Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΤΙ χες ΜΠΕΟ , τιχα πάντα !!!!

Τα 39 «ύποπτα» για στήσιμο ελληνικά παιχνίδια

ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ «ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ» (BFDS) ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟΙ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ
Χαμογελώντας κατεβαίνει μια κομψά ντυμένη νεαρή γυναίκα τα σκαλιά της εισόδου του κτιρίου 16 της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Είναι 21 Φλεβάρη του 2011 λίγο μετά τις δύο. Κρατά ανά χείρας ένα χαρτοφύλακα, συνοδευόμενη από τη γραμματέα της. Μπαίνουν σε ένα μαύρο Γκολφ, το οποίο είναι παρκαρισμένο δίπλα στο κτίριο. Αναχωρώντας σταματούν για λίγο και μιλούν από το παράθυρο με κάποιους. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα σηκώνεται η μπάρα. Το μαύρο Γκολφ χάνεται στην πυκνή κίνηση της Αθήνας -με κατεύθυνση το αεροδρόμιο των Σπάτων.

Από την Πόπη Παπανδρέου δεν λείπει το χαμόγελο, όταν κινείται στο χώρο εργασίας της. Οσοι τη γνωρίζουν δεν κρύβουν τον θαυμασμό τους για το πρόσωπό της, αλλά και για την ...
εργατικότητα, την κατάρτιση, την αποφασιστικότητά της. Δεν δείχνει μόνο φιλόδοξη, μάλλον οφείλει να είναι, εάν σκεφτεί κανείς τη σημασία των υποθέσεων που ερευνά στο νεοσύστατο Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Στην νεαρή εισαγγελέα έχει χρεωθεί από το Σεπτέμβριο του 2010 η προκαταρκτική εξέταση με αντικείμενο τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου: τα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα για «στήσιμο» παιχνίδια με σκοπό τη στοιχηματική απάτη.

Ενώ η Πόπη Παπανδρέου είναι καθ' οδόν για τον αερολιμένα, βρίσκονται εκεί τέσσερα στελέχη της ΟΥΕΦΑ για κατάθεση. Είχαν φτάσει στις 13.00 μ.μ. με την πτήση LH 1750 από Μόναχο. Πρόκειται για τον Alasdair Bell, υπηρεσιακό επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της ΟΥΕΦΑ, τον Graham Peaker, συντονιστή πληροφοριών του τμήματος, τον Karl Dhont, ειδικό αναλυτή στοιχήματος και τον Gerhard Kapl, γενικό επιθεωρητή επί πειθαρχικών θεμάτων. Τους υποδέχεται ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος. «Τα τέσσερα στελέχη της ΟΥΕΦΑ κατέθεσαν εν κρυπτώ για λόγους ασφαλείας σε μια αίθουσα του αεροδρομίου Αθηνών στην κ. Πόπη Παπανδρέου», θα δηλώσει αργότερα δημοσίως, μην αφήνοντας να διαρρεύσουν τα ονόματα των στελεχών της ΟΥΕΦΑ.

Πρώτος καταθέτει ο Gerhard Kapl. Ο Kapl είχε ενεργό ρόλο ως γενικός επιθεωρητής στις υποθέσεις του αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του Πανιωνίου εναντίον της Ντιναμό Τιφλίδας (5-2) την 1/12/2004 και του αγώνα στο Κύπελλο Intertoto του Αιγάλεω εναντίον της Ζαλγκίρις Βίλνιους (1-3) στις 16/7/2005. Υπογραμμίζει ότι ο φάκελος του αγώνα του Πανιωνίου παραμένει ανοικτός και ότι το Αιγάλεω καταδικάστηκε τελεσίδικα σε καταβολή χρηματικού προστίμου ύψους 31.800 ευρώ. Δημιούργησε αντικανονικές συνθήκες που θα μπορούσαν να κάνουν δυνατό τον παράνομο στοιχηματισμό, γιατί, χωρίς να συντρέχει κανένας αγωνιστικός ή ιατρικός λόγος, δεν χρησιμοποίησε τους καλύτερους παίκτες του και τον πρώτο προπονητή.

