Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Τελεσίγραφο από Ομπάμα σε Ερντογάν

Όχι τιποτε άλλο, αλλά είμαστε και στην Τουρκία αυτές τις ημέρες !!!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πλέον την Τουρκία «πιστή σύμμαχο και φίλη χώρα», όπως στο παρελθόν, αντίθετα οι πάντες -ακόμα και η παραδοσιακά φιλοτουρκική γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου- συμφωνούν ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αντιστρατεύονται τα βασικά αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η καθυστέρηση στην πώληση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων στην Αγκυρα, τα οποία χρειαζόταν πάση θυσία η τελευταία για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες. Την ίδια στιγμή Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πάγωσαν την αποστολή του νέου Αμερικανού πρέσβη Φράνσις Ρικαρντιόνε, ο οποίος είχε παίξει αρνητικό ρόλο για την Ελλάδα την εποχή της κρίσης για τα Ιμια. Η βασική κατηγορία είναι η ταύτισή του κ. Ρικαρντιόνε με την τουρκική κυβέρνηση.

Η αλλαγή της αμερικανικής στάσης επιβεβαιώθηκε σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (2.30 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτον) υπό την προεδρία της κ. Χίλαρι Κλίντον. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσημα τη συνάντηση, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν οι παριστάμενοι.

Σύμφωνα με ενημερωμένη διπλωματική πηγή, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι «η Τουρκία άλλαξε πολιτική κατεύθυνση» και «δεν αποτελεί σύμμαχο τον οποίο μπορούμε να εμπιστευθούμε πλήρως». Η ίδια πηγή εξήγησε ότι πολλά γεγονότα τα τελευταία δύο χρόνια, με αποκορύφωμα τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν από τον περασμένο Μάρτιο οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επιφυλάσσει ρόλο «πλανητάρχη» για τον αραβικό κόσμο, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας του με την Ουάσιγκτον.

Η πηγή αποκάλυψε ότι ο κ. Ερντογάν συχνά αυθαδιάζει όταν συνομιλεί με Αμερικανούς αξιωματούχους, ακόμα και αν πρόκειται για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ή την κ. Κλίντον που φαίνεται να τον ενοχλεί και το γεγονός ότι είναι... γυναίκα!

Υστερα από πολλές συσκέψεις, συζητήσεις και σκέψεις ανώτερων στελεχών της, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι παρά τα προβλήματα με τους ηγέτες του Ισραήλ, η χώρα παραμένει πιστός σύμμαχος, άρα πρέπει να στηριχθεί με όλα τα μέσα, καθώς η αντι-ισραηλινή στροφή της Τουρκίας δημιούργησε προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή.

Στη σύσκεψη της Πέμπτης αλλά και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του κ. Ομπάμα και του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν τονίστηκε η αναξιοπιστία της Τουρκίας αλλά και ο κίνδυνος να διαρρεύσει αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία σε εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες και οργανώσεις, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ. Ηδη το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει στις αρχές Αυγούστου ότι αμερικανικό πολεμικό υλικό είχε εντοπιστεί σε οργανώσεις του Λιβάνου και είχε προέλθει από την Τουρκία.

Ενα άλλο τεράστιο πρόβλημα για τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς αποτελεί ο νέος διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Χακάν Φιντάν που ανέλαβε τη ΜΙΤ τον περασμένο Μάιο, είναι θαυμαστής του ηγέτη της Χεζμπολάχ και των προέδρων της Συρίας και της Τουρκίας. Για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι φανατικός ισλαμιστής με εξτρεμιστικές ιδέες και αποτελεί «κόκκινο πανί».

Ο φόβος διαρροής της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας αναδείχθηκε σε μείζον θέμα στο Κογκρέσο, όταν φιλο-ισραηλινοί βουλευτές και γερουσιαστές απείλησαν ότι δεν θα επιτρέψουν ξανά την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι η κατοχή της Κύπρου στηρίζεται αποκλειστικά με αμερικανικά άρματα μάχης, αεροπλάνα και οπλισμό.

