Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Με καθυστέρηση δεκαετιών, μπήκαμε στην αφετηρία για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα και κάτω από την Κρήτη.

Γράφει ο Υποναύαρχος ΠΝ (εα) Ηρακλής Καλογεράκης

Στις 7 Ιουνίου, αναρτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για δημόσια διαβούλευση (λήγει στις 17 Ιουνίου 2011), το προσχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, εντός της θαλάσσιας ζώνης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης


Η πρόσκληση αυτή συνοδεύεται και από χάρτη με τα εξωτερικά όρια των περιοχών που χαράχθηκαν με βάση την αρχή της «μέσης γραμμής/γραμμής ίσης αποστάσεως» μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών, στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου! Η ευρύτερη περιοχή αντιστοιχεί βέβαια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά στην πρόσκληση, για ευνόητους λόγους, παρακάμπτεται ο απευθείας προσδιορισμός της και αναφέρεται "μέση απόσταση από τα ελληνικά εδάφη" που συμπεριλαμβάνουν φυσικά και τα νησιά μας.
Έγινε δηλαδή το πρώτο βήμα για ΑΟΖ χωρίς να αναφερόμαστε σε αυτή.
Με τις έρευνες αυτές, οι ειδικοί θα διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά μεγάλες περιοχές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής για να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές, οι οποίες, στη συνέχεια, θα αποτελέσουν αντικείμενο γύρου παραχωρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Βεβαίως στη φάση αυτή η πρόσκληση αφορά μεγάλες γεωφυσικές εταιρίες, που αναλαμβάνουν το κόστος των ερευνών και την προώθηση αλλά και πώληση των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές. Το σύνολο αυτών των τεχνικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων θα παραδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο και για συγκεκριμένο χρόνο οι εταιρείες ερευνών θα διατηρούν δικαίωμα διάθεσης των δεδομένων αυτών.
Με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση στοχεύει να συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία με τα οποία να αξιολογήσει το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου να καθορίσει τις πλέον συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο προϋποθέσεις ώστε να δρομολογηθεί γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, που προγραμματίζεται να γίνει πριν τα μέσα του 2012.
Ενενήντα μέρες μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος θα αξιολογηθούν οι προτάσεις για επιλεγεί η καλύτερη εταιρεία σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
  • Διεθνή εμπειρία σε σεισμικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης
  • Τεχνική εμπειρία για την εκτέλεση των εργασιών
  • Εμπειρία σε ανάλογες γεωλογικές περιοχές
  • Βελτιώσεις επί του σχεδίου συμφωνίας
  • Τεχνική προσφορά
  • Εμπορική προσφορά
Η κυβέρνηση μας λοιπόν, πιεζόμενη από το υπέρογκο και συνεχώς αυξανόμενο χρέος, από την ανάγκη εκτέλεσης αναπτυξιακών έργων, από την αυξανόμενη ανεργία και κυρίως από την μεγάλη δημοσιοποίηση των επιστημονικών ενδείξεων για ύπαρξη υδρογονανθράκων στις υπόψη περιοχές από διακεκριμένους επιστήμονες ειδικούς στους υδρογονάνθρακες, πείστηκε επιτέλους, πως κάτι ελπιδοφόρο υπάρχει στον ορίζοντα και αποφάσισε αφού το διερευνήσει να το αξιοποιήσει.
Χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να εισακουστούν οι υποδείξεις των ειδικών και ιδιαίτερα στο τελευταίο συνέδριο του “economist” όπου οι τεκμηριωμένες παρουσιάσεις των ειδικών φαίνεται πως πίεσαν ανυπόφορα και ξύπνησαν τους αρμόδιους. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο με την αδράνεια μας αλλά και με την πεισματική άρνηση των εκάστοτε αρμοδίων να δεχθούν πως κάτι κρύβει το έδαφος και ο βυθός των θαλασσών μας. Αξιόλογοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι/ερευνητές και ειδικοί στο θέμα, όπως ο Αντώνης Φώσκολος του πολυτεχνείου Κρήτης και ο Αβραάμ Ζελιλίδης του πανεπιστημίου Πατρών, ο Ηλίας Κονοφάγος, o Κων/νος Νικολάου και η Τερέζα Φωκιανού επιστήμονες και διευθυντικά στελέχη οργανισμών/εταιρειών, κινδύνευσαν να απαξιωθούν και να χαρακτηριστούν σκόπιμα «γραφικοί». Τους ευχαριστούμε όλους αυτούς αλλά και εκείνους που με την φωνή τους ξύπνησαν τους υπευθύνους έστω και την τελευταία στιγμή και έπνιξαν τα ειρωνικά σχόλια που κατά καιρούς ακούγαμε από επίσημα χείλη όταν βλέπαμε ανάλογες εκπομπές σε μικρότερης εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς και διαβάζαμε ανακοινώσεις τους μόνο στον ηλεκτρονικό τύπο (μπλόγκς). Έπρεπε οι πανεπιστημιακοί καθηγητές περιφερειακών πανεπιστημίων (Κρήτης-Πάτρας) ανιδιοτελώς να ξυπνήσουν τον αγωγιάτη στην πρωτεύουσα… Μπράβο τους και πάλι και ελπίζουμε πως οι γνώσεις και τα στοιχεία που έχουν θα αξιοποιηθούν στην νέα εποχή που έρχεται για να πάμε κατευθείαν στο ψητό, για να μην αρμενίζουμε στα πέλαγα χάνοντας χρόνο και κυρίως για να μην επαληθευτεί η ρύση «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει…». Άλλωστε οι ίδιοι δημόσια έχουν εκφράσει τη διάθεση να προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους και την εμπειρία τους».
Πολύ σωστά το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ξεκίνησε με έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Ιονίου Πελάγους, Δυτικής και Νοτίου Ελλάδας αφού έτσι δεν θα έχουμε καμιά προστριβή με Ιταλία που ενώ έχουμε οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα μας οι δημοσιογραφικές φήμες την φέρουν να θέλει κάτι παραπάνω όταν πρόκειται για ΑΟΖ. Ως γνωστό η Ελλάδα και Ιταλία από το Νοέμβριο του 1980 επικύρωσαν τα από το 1977 συμφωνηθέντα όρια της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας που είναι μια γραμμή έξι σημείων.
Για την υφαλοκρηπίδα μας τώρα που γειτονεύει με Αλβανία, αυτή έχει τη λύση του όποιου προβλήματος ήθελε ανακύψει, αφού υπάρχει από τις 19 Μαρτίου 2009 υπογεγραμμένη και από τις δύο χώρες συμφωνία την οποία τώρα δεν αναγνωρίζουν επειδή το Συνταγματικό τους δικαστήριο, με τουρκικό δάκτυλο, την θεώρησε μη εφαρμόσιμη…
Η συμφωνία αυτή αφορούσε τη χάραξη ενός συνόρου λαμβάνοντας υπόψη 150 σημεία, που ονομάστηκε «θαλάσσιο όριο πολλαπλών χρήσεων». Αυτό σημαίνει ότι δεν προσδιορίζει μόνο το σύνορο των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή του θαλάσσιου βυθού και του υπεδάφους πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης, αλλά ότι θα χρησιμοποιείται και για κάθε άλλο μελλοντικό σύνορο θαλάσσιας ζώνης, π.χ. Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), όποτε αυτή υιοθετηθεί. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε κατά την οριοθέτηση ήταν αυτή της μέσης γραμμής δηλ. γραμμής ίσης αποστάσεως από τις ακτές των δύο χωρών, μια μέθοδο που αποτελεί την πάγια ελληνική θέση για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Επίσης ακολουθήθηκε η φυσική ακτογραμμή των δύο χωρών, αφού όμως έκλεισαν (και αυτό αποτελεί σύννομη πρωτοτυπία) με ευθείες γραμμές όλοι οι κόλποι της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Κόλπου της Κέρκυρας. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Αλβανία έκανε αποδεκτή τη θέση της Ελλάδας ότι όλα τα νησιά στην περιοχή έχουν θαλάσσιες ζώνες, όπως και οι ηπειρωτικές ακτές. Για το θέμα αυτό η απάντηση είναι μία: Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί την υπογραφή της.
Όσο τώρα για την γειτονική Λιβύη και Αίγυπτο, αν θεωρούν πως θίγονται συμφέροντα τους με τα όρια που καθορίζουμε τότε ας έλθουν να μας ζητήσουν να ξανακαθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών για να καταλήξουμε κάπου. Πιστεύω η χώρα μας, πιστή στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και του εθιμικού, πως θα σεβαστεί, θα συζητήσει και θα ακολουθήσει μια δίκαιη οδό για όλους τους εμπλεκόμενους. Μένει λοιπόν στους γείτονες μας να ακολουθήσουν τις ίδιες αξίες και αρχές με μας.
Σε γενικές γραμμές χαράξαμε και μπήκαμε σε μια σωστή πορεία. Όμως για να εξασφαλίσουμε και να έχουμε ότι δικαιούμεθα θα πρέπει και να δείχνουμε πως το θέλουμε και πως μπορούμε να το προστατεύσουμε/εξασφαλίσουμε. Θέλω να πω πως μόλις οι έρευνες αρχίσουν θα πρέπει να κάνουμε μερικές απλές κινήσεις που δεν παρεξηγούνται από κανένα, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης.

