Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΑΝΔΡ-ΑΠΡέΠΕΙΕΣ ...







Ελληνικές Παραλίες για....ζευγάρια !!!

Έχεις ποτέ αναλογιστεί ότι οι τρεις βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι καλοκαιρινές διακοπές ένος ζευγαριού είναι: α) Το καλό φαγητό. β) Ένα καθαρό δωμάτιο με διπλό κρεβάτι για να μη ¨μαγκωθείτε¨ ανάμεσα στις δύο κλίνες. γ) Ερωτιάρες παραλίες και τουλάχιστον μια που θα σε στείλει αδιάβαστο. Μία την οποία θα θυμάσαι για πάντα και για χάρη της οποίας θα τάξεις πράγματα στο ταίρι σου για τα οποία ίσως μετά μετανιώσεις!

Τέτοιες παραλίες θα βρεις πολλές στην Ελλάδα. Αν υπήρχε όμως και η σχετική λίστα με τις top 10 ίσως γλίτωνες λίγο χρόνο και αναδεικνυόσουν νικητής στην κατηγορία ¨Έλληνας ταξιδιώτης, μόνος ξέρει¨.

Aρ. 10 : Πόρτο

Λίγοι το τόλμησαν, αλλά κανείς δεν το μετάνιωσε. Η Ερείκουσα είναι ένα από τα τρία Διαπόντια νησιά, τα οποία βρίσκονται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Το Πόρτο είναι το λιμάνι και πιθανότατα το πιο καθαρό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Τα νερά είναι αβαθή και δροσερά και η αμμουδιά πιο απαλή και από αμμόλοφο της Σαχάρα! Οι τρεις ώρες από την πόλη της Κέρκυρας ή η μια ώρα από το Σιδάρι (με τον ¨Νέαρχο¨ κάθε Τρίτη, Σάββατο, Κυριακή) είναι πολύ μικρό τίμημα να πληρώσεις για να έχεις μια παραλία 500 μέτρων όλη δική σου.

Απόσταση από πόλη Κέρκυρας 2.50 λεπτά, Σιδάρι 50 λεπτά.

Aρ. 9 : Παραδείσια

Όχι μόνο το ταίρι σου, αλλά και ολόκληρη η Αμοργός και τα Κουφονήσια θα σού βγάλουν το καπέλο αν καταφέρεις να ξετρυπώσεις αυτό το μικρό διαμάντι! Τα Παραδείσια είναι μια μικρή παραλία, την οποία θα βρεις κάτω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στην Αρκεσίνη. Πρόσεξε μόνο που θα απλώσεις την κορμάρα σου, γιατί πάνω στην αμμουδιά σώζονται τα αρχαία ερείπια μιας βασιλικής. Μην τα ισοπεδώσεις εσύ….

Απόσταση από Κατάπολα περίπου 40 λεπτά.

Aρ. 8 : Μαυραβόλια

Αν θες να της δείξεις ότι είσαι ένα ηφαίστειο που βράζει, πήγαινε την στα Μαύρα Βόλια της Χίου. Στο χάρτη αναφέρεται συχνά και με το όνομα Εμπορειός και θεωρείται η κορυφαία παραλία του νησιού. Τα μαύρα βότσαλα προέκυψαν από μια κυριολεκτική έκρηξη ηφαιστείου πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια και κοσμούν επάξια τρεις ολόκληρες παραλίες. Τον Αύγουστο και τα Σαββατοκύριακα μαζεύεται αρκετός κόσμος, οπότε φρόντισε να πιάσεις θέση από νωρίς.

Απόσταση από πόλη Χίου περίπου 40 λεπτά.

Aρ. 7 : Αγ. Γεώργιος

Άγιοι Γεώργιοι υπάρχουν πολλοί. Παραλία Αγίου Γεωργίου με κάθετο βράχο που ξεπερνάει τα 300μ., μόνο μια. Και αυτή βρίσκεται στη Σύμη. Δυστυχώς όμως και αυτή η πρόταση προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιου σκάφους ή ένα βάρβαρο ξύπνημα για να προλάβεις το καΐκι που κάνει το γύρο του νησιού. Να είσαι βέβαιος όμως ότι θα βγεις ασπροπρόσωπος για την επιλογή σου και η συνοδός θα σού απονείμει τα εύσημα κολυμπώντας γυμνόστηθη στα γαλαζοπράσινα νερά.

Απόσταση από λιμάνι Σύμης περίπου 20 λεπτά.

Aρ. 6 : Ασπρονήσια

Αν ήσουν ναυαγός θα ευχόσουν να είχες ξεβραστεί εδώ. Αυτή η μικρή βραχονησίδα στα ανοιχτά της Λέρου, και στο δρόμο προς Λειψούς, αποτελεί μια ακόμη ευχάριστη χορηγία του Αιγαίου Πελάγους. Λίγα τετραγωνικά μέτρα ακτής με σχιστολιθικούς βράχους, κατάλευκα βότσαλα και μια θάλασσα να την πιείς στο ποτήρι. Αν πράγματι όμως είσαι ναυαγός κάνε την καλή και πιάσε και ένα ζευγάρι παντόφλες πριν βυθιστεί το καράβι, γιατί τα βότσαλα ζεματάνε. Και αν μπορείς πιάσε και λίγο νερό για να αντέξεις, ώσπου να ρθει το πειρατικό καράβι της Λέρου (εκδρομικό καΐκι)!

Απόσταση από Λέρο περίπου μια ώρα

Aρ. 5 : Μπέλα Βράκα

Είναι κοινό μυστικό ότι τα Σύβοτα διαθέτουν εξαιρετικές παραλίες. Αν όμως θες να εντυπωσιάσεις επέλεξε τη Μπέλα Βράκα. Ουσιαστικά δημιουργήθηκε ύστερα από τη φυσική συνένωση της στεριάς με το νησί Μουρτεμένο. Οι ξένοι που καταλύουν στην περιοχή είναι καλά πληροφορημένοι για την ύπαρξη της οπότε αν θες λίγα τετραγωνικά βότσαλου καλό θα ήταν να έρθεις από νωρίς. Στην παραλία λειτουργεί και σχολή windsurf, σε περίπτωση που αποφασίσεις ότι το έτερον ήμισυ δεν είναι αρκετό.

Απόσταση από Ηγουμενίτσα περίπου 25 λεπτά και 20 λεπτά από Πάργα.

Aρ. 4 : Τσιγκράδο

Όποιος ισχυρίζεται ότι μια παραλία μήκους 50 μέτρων δεν αξίζει την επίσκεψη μάλλον δεν έχει έρθει στο Τσιγκράδο. Και πώς να έρθει όταν για να απλώσει την πετσέτα του στην αμμουδιά θα πρέπει προηγουμένως να κατέβει με σκοινί μια πλαγιά ύψους 25 μέτρων; Μην πτοείσαι! Πάρε το ταίρι σου, φόρτωσε το στην πλάτη και τράβα τον κατήφορο. Εδώ δε θα σε ενοχλήσει κανείς, χώρια που το ανέβασμα είναι πολύ πιο εύκολο! Δυστυχώς ο νερουλάς δε θα σου κάνει τη χάρη να κατέβει ως την παραλία, οπότε μη ξεχάσεις να φορτώσεις στην ταλαίπωρη πλάτη και τα απαραίτητα εφόδια.

Απόσταση από Αδάμαντα περίπου 20 λεπτά.

Aρ. 3 : Ελαφονήσι

Αν αυτό που ζητάτε με το κορίτσι σου είναι απομόνωση τότε μάλλον ήρθατε σε λάθος μέρος. Τον Αύγουστο το Ελαφονήσι δέχεται 2500 επισκέπτες ημερησίως εξαιτίας της ροζ άμμου, που οφείλεται στα εκατομμύρια σπασμένα κοχύλια που περιέχει. Για να περάσεις απέναντι στο νησί δε θα χρειαστείς σκάφος, παρά μόνο ένα ζευγάρι πόδια. Τα νερά είναι αβαθή και ζεστά, όπως συμβαίνει σε όλα τα δυτικά παράλια του νομού Χανίων, και το μόνο που θα θυμάσαι είναι να κρατάς ψηλά τα προσωπικά σου είδη.

Απόσταση από Χανιά 1,5 ώρα.

Aρ. 2 : Βουτούμι

Αν υπάρχει θεός να είσαι σίγουρος ότι κάνει μπάνιο στο Βουτούμι των Αντίπαξων. Το κακό είναι ότι την παραλία πήραν χαμπάρι οι σεΐχηδες και αρχηγοί κρατών. Ωστόσο για εκείνα τα τιρκουάζ νερά και τη λευκή άμμο θα την κάνεις τη θυσία, έστω και αν αυτό σημαίνει ελιγμούς ανάμεσα στις θαλαμηγούς. Από τους Παξούς καθημερινά αναχωρούν δεκάδες εκδρομικά καΐκια προς τους Αντιπαξούς. Επέλεξε εκείνα με το γυάλινο πάτωμα για να χαζεύεις το βυθό και τους δύτες.

Απόσταση από Παξούς περίπου 20 λεπτά.

Aρ. 1 : Δρένια

Οι ψαγμένοι Θεσσαλονικείς θα κάνουν τον κόπο να φτάσουν στην Ουρανούπολη και με προσποίηση, αντί να επιβιβαστούν στο εκδρομικό καΐκι για Άγιο Όρος, να νοικιάσουν ένα μικρό σκαφάκι (δε χρειάζεται δίπλωμα) και να περάσουν απέναντι στα Δρένια. Αναφερόμαστε σ᾽ένα σύμπλεγμα 6 μικρών ακατοίκητων νησιών, απλωμένα πλάι στην Αμμουλιανή. Τους θερινούς μήνες λειτουργεί εξωτικό ταβερνάκι με ψαρομεζέδες και ουζάκι πάνω στην άμμο, ενώ οι ξαπλώστρες προσφέρονται δωρεάν. Μη τσιγκουνευτείς όμως και ψώνισε έστω και ένα νεράκι. Το αξίζουν τα παιδιά του καταστήματος που κρατάνε την αμμουδιά ¨ατσαλάκωτη¨.

Απόσταση από Ουρανούπολη περίπου 5 λεπτά.

Νάξος: Τον αέρα σου θα αλλάξει...


