Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Κωνσταντίνα


Να τα 100στησεις....

Αννα Διαμαντοπούλου: Δύο επιτεύγματα

Λυπούμαι εάν δεν το επέτυχαν αυτό, να καταπολεμήσουν δύο καρκινώματα στον χώρο της Παιδείας οι προκάτοχοι της Αννας Διαμαντοπούλου Νεοδημοκράτες υπουργοί (και παλαιότεροι του ΠΑΣΟΚ). Δυστυχώς ούτε καταπιάσθηκαν με τα θέματα αυτά οι Χρ. Σπηλιωτόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης και η προηγηθείσα Μαρ. Γιαννάκου. Τα άφησαν έτσι, όπως τα βρήκαν.
* Το ένα ήταν η φαυλότητα στις χιλιάδες αποσπάσεις εκπαιδευτικών έξω από τα σχολεία και το κύριο καθήκον τους. Κάπου 12.000 δάσκαλοι και καθηγητές κατά ορισμένους, οπωσδήποτε 8.500 – 10.000 μακριά από καθαρές ανάγκες της μικρομεσαίας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Είμαι από τους πρώτους που υποστήριζαν από χρόνια ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό φαύλο καθεστώς των αποσπάσεων σε εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές και προσωπικό νοσοκομείων, εργάτες, καθαριστές, αστυνομικούς. Οχι μόνο δεν χρειάζονται νέοι διορισμοί στις θέσεις αυτές, αλλά οι χιλιάδες αποσπασμένοι έφταναν και περίσσευαν.
* Οπως φτάνουν και περισσεύουν όσοι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί (από τους 8.500 – 10.000 έστω) επανήλθαν στα κύρια καθήκοντά τους, πίσω στα σχολεία. Πόσοι ακριβώς; Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει για 4.800 πρώην αποσπασμένους σε ΑΕΙ, Μητροπόλεις, ΤΕΙ, Ιδρύματα, Δημόσιες Βιβλιοθήκες, Γυμναστήρια. Απομένουν, με διαβεβαιώνουν, άλλοι τόσοι ακόμα σε γραφειοκρατικές δουλειές του υπουργείου Παιδείας, περιφερειακές υπηρεσίες, κόμματα, βουλευτές, Γραφεία υπουργών και υφυπουργών, Εθνικές Ομάδες κ.λπ. Ομως η Αννα Διαμαντοπούλου έκανε τη μεγάλη τομή.
Υποδειγματική όχι μόνο για τον χώρο του υπουργείου Παιδείας αλλά και άλλα υπουργεία με μαζικές αποσπάσεις και βολέματα σε αλλότρια καθήκοντα.
* Το δεύτερο επίτευγμα ανήκει στον χώρο της Ανώτατης Παιδείας για τον οποίο χθες ακούστηκαν πολλά πομπώδη από τους Δελφούς. Μεταρρύθμιση, νέο μοντέλο διοίκησης, αναδιαρθρώσεις, χρηματοδοτήσεις. Μικροβελτιώσεις τελικά που αλλάζουν τη συνολική εικόνα της υποβαθμισμένης Ανώτατης Παιδείας, τις σπουδές συχνά στα χαρτιά. Πάντα πίστευα λ.χ. ότι το πρόβλημα της Ανώτατης Παιδείας ήταν συχνά η σπατάλη χρημάτων, όχι η έλλειψη. Η κακή κατανομή, η πλασματική αναλογία λόγω «αιώνιων φοιτητών» και τόσα άλλα.
Σ’ αυτόν τον τομέα ο Α. Σπηλιωτόπουλος είχε συλλάβει πλήρως το όλο πρόβλημα. Ομως ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου που ξεκαθάρισε την «Κόπρο του Αυγείου» ουσιαστικά και μεταφορικά στις Φοιτητικές Εστίες. Δυόμισι χιλιάδες επιπλέον δωμάτια σε 17 Φοιτητικές Εστίες θα διατεθούν εφέτος σε νέους φοιτητές, εκεί όπου κυριαρχούσαν οι τραμπούκοι «φοιτητές», οι νταβατζήδες υπενοικιαστές, οι παράνομα τζαμπατζήδες τρόφιμοι. Ενα καρκίνωμα του χώρου των ΑΕΙ, μικρογραφία αλλά και αίτιο της φαυλότητας του δήθεν πανεπιστημιακού ασύλου και του εξευτελισμού του.
Δεν ξέρω πώς θα πάει συνολικά ως υπουργός Παιδείας η κ. Αννα Διαμαντοπούλου (μάλλον θα βουλιάξει συνολικά με την κυβέρνηση) αλλά σ’ αυτούς τους τομείς τα πήγε καλά. Κάτι ξεχωριστό αλλά χειροπιαστό έκανε, πέρα από εξαγγελίες και συνήθη μπαλώματα.
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=23344

Mετοχικό Ταμείο Στρατού: Δεν θα πληρώνονται οι δικαιούχοι από τον Οκτώβριο?

i
Quantcast

Δεν θα δώσει μέρισμα από τον Οκτώβριο το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη στη Βουλή ότι “τον Οκτώβριο είναι η τελευταία φορά που θα μοιραστεί το μέρισμα”.

Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει σύμφωνα με πληροφορίες αδυναμία ενίσχυσης του Ταμείου, με αποτέλεσμα οι μερισματούχοι να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ τον Οκτώβριο.

