Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Όλα τα καλά παιδιά μαζί, μια ευτυχισμένη παρέα που δεν ξέρει τίποτε για τη Siemens

Σύλληψη... φοροφαγά, γιατί πήγαινε ταψί με χοιρινό στο φούρνο, χωρίς παραστατικά!

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα δώσει σε λίγο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη σύλληψη ενός... ταψιού, με δύο χοιρινά μπούτια, που πήγαινε σε φούρνο, μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Το ισχυρότερο χτύπημα στη φοροδιαφυγή, δόθηκε στην Πάτρα, αν δεν το μάθατε, γιατί έχει κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα, Το περιστατικό έγινε στην Κάτω Αχαία, κοντά στην Πάτρα, όταν οδηγός ενός επιχειρηματία μετέφερε ταψί με φαγητό στο ...
φούρνο για ψήσιμο. Ο οδηγός είχε βάλει το ταψί στο κάθισμα του συνοδηγού, και ήταν μεταξύ τους αμίλητοι.

Ωστόσο στη διαδρομή τον σταμάτησαν άνθρωποι του ΣΔΟΕ για έλεγχο και του έβαλαν πρόστιμο 1200 ευρώ ( του οδηγού και όχι του ταψιού) γιατί ο οδηγός όφειλε να έχει έγγραφα για τη μεταφορά του... χοιρινού στο φούρνο.

Το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ επέμενε πως αφού το αυτοκίνητο ήταν επαγγελματικό, και παρά τις προσπάθειες του οδηγού να τους πείσει πως δεν επρόκειτο για εμπόρευμα, του επέβαλαν το πρόστιμο

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα ανακοινώσει στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου και το κυνηγητό που θα γίνει στους...φοροφαγάδες αυτής της κατηγορίας , αφού σήμερα Κυριακή , σε όλη την Ελλάδα, υπήρξαν τουλάχιστον 3200 φοροφαγάδες, που μετέφεραν διάφορα ταψιά με φαγητό στο φούρνο χωρίς παραστατικά.

Ριζικές ανατροπές στη φορολογία

Από τον Απρίλιο καθιερώνεται η «φοροκάρτα», με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δίνονται κίνητρα, όπως έξτρα έκπτωση φόρου για όσους τη χρησιμοποιούν. Θα είναι ανώνυμη και η χρήση της προαιρετική. Ομως οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις
Αυστηρότερα μέτρα για φοροφυγάδες και επίορκους υπαλλήλους, προαιρετική χρήση της «φοροκάρτας», καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις αλλά και φορο-ανάσες στις επιχειρήσεις περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, αφού λάβει το τελικό «ΟK» από την τρόικα. Με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας να καταφθάνει την Πέμπτη στην Αθήνα, για την τρίτη και ...
πλέον κρίσιμη αξιολόγηση του Μνημονίου, το οικονομικό επιτελείο «κλειδώνει» μία μία τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάστηκαν οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Από τον Απρίλιο καθιερώνεται η «φοροκάρτα» και στο υπουργείο σκέφτονται να δώσουν κίνητρα, όπως έξτρα έκπτωση φόρου για όσους τη χρησιμοποιούν.

Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογουμένων. Ωστόσο δεν θα τους απαλλάξει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις και να τις υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Εφορία.

Και αυτό γιατί εάν αυτή η υποχρέωση δεν προβλεπόταν, θα υπήρχε ο κίνδυνος το Δημόσιο να χάσει έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου. Ο χρήστης της κάρτας θα μπορούσε να δώσει τις αποδείξεις σε κάποιον άλλο που δεν έχει κάρτα, ώστε να τις χρησιμοποιήσει για να καρπωθεί τη φοροέκπτωση χωρίς να τη δικαιούται.

Η «φοροκάρτα» θα είναι ανώνυμη και η χρήση προαιρετική. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω SMS ή του Taxisnet. Η ενεργοποίησή της και η αντιστοίχηση του 19ψηφιου αριθμού με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου-κατόχου της κάρτας θα γίνεται μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και όχι από τις τράπεζες.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βγάλει και δεύτερη κάρτα, για να τη χρησιμοποιήσει κάποιο μέλος της οικογένειας π.χ. παιδιά με τις αγορές να πιστώνονται στον ΑΦΜ του γονιού.