Προτείνει στην εισαγγελέα να εξετάσει αν οι δυο υποθέσεις μπορούν να συνδεθούν με τα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα παιχνίδια και επισημαίνει ότι τουλάχιστον ένα φυσικό πρόσωπο εμπλέκεται και στις τρεις υποθέσεις. Προτρέπει μάλιστα την εισαγγελέα να ζητήσει τους σχετικούς φακέλους για τις δύο αυτές υποθέσεις από την ΟΥΕΦΑ.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κατάθεση του Karl Dhont κυρίως για την τεκμηρίωση του υλικού της ΟΥΕΦΑ. Ο Βέλγος με τη χαρακτηριστική φαλάκρα θεωρείται από τους εδικούς ως ο «πάπας των αναλυτών του στοιχήματος». Εξηγεί διεξοδικά τη λειτουργία και μεθοδολογία, τονίζοντας με αφοπλιστικό τρόπο πόσο έκπληκτος έχει μείνει κατ' επανάληψη από τα ευρήματα στους ελληνικούς αγώνες.

Σύμφωνα με τον Dhont, ο ποδοσφαιριστής που μπλέκει με τους παρανόμους του στοιχήματος αν ξαφνικά αποφασίσει να μην συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους, ενδέχεται να δεχτεί απειλές και να ασκηθεί βία εναντίον του.

Στις 17.30 μ.μ. οι Kapl και Dhont βγαίνουν από την αίθουσα κατάθεσης, για να προλάβουν την πτήση για Μόναχο. Οι υπόλοιποι μάρτυρες, Peaker και Bell, παραμένουν στην αίθουσα στη διάθεση της Πόπης Παπανδρέου. Ο λόγος; Χρειάζονται για την ταυτοποίηση του πέμπτου μάρτυρα της ΟΥΕΦΑ, που θα συνδεθεί μέσω Skype με την αίθουσα κατάθεσης του αεροδρομίου των Σπάτων. Ο άνθρωπος που θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή δεν είναι άλλος από τον Πέτερ Λίμαχερ.

Ο Λίμαχερ, τότε επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της ΟΥΕΦΑ, «άνοιξε» στις 13/9/2009 με συνέντευξή του το θέμα των «ύποπτων αγώνων» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Προανήγγειλε τότε τη σύνταξη και την αποστολή στην ΕΠΟ ενός πορίσματος που θα αφορούσε αποκλειστικά αγώνες της Β' Εθνικής Ελλάδος, που έλαβαν χώρα το 2009. «Εχω την αίσθηση ότι εκεί έχει γίνει σύστημα», είχε υπογραμμίσει ο Ελβετός τότε.

Η εκτίμησή του βασίστηκε στα στοιχεία που του προσέφερε το «Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης» («Betting Fraud Detection System»/BFDS) της ΟΥΕΦΑ. Το BFDS παρακολουθεί από τη σεζόν 2008-09 πέρα από τα παιχνίδια της ΟΥΕΦΑ και αγώνες σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή όλους τους αγώνες Α' και Β' κατηγορίας, αλλά και τους αγώνες Κυπέλλου στις 53 Ομοσπονδίες-μέλη της ΟΥΕΦΑ. Η ΟΥΕΦΑ διαθέτει ένα λογισμικό το οποίο εντοπίζει αντικανονικές αποδόσεις. «Στο μεταξύ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βάσει της πορείας των στοιχηματικών αποδόσεων το τελικό σκορ. Λίγο πριν το τέλος του αγώνα πέφτει ξαφνικά ένα γκολ και διαμορφώνεται ακριβώς το τελικό αποτέλεσμα στο οποίο σε ένα στοίχημα έχουν τοποθετηθεί μεγάλα ποσά», λέει ο Λίμαχερ.
«Τα μεγάλα ποσά» φαίνεται ότι είναι και η αιτία της «επιτυχίας» του BFDS, το οποίο «πιάνει» ειδικά τα ύποπτα παιχνίδια στην Ελλάδα.

Ο Α' Φάκελος της ΟΥΕΦΑ έφτασε ολοκληρωμένος στις 17/11/2009 στην ΕΠΟ. Υπήρξε και συνέχεια. Ακολούθησαν ο Β', ο Γ' και ο Δ' Φάκελος. Περιέχουν συνολικά 39 παιχνίδια της Super League, Β' Εθνικής και του Κυπέλλου. Στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ οι αγώνες κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες σε σχέση με τις βαθμίδες διαφθοράς: στην κατηγορία των «ελαφρώς υπόπτων», «υπόπτων», «σοβαρά υπόπτων» και των «διεφθαρμένων». Για καμιά άλλη χώρα αρμοδιότητας της ΟΥΕΦΑ το BFDS δεν έχει καταγράψει τόσα ύποπτα παιχνίδια, όσα για την Ελλάδα. Στους διαδρόμους του κτιρίου της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας η Ελλάδα αποκαλείται πια χωρίς δισταγμούς «παράδεισος της στοιχηματικής απάτης».