Από τα ομορφότερα και τα πλέον ζωντανά λιμάνια των Κυκλάδων είναι αυτό της Νάξου

Συζητώντας με φίλους για τη Νάξο, μου κάνει πάντα εντύπωση η διαφορετική οπτική γωνία από την οποία βλέπει ο καθένας τα καλά –και τα κακά- του νησιού. Δύσκολα μένει κανείς στην συνήθη φράση ”Ωραίο νησί η Νάξος”. Όλο και κάτι υπάρχει να προστεθεί, όλο και κάποιο μέρος να μνημονευθεί και από το ένα μέρος πας σε άλλο, και από τη μία παραλία στην παραπέρα, και καταλήγεις να συζητάς για όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού, λες και πρόκειται για πολυπρόσωπη μεγαλούπολη.

Κι όμως, μεγαλούπολη μπορεί να μην είναι, είναι, ωστόσο, το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Τόσο εύφορο και πλούσιο, με νερά, βουνά και πράσινο, ώστε να επιβεβαιώνεται ο μύθος που το θέλει ευλογημένο από το θεό Διόνυσο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι οι κάτοικοι της Νάξου ασχολούνται περισσότερο με γεωργικά και λιγότερο με αλιευτικά επαγγέλματα.

Αναφορές στη Νάξο ξεκινούν από τη μυθολογία. Λέγεται πως ο Δίας, γεννήθηκε μεν στην Κρήτη, μεγάλωσε όμως στο ψηλότερο βουνό της Νάξου, το όρος Ζας. Σημαντικό ρόλο, επίσης, έπαιξε το νησί στον κυκλαδικό πολιτισμό, κάτι που μαρτυράται από τα αμέτρητα αρχαιολογικά ευρήματα, που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του χωριού Απείρανθος, με αποκορύφωμα τα κλασικά χρόνια, όπου και άνθησαν στο νησί οι τέχνες, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική.

Το χαρακτηριστικότερο ορόσημο, μάλιστα, του νησιού, η Πορτάρα, αποτελεί κληρονομιά εκείνης της περιόδου (μέσα 6ου αι. π.Χ.). Πρόκειται για τη μεγάλη μαρμάρινη πύλη, τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα, και -όπως κάθε πόρτα- βρίσκεται στο κατώφλι του νησιού, για να υποδέχεται τους επισκέπτες της. Για τους ρομαντικούς, η Πορτάρα φαντάζει με τεράστια κορνίζα στον ορίζοντα και δεν είναι λίγοι αυτοί που μαζεύονται εκεί το ηλιοβασίλεμα για να θαυμάσουν τον ήλιο μέσα από αυτό το αιώνιο πλάνο.

Μιλώντας για τα αρχαία σύμβολα του νησιού, άξια μνείας είναι ακόμα το ιερό της Δήμητρας, ένας καλά διατηρημένος ναός, κοντά στο χωριό Σαγκρί, καθώς και οι Κούροι, τα γιγαντιαία αγάλματα που κείτονται μισοτελειωμένα στα νταμάρια της Νάξου. Τους δύο από αυτούς θα τους βρείτε στο χωριό Μέλανες και τον τρίτο (ύψους 10,10 μέτρων) στο χωριό Απόλλωνας.

Κι αν η απόσταση ανάμεσα στη Νάξο του χθες και τη Νάξο του σήμερα μετριέται σε αιώνες, η εικόνα της χώρας του νησιού περιορίζει αυτή την απόσταση σε μερικά μόνο λεπτά. Όσο, δηλαδή, απέχει η Παλιά Χώρα με το Ενετικό Κάστρο, και τα λιθόκτιστα καλντερίμια, από το μεγάλο λιμάνι με τα κοσμικά μαγαζιά, τα εστιατόρια και τα bar, που αποτελούν ουσιαστικά και τη βραδινή ζωή του νησιού.

Όλα αυτά, όμως, δένουν τόσο αρμονικά μεταξύ τους που στον επισκέπτη μοιάζει φυσική αλληλουχία το να βρίσκεται το πρωί στα κοσμοπολίτικα beach bars και τις παραλίες και το απόγευμα στην αγορά της Παλιάς Χώρας. Να φωτογραφίζει τα βενετσιάνικα οικόσημα στις πόρτες της καστροπολιτείας, να χάνεται στα στενά σοκάκια και να ξαναβρίσκει το δρόμο με τη μυρωδιά από τη γραβιέρα, το κίτρο, και το γλυκό σταφύλι, που εμπορεύονται τα μικρά μπακάλικα.

Όχι, δεν προσπερνάμε τα beach bars και τις παραλίες. Δε θα μπορούσαμε, άλλωστε, αφού όχι μόνο είναι πολλές αλλά και συναγωνίζονται σε ομορφιά η μία την άλλη. Κοντά στην Χώρα, λοιπόν, βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος, με τη μεγάλη χρυσαφένια αμμουδιά, τα beach bars και τα θαλάσσια σπορ που προσελκύουν κυρίως του νεώτερους.

Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα βρίσκεται η παραλία Αγ. Προκόπης, με φυσική συνέχεια του την παραλία της Αγ. Άννας. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από τα πεντακάθαρα νερά τους, την χοντροκομμένη άμμο τους και τους καταπράσινους κέδρους, που μοιάζουν να έχουν φυτρώσει μέσα της, και δημιουργούν ένα σκηνικό… εξωτικό!

Κάποιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν πως ακόμα καλύτερη από τον Αγ. Προκόπη και την Αγ. Άννα, είναι η τρίτη στη σειρά παραλία της Πλάκας, με τα καταγάλανα νερά και την εντυπωσιακή αμμουδιά των 4 χλμ., ενώ άλλοι προτιμούν το πολυσύχναστο Αλυκό, με τους εξωτικούς αμμόλοφους και τους υπεραιωνόβιους κέδρους.

Οι λάτρεις του surfing οφείλουν να γνωρίζουν πως ιδανικές συνθήκες αέρα και κύματος θα βρουν στην παραλία της Παρθένου. Όσοι αναζητούν ηρεμία θα πρέπει να προτιμήσουν το Πυργάκι, ενώ ο Απόλλωνας, που κατά τα άλλα διαθέτει ένα πανέμορφο ψαροχώρι, προσφέρεται για κολύμπι μόνο στους πολύ τολμηρούς, που δε θα διστάσουν να δώσουν μάχη με τα κύματα.

Και παρόλο που τα παραθαλάσσια χωριά της Νάξου τους καλοκαιρινούς μήνες αναπόφευκτα κλέβουν την παράσταση, δεν είναι λίγοι αυτοί που αγαπούν το νησί για την ορεινή του πλευρά, με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα αρχοντικά να σκαρφαλώνουν τις καταπράσινες πλαγιές.

Στην καρδιά της ορεινής Νάξου ξεχωρίζει το ”Μαρμάρινο Χωριό”. Η Απείρανθος αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο για την εξαίσια αρχιτεκτονική της μορφή που διατηρείται ανέπαφη από τα ενετικά χρόνια, αλλά και για το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων, τα ήθη και τα έθιμά τους. Οι τέχνες και τα γράμματα αποτελούν την κύρια απασχόληση των ντόπιων, κάτι που γίνεται εμφανές από τους πολιτιστικούς χώρους που διαδέχονται ο ένας τον άλλον: Εργαστήρια υφαντουργίας, αρχαιολογικό, γεωλογικό και λαογραφικό μουσείο, γκαλερί με πίνακες και εκθέσεις φωτογραφίες και βιβλιοθήκες. Και όλα αυτά ύπο τη σκέπη του πύργου του Ζευγώλη, χτισμένος από τον 17ο αι. στην είσοδο του χωριού.

Όσο, όμως, κι αν σας μαγέψει η Απείρανθος μην παραμελήσετε να επισκεφτείτε και το Φιλώτι, με την έντονη ζωή και την πανέμορφη Παναγία τη Φιλώτισσα, την Κόρωνο, χτισμένη στην κοιλάδα του ομώνυμου βουνού και τη Δαμαριώνα, με τα παλιά αρχοντικά. Αλλά κυρίως, όταν βρεθείτε εκεί, κάντε μία στάση σε κάποια πλατεία, καθίστε σε ένα από τα καφενεδάκια και δοκιμάστε το διάσημο κρασί της ορεινής Νάξου, που όμοιό του δεν θα βρείτε αλλού.

Υπάρχουν ακόμα αμέτρητα ορεινά χωριά, το καθένα με το προσωπικό του πολιτιστικό στοιχείο, που αξίζει να ανακαλύψετε ένα προς ένα. Εμείς, όμως, θα ολοκληρώσουμε τη βόλτα μας στην Ποταμιά. Πρόκειται για τρία μικρά χωριά: την Άνω, τη Μέση και την Κάτω Ποταμιά, χτισμένα κατά μήκος μίας καταπράσινης, εύφορης κοιλάδας, στολισμένη με παλιούς νερόμυλους. Κάντε έναν περίπατο δίπλα στο φαράγγι και θα εκπλαγείτε από το μοναδικό τοπίο και τα μικρά, κρυμμένα του μυστικά.

Κλείνοντας, οφείλουμε να σας συμβουλεύσουμε να πάρετε οπωσδήποτε μαζί σας, ή να νοικιάσετε εκεί- μεταφορικό μέσο. Κι αυτό όχι μόνο γιατί το νησί είναι μεγάλο και γεμάτο μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε, αλλά κυρίως –και αυτό μάλλον είναι και το μοναδικό ”κακό” της Νάξου- γιατί τα δημοτικά μεταφορικά μέσα είναι λίγα και δεν εξυπηρετούν ιδιαίτερα. Όσο παραδεισένια κι αν σας φανεί η Νάξος, μην ξεχνάτε πως βρίσκεστε στην Ελλάδα.

Πού θα φάτε:

* Στην Αξιώτισσα, στο δρόμο προς Αλυκό, θα βρείτε μάλλον το καλύτερο ψάρι του νησιού.
* Στη Γοργόνα και στο Φάρο στην Αγ. Άννα, για γνήσια ελληνική κουζίνα.
* Στο Μανόλη, στην παραλία Μάραγκα, και στο Μεζέ, στην παραλία Πλάκα, για… τα πάντα!
* Στο Λευτέρη, στην Απείρανθο, για μοναδικούς μεζέδες και για… να συναντήσετε το Μανόλη Γλέζο.