Στην κάρτα θα «περνούν» όλες οι αγορές, ανεξαιρέτως ποσού, και θα καταγράφονται μέσω της τράπεζας. Οι συναλλαγές θα γίνονται είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστη?ατάρχες τη φοροκάρτα τους για να την περάσουν από τα μηχανήματα ΡΟS που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες.

Αυτόματα στον «λογαριασμό» του κάθε φορολογουμένου θα πιστώνεται το ποσό της αγοράς που θα μετρά αντί για απόδειξη για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Η κάρτα αποδείξεων θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει on line τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα έσοδα, καθώς εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις ούτε τον ΦΠΑ θα μπορούν να κρύψουν ούτε να μη δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ
Λιγότεροι φόροι στα μερίσματα των επιχειρήσεων

Με διορθωτικές κινήσεις στο σύστημα φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών θα συνοδευτεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24%. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών:

Καταργείται ο υψηλός φορολογικός συντελεστής 40% στα διανεμόμενα κέρδη που είχε θεσπιστεί με τον φορολογικό νόμο του Απριλίου, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.
Το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης (αδιανέμητα και διανεμόμενα) θα φορολογείται με συντελεστή 20%.
Στη συνέχεια για όσα κέρδη διανεμηθούν η επιχείρηση θα παρακρατεί φόρο με συντελεστή 20% - 25% (δεν έχει ακόμη οριστεί το ποσοστό)
Από την παρακράτηση φόρου θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της Ε.Ε. και κατέχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον 2 χρόνια. Δηλαδή κυρίως ξένοι επενδυτές και οι περισσότεροι βασικοί μέτοχοι. Αυτοί θα φορολογούνται μόνο με το αρχικό 20%. Με το ίδιο ποσοστό θα φορολογείται το σύνολο των κερδών των θυγατρικών εταιρειών και επομένως το μέρισμα που διανέμουν στις ξένες μητρικές τους.
Οσοι μέτοχοι εδρεύουν σε τρίτες χώρες με συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης θα συμψηφίζουν τον φόρο (20%-25%) που θα έχει παρακρατηθεί με τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στη χώρα τους.
Αν ο μερισματούχος είναι φυσικό πρόσωπο, θα δηλώνει στη φορολογική του δήλωση το μέρισμα που έλαβε και θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματά του. Αρα θα φορολογείται στην κλίμακα με συντελεστές έως 45%. Κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, θα αφαιρείται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί από την εταιρεία στα μερίσματα.

ΑΝΑΣΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Σε τρεις μήνες η καταβολή ΦΠΑ, με πρώτη δόση το 40%

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις αντί εφάπαξ όπως ισχύει σήμερα. Με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ οι επιτηδευματίες θα καταβάλλουν το 40% του φόρου και το υπόλοιπο ποσό θα το πληρώνουν σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις (30% + 30%) με τις ανάλογες προσαυξήσεις. «Ο προσανατολισμός μας είναι να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, να τους δώσουμε τη δυνατότητα τμηματικής απόδοσης, με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλίδες» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς.

Το μέτρο αυτό, που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, εξετάζεται να εφαρμοστεί και για παλιές δηλώσεις ΦΠΑ που δεν έχουν υποβληθεί. Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθείται, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει εκ των προτέρων τον ΦΠΑ που θα έχει να λαμβάνει, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό, αφού χιλιάδες επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης και των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ, αλλά πολλές φορές, ενώ τον εισπράττουν, δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών.

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ
Σε κλοιό η φοροδιαφυγή και οι επίορκοι εφοριακοί

Αυστηρότερα μέτρα για τους φοροφυγάδες, απολύσεις-εξπρές για τους επίορκους εφοριακούς αλλά και ριζική αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η μη απόδοση του ΦΠΑ από ένα ποσό και πάνω θα χαρακτηρίζεται διαρκές αδίκημα, ώστε να μπορεί να κινηθεί οποτεδήποτε η διαδικασία του Αυτοφώρου. Οποιος συλληφθεί να μην αποδίδει ΦΠΑ, όχι μόνο θα οδηγείται στο Αυτόφωρο με χειροπέδες αλλά και δεν θα μπορεί να εξαγοράσει ή να μετατρέψει την ποινή του -εφόσον καταδικαστεί- και επομένως θα οδηγείται στη φυλακή, αν προηγουμένως δεν έχει εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του. Επίσης με το νομοσχέδιο:

Καθιερώνεται η φορολογική διαιτησία. Στον νέο αυτό θεσμό θα μπορούν να επιλύονται φορολογικές διαφορές πάνω από 150.000 ευρώ, με την απόφαση να εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο. Η φορολογική Διαιτησία θα διεξάγεται από ειδικό Σώμα Διαιτητών και η προσφυγή σε αυτήν, ανάλογα με το αντικείμενο της διαφοράς, θα έχει χαμηλότερο κόστος από την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.
Τοποθετείται οικονομικός εισαγγελέας στο υπουργείο Οικονομικών, που θα ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικά εγκλήματα.
Αυξάνεται από 25% σε 50% το ποσοστό των προστίμων που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.
Καθιερώνεται πόιντ σύστεμ για την αξιολόγηση όλων των εφοριακών.
Θεσπίζεται αυστηρότερο σύστημα ποινών για υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση καθώς και διαδικασίες-εξπρές για απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων.
Κεντρικοποιούνται η υποβολή δηλώσεων, η συλλογή οφειλών, ο έλεγχος, οι διασταυρώσεις και η επεξεργασία των επιστροφών φόρων.
Καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου και παραγραφής των χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Στο στόχαστρο μεγάλες επιχειρήσεις
Φορολογικό σαφάρι με «όπλο» τα laptop

Φοροκυνηγητό με τα laptop ανά χείρας σε μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή ξεκινούν από σήμερα οι ελεγκτές των Εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων, με «όπλο» το νέο πληροφοριακό σύστημα ELENXIS.

Τις πρώτες δέκα υποθέσεις που βρίσκονται στο «μάτι» των φοροελεγκτών ανίχνευσε το Elenxis, με την εφαρμογή 400 κριτηρίων (κανόνων) κινδύνου φοροδιαφυγής. Πρόκειται για ένα νέο point system. Για κάθε κριτήριο κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων, που αποτυπώνουν τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Οι επιχειρήσεις με τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες-εξπρές. Το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν οι ελεγκτές του ΔΕΚ Αθηνών και οι ελεγκτές της Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών έδωσαν στις εν λόγω μεγάλες επιχειρήσεις 10ήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Σε μία μόνο περίπτωση υποβλήθηκε περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρος πάνω από 600.000 ευρώ.

Μέσω laptop οι ελεγκτές έχουν ασύρματη πρόσβαση στις βάσεις φορολογικών δεδομένων του Taxis και έχουν στη διάθεσή τους πλήρη εικόνα για την ελεγχόμενη επιχείρηση.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Περαίωση και για ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 400.000 €

Εισηγήσεις για να ενταχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την υπαγωγή στην περαίωση των εν λόγω φορολογουμένων, αλλά με αυξημένα ελάχιστα ποσά φόρου περαίωσης σε σχέση με αυτά που ισχύουν στη σημερινή ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες προτείνεται το ελάχιστο ποσό φόρου ανά χρήση να ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, ενώ για τις ατομικές επιχειρήσεις σε 1.000 ευρώ ανά χρήση. Στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να εντάξει και τους εν λόγω φορολογούμενους στην περαίωση, θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του ποσό άνω των 800 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο είχε αποφασίσει να εξαιρέσει από την περαίωση τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι σ΄ αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι γιατροί του Κολωνακίου που εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ με σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, οπότε εντάσσοντάς τους στη ρύθμιση θα ήταν σαν να τους κάλυπτε και να τους έδινε άφεση αμαρτιών.

Η περαίωση ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου και το Δημόσιο έχει βάλει ήδη στα ταμεία του ποσό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδέχθηκαν την περαίωση, κλείνοντας οριστικά τις φορολογικές εκκρεμότητες του παρελθόντος. Οσοι «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με δειγματοληπτικούς ελέγχους.

ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ
«Φωτιά» το πετρέλαιο από τον Οκτώβριο

Ακριβότερα θα προμηθεύονται τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο με την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Η σχετική ρύθμιση είναι πιθανόν να περιληφθεί στο φορολογικό πακέτο του Φεβρουαρίου. Μόνο σε ευαίσθητες ομάδες θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση το επίδομα θέρμανσης θα είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και θα χορηγηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους εξετάζεται να είναι τα εξής:

Εισόδημα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα.
Κατοικία. Η επιδότηση θα αφορά μόνο την κύρια κατοικία με επιφάνεια γύρω στα 120 τ.μ. Η γεωγραφική της θέση θα αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα.

Υποψήφιος για Όσκαρ ο «Κυνόδοντας»

Υποψήφιος για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας είναι ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, 33 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία ελληνικής ταινίας στη λίστα με τις πέντε καλύτερες ξένες.

Η τελετή απονομής θα γίνει στις 27 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες.

Ο «Κυνόδοντας» γίνεται έτσι, η τέταρτη ελληνική ταινία που κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ ξένης ταινίας μετά τις «Ηλέκτρα» (1963) και «Ιφιγένεια» (1978) του Μιχάλη Κακογιάννη και «Κόκκινα Φανάρια» (1964) και «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη. Η ταινία «Ποτέ την Κυριακή» ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, όχι όμως για βραβείο καλύτερης ταινίας.


Συνολικά, τέσσερις Έλληνες έχουν κερδίσει Όσκαρ μέχρι σήμερα: η Κατίνα Παξινού, για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (β' γυναικείου ρόλου), ο Μάνος Χατζιδάκις για το τραγούδι της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή» το 1961, ο Βασίλης Φωτόπουλος για την καλλιτεχνική διεύθυνση και τα σκηνικά για τον «Ζορμπά» το 1965 και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για τη μουσική στους «Δρόμους της Φωτιάς» το 1982.

Ο «Κυνόδοντας» έχει να αντιμετωπίσει στην πεντάδα τις ταινίες: «Biutiful» (Μεξικό), «In a Better World» (Δανία), «Incendies» (Καναδάς), «Outside the Law» (Αλγερία).

Ο Χρήστος Στέργιογλου, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, δήλωσε «έκπληκτος» στο άκουσμα της είδησης της υποψηφιότητας.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ανέφερε ότι «η ταινία δείχνει έως πού μπορεί να οδηγήσει η ηλιθιότητα, όταν θέλεις να ελέγχεις τα πάντα, ακόμη και με το πρόσχημα της αγάπης και της προστασίας. Είναι ένα εξίσου σοβαρό και γελοίο ζήτημα».

Η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ έγινε το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στο Λος Άντζελες.

Την κούρσα των φετινών Όσκαρ οδηγεί ο «Λόγος του Βασιλιά» με 12 υποψηφιότητες. Ακολουθούν το «Αληθινό Θράσος» των αδελφών Κοέν με 10 υποψηφιότητες και τα «Inception» και «Social Network» με οκτώ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα φιλμ «The Fighter» με επτά, «127 ώρες» με έξι, «Μαύρος Κύκνος» και «Toy Story 3» με πέντε, «Τα παιδιά είναι εντάξει» και «Winter's Bone» με τέσσερις.

Don't You (Forget About Me)

Ο δίσκος της Φαιστού στο National Geographic

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου αναμένεται να παρουσιαστεί σε πρώτη πανελλήνια προβολή στους Βώρους του δήμου Φαιστού νομού Ηρακλείου, το ντοκιμαντέρ για το δίσκο της Φαιστού που γυρίστηκε για λογαριασμό του αμερικανικού National Geographic.


Ο δίσκος της Φαιστού στο National Geographic

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Φαιστού. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Μουσείο Κρητικής Λαογραφίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς.

Στη σπουδαιότητα προβολής και προώθησης του πολιτισμού του δήμου Φαιστού, αναφέρθηκε, η δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης.

Η κ.Πετρακογιώργη έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η Φαιστός έγινε παγκόσμια γνωστή μέσα από τη σειρά των ντοκιμαντέρ «Ancient X - Files» του National Geographic, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα γενικότερης προβολής του πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής.

«O δήμος Φαιστού έχει ένα σημαντικότατο πολιτισμικό απόθεμα, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό καθώς και μια κληρονομιά που έχει υποχρέωση να αναδείξει» τόνισε η κ. Πετρακογιώργη και πρόσθεσε:

«Ο πολιτισμός μας αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και αξιακό όχημα προόδου. Για αυτό άλλωστε και τον θέτουμε σε υψηλή προτεραιότητα».