Financial Times

Με εμπάργκο όπλων απειλεί η Ουάσιγκτον

από τον περασμένο Ιούνιο ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε στον κ. Ερντογάν ότι οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού σε πρώτη φάση θα καθυστερήσουν.

Η εφημερίδα «Financial Times» αποκάλυψε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι εάν δεν αλλάξει η τουρκική στάση έναντι του Ιράν και του Ισραήλ η απόκτηση αμερικανικών όπλων δεν θα είναι δυνατή. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα δεν έθεσε τελεσίγραφο στον κ. Ερντογάν.

Ομως άλλος αξιωματούχος τόνισε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν ξανά πριν από δέκα μέρες, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

Στις πόλεις καθημερινά καλύπτουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, σχεδόν αποκλειστικά, από τις συμβατικές πηγές ενέργειας, δηλαδή το πετρέλαιο, τη βενζίνη και τον άνθρακα. Ο ηλεκτρισμός που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τις πηγές αυτές, oι οποίες, παρόλη τη σπουδαία συνεισφορά τους στο σύγχρονο πολιτισμό, ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς.
Αντιθέτως, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναπληρώνονται....

μέσω των φυσικών κύκλων και θεωρούνται πρακτικά ανεξάντλητες. Ο ήλιος, ο άνεμος, η γεωθερμία, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες, όπως το ξύλο και ακόμη τα απορρίμματα οικιακής και γεωργικής προέλευσης, είναι πηγές ενέργειας, που η προσφορά τους δεν εξαντλείται ποτέ. Εξάλλου, η αξιοποίησή τους για την παραγωγή ενέργειας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο δυναμικό ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν μια πραγματική εναλλακτική λύση για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών μας αναγκών, συνεισφέροντας στη μείωση της εξάρτησης από συμβατικά καύσιμα, στην ελάττωση του φαινόμενου του Θερμοκηπίου, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη αποκεντρωμένων περιοχών. Οι μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι:

Η Ηλιακή Ενέργεια, η οποία αξιοποιείται με τα:

Παθητικά Ηλιακά Συστήματα
Τα παθητικά ηλιακά συστήματα είναι δομικά στοιχεία του κτιρίου, που, αξιοποιώντας τους νόμους μεταφοράς θερμότητας, συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια, την αποθηκεύουν σε μορφή θερμότητας και τη διανέμουν στο χώρο. Η συλλογή της ηλιακής ενέργειας βασίζεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ειδικότερα, στην είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω του γυαλιού ή άλλου διαφανούς υλικού και τον εγκλωβισμό της θερμότητας στο εσωτερικό του χώρου. Τα παθητικά ηλιακά συστήματα συνδυάζονται και με τεχνικές φυσικού φωτισμού καθώς και παθητικά συστήματα και τεχνικές για το φυσικό δροσισμό των κτιρίων το καλοκαίρι. Μπορούν δε να εφαρμοστούν τόσο σε καινούργια, όσο και σε ήδη υπάρχοντα κτίρια.
Ενεργητικά Ηλιακά συστήματα