Πού θα διασκεδάσετε:

* Στο Ocean και το Super Island, στη Χώρα, για ξέφρενα ξενύχτια.
* Στο Island, στην Αγ. Άννα, για beach parties.
* Στο Naxos on the Rocks, στη Χώρα, για –τι άλλο;- γνήσιες ροκ βραδιές.
* Στο Karma και στο Cream, επίσης στη Χώρα, για πιο χαλαρές καταστάσεις.
* Στη Σάλα, στην Απείρανθο, για ελληνικό καφέ. Απλά.

Πού θα μείνετε:

* Στο Porto Naxos (4 αστέρων), στην παραλία Αγ. Γεωργίου. Η τιμή τον Ιούνιο ξεκινά από 180 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό, ενώ τον Αύγουστο από 240 ευρώ (Τηλ. 22850 23970).

* Στο Naxos Palace (Α’ κατηγορίας), στη Χώρα. Οι τιμές ξεκινούν από 110 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο και από 205 ευρώ τον Αύγουστο (Τηλ. 22850 29133).

* Στο Plaza Beach Hotel (4 αστέρων), στην Πλάκα. Οι τιμές ξεκινούν από 94 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο και από 154 ευρώ τον Αύγουστο (Τηλ. 22850 29400-9).

* Στο Astir of Naxos (4 αστέρων), στο λιμάνι. Οι τιμές ξεκινούν από 70 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό τον Ιούνιο (Τηλ. 22850 29320-21).

Από την πτώχευση του 1893 στο Γουδί

Η φούσκα του δανεισμού, η καταστροφική ήττα του 1897, ο διεθνής οικονομικός έλεγχος και οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού

Του Μιχαλη Ψαλιδοπουλου*

Η ιστορική παραδοχή του Χαρίλαου Τρικούπη «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» στις 10 Δεκεμβρίου 1893 σηματοδοτεί ανάγλυφα τη θλιβερή κατάληξη μιας οικονομικής πολιτικής μεγάλων φιλοδοξιών και αγαθών προαιρέσεων, τα διδάγματα της οποίας δεν έχουν ακόμα, έναν αιώνα αργότερα, συζητηθεί ευρέως. Η πολιτική αυτή ανάγκασε το 1898 την Ελλάδα στην αποδοχή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ) ο οποίος υποχρέωσε τη χώρα σε πολιτική αυστηρότατης λιτότητας, ως το 1910 τουλάχιστον, για να καταργηθεί τυπικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τρικούπης κυβέρνησε τη χώρα λίγους μήνες το 1875 και το 1880, λίγες μέρες το 1878, καθώς και μεταξύ 1882-85 και 1886-90. Διετέλεσε πρωθυπουργός και μεταξύ Ιουνίου 1892-Μαΐου 1893 και μεταξύ Νοεμβρίου 1893-Ιανουαρίου 1895, για να αποσυρθεί στη συνέχεια από την πολιτική, λίγο πριν από τον θάνατό του. Ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος Θεόδωρος Δηλιγιάννης κυβέρνησε στις περιόδους 1885-86, 1890-92 και 1895-97 καθώς και για μικρότερα διαστήματα το 1903 και το 1905, για να δολοφονηθεί στις 31 Μαΐου 1905 από έναν χαρτοπαίκτη.

Οι πολιτικές των δύο ανδρών διέφεραν ώς την πτώχευση του 1893 στη ρητορεία, αλλά συνέκλιναν στην πράξη. Ο Τρικούπης τασσόταν υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης. Εκπροσωπούσε γαιοκτημονικά συμφέροντα καθώς και το ελληνικό κεφάλαιο της Διασποράς και ήταν οπαδός της στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας να αντιμετωπίσει προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής που θα οδηγούσαν στη γεωγραφική της επέκταση. Ο Δηλιγιάννης ήταν κι αυτός πρόμαχος της Μεγάλης Ιδέας. Τασσόταν υπέρ του «νοικοκυρέματος» των δημόσιων οικονομικών της χώρας και εκπροσωπούσε πολιτικά τους «νοικοκυραίους» της πόλης και του χωριού. Παρά τα δημοφιλή «ο προϋπολογισμός αφήνει μικρό πλεόνασμα», «κάτω οι φόροι» και άλλες δημαγωγικές κορώνες, αμφότεροι οι πολιτικοί συσσώρευσαν μεγάλα ελλείμματα όσο κυβέρνησαν, δικαιολογώντας την απόκλιση μεταξύ προεκλογικών τους δεσμεύσεων και κυβερνητικών πεπραγμένων με επείγουσες τρέχουσες ανάγκες που πάντα θεωρούσαν ότι αντιμετώπιζαν.

Ο Τρικούπης εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία των καρπών της «εποχής του κεφαλαίου» στην ευρωπαϊκή οικονομία, που άνοιξε τις στρόφιγγες του διεθνούς δημόσιου δανεισμού το 1879, για να προωθήσει εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Βελτίωσε υποδομές και γενικές συνθήκες παραγωγής, εισήγαγε νομοθεσίες υποβοηθητικές των παραγωγικών προσπαθειών και, γεγονός μεγάλης σημασίας, κατηύθυνε υπέρογκους δανειακούς πόρους στην εθνική άμυνα της χώρας, δίνοντας δευτερεύουσα σημασία στην ορθολογική κατανομή και οικονομική χρήση τους.

Αντί αναθεώρησης του απαρχαιωμένου φορολογικού συστήματος και επιβολής φορολογίας στούς, κατά τον καθηγητή Ιωάννη Σούτσο, «μηδόλως φορολογουμένους» - ένα στρώμα εύπορων αστών, που συμπεριλάμβανε ανώνυμες εταιρείες και τραπεζικά ιδρύματα, συνάφθηκαν μεταξύ 1879 και 1890 επτά εξωτερικά δάνεια ονομαστικής αξίας 630 εκατ. δρχ. Ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης υπολόγιζε το ποσό αυτό, μετά την αφαίρεση προμηθειών-μεσιτικών, σε 459 εκατ. δρχ. και σε μόλις 389 εκατ. πραγματικού κεφαλαίου, καθώς πολλά από τα δάνεια εξοφλούσαν αμέσως με τη σύναψή τους παλαιότερα. Από αυτά μόνο ένα, αυτό του 1890, και ένα μέρος του δανείου του 1884 αφορούσαν παραγωγικά έργα, την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά-Συνόρων. Τα άλλα αφορούσαν στρατιωτικές/ναυτικές δαπάνες, εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς τράπεζες και εξοφλήσεις οφειλών προγενέστερων δανείων.

Αποτέλεσμα ήταν μια παρατεταμένη οικονομική ευμάρεια χάρη στην αφθονία χρήματος και επικερδών τοποθετήσεων, στηριγμένη ωστόσο σε προϋποθέσεις που δεν ήταν αυτονόητο ότι θα ίσχυαν εσαεί.

Μάταια επεσήμαναν φιλελεύθεροι οικονομολόγοι της εποχής, όπως ο Ιωάννης Σούτσος και ο Αριστείδης Οικονόμος, ότι η χώρα έπρεπε να δανείζεται μόνον αφού θα είχε ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Οτι θα έπρεπε να εξισορροπούσε δαπάνες με εισπράξεις για να εισαγάγει ένα μετατρέψιμο νόμισμα στη θέση μιας, στα χαρτιά ισχύουσας για τη χώρα, συμμετοχής στο διεθνές νομισματικό σύστημα της εποχής. Οτι θα έπρεπε να φορολογήσει έχοντες και κατέχοντες και να αντλήσει πόρους από όλες τις κοινωνικές τάξεις, πράγμα που ο Τρικούπης απέφευγε να κάνει επικαλούμενος αναπτυξιακούς λόγους, συγκαλύπτοντας έτσι πολιτικές δεσμεύσεις του.

Το ξέσπασμα της σταφιδικής κρίσης και η παράταση της Μεγάλης Υφεσης στην Ευρώπη σήμαναν το πρόσκαιρο τέλος της φούσκας που είχε δημιουργηθεί. Οι τόκοι των δανείων απορροφούσαν το 40% των φορολογικών εσόδων και η πτώχευση το 1893 επήλθε ως μοιραίο. Οι Σούτσος και Οικονόμος είχαν ήδη αποβιώσει από το 1890, και στη συλλογική συνείδηση των σύγχρονων Ελλήνων φαίνεται ότι υπερίσχυσε η ρήση του Τρικούπη, ότι ήταν καλύτερος ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός που θα εξασφάλιζε ετοιμοπόλεμο στράτευμα, παρά ένας ισοσκελισμένος. Βέβαια το 1897 η ρήση αυτή δεν απέτρεψε τη δεινή ήττα του υποτιθέμενου ετοιμοπόλεμου στρατεύματος που συρρίκνωσε πρόσκαιρα την Ελλάδα περίπου στα σύνορα της Μελούνας. Χρειάστηκε νέο δάνειο 170 εκατ. χρυσών φράγκων για να πληρωθεί πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία προκειμένου να αποχωρήσει από τα καταληφθέντα εδάφη.