Η δήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, στην δεύτερη σημαντική προσπάθεια που γίνεται μετά την εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη στην περιοχή, και υποστήριξε πως οι δράσεις πολιτισμού πρόκειται να συνεχίσουν, ενταγμένες σε μια γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο γλωσσολόγος δρ. Gareth Owens, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και τα γυρίσματα του National Geographic στην Κρήτη και την περιοχή της Φαιστού.

Ο Owens τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση η αποκρυπτογράφηση του δίσκου και αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυσκολίες της. Επίσης, εκανε αναφορές στο όνομα «Φαιστός», το οποίο απαντάται από την περίοδο κιόλας της Γραμμικής Α' γραφής.

«Πιστεύω πως η προβολή του ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα μικρό αντίδωρο για τους ανθρώπους της περιοχής που βοήθησαν την παραγωγή, αλλά και που ζουν στον τόπο που ανακαλύφθηκε ο δίσκος της Φαιστού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Owens.

Ο Owens παράλληλα ανακοίνωσε την έναρξη μιας σειράς συνεργασιών, ώστε -μαζί με το δήμο Φαιστού- να προχωρήσουν οι διαδικασίες για μια νέα προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του δίσκου.

«Τόσο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης John Coldman, όσο και ο καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, προγραμματίζουν μια επίσκεψη στην Κρήτη, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου προσπάθειες για μια προσέγγιση στο μυστήριο του δίσκου» ανέφερε ο Owens και πρόσθεσε:

«Και οι δύο καθηγητές έχουν εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον, ενώ πιστεύουμε πως σε συνεργασία με το δήμο Φαιστού, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία προσπάθειας για να επιλύσουμε το μυστήριο του δίσκου».

Εκτός από την έναρξη των συνεργασιών σε επίπεδο πανεπιστημιακό, ο Owens προγραμματίζει, σε συνεργασία με το δήμο Φαιστού, σειρά διαλέξεων σε μαθητές, ώστε να ενημερωθούν για τον πολιτισμό της περιοχής τους και το δίσκο της Φαιστού.

Stress-test για 40 επικουρικά ταμεία

Stress-test για 40 επικουρικά ταμεία

Προκηρύσσονται αναλογιστικές μελέτες για τα 40 επικουρικά ταμεία, προκειμένου να μειωθούν οι συντάξεις σε όσα από αυτά είναι ελλειμματικά. Η «Η» αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα διενέργειας των μελετών για κάθε ταμείο. Από το 2011 θα επιβληθούν οι πρώτες μειώσεις.

Σε «τεστ αντοχής» θα υποβληθούν από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου και τα 40 επικουρικά ταμεία τα οποία «καλύπτουν» τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Στόχος είναι να αναδειχθεί και το εύρος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες κάθε ταμείου χωριστά, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.

Τη δέσμευση απέναντι στην τρόικα για την ολοκλήρωση των μελετών και τη μείωση ακόμη και από το 2011 των επικουρικών συντάξεων με βάση τα αποτελέσματά τους θα αναλάβει να υλοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασία . Και αυτό, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο προβλέπει η προκήρυξη ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής για την ανάθεση (με κριτήριο τη συμφερότερη προσφορά και έναντι αμοιβής 185.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23%) των σχετικών αναλογιστικών μελετών σε ιδιώτες και οργανισμούς, είτε ημεδαπούς είτε αλλοδαπούς, όπως αποκαλύπτει η «Η».

Προκήρυξη

Stress-test για 40 επικουρικά ταμεία
«Ο ανάδοχος με τη μελέτη θα εκτιμήσει τα μελλοντικά ετήσια έσοδα και έξοδα των ετών 2008 - 2060 και θα καθορίσει το ύψος των συντάξεων που μπορεί να χορηγεί το ταμείο από το 2011 έως το 2060 ώστε να μην προκύπτει έλλειμμα», υπογραμμίζεται στην προκήρυξη. Για τη σύνταξη των μελετών και τα πορίσματα, κάθε ανάδοχος θα λάβει από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή τα μητρώα (άτομο προς άτομο) των ασφαλισμένων και συνταξιούχων για κάθε ταμείο χωριστά και για τα έτη 2006 - 2008. Θα λάβει, ακόμη, συγκεντρωτικά οικονομικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Με βάση την προκήρυξη (η οποία, σε ό,τι αφορά την προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου) οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί:

Για το ΕΤΕΑΜ του ΙΚΑ το αργότερο έως την 1η Μαρτίου του 2011 (μέσα σε 1 μήνα από την ανάθεση της μελέτης!).

