Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

5 όροι-βόμβες για το νέο δάνειο

Mε τίτλο “5 όροι-βόμβες για το νέο δάνειο” κυκλοφορησε την Κυριακή η Realnews. Η εφημερίδα αποκαλύπτει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών προς την Αθήνα για το δεύτερο μνημόνιο.

1. ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο θα συνδεθεί με την εκταμίευση των δόσεων κάθε τρίμηνο.
2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Κατάργηση του εφάπαξ και συγχωνεύσεις ταμείων.
3. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Σκληρό σύστημα για τα επόμενα 30 έτη.
4. ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Αυξήσεις κεφαλαίου, μείωση κόστους και εξαγορές.
5. ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Λεπτομερές σχέδιο για τη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων.

Τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου

ΚΡΥΦΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ECOFIN
Μειώσεις βασικών συντάξεων του ΟΓΑ και άλλων ταμείων, άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο, αναγκαστική πώληση τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ δημόσιου πλούτου και δεκάδες μέτρα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει η απόφαση του ECOFIN που συνυπέγραψε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και οι ομόλογοί του και έχει ουσιαστικά το χαρακτήρα νέου μνημονίου.

Το έγγραφο της απόφασης αποδεικνύει ότι:...
1.Τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση με επίσημες ανακοινώσεις διέψευδε ζήτημα μείωσης συντάξεων και επιχειρούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο θέμα των απολύσεων, προσυπέγραφε τα ίδια μέτρα με τη μορφή απόφασης του Συμβουλίου, δηλαδή κείμενο απόλυτα δεσμευτικό και προϋπόθεση για τη λήψη των δόσεων του δανείου.

2. Πλέον δεν μιλάμε για αναθεωρημένο μνημόνιο αλλά για νέο μνημόνιο που εκτείνεται έως το 2015. Ο στόχος για το έλλειμμα φτάνει έως το 2014 (2,6% του ΑΕΠ).

Ωστόσο αναγράφεται ρητά η κυβερνητική δέσμευση για δεκάδες εισπρακτικά μέτρα, αλλά και για έσοδα αποκρατικοποιήσεων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ έως το 2015 (προηγουμένως μνημονιακός στόχος ήταν τα 35 δισ. ευρώ έως το 2014). Η παρούσα και οι μελλοντικές κυβερνήσεις υποχρεούνται πλέον να εντάξουν στο πανίσχυρο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας ακίνητα και ΔΕΚΟ, που θα αποτιμηθούν εκ των υστέρων ότι θα έχουν αξία 50 δισ. ευρώ.

3.Καταργείται η απόφαση 2010/320/Ε.Ε. του Μαΐου του 2010, η οποία ουσιαστικά ενέκρινε το μνημόνιο από την πλευρά της Ε.Ε. με υπογραφές των υπουργών Οικονομικών.

Μέχρι τώρα η απόφαση αναθεωρούνταν κάθε τρεις μήνες, ύστερα από τον έλεγχο της τρόικας στην Αθήνα, αφού προσετίθεντο νέα μέτρα, δίδοντας την εντολή για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Παράλληλα ανακοινωνόταν στους πολίτες το αναθεωρημένο μνημόνιο που αποτελούνταν από την απόφαση του Συμβουλίου συν τα μέτρα που δεν είχαν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Πλέον, με την αιτιολογία ότι η απόφαση του 2010 «έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα και ουσιωδώς» το Συμβούλιο την αντικατέστησε με νέα. Θα αποτελεί το «ευαγγέλιο» της οικονομικής πολιτικής της χώρας έως και το 2015.