Διαπραγματεύσεις και «Αγανακτισμένοι»

Η πτώχευση του 1893 δεν επέδρασε αποτρεπτικά από το να διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, που άλλωστε την εποχή εκείνη δεν συνεπάγονταν τεράστια έξοδα. Η πτώχευση αφορούσε μόνο το εξωτερικό και όχι το εσωτερικό δημόσιο χρέος και η οικονομική ζωή στη χώρα συνεχίστηκε απρόσκοπτα, ενώ άρχισαν και οι «φιλολογικές» αναζητήσεις του χρονικού σημείου από του οποίου η οικονομία είχε πάρει τον δρόμο τής μη επιστροφής προς τη χρεοκοπία. Παρ' όλα αυτά δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Ενώ ο Τρικούπης βρισκόταν σε αναζήτηση συμβιβασμού με τους ξένους δανειστές, σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως στις αρχές του 1895 συμμετείχε στο πλευρό των «αγανακτισμένων» αντικυβερνητικών διαδηλωτών ο διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος, με αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης. Η διάδοχη κυβέρνηση Δηλιγιάννη, στις 24 Ιουνίου 1895, ίδρυσε την «Υπηρεσία του Δημοσίου Χρέους», προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να καθησυχάσει τους ξένους δανειστές και εξουσιοδότησε τον Στέφανο Στρέιτ, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, να συμφωνήσει με τους ομολογιούχους. Υπήρχε ωστόσο μια αποστροφή προς τους ξένους δανειστές και η κυβέρνηση καθοδηγούμενη από τον Τύπο της εποχής και την κοινή γνώμη δεν ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό αποδεχόμενη τις υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Στις λεγόμενες προτάσεις του Παρισίου του 1896, προβλεπόταν «κούρεμα» του τόκου σε 40% του άρτιου για τα δάνεια των μονοπωλίων και της κεφαλαιοποίησης (σε 32% για τα υπόλοιπα δάνεια) και απόδοση μέρους των εισπράξεων των υπεγγύων προσόδων στα μονοπώλια και τον καπνό στους ξένους δανειστές. Οι ομολογιούχοι ζητούσαν επίσης όλα τα έσοδα από το χαρτόσημο και συμμετοχή στο συμβούλιο της Εταιρείας των Μονοπωλίων. Κωλυσιεργίες παρέτειναν τις συζητήσεις, με την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι διαθέτει χρόνο και τον πρώτο λόγο. Ταξίδι επιτροπής των ομολογιούχων στην Αθήνα για να δει τον πρωθυπουργό παρήλθε άκαρπο.

Ετσι, πριν από την τυπική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η όξυνση του Κρητικού ζητήματος, καθώς και η εισβολή τον Μάρτιο του 1897 δυνάμεων της Εθνικής Εταιρείας σε οθωμανικά εδάφη, άφησε μετέωρο το θέμα του συμβιβασμού. Στη βραχεία πολεμική αντιπαράθεση που προκάλεσε αυτή η -ουσιαστικά- κήρυξη πολέμου από ιδιώτες, η Ελλάδα υπέστη, ως γνωστόν, πανωλεθρία. Οι εχθροπραξίες τερματίστηκαν στις 7 Μαΐου 1897, ύστερα από επέμβαση της Ρωσίας, καθώς ο οθωμανικός στρατός προχωρούσε νικηφόρα προς τη Λαμία.

Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου

Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν δεν συρρικνώθηκε εδαφικά η χώρα. Αντίθετα η επιβολή Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου, στα πρότυπα παρεμβάσεων σε Αργεντινή, Αίγυπτο και Τουρκία, έμελλε να αποτελέσει έναν πρωτόγνωρο πειραματισμό για την Ελλάδα. Η έκβαση του πολέμου υποχρέωσε επίσης την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί το σχέδιο των έξι Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης για την αυτονομία της Κρήτης ως είχε.

Η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου ή, όπως ονομάστηκε αργότερα, Διεθνής Οικονομική Επιτροπή (ΔΟΕ), και στην καθομιλουμένη Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος, ήταν το τίμημα που πλήρωσε το ελληνικό κράτος στους δανειστές του και στις έξι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης λόγω της μεσολάβησής τους στις διαπραγματεύσεις για την παύση των εχθροπραξιών. Ηταν επίσης η προϋπόθεση για τη σύναψη νέου δανείου, απαραίτητου για την πληρωμή της πολεμικής αποζημίωσης προς την Τουρκία. Συγχρόνως, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις διευθετούσαν μέσω της ΔΟΕ το άλυτο, μέχρι τότε, ζήτημα των χρεών του ελληνικού Δημοσίου προς τους ξένους δανειστές. Είναι προφανές ότι αν δεν είχε προηγηθεί η πτώχευση του 1893, ή αν είχε διευθετηθεί το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων πριν από το 1897, η διάταξη για την επιβολή διεθνούς επιτροπής οικονομικού ελέγχου δεν θα είχε συμπεριληφθεί σε μια συνθήκη ειρήνης.

Η διευθέτηση, που έγινε αποδεκτή χωρίς πολλές αντιρρήσεις στις 10 Μαρτίου 1898 από το ελληνικό Κοινοβούλιο, στηριζόταν στη λογική ότι θα δίνονταν και νέα δάνεια στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, αλλά ταυτόχρονα και εγγυήσεις αποπληρωμής όλων των οφειλών της, και περιελάμβανε τα εξής:

1. Το δάνειο πολεμικών επανορθώσεων και το λεγόμενο «οικονομικό δάνειο».

2. Την υποθήκευση συγκεκριμένων φορολογικών προσόδων για την εξυπηρέτηση των δανείων.

3. Την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οσον αφορά το πρώτο, αυτό δόθηκε για να αποχωρήσει η Τουρκία στα σύνορα του 1897, ενώ το «οικονομικό» χρησίμευε για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 1897, για τη μετατροπή του εις χρυσόν χρέους και για την καταβολή ποσών προς δικαιούχους ελληνικών ομολογιών.

Οσον αφορά το δεύτερο, η Εταιρεία Διαχείρισης των Μονοπωλίων (που είχε συγκροτηθεί το 1887) μετονομάστηκε σε Εταιρεία Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους. Με εξαιρετική λεπτομέρεια και με καθολικό έλεγχο των ξένων ομολογιούχων η εταιρεία ανέλαβε την είσπραξη προσόδων από πωλήσεις πετρελαίου, αλατιού, τσιγαρόχαρτου, σπίρτων, παιγνιόχαρτων, φωτιστικού οινοπνεύματος και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης της εποχής. Αποσπάστηκαν και προνόμια ελέγχων εφαρμογής των διατάξεων μέσω των ταινιών ασφαλείας που επικολλήθηκαν στα προϊόντα-φορείς έμμεσης φορολογίας, και που αποσκοπούσαν στη συγκέντρωση χρηματικών ποσών (σε εβδομαδιαία βάση!) σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας υπέρ των ομολογιούχων.

Οσον αφορά το τρίτο, τα υφιστάμενα δάνεια συμπτύχθηκαν σε τρεις κατηγορίες και συνδέθηκαν με υποθήκες όπως ο φόρος καπνού, τέλη χαρτόσημου και με εισπράξεις τελωνείων. Και εδώ πρυτάνευε η προτεραιότητα εξόφλησης των δανείων έναντι της προικοδότησης του Δημοσίου με φορολογικά έσοδα.

Επιβολή δημοσιονομικών και νομισματικών περιορισμών στο ελληνικό κράτος

Ως βάση υπολογισμού ελήφθησαν έσοδα και δαπάνες της περιόδου 1892-6. Σύμφωνα με αυτές, τα έσοδα ήταν περί τα 90 εκατ. και οι δαπάνες περί τα 63, ενώ το υπόλοιπο πήγαινε πριν από το 1893 στο δημόσιο χρέος. Ενώ οι δαπάνες προϋπολογίζονταν για το εγγύς μέλλον στα ίδια επίπεδα, στερώντας από το κράτος δυνατότητες παρέμβασης στην οικονομία (που άλλωστε κατά τα ισχύοντα τότε παγκοσμίως ήταν πολύ περιορισμένη), οι φορολογίες θα αύξαναν διαρκώς, με τη διαφορά να πηγαίνει υπέρ της εξόφλησης του χρέους. Για παράδειγμα, το 1903 προβλέπονταν έσοδα 100 εκατ. και δαπάνες του Δημοσίου 64 εκατ., δηλαδή περίπου το 40% των φορολογικών εσόδων κατευθύνονταν στη μείωση του χρέους και το υπόλοιπο στα ταμεία του κράτους. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι προβλέψεις της ΔΟΕ σχετικά με τα φορολογικά έσοδα αποδείχθηκαν ανακριβείς. Τα έσοδα ήταν από τις αρχές του 20ού αιώνα περισσότερα των προϋπολογιζομένων, προς μεγάλη χαρά του ΔΟΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σαν να μην έφτανε η απώλεια της δημοσιονομικής κυριαρχίας του ελληνικού κράτους, το ίδιο συνέβη και με τη νομισματική. Προκειμένου να αρθεί η αναγκαστική κυκλοφορία, κάποτε στο μέλλον, η Ελλάδα δεσμεύτηκε με το άρθρο 30 της συμφωνίας να αποσύρει ετησίως τουλάχιστον 2 εκατ. δρχ. από την κυκλοφορία, έτσι ώστε να μειωθεί η ποσότητα του κυκλοφορούντος πληθωρικού χαρτονομίσματος από την τρικουπική εποχή και να καταστεί κάποτε εφικτή η μετατρεψιμότητα του νομίσματος (αυτό όπως θα δούμε παρακάτω συνέβη ντε φάκτο το 1909). Συνεπώς και η νομισματική πολιτική της χώρας γινόταν περιοριστική και οι δυνατότητες του Δημοσίου να παρεμβαίνει στην οικονομία περιορίζονταν στο ελάχιστο δυνατό.

* Ο κ. Μιχάλης Ψαλιδόπουλος είναι καθηγητής της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος της έδρας Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς.

Χωρίς άλλο δίχτυ ασφαλείαςΠρώτα βήματα στο τεντωμένο σχοινί του διεθνούς οικονομικού ελέγχου


ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μπουγιώτης Ευάγγελος
Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα μετά την πρώτη αναδιάρθρωση χρέους σε χώρα της ευρωζώνης μπαίνει η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της το κλίμα ευφορίας των προηγουμένων ημερών και με τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να ξεκινά σήμερα σημαντικές επαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα πραγματοποιεί πλέον τα πρώτα της βήματα πάνω στην κινούμενη άμμο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, εν αναμονή της στιγμής που οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την οικονομία της χώρας σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας, με τις ανάλογες αντιδράσεις από τις αγορές.

Η διεθνής επιτήρηση έχει ήδη ξεκινήσει και χαρακτηριστικές ήσαν οι δηλώσεις, στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ», του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπίνι Σμάγκι, σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να παραμείνει μια εξαίρεση, αλλά και «δεν θα πρέπει να ενεργούμε κατά τρόπο που η συμφωνία αυτή για την Ελλάδα να παρουσιάζεται ως δώρο».

Ο Σμάγκι αποκάλυψε επίσης αυτό που όχι μόνο δεν αποκαλύπτεται, αλλά αντιθέτως διαψεύδεται από την κυβέρνηση, που αυτές τις μέρες επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα.