Τα 39 κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα παιχνίδια του Α', Β', Γ' και Δ' Φακέλου (το σχετικό υλικό είναι στη διάθεση της «Κ.Ε.») έλαβαν χώρα στις σεζόν 2008-09 και 2009-10. Πρόκειται για τέσσερα παιχνίδια της Super League (όλα τη σεζόν 2009-10), τρία παιχνίδια του Κυπέλλου (όλα τη σεζόν 2009-10) και 32 παιχνίδια Β' Εθνικής, από τα οποία τα 14 διεξήχθησαν τη σεζόν 2008/09 και τα υπόλοιπα 18 τη σεζόν 2009/10 (βλέπε πίνακες 1 έως 4). Ακρως αποκαλυπτικές είναι οι αναφορές για τους ελληνικούς αγώνες, που εμπεριέχονται στους φακέλους της ΟΥΕΦΑ, οι οποίοι φέρουν τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικοί» («Confidential»). Ενδεικτικά:

1. Για τον αγώνα Κυπέλλου Παναργειακού - Ολυμπιακού Βόλου (0-4) στις 30/8/2009 η ΟΥΕΦΑ επιβαρύνει ιδιαίτερα ένα φυσικό πρόσωπο με τα αρχικά Α. Μ., το οποίο σχετίζεται όχι μόνο με τον προαναφερθέντα αγώνα Κυπέλλου, αλλά και με το περιβόητο παιχνίδι του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μεταξύ του Πανιωνίου και της Ντιναμό Τιφλίδας (5-2) την 1/12/2004.

Η ΟΥΕΦΑ στη σελίδα 5 του σχετικού πορίσματος αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Αναφορές αφήνουν υπαινιγμούς ότι πολλοί συγγενείς του κυρίου Μ. είχαν τοποθετήσει σημαντικά ποσά στο παιχνίδι (σ.σ.: Πανιώνιος-Ντιναμό Τιφλίδας) αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη τους μήνες μετά τον αγώνα».

2. Για τον αγώνα Διαγόρα - Εθνικού Αστέρα της Β' Εθνικής (3-1) στις 17/1/2010 η ΟΥΕΦΑ συμπεραίνει (Conclusion): «Σε ματς με συντριπτική νίκη το πιο ακραία διεφθαρμένο παιχνίδι που είδαμε ποτέ».

3. Για τον αγώνα Διαγόρα - Εθνικού Π. της Β' Εθνικής (2-2) την 1/2/2009 η ΟΥΕΦΑ παραθέτει το εξής γενικό σχόλιο (General Comment): «Αν ήταν ταινία του Χόλιγουντ, όλοι θα έλεγαν ότι "είναι τελείως εξωπραγματική" και θα τη χαρακτήριζαν αποτυχία. Για μας είναι ένα ξεκάθαρα διεφθαρμένο παιχνίδι».

Η πορεία και το περιεχόμενο του Δ' Φακέλου της ΟΥΕΦΑ γεννούν ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση της ΕΠΟ να τον διαβιβάσει στη ΓΓΑ. Επιδόθηκε τον Ιούνιο του 2010 στην ΕΠΟ, αλλά διαβιβάστηκε, μόλις στις 10/11/2010 στη ΓΓΑ, και αφού προηγουμένως η ΕΠΟ είχε υποχρεωθεί γραπτώς από το υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού και από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να διαβιβάσει το Δ' Φάκελο σε περίπτωση που βρισκόταν στην κατοχή της (όπερ και εγένετο). Τι περιέχει, όμως, ο Δ' Φάκελος;

Πρώτον: Σύμφωνα με τον Δ' Φάκελο η υπόθεση των κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτων αγώνων αφορά πλέον και την Super League. Δεν περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Β' Εθνική. Στον Δ' Φάκελο περιέχονται τρεις αγώνες της Super League της σεζόν 2009-10. Πρόκειται για τους αγώνες: Πανθρακικός - Πανιώνιος (0-1) στις 14/3/2010, Λεβαδειακός - Πανθρακικός (2-0) στις 21/3/2010 και Αστέρας Τρίπολης - Πανθρακικός (3-1) στις 28/3/2010. Εως τότε μόνο ένας αγώνας της Super League, ο αγώνας Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα (1-2) στις 10/1/2010, ήταν κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτος και περιλαμβάνεται στον Γ' Φάκελο.