Η απόφαση περιλαμβάνει στις 50 σελίδες της όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ή θα ληφθούν έως το 2015. Τα κατανέμει ανά τρίμηνο και υποχρεώνει την Ελλάδα στη λήψη τους. Δεσμεύει τη χώρα και αν οι αξιολογήσεις για τη «συμμόρφωση της Ελλάδος προς την παρούσα απόφαση» δείξουν ότι δεν έχει συμμορφωθεί, «η Επιτροπή μπορεί να υποδείξει τα μέτρα που χρειάζονται για να τηρηθεί η πορεία της προσαρμογής που χαράσσει η παρούσα απόφαση».

Η απόφαση προβλέπει παρεμβάσεις που θα αγγίξουν κομβικά σημεία του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα:

*Μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και των κατώτατων ορίων συνταξιοδότησης των άλλων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων με βάση τη μόνιμη κατοικία.

*Περικοπές στα εφάπαξ ποσά που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση.

*Υποχρεωτικές απολύσεις και προσωρινή αργία (εργασιακή εφεδρεία) στις δημόσιες επιχειρήσεις χωρίς κλαδικές εξαιρέσεις και αύξηση των τιμολογίων τους.

*Αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν κριθεί ότι η αύξηση των δαπανών του δημοσίου τομέα για συντάξεις έως το 2060 ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ.

*Ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας «τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015».

*Συγχωνεύσεις/κλείσιμο και μείωση των επιδοτήσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

*Μείωση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους (έλεγχος εισόδου) και εισαγωγή χρέωσης για την παροχή υπηρεσιών σε αλλοδαπούς πολίτες.

*Αύξηση των εσόδων από διόδια, τέλη, δικαιώματα και άλλες πηγές εσόδων.

*Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στο φυσικό αέριο και το υγραέριο, αλλά μείωση από τον Δεκέμβριο της φορολογίας των επιχειρήσεων.

*Κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Ψαλίδι στο Δημόσιο

ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ
Στη δραστική περικοπή των επιδομάτων, από 10% έως και 50%, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο από 1ης Ιουλίου κόβει τις υπερωρίες και παγώνει τις μισθολογικές προαγωγές.

Η νέα μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συνέπεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, επέρχεται από: ...
** Την εγκύκλιο του υπουργείου, διευκρινιστική του Εφαρμοστικού Νόμου, βάσει της οποίας τίθενται σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου 2011 οι μειώσεις των υπερωριών μέχρι και 20 ώρες ανά υπάλληλο το μήνα, το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης ή μισθολογικής προαγωγής για υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ (παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που βρίσκονταν στις 30/6/2011) και η αναστολή της χορήγησης επιπλέον ποσοστού 4% στο επίδομα χρόνου υπηρεσίας. Αναστέλλονται και οι μισθολογικές προαγωγές για δικαστικούς, προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατρούς ΕΣΥ, καλλιτεχνικό προσωπικό Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και Λυρικής Σκηνής, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Λιμενικό, επαγγελματίες οπλίτες.

** Την κατάθεση τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών βάσει της οποίας περιορίζονται μέχρι και 50% τα 22 επιδόματα που λαμβάνουν κατά περίπτωση δικαστικοί, γιατροί, αρχιερείς, εκπαιδευτικοί και σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Το συνολικό όφελος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 351 εκατ. ευρώ, και ειδικά για φέτος στα 175,5 εκατ. ευρώ καθώς εφαρμόζεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι περικοπές στα επιδόματα ξεκινούν από 10% για ειδικές πρόσθετες αμοιβές ή επιδόματα αποτελεσματικότητας και φτάνουν μέχρι 50% για το κίνητρο απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Ειδικά για το κίνητρο ή πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, η μείωση φτάνει στο 30%, αλλά αν το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 200 ευρώ τότε θα μειώνεται 15%.

Η μείωση των επιδομάτων αποτελεί την αρχή του νέου κύκλου περικοπών στο Δημόσιο, ο οποίος θα κορυφωθεί με την κατάθεση στη Βουλή του Ενιαίου Μισθολογίου μέσα στον Αύγουστο. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει, και δη οι ηγέτες της Ευρώπης στην τελευταία σύνοδο κορυφής, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως υποχώρηση ως προς τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. Αλλωστε, το Μεσοπρόθεσμο που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση τη δεσμεύει για εξοικονόμηση 2.195 εκατ. ευρώ από το 2011 έως και το 2015 μόνο από το μισθολογικό κόστος.

ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και τρόικα αφοπλίζουν οικονομικά το στρατό

Η λέξη αναβρασμός, στην κυριολεξία της, αποδίδει την κατάσταση που επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις σε όλο το φάσμα των βαθμών, αν και οι ανώτατοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν ζωντανά τα τελευταία ψήγματα αισιοδοξίας.
Σημαντικά έχει υποχωρήσει και η εκπαίδευση, καθώς έχει μειωθεί η διαθεσιμότητα των μέσων αλλά και τα χρήματα
Το τελευταίο οχυρό των ένστολων, αυτό που μέχρι και πρόσφατα έφραζε την είσοδο του «άι σιχτίρ» στην καθημερινή πρακτική τους, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα αξιωματικών, καταρρέει καθημερινά. Η απαξίωση του έργου τους πρακτικά γκρεμίζει το μοναδικό εναπομείναντα λόγο παραμονής τους στο στράτευμα.

Η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές μονάδες χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς απελπιστική σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η έλλειψη υλικών, ανταλλακτικών, ακόμα και καυσίμων ή λαδιών για τα αυτοκίνητα, έχει χτυπήσει κόκκινο, κυρίως σε μονάδες που καλούνται καθημερινά να είναι ενεργές, δηλαδή να έχουν κινήσεις και να χρησιμοποιούν μέσα τα οποία...
θέλουν καύσιμα, ανταλλακτικά και συντήρηση.

«Κουπί σε δεμένη βάρκα»

Δεκάδες τα περιστατικά στα οποία κάνουν αναφορά για να τεκμηριώσουν τα λεγόμενά τους οι αξιωματικοί, αλλά, όπως μας είπαν οι ίδιοι, δεν έχει καμία σημασία να περιπτωσιολογούμε, καθώς όλες μαζί δείχνουν την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από το ότι «δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα διοίκησης». «Πώς να διοικήσεις, πώς να διατάξεις και πώς να τιμωρήσεις όταν η μόνιμη επωδός είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν έχουμε ανταλλακτικά ή καύσιμα ή.... Είναι σαν να τραβάμε κουπί σε δεμένη βάρκα».

Δεκάδες τα περιστατικά που διοικητές και υποδιοικητές κάνουν ότι δεν βλέπουν, όπως και δεκάδες τα περιστατικά που εφευρίσκουν τρόπους να εξοικονομήσουν μερικά χρήματα από τα ΚΨΜ για να βάψουν τους τοίχους ή να επισκευάσουν προβλήματα.

Αδεια ράφια

Εντονο το πρόβλημα και στις αποθήκες ανταλλακτικών, καθώς τα ράφια έχουν αδειάσει και κάθε ανταλλακτικό παραγγέλλεται όταν υπάρξει βλάβη. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το όχημα, πλοίο, αεροσκάφος και άλλα πολλά, παραμένει εκτός χρήσης μέχρι να παραληφθεί. Αδεια όμως και τα ράφια των μονάδων από καθημερινά υλικά, όπως χαρτί τουαλέτας, χαρτί για τους εκτυπωτές και άλλα αναλώσιμα. Ελλείψεις υπάρχουν ακόμα και στα διακριτικά σήματα των μονάδων, με αποτέλεσμα για 350 ευρώ να μη φορούν κάποιοι τα διακριτικά τους.