“Ο εργοδότης μας θεωρούμε πως πρέπει να βρει τρόπο να ενισχύσει τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως βρίσκει τρόπο να χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις αμισθί σε μη στρατιωτικά καθήκοντα (πυρκαγιές, πλυμμήρες, σεισμοί, απεργίες κλπ), κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όπως βρήκε τρόπο να ενισχύσει με 750.000.000 € τους φορτηγατζήδες, περικόπτοντας τους μισθούς και τις συντάξεις που εμείς έχουμε τριπλοδουλέψει”, δηλώνει ο απόστρατος Οικονομολόγος Ι. Αντωνιάδης, ο οποίος είναι μέλος της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε. Α. Ε.Δ.).

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού είναι δραματική και οφείλεται στους πειραματισμούς όλων ανεξαρτήτως των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου τα τελευταία 20 χρόνια. Οι πρόσφατες μαζικές πρόωρες αποστρατείες έχουν επιβαρύνει δραματικά την κατάσταση, καθώς μείωσαν τη σχέση των συνταξιούχων που παίρνουν μέρισμα προς τους εν ενεργεία στρατιωτικούς που καταβάλλουν εισφορές.

“Είναι γεγονός πως το πρόβλημα των Μετοχικών Ταμείων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και ευαίσθητο σε όλες τις πτυχές του. Απαιτεί δε βαθειά γνώση και σαφέστατα πολιτική βούληση και τεχνοκρατική προσέγγιση. Θα ήταν εξαιρετικά ανώριμο εκ μέρους μας να πούμε σε αυτή τη φάση πως εμείς έχουμε τη λύση στο τσεπάκι”. Υποστηρίζει ο κ. Αντωνιάδης.

Οι λόγοι της κατάρρευσης

1. Σύμφωνα με το νόμο 1481 που αφορά στη συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, μετά το 1984 όλα τα στελέχη της ΕΛΑΣ ασφαλίζονται κατά 68% στο ΜΤΣ και κατά 32% στο ΜΤΠΥ της ΕΛΑΣ
2. Όλες οι αυξήσεις στις αποδοχές των μετόχων έγιναν με τη μορφή επιδομάτων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές απώλειες στα έσοδα του ΜΤΣ.
3. Το 2001 αποφασίστηκε η χορήγηση μερίσματος στους “αποκατασθέντες -διοικητικά και συνταξιοδοτικά- αγωνιστές της Εθνικής Αντίατασης” με την εφαρμογή του νόμου 2913. Τους χορηγήθηκε μέρισμα χωρίς να υπάρχει ανταποδοτική σχέση. Ταυτόχρονα υπήρξε δέσμευση του τότε ΥΕΘΑ ότι το ποσό με το οποίο θα επιβαρύνετο το ΜΤΣ θα διατίθετο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι σήμερα το ταμείο έχει επιβαρυνθεί με ποσό πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ και ποτέ το Κράτος δεν έδωσε χρήματα.
4. Ο μεγάλος αριθμός των πρόωρων αποστρατειών είτε λόγω της υπηρεσίας είτε με πρωτοβουλία των στελεχών για προσωπικούς λόγους, είχε αρνητικό αποτέλεσμα στα έσοδα του Ταμείο, όσο και στην σχέση μετόχων προς μερισματούχους.
5. Η μείωση του ορίου χορήγησης του ΒΕΑ στο 25ο έτος της ηλικίας των δικαιούχων επιβάρυνε το Ταμείο με το ποσό των 35.000.000 με 40.000.000 ευρώ, έναντι των 15.000.000 που είχαν προϋπολογιστεί.
6. Πραγματοποιήθηκε δυσανάλογη αύξηση των μερισμάτων στους μερισματούχους, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης κοινωνικής πολιτικής (Ν 2838/2000 και Ν 3016/2002) με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του Ταμείου. Έτσι ενώ ένας αστυφύλακας λάμβανε μέρισμα ταγματάρχη, το μέρισμά του με την εφαρμογή των νόμων αυτών αυξήθηκε σε μέρισμα υποστρατήγου!

Δείτε επίσης τις 20 προτάσεις της ΑΕΝΑΕΔ, για έξοδο από το τέλμα εδώ

Mετοχικό Ταμείο Στρατού: “Τέρμα τα δίφραγκα”! – Δεν θα πληρώνονται οι δικαιούχοι από τον Οκτώβριο…

Η ομορφιά του φιλέ! Η…πασαρέλα των κοριτσιών της Α1

Την παράσταση έκλεψαν οι δώδεκα αθλήτριες-μοντέλα (Νίκη Μουζάκη (Πανελλήνιος), Αλίκη Κωνσταντινίδου (Πειραματικό), Αθηνά Παπαφωτίου (Παναθηναϊκός), Άννα Καβαθά (Ολυμπιακός), Ζένια Τσίμα (Μαρκόπουλο), Φένια Παπαγεωργίου (ΑΕΚ), Ράνια Γκούζου (Πανιώνιος), Ειρήνη Κελεσίδου (Ηρακλής Θεσ.), ....
Τζίνα Λαμπρούση (Ηρακλής Κηφ.), Ελένη Ιχτιάρη (Κερατέα), Ευδοξία Γεροβασιλείου (Ανατόλια), Αποστολία Νούσια (ΕΑ Λάρισας)) που παρέλασαν με φορέματα του σχεδιαστή Γιάννη Τόγκου και του οίκου μόδας Kathy Heyndels.