Για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων στις 28 Μαρτίου.

Για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων ως τις 28 Απριλίου.

Για τα υπόλοιπα ταμεία (βλ. σχετικό πίνακα) η παράδοση των μελετών θα γίνεται σταδιακά το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου του 2011, «με ρυθμό τουλάχιστον 6 ταμεία ανά μήνα και σειρά προτεραιότητας από εκείνο με το μεγαλύτερο ύψος παροχών σύνταξης έως το μικρότερο».

Τα στοιχεία
Στο «κόκκινο» είναι, ιδιαίτερα, τα επικουρικά ταμεία τραπεζών, ΔΕΚΟ, καθώς και πρώην ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΜ...

2.887.873 είναι οι «εν ενεργεία» ασφαλισμένοι στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης που απειλούνται με μειώσεις συντάξεων. Το 1 εκατ. ξεπερνούν οι συνταξιούχοι.

Tα επικουρικά ταμεία στα οποία θα διεξαχθούν αναλογιστικές μελέτες

A) Tομείς Eπικουρικής ETEAM:

1. ETEAM

2. Tαμείο ηλεκτροτεχνιτών Eλλάδος

3. Tαμείο προσωπικού ιπποδρομιών

4. Tαμείο προσωπ. εταιρειών τσιμέντου

B) Tομείς Eπικουρικής TEAIT:

5. TEAΠEΠ

6. TEAEIΓE

7. TEAYΦE

8. TEAYEK

9. TEAYET

10. TEAX

11. Tαμείο ναυτικών πρακτόρων

12. Tαμείο προσωπικού A.E. Oινοποιίας

13. TEAAΠAE

Γ) Tομείς Eπικουρικής TAYTEKΩ:

14. TEAΠ-EYΔAΠ

15. Eιδικός Λογαριασμός Eπικ. Aσφ. Προσ. στα EΛTA του TAΠ-OTE

16. Tαμείο Aρωγής Προσωπικού OTE

17. OAΠ - ΔEH

18. TEAΠEPTT

19. TAΠ-ETBA

Δ) Tομείς Eπικουρικής TEAΔY:

20. TEAΠOKA

21. TAΔKY

22. Eιδικός Tομέας Eπικουρικής Aσφάλισης Mισθωτών NΠΔΔ

E) Tομείς Eπικουρικής ETAA:

23. Tαμείο Δικηγόρων

24. TAΣ

25. TΣMEΔE

ΣT) Tομείς Eπικουρικής TEAΠAΣA:

26. Tαμείο υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων

27. Tαμείο ελληνικής Χωροφυλακής

28. Tαμείο Πυροσβεστικού σώματος

Z) Tομείς Eπικουρικής OAEE:

29. TEA Aρτοποιών

30. TEA & Kοινής Διανομής Πρατηριούχων Yγρών Kαυσίμων

H) Tομείς Eπικουρικής ETAΠ - MME:

31. EΔOEAΠ

32. TAΠA

33. TAYΣIT

34. Tαμείο Eπικουρικής Aσφάλισης ETAT

35. Tαμείο Eπικουρικής Aσφάλισης MTΠY

36. Mετοχικό Tαμείο Aεροπορίας

37. Mετοχικό Tαμείο Nαυτικού

38. Mετοχικό Tαμείο Στρατού

39. NAT

40. Tαμείο Eπικουρικής Aσφάλισης Προσωπικού Iδρυμάτων Eμπορικού Nαυτικού

Μαχαίρι 30% στις συντάξεις των στρατιωτικών

• Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2015 θα εργάζονται έως και δέκα χρόνια παραπάνω για να λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές
• Με τον πρόσφατο νόμο θα απαιτείται η συμπλήρωση 35 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας, αντί 25
• Οι αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών έχουν περικοπεί, σε σημείο που Έλληνας στρατηγός να λαμβάνει μισθό Γερμανού λοχία

Συντάξεις έως και 30% μειωμένες θα λαμβάνουν οι στρατιωτικοί που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2015, έχοντας την ίδια στιγμή υπηρετήσει έως και δέκα χρόνια περισσότερα απ' αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010.