Η επιτήρηση των υπόψη περιοχών πρέπει να είναι συνεχής. Με την τεχνολογία που διαθέτουμε έχουμε την δυνατότητα. Ως γνωστό από τον Μάρτιο είναι σε πλήρη λειτουργία η οπτική αναγνώριση δεύτερης γενιάς μέσω συστήματος δορυφόρων ΗΛΙΟΣ-ΙΙ που φέρει τη χώρα μας να είναι μια από τις 11 χώρες στον κόσμο που έχουν τέτοιες δυνατότητες. Το σύστημα αυτό σε συνδυασμό με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Hellas-Sat και άλλα επίγεια συστήματα μας δίδει τεράστιες δυνατότητες αρκεί να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ας το αξιοποιήσουμε προς όφελος μας και ας μην το έχουμε για να το έχουμε ή για να κάνουμε ασκήσεις.
Διαθέτουμε ναυτικές βάσεις και σταθμούς κοντά στις υπόψη περιοχές (Σούδα, Κέρκυρα, Πάτρα, Κυριαμάδι) που πρέπει να αξιοποιηθούν τα μέγιστα για να εξασφαλίσουν την ομαλή ροή των εργασιών από τις εξουσιοδοτημένες εταιρείες στις υπόψη περιοχές. Ας τις χρησιμοποιήσουμε και εμείς προς όφελος μας αντί να τις δανείζουμε στους συμμάχους χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα.
Τέλος επείγει η ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων καθώς και η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου των ερευνών που θα προβλέπει πραγματικά κίνητρα στους επενδυτές.
Η αρχή έγινε και έγινε αθόρυβα, διακριτικά και σωστά κατά την άποψη μου.
Ας μην κολλήσουμε στην αφετηρία. Ας τρέξουμε να προλάβουμε και ας συνεχίσουμε με την διασφάλιση όλων, μα όλων των δικαιωμάτων μας στις Ελληνικές θάλασσες με την σε επόμενο χρόνο εξαγγελία ολόκληρης της Ελληνικής ΑΟΖ. Ας εργαστούμε όλοι για να επιτύχουμε και στη δεύτερη μας προσπάθεια. Τα αποθέματα του Πρίνου μειώνονται…

Περικοπές και στις κατώτερες συντάξεις!

Μπαίνει πλαφόν στα 480 ευρώ...
"Τα χειρότερα έρχονται" για μισθωτούς και συνταξιούχους και αποτυπώνονται ανάγλυφα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε προς ψήφισιν στη Βουλή απόψε η κυβέρνηση.

Παρότι βρίθει από κρυφά μέτρα που, όπως αποκάλυψε από χθες το protothema.gr, θα ανακοινωθούν... προσεχώς και "λάου-λάου", το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητος που ...
κατατέθηκε ήδη για ψήφιση στη Βουλή προβλέπει ότι:

- φέτος η χώρα θα ζήσει μεγάλη ύφεση (-3,8% του ΑΕΠ).

- η ιδιωτική κατανάλωση α κάνει φέτος την πιο μεγάλη βουτιά (-4,8%) και δεν θα σηκώσει κεφάλι πριν το 2013 (οπότε θα...επιστρέψει στα επίπεδα του 2010 μόλις)!

- η ανεργία θα αυξάνεται από 11,5% πέρυσι, σε 14,5% φέτος και 15% το 2012.

- φέτος και μέχρι το 2013, το εργατικό δυναμικό της χώρας δεν θα ξεπεράσει το 40% του πληθυσμού της.

- κάθε χρόνο θα φεύγουν 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι (μαζί με τις ΔΕΚΟ)

- οι μισθωτοί από φέτος έως το 2015 δεν θα εισπράξουν περισσότερα από 80 δισ. συνολικά. Τα 83 δισ. που μοιράστηκαν το 2010, πιθανόν να τα ξαναδούν μετά το 2015 (δεν προβλέπεται πάντως στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα).