Την εκδήλωση παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιάστρια Βίκυ Χατζηβασιλείου που στο καλωσόρισμά της επεσήμανε: «Αγαπώ πολύ το άθλημα και τους ανθρώπους του βόλεϊ, έχοντας υπάρξει κι εγώ αθλήτρια. Σήμερα η εκδήλωση έχει τρεις πτυχές. Την φιλανθρωπία, τον αθλητισμό και την κομψότητα». Τα έσοδα από τη δημοπράτηση (μέσω του σάιτ της ΕΟΠΕ) δύο από τα φορέματα των κοριτσιών θα διατεθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Παρουσιάστηκε επίσης το νέο σήμα του πρωταθλήματος της Α1 γυναικών και οι αρχηγοί όλων των ομάδων φωτογραφήθηκαν με... φόντο τη «Γυναικεία υπόθεση».

Παρακολουθείστε στις φωτογραφίες που ακολουθούν την… επίδειξη μόδας.





















Ανέκδοτο

Ένα Αλβανάκι, ο Αλία, ήρθε στην Ελλάδα με τους γονείς του και το έστειλαν σχολείο. Την πρώτη μέρα ρωτάει η δασκάλα τα παιδάκια:
-Εσένα πώς σε λένε;
-Ελενίτσα.
-Και εσένα;
-Κωστάκη.

Ήρθε και η σειρά του μικρού Αλία:
-Εσένα πώς σε λένε;
-Με λένε Αλία και είμαι από την Αλβανία.
-Από εδώ και...
πέρα θα λέμε πως είσαι ο Γιαννάκης και είσαι από την Ελλάδα.
Χάρηκε πολύ ο μικρός, αφού τα υπόλοιπα παιδιά δε θα τον κορόιδευαν και θα έπαιζαν μαζί του.
Όταν γύρισε σπίτι του λέει η μητέρα του:
-Αλία, πλύνε τα χέρια σου και έλα να φάμε.
-Δε με λένε Αλία. Με λένε Γιαννάκη και είμαι Ελληνόπουλο.
-Τι είπες; Αντί να είσαι περήφανος που είσαι από την Αλβανία λες πως είσαι Ελληνόπουλο;
Και του δίνει ένα χέρι ξύλο.
Το βράδυ γυρίζει ο πατέρας του.
-Τι έχεις Αλία; Γιατί κλαις;
-Ουφ πια! Δε με λένε Αλία. Με λένε Γιαννάκη και είμαι Ελληνόπουλο.
-Τι είπες; Δεν ντρέπεσαι να λες ότι είσαι Ελληνόπουλο;
Και τον δέρνει και αυτός.
Την επόμενη μέρα πάει στο σχολείο και τον βλέπει η δασκάλα μελανιασμένο.
-Τι έπαθες Γιαννάκη;
-Πού να σας τα λέω κυρία. Χτες το βράδυ με έδειραν δυο Αλβανοί!

Ρόδα,Τσάντα & Κοπάνα Νο 2

20 προτάσεις για την διάσωση των Μετοχικών Ταμείων Ε.Δ.

ImageΣωσίβια για την σωτηρία των Μετοχικών Ταμείων αναζητούν οι άμεσα θιγόμενοι απόστρατοι αξιωματικοί. Η Ανεξάρτηση Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ. Ε. Α. Ε.Δ.) έχει συγκαλέσει συνέλευση των αποστράτων, την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στις 7μμ στο στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας (οδός Μαντζαγριωτάκη 76, Πλατεία Δαβάκη), όπου και θα αναλυθεί το πρόβλημα των Μετοχικών Ταμείων. Οι προτάσεις της ΑΝ. Ε. Α. Ε.Δ. για τη βιωσιμότητα των ταμείων είναι οι ακόλουθες:

 Άμεση επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών (βιωσιμότητας), προσαρμοσμένες με τα νέα δυσμενή δεδομένα, που επέφεραν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες (μνημόνιο, ομαδικές παραιτήσεις στελεχών, ανασφάλεια μερισματούχων, ανεκμετάλλευτη ακίνητη περιουσία κλπ)
 Η ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα πρέπει να προσεγγίσουν το πρόβλημα σαν δικό τους και όχι σαν πρόβλημα κάποιου άλλου που θα δώσει λύση και σε αυτούς. Η ΑΝΕΑΕΔ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στους συνδικαλιστικούς φορείς, χωρίς μέχρι στιγμής ανταπόκριση. Εμείς θα επανέλθουμε.
 Άμεση επαναφορά για ΜΤΣ και ΜΤΝ των «κοινωνικών πόρων» που αποτελούσαν ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων των Ταμείων.
 Θεσμοθέτηση ενός κοινού και για τα 3 Μετοχικά Ταμεία θεσμικού πλαισίου «παροχών», όχι στη λογική αυξομείωσης των χορηγουμένων μερισμάτων, αλλά στη διαφορετικότητα των παροχών αυτών (π.χ. κοινή πολιτική για την αναγνώριση ετών εκστρατείας, αναγνώρισης ετών φοίτησης στις στρατιωτικές σχολές, στην καταβολή δυο μερισμάτων κλπ)
 Καθιέρωση κράτησης στα Τιμολόγια των ΔΕΚΟ που πληρώνει το ΥΕΘΑ και αντίστοιχη καθιέρωση κράτησης στο σύνολο των προμηθειών και ΔΕΚΟ που διενεργούν τα Υπουργεία που στεγάζουν την ΕΛ.ΑΣ. και το προσωπικό του Λ.Σ.
 Καθιέρωση κράτησης υπέρ των Μ.Τ. και εις βάρος των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και πιστωτικών Οργανισμών, από τα τοκοχρεολύσια των δανείων που παρακρατούνται από τη μισθοδοσία του στρατιωτικού και πολιτικού Προσωπικού του ΥΕΘΑ και αποδίδονται σε αυτούς.
 Καθιέρωση τιμήματος το οποίο θα καταβάλλεται στα Μ.Τ. για όποιο ακίνητο μεταβιβάζεται σε φορείς του Δημοσίου.
 Εναρμόνιση της καταβολής του μερίσματος με το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς (στο πλαίσιο επανελέγχου συντάξεων αναπηρίας, αγωνιστών αντίστασης, χηρείας, διπλών συντάξεων κλπ )
 Επανέλεγχος από μηδενική βάση και σε συνεργασία με το Γ.Λ.Κ., του συνόλου των στελεχών που δικαιούνται και απολαμβάνουν μερίσματος, για εντοπισμό των περιπτώσεων που έχουν φύγει από τη ζωή και ελλείψει οικογενειακού περιβάλλοντος, τα μερίσματα εξακολουθούν να κατατίθενται σε «τυφλούς» λογαριασμούς.
 Περαιτέρω αξιοποίηση της ακινήτου περιουσίας των Ταμείων ακόμα και με προοπτική εκποιήσεως, για όσα εξ αυτών παραμένουν δια μακρού χρόνου ανεκμετάλλευτα
 Εναρμόνιση καθεστώτος κρατήσεων υπέρ ΒΟΕΑ και για τα 3 ταμεία.
 Εξεύρεση νέων πόρων-κρατήσεων στα πρότυπα αντιστοίχων φορέων ,ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (π.χ. καθιέρωση «μετοχικόσημου» στις αιτήσεις προσλήψεων ΕΠΟΠ,ΕΜΘ, στις αντίστοιχες αιτήσεις εισαγωγής στις Στρ. Σχολές, στις μονιμοποιήσεις εφέδρων-στρατευσίμων, στις κλήσεις των Σωμ. Ασφαλείας κλπ)
 Εξέταση έναρξης συνεργασιών με αναγνωρισμένες ΑΕΔΑΚ για την βέλτιστη αξιοποίηση των χαρτοφυλακίων των Μ.Τ.
 Απαίτηση καταβολής από το Δημόσιο, του συνόλου των απαιτητών χρεών/ αχρεωστήτως εισπραχθέντων φόρων, έναντι των 3 Ταμείων
 Ανάληψη ενεργειών ελέγχου και απόδοσης ευθυνών όπου απαιτηθεί για τυχόν «ατασθαλίες» που έχουν τελεσθεί κατά το παρελθόν (π.χ. οι χιλιάδες μερισματούχοι του ΜΤΣ δεν ευθύνονται για τα υπέρογκα προβλήματα που δημιούργησε στο Ταμείο, η διαχείριση της Γενικής Τράπεζας και η μετέπειτα ζημιογόνος πώλησή της)
 Άμεση επαναπροσέγγιση του άδικου τρόπου καταβολής του εφάπαξ (λόγω μειώσεως επιδομάτων από 1-1-2010) και εφαρμογή αναλογικού υπολογισμού, καθόσον μια ενδεχόμενη ολική κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων, θα δημιουργήσει μεγάλη μείωση του εφάπαξ, στα στελέχη που θα αποχωρήσουν μελλοντικά.
 Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου των ταμείων, με την αναλογική συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των μερισματούχων και όχι «διορισμένων» από την ηγεσία του εκάστοτε Υπουργείου.
 Προώθηση νομοθετικής τροποποίησης του νόμου, που ασφάλιζε από το 1984 μόνο το 68% των αστυνομικών και ένταξη στο ΜΤΣ και του υπολοίπου 32% που ασφαλίζεται σε άλλο ταμείο..
 Πλήρης αποσαφήνιση και παράλληλη ενημέρωση του συνόλου των μετόχων/ μερισματούχων, του καθεστώτος λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων και τις υποχρεώσεις του Κράτους έναντι αυτών.
 Επανεξέταση της σκοπιμότητας των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ ΝΙΜΤΣ και ΝΝΑ και μεταφορά τους στα αντίστοιχα Μ.Τ.

Οι "ένστολοι" και... οι άλλοι‏

“Democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not.”