Και στην περίπτωση του Γ' Φακέλου, ο οποίος περιείχε το πρώτο ύποπτο παιχνίδι της Super League (Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα), η ΕΠΟ τον παρέδωσε (στις 9/3/2010) μόνο μετά από απαίτηση του ΓΓΑ. Αντιθέτως στον Α' και Β' Φάκελο, οι οποίοι δεν περιείχαν παιχνίδια της Super League, δεν παρατηρήθηκαν ανάλογες «δυσλειτουργίες» εκ μέρους της ΕΠΟ. Ο Δ' Φάκελος, όμως, που «ανεβάζει» τα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα παιχνίδια της Super League από το έως τότε ένα στα τέσσερα (όλα έλαβαν χώρα τη σεζόν 2009-10) «ξεχνιέται» στα συρτάρια της ΕΠΟ - και η βαθμολογία της Super League της σεζόν 2009-10 επικυρώνεται κανονικά.

Δεύτερον: Στον Δ' Φάκελο περιέχονται επιπλέον έντεκα αγώνες της Β' Εθνικής της σεζόν 2009-10. Από αυτούς οι δέκα έλαβαν χώρα από τις 7/3/2010 έως το τέλος της σεζόν στις 6/6/2010. Ο θεσμός των Playout της σεζόν 2009-10 της Β' Εθνικής «σκιάζεται» από τα στοιχεία του Δ' Φακέλου της ΟΥΕΦΑ. Τέσσερα παιχνίδια του Δ' Φακέλου είναι του Playout της Β' Εθνικής της σεζόν 2009-10. Τον Ιούνιο του 2010 θα ελλόχευε για πρώτη φορά ο κίνδυνος να μην επικυρωθεί η βαθμολογία της Β' Εθνικής λόγω τυχόν ενστάσεων με αφορμή το υλικό της ΟΥΕΦΑ.

Ανάλογος κίνδυνος δεν υπήρχε σε ό,τι αφορά την προηγούμενη σεζόν 2008-09 διότι η επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής της προηγούμενης σεζόν 2008-09 έγινε πολύ πριν από την έλευση των Α', Β' και Γ' Φακέλων της ΟΥΕΦΑ. Ευτυχώς, όμως, ο Δ' Φάκελος, που «ανεβάζει» τα κατά την ΟΥΕΦΑ ύποπτα παιχνίδια της Β' Εθνικής από τα έως τότε επτά στα 18 μόνο για την σεζόν 2009-10 «ξεχνιέται» στα συρτάρια της ΕΠΟ - και η βαθμολογία της Β' Εθνικής της σεζόν 2009-10 επικυρώνεται κανονικά.

Εν τω μεταξύ η ΕΠΟ δεν έχει στείλει ακόμα ούτε στη ΓΓΑ ούτε στην Ποινική Δικαιοσύνη σχετικό υλικό της ΟΥΕΦΑ για ύποπτους ελληνικούς αγώνες που έλαβαν χώρα από την έναρξη της σεζόν 2010-11 και μετά. Με δεδομένο ότι το BFDS δεν σταμάτησε να λειτουργεί στις 6/6/2010 (όταν έλαβε χώρα το 39ο ύποπτο παιχνίδι στην Ελλάδα, δηλαδή ο αγώνας Β' Εθνικής Ιωνικού Ν. - Θρασύβουλου) θα ήμαστε μάλλον αφελείς αν πιστεύαμε ότι μετά το τσουνάμι των 39 ύποπτων ελληνικών αγώνων ως δια μαγείας - με την έναρξη της σεζόν 2010-11 - δεν έχει «ξεχαστεί» κάποιος Ε' Φάκελος στα συρτάρια της ΕΠΟ. Αλλωστε, ο πρόεδρος της ΕΠΟ έχει δηλώσει δημοσίως πως «υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών».

ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΣΤΗ..."ΖΟΥΛΑ" ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ (ΦΤΟΥ ΣΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ)

Απολαύστε λίγα παλιά αλλά όχι ξεχασμένα ρεμπέτικα, από καταξιωμένους εκτελεστές καθώς και διάφορες πρακτικές, χωρίς αυτά να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα χάλια των ημερών ή με οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο – όλα είναι τυχαίες συμπτώσεις

Κατούρημα στη ζούλα - νέα μέθοδος: http://www.ftou.gr/articles/show.asp?category=plaka&id=207

Τσιτσάνης: ζούλα σε μια βάρκα μπήκα, live: http://www.youtube.com/watch?v=UbnUHvtndZU&feature=related

Απόστολος Νικολαΐδης: Τη ζουλα μου ανακαλυψαν:

http://www.youtube.com/watch?v=CQqwcz3uQcM

Τάκης Μπίνης: Ζούλα αβέρτα φανερά:

http://www.dailymotion.com/video/xg4vb1_yyyyy-yyyyyy-yyyyy-yyyyyy-yyyyyy_music

Ζούλα η Μαριωρή: http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=20885

Στη ζούλα, Ορισμός: στα κρυφά, στα μουλωχτά, λαθραία:

http://www.slang.gr/lemma/show/sti_zoula_1381:%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1

Ελένη Τσαλιγοπούλου –

"Oσα βουνά..." & "Είσαι πόντος" ... Άλφα μάρκα κατεργάρης Το ρεκόρ το έχεις πάρει Από κάθε αλανιάρη Ζούλα ζούλα μου το στρίβεις Σαν ρωτώ κι εσύ με βρίζεις Είσαι πόντος έξτρα έξτρα Κι ... :

http://www.youtube.com/watch?v=HBhPHmVidZk

Στην υπόγα (Ζωντανά)

... και τον ανάβει η κυρία Κούλα Ρε που χει τάλιρα και τσιγαριές στη ζούλα, γειά σου ρε Μήτσο στραβοκάνη Που σαι μαστού-, που σαι ...:

http://www.mygreek.fm/el/video-clip/10687/Stin-ipoga-(Zontana)

Ζούλα και αβέρτα εμπούκαρα:

http://www.music-bazaar.com/main.php?page=artist&id=3601&lfs=gr

(πατάμε το βελάκι δεξιώτερα του #13)

ΜΟΥΝΙΜΑΣ

by G.S.

Πώς γίνεται επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση - Ποιοι χάνουν

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 5-6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 70% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ * ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΚΑ
Την πόρτα της Ελλάδας χτυπάει η αναδιάρθρωση. Οι απαραίτητες συζητήσεις που προηγούνται με τους δανειστές προκειμένου να προχωρήσει το «σενάριο της συναινετικής αναδιάρθρωσης», δεν μπορούν να κρατηθούν επί μακρόν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται ότι, παρ' όλο που επισήμως το διαψεύδει, καταφεύγει για ακόμη μία φορά στη μέθοδο των επιλεκτικών διαρροών προκειμένου να προετοιμάσει ...
το έδαφος. Πανομοιότυπα δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο καταδεικνύουν ότι έχει δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα.

Νομικοί κύκλοι που έχουν εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα αναδιάρθρωσης στη Λατινική Αμερική εκτιμούν ότι η διαδικασία συνεννόησης με τους δανειστές χρειάζεται 5 με 6 μήνες στην καλύτερη περίπτωση για να ολοκληρωθεί. Δηλαδή από τη στιγμή που η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της αναδιάρθρωσης, ακόμη και την ήπια εκδοχή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία τουλάχιστον με το 70% των δανειστών.

Τούτο σημαίνει ότι για κάθε έκδοση ομολόγων που έχει κάνει το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναζητηθούν οι κάτοχοι των ομολόγων και να συμφωνήσουν για τους νέους όρους που θα περιλαμβάνουν τα νέα ομόλογα με τα οποία θα αντικατασταθούν τα υφιστάμενα.

Η ΕΚΤ κατέχει τα περισσότερα

Στην περίπτωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το παραπάνω έργο είναι μάλλον εύκολο καθώς τα ομόλογα στη συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Στους θεσμικούς επενδυτές εσχάτως έχει προστεθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγοράζει κρατικούς τίτλους από τον περασμένο Μάιο.

Υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ είναι ο μεγαλύτερος πλέον κάτοχος ελληνικών ομολόγων καθώς στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής έχει εξαγοράσει τίτλους αξίας άνω των 55 δισ. ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι η γνώμη της ΕΚΤ, η οποία όμως είναι αντίθετη στη διαδικασία αναδιάρθρωσης, θα έχει καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Οι τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη φοβούνται ότι ακόμη και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, το λεγόμενο reprofiling, θα δώσει την αφορμή στην κυβέρνηση για να χαλαρώσει τις προσπάθειές της στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο.

Είναι ενδεικτικό ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην Ετήσια Εκθεση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα εμφανίζεται προβληματισμένος καθώς, όπως εκτιμά, η κυβέρνηση δεν προχωρά στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσων στον βαθμό που απαιτείται.

Αν τελικά προκριθεί το σενάριο της ήπιας αναδιάρθρωσης με αλλαγή των όρων των υφιστάμενων ομολόγων, οι συνέπειες θα είναι ήπιες. Συνήθως η αλλαγή των όρων επικεντρώνεται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ομολόγου, ενώ από τη σχετική διαδικασία αποκλείονται τα έντοκα γραμμάτια. Στην περίπτωση της Βραζιλίας η διάρκεια των ομολόγων επιμηκύνθηκε κατά μία πενταετία.

Η λύση αυτή δεν μειώνει το χρέος των 340 δισ. ευρώ, όμως επιτυγχάνεται μία καλύτερη χρονική κατανομή της αποπληρωμής του. Ετσι το Δημόσιο «εξοικονομεί» κάποιους πόρους οι οποίοι διαφορετικά θα πήγαιναν στους δανειστές μας, για να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τριετία 2012-15 στους δανειστές θα έπρεπε να καταβάλουμε περίπου 201,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους.

Η λύση αυτή δεν θα πλήξει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία άλλωστε ήδη αναγκάζονται να ρευστοποιούν ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

Το «κούρεμα» κλείνει τις πόρτες

Η κατάσταση αλλάζει άρδην στην περίπτωση του κουρέματος των ομολόγων. Η λύση αυτή είναι δραστική γιατί μειώνει το χρέος, όμως πλήττει το κύρος της χώρας καθιστώντας ακόμη πιο αβέβαιη την επιστροφή της στις αγορές. Αν για παράδειγμα το κούρεμα είναι της τάξεως του 40%, μεταφράζεται σε ισόποση απώλεια του κεφαλαίου για τους επενδυτές.

Θα κληθούν να ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν με νέα. Ετσι τελικώς ο κάθε ομολογιούχος για τίτλο 100 ― θα λάβει το ποσόν των 60 ―.

Από το κούρεμα εξαιρούνται ρητώς τα δάνεια της τρόικας. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να γράψουν σημαντικές ζημιές, οι οποίες θα είναι ανάλογες με το πόσο «βαθύ θα είναι το κούρεμα που θ' αποφασιστεί».

Οι απώλειες αυτές θα διαβρώσουν την κεφαλαιακή τους θέση και θ' αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Κατασκευή δρόμου ...

Κατασκευή δρόμου ... με επίστρωση πλακών όμορφα - απλά - χωρίς κούραση - γρήγορα και φτηνά ... με ελάχιστη "υψηλή" τεχνολογία
και εφαρμόζεται:
εκεί που θέλουν να δουλεύουν και να έχει διάρκεια στο χρόνο το έργο ...
εκεί που τα υλικά των δρόμων επαναχρησιμοποιούνται ...
εκεί που έχουν σαφώς δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες ...
εκεί που οι εργολάβοι δεν χρησιμοποιούν τριτοκοσμικούς ...
εκεί που το έργο είναι μετρήσιμο και δεν έχει εκπτώσεις και προσαυξήσεις συγχρόνως ...
εδώ που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει και σε εμάς ένας τέτοιος "πολιτισμός" ...

Δείτε ένα σύντομο βίντεο

Εκτός από τα θανατηφόρα γκάλοπ, υπάρχει και το Γουδί

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν είναι μόνο η απόλυτη απαξίωση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος που αποτυπώνεται και στην τελευταία έρευνα της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή της Κυριακής». Δεν πρόκειται απλώς για την καταγραφή της «ελεύθερης πτώσης του δικομματισμού» και του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού.