Τα κρυφά μέτρα

Ο νόμος που έρχεται για ψήφιση προβλέπει μέτρα-φωτιά που θίγουν όλους ανεξαιρέτως (ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες κλπ) όπως:

- «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ

- μείωση του κατώτατου ορίου των συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων (γύρω στα 480 για τα περισσότερα ταμεία)

- επανέλεγχο και κόψιμο αναπηρικών συντάξεων

- αποκλεισμό «υψηλόμισθων» από κοινωνικά προγράμματα και παροχές

- "εισφορά αλληλεγγύης" 3% στους δημοσίους υπαλλήλους για την καταπολέμηση της ανεργίας

- "εισφορά αλληλεγγύης" για ΟΑΕΔ θα πληρώνουν στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες (θα λαμβάνουν και εκείνοι επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΕ).

- αύξηση στην "εισφορά αλληλεγγύης" και σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα (θα πληρώνουν περισσότερα και οι εργοδότες).

Επιπλέον θα χάνουν -με την επιβολή ειδικής εισφοράς- και 8% της σύνταξής τους όσοι είναι κάτω των 60 ετών, εφόσον οι συντάξεις τους ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Εξαιρούνται όσοι έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας κλπ). Ανάλογη περικοπή θα δουν και στις επικουρικές συντάξεις τους.

Αν και δεν προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνουν ότι το "χαράτσι" θα κόβεται μόλις ο συνταξιούχους συμπληρώσει τα 60 του χρόνια.

Πολλά ακόμα μέτρα θα ανακοινωθούν και θα εξειδικευτούν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Δε σταματάνε πουθενά… Χαράτσι 200 ευρώ και πάνω στα ακίνητα

Με βομβαρδισμό ελέγχων «πόθεν έσχες» για κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς άσκησαν δημόσια εξουσία, αλλά και όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό , επιχειρεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα άνευ προηγουμένου σκληρά μέτρα που πλήττουν τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή μισθωτούς και συνταξιούχους.

Παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα, την Παρασκευή, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να ...
δώσει διευκρινίσεις, μεταθέτοντας τις οριστικές αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες και χρόνια.

Η «εισφορά αλληλεγγύης» θα ισχύσει τελικά για 4 χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος. Μισθωτοί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και έμποροι θα χάσουν το 1%-3% ή και 4% των συνολικών ετησίων εσόδων τους. Το μέτρο θα συζητηθεί, θα εξειδικευτεί και θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα. Θα αρχίσει να εφαρμόζεται από φέτος, πιθανότατα πρώτα για τα υψηλά εισοδήματα και από το 2012 πλέον για όλους όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ή και χαμηλότερα.

Επίσης μειώνεται το αφορολόγητο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, πιθανότατα στα 200.000 ευρώ από 400.000 ή και χαμηλότερα. Θα επιβληθεί φόρος 0,1%-0,2% (1-2 τοις χιλίοις).

Χαράτσια

Μεγάλα χαράτσια έρχονται για όλους ανεξαιρέτως, κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και για επαγγελματίες και εισοδηματίες. Ο κ.Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε:

- Μεγάλη αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης για να πληρώνουν όλοι περισσότερους φόρους

- Τεκμήρια ειδικά για επαγγελματίες, πέρα από τα διαβίωσης, ώστε να δηλώνουν τουλάχιστον όσα τους ζητάει η εφορία.

Μειώσεις από το Σεπτέμβριο

Η σφαγή των μισθών έρχεται το καλοκαίρι, με τους εφαρμοστικούς νόμους που θα φέρνει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της επόμενης δόσης των δανείων αλλά και της πρόσθετης βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα, την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πριν τέλος του μήνα, αλλά και του πρώτου από τους εφαρμοστικούς νόμους, έως και την πρώτη εβδομάδα Ιουλίου.

Συγκεκριμένα ο κ.Παπακωνσταντίνου ανήγγειλε και επισήμως ότι:

- επίκειται επιβολής εισφοράς «υπέρ ανεργίας» 3% στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (ως αντάλλαγμα επειδή «δεν κινδυνεύουν από απόλυση» όπως είπε), αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν πλήρωναν ποτέ ως τώρα.