Η τραγική οικονομική κατάσταση στα… Μετοχικά Ταμεία θέτει ταυτόχρονα εν αμφιβόλω την καταβολή της επικουρικής σύνταξης, ενώ οι απόστρατοι αξιωματικοί δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης, αφού απειλούνται με αναστολή της σύνταξης.

Οι στρατιωτικοί, όπως κάθε τακτικός υπάλληλος ή λειτουργός του Δημοσίου που θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα λαμβάνουν τη βασική και την αναλογική σύνταξη. Η πρώτη, που δεν αναλογεί σε ασφαλιστικές εισφορές, έχει καθοριστεί στο ποσό των 360 ευρώ.

Η δεύτερη, η αναλογική σύνταξη, θα προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων ασφαλιστικών αποδοχών που έλαβε καθ' όλη τη διάρκεια της ένστολης καριέρας του ο στρατιωτικός (πλην των αποδοχών του μήνα κατά τον οποίο υποβάλλεται η αίτηση) διά τον αριθμό των μηνών υπηρεσίας που έχει πραγματοποιήσει εντός της χρονικής αυτής περιόδου.

Κι αυτό τη στιγμή που οι αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών έχουν περικοπεί σημαντικά, σε σημείο μάλιστα ο Έλληνας στρατηγός να λαμβάνει μισθό Γερμανού λοχία...

Με το νέο αυτό καθεστώς εκτιμάται ότι οι στρατιωτικοί που βγαίνουν στη σύνταξη θα χάσουν έως και το 30% των συντάξιμων αποδοχών που λαμβάνει σήμερα ο ομόβαθμός τους. Κι αυτό γιατί η σύνταξη μειώνεται σταδιακά από το 2008 λόγω μείωσης του συντελεστή αναπλήρωσης κατά 1% το έτος, αλλά για όσους εξέλθουν του Στρατεύματος έως το 2014 λαμβάνεται υπόψη όχι ο μέσος όρος του εργασιακού βίου (όπως για όσους βγουν στη σύνταξη μετά το 2015) αλλά ο μέσος όρος της τελευταίας 5ετίας. Για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζεται ο τελευταίος μισθός.

Πέραν, δε, της χαμηλότερης σύνταξης, όσοι εκ των στρατιωτικών θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2015 θα υπηρετήσουν περισσότερα χρόνια, αφού με τον πρόσφατο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών θα χορηγείται σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας (αντί 25), συν 5 πλασματικών, ή του 60ού έτους της ηλικίας. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι και το 2014 επιβαρύνονται με 1,5 χρόνο υπηρεσίας ανά έτος.

Επικουρική... αναφυλαξία

ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, οι εν ενεργεία αξιωματικοί σε καμία περίπτωση δεν είναι βέβαιοι ότι θα λάβουν την επικουρική σύνταξη που χορηγούν σήμερα τα Μετοχικά Ταμεία, δεδομένων των σοβαρών οικονομικών τους προβλημάτων, τη στιγμή κατά την οποία τους επιβάλλονται κρατήσεις.

Παράδειγμα ανησυχίας οι τελευταίες εξελίξεις στο ΜΤΣ, όπου με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αυξήθηκαν στο 5% οι κρατήσεις των εν ενεργεία στελεχών υπέρ του Ταμείου και μειώθηκε κατά 25% το μέρισμα, χωρίς κανείς να είναι σίγουρος πως με τα μέτρα αυτά το ΜΤΣ μπορεί να καταστεί βιώσιμο. Μείωση του μερίσματος έγινε και στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να «αποτρέψει» τους στρατιωτικούς που συνταξιοδοτήθηκαν και από την παράλληλη απασχόληση. Βάσει των νέων ασφαλιστικών διατάξεων όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 55ο έτος της ηλικίας τους και επιθυμούν να εργαστούν κινδυνεύουν με αναστολή της σύνταξής τους (κύριας και επικουρικής), ενώ όσοι πήραν σύνταξη μετά το 55ο έτος της ηλικίας τους «απειλούνται» με περικοπή του 70% από το σύνολο του ποσού της κύριας σύνταξης η οποία υπερβαίνει τα 990,90 ευρώ.