Αρκετοί ήταν οι αξιωματικοί που, ενώ επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω, εξέφρασαν την άποψη ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιείται η κατάσταση ώστε να μη μεταφέρονται πληροφορίες από ανοιχτές πηγές. Στον αντίλογο άλλοι, που θεωρούν ότι τα πάντα είναι γνωστά, δεν υπάρχει τίποτα κρυφό και το κουκούλωμα δεν οδηγεί πουθενά αλλού πέρα από την απαξίωση του έργου και του κύρους του.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά, σε όλες τις μονάδες υπηρετούν στρατιώτες, παιδιά σπουδαγμένα, έξυπνα, που μπορούν να καταλάβουν και βλέπουν την κατάσταση όπως πραγματικά είναι και όχι όπως εμείς θέλουμε να τους την παρουσιάζουμε. Τα παιδιά αυτά μιλάνε στις οικογένειές τους, στους φίλους τους για όσα βιώνουν. Είναι σαν αυτό που λέμε «ο κόσμος το 'χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι».

Αξιο προς καταγραφή είναι και το γεγονός ότι οι «καταγγελίες» για αδυναμία εκτέλεσης του έργου τους δεν γίνονται από συγκεκριμένες ομάδες αξιωματικών ή υπαξιωματικών, ούτε αφορούν ένα σώμα, για παράδειγμα τα τεθωρακισμένα, ούτε ένα όπλο. Γίνονται σχεδόν από όλους τους αξιωματικούς που ρωτήσαμε και αφορούν και το Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Οπως μας έλεγαν οι ίδιοι, «βεβαίως υπάρχει διαφορά, καθώς άλλο είναι σήμερα να μην υπάρχουν ρόδες ανταλλακτικές για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα από το να μην υπάρχουν ρόδες ανταλλακτικές για τα άρματα. Οχι ότι είναι λιγότερο σοβαρό αλλά ευτυχώς σήμερα δεν έχουμε πόλεμο, ενώ έχουμε φωτιές».

Ελλιπής εκπαίδευση

Ακόμα ένα στοιχείο στο οποίο αναφέρονται οι αξιωματικοί είναι το θέμα της εκπαίδευσης η οποία έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς έχει μειωθεί η διαθεσιμότητα των μέσων αλλά και τα χρήματα. Η διαθεσιμότητα των μέσων για εκπαίδευση έχει περιοριστεί αρκετά, καθώς οι επιχειρησιακές ανάγκες παραμένουν μεγάλες, ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία για να αντιμετωπιστούν οι σχεδόν καθημερινές τουρκικές προκλήσεις. Κατόπιν αυτού πρέπει τα διαθέσιμα αεροσκάφη πρώτα να καλύψουν τις ανάγκες αναχαίτισης και στη συνέχεια να βάλουν ώρες για εκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει και για το Πολεμικό Ναυτικό που έχει μεταφέρει τα πεδία ασκήσεων κάτω από την Υδρα για να μη χρειάζονται μεγάλες μετακινήσεις των πλοίων. Οσο για τα νέα άρματα ούτε λόγος για ασκήσεις, καθώς ακόμα δεν έχουν πυρομαχικά.

Εστιάζοντας σε αυτόν τον τομέα, έλεγαν ότι το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρότατο, καθώς οι επιπτώσεις του δεν φαίνονται σήμερα αλλά θα φανούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οπως μας είπαν χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή ξεζουμίζουμε τους παλιούς και έμπειρους όπου και όταν χρειάζεται. Οταν αυτοί θα φύγουν σε ένα ή δυο χρόνια με ποια εκπαίδευση και ποια εμπειρία θα αντιμετωπίσουν οι σημερινοί νέοι την κατάσταση.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ από enet

Νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις από σήμερα

Αρχίζει από σήμερα 1η Αυγούστου η παρακράτηση της μηνιαίας Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 18/7/2011 το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις με τις οποίες αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά της παρακράτησης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την 1η Αυγούστου, τα ποσοστά της Ειδικής Εισφοράς αναπροσαρμόζονται και διαμορφώνονται ως εξής:...