- το νέο μισθολόγιο θα ψηφιστεί το καλοκαίρι, θα έχει άμεση εφαρμογή για τους νεοπροσλαμβανόμενους και μεταβατική περίοδο τριών ετών για τους εν υπηρεσία. Θα προβλέπει μείωση μισθών, στα μέσα επίπεδα μισθών του δημοσίου αλλά και ακόμα χαμηλότερα, σε εκείνα των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

- καθιερώνεται η «χρυσή εφεδρεία», που αποτελεί πρόταση της αντιπολίτευσης, για όσους δεν μπορέσουν να απορροφηθούν άμεσα ξανά στον δημόσιο τομέα. Θα αμείβονται λιγότερο.

- Μπαίνει και φέτος έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

- Μπαίνει φέτος «έκτακτη εισφορά πισινών», όπως επίσης και σε ακριβά ακίνητα και αυτοκίνητα.

Φόρος θα μπει στο φυσικό αέριο. Θα επαναξιολογηθεί αν θα μπει φόρος στα αναψυκτικά, μαζί με τις αλλαγές και στο ΦΠΑ.

Επιπλέον, το «τέλος χρηματοοικονομικών συναλλαγών» θα ισχύσει για ορισμένες μόνο τραπεζικές συναλλαγές. Το ποιες τελικώς θα είναι αυτές, θα περιλαμβάνεται στις αποφάσεις οριστικοποιούνται τις επόμενες μέρες με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Δεν απέκλεισε πάντως να ισχύσει και στις πιστωτικές κάρτες.

Ο κ, Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε ότι παγώνουν για φέτος οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, αλλά και ότι καταργείται το πόθεν έσχες για αγορά οποιασδήποτε κατοικίας για 2-3 χρόνια τουλάχιστον.

Φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό

Εχουμε σημαντικά στοιχεία για κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό. Πόθεν έσχες για όλα τα κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό, στο βαθμό που το επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία

Για να δικαιολογήσει τα νέα μέτρα ο κ.Παπακωνσταντίνου, κατέφυγε σε δραματικές διαπιστώσεις: «Δυστυχώς η χώρα είναι καταχρεωμένη» ανέφερε. «Δυστυχώς η χώρα και όλοι οι πολίτες της πρέπει να κάνουν θυσίες. Έχουμε να επιλέξουμε το δύσκολο δρόμο ή το δρόμο της καταστροφής. Η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει το δρόμο της καταστροφής, δεν θα χαϊδεύει αυτιά. Είδαμε πού μας οδήγησε το παρελθόν. Αυτή η χώρα, αλλιώς, δεν θα έχει μέλλον. Ζητάμε την ψήφο στη Βουλή αλλά και τη στήριξη ολόκληρης της ελληνικής Κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε πάντως ότι θα βρεθεί θετική λύση για το ελληνικό πρόβλημα χρέους, που θα στηριχτεί στην ανακύκλωση ομολόγων που λήγουν, στο στυλ της «Βιέννης».

Η εφημερίδα "Δημοκρατία" βλέπει ΓΚΟΛΑΝΤΙΕΣ





Ελεος

Ισπανος ευρωβουλευτης

Συνθημα

Tων αγανακτισμενων;

«Αντάρτες» του τριήμερου σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου»

Αφού επί τριήμερο άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ένιψαν τας χείρας των, και οι «συντεταγμένοι αντάρτες» ετοιμάζονται να ψηφίσουν τα μέτρα που θα επιβάλλει η κυβέρνηση.
Αντάρτες του τριήμερου σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

Κατατέθηκε στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο,Επώδυνα μέτρα 28 δισ. ευρώ