Τα ενεργητικά (ή θερμικά) ηλιακά συστήματα αποτελούν μηχανολογικά συστήματα που συλλέγουν, την ηλιακή ενέργεια, τη μετατρέπουν σε θερμότητα, την αποθηκεύουν και τη διανέμουν, χρησιμοποιώντας είτε κάποιο υγρό είτε αέρα ως ρευστό μεταφοράς της θερμότητας. Χρησιμοποιούνται για θέρμανση νερού οικιακής χρήσης, για τη θέρμανση και ψύξη χώρων, για βιομηχανικές διεργασίες, για αφαλάτωση, για διάφορες αγροτικές εφαρμογές, για θέρμανση του νερού σε πισίνες κ.λ.π. Η πιο απλή και διαδεδομένη μορφή των θερμικών ηλιακών συστημάτων είναι οι γνωστοί σε όλους μας ηλιακοί θερμοσίφωνες. Η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη μετά την Κύπρο σε εγκατεστημένους ηλιακούς συλλέκτες ανά κάτοικο.
Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης περιοχών που είναι δύσκολο να πάρουν ρεύμα από το ηλεκτρικό δίκτυο (απομονωμένα σπίτια, φάροι, κ.α). Μικροί υπολογιστές και ρολόγια χρησιμοποιούν τα Φ/Β για την λειτουργία τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν προϋποθέσεις για ανάπτυξη και εφαρμογή των Φ/Β συστημάτων, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού δυναμικού ηλιακής ενέργειας. Παρ' όλα αυτά στη χώρα μας υπάρχει ένας μικρός αριθμός εγκατεστημένων Φ/Β συστημάτων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 1000 kWp. Οι κυριότερες εφαρμογές Φ/Β στη χώρα μας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξης των 1000 kWp, αφορούν μικρά αυτόνομα συστήματα για την ηλεκτροδότηση απομονωμένων περιοχών.
Αιολική Ενέργεια

Η εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου υπήρξε από την αρχαιότητα μια λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ανθρώπου: ιστιοφόρα, ανεμόμυλοι κ.λ.π. Για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε σήμερα τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική. Οι νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας είναι από τις ευνοϊκότερες γεωγραφικές θέσεις παγκοσμίως για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.
Bιομάζα

Με τον όρο βιομάζα εννοούμε τα καυσόξυλα, τα φυτικά και δασικά υπολείμματα (κλαδοδέματα, άχυρα, πριονίδια, ελαιοπυρήνες, κουκούτσια), τα ζωικά απόβλητα (κοπριά, άχρηστα αλιεύματα), τα φυτά που καλλιεργούνται στις ενεργειακές φυτείες ειδικά για να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας, καθώς επίσης και τα αστικά απορρίμματα και τα υπολείμματα της βιομηχανίας τροφίμων και της αγροτικής βιομηχανίας.

Οι κυριότερες χρήσεις της βιομάζας είναι:
Θέρμανση θερμοκηπίων
Θέρμανση κτιρίων με καύση βιομάζας σε ατομικούς/κεντρικούς λέβητες : Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση κτιρίων ατομικοί/κεντρικοί λέβητες πυρηνόξυλου.


Παραγωγή ενέργειας σε γεωργικές βιομηχανίες
Παραγωγή ενέργειας σε βιομηχανίες ξύλου
Τηλεθέρμανση : είναι η προμήθεια θέρμανσης χώρων καθώς και θερμού νερού χρήσης σε ένα σύνολο κτιρίων, έναν οικισμό, ένα χωριό ή μια πόλη, από έναν κεντρικό σταθμό παραγωγής θερμότητας. H θερμότητα μεταφέρεται με προ-μονωμένο δίκτυο αγωγών από το σταθμό προς τα θερμαινόμενα κτίρια .
Παραγωγή ενέργειας σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ)

Γεωθερμία
Η Γεωθερμία είναι μία ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή που μπορεί με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες να καλύψει ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης, αλλά και να παραγάγει ηλεκτρική ενέργεια σε ορισμένες περιπτώσεις. Η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού ή ατμού ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να έχει τιμές από 25 °C μέχρι 350 °C. Στις περιπτώσεις που τα γεωθερμικά ρευστά έχουν υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 150 °C) η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών, θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών μονάδων, ιχθυοκαλλιεργειών κ.λπ.


Η Υδραυλική Ενέργεια
Η υδραυλική ενέργεια, όπως λέγεται η ενέργεια του νερού, είναι μια παραδοσιακή πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τον άνθρωπο. Το νερό πέφτοντας από κάποιο ύψος ή ρέοντας με μεγάλη ταχύτητα μπορεί να περιστρέψει τροχούς με πτερύγια (υδροστροβίλους). Αυτή την περιστροφή την αξιοποιούμε παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια σε ειδικές εγκαταστάσεις (υδροηλεκτρικοί σταθμοί).

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)