"Thomas Jefferson"

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Εβδομαδιαία εφημερίδα των Αθηνών διαφημίζει την περιοδική έκδοση ενός ενθέτου με τον τίτλο «ΕΝΣΤΟΛΟΣ», το οποίο θα ασχολείται με θέματα που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Θα πρότεινα στους υπεύθυνους της εφημερίδας, προκειμένου να είναι πληρέστερη η ενημέρωση, να περιλάβουν και… τους τελωνειακούς, τις νοσοκόμες, τους σεκιουριτάδες, τους σιδηροδρομικούς… Γιατί όχι και τους οδοκαθαριστές, μια και αυτοί φορούν κάποια στολή. Ακόμα και τους… γκρουμ των μεγάλων ξενοδοχείων! Όλους αυτούς, και πολλούς άλλους, τους καλύπτει ο τίτλος του ενθέτου.
Δυστυχώς, τελευταίως έχει λάβει ευρεία έκταση η χρήση από πολλούς, κυρίως από δημοσιογράφους και πολιτικούς, του όρου «ένστολος/οι», προκειμένου να αναφερθούν στα στελέχη των ΕΔ. Όμως «ένστολοι» είναι πολλές κατηγορίες υπαλλήλων του Κράτους χωρίς τις ιδιαίτερες νομοθεσίες, καταστατικούς νόμους και συνταγματικές δεσμεύσεις, αλλά και την αποστολή των αξιωματικών και υπαξιωματικών των ΕΔ. Τι σχέση έχουν οι ΕΔ με τους ένστολους δημοσίους υπαλλήλους που δεν υπάγονται στον ΣΠΚ, έχουν συνδικαλισμό, κάνουν συλλαλητήρια, παίρνουν ρεπό ;
Απορώ γιατί διστάζουν ή αποφεύγουν να αναφερθούν σε «αξιωματικούς ή στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»; Χρησιμοποιούν τον όρο «ένστολος», μετατρέποντας τον επιθετικό προσδιορισμό σε ουσιαστικό! Διότι το «ένστολος» δεν προσδιορίζει την ιδιότητα ενός προσώπου ή ενός κοινωνικού συνόλου αλλά μια κατάσταση, δηλαδή ότι κάποιος ή κάποιοι παρίστανται σε κάποιο χώρο «εν στολή» ή όχι. Εκτός αν, όπως διάβασα κάπου, στόχος είναι να περάσει, για τους στρατιωτικούς, η αντίληψη του «ένστολου πολίτη», δηλαδή ενός δημοσίου υπαλλήλου που απλά φέρει και στολή (!). Ενδεχομένως να εντάσσεται στην γενικότερη (συνειδητή και συστηματική) προσπάθεια απαξίωσης των αξιωματικών και του στρατεύματος, η οποία βαίνει κλιμακούμενη κατά τα τελευταία χρόνια.
Απευθυνόμενος κυρίως προς την εν λόγω εφημερίδα, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι ΕΔ αποτελούν μια ιδιότυπη κοινωνική ομάδα η οποία, όντας συνυφασμένη με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, διέπετε από νόμους και κανονισμούς καταρχήν αυστηρότερους εκείνων που ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες (ακόμα και από εκείνους που επίσης φέρουν στολή) και διακρίνεται από τα λοιπά οργανωμένα τμήματα της Πολιτείας, τόσο από άποψη δομής όσο και από άποψη σχέσεων μεταξύ των υπηρετούντων σ’αυτές. Απαιτείται λοιπόν να αντιμετωπίζονται με ανάλογη υπευθυνότητα και συναίσθηση της εθνικής αποστολής τους.

Τέλος, θα έλεγα ότι οι ΕΔ αποτελούν ένα χώρο ο οποίος, λόγω της φύσης και της αποστολής του, πρέπει να προστατευτεί από την Πολιτεία και να παραμείνει μακριά από την ανάγκη να προσφεύγει σε συνδικαλιστικού τύπου ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων του. Αυτό επιβάλλει στην Πολιτεία να λαμβάνει από μόνη της κάθε μέριμνα για την στήριξη αυτής της ιδιότυπης κοινωνικής ομάδας και τη διατήρησή της σε υψηλό επίπεδο, από πλευρά κύρους, συνοχής και αποτελεσματικότητας.

Δρ.Ιωάννης Παρίσης

Nέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με αυτόν καταργείται το κριτήριο παλαιότητας, ενσωματώνεται στα τέλη ο ειδικός φόρος μεγάλου κυβισμού ενώ για τα νέα μοντέλα (από το 2011) θα καθορίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων.
Σε κατάργηση του κριτηρίου της παλαιότητας προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών. Για όλα τα.....

επιβατικά αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν έως και την 31-12-2010, θεσπίζεται ενιαία κλίμακα υπολογισμού των τελών με βάση τον κυβισμό του κινητήρα τους αλλά με πιο αναλογικό τρόπο.
Παράλληλα ενσωματώνεται σε αυτά ο χωριστός ειδικός φόρος για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Πρόκειται για τον ειδικό φόρο μεγάλου κυλινδρισμού κινητήρα (άνω των 1.929 κ.εκ.) για όλα τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, που ίσχυε την προηγούμενη χρονιά.

Αναλυτικά οι τιμές των τελών κυκλοφορίας:
Έως 300 κ.εκ. 20 €
301-785 κ.εκ. 50 €
786-1071 κ.εκ. 110 €
1072-1357 κ.εκ. 120 €
1358-1548 κ.εκ. 220 €
1549-1738 κ.εκ. 240 €
1739-1928 κ.εκ. 270 €
1929-2357 κ.εκ. 600 €
2358-3000 κ.εκ. 800 €
3001-4000 κ.εκ. 1000 €
4001 κ.εκ. και άνω 1200 €

Τα τέλη για τα νέα μοντέλα που θα ταξινομηθούν από 1/1/2011 θα συνδέονται αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος.