Αυτό που διαβάζουμε ανάμεσα σε ποσοστά, απώλειες και κέρδη είναι μια ακόμη προσπάθεια της κοινωνίας να δώσει σε κάποιους μια ευκαιρία χωρίς να πιστεύει, όμως, ότι και αυτοί μπορούν να κάνουν κάτι.

Ανεβάζουν το ΚΚΕ στο 12% - αλλά είναι ψήφος αντίδρασης, ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ποτέ κομμουνιστικό σύστημα. Ούτε επιθυμούν λύσεις τύπου υπαρκτού σοσιαλιστικού, όσοι μέσα στην οργή τους όλο και πιο συχνά επαναλαμβάνουν «ΚΚΕ θα ψηφίσω, ρε»!

Δίνουν στο ΛΑΟΣ ποσοστό της τάξης του 8,5%, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας να συγκρατήσει τις δυνάμεις της, δίνοντας πολιτικό περιεχόμενο με συγκεκριμένη στόχευση στον δημόσιο λόγο της.

Φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 5,5%, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον τελευταίο καιρό αναπτύξει έναν επιθετικό και αποκαλυπτικό πολιτικό λόγο, αλλά ξέρουν πως στο συγκεκριμένο μαγαζί επικρατεί πάντα η λογική του «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν».

Η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι παραμένουν στο όριο του 3%, που σημαίνει ότι ο λόγος τους δεν πείθει ότι μπορούν να συμβάλουν με πραγματικές λύσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Δημοκρατική Συμμαχία παραμένει κάτω από το όριο του 3% (2,5%), επιβεβαιώνοντας ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός – και στην προκειμένη περίπτωση έχει γίνει κακή (και αναγκαστικά προσωποκεντρική) αρχή.

Οι νέοι «παίκτες», όπως το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά δεν έχουν μετρηθεί, αλλά ο κίνδυνος και εδώ είναι να θεωρηθεί ότι πρόκειται για μια πρόχειρη συνέχεια μιας περιφερειακής προσπάθειας.

Είναι σαφές ότι όσοι έφυγαν από τα μεγαλύτερα μαγαζιά θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν – κατά την γνώμη μου δεν θα τα καταφέρουν – αυτούς που εγκατέλειψαν την μεγάλη μπάμπουσκα, να ρίξουν μια ματιά στις μικρές που βγαίνουν από την κοιλιά της.

Είναι επίσης σαφές ότι ουδείς είναι ικανοποιημένος από οποιονδήποτε και οτιδήποτε. Ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δηλώνει μόνο το 11% και από την αξιωματική αντιπολίτευση μόνο το 6%. Αλλά και όταν ερωτούνται οι πολίτες ποιος ασκεί την καλύτερη αντιπολίτευση, στην πλειοψηφία τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον «Κανένα».

Κι’ αν ο δικομματισμός δέχεται τα μεγαλύτερα πλήγματα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ο κόσμος δεν καταδικάζει μόνο τους ολετήρες. Απαξιωτική ματιά ρίχνει και προς τα… ολετηράκια που τόσα χρόνια είτε μετείχαν της εξουσίας απευθείας (με την συμμετοχή τους στα μεγάλα κόμματα χωρίς ποτέ να πουν «δεν πάει άλλο, πάω σπίτι μου»), είτε απλώς ενδιαφέρονταν να διατηρούν τα μικρά ποσοστά τους για να υπάρχουν στις παρυφές του συστήματος.

Ας μην κοροϊδευόμαστε: Τα «ολετηράκια» είχαν μετατρέψει την Βουλή και την Ευρωβουλή σε ένα είδος συνταξιοδοτικού συστήματος. Μια έρευνα σχετικά με το πόσοι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή συντάξεις επειδή συμπλήρωσαν τον αναγκαίο χρόνο σε κάποιο από τα δύο κοινοβούλια, αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Φυσικά, το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος έχει εντελώς αποστρέψει το βλέμμα. Δεν πάει να ψηφίσει. Μέχρι σήμερα, σ’ αυτό στηρίζονταν όλοι, με την βεβαιότητα ότι πάντα θα μοιράζονται μεταξύ τους το υπόλοιπο ποσοστό, ώστε να μην αλλάζει ποτέ τίποτε. Σ’ αυτήν την λογική εντάσσεται και η στρατηγική του «ώριμου φρούτου».

Μόνο που το φρούτο πλέον δεν μπορεί να ωριμάσει άλλο. Έχει περάσει στο στάδιο της σήψης.