Ο τρόπος υπολογισμού

Α. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΕΧΡΙ 31/12/2010

1. Τμήμα σύνταξης με το χρόνο μέχρι 31/12/2007 με βάση τις αποδοχές εξόδου και συντελεστές αναπλήρωσης με όσα ισχύουν στους Κανονισμούς των πρώην ειδικών Ταμείων.

2. Τμήμα σύνταξης με το χρόνο από 1/1/2008 με βάση το μέσο όρο των αποδοχών και συντελεστή αναπλήρωσης που μειώνεται 1% για κάθε έτος από 1/1/2008 (δηλαδή συντελεστής 79% για το 2008, συντελεστής 78% για το 2009 κ.ο.κ.).

3. Αν παραμείνουν πλέον των 35 ετών, για κάθε πλήρες έτος θα έχουν συντελεστή 2,5% για τα χρόνια μέχρι και 37 και 3,5% για τα χρόνια πάνω από 37 και μέχρι και 40 χρόνια.

Το άθροισμα των 3 τμημάτων (1+2+3) είναι η μηνιαία συνολική σύνταξη.

Β. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ 1/1/2011 ΜΕΧΡΙ 31/12/2014

Το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος από 1/1/2013 και μετά περιορίζεται στο 2% για κάθε συντάξιμο έτος που συμπληρώνει από 1/1/2013 και μετά.

Για τα πριν από την 1/1/2013 συντάξιμα χρόνια όπως οι προηγούμενες περιπτώσεις 2 και 3.

Γ. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟ 1/1/2015 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

1. Υπολογίζεται το τμήμα σύνταξης μέχρι 31/12/2007 όπως στην περίπτωση 1.

2. Το τμήμα σύνταξης με το χρόνο από 1/1/2008 μέχρι 31/12/2010 όπως στην περίπτωση 2.

3. Το τμήμα σύνταξης για το χρόνο από 1/1/2011 ως εξής:

Ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης γίνεται με βάση το μέσο όρο αποδοχών που καταβλήθηκαν από 1/1/2011 και μετά, που θα αναπροσαρμόζονται με το δείκτη τιμών καταναλωτή και με ποσοστό ωρίμανσης και με τους συντελεστές του άρθρου 3 του ν. 3863/2010.

Οι συντάξιμες αποδοχές πολλαπλασιάζονται με τον παρακάτω συντελεστή αναπλήρωσης για κάθε έτος από 1/1/2011 και μετά:
Ο συντελεστής για τα συντάξιμα χρόνια που θα διανυθούν από 1/1/2011 και μετά είναι αυτός που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος του συνολικού συντάξιμου χρόνου.

4. Τμήμα βασικής σύνταξης

Ορίζεται ότι η πλήρης βασική είναι 360ευρώ. Καταβάλλεται κλάσμα της βασικής σύνταξης ανάλογο των ετών που θα διανυθούν από 1/1/2011 και μετά.

Ρεκόρ ανεργίας το 2010

Η ανεργία παγκοσμίως παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ το 2010 με 205 εκατομμύρια άνεργους στον κόσμο και αναμένεται να μείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2011, κυρίως στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, εκτιμά το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΔΓΕ).

Στην ετήσια έκθεσή του για την απασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο το 2011, το ΔΤΕ αποκαλύπτει ότι το ποσοστό της ανεργίας έφθασε το 2010 στο 6,2% (έναντι 6,3% το 2009) παρά την ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Τη χρονιά που διανύουμε δεν αναμένεται να δούμε σημαντική βελτίωση στον τομέα της απασχόλησης, προσθέτει, όσο το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα επιβραδυνθεί στο 4,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), λόγω "των υψηλών επιπέδων του δημοσίου χρέους και της συνεχούς τρωτότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των ιδιωτικών νοικοκυριών".
"Το 2011 θα είναι πολύ πιθανό η τρίτη συνεχής χρονιά με την παγκόσμια ανεργία να πλήττει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άτομα", ένα επίπεδο ρεκόρ, εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του τομέα Απασχόλησης του ΔΓΕ, ο Ζοζέ Μανουέλ Σαλαζάρ-Ξιρινάτς σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να ανέλθει στα 203,3 εκατομμύρια, δηλαδή ένα ποσοστό 6,1% το 2011.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)