Όπως είπε, «η Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ προβλέπει επίσης μια ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας», κάτι που «πολλοί δείχνουν να το έχουν αγνοήσει».

Οι μεταρρυθμίσεις, η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η συλλογή των φόρων και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που ήδη έχει καθυστερήσει σχεδόν δύο χρόνια, με επώδυνες συνέπειες για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αν μέσα στους προσεχείς δύο μήνες δεν υπάρξουν σοβαρές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε όχι μόνο θα υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα κατά τους ελέγχους του Σεπτεμβρίου, αλλά και θα αποδειχθεί πως η εκ μέρους της κυβέρνησης αποδοχή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης Πέμπτης, αποτελεί απλή μετάθεση βαρών στις επόμενες κυβερνήσεις και στην επόμενη γενιά.

Συνεπώς αυτή την εβδομάδα ξεκινά η πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική δεκαετία, από την οποία θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα ανακάμψει ή θα παραμείνει υπό διαρκή οικονομικό έλεγχο.

Ως γνωστόν, έχει αποφασιστεί περίοδος χάριτος δέκα ετών, στη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα θα πληρώνει μόνο τους τόκους, ενώ θα αρχίσει να καταβάλει τοκοχρεολύσια ύψους 135 δις ευρώ μετά το 2020.

Και επειδή εξ όνυχος τον λέοντα, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει (ή δεν θα αντιμετωπίσει) την υπόθεση των ταξιτζήδων, θα κρίνει και την εν γένει πορεία της από εδώ και πέρα.

Η καταστροφή του τουρισμού δεν μπορεί να αποτελεί συνώνυμο της πυγμής.

Αν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα σήμερα – χθες – θα είναι η απόδειξη ότι μικρές ελπίδες υπάρχουν για να εφαρμοστεί οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Και είναι βέβαιο, ότι σε θυσίες θα συνεχίσουν να υποβάλλονται μόνο οι μη έχοντες, με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση, να αυξάνει η ανεργία και η χώρα να μην αναπτύσσεται.

Για την κυβέρνηση, η περίοδος των ωραίων λόγων τελείωσε. Η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Είναι πρόβλημα που λύνεται με κεφάλαια για ανάπτυξη, περιορισμό - έως εξαφανίσεως - της γραφειοκρατίας και χρησιμοποίηση των ικανών. Διότι μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο οι φίλοι, οι συγγενείς και οι λοιποί ημέτεροι.

Η Ελλάδα περπατά αυτή τη στιγμή πάνω σ’ ένα τεντωμένο σχοινί. Με την παραμικρή στραβή πατημασιά θα πέσει στο κενό. Και από κάτω δεν υπάρχει άλλο δίχτυ ασφαλείας…

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Στα 2.700 ευρώ ο ανώτατος μισθός στο Δημόσιο
Η πρόταση της μεικτής επιτροπής στελεχών των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών επιφέρει πλήρη ανατροπή στο σύστημα αμοιβών, με κατάργηση των επιδομάτων και άμβλυνση των κραυγαλέων μισθολογικών ανισοτήτων

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία εισήλθε η κατάρτιση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα ως τις αρχές Αυγούστου, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προτού έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Το επικρατέστερο σενάριο, το σενάριο δηλαδή το οποίο παρέδωσε ήδη η μεικτή επιτροπή που συστάθηκε από στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών στους αρμόδιους υπουργούς κκ. Δ. Ρέππα και Ευάγγελο Βενιζέλο, επιφέρει πλήρη ανατροπή στο υφιστάμενο σύστημα αμοιβών με την κατάργηση των επιδομάτων και την άμβλυνση των κραυγαλέων μισθολογικών ανισοτήτων οι οποίες επικρατούν ακόμη και στον «στενό» δημόσιο τομέα.

Η αρχή η οποία υιοθετείται είναι: «Ιση αμοιβή για τους υπαλλήλους με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας». Ως εκ τούτου, το σενάριο που επεξεργάστηκε η μεικτή επιτροπή, όπως αναφέρουν πληροφορίες που διαθέτει «Το Βήμα», προβλέπει τα εξής:

Εξομοίωση στις αμοιβές
Πρώτον, θεσπίζεται ανώτατο όριο αμοιβής στους βασικούς μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο, το οποίο θα κυμαίνεται περίπου στα 2.300 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν ίσο (2.284 ευρώ) με τον μέσο όρο των προβλεπομένων αμοιβών που προέκυψε από τη μελέτη για την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ με 33 χρόνια υπηρεσίας. Η θέσπισή του θεωρείται μάλιστα «εκ των ων ουκ άνευ» προκειμένου να επέλθει σε βάθος χρόνου εξομοίωση στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και το ίδιο αντικείμενο εργασίας.

Δεύτερον, τη διατήρηση τριών μόνο (γενικών) επιδομάτων τα οποία χορηγούνται και σήμερα- του οικογενειακού επιδόματος, του επιδόματος σπουδών και του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Τρίτον, την κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και την αντικατάστασή τους από ένα ποσό που θα φτάνει ως τα 400 ευρώ και η χορήγησή του θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία των υπαλλήλων. Το ποσό αυτό θα μειώνεται σε βάθος χρόνου, ανάλογα με το ποσό το οποίο θα ενσωματώνεται στον βασικό μισθό, έτσι ώστε να μην κατρακυλήσουν οι υφιστάμενες ονομαστικές αμοιβές της πλειονότητας των υπαλλήλων, οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα κυρίως από το ύψος των επιδομάτων.

Ερχεται το πριμ παραγωγικότητας
Τέταρτον, τη μετατροπή του κινήτρου απόδοσης- που κυμαίνεται από 60 ως 110 ευρώ τον μήνα- σε πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα χορηγείται όμως στους υπαλλήλους έπειτα από αξιολόγησή τους. Στόχος είναι το επίδομα αυτό να αποτελέσει κίνητρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Η υιοθέτηση τελικά αυτού του σεναρίου, που θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη, είναι απολύτως βέβαιον ότι θα επιφέρει τεράστιες ανατροπές στο μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο. Στόχος της κυβέρνησης- η οποία αποτελεί εξάλλου και ρύθμιση που συμπεριλήφθη στο Μεσοπρόθεσμο- είναι η μισθολογική δαπάνη να μειωθεί την προσεχή τριετία στα 16,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο όλων των χωρών της ευρωζώνης. Η μείωση του μισθολογικού κόστους εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί τόσο με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 150.000 όσο και με την περαιτέρω συρρίκνωση των αποδοχών.

Οι «χαμένοι» του Οικονομικών
Με το νέο καθεστώς αμοιβών στο Δημόσιο οι υπάλληλοι οι οποίοι θα πληγούν άμεσα είναι κυρίως οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, ο μέσος όρος αμοιβής των οποίων σήμερα κυμαίνεται (για τους ΠΕ με 33 χρόνια υπηρεσίας) σε 3.524 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες για αυτή την κατηγορία των υπαλλήλων θα υπερβούν τα 550 ευρώ μηνιαίως. Επειδή όμως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονες κοινωνικές αναταράξεις και τριγμούς εξετάζεται μέρος ή ακόμη και το σύνολο σε ορισμένες περιπτώσεις της απώλειας να χορηγείται για μια μεταβατική περίοδο, έως ότου δηλαδή υπάρξει πλήρης ισορροπία του νέου συστήματος με τη μορφή της «προσωπικής διαφοράς». Παραμένει ωστόσο ένα θέμα ανοικτό για το οποίο θα κληθεί να δώσει απάντηση η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, αν και θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η «προσωπική διαφορά» δεν θα καλύψει το σύνολο των απωλειών, αλλά θα μετακυλίσει κυρίως τις απώλειες σε βάθος χρόνου. Την προσωπική διαφορά θα τη λαμβάνουν οι υπάλληλοι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς την περίοδο αυτή να λαμβάνουν οποιαδήποτε επιπλέον αμοιβή που θα οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση των αποδοχών τους, γεγονός που σημαίνει ότι θα βλέπουν απεναντίας μια συνεχή μείωσή τους.

Το υπό επεξεργασία σενάριο οδηγεί σε σταδιακή ονομαστική αύξηση του βασικού μισθού χωρίς να προκύπτει παράλληλα και αύξηση (σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα υπάρξει και μείωση) των συνολικών ονομαστικών αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έναν γόρδιο δεσμό τον οποίο έχει κληθεί να επιλύσει το πολιτικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θα επηρεάσει και το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων. Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε αύξηση στον βασικό μισθό θα συμπαρασύρει προς τα επάνω και τις συντάξεις, γεγονός που επιβαρύνει το κράτος με την εξεύρεση επιπλέον πόρων ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες μισθολογικές δαπάνες.

Προκειμένου να υπερπηδηθεί αυτός ο σκόπελος- αν και λειτουργεί από την άλλη πλευρά και ως κίνητρο για την πρόωρη συνταξιοδότησή τους, γεγονός που μειώνει περαιτέρω τον αριθμό των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων-, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής του νέου μισθολογίου. Γίνεται λόγος με άλλα λόγια η μεταβατική περίοδος να μην είναι τρία αλλά πέντε ή ακόμη και επτά ή οκτώ χρόνια. Και αυτό για να υπάρξει ομαλή και χωρίς επιπλέον κόστος μετάβαση στο νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, το οποίο μάλιστα θα εφαρμοστεί και στις ΔΕΚΟ, καθώς είναι ειλημμένη κυβερνητική απόφαση το νέο μισθολόγιο να ισχύσει και για τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αντιθέτως, το νέο μισθολόγιο δεν θα επηρεάσει τα κλαδικά μισθολόγια, όπως είναι των στρατιωτικών και των δικαστικών λειτουργών.
Αύξηση... 9 ευρώ για τους νέους
Για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στόχος της κυβέρνησης είναι να ισχύσει αμέσως το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, γεγονός που οδηγεί στην εξομοίωση ουσιαστικά των αμοιβών τους με τις αμοιβές που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθός του νεοεισερχομένου υπαλλήλου της κατηγορίας ΥΕ από 711 ευρώ που είναι σήμερα θα...εκτοξευθεί στα 720 ευρώ, ενώ ανάλογη θα είναι και η «αύξηση» για τους υπαλλήλους των άλλων κατηγοριών. Ετσι, για τους νεοεισερχομένους της κατηγορίας ΠΕ θα διαμορφωθεί στα 990 ευρώ.