α) Για συντάξεις από 1.400,01 ευρώ μέχρι 1.700,01 ευρώ, ποσοστό 3%

β) Για συντάξεις από 1700,01 ευρώ μέχρι 2.000,00 ευρώ , ποσοστό 6%

γ) Για συντάξεις από 2.000,01 ευρώ μέχρι 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 7%

δ) Για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ μέχρι 2.600,00 ευρώ, ποσοστό 9%

ε) Για τις συντάξεις από 2.600,01 ευρώ μέχρι 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 10%

στ) Για τις συντάξεις από 2900,01 ευρώ μέχρι 3.200,00 ευρώ, ποσοστό 12%

ζ) Για τις συντάξεις από 3.200,01 ευρώ μέχρι 3.500,00 ευρώ, ποσοστό 13%

η) Για τις συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 14%

Επίσης επιβάλλεται επιπλέον μηνιαία εισφορά, στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δεν έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 1.700 ευρώ.

Τα ποσοστά της επιπλέον παρακράτησης έχουν ως εξής:

Α) Για συντάξεις από 1700,01 ευρώ, (συνολικό ποσό σύνταξης όπως έχει διαμορφωθεί μετά την παρακράτηση της εισφοράς όπως αυτή έχει αναπροσαρμοστεί), μέχρι 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 6%.

Β) Για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ μέχρι 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 8%.

Γ) Για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 10%.

Η παρακράτηση αυτή διακόπτεται τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας.
Από την επιπλέον μηνιαία εισφορά, εξαιρούνται όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής τους σχέσης ή αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το Εξωϊδρυματικό Επίδομα ή Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας του άρθρ. 42 του ν. 1140/1981 ( Α΄68), όπως ισχύει ή το επίδομα ανακανότητας του άρθρ. 54 του Π.Δ. 169/2007 ( Α΄210), ή πρόκειται για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και ορφανικές οικογένειες αυτών.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι κατόπιν της επιβολής της επιπλέον εισφοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.700,00 ευρώ.

Ακόμη για τους συνταξιούχους της κατηγορίας από 1.400,01 ευρώ μέχρι 1.700,01 το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400,00 ευρώ.

Αυτόφωρο από σήμερα για ληξιπρόθεσμους οφειλέτες

Μόνο όσοι οφείλουν περισσότερα από 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο και όχι όλοι όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ θα προσάγονται στο αυτόφωρο, σύμφωνα με διευκρίνιση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το νέο μέτρο, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά σήμερα.

Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι να κινηθεί αρχικά προς την κατεύθυνση των μεγαλοοφειλετών. Αυτό προκύπτει και από δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Παντελή Οικονόμου στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα: «Δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην Εφορία 5.000 και 10.000 ευρω. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η δέσμευσή μας» δηλώνει...
ο κ. Οικονόμου.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου φτάνουν τις 900.000 και το συνολικό ποσό των οφειλών τους ανέρχεται στα 41,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, από τη Δευτέρα οι οφειλέτες θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για το χρέος τους και θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, με διαγραφή έως και του 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και καταβολή σε δόσεις που φτάνουν έως και τις 36. Στη συνέχεια, και ανάλογα με την αντίδραση των οφειλετών, θα ακολουθήσει η εφαρμογή του νόμου.

Οι εντολές που έχουν λάβει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι η προσπάθεια να εστιαστεί, πρώτα απ' όλους, στους μεγάλους οφειλέτες. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.

Οι οφειλέτες που θα απομείνουν -υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα- θα εξεταστούν κατ' απόλυτη προτεραιότητα.

Στο «στόχαστρο» τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Στο «στόχαστρο» τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Εχει διαπιστωθεί ότι η παρεχόμενη περίθαλψη διαμορφώνεται και προγραμματίζεται στα ιδιωτικά ιατρεία, που λειτουργούν ως προθάλαμος εισαγωγής μη δικαιούχων στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης και της τρόικας ο τρόπος λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, οι αυξημένες δαπάνες σε αυτά και η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των στρατιωτικών γιατρών.