Τα τέλη κυκλοφορίας των νέων αυτοκινήτων διαμορφώνονται ως εξής:
0 - 100 γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο 0 €
101 - 120 γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο 0,80 €
121 - 140 γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο 1,00 €
141 - 160 γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο 1,50 €
161 - 180 γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο 2,00 €
181 - 200 γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο 2,25 €
201 - 250 γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο 2,50 €
Άνω των 251 γρμ CO2 ανά χιλιόμετρο 3,00 €

Πρόστιμο… ανάγκης σε παίκτη του ΠΑΟ!

(Να γιατί έπεσε η 5άρα.......Είχαμε συχνοουρία !!!!)

Ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την UEFA επειδή στη διάρκεια του αγώνα με την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» έκανε την ανάγκη του στο τούνελ των αποδυτηρίων. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της «El Mundo Deportivo», προσθέτοντας πως το πρόστιμο φτάνει τα 5.000 ευρώ και αποφασίστηκε από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA την Πέμπτη.
http://panathinaikospanathinaikospa.blogspot.com/

Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς

Εως και 10 χρόνια είναι η ποινή που επιβάλλει από 1.1.2011 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ο νόμος Λοβέρδου και στους ανεξάρτητα απασχολουμένους (μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί και δικηγόροι).

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε αναλυτικό ασφαλιστικό οδηγό με παραδείγματα και πίνακες μαζί με την σχετική εγκύκλιο για τους ασφαλισμένους στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) όπου ασφαλίζονται οι μηχανικοί- εργολήπτες δημοσίων έργων (ΤΣΜΕΔΕ), γιατροί- φαρμακοποιοί (ΤΣΑΥ), δικηγόροι (ΤΑΝ). Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όπου καταγράφονται οι νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από την 1.1.2011 με βάση τον νόμο Λοβέρδου (ν. 3863/2010) των ασφαλισμένων στο ΕΤΤΑ:

1Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα:

Συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ή 60 ετών. Γενικές ή καταστατικές διατάξεις φορέων κύριας ασφάλισης που προβλέπουν τη χορήγηση σύνταξης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης και του 58ου ή του 60ού έτους της ηλικίας, έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι των τομέων κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ που μέχρι 31/12/2010 έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών οι γυναίκες και 60 ετών οι άνδρες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους ανωτέρω τομείς οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με την εφαρμογή του ν. 3863/2010.

Συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι διατάξεις της παρ. 1

του άρθρου 16 του ν. 3232/2004, που προβλέπουν τη συνταξιοδότηση τών ανεξάρτητα απασχολούμενων με 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολουμένων, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2010 τα 37 έτη υποχρεωτικής ασφάλισης. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι των τομέων κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ που μέχρι 31/12/2010 έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους ανωτέρω τομείς οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Σημειώνεται ότι από 1/1/2011 η ανωτέρω δυνατότητα καταργείται.

Προσμέτρηση αναγνωριζόμενου χρόνου ασφάλισης: Οσοι συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος μέχρι 31/12/2010, με προσμέτρηση χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν. 2084/1992 (χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών κ.λπ.) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν κατά το 2010, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι 31/12/2013. Συνεπώς, τα πρόσωπα που συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, συμπεριλαμβανομένου και χρόνου που μπορεί να αναγνωριστεί με τη ρύθμιση του άρθρου 40 του ν. 2084/1992, και έχουν και το απαιτούμενο όριο ηλικίας (60ό οι άνδρες και το 58ο οι γυναίκες), προκειμένου να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2011 και εφεξής οποτεδήποτε, ανεξάρτητα των μεταβολών που επέρχονται στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τον ν. 3863/2010, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης των χρόνων αυτών μέχρι 31/12/2013.

2Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από 1/1/2011:

Οσον αφορά τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και τα όρια ηλικίας, επέρχονται οι παρακάτω ανατροπές:

Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι):

Συνταξιοδότηση ανδρών με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών. Ο χρόνος ασφάλισης των 35 ετών αυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2011 και για κάθε επόμενο έτος, μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, ενώ το απαιτούμενο όριο ηλικίας παραμένει αμετάβλητο. Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2012 και έχει ηλικία 58 ετών. Το 2012 απαιτούνται για συνταξιοδότηση 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών, οπότε ο ασφαλισμένος θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, που συμπληρώνει τις ανωτέρω προϋποθέσεις, παρόλο που εκείνο το έτος απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης. Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά και στους τρεις τομείς κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ).

Συνταξιοδότηση γυναικών με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών. Ο χρόνος ασφάλισης των 35 ετών προσαυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2011 και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, ενώ το όριο ηλικίας των 58 ετών αυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2012 και για κάθε επόμενο χρόνο, μέχρι το 60ό έτος. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2012 και έχει ηλικία 58 ετών. Το 2012 απαιτούνται για συνταξιοδότηση 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 59 ετών, οπότε η ασφαλισμένη θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, που συμπληρώνει τις ανωτέρω προϋποθέσεις (ήτοι 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 59), παρ΄ όλο που εκείνο το έτος απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης. Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά και στους τρεις Τομείς κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ).