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι με το νέο σύστημα αμοιβών δεν θα επέλθει μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης. Βεβαίως, στις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν θα προσμετρηθεί η πορεία των δημοσίων εσόδων, η ευθύνη που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας να εξοικονομηθούν κατά το τρέχον έτος περίπου 600 εκατ. ευρώ (αν και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αλλά η διατύπωση αυτή στο επικαιροποιημένο μνημόνιο...

σέρνεται από το 2010) και κυρίως η ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο για διαμόρφωση των μισθολογικών δαπανών στα 16,5 δισ. ευρώ το 2015.
«Ορθολογικά κριτήρια»
Με το υπό επεξεργασία σενάριο εξυπηρετούνται πάντως οι αρχές που είχε θέσει η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου. Οι αρχές αυτές ήταν «η άσκηση της μισθολογικής πολιτικής με ορθολογικά κριτήρια, ύστερα από κεντρικό σχεδιασμό και προγράμματα, που θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες προσωπικού, η άσκηση επιδοματικής πολιτικής με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια από κεντρικό φορέα εκταμίευσης και η ανταμοιβή της γνώσης και της ικανότητας όπου κι αν υπάρχει στο Δημόσιο». Με το νέο σύστημα αμοιβών διευκολύνεται και η απόφαση της κυβέρνησης για τη σταδιακή διαμόρφωση ενός νέου τύπου δημοσίου υπαλλήλου, του «κρατικού υπαλλήλου» όπως θα ονομάζεται, που θα μετακινείται σε ολόκληρο το εύρος του δημοσίου τομέα, όπου θα προκύπτουν ανάγκες, μετά και τη δραστική μείωση του προσωπικού που θα επιφέρει το κλείσιμο της στρόφιγγας των προσλήψεων. Διότι, η αναλογία του «ένας προς πέντε» που διαμορφώνεται στην πράξη σε «ένας προς δέκα» θα διατηρηθεί τουλάχιστον ως το 2015, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων θα δημιουργήσει περίπου 150.000 κενές θέσεις στον δημόσιο τομέα, οι οποίες θα πρέπει να «καλυφθούν» χωρίς την πρόσληψη νέου προσωπικού.

ΓΡΙΦΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Οι εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών οι οποίοι έχουν επεξεργαστεί το νέο μισθολογικό σύστημα στο Δημόσιο έχουν διατυπώσει αίτημα προς την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων να αποσαφηνίσει, πρώτον, την ακριβή διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προκειμένου να τεθούν σε πλήρη ισχύ οι νέες διατάξεις, δεύτερον, την περίοδο που θα καλύψει η χορήγηση της «προσωπικής διαφοράς» για τις κατηγορίες των υπαλλήλων οι οποίοι πλήττονται άμεσα και, τρίτον, αν θα γίνει τελικά άμεσα η ενσωμάτωση στον βασικό μισθό του ποσού των περίπου 400 ευρώ που θα αντικαταστήσει την κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων.

Από την απάντηση που θα δοθεί σε αυτά τα ερωτήματα θα εξαρτηθεί και η διαμόρφωση των ονομαστικών μισθών οι οποίοι θα προκύψουν για τους δημοσίους υπαλλήλους αμέσως μετά την ισχύ των διατάξεων για το νέο σύστημα αμοιβών.Από τον χρόνο της μεταβατικής περιόδου με άλλα λόγια θα εξαρτάται κάθε φορά το ύψος του ποσού που θα ενσωματώνεται στον βασικό μισθό από τα υπό κατάργηση επιδόματα, καθώς και το ύψος της αμοιβής που θα δίδεται με τη μορφή της «προσωπικής διαφοράς». Γεγονός είναι πάντως,όπως προκύπτει και από τη μελέτη για τις μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο,ότι οι «χαμένοι» από το νέο μισθολόγιο θα είναι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών των οποίων οι αμοιβές υπερβαίνουν σήμερα από 40% ως και 55% τον μέσο όρο και,δευτερευόντως,του υπουργείου Εσωτερικών (επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης) των οποίων οι αμοιβές υπερβαίνουν τον μέσο όρο από 9% ως 12%.

Χάνουν από 1,5 ως και 3 μισθούς τον χρόνο
Από 1,5 ως και 3 μισθούς, ανάλογα με το αντικείμενο εργασίας τους, θα είναι οι συνολικές ετήσιες απώλειες στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που συνεπάγονται τα μέτρα τα οποία έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ. Στα ποσά αυτά δεν συνυπολογίζονται οι απώλειες που θα επιφέρει κυρίως στα «ρετιρέ» του Δημοσίου το νέο μισθολόγιο. Μόνο τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τις αρχές του έτους, έχουν ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να επιβαρυνθούν με ένα νέο χαράτσι που θα κυμανθεί από 10% ως 15% των μηνιαίων αποδοχών τους. Σε αυτό το ποσοστό δεν προσμετρώνται βεβαίως οι έκτακτες εισφορές τις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι όπως και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε διάταξη που ενσωματώθηκε στο άρθρο 24 του νέου εφαρμοστικού νόμου, προβλέπεται ότι οι ειδικές εισφορές συνολικού ποσοστού 3% υπέρ των ανέργων και του Ταμείου Πρόνοιας που επιβλήθηκαν επί των αποδοχών των υπαλλήλων θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2011. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο οι εισφορές 2% επί των ανέργων και 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, που θα αρχίσουν να παρακρατούνται από τον Αύγουστο 2011, να μην είναι τελικά 3% αλλά 7,2%, αν συνυπολοστεί και η παρακράτηση του διαστήματος ΙανουαρίουΑυγούστου 2011.

Εκτός τούτου, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να διευκρινιστεί και η διαδικασία παρακράτησης από τον μισθό των υπαλλήλων των «χαρατσιών» που έχουν επιβληθεί με το Μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί: Το κίνητρο απόδοσης μειώνεται από 57 σε 28,50 ευρώ για την κατηγορία ΥΕ, από 64 σε 32 ευρώ για την κατηγορία ΔΕ, από 90 σε 45 ευρώ για την κατηγορία ΤΕ και από 100 σε 50 ευρώ για την κατηγορία ΠΕ. Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ μειώνεται από 170 σε 85 ευρώ για την κατηγορία ΥΕ, από 121,44 σε 60,72 ευρώ για τις κατηγορίες ΔΕ και ΤΕ και από 89,05 σε 44,50 ευρώ για την κατηγορία ΠΕ. Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για τους υπαλλήλους των πρώην Νομαρχιακών Διοικήσεων μειώνεται από 40,48 σε 20,24 ευρώ τον μήνα.

Το επίδομα ειδικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών μειώνεται από 44 ως 117 ευρώ τον μήνα. Το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 202,40 ευρώ.

Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για την Εθνική Αμυνα μειώνεται κατά 50 % π.χ. από 375,65 ευρώ σε 187,83 ευρώ για τους ανωτατους

Πόσο μειώνονται από την 1η Αυγούστου οι συντάξεις

Αλλαγές σε ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις φέρνουν οι ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου
Πόσο μειώνονται από την 1η Αυγούστου οι συντάξεις



ΜΕΙΩΣΕΙΣ μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω των αυξημένων εισφορών. Περικοπές όλων των συντάξεων, ακόμη και στους ναυτικούς. Μείωση του εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους στη ΔΕΗ. Μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με τη θέσπιση επιπλέον εισφορών. Αυξημένες εισφορές σε όλους τους επαγγελματίες, εμπόρους και αγρότες. Εξοδος 150.000 εργαζομένων από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και επανέλεγχος όλων των αναπηρικών συντάξεων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με το οποίο εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας σε ό,τι αφορά τον τομέα των εργασιακών σχέσεων και την κοινωνική ασφάλιση. Η καθιέρωση ειδικής εισφοράς για την ανεργία σε όλους, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και οι αυξημένες εισφορές για τα Ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών οδηγούν σε νέα μείωση τα εισοδήματα όλων των πολιτών.


Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται αυξημένη ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, επιπρόσθετη εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ για τους συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπει ειδική εισφορά και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη των 1.700 ευρώ σύνταξη καταβάλλουν εισφορά από 4% ως 10%.

Με τη νέα ρύθμιση η εισφορά κλιμακώνεται από 6% ως 14%. Επίσης, επιβάλλεται ειδική εισφορά στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η εισφορά κατά μέσον όρο θα φθάσει στο 8% και θα αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Δεν θα θιγούν οι συντάξεις μητέρων ανηλίκων, αποστράτων, καθώς και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά με νόμο.

Καθιερώνεται ΛΑΦΚΑ και στις επικουρικές συντάξεις. Θα αφορά τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισφορά θα κυμαίνεται από 3% ως 10% ανάλογα με το ύψος της παρεχόμενης σύνταξης.

Αναλυτικά, από την 1η Αυγούστου θα τεθεί σε ισχύ η αυξημένη εισφορά στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ, ενώ διπλή εισφορά θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που είναι κάτω των 60 ετών, στους οποίους επιβάλλεται μία επιπλέον εισφορά. Σε εγκύκλιο του ΙΚΑ προβλέπεται ότι η ειδική εισφορά καθορίζεται από 3% για συντάξεις από 1.400 Έως 1.700 ευρώ ως 14% για συντάξεις άνω των 3.500,01 ευρώ.

Κάτω των 60 ετών
Σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών επιβάλλεται και δεύτερη εισφορά. Η εισφορά αυτή είναι 6% για συντάξεις από 1.700 ως 2.300 ευρώ, 8% για συντάξεις από 2.300,01 ως 2.900 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 2.900,01 ευρώ.

Εισφορές υπέρ ΟΓΑ
Αυξάνεται από 1.1.2012 η εισφορά αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, με τη μετατροπή των πέντε από τις επτά ασφαλιστικές κλάσεις, ως υποχρεωτικών, καθώς και την αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων σε νέα κλάση, ανά τριετία.

Υποχρεωτικά θα αλλάζουν ανά τριετία ασφαλιστική κατηγορία οι αγρότες που καλύπτονται από τον ΟΓΑ. Δημιουργούνται πέντε υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες στο Ταμείο των αγροτών και δύο προαιρετικές.