Η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Αμυνας αν και θεωρεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ιατρικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει προσηλωμένο στην αποστολή του υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ένστολων γιατρών που κύριο μέλημά του είναι το ιδιωτικό του ιατρείο με επίκεντρο του οποίου διαμορφώνεται η εφαρμοζόμενη πολιτική στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Δεκάδες τα παράπονα και οι καταγγελίες δικαιούχων (εν ενεργεία και απόστρατοι) για κακή αντιμετώπιση των ιδίων και των οικογενειών τους από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Προθάλαμος εισαγωγής
Από σχετική έρευνα που έχει κάνει άτυπα το επιτελείο του υπουργού Αμυνας έχει διαπιστωθεί ότι η παρεχόμενη περίθαλψη διαμορφώνεται και προγραμματίζεται στα ιδιωτικά ιατρεία που λειτουργούν ως προθάλαμος εισαγωγής μη δικαιούχων στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ο Π. Μπεγλίτης έχει ήδη ζητήσει να αποσαφηνιστεί εάν:

Στο «στόχαστρο» τα στρατιωτικά νοσοκομεία

1. Ο τρόπος που γίνεται η απονομή ειδικοτήτων στους στρατιωτικούς ιατρούς είναι προς όφελος και σύμφωνη με τις ανάγκες σε ειδικότητες του Υγειονομικού Σώματος ή των ίδιων των ιατρών;

2. Σε ποιο ποσοστό υπάρχουν αυξομειώσεις στις ειδικότητες που προβλέπονται προκειμένου να λειτουργούν εύρυθμα τα στρατιωτικά νοσοκομεία;

3. Για ποιους λόγους δεν υπάρχει δεκαετής προγραμματισμός ειδικοτήτων και ενώ η Διεύθυνση Υγειονομικού γνωρίζει τις πραγματικές ελλείψεις ειδικοτήτων δεν υποχρεώνει τους ιατρούς να τις λάβουν;

4. Εγινε ποτέ καταγραφή για τον κύκλο εργασιών των στρατιωτικών νοσοκομείων και των κλινικών τους προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι και ποιοι νοσηλεύονται;

5. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τις ημέρες νοσηλείας στρατιωτικών - στρατιωτών και ιδιωτών στα στρατιωτικά νοσοκομεία;

6. Ζητήθηκε ποτέ το κόστος ανά κλινική και διερευνήθηκε αν είναι υπερβολικό ή όχι σε σχέση με τον αριθμό νοσηλευθέντων;

7. Αληθεύει πως ορισμένος αριθμός κλινών διατίθεται στους διευθυντές κλινικών προκειμένου να εξυπηρετούν ιδιώτες ασθενείς τους;

8. Διερευνήθηκε ποτέ πόσοι ασθενείς -μη δικαιούχοι- εισάγονται με τη μέθοδο του επείγοντος τα Σαββατοκύριακα καλώντας το ΕΚΑΒ και επιλέγοντας σε ποίο νοσοκομείο θα νοσηλευτούν δασκαλεμένοι από τον θεράποντα στρατιωτικό ιατρό τους;

9. Τι κρύβεται πίσω από τη μέθοδο της διάθεσης των ιατρών από την οργανική τους θέση σε άλλα νοσοκομεία τις απογευματινές ώρες και πώς προλαβαίνουν οι στρατιωτικοί γιατροί να ανταποκρίνονται και στα δύο νοσοκομεία;

10. Πόσοι και ποιοι στρατιωτικοί ιατροί, ενώ θα έπρεπε να έχουν προαχθεί σε βαθμό Ταξιάρχου, επιλέγουν να μένουν στάσιμοι -και ποιοι συναινούν σε αυτό- ώστε καθίστανται ισόβιοι διευθυντές κλινικών;

