο κ. Ηλιόπουλος και συνεχίζει: «πριν από λίγες ημέρες είχαμε το πολυνομοσχέδιο του Βενιζέλου με το κόψιμο των επιδομάτων που "πήρε" από τους δημοσίους υπαλλήλους άλλα 5% με 6%. Το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί τόσο που δεν αντέχουμε άλλο.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να εισπράξει η κυβέρνηση και να σεβαστεί την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοί μας. Αλλοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου, άλλοι με έξωση γιατί χρωστούν ενοίκια. Οι ανεξέλεγκτες επιλογές της κυβέρνησής μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. Θα σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας από τις 22 Αυγούστου και στη Θεσσαλονίκη θα αρχίσουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις».

Ιστορική υποβάθμιση των ΗΠΑ από Standard and Poor's

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα χάνει την αξιολόγηση AAA από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's. Δεν επηρεάζονται τα αμερικανικά ομόλογα λέει η Κεντρική τράπεζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απώλεσαν την αξιολόγηση AAA όσον αφορά το ομοσπονδιακό χρέος της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο οίκος Standard&Poor’s το υποβάθμισε στην βαθμίδα AA+, επικαλούμενος τα προβλήματα του χρέους και του ελλείμματος, καθώς και "πολιτικούς κινδύνους".

Ο S&P έκανε λόγο περί "αρνητικής προοπτικής" στην ανάλυσή του, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξει νέα υποβάθμιση τους επόμενους 12 με 18 μήνες, ενώ κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο αξιολόγησης χαρακτήρισαν την ανάλυσή του εσφαλμένη.

Η, δίχως προηγούμενο, υποβάθμιση χαρακτηρίζεται ως δραματική εξέλιξη για την μεγαλύτερη οικονομία σε διεθνές επίπεδο. Είναι πιθανό να σημάνει την αύξηση του κόστους δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

"Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους", ανέφερε ο S&P στο σχετικό ανακοινωθέν του.

Η υποβάθμιση αυτή σημειώνεται μετά την παρατεταμένη σκληρή διένεξη των κομμάτων στο Κογκρέσο που επικεντρώθηκε στην περιστολή των δαπανών και στην αύξηση των φόρων για να μειωθεί το χρέος και να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού.

Στις 2 Αυγούστου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα νομοθέτημα που προβλέπει την μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Αλλά το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή "προκαταβολή" στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλες απώλειες αυτή την εβδομάδα -- αθροιστικά, ο δείκτης S&P 500 έχασε το 10,8% της αξίας του τις τελευταίες 10 ημέρες συναλλαγών --, τόσο λόγω των ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς μια νέα ύφεση, όσο και λόγω της διάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που πλήττει πλέον και την Ιταλία.

Στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα που έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις με τον οίκο δήλωσε, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμο, ότι υπάρχουν "σοβαρά και θεμελιώδη προβλήματα στην ανάλυση του S&P".

Οι ΗΠΑ παρέμεναν στη βαθμίδα αξιολόγησης AAA από το Standard&Poor’s από την δημιουργία του οίκου, το 1941. Ο αρχαιότερος οίκος αξιολόγησης, ο Moody's, αποδίδει στις ΗΠΑ την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση, AAA, από το 1917 ως σήμερα αδιαλείπτως.

Τα αμερικανικά ομόλογα, που ως σήμερα θεωρούνταν ως η αδιαμφισβήτητα ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον από τον S&P χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Σημειώνεται ότι ένα ανώτερο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard&Poor’s δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την υποβάθμιση του χρέους τους από τη βαθμίδα AAA, εάν είχαν προβεί νωρίτερα στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού.

"Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να είχε γίνει ήταν να αυξηθεί το όριο του χρέους έγκαιρα", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζον Τσέιμπερς, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης του S&P.

"Η υποβάθμιση δεν επηρεάζει τα αμερικανικά ομόλογα"

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε πριν από λίγο ότι η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard&Poor’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας δε θα επηρεάσει σε τίποτε τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά τις αγορές και τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων, διαμέσου των οποίων ασκεί νομισματική πολιτική.

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και άλλοι ρυθμιστικοί φορείς του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ.

"Η απόφαση του Standard&Poor’s δεν (θα) έχει καμιά συνέπεια για τη λειτουργία της FED. . . ή τις ενέργειές της στην αγορά", είπε ένας εκπρόσωπός της.

Η εκτίμηση του οικονομικού κινδύνου σε ό,τι αφορά "τα κρατικά ομόλογα και άλλα ομόλογα που εκδίδονται από το κράτος ή έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κυβερνητικών υπηρεσιών και οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος δε θα αλλάξει", ανέφεραν οι ρυθμιστικοί φορείς του τραπεζικού τομέα της χώρας σε ανακοινωθέν τους.

"Η μεταχείριση των χρεογράφων που εκδίδει το υπουργείο Οικονομικών και άλλων χρεογράφων που εκδίδονται από το κράτος ή έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κυβερνητικών υπηρεσιών και οντοτήτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος υπό άλλους ομοσπονδιακούς τραπεζικούς κανονισμούς. . . επίσης δε θα αλλάξει", προσέθεσαν οι φορείς FDIC, NCUA και OCC.

ΗΠΑ: Κάνατε λάθος στον υπολογισμό

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε πριν από λίγο τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor’s ότι έκανε ένα "χονδροειδές και ερασιτεχνικό" λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

"Ένας λάθος υπολογισμός 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μιλάει από μόνος του", δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά την ανακοίνωση του S&P ότι υποβαθμίζει την εκτίμησή του για το αξιόχρεο των ΗΠΑ κατά μία βαθμίδα, από το AAA στο AA+.

Ο Ομπάμα γνώριζε

Ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων σχετικά με την πρόθεση του οίκου Standard&Poor’s να υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για το χρέος των ΗΠΑ προτού μεταβεί στο Καμπ Ντέιβιντ το απόγευμα, ανέφερε ένας αξιωματούχος της διοίκησης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφυγε από τον Λευκό Οίκο με προορισμό το Καμπ Ντέιβιντ λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Standard & Poor's.

"Ενημερώθηκε πριν φύγει για το Καμπ Ντέιβιντ και ενημερωνόταν κατά την διάρκεια της νύχτας" ανέφερε ο αξιωματούχος.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)