Συνταξιοδότηση γυναικών: Το όριο ηλικίας των 60 ετών που προβλέπεται για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων αυξάνεται κατά ένα έτος από 1/1/2011 και για κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά σε γυναίκες ασφαλισμένες των Τομέων κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ, και γυναίκες έγγαμες του Τομέα Ασφάλισης Νομικών. Στις περιπτώσεις των γυναικών του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΑΝ θα πρέπει κατά τη συμπλήρωση του 60ού να έχει αντίστοιχα συμπληρωθεί και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης (25 έτη ασφάλισης). Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις των γυναικών του ΤΣΑΥ και των εγγάμων γυναικών του ΤΑΝ, όπου ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης αυξάνεται σταδιακά κατ΄ εφαρμογήν του ν. 2084/1992, οι ανωτέρω γυναίκες προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται κατά το έτος συνταξιοδότησης και όχι εκείνον που απαιτείται κατά τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη του ΤΣΑΥ που συμπληρώνει το 2012 το 60ό έτος θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, οπότε και συμπληρώνει το 62ο, εφόσον έχει τουλάχιστον 23 έτη ασφάλισης. Οι έγγαμες γυναίκες του ΤΑΝ που μέχρι 31/12/1997 είχαν συμπληρώσει τις τότε προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (15 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) και σύμφωνα με προγενέστερο έγγραφο, ύστερα από δελτίο Τύπου της τότε πολιτικής ηγεσίας και απόφαση του Δ.Σ. του τέως Ταμείου Νομικών μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, χωρίς διαφοροποίηση των ορίων ηλικίας με την ισχύ του νόμου 2084/1992, εξακολουθούν να έχουν το ανωτέρω δικαίωμα.

Συνταξιοδότηση μητέρων ανήλικων τέκνων: Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων τέκνων καθορίζεται από 1/1/2011 στο 55ο έτος της ηλικίας, από 1/1/2012 στο 58ο και από 1/1/2013 στο 65ο. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο στις μητέρες ανηλίκων τέκνων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, καθώς για το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ δεν προβλέπεται από τις καταστατικές τους διατάξεις η συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τέκνων με μικρότερο όριο ηλικίας και χρόνο ασφάλισης σε σχέση με τις λοιπές ασφαλισμένες. Οσον αφορά χορήγηση μειωμένων συντάξεων στις μητέρες ανηλίκων τέκνων, η ρύθμιση αυτή δεν έχει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς δεν προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις του Τομέα Ασφάλισης Νομικών. Με τους ίδιους όρους με τις μητέρες ανηλίκων τέκνων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων.

Ασφαλισμένοι από 1/1/1993 (νέοι ασφαλισμένοι): Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με 40 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών. Οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους. Για τη συμπλήρωση του ανωτέρω χρόνου, λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα.

Συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα τέκνα . Οι μητέρες ανηλίκων τέκνων συνταξιοδοτούνται από 1/1/2013 με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας, ενώ για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης απαιτείται η συμπλήρωση του 60ού. Κατόπιν τούτου, η διάταξη της παρ. 7α του άρθρου 144 του ν. 3655/2008 που προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση της λήψης μειωμένης σύνταξης από 1/1/2009 δεν έχει εφαρμογή. Με τις ίδιες προϋποθέσεις με τις μητέρες ανηλίκων τέκνων συνταξιοδοτούνται και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων. Συνταξιοδότηση μητέρων με τρία τουλάχιστον τέκνα: Η συνταξιοδότηση των μητέρων με τρία τουλάχιστον τέκνα με ευεργετικές διατάξεις καταργείται.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οπου καταγραφονται οι νεες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης απο την 1.1.2011 με βαση το νομο Λοβέρδου (ν. 3863/2010) των ασφαλισμένων στο ΕΤΤΑ, παραθετουμς τα παρακάτω παραδείγματα:


Παραδειγματα συνταξιοδότησης από 1/1/2011

Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι):

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2012 και έχει ηλικία 58 ετών. Το 2012 απαιτούνται για συνταξιοδότηση 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών, οπότε ο ασφαλισμένος θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, οπότε και συμπληρώνει τις ανωτέρω προϋποθέσεις, παρόλο που εκείνο το έτος απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης. Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά και στους τρεις Τομείς κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.(Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.Σ.Α.Υ., Τ.Α.Ν.).

2. Συνταξιοδότηση γυναικών με 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών : Για παράδειγμα, ασφαλισμένη συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το 2012 και έχει ηλικία 58 ετών. Το 2012 απαιτούνται για συνταξιοδότηση 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 59 ετών, οπότε η ασφαλισμένη θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, οπότε και συμπληρώνει τις ανωτέρω προϋποθέσεις (ήτοι 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 59), παρόλο που εκείνο το έτος απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης. Η ανωτέρω ρύθμιση αφορά και στους τρεις Τομείς κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α.
(Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.Σ.Α.Υ., Τ.Α.Ν.).