11. Διερωτήθηκε ποτέ κανείς για τη σύμπτωση να γειτνιάζουν σχεδόν όλα τα ιδιωτικά τους ιατρεία με τα στρατιωτικά νοσοκομεία;

12. Επιτρέπεται να υπάρχουν στρατιωτικοί ιατροί που δεν έχουν σύμβαση με το Δημόσιο από τη στιγμή που τους επιτρέπεται η λειτουργία ιατρείου;

Το 2ο γραφείο

Ναυμαχία
Αναψαν τα... αίματα στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής που εξετάζει το σκάνδαλο των υποβρυχίων, όταν προσήλθε να καταθέσει ο τέως αρχηγός ΓΕΝ Δ. Γούσης. Αν και «γαλάζιος» ναύαρχος από την αρχή τον είχε «εγκλωβίσει» ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μέσω των ερωτήσεών του επιχειρούσε να αναδείξει τυχόν παραλείψεις ή αμέλεια του Πολεμικού Ναυτικού επί ημερών αρχηγίας Γούση. Ξαφνικά τα μάτια του ναυάρχου... τουμπάρουν και αντεπιτίθεται υπερασπίζοντας τα «ιερά και τα όσια» του Π.Ν. «Το Ναυτικό -είπε- τα έκανε όλα καλά. Επραττε τα δέοντα μέχρι εκεί που έφτανε η δικαιοδοσία του». Ο ναύαρχος απάντησε στο νεότερο Βαρβιτσιώτη ότι τις προμήθειες τις έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου οι πολιτικοί, δηλαδή η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών που υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Αμυνας. Και με δηκτικό τρόπο ο Δ. Γούσης πρόσθεσε «όταν παλαιότερα την ευθύνη την είχε το κάθε όπλο ξέραμε τι κάναμε»...

Νιτερέσα
Προς τι, όμως, η δυσπιστία Βαρβιτσιώτη στο πρόσωπο του Δ. Γούση. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο ναύαρχος στα μέλη της Επιτροπής: «Είμαι εγώ ως αρχηγός του ΓΕΝ που αποστράτευσα τον Σουρβίνο». Τι εστί Σουρβίνος; Ο υπασπιστής του Ιω. Βαρβιτσιώτη που όταν τον αποστράτευσε ο Γούσης, του κήρυξε πόλεμο ολόκληρη η οικογένεια.

Διαρροές
Στην κόντρα Βαρβιτσιώτη - Γούση μπλεγμένοι βρέθηκαν και οι στρατιωτικοί συντάκτες. Ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε ευθέως το Γούση ότι επί των ημερών του το Ναυτικό διέρρεε τις πληροφορίες ότι το υποβρύχιο γέρνει στους δημοσιογράφους που συνωστίζονταν στους διαδρόμους του Επιτελείου. Και ο ναύαρχος με περισσή ειλικρίνεια, του απάντησε: «Τι να κάνουμε, αφού εκείνη την περίοδο το υποβρύχιο έγερνε. Επρεπε να βγούμε να το διαψεύσουμε. Να πούμε ψέματα, δεν σας καταλαβαίνω».

Μάθε ότι...
Και για να μαθαίνεις, αγαπητέ Μίλτο, στους διαδρόμους του υπουργείου Αμυνας δεν συνωστίζονται οι δημοσιογράφοι, αλλά οι κομματάρχες των βουλευτών για τα ρουσφέτια τους. Οι στρατιωτικοί συντάκτες απλώς «τρυπώνουν» στα πιο απίθανα σημεία και τραβώντας του λιναριού τα πάθη ξετρυπώνουν τις πληροφορίες. Κάτι που, δυστυχώς, δεν μπορούν να κατανοήσουν όσοι δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή τους.