Και έχει σαπίσει διότι δεν ανανεώθηκε ποτέ. Σε όλα τα κόμματα βλέπουμε να ανακυκλώνονται τα ίδια πρόσωπα εδώ και τριάντα χρόνια. Αυτό αποτελεί παραβίαση των νόμων της φύσης.

Δημιουργούνται κατά καιρούς πολυπρόσωπα κομματικά όργανα, επιτροπές και «τομείς». Αλλά τα κλειδιά του παραδείσου τα κρατούν πάντα οι ίδιοι. Αυτοί που θήτευσαν σε υψηλές θέσεις, αυτοί που διατήρησαν τις θέσεις τους εκμαυλίζοντας τον λαό με ρουσφέτια, αυτοί που μπήκαν βαθιά στους κομματικούς μηχανισμούς και δημιούργησαν στους εκάστοτε αρχηγούς την ψευδαίσθηση του «απαραίτητου».

Κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους κάποια νέα πρόσωπα. Αλλά πρόκειται για «τυχαία περιστατικά», μέλη «παρέας», επιβεβλημένοι άνωθεν διάττοντες αστέρες. Χωρίς προσόντα, χωρίς γνώσεις, χωρίς πρωτότυπη σκέψη, χωρίς απήχηση στην κοινωνία και τελικά χωρίς πολιτικό φιλότιμο. Είναι τα καινούργια «ολετηράκια» που επιδιώκουν κι’ αυτά να κυβερνήσουν με το έτσι θέλω.

Εντάξει, αλλά σε λίγο θα πέφτει ξύλο στους δρόμους. Και δεν μιλώ για τα μεμονωμένα περιστατικά, στα οποία φαίνεται ότι αρκούνται όσοι δεν καταλαβαίνουν πως η λαϊκή αντίδραση δεν πρέπει να ταυτιστεί με τον κομματικό ακτιβισμό και τα κομματικά καπελώματα.

Μιλώ για την απόλυτη διάλυση της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δεν εντυπωσιάζεται πλέον από αυτιστικούς αξιωματούχους και μεσσίες. Ούτε συγκλονίζεται από τα «αντάρτικα» των βολεμένων.

Υπάρχει χρόνος να αντιστραφεί η κατάσταση; Κατά την γνώμη μου, όχι. Δεν μπορούμε να κάνουμε λοβοτομή σε κανέναν για να τον πείσουμε να απαλλαγεί από τις δουλείες και τα βαρίδια του. Να του δώσουμε να καταλάβει πως οι εσωκομματικές ισορροπίες αφήνουν παγερά αδιάφορη την κοινή γνώμη. Πως οι ανίκανοι και πολυδιαφημισμένοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά φούσκες. Πως οι δήθεν τεχνοκράτες δεν διαθέτουν πολιτικό κριτήριο και δεν έχουν ζυμωθεί με τον λαό.

αδίζουν όλοι με μαθηματική ακρίβεια προς την αυτοκαταστροφή τους. Εκτός και αν…

Εκτός και αν γίνει μια πανελλήνια ψηφοφορία κατά την οποία ο λαός, δίκην εκλεκτορικού σώματος, θα επιλέξει - από έναν ενιαίο κατάλογο προσώπων που θέλουν ή καλούνται να λάβουν μέρος στον δημόσιο βίο - αυτούς στους οποίους θα δώσει το χρίσμα για να πολιτευτούν.

Προηγουμένως, πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλα τα (πραγματικά) βιογραφικά, να λογοδοτήσουν οι υποψήφιοι για όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα στη ζωή τους (πού εργάστηκαν, πόσα ένσημα έχουν κολλήσει, ποιο είναι το οικογενειακό τους παρελθόν, η περιουσιακή τους κατάσταση – με πραγματικό έλεγχο πόθεν έσχες – το ηθικό τους υπόβαθρο, πού έχουν βάλει την υπογραφή τους, τι έχουν κάνει για την πατρίδα τους, ποια ήταν η συμμετοχή τους στο προδοτικό χρέος των 340 δις ευρώ).

Μεγάλη φασαρία, έ; Ναι, αλλά διαφορετικά ο γνωστός δρόμος οδηγεί κατευθείαν στην αγχόνη.

Διότι εκτός από τα θανατηφόρα γκάλοπ, υπάρχει και το (ακόμη πιο θανατηφόρο) Γουδί.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)