3. Συνταξιοδότηση γυναικών:Για παράδειγμα ασφαλισμένη του Τ.Σ.Α.Υ. που συμπληρώνει το 2012 το 60ο έτος της ηλικίας, θα συνταξιοδοτηθεί το 2014, οπότε και συμπληρώνει το 62ο έτος της ηλικίας, εφόσον έχει τουλάχιστον 23 ½ έτη ασφάλισης.

Οι έγγαμες γυναίκες του Τ.Α.Ν. που μέχρι 31/12/1997 είχαν συμπληρώσει τις τότε προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (15 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) και σύμφωνα με προγενέστερο έγγραφό, μετά από δελτίο τύπου της τότε πολιτικής ηγεσίας και απόφαση του Δ.Σ. του τέως Ταμείου Νομικών μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, χωρίς διαφοροποίηση των ορίων ηλικίας με την ισχύ του νόμου 2084/1992, εξακολουθούν να έχουν το ανωτέρω δικαίωμα.

4. Συνταξιοδότηση μητέρων ανήλικων τέκνων: Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων τέκνων καθορίζεται από 1/1/2011 στο 55ο έτος της ηλικίας, από 1/1/2012 στο 58ο έτος της ηλικίας και από 1/1/2013 στο 65ο έτος της ηλικίας. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο στις μητέρες ανηλίκων τέκνων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, καθώς για το Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και το Τ.Σ.Α.Υ. δεν προβλέπεται από τις καταστατικές τους διατάξεις η συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων τέκνων με μικρότερο όριο ηλικίας και χρόνο ασφάλισης σε σχέση με τις λοιπές γυναίκες ασφαλισμένες.

Όσον αφορά στη χορήγηση μειωμένων συντάξεων στις μητέρες ανηλίκων τέκνων, η ρύθμιση αυτή δεν έχει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς δεν προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις του Τομέα Ασφάλισης Νομικών. Με τους ίδιους όρους με τις μητέρες ανηλίκων τέκνων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων.

Λοιπά Παραδείγματα

ΕΡ: Ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ έχει συμπληρώσει 33 χρόνια ασφάλισης και το 58ο έτος της ηλικίας του. Έχει υπηρετήσει δύο χρόνια στρατιωτικής θητείας. Πότε θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορεί να πάρει τη σύνταξη του;

ΑΠ: Ο παραπάνω ασφαλισμένος έχει τις εξής επιλογές:
1. Με αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας οπότε θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με την συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας του.

2. Να συνεχίσει την ασφάλιση του οπότε συμπληρώνει 35ετία το 2012. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθεί και το 60ο έτος της ηλικίας. Το όριο ηλικίας θα το έχει συμπληρώσει και για τα επιπλέον δύο χρόνια μπορεί να αναγνωρίσει από τα νέα «πλασματικά» χρόνια όπως για παράδειγμα τα χρόνια σπουδών ή να αναγνωρίσει τα χρόνια στρατιωτικής θητείας.


ΕΡ: Γυναίκα ασφαλισμένη στο Ταμείο Νομικών έχει συμπληρώσει το 2010, 29 έτη ασφάλισης και το 55ο έτος της ηλικίας της. Πότε μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

ΑΠ: Η παραπάνω ασφαλισμένη δεν θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, αφού απαιτούνται 35 έτη ασφάλισης για να πάρει σύνταξη στο 58ο έτος της ηλικίας της. Εφόσον συνεχίσει την ασφάλισή της, το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει όσα έτη απαιτούνται για την συμπλήρωση 35 έτη ασφάλισης. Έτσι λοιπόν θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 και η σύνταξη θα καταβληθεί εφόσον συμπληρωθούν το 59ο έτος της ηλικίας και 37 συνολικά έτη ασφάλισης.

ΕΡ: Μητέρα ανήλικου παιδιού είναι ασφαλισμένη στο Ταμείο Νομικών και έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και το 52ο έτος της ηλικίας της. Πότε θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

ΑΠ: Η παραπάνω ασφαλισμένη μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, αφού έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το δικαίωμά της μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε μετά την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, ανεξάρτητα εάν έχει ενηλικιωθεί το παιδί της.



ΕΡ: Ασφαλισμένος στο ΤΣΑΥ έχει συμπληρώσει το 57ο έτος της ηλικίας του και 30 έτη ασφάλισης. Πότε θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορεί να πάρει τη σύνταξή του;

ΑΠ: Ο παραπάνω ασφαλισμένος εφόσον συνεχίσει την ασφάλισή του, συμπληρώνει 31 έτη ασφάλισης το 2011. Μπορεί να αναγνωρίσει το 2011, 4 έτη πλασματικά οπότε συμπληρώνει 35ετία με την οποία θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Για να πάρει σύνταξη θα χρειαστεί να συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης και το 60ο έτος της ηλικίας. Έτσι λοιπόν, συνταξιοδοτείται το 2013, με 33 έτη εργασίας και αναγνώριση 4 επιπλέον ετών.

Φεστιβάλ Κολοκύθας

...Η κωπηλάτης της Γερμανιας στο Φεστιβαλ κολοκυθας(Ludwigsburg 19-9-10)

Aυτά είναι παπούτσια !!!!

Ο Γεωργιος Παπ. ο Α' περιοδευει.

Γιορτη στο Γαστουρι Κερκυρας,1903

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)