Περικοπές και αυξήσεις στη φορολογία περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που εγκρίθηκε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μετά την παρουσιασή του από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνει παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση 28 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011 - 2015.
Η επιβολή έκτακτης εισφοράς, θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα τις τελευταίες δύο ημέρες, δεν περιλαμβάνεται τελικά στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, αλλά θα υπάρχει σαν ρύθμιση στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει και θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Ο λόγος που δεν εισήχθη στο σχέδιο είναι για να υπάρξει πρώτα διαβούλευση σχετικά τόσο με τον συντελεστή όσο και με το ύψος του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμοστεί. Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η πρόταση αφορά κλιμακούμενη εισφορά 1% με 3% για 4 χρόνια σε εισοδήματα άνω των 8.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 12.000 ευρώ.
Στο μεσοπρόθεσμο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, κανόνας 1:10 στις προσλήψεις φέτος και 1:5 τα επόμενα 3 χρόνια, εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας μερικής απασχόλησης, περικοπές σε συντάξεις, κατάργηση ή δραστική μείωση φοροαπαλλαγών, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης, τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, αναστολή πόθεν έσχες για την αγορά οποιασδήποτε κατοικίας για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και επιπλέον επιβάρυνση στην ακίνητη περιουσία.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, στα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Για το 2011: OTE, ΕΥΑΘ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, Κρατικά Λαχεία, ΟΛΠ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΠΑ, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, AlphaBank, Εθνική Τράπεζα, Οργαν. Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας, Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), Ελληνικό, Τέσσερα Αεροσκάφη Airbus, Ακίνητα
Για την περίοδο 2012-2015: Ελληνικά Πετρέλαια, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ATE), Αυτοκινητόδρομος «Εγνατία Οδός», Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), Λιμάνια, Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ΔΕΗ, Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Περιφερειακά Αεροδρόμιαμ Ελληνικό, Ψηφιακό Μέρισμα, Μεταλλευτικά Δικαιώματα, Υποθαλάσσιο κοίτασμα/αποθήκη φυσικού αερίου «Ν. Καβάλα».
Επιπλέον, το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει τις ακόλουθες περικοπές:
-Στις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου.
-Στις επιχορηγήσεις δημοσίων οργανισμών από καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων.
-Στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
-Στα κοινωνικά επιδόματα.
-Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά του Γιάννη Ραγκούση, με τον υπουργό Εσωτερικών να παρουσιάζει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον εκτελεστικό νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που θέλει να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός για την προώθηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών! Η πρώτη σκέψη είναι να διεξαχθεί δημοψήφισμα τον Οκτώβριο, όπου θα συμπληρωθούν δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, εκτός εάν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο πρωθυπουργός αποφασίσει να επισπεύσει τη σχετική διαδικασία...

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,5% του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο

Μείωση κατά 5,5% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το 1ο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010 και αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη ανακοίνωση (εκτιμήσεις) για το 1ο τρίμηνο στις 13/5 η ΕΛΣΤΑΤ είχε ανακοινώσει ότι το ΑΕΠ κατά το 1ο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση 4,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010 και αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010.

Μείωση κατά 40,7% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 2,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,3%.

Μείωση κατά 15,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2010 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 16,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 12,0%.

Επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων του 1ου τριμήνου 2011 είναι απολύτως προσωρινές και θα ακολουθήσει η αναθεώρηση τους.

Στο 3,3% ο πληθωρισμός το Μάιο

Αύξηση 3,3% προέκυψε από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του μηνός Μαΐου 2011, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2010, έναντι αύξησης 5,4%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Μάιο 2011, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 10 – Μαΐου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 09 – Μαΐου 10, παρουσίασε αύξηση 4,9%, έναντι αύξησης 2,3%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

I. Σύγκριση Μαΐου 2011, με Απρίλιο 2011

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 0,2% το μήνα Μάιο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2011, προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,4% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης , κυρίως, των τιμών στα φρούτα νωπά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη: πατάτες νωπές, αρνί και κατσίκι (νωπά).

β) Κατά 1,1% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση‘’, λόγω αύξησης των τιμών των θερινών ειδών ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 0,2% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στις ιδιωτικές κλινικές.

ΙΙ. Σύγκριση Μαΐου 2011, με Μάιο 2010

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 3,3% το μήνα Μάιο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2010, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
α) Κατά 3,5% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, φρούτα νωπά.

β) Κατά 3,3% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’, λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

γ) Κατά 2,9% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση’’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 8,7% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και της ύδρευσης και αποχέτευσης .

ε) Κατά 1,1% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.

στ) Κατά 5,9% της ομάδας ‘’ Μεταφορές‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη : καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.

ζ) Κατά 2,3% της ομάδας ‘’ Επικοινωνίες ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

η) Κατά 0,3% της ομάδας ‘’ Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστές.

θ) Κατά 0,2% της ομάδας ‘’ Εκπαίδευση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων .

ι) Κατά 1,1% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

ια) Κατά 3,1% της ομάδας ‘’ Άλλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.

2. Από τη μείωση του δείκτη:
Κατά 1,0% της ομάδας ‘’ Υγεία’’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και στις ιδιωτικές κλινικές.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) του μηνός Μαΐου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2010, παρουσίασε αύξηση 3,1%, έναντι αύξησης 5,3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο Εν. ΔΤΚ κατά το μήνα Μάιο 2011, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Εν. ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 10 – Μαΐου 11, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 09 – Μαΐου 10, παρουσίασε αύξηση 4,8%, έναντι αύξησης 2,3%, που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)