Ουσιαστικά οι αγρότες κατατάσσονται στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και στη συνέχεια μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές κατηγορίες ανά τριετία. Κατ΄ εξαίρεση, για τη μετάταξη από την πρώτη στη δεύτερη κατηγορία μεσολαβούν πέντε έτη ασφάλισης.

Εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων
Επιβάλλεται επιπλέον εισφορά 1% στους δημοσίους υπαλλήλους και 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου για την ενίσχυση του Ταμείου Προνοίας, ενώ ταυτοχρόνως μειώνεται το ποσό του εφάπαξ τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και της ΔΕΗ.

Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος ΔΕΗ), αντιστοίχως, θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το Δημόσιο η περικοπή ορίζεται σε 10%, ενώ για τους εργαζομένους στη ΔΕΗ σε 15%.

Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων Ειδικών Ταμείων και νυν ΕΤΑΑ.
Περιορισμός των αναπηρικών
Σταδιακά θα γίνει επανέλεγχος σε όλες τις αναπηρικές συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει δραστικές αλλαγές στον τρόπο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων, με στόχο να μειωθεί το ποσοστό τους.

Εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων
Από την 1η Αυγούστου εφαρμόζεται αυξημένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (μοιράζεται ισομερώς από 0,5%).

Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το ποσό θα αποδίδεται στον ΟΑΕΔ.

BΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Μένουν εκτός 150.000 εργαζόμενοι
Περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι θα εξαιρεθούν από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ υπολογίζεται ότι λιγότεροι από 50.000 θα είναι όσοι απασχολούνται σε ειδικότητες που θα μπορούν να ενταχθούν στη λίστα διεκδικώντας το ειδικό καθεστώς ασφάλισης.

Η διαδικασία αναμόρφωσης του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων μπαίνει στη«τελική της ευθεία», καθώς τις επόμενες ημέρες η επιστημονική επιτροπή θα ολοκληρώσει τις προτάσεις της,τις οποίε ς θα παραδώσει στο υπουργείο Εργασίας.

Την τελική απόφαση για τη νέα λίστα θα διαμορφώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικ ούς εταίρους.

Ο αναθεωρημένος κατάλογος θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2011,ενώ το σύνολο των εργαζομένων στο ειδικό καθεστώς δεν θα ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή 450.000 άτομα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα μας μέσω του μνημονίου. Σήμερα οι εργαζόμενοι στα βαρέα φθάνουν στις 540.000 άτομα,ενώ πριν από λίγα χρόνια ξεπερνούσαν τις 700.000.

Ταυτοχρόνως,την ένταξή τους διεκδικούν περίπου 50.000 εργαζόμενοι σε ειδικότητες που αναμένεται να χαρακτηρισθούν ανθυγιεινέ ς.

Ως εκ τούτου από τη νέα λίστα αναμένεται να εξέλθουν τουλάχιστον 150.000 εργαζόμενοι, προκειμένου να εκπληρωθεί η σχετική δέσμευση της χώρας μας απέναντι στους πιστωτές της.

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ
Το σχέδιο για τα επικουρικά
Πέραν της ειδικής εισφοράς,από την 1η Σεπτεμβρίου έρχονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις. Μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2012 για τα Ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και ενιαίο τρόπο υπολογισμού των παροχών στο μέλλον προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα επικουρικά ταμεία,ενώ ανατροπές σχεδιάζονται και στα εφάπαξ βοηθήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες,το«σχέδιο»του υπουργείου για τα επικουρικά ταμεία,το οποίο εγκρίθηκε από την τρόικα,περιλαμβάνει τα εξής:

1Περικοπές σε όλες τις συντάξεις.Υπάρχει σκέψη για μείωση ακόμη και στις χορηγούμενες συντάξεις.

2Οι περικοπές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 στα ελλειμματικά Ταμεία,ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρμογή θα γίνει σε βάθος χρόνου,ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου. 3Οι αλλαγές θα αφορούν και τα Ταμεία παροχής εφάπαξ βοηθήματος,οι δυνατότητες των οποίων θα απεικονισθούν στις επερχόμενες αναλογιστικές μελέτες.

4Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα επικουρικά ταμεία,κατά τη λογική του υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης,δηλαδή με ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.Στο σημείο αυτό εξετάζονται τα συστήματα που ισχύουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες,όπως το μοντέλο της Σουηδίας,της Ιταλίας κτλ.

5Τίθεται ανώτατο όριο παροχών,έτσι ώστε καμία σύνταξη (κύρια και επικουρική) να μην ξεπερνά τον τελευταίο μισθό του συνταξιοδοτουμένου.

6Καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης- όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης- για όλα τα επικουρικά ταμεία

Tο νέο σχέδιο Μά(ρ)σα (λ)!

Νέο βαθμολόγιο στο δημόσιο

Νέα βαθμολογικά κριτήρια θεσπίζονται για τους δημόσιους υπαλλήλους. Άμεση κατάργηση της ετήσιας αξιολόγησης. Στόχος να καθιερωθούν κριτήρια, βάσει των οποίων θα αμείβονται οι υπάλληλοι

Τα πάνω κάτω φέρνει στο Δημόσιο το νέο βαθμολόγιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο Γενικό Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το επικρατέστερο σενάριο για το βαθμολόγιο περιλαμβάνει 8 βαθμούς από τους πέντε που ισχύουν και σήμερα (Α-Ε) και 3 βαθμούς για θέσεις ευθύνης με σημαντικές διαφορές σε σχέση με το υπάρχον καθεστώς.

Δημιουργούνται τρεις βαθμοί - δεξαμενές στελεχών υψηλών προσόντων που θα έχουν τον Α' Βαθμό και θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις προϊσταμένων (Α1 για τη θέση γενικού διευθυντή - Α2 για τη θέση διευθυντή - Α3 για τη θέση τμηματάρχη), στις οποίες θα ξεκινούν από καλύτερη αφετηρία οι υπάλληλοι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Με τη νέα αρχιτεκτονική του βαθμολογίου συνδέεται η μισθολογική ωρίμανση με τον βαθμό και αποδίδονται στους υπαλλήλους έπειτα από αξιολόγηση.

Επιμηκύνεται για όλους τους δημοσίους υπάλληλους ο χρόνος που θα αξιολογούνται για την απόκτηση νέου βαθμού και διαμορφώνονται μεγαλύτερες διαφορές στην εξέλιξη μεταξύ των κατηγοριών υποχρεωτικής - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΥΕ και ΔΕ) και τεχνολογικής - πανεπιστημιακής μόρφωσης (ΤΕ και ΠΕ).

Η εξέλιξη των υπαλλήλων με υψηλά προσόντα θα είναι ταχύτερη από τους συναδέλφους τους των κατηγοριών υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αριθμούν 325.673 εργαζόμενους (43% των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα), αλλά θα γίνει δυσκολότερη, αφού θα πρέπει να δίνουν γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη υπό την εποπτεία του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων που έχει συσταθεί, αρχής γενομένης από το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των μισθολογικών κλιμακίων θα μειωθεί από 18 σε 10, γεγονός που σημαίνει ότι θα ταυτιστούν βαθμοί με κλιμάκια και μεταξύ δύο βαθμών θα θεσμοθετηθεί ένα ακόμα μισθολογικό κλιμάκιο κατά μέσο όρο.

Η θεσμοθέτηση των 10 μισθολογικών κλιμακίων σημαίνει ότι οι ωριμάνσεις για του δημοσίους υπαλλήλους θα αποδίδονται έπειτα από αξιολόγηση κάθε 4 χρόνια κατά μέσο όρο.

Κατάργηση

Θεωρείται σίγουρη η κατάργηση της ετήσιας αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και θα διαμορφωθούν νέα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται για την απόδοση της ωρίμανσης.

Από τις αρχές του 2012 και μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου για το Επιτελικό κράτος με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, αναμένεται να μειωθούν οι θέσεις προϊσταμένων (τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών) μέχρι και 30% από τις 24.000 που ισχύουν σήμερα στον στενό δημόσιο τομέα.

Η νέα πραγματικότητα στον χάρτη του δημόσιου τομέα θα καταστήσει δυσκολότερη την ανέλιξη των υπαλλήλων, που όμως θα αμείβονται καλύτερα αν υπερισχύσει το σενάριο που θέλει να αποδίδονται επιδόματα θέσης έως και 1.000 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές. Στόχος του εγχειρήματος θα είναι να δοθούν κίνητρα στους προϊσταμένους και να υπάρχουν σαφείς μισθολογικές διαφορές μεταξύ των βαθμών.


Ωρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν εισοδήματα

Εθνικό διακύβευμα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, επεσήμανε, έχουν κάνει περισσότερα από όσα τους αναλογούν

Η φοροδιαφυγή είναι η πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά που υπονομεύει το εθνικό μέλλον, τόνισε ο Κ. Παπούλιας
Η φοροδιαφυγή είναι η πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά που υπονομεύει το εθνικό μέλλον, τόνισε ο Κ. Παπούλιας

"Ηρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στη διάρκεια της ομιλίας του για την 37η επέτειο από την πτώση της δικτατορίας και χαρακτήρισε "εθνικό διακύβευμα" την εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας. Αναφερόμενος στις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, επεσήμανε το γεγονός ότι ελήφθησαν με μεγάλη καθυστέρηση.

Στη λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη κάνει περισσότερα από όσα τους αναλογούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση". Καυτηρίασε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, το οποίο χαρακτήρισε "την πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά που υπονομεύει το εθνικό μέλλον".

Ζήτησε να πληρώσουν οι μεγαλοφοροφυγάδες "με βαρείς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και μέρος της αφορολόγητης μεσαίας τάξης". "Δεν δέχομαι ότι είναι ανίκητη η παραοικονομία", είπε ο κ. Παπούλιας και τόνισε ότι η φοροδιαφυγή είναι η πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά που υπονομεύει το εθνικό μέλλον.

Τα "πέτρινα χρόνια"
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους οργανώσεων του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η χώρα τούς χρωστάει πολλά, αλλά και ότι η δική τους γενιά, αν και δοκιμάστηκε σκληρά, είχε μπροστά της "ορίζοντα". Ο κ. Παπούλιας ζήτησε ακόμα να καταβληθούν προσπάθειες έτσι ώστε τα "πέτρινα χρόνια" που θα περάσουν οι νέοι να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.

Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου
Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου

Παράλληλα περιέγραψε πώς οι διεκδικήσεις του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν επίκαιρες: "Για ''ψωμί'' σε μια οικονομία που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες αξιοπρεπή διαβίωση. Για ''παιδεία'' σε μια ανοιχτή κοινωνία με κανόνες αξιοκρατίας και δυνατότητα αξιοποίησης της δημιουργικότητας των πολιτών της. Για ''ελευθερία'' σε μια χώρα που δεν ζει με δάνειες δυνάμεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την ανεργία "κοινό εχθρό", που διαλύει ζωές και παράγει κοινωνική αδικία. Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας πρότεινε τη θεσμοθέτηση διαφανών και σύντομων διαδικασιών, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, φιλικότερη, καθαρή και ευέλικτη διοίκηση.

Σε ακόμη μία παρατήρηση για την εξέλιξη της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η οικονομική κρίση έγινε κρίση πολιτική και κρίση θεσμών, ενώ σημείωσε ότι "κάποιοι επιδιώκουν να γίνει κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας".

Ο Αντ. Σαμαράς (στη φωτογραφία με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο) επεσήμανε την ανάγκη για «επανεκκίνηση» σε όλους τους τομείς
Ο Αντ. Σαμαράς (στη φωτογραφία με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο) επεσήμανε την ανάγκη για «επανεκκίνηση» σε όλους τους τομείς

Κάλεσε τους πολιτικούς να μιλούν περισσότερο, να παρεμβαίνουν, να μην αφήνουν "όλον τον δημόσιο χώρο σε όσους μιλούν πολύ χωρίς λόγο ή για δικούς τους λόγους".

Οι παρουσίες
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν παρέστη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Αλ. Παπαρήγα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης με τους υπουργούς Αμυνας και Δικαιοσύνης Π. Μπεγλίτη και Μιλ. Παπαϊωάννου
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης με τους υπουργούς Αμυνας και Δικαιοσύνης Π. Μπεγλίτη και Μιλ. Παπαϊωάννου

Φέτος δεν συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία ανέφερε ότι "στην παρούσα συγκυρία η γιορτή δεν έχει νόημα".

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν οι υπουργοί Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, Εξωτερικών κ. Σ. Λαμπρινίδης, Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, Προστασίας του Πολίτη κ. Χ. Παπουτσής, Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλης και εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής ο αντιπρόεδρος κ. Γρ. Νιώτης.

Γ. Παπανδρέου
Η χώρα θα ξεπεράσει τον σκόπελο

"Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, για μία σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με αφορμή την 37η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του πως με κοινή προσπάθεια η χώρα θα καταφέρει να βγει από τον σκόπελο της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς από την πλευρά του τόνισε τη δέσμευσή του για μια "Νέα Μεταπολίτευση" και μια νέα πολιτική για "επανεκκίνηση" σε όλους τους τομείς. Για ταξική και υποκριτική δημοκρατία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και αναφέρει ότι τα εργατικά δικαιώματα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Ο ΣΥΝ επισημαίνει το χρέος της Αριστεράς να συμμετέχει στους αγώνες των κοινωνικών δυνάμεων, ενώ υπογραμμίζει ότι τα αιτήματα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη σήμερα ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά. Ο ΛΑΟΣ, αντίστοιχα, παρομοιάζει το όραμα της μεταπολίτευσης με ελπίδα που μετατράπηκε σε παρωδία. Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο αγώνας σήμερα είναι να σωθεί η χώρα, να μείνει όρθια η κοινωνία και οι πολίτες..

Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας και από Moody's

Η χώρα δεν είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβαθμίζοντας τη χώρα μας

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε σήμερα κατά τρεις μονάδες το μακροπρόθεσμο χρέος της Ελλάδας, από Caa1 σε Ca, ήτοι κατά μόνον μια βαθμίδα υψηλότερα από την διαβάθμιση "χρεοκοπία", υποστηρίζοντας ότι πλέον η πιθανότητα υλοποίησής της είναι "σχεδόν 100%", θέτοντάς το χρέος σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας".

Ο οίκος εκτιμά ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές. Σε ανακοίνωσή του ο οίκος Moody's εξηγεί ότι η αναγγελία ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης και η ανταλλαγή παλαιοτέρων ελληνικών ομολόγων με νέα που το συνοδεύει, "σημαίνει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν απώλειες".

Σύμφωνα με τη Moody's, το νέο πακέτο στήριξης που ενέκρινε την προηγουμένη εβδομάδα η ευρωζώνη για την Ελλάδα, θα υποβοηθήσει στη μείωση του χρέους της χώρας, αν και αυτή αντιμετωπίζει ακόμη μεσοπρόθεσμα προβλήματα φερεγγυότητας και σημαντικούς κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει εξαγγελθεί.

"Το ανακοινωθέν πρόγραμμα της ΕΕ από κοινού με την ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF) καθιστούν σαφές ότι η πιθανότητα μιας βεβαρημένης (distressed) ανταλλαγής (χρέους), και άρα μιας χρεοκοπίας, επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι σχεδόν 100%", ανακοίνωσε ο οίκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο οίκο, "το (ελληνικό) χρέος θα παραμείνει σε επίπεδα ανώτερα του 100% του ΑΕΠ επί σειρά ετών και θα αποτελεί σημαντική απειλή στην εφαρμογή δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων".

Σημειώνεται ότι σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) έχει θέσει την Ελλάδα και ο διεθνής οίκος Fitch, υποβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο στο επίπεδο "CCC", ήτοι μια βαθμίδα υψηλότερα εκείνου της Moody's.

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι η σύνοδος της ΕΕ για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Σημειώνει ότι η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα τεθεί στα χαμηλά επίπεδα της κερδοσκοπικής βαθμίδας και τονίζει ότι θα επαναθέσει αξιολογήσεις μετά-χρεοκοπίας στην Ελλάδα, όταν "θεραπευθεί" η πιστωτική χρεοκοπία.

Προσθέτει ακόμα ότι η μείωση των επιτοκίων και οι παρατάσεις στις λήξεις των ομολόγων, αποτελούν μια πιθανή ευκαιρία για επανάκτηση του ελληνικού αξιόχρεου.

Η Fitch τονίζει ότι το "δεδικασμένο" του αποτελέσματος της συνόδου με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (private sector involvement-PSI) θα εφαρμοστεί και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών περί του αντιθέτου.

Σχέδιο για την κατάργηση και ενοποίηση στρατοδικείων επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το στρατοδικείο στο Ρουφ Το στρατοδικείο στο Ρουφ Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παν. Μπεγλίτης, γνωστοποίησε ότι έχει συγκροτηθεί από τη Διεύθυνση Στρατιωτικής Δικαιοσύνης επιτροπή, η οποία μελετά:

• Την κατάργηση των Στρατοδικείων-Ναυτοδικείων-Αεροδικείων Χανίων και Ιωαννίνων και την ενσωμάτωση αυτών σε μεγαλύτερα στρατιωτικά δικαστήρια (Αθήνας-Θεσσαλονίκης).

• Την κατάργηση ενός ακόμη στρατιωτικού δικαστηρίου εκ των Στρατοδικείου-Αεροδικείου Λάρισας ή Στρατοδικείου Ξάνθης, ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων αυτών και την ενσωμάτωσή τους σε μεγαλύτερα στρατιωτικά δικαστήρια (Αθήνας-Θεσσαλονίκης).

• Την ενοποίηση ή συγχώνευση των τριών στρατιωτικών δικαστηρίων Αττικής υπό ενιαία διοίκηση, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα κτιριακή υποδομή.

• Τον συνυπολογισμό, κατά τη σύνταξη της μελέτης, του συνολικού οφέλους και της εξοικονόμησης προσωπικού.

Η επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της την 1η Αυγούστου. Η τελική απόφαση για τις συγχωνεύσεις θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και έπειτα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

"Το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων"

Μαραθώνια συνεδρίαση είχαν τη Κυριακή οι πρυτάνεις σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, συζητώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου

Σύμφωνα με όσα είπαν οι πρυτάνεις στους δημοσιογράφους, συζητήθηκαν διατάξεις του νομοσχεδίου που "οδηγούν στη διάλυση των σπουδών και σε υποβαθμισμένα πτυχία".

Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθιέρωση της σχολής ως ακαδημαϊκής μονάδας και την μετατροπή των τμημάτων σε ομάδες διδασκόντων γνωστικών αντικειμένων, κάτι που , όπως τόνισαν, δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Ανέφεραν ότι οι ρυθμίσεις περί συγγραμμάτων, που θα περάσουν όλα στο διαδίκτυο, μετακυλούν το κόστος από το κράτος στην ελληνική οικογένεια και τον φοιτητή. Επίσης, για τη δημιουργία ταχύρρυθμων σπουδών τριετίας, φαίνεται τώρα από το τελικό σχέδιο ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν τα ιδρύματα για να τις δημιουργήσουν, αλλά το θέμα αυτό βρίσκεται στη διάθεση του εκάστοτε υπουργού.

Υποστήριξαν ακόμη ότι "το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων" και γι αυτό τον λόγο είπαν πως έχουν στο πλευρό τους ομάδα συνταγματολόγων, που έχει μελετήσει τις διατάξεις και έχει αποφανθεί περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων εξ αυτών.

Ειδικά για το θέμα των αντιδράσεών τους, οι πρυτάνεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα δικαστήρια για την ακύρωση διατάξεων, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, τονίζουν ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή των διατάξεων στην πράξη δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή. Ορισμένοι απ΄αυτούς δεν διστάζουν, πάντως, να πουν ότι ορισμένες διατάξεις είναι ανεφάρμοστες.

Πάντως, όλοι αναμένουν ότι τον Σεπτέμβριο, που θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα Ιδρύματα, δεν θα αποφευχθούν κινητοποιήσεις. Λεπτομέρειες για τις θέσεις τους, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσουν, όπως είπαν, θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου, που έχουν προγραμματίσει να δώσουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Δευτέρα, το πρωί.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)