Το έγκλημα
«Τορπίλη» έριξε ο Δ. Γούσης στην Επιτροπή της Βουλής όταν του ζήτησε να εξετάσουν και το σκάνδαλο «ΝΕΥΤΩΝ». Πρόκειται για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παλαιότερων υποβρυχίων που με απόλυτη επιτυχία έγινε από το ίδιο το πολεμικό ναυτικό στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας την δεκαετία '85 - '95. Ομως για χάρη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ειδικότερα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που πουλήθηκαν στους Γερμανούς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΠΝ διεκόπη βιαίως. Ο Αντ. Σκυλλάκος του ΚΚΕ και ο Ι. Κοραντής του ΛΑΟΣ κουνούσαν τα κεφάλια τους, όταν άκουγαν το ναύαρχο Γούση να λέει ότι ακόμη και το τεχνικό προσωπικό του Ναυτικού που είχε εκπαιδευτεί στη Γερμάνια με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου μεταπήδησε στο Σκαραμαγκά...

Και οι εγκαταστάσεις του ναυστάθμου τι απέγιναν, ρώτησαν γεμάτοι απορία οι βουλευτές-ανακριτές της Επιτροπής; «Σκουριάζουν και επάνω τους λαλούν οι κουκουβάγιες», απάντησε ο ναύαρχος! Εγκλημα χωρίς τιμωρία.

Στο έλεος του …Βενιζέλου το ΜΤΣ

Στα 134 εκ ευρώ ανέρχονται τα χρέη του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Άμυνας κ Μπεγλίτης σε απάντηση σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Μπεκίρης, με θέμα την καταβολή του μερίσματος Γ΄ τριμήνου 2011 στους δικαιούχους του ΜΤΣ, που ήδη έγινε στις 26 Ιουλίου.
Το ιστορικό της υπόθεσης όπως το περιγράφει ο κ. Μπεγλίτης είναι το εξής: «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κλήθηκε να διαχειριστεί μία κατάσταση στον τομέα των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, με δομικά, διαρθρωτικά και κυρίως διαχειριστικά προβλήματα, που επιβάρυναν τη λειτουργία τους για πάρα πολλά χρόνια με ελλείμματα και παροχές χωρίς την ύπαρξη των ανάλογων πόρων.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζήτησε την πιο αποτελεσματική λύση για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΜΤΣ, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευσή του και η ρευστοποίηση της περιουσίας του και επεξεργάσθηκε ένα συνολικό σχέδιο σταθεροποίησης, εξυγίανσης και ανάκαμψής του. Το σχέδιο αυτό αφορά και τα άλλα δύο μετοχικά ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, το ΜΤΑ και το ΜΤΝ.
Επισημαίνεται ότι το ΜΤΣ θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής του μερίσματος στους δικαιούχους του (περίπου 62.000 στρατιωτικοί συνταξιούχοι) στην περίπτωση που το Υπουργείο Οικονομικών παύσει να καλύπτει την σχετική δαπάνη, με το δεδομένο της παρακράτησης, από 1-1-2010, των ασφαλιστικών εισφορών των μετόχων του Ταμείου (Σ.Ξ.-ΕΛ.ΑΣ), συμψηφιστικά με μέρος της οφειλής του ΜΤΣ προς αυτό, καθόσον οι εν λόγω εισφορές αποτελούν κατά κύριο λόγο τα έσοδά του. Το υπόλοιπο της οφειλής του ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών ανέρχονταν την 31 Μαΐου 2011 σε 134.272.427,54 Ευρώ.
Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ο εξορθολογισμός και η σταθεροποίηση του ΜΤΣ με τη ρύθμιση εξόφλησης των χρεών του, ακολούθως ο εκσυγχρονισμός όλων των ταμείων για τη μη δημιουργία νέων χρεών και τελικά η απόκτηση ισχυρής βιωσιμότητας, έτσι ώστε να προχωρήσει σταδιακά η μετατροπή τους σε ισχυρά επικουρικά ταμεία προς όφελος των ασφαλισμένω».
Δηλαδή όπως καταλάβατε το ΜΤΣ είναι πλέον στο …έλεος του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)